Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προς εκτόνωση της αντιπαράθεσης
  • [02] Λιγότεροι οι εκδρομείς
  • [03] Επίσκεψη Σαμαρά στο Ρέθυμνο
  • [04] Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της τρόικας
  • [05] Ευθύνες στη ΔΕΗ για τις πυρκαγιές
  • [06] Στη μάχη με τη φωτιά 240.000 άτομα
  • [07] Οάσεις δροσιάς από το κέντρο της Αθήνας έως τις άκρες της Αττικής
  • [08] Θρήνος για τους δύο πιλότους
  • [09] ''Η επανάσταση του αυτονόητου''
  • [10] Στο επίκεντρο το Κόσοβο
  • [11] Κλειστό λόγω έργων
  • [12] Υπεραιωνόβιο ρεκόρ
  • [13] Καταστροφικοί μουσώνες

  • [01] Προς εκτόνωση της αντιπαράθεσης

    Προς εκτόνωση οδηγείται η αντιπαράθεση μεταξύ των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης και του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μετά τις προτάσεις που διατυπώθηκαν χτες στα τηλεοπτικά παράθυρα, για αναστολή της απεργίας και άρση του μέτρου της επίταξης και της Πολιτικής Επιστράτευσης.

    Οι επαγγελματίες μεταφορείς θα έχουν το μεσημέρι νέα Γενική Συνέλευση στη διάρκεια της οποίας, όπως δεσμεύτηκε ο πρόεδρός τους, κ. Τζωρτζάτος, θα προτείνει την αναστολή της απεργίας και την έναρξη νέου γύρου διαλόγου με την κυβέρνηση, πρόταση που αναμένεται να εγκριθεί, δεδομένου ότι η απεργία τους σταδιακά εκφυλίζεται, καθώς η αγορά τροφοδοτείται με ταχείς ρυθμούς με καύσιμα.

    Της εξέλιξης αυτής προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο χτες το απόγευμα, καθώς από τις παραγωγικές και επιχειρηματικές τάξεις διατυπώθηκε η πρόταση να ανασταλεί η απεργία και η κυβέρνηση να άρει την πολιτική επιστράτευση. Την πρόταση αυτή υιοθέτησαν αμέσως οι απεργοί και αργότερα την αποδέχθηκε και υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει δέσμευση από την πλευρά των απεργών ότι δεν προσφύγουν σε νέες κινητοποιήσεις όσο θα κρατήσει ο διάλογος για το νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.

    Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι ο διάλογος θα αφορά τις προτάσεις του υπουργείου για θέματα που αφορούν τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά ζητήματα των μεταφορέων, καθώς και την ένταξή τους στον αναπτυξιακό νόμο. Διεμήνυσε επίσης ότι θέμα παράτασης του χρόνου προσαρμογής, που σύμφωνα με το νομοσχέδιο είναι η τριετία, δεν τίθεται στο τραπέζι του διαλόγου.

    Πάντως η τροφοδοσία της αγοράς, κυρίως με καύσιμα, συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς από τα ιδιωτικά και επιταγμένα βυτιοφόρα. Στην περιοχή της Αττικής ικανοποιητικός αριθμός πρατηρίων διαθέτει καύσιμα και εκτιμάται ότι σύντομα η αγορά θα ομαλοποιηθεί.

    [02] Λιγότεροι οι εκδρομείς

    Κορυφώνεται σήμερα το κύμα εξόδου των πρώτων αδειούχων του Αυγούστου από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία και τις παραθεριστικές περιοχές.

    Η οικονομική κρίση, η τσουχτερή τιμή της βενζίνης και η αβεβαιότητα για την ανεύρεση υγρών καυσίμων, λόγω της απεργίας των Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, είχαν ως αποτέλεσμα η κίνηση στις δύο εθνικές οδούς να είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τροχαίας.

    Αντίθετα πολλοί προτίμησαν για τις μετακινήσεις τους τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ και τα τρένα του ΟΣΕ, η πληρότητα των οποίων ήταν πολύ μεγάλη. Ανάλογη εικόνα σε σχέση με την πληρότητα παρουσίασαν και οι πτήσεις των αεροσκαφών.

    Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις των αδειούχων με τα πλοία για τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, η εικόνα έχει μάλλον πτωτική πορεία, καθώς παρατηρείται μια πτώση της τάξης περίπου 8 με 9% σε ό,τι αφορά τόσο τα δρομολόγια, όσο και τον αριθμό των επιβατών, σε σχέση με πέρυσι.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ναυτιλίας, χτες από το λιμάνι του Πειραιά αναχώρησαν 30 πλοία μεταφέροντας 35.814 επιβάτες και 6.684 οχήματα, ενώ την αντίστοιχη περυσινή μέρα είχαν αναχωρήσει 33 πλοία, μεταφέροντας 38.564 επιβάτες και 6.675 οχήματα.

    Σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά είναι προγραμματισμένα να εκτελεστούν 31 δρομολόγια και από 19 από το λιμάνι της Ραφήνας.

    [03] Επίσκεψη Σαμαρά στο Ρέθυμνο

    Υπόμνημα με τα προβλήματα του νομού Ρεθύμνου και προτάσεις επίλυσης τους, παρέδωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης Γιώργος Γιακουμάκης στον πρόεδρρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος συναντήθηκε με τα μέλη του ΔΣ του ΕΒΕΡ.

    Στη συνάντηση, η οποία ξεκίνησε στις 6.30 το απόγευμα, παραβρέθηκε η βουλευτής της ΝΔ στο νομό Όλγα Κεφαλογιάννη καθώς επίσης μέλη της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου.

    Ο κ. Σαμαράς, χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και δήλωσε πως θα ασχοληθεί με το υπόμνημα στο οποίο παρουσιάζονται αναλυτικά τα βασικά προβλήματα του νομού, κλάδων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Ρέθυμνο.

    Μεταξύ άλλων, στη μιάμιση ώρα που κράτησε η συνάντηση, ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε για τα εκτεταμένα προβλήματα στον τουρισμό, στον αγροτοκτηνοτροφικό κλάδο, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το έλλειμμα στην ενσωμάτωση καινοτομίας και τεχνολογίας στο νομό.

    Σχετικά με τον τουρισμό, όπως τονίστηκε στη συνάντηση, υπάρχει μείωση του τουριστικού εισοδήματος 10% σε σχέση με πέρσι με αποτέλεσμα πολλές τουριστικές επιχειρήσεις να έχουν οδηγηθεί σε αδυναμία.

    Τεράστιο πρόβλημα για το Ρέθυμνο, παραμένει η σταθερή ύπαρξη ελλιπούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης, οι μη επενδύσεις στο λιμάνι, η προβληματική αεροπορική σύνδεση που γίνεται μέσω Χανίων και Ηρακλείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται, σε συνάρτηση με τα προβλήματα στον βόρειο οδικό άξονα του νησιού.

    [04] Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της τρόικας

    Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, με τη νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με το κλιμάκιο της τρόικας, ο κύκλος ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της υλοποίησης του μνημονίου και της εκταμίευσης της δεύτερης δόσης του δανείου. Η τρόικα θα επιδώσει αύριο Δευτέρα ένα πρώτο απολογιστικό κείμενο στον κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ στα μέσα της εβδομάδας θα συντάξουν μια έκθεση προόδου, την οποία θα αποστείλουν στις Βρυξέλλες (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), στη Φρανκφούρτη (ΕΚΤ) και στην Ουάσινγκτον (ΔΝΤ).

    Με βάση τη συγκεκριμένη έκθεση και τα πορίσματα, που θα ακολουθήσουν από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται να δοθεί στις 13 Σεπτεμβρίου η δεύτερη δόση, ύψους 9 δισ. ευρώ.

    Όπως δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα ενημερώθηκε ότι ο προϋπολογισμός υλοποιείται κανονικά και οι κίνδυνοι που υπάρχουν έχουν αναγνωριστεί. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, τα επόμενα βήματα θα αφορούν τον "Καλλικράτη", την εξυγίανση του ΟΣΕ και το άνοιγμα των "κλειστών επαγγελμάτων". Ειδικά για τα "κλειστά επαγγέλματα", αναμένεται να υπάρξει έως το τέλος του έτους ένα νομοσχέδιο- σκούπα για την πλήρη απελευθέρωσή τους συνολικά. Όσον αφορά στην υλοποίηση του μνημονίου, το στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι θα υπάρξει εξειδίκευση και επικαιροποίηση των δεσμεύσεων έναντι της τρόικας και όχι άνοιγμα νέων θεμάτων.

    Στη διάρκεια της εβδομάδας, οι ελεγκτές της τρόικας είχαν πλειάδα συναντήσεων με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, την Τράπεζα της Ελλάδος και φορείς, και συνέλεξαν στοιχεία για το κατά πόσον υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Μάιο. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι το περιεχόμενο της αναφοράς της τρόικας θα είναι θετικό, καθώς όλες οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η Ελλάδα για το πρώτο εξάμηνο του 2010 έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο υλοποίησης.

