Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΚΑ: ''Πάταξη εισφοροδιαφυγής''
  • [02] Λίστα επιχειρήσεων για φοροδιαφυγή
  • [03] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές στη Ρωσία
  • [04] Σύσκεψη για γήπεδο Παναθηναϊκού

  • [01] ΙΚΑ: ''Πάταξη εισφοροδιαφυγής''

    Παρουσία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέα Λοβέρδου πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή παράδοσης και παραλαβής της Διοίκησης του ΙΚΑ από τους κ.κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου και Ροβέρτο Σπυρόπουλο.

    "Δουλέψαμε με τον κ. Αμπατζόγλου επί εννέα μήνες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και ο τελικός απολογισμός είναι θετικός" είπε ο κ. Λοβέρδος, εξηγώντας ότι στην συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τους ευρωπαίους εκπροσώπους ήταν στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει μία μικρή αλλά χαρακτηριστικότατη αύξηση των εσόδων του Οργανισμού από εισφορές και ταυτόχρονα μία ραγδαία πτώση της τιμής των φαρμάκων που ξεπέρασε τον Ιούνιο το 20%.

    Ο υπουργός ευχαρίστησε τον απερχόμενο διοικητή του ΙΚΑ για τη συνεργασία που είχε και καλωσόρισε τον νέο διοικητή Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Του ευχήθηκε να οπλιστεί με κουράγιο και υπομονή εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη αποδοτικότητα τους επόμενους κρίσιμους μήνες. "Αναζητούμε με πολύ μεγάλη αγωνία αλλά συγχρόνως δύναμη και πάθος την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος σταθερότητας που σημαίνει πολύ μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων του Οργανισμού από εισφορές και την παγίωση αυτής της μείωσης της φορολογικής δαπάνης", είπε ο υπουργός.

    "Θέλουμε ακόμη, πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος, σε αυτό το χρονικό διάστημα να συνεργαστούμε και με το υπουργείο Υγείας με τον καλύτερο τρόπο ώστε να μειωθεί η δική μας δαπάνη ως ασφαλιστικού οργανισμού απέναντι στη δημόσια υγεία με μία σειρά συμφωνημένων υποκοστολογήσεων που θα ανακουφίζουν το "βαλάντιο" του ΙΚΑ και των ασφαλισμένων και θα βοηθήσουν στην καλύτερη συνεργασία του οργανισμού με το Υπουργείο Υγείας". Μια συνεργασία η οποία έχει ήδη ξεκινήσει καλά με την συμφωνία για την μεταφορά των μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο Υγείας.

    Τα κύρια σημεία των παρεμβάσεών του αλλά και τα προβλήματα όπου θα πρέπει να εφισταθεί η προσοχή της νέας Διοίκησης ανέφερε στον χαιρετισμό του ο απερχόμενος Διοικητής κ. Αμπατζόγλου χαρακτηρίζοντας ως άριστη την επιλογή του κ. Σπυρόπουλου. Ως μεγαλύτερο έργο χαρακτήρισε την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Ανακεφαλαίωσης Ενσήμων και του Σχήματος Επιτάχυνσης Συντάξεων επισημαίνοντας την ανάγκη στελέχωσης αυτών των υπηρεσιών.

    Σημαντικά ήταν επίσης, όπως ανέφερε, τα μέτρα για την συγκράτηση των Εσόδων, η ομαλή ένταξη οκτώ νέων ταμείων στο ΙΚΑ, η ίδρυση και λειτουργία της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Συνταγών που θα επιφέρει για φέτος εξοικονόμηση 250 εκατ. ευρώ, η θέσπιση μέτρων που οδηγούν στην περιστολή δαπανών ύψους 80 εκατ. ετησίως στον τομέα των ιατρικών υλικών και τέλος τα μέτρα διαφάνειας στον τομέα της περιουσίας του Ιδρύματος.

    Ως κύρια προβλήματα ανέφερε την έλλειψη προσωπικού (4.000 διοικητικοί, 1.000 γιατροί, 1500 υγειονομικοί υπάλληλοι), τις οφειλές του Δημοσίου προς το ΙΚΑ που δημιουργούν πρόβλημα ρευστότητας, και την διαρκή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

    Με πλήρη επίγνωση των τεράστιων ευθυνών που του ανατίθονται από την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας και πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει, το τεράστιο έργο που πρέπει να συντελεστεί και των προσδοκιών όλων που απαιτούν την οικοδόμηση δομών και λειτουργιών κοινωνικής ασφάλισης που να πληρούν ανάγκες και απαιτήσεις, δήλωσε ότι αναλαμβάνει τη Διοίκηση του ΙΚΑ ο κ. Σπυρόπουλος.

    Ενίσχυση και σεβασμός του κοινωνικού διαλόγου, απόλυτη συνεργασία και σεβασμός στις αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας με στόχο την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, και επεξεργασία ενός 3ετούς προγράμματος δράσης για την υλοποίηση βασικών στόχων, είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί ο κ. Σπυρόπουλος.

