Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεγάλες φωτιές στην Πορτογαλία
  • [02] Χωρίς βενζίνη τα πρατήρια καυσίμων
  • [03] Φεστιβάλ ταινιών τρόμου
  • [04] Συνεχίζονται οι έρευνες
  • [05] Σύγχρονες «Λυσιστράτες»
  • [06] Κώδικας 3.700 χρόνων
  • [07] Εκτεταμμένη έρευνα

  • [01] Μεγάλες φωτιές στην Πορτογαλία

    Περισσότεροι κι από 600 πυροσβέστες έχουν ριχτεί στη μάχη της φωτιάς στην Πορτογαλία, θέλοντας να διασώσουν εν μέσω καύσωνα αρκετά πλούσια δάση στην κεντρική και στη βόρεια Πορτογαλία, μεταδίδεται από τα μμε στη Λισαβόνα.

    Συνολικά, στη βόρεια και στην κεντρική Πορτογαλία έχουν καταγραφεί στο τέλος της Δευτέρας συνολικά 16 μεγάλες φωτιές, από τις οποίες αυτή που μαίνεται στα περίχωρα της πόλης Βιζέου έχει εδώ και πολλές ώρες αποκόψει την κυκλοφορία στον μεγάλο αυτοκινητόδρομο της περιοχής. Εκεί, έχουν αποσταλεί περίπου 100 πυροσβέστες.

    [02] Χωρίς βενζίνη τα πρατήρια καυσίμων

    Χωρίς βενζίνη τα πρατήρια

    Χωρίς βενζίνη έμειναν πλέον τα πρατήρια καυσίμων καθώς οι καταναλωτές έσπευσαν από χθες το απόγευμα να "φουλάρουν" με αποτέλεσμα τα αποθέματα να εξαντληθούν ταχύτερα.

    Η ζήτηση βενζίνης είναι αυξημένη και εξαιτίας του γεγονότος ότι χθες και σήμερα για πολλούς ξεκίνησαν οι θερινές διακοπές. Ταυτόχρονα τα αποθέματα των πρατηρίων βρίσκονταν στα συνήθη επίπεδα καθώς η απεργία διαρκείας των βυτιοφορέων ξεκίνησε αιφνιδιαστικά, οπότε οι βενζινοπώλες και οι εταιρίες εμπορίας καυσίμων δεν είχαν το χρονικό περιθώριο να γεμίσουν τις δεξαμενές των πρατηρίων.

    Με κινητοποιήσεις απειλούν βενζινοπώλες και οι πρατηριούχοι

    Απόφαση για "άμεσες κινητοποιήσεις των βενζινοπωλών" αναγγέλει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο το μεσημέρι για να πάρει τις τελικές αποφάσεις.

    Οι βενζινοπώλες διαμαρτύρονται για την ουσιαστική κατάργηση των αποστάσεων ασφαλείας στην ίδρυση και λειτουργία των πρατηρίων υγρών καυσίμων, με νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Σύμφωνα με την ΟΒΕ τα μέτρα λαμβάνονται με εντολή της Τρόικας "η οποία επιβάλει τη μονοπώληση της αγοράς από μεγάλα συμφέροντα ως μέτρο εξόδου από τη κρίση και αποτελούν χαριστική - φωτογραφική διάταξη για το άνοιγμα πρατήριων από τα σούπερ μάρκετ και την εξόντωση των βενζινοπωλών".

    "Η εξαγγελία των μέτρων η οποία δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την απόσταση των 110 μ. που όρισε ειδική μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ως "ασφαλή απόσταση" εκρηκτικής ή καύσιμης ύλης από χώρους συνάθροισης κοινού, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη σκοπιμότητα της κυβέρνησης", τονίζει η ΟΒΕ.

    Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) κάνει λόγο για αιφνιδιασμό και εμπαιγμό του κλάδου των βενζινοπωλών καθώς το πρωί της Παρασκευής, παράγοντες του Υπουργείου διαβεβαίωναν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν επρόκειτο να προχωρήσει πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και ότι επίσης θα τεθεί προηγουμένως σε δημόσια διαβούλευση. "Με τις μεθοδεύσεις αυτές όχι μόνο καταργούνται για πολλοστή φορά στην πράξη οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για διάλογο και διαβούλευση με την κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς, αλλά οι αρμόδιοι, για λόγους που θα πρέπει να μας εξηγήσουν, φτάνουν στο σημείο να εμπαίζουν έναν ολόκληρο κλάδο επαγγελματιών", αναφέρει η Ομοσπονδία.