    Πάντως, στο κείμενο αναμένεται να επισημαίνεται ότι παραμένουν δημοσιονομικοί κίνδυνοι και κυρίως στο σκέλος των εσόδων, τα οποία υστερούν σημαντικά έναντι του ετήσιου στόχου. Ενώ, θα ζητείται η επιτάχυνση ορισμένων κινήσεων, όπως είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η τοποθέτηση ορκωτών ελεγκτών στις ΔΕΚΟ και τα νοσοκομεία, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και η ενίσχυση της διαφάνειας στις προμήθειες του δημοσίου.

    Ο επόμενος έλεγχος από το κλιμάκιο των ελεγκτών της τρόικας προσδιορίζεται χρονικά για τα τέλη Οκτωβρίου. Στη νέα επίσκεψή τους, θα έχουν στη διάθεσή τους και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά οι δεσμεύσεις για το επόμενο έτος και τα αποτελέσματα που θα έχει η υλοποίησή τους ως προς τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Πώληση του 40% της ΔΕΗ

    Ζήτημα πώλησης του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ σε ιδιώτες έθεσε και επίσημα η τρόικα στη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κ. Μαθιουδάκη.

    Όπως δήλωσε ο ίδιος στο ΑΠΕ η απάντηση που δόθηκε ήταν πως αυτή η πρόταση δεν βρίσκει σύμφωνη την ελληνική κυβέρνηση καθώς και ότι υπάρχουν τεχνικά και ουσιαστικά προβλήματα για την εφαρμογή της.

    Από τις διαπραγματεύσεις διαφαίνεται ότι το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΚΤ και του ΔΝΤ δεν αποκλείει άλλες λύσεις πέρα από την πώληση μονάδων που θα οδηγήσουν πάντως στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

    Με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ καλεί την κυβέρνηση να μην υποκύψει σε αυτές τις παράλογες και προκλητικές όπως αναφέρει απαιτήσεις. Η ομοσπονδία επισημαίνει ακόμη ότι "δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ξεπουλήσει την ΔΕΗ" και προειδοποιεί με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

    Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, με αντικείμενο τις πληροφορίες που φέρουν την Κομισιόν να πιέζει για πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ σε ιδιώτες, προκειμένου να απελευθερωθεί η αγορά. Ο υπουργός σύμφωνα με τους συνδικαλιστές ανέφερε ότι τέτοια πρόταση δεν έχει τεθεί σε πολιτικό επίπεδο και ότι η θέση της κυβέρνησης είναι αυτή που έχει εκφράσει και το ΥΠΕΚΑ, δηλαδή αρνητική.

    Συνάντηση με Προβόπουλο

    Την Παρασκευή, οι ελεγκτες της τρόικας συναντήθηκε, επίσης, με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, παρόντος του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    Ο διοικητής της ΤτΕ ενημέρωσε τους αξιωματούχους της τρόικας για τα χρηματοοικονομικά μεγέθη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς και για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής (stress tests) των τραπεζών, τα οποία χαρακτηρίστηκαν θετικά για τις ελληνικές τράπεζες. Αναφορά υπήρξε, επίσης, για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο, με κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ, θα αποτελέσει «μοχλό» σταθεροποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και για όποια τράπεζα το χρειαστεί. Επίσης, ο κ. Προβόπουλος επέδωσε στο κλιμάκιο της τρόικας στοιχεία και για την πιστωτική επέκταση, ο ρυθμός αύξησης της οποίας επιβραδύνθηκε σε 2,5% τον Ιούνιο, από 2,8% τον Μάιο.

    [05] Ευθύνες στη ΔΕΗ για τις πυρκαγιές

    Επεστράφη στο Πυροσβεστικό Σώμα η δικογραφία που αφορά την αναζήτηση των αιτίων και των υπευθύνων για την πρόσφατη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

    Η επιστροφή έγινε με εντολή του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος, αφού μελέτησε τη δικογραφία που του είχε υποβάλλει το πυροσβεστικό σώμα μετά τη σχετική έρευνά του, έκρινε ότι πρέπει να αναζητηθούν υπεύθυνοι από τη ΔΕΗ και να ληφθούν οι απολογίες τους σχετικά με τη διαχείριση του δικτύου της Επιχείρησης .

    Στην εντολή του εισαγγελέα για επιστροφή της δικογραφίας και λήψη απολογιών δεν προσδιορίζονται πρόσωπα, αλλά δίδεται η εντολή στους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος να ερευνήσουν και να εντοπίσουν τους υπεύθυνους για τη διαχείριση των δικτύων της ΔΕΗ και από αυτούς στη συνέχεια να λάβουν απολογίες και να υποβάλλουν το σχετικό υλικό εκ νέου στον εισαγγελέα, προκειμένου να αποφασίσει αν και σε ποιους θα απαγγείλλει κατηγορίες.

    [06] Στη μάχη με τη φωτιά 240.000 άτομα

    Το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων ανακοίνωσε ότι περίπου 240.000 άνδρες, 25.000 οχήματα και 226 αεροσκάφη και ελικόπτερα έχουν επιστρατευτεί στον αγώνα για την κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται σε δασώσεις περιοχές της Ρωσίας.

    "Με δεδομένες τις δυσμενείς μετεωρολογικές προβλέψεις, οι υπηρεσίες διάσωσης λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, ενώ η συμμετοχή των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων επιτρέπει να βρίσκεται η κατάσταση υπό έλεγχο", τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

    Χιλιάδες πυροσβέστες υποστηριζόμενοι από το στρατό αγωνίζονται να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές που έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε περίπου 30 ανθρώπους και έχουν ερημώσει ολόκληρα χωριά στη δυτική Ρωσία ύστερα από ένα χωρίς προηγούμενο καύσωνα με θερμοκρασίες που τις τελευταίες ημέρες έφθασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

    Στο έργο κατάσβεσης συμμετέχουν 16.000 πυροσβέστες υποστηριζόμενοι από 56 ελικόπτερα και αεροσκάφη καθώς επίσης περίπου 2.000 στρατιώτες.

    Οι πυρκαγιές μαίνονται σε δασώσεις εκτάσεις στην περιοχή της Μόσχας και τις γύρω περιοχές, δήλωσε στο πρακτορείο Ιτάρ-Τας εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 400 φωτιές εξακολουθούν να μαίνονται σε έκταση περίπου 1.200.000 στρεμμάτων, ενώ 387 φωτιές κατεστάλησαν τις τελευταίες ημέρες.

    [07] Οάσεις δροσιάς από το κέντρο της Αθήνας έως τις άκρες της Αττικής

    Λίμνες, κήποι, μοναστήρια, κάστρα, πύργοι, αρχαιολογικοί χώροι, περίπατοι στο δάσος, σπηλιέςβ¦. Εικόνες διακοπών σε μια πόλη έρημη. Ταξιδιωτικοί προορισμοί στην ... Αθήνα, χωρίς διόδια. Δεκαεπτά προτάσεις και προορισμοί εντός λεκανοπεδίου για όσους μένουν το καλοκαίρι στην Αθήνα. Ένας μικρός οδηγός απόλαυσης σε μικρές οάσεις δροσιάς από το κέντρο της Αθήνας έως τις άκρες της Αττικής, δίνοντας μια μικρή γεύση διακοπών και μετατρέποντας το "δαίμονα" της Αττικής, τα άγχη της μεγαλούπολης, την κίνηση και τη ρουτίνα σε κοντινές αποδράσεις.

    Νομισματικό Μουσείο: Ο κήπος των "Μουσών"

    Συστάδες θάμνων και λουλουδιών, αγάλματα δουλεμένα στον πηλό, ένας κρυμμένος κήπος και ένα μουσείο στην οδό Πανεπιστημίου. Ο κήπος του Νομισματικού Μουσείου, μια μικρή πράσινη όαση στο κέντρο της Αθήνας, στη σκιά του μεγάρου Τσίλερ θυμίζει κάτι από την ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας. Το Ιλίου Μέλαθρον, η οικία του Σλίμαν χτισμένη από τον Τσίλερ, στεγάζει σήμερα το Νομισματικό Μουσείο. Στο Μουσείο θα βρείτε πάνω από 600.000 νομίσματα, από τον αρχαίο κόσμο, τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, το Βυζάντιο, τη Δύση στη διάρκεια του Μεσαίωνα και τους νεότερους χρόνους. Κάθε Πέμπτη στις 21:00 το βράδυ διοργανώνονται στο καφενείο βραδιές τζαζ με τους "Plus1". Κάθε Τρίτη στις 12 το μεσημέρι μέχρι τα τέλη Αυγούστου, θα έχετε την ευκαιρία να περιηγηθείτε στο Νομισματικό Μουσείο καθώς ένα διαφορετικό θέμα σας περιμένει κάθε φορά. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο: 9:00-23:00, Kυριακή: 9:00-15:00

    Πώς θα πάτε: Θα το βρείτε στην οδό Πανεπιστημίου 12, κοντά στο μετρό του Συντάγματος.