    Οι στόχοι είναι δέκα, όπως εξήγησε ο ίδιος, και αφορούν την μείωση της εισφοροδιαφυγής που ανέρχεται σήμερα στο 30% με δείγματα ετήσιας βάσης 5%, την ολοκλήρωση και επέκταση των μηχανογραφικών υποδομών, εποπτείας και ελέγχου όλων των λειτουργιών, τον εξορθολογισμό όλων των δαπανών, την αυστηρή εποπτεία όλων των δαπανών περίθαλψης, την αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας του ΙΚΑ, την δημιουργία κοινοπρακτικής δομής ανάμεσα στο ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ για κοινές δράσεις προμηθειών και ελέγχου, τη μεταστέγαση όλων των υπηρεσιών σε ενιαίο κτίριο για μείωση των δαπανών στέγασης και αύξηση της παραγωγικότητας, την βελτίωση των συνθηκών εργασίας με αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, και τέλος την έμφαση στη διαβούλευση με στόχο την εμπέδωση αντίληψης συνεργασίας, υπευθυνότητας και συνευθύνης.

    Ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε ότι έχει πλήρη συναίσθηση των προσδοκιών όλων και δεσμεύθηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να δικαιώσει αυτές τις προσδοκίες.

    [02] Λίστα επιχειρήσεων για φοροδιαφυγή

    Λίστα με 70 επιχειρήσεις στις οποίες ύστερα από ελέγχους εντοπίστηκαν σοβαρές φορολογικές παραβάσεις έχει καταρτίσει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιεί για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Στις επιχειρήσεις αυτές θα ληφθούν από το Σεπτέμβριο τα μέτρα που προβλέπει η νέα φορολογική νομοθεσία για τις περιπτώσεις της φοροδιαφυγής, όπως το κλείσιμό τους καθώς και αυξημένα πρόστιμα.

    Στο μεταξύ σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΣΔΟΕ κ.Γιάννη Καπελέρη το διάστημα Ιούνιος-Ιούλιος το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε 800 ελέγχους σε επιχειρήσεις στα νησιά του Αιγαίου και εντόπισε 15.000 παραβάσεις που αφορούσαν κυρίως μη έκδοση αποδείξεων.

    [03] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές στη Ρωσία

    Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 7 περιοχές από τις 83 της Ρωσίας λόγω των πυρκαγιών σε δασικές εκτάσεις οι οποίες προκλήθηκαν από το χειρότερο κύμα καύσωνα εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

    "Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια κατά των πυρκαγιών κηρύχθηκε στις δημοκρατίες του Μάρι Ελ και της Μορδοβίας και στις περιοχές του Βλαντίμιρ, του Βορόνεζ, της Μόσχας, του Νίζνι-Νόβγκοροντ και του Ριαζάν", διευκρινίζεται σε προεδρικό διάταγμα.

    Το διάταγμα αυτό αποσκοπεί να περιορίσει την πρόσβαση σε ζώνες όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει νέες εστίες πυρκαγιάς. Αυξάνει επίσης τις πιθανότητες να υπάρξει προσφυγή στις ένοπλες δυνάμεις για την κατάσβεση πυρκαγιών.

    Στις επτά αυτές περιοχές, οι οποίες βρίσκονται στο δυτικό τμήμα της Ρωσίας, μαίνονται εδώ και πολλές ημέρες μεγάλες πυρκαγιές, οι οποίες έχουν καταστρέψει πολλά χωριά και έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 34 ανθρώπων.

    Στο μεταξύ και ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε σήμερα εντολή στους κυβερνήτες των περιοχών που μαστίζονται από τις πυρκαγιές να του υποβάλλουν άμεσα ένα πρόγραμμα για την ανοικοδόμηση "κάθε σπιτιού" που καταστράφηκε από τις φλόγες.

    "Θέλω να μάθω σήμερα πώς οργανώνεται η ανοικοδόμηση των κατοικιών. Θέλω σχέδια ανοικοδόμησης για κάθε περιοχή, κάθε τοποθεσία, κάθε σπίτι", δήλωσε σε σύνοδο με περιφερειακούς αξιωματούχους και μέλη της κυβέρνησής του.

    [04] Σύσκεψη για γήπεδο Παναθηναϊκού

    Συνάντηση για το ζήτημα της προώθησης του προγράμματος της "διπλής ανάπλασης" των περιοχών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου,υπό τον ίδιο και την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων,σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναικός Νίκος Κωσταντόπουλος,ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναικού Μ. Κίτσιος και ο κατασκευαστής Μπ. Βωβός.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως ενώ, κατά γενική ομολογία, υπήρξε σύγκλιση των απόψεων των παρευρισκομένων ως προς την άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή που θα προωθούσε το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης, μετά την πάροδο δίωρης ουσιαστικής συζήτησης οι εκπροσωποι της ΠΑΕ Παναθηναικός επικαλούμενοι τεχνικής φύσεως ζητήματα,τα οποία έπονται χρονικά της αναγκαίας νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης,οδήγησαν τη συνάντηση σε αδιέξοδο.

    Επιπλέον,αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει καταβάλει κάθε δυνατή πρόσπαθεια για τη σύγκλιση των απόψεων των εμπλεκόμενων φορέων και τους καλεί να δείξουν πνεύμα συνεργασίας μεταξύ τους, ώστε να καταστεί δυνατή η υποβολή της νομοθετικής ρύθμισης που θα προωθήσει το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 August 2010 - 16:30:29 UTC