    Σε έγγραφο που απέστειλε το πρωί προς το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, η ΠΟΠΕΚ επισημαίνει ότι στην περίπτωση που το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή χωρίς να ληφθούν υπόψη οι θέσεις του κλάδου, τότε θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και στο κλείσιμο των πρατηρίων.

    Υποστηρίζει ακόμη ότι η κατάργηση των αποστάσεων ασφαλείας προκαλεί προβλήματα ασφαλείας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για δημιουργία νέων πρατηρίων σε μια περίοδο που μετά βίας επιβιώνουν τα ήδη υπάρχοντα.

    Το νέο νομοσχέδιο

    Το νέο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, όπως αυτή υπαγορεύεται από τις διεθνείς πρακτικές και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και περί ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού, που αποσκοπούν στη βελτίωση των επιδόσεων και της βιωσιμότητας του ευρωπαϊκού συστήματος Πολιτικής Αεροπορίας, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας.

    Σε ό,τι αφορά τη νέα δομή της ΥΠΑ, διατηρείται ο ίδιος αριθμός των τριών γενικών διευθύνσεων, δηλαδή του φορέα παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας, των αερομεταφορών και της διοικητικής υποστήριξης.

    Οι βασικές δομικές αλλαγές που επέρχονται είναι:

    -Η δημιουργία γενικής διεύθυνσης φορέα παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας

    -Η γενική διεύθυνση αεροναυτιλίας μετεξελίσσεται σε διεύθυνση φορέα παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας, που θα λειτουργεί σύμφωνα με τα κοινοτικά και διεθνή πρότυπα ασφαλείας, ώστε να επιτυγχάνεται η ασφαλής διακίνηση των αεροσκαφών.

    Η συγκεκριμένη διεύθυνση θα έχει την ευθύνη για τη διαχείριση του εναέριου χώρου, της ροής της εναέριας κυκλοφορίας και τις υπηρεσίες ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας.

    Σε ό,τι αφορά το επίμαχο θέμα της αυτοτέλειας των υπηρεσιών αεροναυτιλίας που επικαλούνται οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και έχουν προχωρήσει σε λευκή απεργία, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι η αυτοτέλεια είναι δεδομένη, αλλά διευκρίνισε, πως το χρηματικό ποσό των περίπου 180 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, θα το χειρίζεται η αρμόδια γενική διεύθυνση.

    Στο σημείο αυτό ο υπουργός ΥΜΔ, χαρακτήρισε αδικαιολόγητη τη λευκή απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι όπως είπε, προκαλούν μεγάλη βλάβη τόσο στην ελληνική οικονομία αλλά και αναστάτωση στην κοινωνία.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης, ρυθμίσεις για την αξιοποίηση και ανάπτυξη των περιφερειακών αεροδρομίων. Συγκεκριμένα, η αξιοποίησή τους μπορεί να γίνει με δυο τρόπους. Η πρώτη, με συμβάσεις παραχώρησης, για ορισμένο χρόνο, σε ιδιώτες και δεύτερον, την ίδρυση ανώνυμων εταιριών, το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου των οποίων θα ανήκει στο ελληνικό δημόσιο.

    Διευκρινίζεται ότι σε όλα τα αεροδρόμια, ανεξαρτήτως καθεστώτος λειτουργίας η ΥΠΑ εξακολουθεί να ασκεί τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας και της ασφάλειας των πτήσεων.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη και την απελευθέρωση της παροχής υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια, γεγονός που όπως τόνισε, ο υφυπουργός ΥΜΔ Νίκος Σηφουνάκης, θα επιφέρει ποιοτική βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, αύξηση των θέσεων απασχόλησης, μείωση του κόστους ανά επιβάτη για τις αεροπορικές εταιρίες, γεγονός που σημαίνει αύξηση των πτήσεων και των επιβατών που επισκέπτονται τη χώρα μας.

    Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης, ρύθμιση και για τους απολυμένους της πρώην Ολυμπιακής, οι οποίοι θέλουν να μεταταγούν στην ΥΠΑ. Οπως διευκρίνισε ο κ. Ρέππας, δεν πρόκειται όλοι όσοι έχουν υποβάλει αίτηση να μεταταγούν. Συγκεκριμένα, έχουν υποβάλει αίτηση 742 άτομα, 326 πιλότοι, 155 μηχανικοί και 250 διοικητικό προσωπικό και πρόκειται να μεταταγούν 80 πιλότοι, εκατό μηχανικοί και 200 διοικητικό προσωπικό.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Ρέππας τόνισε πως όλοι οι κλάδοι είναι σύμφωνοι με το νομοσχέδιο, το οποίο όπως είπε εναρμονίζει επίσης και την κοινοτική στην ελληνική νομοθεσία, εκτός από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Ο υπουργός ΥΜΔ, χαρακτήρισε καθαρά οικονομικά τα αιτήματα των ελεγκτών και άφησε αιχμές για "κάποιους που αντιδρούν επειδή θίγονται τα οικονομικά τους". "Φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση γιατί κάποιοι κέρδιζαν και έχανε η χώρα. Ηρθε η ώρα να κερδίζουν και αυτή αλλά και η χώρα", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας.

    Το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε διαβούλευση, προκειμένου να πάρει την τελική του μορφή και να κατατεθεί στη Βουλή.

    "Σύγχρονο πλαισίο στις οδικές μεταφορές"

    Τάξη στην "αταξία" που υπάρχει στον τομέα των οδικών μεταφορών, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με το νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας και τον επόμενο μήνα να γίνει νόμος του κράτους.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός ΥΜΔ Δημήτρης Ρέππας, η τελευταία άδεια σε φορτηγά δημόσιας χρήσης έχει δοθεί το 1971, με αποτέλεσμα ο κλάδος αυτός να θεωρείται πλέον κλειστό επάγγελμα. Ο κλάδος των ΦΔΧ αντιπροσωπεύει σε έσοδα το 7% του ΑΕΠ, αποτελείται από 33.000 οχήματα και σε αυτόν εργάζονται 110.000 άτομα.

    Βασικός στόχος του νομοσχεδίου, είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για τις οδικές μεταφορές στη χώρα, με ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και τη δημιουργία σύγχρονων συνθηκών και προϋποθέσεων για τη διεξαγωγή των εμπορευματικών μεταφορών. Παράλληλα, λαμβάνει υπόψη του την ελληνική πραγματικότητα και την αναγκαιότητα της σταδιακής μετάβασης προς το νέο καθεστώς των εμπορευματικών μεταφορών.

    Οπως δήλωσε ο κ. Ρέππας, το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει:

    -Πρόσβαση οποιουδήποτε στο επάγγελμα και απελευθέρωση του αριθμού των χορηγούμενων αδειών ΦΔΧ.

    -Δημιουργία ενός νέου σύγχρονου συστήματος χορήγησης αδειών

    -Απελευθέρωση του κομίστρου, ενίσχυση του ανταγωνισμού για καλύτερες υπηρεσίες και χαμηλότερες τιμές

    -Οργάνωση των μεταφορέων σε εταιρίες

    -Παροχή κινήτρων για επενδύσεις

    -Δημιουργία ταμείου για την υποστήριξη της οδικής ασφάλειας και την προστασία του περιβάλλοντος, και

    -Οργάνωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών με ένα σύγχρονο τρόπο.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα κριτήρια για την έκδοση άδειας είναι η οικονομική δυνατότητα του υποψηφίου, η επαγγελματική του επάρκεια, η ύπαρξη υποδομών και η καλή φήμη. Με το νομοσχέδιο καταργούνται οι τέσσερις κατηγορίες εμπορευματικών μεταφορών, δηλαδή οι εθνικές, οι διεθνείς, οι νομαρχιακές και των υγρών καυσίμων και θα υπάρχουν στο εξής δυο κατηγορίες οι εθνικές και οι διεθνείς. Οι έχοντες άδεια διεθνών μεταφορών θα μπορούν να εκτελούν έργο και σε εθνικό επίπεδο.

    Σε ό,τι αφορά τις άδειες, που είναι και το επίμαχο σημείο για την απεργία που πραγματοποιούν οι ιδιοκτήτες ΦΔΧ στο νομοσχέδιο προβλέπεται μια μεταβατική περίοδος τριών ετών, κατά την οποία απελευθερώνεται η έκδοση αδειών, ενώ η ειδική εισφορά απομειώνεται σταδιακά σε τρεις φάσεις και συγκεκριμένα 30% από την 1.1.2011, 35% από την 1.1.2012 και 35% από την 1.1.2013 και τελικά μηδενίζεται.