    Αναφιώτικα: Μια ανάρμοστη γειτνίαση στον ιερό βράχο της Ακρόπολης

    Στα χρόνια του Όθωνα, οι περισσότεροι κάτοικοι της Ανάφης εγκατέλειψαν το νησί για να εργαστούν ως κτίστες στην ανοικοδόμηση της νέας πρωτεύουσας. Μαρμαράδες και πελεκητές της πέτρας, οι Αναφιώτες μετανάστες δημιούργησαν σινάφια (ομάδες μαστόρων) και στη δεκαετία του 1860 εγκαθίσταται αρχικά στο προάστιο των Αθηνών (τα σημερινά Εξάρχεια). Δύο επώνυμοι οικοδόμοι από την Ανάφη, ο Γιώργος Δαμίγος και ο Μάρκος Σιγάλας, χτίζουν γρήγορα και παράνομα τα πρώτα σπίτια στη βορειοανατολική πλαγιά του Βράχου της Ακρόπολης. Αργότερα θα τους ακολουθήσουν και άλλοι συμπατριώτες τους και εκμεταλλευόμενοι κάθε κοίλωμα και κάθε προεξοχή, όπως πολύ καλά γνώριζαν από την γεωμορφολογία του νησιού τους, δημιούργησαν, στα τέλη του 19ου αιώνα παρά τις απαγορευτικές διατάξεις της τότε κυβέρνησης, τα Αναφιώτικα, έναν αυθαίρετο οικισμό, μια χούφτα από κυκλαδίτικα σπίτια στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

    Πώς θα πάτε: Ένας όμορφος και "άγνωστος" περίπατος που θα σας οδηγήσει στα Αναφιώτικα ξεκινά από το θερινό "Σινέ Θησείο" όπου απέναντι θα βρείτε ένα βατό χωματόδρομο που μέσα σε 25-20λεπτά στις απολήξεις της Ακρόπολης θα σας οδηγήσει στον οικισμό.

    Εθνικός Κήπος

    Ένα δροσερό καταφύγιο, λουλούδια πολλά είδη πουλιών, δύο λίμνες με πάπιες, ένας μικρός ζωολογικός κήπος, μία παιδική χαρά και ένα καφέ ονόματι "ο Κήπος" κοντά στην οδό Ηρώδου Αττικού. Αυτός ο Εθνικός Κήπος. Πασίγνωστος, αλλά και τόσο άγνωστος. Από μόνος του ο Κήπος αποτελεί ένα βοτανολογικό μουσείο για όποιον διαβάζει τις ταμπέλες που είναι στερεωμένες στα δέντρα και ένα αρχαιολογικό μουσείο με τα διάσπαρτα αρχαία μέλη. Τις πρώτες 10 μέρες του Αυγούστου, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε την έκθεση της Βάνας Ξένου "Η ψυχή του τόπου", η οποία εγκαινιάστηκε τον περασμένο Ιούνη, προσφέροντας ένα "στοχαστικό περίπατο" στους επισκέπτες του Κήπου.

    Πώς θα πάτε: Πίσω από την Βουλή θα βρείτε τον Εθνικό κήπο ο οποίος είναι ανοικτός στο κοινό όλη την μέρα.

    Μονή Καισαριανής

    Πλατάνια, πεύκα κυπαρίσσια παρέα με το τρεχούμενο νερό. Μια κρήνη και περίπατοι στα μονοπάτια που οδηγούν στο δάσος. Όλα, δύο βήματα από την Αθήνα, στις υπώρειες του Υμηττού, στο μοναστήρι της Καισαριανής. Χτισμένο πάνω στα ερείπια βασιλικής του 6ου αιώνα, το σημερινό Καθολικό του οικοδομήθηκε τον ύστερο 11ο αιώνα. Στον κεντρικό δρόμο, θα βρείτε το καφενείο μέσα στη δροσιά.

    Πώς θα πάτε: Ένας από τους δρόμους που οδηγούν στη Μονή Καισαριανής περνά μέσα από την περιοχή του Παπάγου και ακολουθώντας πορεία προς το βουνό θα βρεθείτε στην Μονή.

    Η πλατεία του Παλιού Βυρσοδεψείου

    Ένα παλιό αποκατεστημένο βυρσοδεψείο, ένα καφέ κι ένας κινηματογράφος. Στο Δήμο του Ρέντη. Μηχανήματα δείγματα βιομηχανικού εξοπλισμού των αρχών του προηγούμενου αιώνα, στολίζουν την πλατεία σε διάφορα σημεία. Η εικόνα συμπληρώνεται από ένα εστιατόριο στην απέναντι πλευρά, με γεύσεις από τις χαμένες πατρίδες.

    Πώς θα πάτε: Κατεβαίνοντας την Πειραιώς, αριστερά στα φανάρια του "Σχολείου" της Ειρήνης Παππά, θα βρείτε την οδό Φλέμιγκ, και έπειτα από 200 περίπου μέτρα στα αριστερά θα βρείτε έναν πεζόδρομο, από όπου με τα πόδια θα βγείτε στην πλατεία του Παλιού Βυρσοδεψείου.

    Δαφνί

    Στα ερείπια του Δαφναίου Απόλλωνα, στις παρυφές του άλσους Χαϊδαρίου, το οχυρωμένο μοναστήρι του Δαφνιού στέκεται όρθιο από τον 11ο αιώνα. Από το 1990 αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Από το 1883 έως το 1885 στο μοναστήρι στεγάστηκε το Δημόσιο Ψυχιατρείο. Μονοπάτια που οδηγούν στο δάσος ξεκινούν έξω από το μοναστήρι. Επίσης θα βρείτε παιδότοπο και χώρο εστίασης

    Πώς θα πάτε: Την Μονή θα τη βρείτε στο Χαϊδάρι, νότια της λεωφόρου Αθηνών στο ομώνυμο δάσος και κοντά στην Ιερά Οδό που οδηγεί στην Ελευσίνα.

    Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

    Από τον Ιούλιο του 2004 που άνοιξε τις πύλες του το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης σε ένα παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη, φιλοξενεί τη συλλογή με έργα ισλαμικής τέχνης του εθνικού ευεργέτη Αντωνίου Μπενάκη. Το νεοκλασικό κτίριο περιλαμβάνει περίπου 10 χιλιάδες αντικείμενα, από τον 7ο έως τον 19ο αιώνα και θεωρείται ως μια από τις πιο σημαντικές συλλογές Ισλαμικής Τέχνης του κόσμου. Στο υπόγειο του κτιρίου βρίσκεται τμήμα του αρχαίου προτειχίσματος που κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. Το μπαρ στον τελευταίο όροφο προσφέρει θέα σ' όλη την αρχαιολογική περιοχή, από την Ακρόπολη και το Θησείο δεξιά ως τον Κεραμεικό. Το μουσείο είναι ανοιχτό κάθε Τετάρτη ως τις 9μ.μ. Τις υπόλοιπες ημέρες κλείνει στις 3μ.μ.

    Πώς θα πάτε: Το Μουσείο Μπενάκη-Ισλαμικής Τέχνης θα το βρείτε στην οδό Ασωμάτων 22, στον Κεραμεικό

    Λίμνη Μπελέτσι: Η κρυμμένη λίμνη της Πάρνηθας

    Μονοπάτια για πεζοπορία, μια δασική περιοχή με βελανιδιές, πεύκα και πλατάνια, πλούσια βλάστηση από κούμαρα, μυρτιές, πουρνάρια, καταφύγιο για πολλά πουλιά, ξύλινα τραπεζάκια για πικ-νικ, γεφυράκια και ο γύρος της λίμνης δίνει το αίσθημα της απόδρασης. Στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας η τεχνητή λίμνη Μπελέτσι, η "Κιθάρα", όπως αλλιώς ονομάζεται λόγω του σχήματός της έχει συνολική επιφάνεια γύρω στα 5 στρέμματα και το μέγιστο βάθος της δεν ξεπερνά τα 5μέτρα. Ο χώρος αποτελεί προστατευόμενο υδροβιότοπο και δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση. Εδώ θα βρείτε αθλητικές εγκαταστάσεις, μια παιδική χαρά ένα ανακαινισμένο εκκλησάκι και κοντά στην λίμνη μπορείτε να καθίσετε στις ταβέρνες της περιοχής που προσφέρουν ψητά.

    Πώς θα πάτε: Για να φτάσετε στη λίμνη θα περάσετε τη Βαρυμπόμπη, θα φτάσετε στο Κατσιμίδι και θα κινηθείτε προς Ιπποκράτειο Πολιτεία. Διασχίζοντας το οροπέδιο της Αγίας Τριάδας θα ανηφορίσετε την οδό Κίρκης και θα εμφανιστεί μπροστά σας η λίμνη.

    Αρχαιολογικός Χώρος Βραυρώνας: Η Στοά της Αρτέμιδας

    Στα ανατολικά παράλια της Αττικής, στη Βραυρώνα, σε μια μικρή κοιλάδα που απλώνεται ανάμεσα από χαμηλούς λόφους και τη θάλασσα, ανάμεσα στον Ερασίνο, ένα χείμαρρο που ακόμα και σήμερα την διαρρέει, βρισκόταν ένα από τα αρχαιότερα και πιο σεβάσμια ιερά. Εδώ λατρεύονταν η Βραυρωνία Άρτεμις και η Ιφιγένεια, θεές του τοκετού και των παιδιών, προστάτιδες της γονιμότητας και της ευτοκίας των γυναικών. Στο χώρο του ιερού σώζονται αναστηλωμένα τμήματα από μια στοά, τα ερείπια του ναού, καθώς και άλλα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα. Οι εργασίες ανακαίνισης και η επανέκθεση των συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο καιρό. Στο Μουσείο εκτίθενται ευρήματα από το ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος, τον προϊστορικό οικισμό της Βραυρώνος, αλλά και επιλεγμένα ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων. Η έκθεση καλύπτει τις περιόδους από την Πρώιμη Χαλκοκρατία έως τη Ρωμαϊκή εποχή. Ανάμεσα στα εκθέματα, σημαντικότερο θεωρείται το σύνολο των γλυπτών από το ιερό της Αρτέμιδος.

