Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφωνία για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • [02] Αίτημα ακύρωσης του μνημονίου
  • [03] Νέος διοικητής του ΙΚΑ
  • [04] Δάλυση καταυλισμών Ρομά

  • [01] Συμφωνία για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχθηκε λύση για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά η οποία περιλαμβάνει την εκποίηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων των Ναυπηγείων, που δεν αφορούν σε στρατιωτικές δραστηριότητες και τα Ναυπηγεία να αναπτύξουν μόνο στρατιωτικές δραστηριότητες για 15 χρόνια.

    Τη χθεσινή, "μετά από πολλά σκαμπανεβάσματα", συμφωνία μεταξύ της αντιπροσωπείας των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσιοποίησε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου κατά την οποία παρουσίασε το νομοσχέδιο για την υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και τη νέα κάθετη δομή διοίκησης.

    Οι πολιτικές δραστηριότητες των Ναυπηγείων θα διαχειρίζονται από άλλη επιχείρηση, διευκρίνισε, ενώ μη στρατιωτικές δραστηριότητες μπορούν να αναπτύσσουν και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Νεωρίου, που δεν υπόκεινται στο συγκεκριμένο περιορισμό, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μία ισορροπία προς την κατεύθυνση της πλήρους αξιοποίησης του ναυπηγικού τομέα, για τον οποίο επισήμανε την ανάγκη αναδιοργάνωσης του.

    Επίσης δήλωσε ότι τα Ναυπηγεία δεν θα κρατικοποιηθούν και ότι η κυβέρνηση επιδιώκει στις διαπραγματεύσεις με τους κατασκευαστές οπλικών συστημάτων τη φθηνότερη λύση

    Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η συμφωνία για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αν όλα πάνε καλά, θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή με την ευρύτατη δυνατή πλειοψηφία και σε κλίμα μέγιστης συναίνεσης. Η παραμικρή ένσταση που υπερβαίνει τα εσκαμμένα θα οδηγήσει την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει τη συμφωνία. Δεν θα αναλάβουμε βάρη που δεν μας ανήκουν, ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την ανάγκη να επανέλθουμε στην κοινοβουλευτική διαδικασία που ίσχυε επί δεκαετιών, σύμφωνα με την οποία, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας συναντούσε τη συναίνεση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Εξ άλλου, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, το πρωί στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής εξωτερικών και άμυνας ενεκρίθησαν με ευρύτατη πλειοψηφία δύο συμβάσεις που αφορούν, η πρώτη στη συνεχή υποστήριξη των αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1 και OSA-K και η δεύτερη στα βλήματα των OSA-K σε τιμή μειωμένη κατά 30% στο ύψος των 22 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε επίσης τα μέλη της υποεπιτροπής για τη χθεσινή συνάντηση του με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία διήρκεσε 75 λεπτά. Η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό και δημιουργικό κλίμα και οι συνομιλητές είχαν πλήρη συνείδηση του θεσμικού ρόλου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προσθεσε.

    Στις δηλώσεις του προσδιόρισε τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το 2010 ως το όριο στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν οι προϋπολογισμοί του τα επόμενα χρόνια και προς την κατεύθυνση αυτή κινείται η επαναξιολόγηση του ΕΜΠΑΕ.

    Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι για την υφαλοκρηπίδα ισχύει η σύμβαση του 1982 , διευκρινίζοντας ότι η ισχύς της είναι αμιγώς νομικό θέμα και δεν έχει καμία σχέση με γεωλογικά ή άλλα χαρακτηριστικά.

    [02] Αίτημα ακύρωσης του μνημονίου

    Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε σήμερα αίτηση δέκα φορέων και 22 πολιτών, κατά κανόνα δημοσίων υπαλλήλων, που ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικά αντίθετα στο ευρωπαϊκό δίκαιο, την ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου και στις διεθνείς συμβάσεις τα οικονομικά μέτρα που επέβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Ειδικότερα, στοΣτΕ προσέφυγαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΑΔΕΔΥ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Ομοσπονδία Εργατικών Στελεχών Ελλάδος, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Επαρχίας Λειβαδιάς, ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Αξιωματικών Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων τάξης 1978, η Λέσχη Αεροπορίας Στρατού, ο ενιαίος φορέας Διδασκόντων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης, δημόσιοι υπάλληλοι, ιατροί του ΕΣΥ κλπ.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι συγκεκριμένοι φορείς ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Παξινός ανέφερε ότι οι λόγοι που προβάλλονται στην προσφυγή αφορούν θέματα τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά.