    Για πρώτη φορά, καθορίζεται το ύψος της αδείας ενός φορτηγού. Συγκεκριμένα, για τον πρώτο τόννο η εισφορά είναι 10.000 ευρώ, από δύο έως εφτά τόννους 2.000 ο κάθε τόννος και από εφτά έως 40, 1.500 ευρώ ο τόννος, γεγονός που σημαίνει ότι για ένα φορτηγό 40 τόννων, η συνολικά αξία είναι 71.400 ευρώ. Αντίστοιχα, για ένα βυτιοφόρο 40 τόννων η αξία της άδειας ανέρχεται στα 102.000 ευρώ.

    Ο κ. Ρέππας απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε, ότι η αξία των αδειών που υπάρχουν σήμερα θα μπορεί να κατατεθεί ως κεφάλαιο στην εταιρία που θα δημιουργηθεί. Πρόσθεσε επίσης, ότι μέχρι τώρα οι άδειες χορηγούντο σε πρόσωπα, ενώ στο εξής θα ανήκουν σε εταιρίες. Εάν η καινούργια άδεια δεν χρησιμοποιηθεί μέσα σε ένα πεντάμηνο, ο κάτοχος θα πρέπει να πάει και πάλι στη Νομαρχία για την ανανέωσή της.

    Τέλος, στο νομοσχέδιο προβλέπεται, ειδική ρήτρα για την ασφάλιση των εμπορευμάτων σε περίπτωση που προκληθεί βλάβη με υπαιτιότητα του μεταφορέα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι είναι αναφαίρετο το δικαίωμα της απεργίας, αλλά ο καθένας θα πρέπει να αντιληφθεί ότι υπάρχουν και υποχρεώσεις έναντι της κοινωνίας. Σχετικά με τις ελλείψεις που πρόκειται να προκληθούν στα πρατήρια υγρών καυσίμων, ο κ. Ρέππας συνέστησε ψυχραιμία και υπενθύμισε, πως οι εταιρίες πετρελαιοειδών έχουν δικά τους οχήματα που μπορούν να προμηθεύσουν τα πρατήρια.

    Πρόσθεσε επίσης, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστράτευσης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πάντα τις δημοκρατικές διαδικασίες. Κάλεσε επίσης τους επαγγελματίες, να διαβάσουν καλά το νομοσχέδιο και να καταλάβουν πως είναι προς το συμφέρον τους.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα του διαλόγου με τους μεταφορείς, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι έγινε εμπεριστατωμένος διάλογος με συγκλίσεις και διαφωνίες, ακολούθησε διαπραγμάτευση με το μηχανισμό στήριξης και το υπουργείο κατέληξε στην τελική μορφή του νομοσχεδίου.

    Νομοσχέδιο για την οδική ασφάλεια

    Βαθιές τομές στον τομέα της οδικής ασφάλειας, με σύσταση φορέων και ελεγκτικών μηχανισμών για τα ΚΤΕΟ, περιλαμβάνει το σχετικό νομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

    Μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου προβλέπει τη σύσταση εθνικού συμβουλίου οδικής ασφάλειας, τη δημιουργία γενικής διεύθυνσης οδικής ασφάλειας, εποπτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη βελτίωση του θεσμού των ΚΤΕΟ και το νέο καθεστώς ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων.

    Οι βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, η απλοποίηση των θεμάτων οργανωτικής και διοικητικής υποστήριξης και των δομών οδικής ασφάλειας, η διασφάλιση της ποιότητας και της διαφάνειας του τεχνικού ελέγχου των οχημάτων, καθώς και η βελτίωση των όρων λειτουργίας συνεργείων και πρατηρίων υγρών και αερίων καυσίμων.

    Οπως δήλωσε ο κ. Ρέππας, το εθνικό συμβούλιο οδικής ασφάλειας στο οποίο θα εκπροσωπούνται όλοι οι αρμόδιοι κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς, θα ασχολείται με το σύνολο των παραγόντων που επηρεάζουν την οδική ασφάλεια και θα υποστηρίζει το έργο της αρμόδιας διϋπουργικής επιτροπής.