    Πώς θα πάτε: Από την έξοδο της Αττικής οδού προς Μαρκόπουλο ακολουθείτε τις πινακίδες για Πόρτο Ράφτη και Αρχαία Βραυρώνα και μετά από περίπου 3χλμ στρίβετε αριστερά. Έπειτα από 2χλμ θα δείτε την παλαιοχριστιανική βασιλική εκκλησία και λίγα χιλιόμετρα μετά θα βρείτε την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

    Τεχνολογικό πάρκο Λαυρίου

    Ένα μοναδικό μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας και αρχιτεκτονικής. Το συγκρότημα της Γαλλικής Εταιρείας Λαυρίου, μέσα σε μια έκταση 245 στρεμμάτων, το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο στοχεύει στην επαναχρησιμοποίηση των εγκαταστάσεων της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου (ΓΕΜΛ), για τη δημιουργία ενός πόλου ανάπτυξης που θα συγκεντρώνει ερευνητικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Από το 1992 ο χώρος έχει παραχωρηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο το έχει μετατρέψει σε Τεχνολογικό Πάρκο.

    Θα ξεχωρίσετε τα κτίρια του μηχανουργείου, των πλυντηρίων του μεταλλεύματος, το ψηλό κτίριο του παλιού ηλεκτρικού σταθμού με τους κινητήρες του 1908, το χημείο και δίπλα τα παλιά γραφεία. Στη βίλα του Σερπιέρι, του περιώνυμου ιδιοκτήτη της Γαλλικής Εταιρείας, στεγάζονται τα γραφεία του Πολυτεχνείου. Στον χώρο υπάρχει επίσης μουσείο κεραμικής με έργα του Βαλσαμάκη και παιδικό μουσείο.

    Πώς θα πάτε: Θα το βρείτε μέσα στην πόλη του Λαυρίου

    Το Χάος στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου

    Ένα εντυπωσιακό χάσμα με κάθετα βράχια με βάθος 55μέτρα και διάμετρο 120 που θεωρείται ότι δημιουργήθηκε από την κατάπτωση της οροφής ενός σπηλαίου. Μέσα στον Εθνικό Δρυμό, πολύ κοντά στο χωριό Καμάριζα βρίσκεται το Χάος. Στην αρχαιότητα, όλη η κοιλάδα ήταν ένα εργοτάξιο με εργαστήρια, κατοικίες, ιερά, πλυντήρια και δεξαμενές νερού.

    Ο χώρος είναι περιφραγμένος και αν αποφασίσετε να πλησιάσετε, περνώντας το συρματόπλεγμα, για να το χαζέψετε από πιο κοντά θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Οδηγώντας μέσα στον Δρυμό, μετά το Χάος, θα βρεθείτε σύντομα στη θέση Αγία Τριάδα ή Σούριζα και θα δείτε την πινακίδα προς το αρχαίο μεταλλευτικό εργαστήριο και τον πυρήνα του Δρυμού.

    Πώς θα πάτε: Για να βρεθείτε στο Χάος θα στρίψετε από τον κεντρικό δρόμο μέσα στο Λαύριο, στην πινακίδα προς Άγιο Κωνσταντίνο, στο πλάι του Τεχνολογικού Πάρκου. Τέσσερα χιλιόμετρα μετά, μπαίνοντας στο χωριό θα βρείτε την πινακίδα αριστερά προς Χάος και Αγία Τριάδα. Στο γήπεδο ποδοσφαίρου μπαίνετε στο πευκοδάσος με τον χώρο αναψυχής, όπου μπροστά βρίσκεται το Χάος.

    Το Κάστρο των Αιγοσθενών

    Η αρχαία πόλη των Μεγαρέων, τα Αιγόσθενα, στους πρόποδες του Κιθαιρώνα, στη θέση που βρίσκεται σήμερα το χωριό Πόρτο Γερμενό σε χαμηλό λόφο 450μ. από τη θάλασσα, δεσπόζει το φρούριο των Αιγοσθένων στον ανατολικό μυχό του Κορινθιακού κόλπου, ένα από τα καλύτερα διατηρούμενα αρχαία κάστρα. Η στρατηγική θέση των Αιγοσθενών έγινε αιτία να τα διεκδικήσουν από τους Μεγαρείς οι Βοιωτοί και οι Αθηναίοι. Τον 4ο αιώνα π.Χ. στα Αιγόσθενα έγιναν μεγάλα οχυρωματικά έργα με την βοήθεια των Αθηναίων για την αντιμετώπιση του Βοιωτικού κινδύνου, επειδή τότε οι Μεγαρείς είχαν συμμαχήσει με την Αθήνα. Τα τείχη σώζονται σήμερα σε καλή κατάσταση. Η ακριβής χρονολόγηση κατασκευής του φρουρίου κυμαίνεται ανάμεσα στον πρώιμο 4ο έως τον πρώιμο 3ο αι. π.Χ. Στην ακρόπολη του κάστρου θα δείτε και το ξωκλήσι της Αγίας Άννας με τα περίφημα ψηφιδωτά.

    Πώς θα πάτε: Από το δρόμο που ενώνει τα Βίλια με το Πόρτο Γερμενό θα οδηγήσετε σε 450μ. χωμάτινου δρόμου για να βρεθείτε στο Κάστρο, στην είσοδο του οικισμού.

    Κιθαιρώνας: Ανάβαση στο βουνό των μύθων

    Ο μυθικός Κιθαιρώνας, ο μυθικός βασιλιάς των Πλαταιών, ένας πευκόφυτος ορεινός όγκος μεταξύ του όρους Πατέρα, των Γερανείων ορέων και της Πάρνηθας στα σύνορα της Αττικής με την Βοιωτία, έχει όλα τα προνόμια ενός βουνού προσφέροντας μαγευτικές διαδρομές. Με αφετηρία την πλατεία των Βιλίων και το ναό βυζαντινού ρυθμού της Μεταμορφώσεως, έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ βρίσκεστε μιαν ανάσα από την κορυφή του Κιθαιρώνα. Βγαίνοντας από τα Βίλια και δύο χλμ. έξω από το χωριό, η ταμπέλα δείχνει για την κορυφή του Κιθαιρώνα και μετά από 9,5χλμ. οδήγησης μέσα από πεύκα και έλατα φτάνετε στη θέση Πέταλο σε ύψος 1.090μ. και στο καταφύγιο "Βαγγέλης Τσάκος" του ΕΟΣ Ελευσίνας. Συνεχίζοντας μέσα από ήπιες στροφές, φτάνετε στην κορυφή του βουνού και στις ερειπωμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα 1.400 υψόμετρο. Από αυτό το σημείο έχει υπέροχη θέα στον Κορινθιακό, την Αττική, τη Βοιωτία ,την αποξηραμένη Λίμνη της Κωπαΐδας και το Πόρτο Γερμενό.

    Πώς να πάτε: Από την λεωφόρο Καβάλας και στο ύψος της γέφυρας της Ελευσίνας θα στρίψετε δεξιά στη διασταύρωση προς Βίλια. Από την παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Θηβών και δύο χιλιόμετρα μετά την Οινόη, στη διασταύρωση στρίβετε αριστερά.

    Η σπηλιά του Νταβέλη: Το «Σπήλαιο των αγνών και αναμάρτητων»

    Στη νοτιοδυτική πλευρά της Πεντέλης, σε υψόμετρο 720μ., βρίσκεται το "Σπήλαιο των Αμώμων", δηλαδή των αγνών και αναμάρτητων " η μυστηριακή Σπηλιά του Νταβέλη". Το σπήλαιο έχει διαστάσεις περίπου 45x62 μέτρα και εξερευνήθηκε για πρώτη φορά το 1935. Εδώ φημολογείται ότι ο περιβόητος λήσταρχος Νταβέλης στα μέσα του περασμένου αιώνα είχε ανακαλύψει υπόγεια περάσματα στη σπηλιά, που οδηγούσαν στην Αθήνα, αλλά και άλλες φυσικές και μη δυνάμεις.

    Η θεωρία της "κούφιας Γης", περάσματα που οδηγούν στα ενδότερα του βουνού και λίγο αργότερα σα να μην υπήρξαν ποτέ, μια ισχυρή μυρωδιά από όζον στην είσοδο του σπηλαίου, καθώς και αναφορές από κατοίκους της περιοχής για "παράξενα φώτα" στον ουρανό, μικρά ανθρωποειδή , παράξενους ήχους, φαντάσματα δίνουν τα απαραίτητα για ιστορίες και μύθους.