    Ο πρώτος λόγος - συνέχισε ο κ. Παξινός- σχετίζεται με την πλημμελή διαδικασία δυνάμει της οποίας ψηφίστηκε ο νόμος 3845 του 2010, που αν και κατ΄ουσία αποτελεί διεθνή συνθήκη, κατά παράβαση του άρθρου 28 του Συντάγματος δεν ψηφίστηκε από τα 3/5 του συνόλου των βουλευτών.

    Ο δεύτερος λόγος αφορά τη μη νόμιμη εκχώρηση αρμοδιοτήτων του νομοθετικού σώματος στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος δικαιούται να υπογράφει κάθε μνημόνιο, δανειακή σύμβαση και ό,τι άλλο κρίνει απαραίτητο για την εκτέλεση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας κατά παράβαση του άρθρου 36 του Συντάγματος.

    Η παραβίαση του δικαιώματος της περιουσίας στην οποία εμπίπτει τόσο η αμοιβή όσο και η σύνταξη προστατεύεται από την ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου.

    Ο κ. Παξινός ανέφερε ακόμα ότι η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων συνιστά ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά και στη συνδικαλιστική ελευθερία. Τη στιγμή μάλιστα που με τη νέα συνθήκη της Λισαβόνας ενισχύεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συλλογική δράση στα εργασιακά θέματα.

    Επίσης, ο πρόεδρος του ΔΣΑ είπε ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, καθώς, όπως σημείωσε, νομοθετική και εκτελεστική εξουσία έχουν εκχωρήσει άνευ όρων όλες τις αρμοδιότητες στον υπουργό Οικονομικών και την τρόικα. Ετσι απευθυνόμαστε στη μόνη εξουσία που φαίνεται να αντιστέκεται, τη δικαστική, πρόσθεσε.

    Εξάλλου ο κ. Παξινός ανέφερε ότι με την επιβολή οικονομικών μέτρων από την τρόικα καταλύεται κάθε έννοια δικαίου και υποθηκεύεται το μέλλον της Ελλάδας για δεκαετίες.

    Ο καθηγητής Γρηγόρης Κασιμάτης, που ήταν ο συντονιστής της ομάδας η οποία συνέταξε την προσφυγή που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, χαρακτήρισε πρωτοφανή τα μέτρα αυτά στη νεοτέρα ιστορία της Ελλάδας, ενώ έθεσε και θέματα κυριαρχίας του κράτους.

    Ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος ανέφερε ότι η όλη κατάσταση είναι έκρυθμη και το Σεπτέμβριο θα "φουντώσει".

    Προσφυγή της ΓΣΕΕ στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας

    Την επείγουσα ενεργοποίηση του τακτικού ελεγκτικού μηχανισμού της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) ζητά η ΓΣΕΕ με υπόμνημα που κατέθεσε, εξαιτίας της παραβίασης θεμελιωδών Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας από τα νομοθετικά μέτρα της Κυβέρνησης για την εφαρμογή του διεθνούς μηχανισμού δανεισμού της χώρας.

    Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, κεντρικά ζητήματα της προσφυγής αποτελούν η παράνομη κρατική παρέμβαση με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα στο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κατάργηση των κατώτατων ορίων προστασίας που επί δεκαετίες διασφαλίζονται από τις Εθνικές Γενικές ΣΣΕ, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και οι σοβαρές επιπτώσεις τους στα δικαιώματα των εργαζομένων, οι δραστικές μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και η ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και προσδοκιών των εργαζομένων.

    Η ΓΣΕΕ, με εκτενή τεκμηρίωση, τονίζει ότι οι δεσμεύσεις της χώρας προς τους διεθνείς πιστωτές της δεν μπορούν να αποτελέσουν επιχείρημα για τον περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων που προστατεύονται από το ελληνικό Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, που δεσμεύουν τη χώρα.

