Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έλεγχος στις δαπάνες της κοινωνικης ασφάλισης
  • [02] Φωτιά στη Σάμο
  • [03] Εκπνέει η προθεσμία για απογραφή

  • [01] Έλεγχος στις δαπάνες της κοινωνικης ασφάλισης

    Αλλεπάλληλες συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης, αρχής γενομένης από τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, με τον οποίο συναντήθηκαν, είχαν τα μέλη της τρόικας, που ελέγχουν την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο υλοποίησης του μνημονίου.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Ραγκούσης δήλωσε πως ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για τις θεσμικές αλλαγές που υλοποιούνται από το Υπουργείο, καθώς και για τα αποτελέσματα αυτών των αλλαγών. Επίσης, παρουσίασε και στοιχεία για την πορεία των έργων που υλοποιεί το υπουργείο. Σύμφωνα με το σύστημα παρακολούθησης του Υπουργείου, κατά μέσο όρο η υλοποίηση ανέρχεται στο 65%, ενώ οι προϋπολογισμοί έχουν βρεθεί στο επίπεδο του 139%.

    Ειδικότερα, ο υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για «θεσμικές αλλαγές που εγγυώνται ότι η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από τη δημοσιονομική κρίση θα είναι μόνιμη και όχι προσωρινή. Θεσμικές αλλαγές που σε τελική ανάλυση εγγυώνται ότι αυτή τη φορά οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο».

    Οπως δήλωσε ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Υποδομών, τέθηκε κατά τη συνάντηση, η οποία έγινε παρόντος και του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τέθηκε το ζήτημα της δημιουργίας, μέσω συγχωνεύσεων, δύο φορέων στον κλάδο των συγκοινωνιών, ενός σταθερής τροχιάς που θα περιλαμβάνει τον ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος), τραμ και ΑΜΕΛ (μετρό) και ενός άλλου με τους ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) και την ΕΘΕΛ (αστικά λεωφορεία). Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, αυτή τη στιγμή τα ελλείμματα των συγκοινωνιακών φορέων (που επιβαρύνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος) υπερβαίνουν τα 2,5 δις. ευρώ (με τα 400 εκατ. ευρώ να αφορούν τα χρέη του Δημοσίου προς τις συγκοινωνίες). Πάντως, με τις συγχωνεύσεις, που, μεταξύ άλλων θα στοχεύουν σε συνέργιες και την τροφοδότηση των γραμμών του μετρό βάσει επιχειρησιακών και κοινωνικών αναγκών, δεν θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων, αλλά μετατάξεις προσωπικού.

    Για τον ΟΣΕ, θέμα που επίσης συζητήθηκε με την τρόικα, το σχέδιο εξυγίανσης θα παρουσιασθεί την Παρασκευή σε τεχνικό επίπεδο, ενώ από τα 10 δις. ευρώ που είναι το έλλειμμα του Οργανισμού, περισσότερα από 7,5 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια για την αναβάθμιση των υποδομών του. Για τα ταξί, το υπουργείο Υποδομών εξετάζει την οργάνωση του επαγγέλματος και των εταιριών, καθώς και του νέου κανονισμού που θα εφαρμοσθεί στον κλάδο.

    Στη συνέχεια, οι ελεγκτές του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ μετέβησαν στο υπουργείο Άμυνας.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν ο τρόπος εκτέλεσης του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι προβλέψεις για τα επόμενα οικονομικά έτη, η εφαρμογή της ισχύουσας ήδη νομοθεσίας για τις αποδοχές των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η επαναξιολόγηση του ΕΜΠΑΕ και οι προβλέψεις για τις πληρωμές και τις παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων για τα επόμενα χρόνια.

    Αντικείμενο της συζήτησης ήταν, επίσης, το γενικότερο πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο του προγράμματος ανασυγκρότησης και η συσχέτιση της οικονομικής με τη στρατιωτικοπολιτική διάσταση στον χώρο της Άμυνας.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η συνάντηση έγινε σε φιλικό κλίμα, με δημιουργικό πνεύμα και με πλήρη κατανόηση του ιδιαίτερου θεσμικού ρόλου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Η απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και ο νέος αναπτυξιακός νόμος ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων που έγιναν στην κοινή συνάντηση της υπουργού Οικονομίας κας Λ. Κατσέλη και του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τους εκπροσώπους της τρόικας.

    Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές οι τεχνοκράτες από ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ ζήτησαν επίσης επιτάχυνση της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων με την κατάρτιση νομοσχεδίου το οποίο θα αποτελεί «οδηγό» για όλα τα συναρμόδια υπουργεία που έχουν στους τομείς ευθύνης τους τέτοια επαγγέλματα.

    Οι βασικές ρυθμίσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου, όπως έγινε γνωστό, θα παρουσιαστούν σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση όλο τον Αύγουστο και το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από το Ββ Θερινό Τμήμα της Βουλής ενώ οι νέες διατάξεις θα τεθούν σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου.

    Ο νόμος για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομίας αναμένεται να αρχίσει να παράγει αποτελέσματα από το φθινόπωρο, οπότε θα είναι εφικτή η δημιουργία επιχείρησης σε μία ημέρα και με ένα βήμα.

    Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι συζητήσεις έγιναν σε ευρύτερο, πολιτικό επίπεδο για τα θέματα εφαρμογής του μνημονίου και την πορεία της οικονομίας. Είχαν προηγηθεί συζητήσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο με συμμετοχή των γενικών γραμματέων του υπουργείου και των τεχνοκρατών από ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ.

    Σήμερα τα στελέχη της τρόικας θα συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, προκειμένου να εξετάσουν τα προσδοκώμενα οφέλη από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και η αποκατάσταση της διαφάνειας στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων.

    Με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της Ε.Ε και της ΕΚΤ είχε συνάντηση στη Ρηγίλλης ο πρόεδρος της Ν.Δ κ. Αντώνης Σαμαράς. Η συνάντηση κράτησε λίγο περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο και έγινε γνωστό, έγινε αναλυτική συζήτηση για θέματα ανάπτυξης αλλά και για τις προτάσεις που παρουσίασε πρόσφατα στο Ζάππειο ο Αντώνης Σαμαράς στο σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση.

    Παράλληλα, άλλα κλιμάκια της τρόικας (στην Αθήνα έχουν έρθει συνολικά 30 άτομα), συνεχίζουν τις επαφές τους με υπηρεσιακά στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Τράπεζας της Ελλάδος. Την επόμενη εβδομάδα, η τρόικα θα συντάξει ένα προσχέδιο με τα πρώτα συμπεράσματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Με βάση το συγκεκριμένο προσχέδιο θα συνταχθούν τα πορίσματα του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη συνέχεια, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, θα εκταμιευθεί η δεύτερη δόση, ύψους 9 δισ. ευρώ, του δανείου.

    Α.Λοβέρδος για επικουρικά ταμεία

    Κατηγορηματικά διέψευσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας σχετικά με το ότι διαπιστώθηκαν από την Τρόϊκα ταμειακά προβλήματα στα επικουρικά ταμεία. Ο κ. Λοβέρδος διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι υπάρχει πλήρης οικονομική επάρκειά τους για πολλά ακόμα χρόνια και δεν τίθεται θέμα περικοπών επικουρικών συντάξεων, ενώ έκανε λόγο για επαγγελματίες του ψεύδους.

    «Κανένα επικουρικό ταμείο από τα τρία που επισκέφθηκαν μέχρι σήμερα οι εκπρόσωποι της Τρόϊκα, δεν έχει ταμειακό πρόβλημα. Διακινείται αναληθέστατα, για να δημιουργηθεί ίσως πολιτικό ζήτημα ότι δήθεν οι εκπρόσωποι της Τρόϊκας επισκεπτόμενοι τα επικουρικά ταμεία διαπίστωσαν οικονομικά προβλήματα που οδηγούν σε περικοπές επικουρικών συντάξεων. Ουδέν αναληθέστατο. Το αντίθετο συνέβη. Από τις επισκέψεις της Τρόϊκα στα τρία ασφαλιστικά Ταμεία ΤΕΑΔΥ ΤΑΗΤΕΚΟ και ΕΤΕΑΜ διαπιστώθηκε ότι έχουνε επάρκεια οικονομική για πολλά πολλά ακόμα χρόνια. Κάποιοι επαγγελματίες του ψεύδους λένε το αντίθετο συνειδητά για να παραχθεί πολιτικό ζήτημα», δήλωσε χαρακτηριστικά στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας με αφορμή την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής του υπό κατάθεση ν/σ για την αναδιαμόρφωση του ΣΕΠΕ.

    [02] Φωτιά στη Σάμο

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες βράδυ, από πέντε διαφορετικά σημεία στην περιοχή νότια του Κοκκαρίου της Σάμου. Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις, ανέπτυξε μεγάλο μέτωπο και η κινητοποίηση ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εθελοντών, υπήρξε άμεση.

    Οι επίγειες δυνάμεις επιχειρούσαν όλη τη νύχτα για να κρατήσουν το μέτωπο, σε δύσβατο σημείο, στην περιοχή Τρίστρατο και να μην περάσουν οι φλόγες προς την πλευρά των χωριών Μουρατζέοι και Μυτιληνιοί. Στο Τρίστρατο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, κάηκαν ζώα βοσκού, που διατηρούσε στάνη στην περιοχή.

    Η φωτιά αρχικά είχε ένα μέτωπο προς το Κοκκάρι, αλλά με την αλλαγή του ανέμου αναπτύχθηκε και προς τις περιοχές Μάνα και Βουρλιώτες.

    Αυτή την ώρα οι πύρινες γλώσσες μαίνονται σε χαράδρα, στο Κάστρο της Λουλούδας. Επιτόπου επιχειρούν πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα. Έως στιγμής δεν έχει απειληθεί κατοικημένη περιοχή.

    [03] Εκπνέει η προθεσμία για απογραφή

    Εκπνέει σήμερα τα μεσάνυχτα η παράταση που είχε δώσει το υπουργείο Εσωτερικών για την διαδικασία απογραφής των δημόσιων υπαλλήλων. Είχε δοθεί μία βδομάδα παράταση, για τους δημόσιους υπαλλήλους που δεν είχαν καταφέρει να απογραφούν.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρέχουσα απογραφή αφορά το προσωπικό του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των δήμων και των νομαρχιών.

    Εξάλλου, το επόμενο διάστημα θα αρχίσει η απογραφή των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 July 2010 - 6:30:22 UTC