    Πώς θα πάτε: Ανεβαίνοντας την λεωφόρο Πεντέλης θα στρίψετε αριστερά στα φανάρια προς Ν. Πεντέλη και ανηφορίζοντας προς την κορυφή του βουνού και τις κεραίες θα βρείτε χωματόδρομο που οδηγεί στην σπηλιά.

    Λίμνη Μαραθώνα: Το φράγμα και η λίμνη

    Ήταν το 1929 όταν η αμερικανική εταιρεία Ούλεν κατασκεύασε το φράγμα ύψους 54μ. και μήκος στέψης 285μ. επενδυμένο με πεντελικό μάρμαρο στη συμβολή των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα στον Μαραθώνα, γεγονός που αποτελούσε παγκόσμια πρωτοτυπία. Από το 1931, οπότε άρχισε να δίνει νερό, μέχρι το 1959 η λίμνη με χωρητικότητα 41εκατ. κυβικά και επιφάνεια που καλύπτει 2980στρέμματα, αποτελούσε το κυριότερο απόθεμα νερού για την ύδρευση της Αθήνας. Παρά τα καρβουνιασμένα πεύκα και το καμένο τοπίο της τελευταίας μεγάλης πυρκαγιάς, η θέα της λίμνης με το πράσινο στους λόφους προσφέρει ηρεμία με το καφέ δίπλα στην λίμνη, καθώς και την γνωστή για τα κρεατικά της ταβέρνα "Argentina" στο χωριό Καλέτζι. Επίσης μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας στη λίμνη με μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα και την περιοχή του Μαραθώνα με το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου και το ευρωπαϊκό Μουσείο Ψωμιού στον Βαρνάβα.

    Πώς θα πάτε: Το φράγμα απέχει 30χλμ από την Αθήνα και θα το προσεγγίσετε μέσω της λεωφόρου Μαραθώνος.

    Μονή Κλειστών Χασιάς: Η Μονή στο φαράγγι

    Στην όχθη του φαραγγιού, σε μια εκπληκτική θέση φυσικής ομορφιάς το Μοναστήρι της Παναγίας Κλειστών, στα Βόρεια της Φυλής θεωρείται το αρχαιότερο μοναστήρι της Αττικής καθώς η ιστορία του ξεκινάει από τον 12ο αιώνα. Το παλιό μοναστήρι της Παναγιάς των Κλειστών διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Η αρχαιότητα του μοναστηριού επικυρώνεται από τις παλιές τοιχογραφίες του καθολικού και από τις χρονολογίες στον νάρθηκα, στο ιερό και αλλού. Το Μοναστήρι της Παναγίας Κλειστών γιορτάζει πανηγυρικά κάθε Δεκαπενταύγουστο. Η μονή παραμένει κλειστή από τις 12:00 έως τις 15:30. Τηλ.210 2411314

    Πώς θα πάτε: Την Μονή θα τη βρείτε 3,5χλμ από τη Χασιά στη δυτική όχθη του φαραγγιού Γιαννούλας της Πάρνηθας, κοντά στο αρχαίο φρούριο, μέσα σε φαράγγι.

    Κάστρο Φυλής: Με θέα τηνβ¦Αθήνα

    Το πιο γνωστό και το ωραιότερο κάστρο της Πάρνηθας, το "Κάστρο της Φυλής" στην Δυτική Πάρνηθα. Στη θέση "Βουνό Φυλής" που βρίσκεται βόρεια του κάστρου αυτού υπήρχε παλιότερο κάστρο, ίχνη του οποίου δεν σώζονται σήμερα. Η θέση του φρουρίου δεν είναι τυχαία αφού ήλεγχε το δρόμο που ένωνε την Αττική με τη Βοιωτία. Από το κάστρο ξεκίνησε η αντίσταση κατά του Πεισίστρατου τον 6ο π.Χ. αιώνα και αυτό κυρίευσε ο Θρασύβουλος με 70 στρατιώτες και ανέτρεψε το καθεστώς των τριάκοντα τυράννων των Αθηνών το 403 π.Χ. Το φρούριο αυτό λόγω της ακατάλληλης θέσης του εγκαταλείφθηκε και τον 4ο π.Χ. αιώνα κτίστηκε το νέο φρούριο Φυλής που σήμερα γνωρίζουμε, το οποίο βρίσκεται σε καίρια θέση και παρουσιάζει εξαιρετική θέα. Σταθείτε στον περίβολο του Φρουρίου και απολαύστε τη θέα προς το Λεκανοπέδιο.

    Πώς θα πάτε: Από την Φυλή ακολουθείτε το δρόμο προς την Μονή Κλειστών προσπερνάτε την παράκαμψη που βγάζει στο μοναστήρι και συνεχίζετε στον κεντρικό δρόμο. Επτά χιλιόμετρα ανηφορικού δρόμου με θέα στο Λεκανοπέδιο θα δείτε την ταμπέλα που οδηγεί στο Κάστρο. Ύστερα από 550μ. βατού χωματόδρομου θα φτάσετε στον περίβολο του Κάστρου.

    -

    -

    [08] Θρήνος για τους δύο πιλότους

    Μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα κηδεύτηκαν χθες ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου Απάτσι, που συνετρίβη την Παρασκευή στο αεροδρόμιο Πάχης Μεγάρων κατά την εκτέλεση δοκιμαστικής πτήσης.

    Στην τελευταία του κατοικία στην συνοικία "Καλύβια" της Λαμίας συνόδευσαν συνάδελφοι του στην Αεροπορία Στρατού, οι συγγενείς του και οι φίλοι, τον 37χρονο ταγματάρχη Ανδρέα Δερμάρη που ήταν ο χειριστής του μοιραίου ελικοπτέρου Απάτσι που συνετρίβη στην Πάχη Μεγάρων. Το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα έγινε περισσότερο φορτισμένο όταν ο διοικητής της μονάδας του αναφέρθηκε στην διαδρομή του αλλά και στις ικανότητες του ως χειριστής των ελικοπτέρων. Συντετριμμένη η γυναίκα του Μαρία που είναι έγγυος στον 9ο μήνα και περιμένει το 4ο παιδί τους. Ο θρήνος κορυφώθηκε όταν πλησίασαν την σκεπασμένη με την ελληνική σημαία σορό του άτυχου αξιωματικού τα τρία του παιδία ενώ σε ένα ατέλειωτο μοιρολόι είχαν ξεσπάσει οι δύο γονείς του και ο αδερφός του. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο θάνατος τους χτύπησε την πόρτα.

    Αμίλητος και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος που ήταν παρών στην εξόδιο ακολουθία και δίπλα του αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Φράγκος Φραγκούλης, ο Διοικητής του Β΄ Σώματος Στρατού και στης 1ης Στρατιάς και δεκάδες ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί, όπως και συνάδελφοι του εκλιπόντος.

    Έμπειρος αξιωματικός ο Ανδρέας Δερμάρης με πολλές ώρες πτήσης στα ελικόπτερα. Από τους πρώτους που εκπαιδεύθηκαν στα "Απάτσι" και μάλιστα πριν ένα μήνα ολοκλήρωσε και την μετεκπαίδευση του στην Αμερική και επέστρεψε στην μονάδα του.

    Η εξόδιος ακολουθία για τον Αρχιλοχία Κωνσταντίνο Γκιώκα, συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Απάτσι, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη στο Ρέντη.

    Για την προσωπικότητα του, την προσφορά του και την αφοσίωση του στο καθήκον του Αρχιλοχία μίλησαν συγγενείς φίλοι και συνάδελφοι του από την Αεροπορία Στρατού.

    Τη νεκρώσιμη ακολουθία παρακολούθησαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος και ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Θεοφανίδης.

    Στο μεταξύ, με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις. επίσης διετάχθη η διενέργεια προανάκρισης από τον εισαγγελέα του Πρωτοδικείου, ενώ Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΓΕΣ διερευνά τα αίτια του συμβάντος.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΣ, το ελικόπτερο είχε υποβληθεί σε προγραμματισμένη επιθεώρηση.

    [09] ''Η επανάσταση του αυτονόητου''

    «Σήμερα καλούμαστε, και αυτό κάνει η κυβέρνηση, να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου», τόνισε από το βήμα του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών που γίνεται στον Άγιο Νικόλαο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να βγει η χώρα από την κρίση, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται σε όλα τα επίπεδα στην προσπάθεια για διαφάνεια σε όλους τους τομείς. Παράλληλα κάλεσε τους απόδημους Κρήτες να στείλουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί και αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης ώστε η Κρήτη να γίνει μια πρότυπη περιφέρεια.

    Ο κ. Παπανδρέου στην αρχή της ομιλίας του εξέφρασε την οδύνη του για την απώλεια των δυο χειριστών της Αεροπορίας Στρατού που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος.

    Αναφέρθηκε στην κρίση που περνά ο τόπος, λέγοντας ότι για να βγει η χώρα από αυτήν χρειάζεται συλλογική προσπάθεια.

    Χαρακτήρισε «διπλά Έλληνες» τους Έλληνες της διασποράς, ενώ εξήρε τις προσπάθειες των αποδήμων Κρητών.