    Συνάντηση ΓΣΕΕ-τρόικας

    Την πάγια θέση της συνομοσπονδίας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι σκληρά και κοινωνικά άδικα, δίνοντας έμφαση στις μειώσεις των συντάξεων για τους χαμηλοσυνταξιούχους, επανέλαβε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, στη συνάντησή του με εκπροσώπους της τρόϊκας (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

    Όσον αφορά τις παρεμβάσεις, που έχουν γίνει, στον ιδιωτικό τομέα, η θέση που εκφράστηκε από τον πρόεδρο της συνομοσπονδίας ήταν σαφής και κατηγορηματική "Δεν πρέπει να υπάρξει καμία εκ νέου παρέμβαση, καθώς τα συνδικάτα και οι εργοδοτικοί φορείς, όπως απέδειξαν πρόσφατα, μπορούν με συμφωνίες να διαχειριστούν όλα τα ζητήματα της μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ζητήματα, όπως μισθοί, εργασιακές σχέσεις, διαιτησία, συντάξεις, κά".

    Επίσης, υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων, μέσω της αύξησης των εσόδων από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, καθώς και την αύξηση των επενδύσεων, για τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάκαμψης της οικονομίας, με αντιμετώπιση της ανεργίας και διεύρυνση της απασχόλησης.

    -

    -

    -

    [03] Νέος διοικητής του ΙΚΑ

    Εγκρίθηκε σήμερα από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής με την ομόφωνη απόφαση που εκφράστηκε με την θετική ψήφο των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, η τοποθέτηση του Ροβέρτου Σπυρόπουλου στη θέση του διοικητή του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ενώ υπήρξε μία λευκή ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ και μια αρνητική ψήφος του ΚΚΕ.

    Κατά την ακρόασή του ο κ. Σπυρόπουλος έθεσε τους παρακάτω άξονες ως τις βασικές προτεραιότητες της νέας διοίκησης του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

    Οι βασικοί στόχοι που θα καθορίσουν τις προγραμματικές προτεραιότητες της νέας διοίκησης του Ιδρύματος είναι οι παρακάτω:

    1ος Στόχος: Μείωση της εισφοροδιαφυγής, που ανέρχεται σήμερα στο 30% περίπου, με ετήσια βήματα μείωσης 5% τουλάχιστον.

    2ος Στόχος: Ολοκλήρωση και επέκταση των υφιστάμενων μηχανογραφικών υποδομών ως το βασικότερο εργαλείο εποπτείας και ελέγχου του συνόλου των λειτουργιών του Ιδρύματος.

    3ος Στόχος: Εξορθολογισμός του συνόλου των δαπανών και επανακαθορισμός της εποπτείας αξιόπιστης απόδοσης των συντάξεων.

    4ος Στόχος: Αυστηρή εποπτεία του συνόλου των δαπανών ιατρικής, φαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, με την θεσμοθέτηση και πλήρη επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών νοσοκομειακής περίθαλψης, τόσο στις δημόσιες όσο και στις ιδιωτικές δομές υγείας.

    5ος Στόχος: Αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ στη βάση των νέων δυνατοτήτων που θεσπίστηκαν με τον τελευταίο νόμο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

    6ος Στόχος: Δημιουργία κοινοπρακτικής δομής ανάμεσα στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ -ΟΑΕΕ - ΟΓΑ και ΟΠΑΔ με κοινές δράσεις αγορών και προμηθειών και ελέγχου, με στόχο τον εξορθολογισμό των ιατροφαρμακευτικών δαπανών στο σύνολό τους.

    7ος Στόχος: Μεταστέγαση όλων των κεντρικών υπηρεσιών του ΙΚΑ στο νέο κτίριο το οποίο θα στεγάσει την κεντρική δομή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο Ρέντη (πρώην εργοστάσιο ΚΕΡΑΝΗ) και επανεξέταση του συνόλου των συμβολαίων ενοικίασης των κτιρίων στέγασης των υπηρεσιών του ΙΚΑ σ΄ολη την Ελλάδα.