    «Είναι πολύ σημαντική η παρουσία σας εδώ, γιατί είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα μας» είπε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι αυτή η παρουσία στέλνει το μήνυμα «ότι ο Έλληνας μπορεί» και σημείωσε «ξέρετε πολύ καλά τη δύναμη της Ελλάδας, τη δύναμη του ελληνισμού».

    Χαρακτήρισε άδικη για την Ελλάδα την εικόνα που κάποιοι δείχνουν και ανέφερε ότι οι Έλληνες της διασποράς αποτελούν ζωντανό παράδειγμα των δυνατοτήτων του ελληνισμού.

    Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, μίλησε για έλλειψη διαφάνειας και ατιμωρησία, που όπως είπε έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας: «Βρεθήκαμε να παλεύουμε κυριολεκτικά για τη σωτηρία μας. Να αμυνόμαστε απέναντι σε κερδοσκοπικές επιθέσεις, οικονομικά συμφέροντα που στοιχημάτιζαν καθημερινά στην κατάρρευση της χώρας».

    Επισήμανε όμως ότι ήρθε η ώρα κάτι να αλλάξει, να κάνουμε μια επανάσταση. «Την ονομάζω την επανάσταση του αυτονόητου» τόνισε.

    Ο κ. Παπανδρέου περιγράφοντας το «αυτονόητο» μίλησε για την ανάγκη αλλαγών σε όλους τους τομείς. Για την ανάγκη να παταχθεί η διαφθορά σε όλους τους τομείς, το κράτος και οι υπηρεσίες του να λειτουργούν προς όφελος των πολιτών. Να παταχθεί η φοροδιαφυγή, να πάψει να υπάρχει το αίσθημα της αδικίας και της ατιμωρησίας, ακόμα και πολιτικών. Να υπάρχει καλύτερη δημόσια υγεία και παιδεία, ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα και να εκλείψουν οι πελατειακές σχέσεις. «Εμείς πρέπει να αλλάξουμε την Ελλάδα και να μην μασάμε τα λόγια μας» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην προσπάθεια να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα επισημαίνοντας ότι και αυτό είναι αυτονόητο. Είπε ότι από το 1971 δεν έχει δοθεί ούτε μια νέα άδεια σε φορτηγά αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να κοστίζουν πολύ, όπως τόνισε, οι μεταφορές και τα προϊόντα μας.

    Αναφερόμενος στην Κρήτη υποστήριξε ότι αφέθηκε στην τύχη της από την προηγούμενη κυβέρνηση και έδωσε ως παράδειγμα τον βόρειο οδικό άξονα του νησιού. Τόνισε την ανάγκη να καταρτισθεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο ώστε η Κρήτη να γίνει πρότυπη περιφέρεια.

    Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διασύνδεσης των Πανεπιστημίων της Κρήτης με την παραγωγή, στην ανάγκη διεθνοποίησης των Πανεπιστημίων αλλά και στην ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου για τον τουρισμό. «Να πάρει η Κρήτη ένα δίπλωμα αριστείας και συνεργασίας για τον τουρισμό» όπως είπε.

    Ανακοίνωσε ότι σύντομα θα επισκεφθεί εκ νέου το νησί με κλιμάκιο υπουργών, προκειμένου ανά νομό να εξειδικευθούν οι δράσεις που θα αναληφθούν και επανέλαβε την δέσμευση για την σύσταση εταιρείας "Κρήτη ΑΕ" που θα στηριχθεί στην γνώση στελεχών της Εγνατίας ΑΕ.

    Ο πρωθυπουργός μιλώντας για την ενεργειακή πολιτική στην Κρήτη τόνισε ότι «στρατηγική μας πολιτική είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες» και ανακοίνωσε ότι εξετάζει το θέμα της ενεργειακής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. «Το μεγάλο στοίχημα είναι να γίνει η Κρήτη ενεργειακός κόμβος» τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παπανδρέου εξήρε τις προσπάθειες που κάνουν οι απόδημοι Έλληνες και ζήτησε την στήριξη τους στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση. Τους ζήτησε να γίνουν πρεσβευτές του μηνύματος ότι η Ελλάδα μπορεί και τους κάλεσε να επενδύσουν στην Ελλάδα, να συμμετέχουν όπως είπε «στην κοσμογονία των αλλαγών που γίνονται». Να στείλουν το μήνυμα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «ότι η Ελλάδα μπορεί, ότι η Ελλάδα αλλάζει».

    Toν πρωθυπουργό καλωσόρισε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Νίκος Σκουλάς. «Η παρουσία του πρωθυπουργού έχει ιδιαίτερη σημασία για μας τους Κρήτες», επεσήμανε στο σύντομο χαιρετισμό του.

    Την τελετή του αγιασμού του συνεδρίου τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος. Ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος στην ομιλία του ζήτησε την ενίσχυση των υποδομών της Κρήτης, προέτρεψε τους αποδήμους να στηρίξουν την Κρήτη και τους κάλεσε να κάνουν επενδύσεις στο νησί. Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό του ζήτησε να μην διαψεύσει τις ελπίδες των Κρητικών, επισημαίνοντας ότι η Κρήτη περιμένει πολλά από αυτόν.

    Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του παγκοσμίου συμβουλίου Κρητών Γιώργος Αεράκης, που ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την παρουσία του στο συνέδριο. «Η παρουσία σας σήμερα καταδεικνύει το ενδιαφέρον σας για την Κρήτη, είναι δηλωτική των προθέσεων σας» είπε.

    Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Νομάρχης Λασιθίου Σήφης Αναστασάκης, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του νομού Λασιθίου, αλλά επεσήμανε ότι η Κρήτη αποτελεί μια ενιαία ενότητα. Ακόμα αναφέρθηκε στην ανάγκη συμπόρευσης του ελληνισμού και στο ρόλο των αποδήμων Κρητικών.

    Στο μήνυμα του από το βήμα του συνεδρίου ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, εξέφρασε την οδύνη του και την οδύνη των βουλευτών του Ελληνικού κοινοβουλίου για το χαμό των δυο χειριστών του ελικοπτέρου της Π.Α που κατέπεσε το μεσημέρι. Αναφέρθηκε στο ρόλο των αποδήμων και τόνισε ότι στόχος της πολιτείας έναντι των αποδήμων πρέπει να είναι η υποστήριξη για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και την διατήρηση του πολιτισμού και η διαμόρφωση συνθηκών γρήγορης ενσωμάτωσης για όσους θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

    Ο κ. Πετσάλνικος, επίσης, ευχαρίστησε τους αποδήμους για την συνεισφορά τους στον λογαριασμό για το δημόσιο χρέος, που άνοιξε με πρωτοβουλία της βουλής των Ελλήνων. Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να προχωρήσουν στην Ελλάδα οι αναγκαίες αλλαγές και χαρακτήρισε τις αποφάσεις που παίρνονται επώδυνες, δύσκολες αλλά αναγκαίες.

    Εκ μέρους του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, την αξιωματική αντιπολίτευση εκπροσώπησε ο βουλευτής Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο κ. Πλακιωτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήρια της ΝΔ για το χαμό των δυο στελεχών των ενόπλων δυνάμεων. Χαρακτήρισε την Κρήτη ως νησί με παρόν και μέλλον και τόνισε ότι χρειάζεται σωστός σχεδιασμός και στοχευμένες κινήσεις. Ο κ. Πλακιωτάκης επανάφερε, τέλος, το θέμα για την παροχή ψήφου στους αποδήμους Έλληνες.

    Εκ μέρους του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Μανούσος Ντουκάκης που ζήτησε να ικανοποιηθεί το αίτημα, για την παροχή ψήφου στους απόδημους Έλληνες.

    Στην επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου παρόντες ήταν επίσης ο υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σταύρος Αρναουτάκης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιχάλης Καρχιμάκης, βουλευτές και το σύνολο των τοπικών αρχών.

    Κατά την εναρκτήρια εκδήλωση ο πρόεδρος της παγκρητικής Αμερικής Θόδωρος Μανουσάκης δώρισε στον πρωθυπουργό έκδοση των πανεπιστημιακών εκδόσεων Κρήτης με παλιές φωτογραφίες.

    Τιμήθηκε ακόμα ο Κρητικής καταγωγής επιχειρηματίας Μανώλης Ηλιάκης ως εμπνευστής της προσπάθειας για την δημιουργία του διεθνούς συμβουλίου Κρητών καθώς και ο απόδημος Κρητικός, Σταύρος Σημαντήρης.

    - Έξω από το ξενοδοχείο όπου γινόταν οι εργασίες του συνεδρίου είχε συγκεντρωθεί πριν την έναρξη των εργασιών μικρή ομάδα κατοίκων από τη Σητεία και το Μακρύ Γιαλό, που διαμαρτύρονται για τον«Καλλικράτη».

    Το παγκόσμιο συνέδριο Κρητών πραγματοποιείται στο νομό Λασιθίου και το συνδιοργανώνουν το παγκόσμιο συμβούλιο Κρητών και η Νομαρχία.

    Ο πρωθυπουργός έφθασε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου το μεσημέρι της Παρασκευής όπου τον υποδέχθηκαν ο Γ.Γ της Περιφέρειας Κρήτης, η Νομάρχης Ηρακλείου, ο δήμαρχος, βουλευτές και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    Θα στηρίξουμε τις παραγωγικές δυνάμεις, τις δυνάμεις που πιστεύουν στην Ελλάδα, τις δυνάμεις που πιστεύουν στις δυνατότητες που έχει η Κρήτη, το χωριό σας η Κριτσά, ώστε να μην έχουμε ποτέ πια επιτηρήσεις, ποτέ πια κηδεμονίες, ποτέ πια κρίσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός στο χωριό Κριτσά στην Κρήτη, κατά την επίσκεψή του στον αγροτικό συνεταιρισμό του χωριού.

    Μιλώντας στην πλατεία του χωριού αναφέρθηκε στην αγάπη που νιώθει για την Κρήτη, τονίζοντας ότι είναι κάτι για μένα, που μου δίνει δύναμη να συνεχίσουμε ένα αγώνα, να γυρίσουν τα πράγματα, να σηκωθεί ο ήλιος όπως λέμε, να υπάρχει στην Ελλάδα πάλι το χαμόγελο, να δώσουμε προοπτική, να μπορούμε να σταθούμε με τις δικές μας και όχι με δάνειες δυνάμεις.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου αφού αναφέρθηκε στη σχέση του πατέρα του με το Λασίθι, τόνισε ότι χαίρεται γιατί βρίσκεται κοντά στην Κρήτη, αναφέρθηκε στο συνεταιρισμό της Κριτσάς που είχε επισκεφθεί και που έχει αποσπάσει πρώτο βραβείο, λέγοντας ότι αυτό δίνει κουράγιο σε όλους μας, γιατί τους τελευταίους μήνες ακούσαμε πολλά για την Ελλάδα , δύσκολα πολλές φορές, απαράδεκτα και άδικα.

    Η Ελλάδα, είπε, έχει πολλές δυνατότητες και το αποδεικνύεται εσείς. Η Ελλάδα μπορεί να είναι η Ελλάδα της αξίας, η Ελλάδα που τα προϊόντα μας αναδεικνύονται πρώτα στον κόσμο, που είναι ανταγωνιστικά, που δίνουν εισόδημα στον αγρότη και τον εργαζόμενο, τόνισε.

    Αφού απένειμε τα εύσημα στο συνεταιρισμό της Κριτσάς είπε ότι "μπορούμε να αναδείξουμε ότι πραγματικά με το δικό μας κόπο, με τη δική μας παραγωγική δουλειά, με τη δική μας φαντασία, καινοτομία, δημιουργικότητα και με τη δική μας παραγωγή, μπορούμε να πάμε μπροστά".

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να τιμήσουμε και τα δικά μας προϊόντα, όχι επειδή είναι ελληνικά, αλλά επειδή είναι καλά και επειδή είναι η παράδοσή μας.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κρητική δίαιτα, τονίζοντας ότι αυτή δεν είναι μόνο η κρητική παράδοση, που θέλουμε να κρατήσουμε, αλλά είναι η παράδοση που αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο και που εμείς πρώτοι εγκαταλείπουμε.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε να ξαναβρούμε τις παραδόσεις μας, τις δυνάμεις μας, για να χτίσουμε πάλι, όπως ανέφερε, την Ελλάδα των αξιών. Μια Ελλάδα που θα αναγνωρίζεται. Θα είναι αξιόπιστη και θα είναι εκείνη που μπορεί να δώσει σιγουριά και ασφάλεια στις νέες γενιές, τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός αφού επισήμανε ότι αυτός ο τόπος είναι ευλογημένος και τόνισε την αναπτυξιακή προσπάθειά του, συνεχάρη τους συνεταιριστές, λέγοντας ότι υπάρχει ένα σωστό πλαίσιο, μια σωστή τοπική ηγεσία, σωστές αντιλήψεις και προοπτικές για να πάει μπροστά ο τόπος.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι αυτά που πρέπει να αλλάξουν είναι τα κακώς κείμενα, επισημαίνοντας ότι έχουμε τις δυνατότητες και πρόσθεσε "γι΄ αυτό είμαστε εδώ, για να στηρίξουμε αυτές τις παραγωγικές δυνάμεις, τις δυνάμεις που πιστεύουν στις δυνατότητες που έχει η Κρήτη, το χωριό σας, η Ελλάδα, ώστε να μην έχουμε ποτέ πια επιτηρήσεις, ποτέ πια κηδεμονίες, ποτέ πια κρίσεις".

    Ακολούθως ο πρωθυπουργός αφού ανέφερε ότι η κυβέρνηση και το Κίνημα που πάλευαν για την ανεξαρτησία και για την αυτονομία, ώστε ο Έλληνας και η Ελληνίδα να έχουν πάντα το κεφάλι ψηλά, σημείωσε ότι αυτό θα καταφέρουμε και πάλι. Πληρώνουμε, πρόσθεσε, τα λάθη του παρελθόντος, πληρώνουμε τις αμαρτίες του παρελθόντος, ιδιαίτερα των τελευταίων ετών, αλλά θα βγούμε από την κρίση.

    Ο Γ. Παπανδρέου στάθηκε στις προσπάθειες που κάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για θέματα του λαδιού, ενώ παρότρυνε τους ξενοδόχους και τα σουπερμάρκετ να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα του κρητικού ελαιολάδου, όχι μόνο, όπως είπε, γιατί αυτό είναι σωστό για την υγιεινή διατροφή, ή για τη διαφήμιση της χώρας μας, αλλά γιατί θα είναι ποιοτικά καλύτερος ο τουρισμός και το τουριστικό προϊόν.

    Καταλήγοντας ζήτησε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας που είναι πολύ σημαντικό και θα έχουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

    "Η παρουσία μου εδώ και η αγάπη σας που έδωσαν δυνάμεις και θα αναδείξω τη δική σας δύναμη, τη δύναμη του λαού μας, τη δύναμη του ελληνισμού, τη δύναμη αυτών των ανθρώπων που μοχθούν, παράγουν και κάνουν μια Ελλάδα της αξίας", συμπλήρωσε.

    [10] Στο επίκεντρο το Κόσοβο

    Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της περιοχής των δυτικών Βαλκανίων, διεμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, κατά τις συναντήσεις που είχε στην Πρίστινα με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι και τον πρόεδρο Φατμίρ Σεϊντίου.

    Ο κ. Δρούτσας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Θάτσι, ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσόβου και μετέφερε την επικρατούσα άποψη στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι η περιοχή έχει ευρωπαϊκό μέλλον.

    Ειδικότερα, η Ελλάδα, συμπλήρωσε ο κ. Δρούτσας, με την Πρωτοβουλία της Θεσσαλονίκης το 2003, αλλά και την "Ατζέντα 2014" έδωσε νέο δυναμισμό στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των δυτικών Βαλκανίων.

    Ο Ελληνας υπουργός αναφέρθηκε και στις φιλικές σχέσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς και τον πρωθυπουργό Θάτσι τονίζοντας ότι η σχέση αυτή μπορεί να συμβάλει καταλυτικά για να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

    Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός νέου διαλόγου με τη Σερβία, κατέστησε σαφές ότι μετά την ξεκάθαρη γνωμοδοτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που νομιμοποιεί την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ο διάλογος θα μπορούσε ενδεχομένως να αφορά ζητήματα δύο γειτονικών κρατών, αλλά όχι και το καθεστώς του Κοσόβου.

    Ερωτηθείς ο κ. Δρούτσας για το θέμα της ονομασίας με την ΠΓΔΜ ανέφερε: "Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, θέλουμε να δούμε λύση. Κάναμε βήματα και ανταποκριθήκαμε στις απευθείας επαφές των δύο πρωθυπουργών, του κ. Παπανδρέου και του κ. Γκρουέφσκι. Προσκαλούμε τα Σκόπια να επιδείξουν το ίδιο ανοιχτό πνεύμα, να δεχθούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ώστε να δούμε πολύ σύντομα ολόκληρη την περιοχή να εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Το απόγευμα, ο κ. Δρούτσας επισκέφθηκε το στρατόπεδο της ελληνικής δύναμης στο Κόσοβο (ΕΛΔΥΚΟ)

    Επαφές στο Βελιγράδι

    Το ζήτημα του Κοσόβου κυριάρχησε και στη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς. Ο κ. Δρούτσας ενημέρωσε τον πρόεδρο της Σερβίας για τα όσα συζητήθηκαν στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες σχετικά με τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που νομιμοποιεί την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Ο Έλληνας αναπληρωτής ΥΠΕΞ εξέφρασε την ανάγκη να κινηθεί μία πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει στην ανεύρεση λύσης που θα είναι προϊόν συμβιβασμού. Ο κ. Δημήτρης Δρούτσας επισήμανε την ανάγκη συντονισμένων ενεργειών μεταξύ Βελιγραδίου και Βρυξελλών, συμπληρώνοντας ότι οι παρεμβάσεις της Ελλάδας προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι καθοριστικές.

    Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε η προεδρία της Σερβίας αναφέρεται ότι «ο κ. Μπόρις Τάντιτς ενημέρωσε τον κ. Δρούτσα ότι η Σερβία κατά τη σύνταξη του κειμένου της διακήρυξης για το Κόσοβο που κατέθεσε, προχθές, προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, συμβουλεύτηκε τους Ευρωπαίους εταίρους και καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν εξέφρασε αντιρρήσεις». Ο κ. Τάντις, αναφέρεται στο ανακοινωθέν της προεδρίας, επισήμανε ότι «είναι προς το συμφέρον της Σερβίας να διατηρεί καλές σχέσεις με όλους τους παράγοντες στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και σε συνεργασία μαζί τους να επιλύει όλα τα ζητήματα».

    Κατά την συνάντηση του κ. Δρούτσα με τον πρόεδρο Τάντιτς, που διήρκησε μία ώρα περίπου, παρέστη και ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Βουκ Γιέρεμιτς.

    Το ζήτημα του Κοσόβου και η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν και στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σέρβο υπουργό.

    Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου, ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι βρίσκεται στο Βελιγράδι για να ενημερώσει τη σερβική ηγεσία για τη σύνοδο υπουργών της ΕΕ, όπου εξετάστηκε το θέμα του Κοσόβου μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

    Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε ότι για όλα τα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή θα πρέπει να αναζητείται βιώσιμη λύση που θα βασίζεται στη συναίνεση. Ο κ. Δρούτσας επανέλαβε για το θέμα του Κοσόβου ότι η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή και δεν αλλάζει.

    Σχολάζοντας τη γνωμοδοτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ανέφερε ότι «φωτίζει κάποιες νομικές πτυχές του θέματος, αλλά ο ΟΗΕ είναι το φυσικό φόρουμ όπου θα πρέπει να επιστρέψει το θέμα και ο στόχος είναι να ενθαρρυνθεί ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας».

    Σε ερώτηση Σέρβου δημοσιογράφου αν έχει κατατεθεί από την ΕΕ σχέδιο ψηφίσματος για το Κόσοβο στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία διακήρυξη που να έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ από την πλευρά της ΕΕ και συμπλήρωσε ότι εντός της ΕΕ συζητούνται πολλά θέματα και ένα από αυτά είναι το Κόσοβο.

    Κατά τη συνάντηση Γιέρεμιτς-Δρούτσα υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας, στο οποίο προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα προσφέρει τεχνογνωσία σε όλους του τομείς κατά την προετοιμασία της Σερβίας για την ένταξη στην ΕΕ.

    Το μέλλον της Σερβίας είναι στην ΕΕ και ο σερβικός λαός στη πορεία αυτή θα έχει τη συμπαράσταση τη Ελλάδας, δήλωσε ο κ. Δρούτσας.

    Ο Βουκ Γιέρεμιτς ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με το «"φίλο του Δημήτρη" επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά ταύτιση απόψεων σε όλα τα θέματα που αφορούν στα βαλκάνια». Οι σχέσεις Βελιγραδίου-Αθήνας, συμπλήρωσε ο Γιέρεμιτς ποτέ δεν ήταν καλύτερες και θα συνεχίσουν να βελτιώνονται.

    Ο κ. Δρούτσας μετά τη συνάντηση με τον Γιέρεμιτς επισκέφθηκε τον Πατριάρχη των Σέρβων Ειρηναίο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις θέσεις του σχετικά με το ζήτημα του Κοσόβου.

    Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς δεσμούς των δυο ορθοδόξων λαών και ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συμπαράσταση της στις δύσκολες στιγμές που πέρασε ο σερβικός λαός.

    Στο Βελιγράδι ο κ. Δρούτσας συναντήθηκε, επίσης, με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Σερβία.

    Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι οι ελληνικές επενδύσεις αποτελούν σημαντικό παράγοντα της σερβικής οικονομίας και ότι υπάρχουν περιθώρια ενδυνάμωσης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

    Οι Έλληνες επιχειρηματίες ενημέρωσαν τον υπουργό για συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη Σερβία. Ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις ελληνικές επενδύσεις και θα μεταφέρει τα προβλήματα τους στις συνομιλίες που θα έχει με τη σερβική ηγεσία.

    [11] Κλειστό λόγω έργων

    Διακόπτεται η κυκλοφορία των συρμών του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου στο τμήμα Αττική-Φάληρο, από σήμερα Σάββατο έως και την Δευτέρα 9 Αυγούστου, λόγω εργασιών ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής.

    Από τον ΗΣΑΠ ανακοινώθηκε ότι για το ανωτέρω τμήμα το επιβατικό κοινό θα εξυπηρετείται ως εξής:

    ΑΤΤΙΚΗ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ με τις γραμμές 2 και 3 του ΜΕΤΡΟ (ΑΤΤΙΚΗ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ) και

    ΟΜΟΝΟΙΑ - ΦΑΛΗΡΟ με την λεωφορειακή γραμμή Χ19.

    Επίσης, από την Τρίτη 10 Αυγούστου 2010 και μέχρι το τέλος του έτους θα συνεχίσει να παραμένει κλειστό το τμήμα Αττική-Μοναστηράκι. Η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα γίνεται με τις γραμμές του ΜΕΤΡΟ 2 & 3.

    Από τον ΟΑΣΑ ανακοινώθηκε ότι λόγω έργων στο τμήμα της γραμμής του ΗΣΑΠ Α.Ε. από τον Σταθμό Μοναστηρακίου έως τον σταθμό Αττικής, από τις 26 Ιουλίου 2010 και έως την ολοκλήρωση των έργων, οι επιβάτες, κάτοχοι:

    - Μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών αποκλειστικής χρήσης του ΗΣΑΠ Α.Ε. του μηνός Ιουλίου, μπορούν να τη χρησιμοποιούν σε λεωφορεία, τρόλεϊ και μετρό έως το τέλος Ιουλίου.

    Ετήσιας κάρτας απεριορίστων διαδρομών αποκλειστικής χρήσης ΗΣΑΠ Α.Ε., μπορούν να τη χρησιμοποιούν σε λεωφορεία, τρόλεϊ και μετρό έως την ολοκλήρωση του έργου.

    [12] Υπεραιωνόβιο ρεκόρ

    Ένα ρεκόρ που κρατούσε 114 χρόνια κατόρθωσαν να σπάσουν τέσσερις κωπηλάτες οι οποίοι διέσχισαν τον Ατλαντικό, από τη Νέα Υόρκη μέχρι τα νησιά Σίλι, στις νοτιοδυτικές ακτές της Αγγλίας, μέσα σε κάτι λιγότερο από 44 ημέρες.

    Ο ακριβής χρόνος που έκαναν οι τέσσερις κωπηλάτες ήταν 43 ημέρες, 21 ώρες, 26 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα, δηλαδή εννέα ολόκληρες ημέρες λιγότερες από το προηγούμενο ρεκόρ που είχαν πετύχει το 1896 οι Νορβηγοί Τζορτζ Χάρμπο και Φρανκ Σάμουελσεν.

    Το πλήρωμα αποτελείτο από τον Βρετανό πηδαλιούχο Λίβεν Μπράουν, 37 ετών, από το Εδιμβούργο, τον 33χρονο Ιρλανδό Ρέι Κάρολ, τον Ντον Λένοξ, 41 ετών από τη Γλασκόβη και τον Λίβαρ Νίστεντ, 39 ετών, από τα νησιά Φαρόε.

    Μετά από δύο άκυρες εκκινήσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και τεχνικών προβλημάτων οι τέσσερις άνδρες κατόρθωσαν τελικά να ξεκινήσουν το εγχείρημά τους στις 17 Ιουνίου με το επτάμετρο σκάφος τους, το Artemis Investments. Στη διάρκεια του ταξιδιού τους αντιμετώπισαν κύματα ύψους 10 μέτρων και ανέμους ταχύτητας 65 χιλιομέτρων, έπαθαν τροφική δηλητηρίαση ενώ ο Μπράουν αναγκάστηκε να εγχειρίσει με ένα μαχαίρι το μολυσμένο δάχτυλο του ποδιού του Ρέι Κάρολ.

    [13] Καταστροφικοί μουσώνες

    Ανθρωπιστική βοήθεια 30 εκατομμυρίων ευρώ αποφάσισε να χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Πακιστάν για τα θύματα των πλημμυρών που προκάλεσαν οι μουσώνες.

    Η βοήθεια περιλαμβάνει κυρίως σκηνές και είδη πρώτης ανάγκης, όπως κουβέρτες, φάρμακα και τρόφιμα.

    Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 870 ανθρώπους, ενώ τα σωστικά συνεργεία αγωνίζονται να προσεγγίσουν τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

    Οι ποταμοί υπερχείλισαν με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χιλιάδες χωριά, να παρασυρθούν γέφυρες, να προκληθούν καταστροφές σε εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών, να αποκλειστούν δρόμοι και να καλυφθούν από τα νερά τεράστιες εκτάσεις καλλιεργειών.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η επαρχία Χαϊμπέρ-Παχτούβκουα, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους 635 άνθρωποι και 400.000 έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

    Οι αρχές απηύθυναν έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, για ν΄αποτραπεί μια "μεγαλύτερη ανθρωπιιστική καταστροφή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 1 August 2010 - 6:30:37 UTC