    8ος Στόχος: Εφαρμογή από το 2ο εξάμηνο του 2010, της υπηρεσίας του ασφαλιστικού ανταποκριτή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στα ΚΕΠ, με στόχο την ριζική αποκέντρωση της συμβουλευτικής υποστήριξης και των υπηρεσιών απονομής συντάξεων

    [04] Δάλυση καταυλισμών Ρομά

    Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί διέταξε χθες Τετάρτη τη διάλυση 300 καταυλισμών Ρομά σε όλη τη Γαλλία, δηλώνοντας παράλληλα ότι όσοι από τους κατοίκους τους διαπιστωθεί ότι βρίσκονται παράνομα στη Γαλλία θα απελαθούν άμεσα.

    Η κυβέρνηση χαρακτήρισε τους καταυλισμούς αυτούς εστίες εγκλήματος, αλλά οι επικριτές μιλούν για επιχείρηση αποκλεισμού και εξάλειψης μίας εθνοτικής μειονότητας.

    "Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, οι μισοί από τους παράνομους καταυλισμούς θα έχουν διαλυθεί, δηλαδή περίπου 300", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτφέ ύστερα από κυβερνητική συνεδρίαση για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το προεδρικό γραφείο περιγράφει τους καταυλισμούς αυτούς ως "εστίες λαθρεμπορίου, βαθύτατα σοκαριστικών συνθηκών διαβίωσης, εκμετάλλευσης παιδιών για επαιτία, πορνεία και έγκλημα".

    Η εντολή αυτή έρχεται ως απάντηση στις ταραχές που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Σεντ Ενιάν στην Κοιλάδα του Λίγηρα, όταν περίπου 50 Ρομά αντέδρασαν στη δολοφονία ενός 22χρονου ομοφυλού τους από αστυνομικό, επιτιθέμενοι στο αστυνομικό τμήμα οπλισμένοι με τσεκούρια και σιδηρολοστούς, κόβοντας δέντρα και πυρπολώντας αυτοκίνητα.

    Ο αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε τον νεαρό επειδή δεν σταμάτησε για έλεγχο.

    Τον περασμένο χρόνο περίπου 10.000 Ρομά απελάθηκαν από τη Γαλλία.

    Εγκρίνει η ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα τη συγκατάθεσή της στην απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να εντατικοποιήσει την πολιτική της διάλυσης παράνομων καταυλισμών Ρομά και την απέλαση προς τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία όσων από τους κατοίκους τους βρίσκονται παράνομα στη χώρα.

    "Οι ευρωπαϊκοί νόμοι για την ελευθερη μετακίνηση των ευρωπαίων πολιτών δίνουν το δικαίωμα στα κράτη μέλη (της ΕΕ) να ελέγχουν το έδαφός τους και να καταπολεμούν την εγκληματικότητα", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Βίβιαν Ρέντινγκ, ευρωπαίας Επιτρόπου αρμόδιας για τη Δικαιοσύνη και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα των Πολιτών.

    "Οι απελάσεις πρέπει να εξεταστούν ανά περίπτωση αν υπάρξει πρόβλημα με κάποιο άτομο", πρόσθεσε. "Πρέπει να λάβουμε υπόψη τους προγόνους του ατόμου, τις κατηγορίες που το βαραίνουν, τη διάρκεια της παραμονής του, τους δεσμούς του με τη χώρα", διευκρίνισε. "Ομως το κράτος θα αποφασίσει", επέμεινε.

    Από την πλευρά της μία ρουμανική μη κυβερνητική οργάνωση κατήγγειλε σήμερα την απόφαση της Γαλλίας, εκτιμώντας ότι πρόκειται για "παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    "Η απόφαση της Γαλλίας να απελάσει ολόκληρες κοινότητες Ρομά χωρίς να εξετάσει τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μάγκντα Ματάς διευθύντρια της ΜΚΟ Romani Criss.

    "Κάθε περίπτωση πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά", επέμεινε, καταγγέλοντας "την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας και της Ρουμανίας για την υιοθέτηση κοινών πολιτικών που θα οδηγήσουν στην ενσωμάτωση των Ρομά".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 July 2010 - 14:30:37 UTC