    Η γενική διεύθυνση οδικής ασφάλειας, θα έχει αρμοδιότητες που αφορούν στην υποστήριξη του έργου του ΕΣΟΑ, την εφαρμογή πολιτικών που αποφασίζονται από τη διϋπουργική επιτροπή και την κωδικοποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

    Για πρώτη φορά θεσπίζεται ελεγκτικός μηχανισμός που θα ελέγχει τη σωστή λειτουργία των ΚΤΕΟ. Οπως δήλωσε ο κ. Ρέππας, υπάρχουν σήμερα ΚΤΕΟ που στο 90% των οχημάτων που ελέγχονται, δεν βρίσκονται ατέλειες, γεγονός που όπως είπε, είναι αρκετά ύποπτο. Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα το 35-40% των οχημάτων δεν περνάνε καθόλου από ΚΤΕΟ, παρά το γεγονός, ότι τα πρόστιμα είναι αρκετά τσουχτερά και συγκεκριμένα 400 ευρώ. Στο σημερινό αυτό, ο υπουργός ΥΜΔ διευκρίνισε, ότι στο εξής θα παρέχεται η δυνατότητα σε κάποιον ιδιοκτήτη ΙΧ που δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ, να πάει για τεχνικό έλεγχο και μέσα σε δέκα μέρες να παρουσιάσει τη σχετική κάρτα που θα πάρει, και θα πληρώσει το 1/8 του προστίμου, δηλαδή 50 ευρώ.

    Επίσης, εισάγεται για πρώτη φορά κάρτα θορύβου στα δίκυκλα και τρίκυκλα οχήματα. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η παροχή κινήτρων για τη δημιουργία συνεργείων και πρατηρίων αερίων καυσίμων, προκειμένου να διαδοθεί και στη χώρα μας η υγραεριοκίνηση.

    Σε ό,τι αφορά για τα πρατήρια υγρών καυσίμων, καταργείται ο περιορισμός που υπάρχει σήμερα, που είναι ελάχιστη απόσταση το ένα από το άλλο 200 μέτρα και ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι να λειτουργούν σε απόσταση τουλάχιστον 50 μέτρων, από χώρους όπου συνωστίζονται πάνω από πενήντα άτομα. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι βενζινάδικα που σήμερα λειτουργούν σε πολυκατοικίες, ξενοδοχεία και άλλους τέτοιους παρόμοιους χώρους θα πρέπει να απομακρυνθούν. Για το σκοπό αυτό, δίνεται δωδεκαετής προθεσμία για τη μετακόμιση των πρατηρίων αυτών.

    "Προβλήματα στο εμπόριο και στον τουρισμό"

    «Να πρυτανεύσει η λογική», ζητά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, αναφερόμενος στην απεργία των μεταφορέων, και επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η συντεχνία των ΔΧ Φορτηγών αποφασίζουν να στραγγίξουν την αγορά δημιουργώντας προβλήματα τόσο στην μεταφορά εμπορευμάτων όσο και στη διακίνηση τουριστών με την έλλειψη καυσίμων που θα δημιουργήσει η απεργιακή κινητοποίηση».

    Ο κ. Μίχαλος αναφέρει ότι το ΕΒΕΑ εμμένει στις πάγιες θέσεις του προτείνοντας τη μείωση του κόστους απόκτησης αδείας στο ελάχιστο, προσαρμογή για χώρους στάθμευσης στα ελάχιστα ισχύοντα των χωρών της Ε.Ε., παροχή κινήτρων για την αντικατάσταση παλαιών οχημάτων, επιβολή τελών κυκλοφορίας με κλιμακωτή τιμολόγηση στα παλαιότερα οχήματα.

    «Οι λίγοι εναπομείναντες εκπρόσωποι ενός απαξιωμένου οικονομικού μοντέλου, πρέπει να κατανοήσουν ότι οι εποχές, είτε το θέλουν είτε όχι έχουν αλλάξει», καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

    Ταλαιπωρία στις μετακινήσεις στα αεροδρόμια

    Συνεχίζεται και σήμερα η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, που έχει επιλέξει για τις μετακινήσεις του τα αεροπλάνα, καθώς παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις εξαιτίας της λευκής απεργίας, που έχουν εξαγγείλει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

    Έκτακτη συνάντηση εκπροσώπων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Υπουργείο ΥΜΔ, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη "λευκή απεργία" των ελεγκτών και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις καθυστερήσεις των πτήσεων.

    Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση και οι δύο πλευρές αποφάσισαν να βάλουν «νερό στο κρασί τους», ώστε να ανοίξει δίαυλος συνεννόησης. Συγκεκριμένα, το υπουργείο αναστέλλεΏ

    [03] Φεστιβάλ ταινιών τρόμου

    Το 6ο «Φεστιβάλ Ταινιών και Οίνου Γκρόσμαν», αφιερωμένο σε κινηματογραφικά έργα τρόμου και φαντασίας, αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου στην πόλη Λιούτομερ στο βόρειο τμήμα της Σλοβενίας.

    Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ υπόσχονται ένα εξαιρετικό πρόγραμμα για τους λάτρεις ανεξάρτητων κινηματογραφικών παραγωγών τρόμου, επιστημονικής φαντασίας.

    Επίσημος καλεσμένος του Φεστιβάλ Γκρόσμαν είναι φέτος ο Βραζιλιάνος βετεράνος σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός και παραγωγός ταινιών τρόμου, Χοσέ Μοχίκα Μαρίνς, στον οποίο θα απονεμηθεί βραβείο για το συνολικό έργο του. Το κοινό θα έχει, επίσης, την ευκαιρία να παρακολουθήσει ειδικό αφιέρωμα με έργα του Βραζιλιάνου δημιουργού.

    Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διοργανώνονται παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις κόμικς και συναυλίες και ειδικό πρόγραμμα οινογνωσίας.

    [04] Συνεχίζονται οι έρευνες

    Συγκλονισμένη είναι η κοινή γνώμη της Κρήτης από την τραγωδία που εκτυλίχθηκε χθες σε πολυκατοικία της οδού Εθνικής Αντιστάσεως με αποτέλεσμα να απανθρακωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι 12, εκ των οποίων μια 65 χρονη να είναι σε κρίσιμη κατάσταση και να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

    Η ταυτοποίηση του πτώματος δεν είχε γίνει ως αργά χθες το βράδυ ενώ σωρεία ερωτηματικών ανακύπτουν από την πυρκαγιά. Ο ιατροδικαστής έκανε αυτοψία στο χώρο και μια πρώτη εξέταση του πτώματος, ενώ σήμερα, όπου η νεκροψία θα ολοκληρωθεί, αναμένεται να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του.

    Οι εκτιμήσεις της αστυνομίας φέρουν το θύμα να είναι γνωστός επιχειρηματίας του Ηρακλείου και πρώην ιδιοκτήτης της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων στην οποία ξέσπασε πυρκαγιά - ο οποίος δεν έχει δώσει σημεία ζωής από τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Στο μεταξύ από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

    "Κατά τη γενική εφημερία του Νοσοκομείου μας, σήμερα 26 - 7 - 2010 και περί ώρα 6.30 έως 8.00 π.μ., διεκομίσθηκαν στο Νοσοκομείο μας μετά από έκρηξη σε κτίριο επί της Λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως δέκα (10) άτομα. Από αυτά τα έξι άτομα αφού έλαβαν τις πρώτες βοήθειες εξήλθαν από το Νοσοκομείο.

    Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου μας νοσηλεύεται μία 44χρονη, με έγκαυμα και εισπνοή τοξικών αερίων, ενώ η κόρη της δεκατριών ετών, αφού διεγνώσθη θερμικό έγκαυμα λάρυγγα διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του ΠΑΓΝΗ.

    Εισαγωγή επίσης για παρακολούθηση έγινε και σε βρέφος 12 μηνών το οποίο όμως με ευθύνη των γονέων εξήλθε αμέσως.

    Τέλος σε βαριά κατάσταση διεκομίσθη γυναίκα 65 ετών, στην οποία έγινε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, διασωλήνωση και μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του Γ.Ν. Ρεθύμνου, λόγω έλλειψης κρεβατιών ΜΕΘ".

    [05] Σύγχρονες «Λυσιστράτες»

    Πτώση στο ναδίρ παρατηρείται τον τελευταίο μήνα στη λίμπιντο των ελληνίδων εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας, αλλά και λόγω της συζήτησης για τον νέο ασφαλιστικό νόμο.

    Έρευνα της εταιρείας Μελέτης της Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας, σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Alco, διαπιστώνει ότι ποσοστό 72% των γυναικών ανέστειλαν τις ερωτικές τους επαφές, μέσα στον γάμο, κατά την περίοδο της συζήτησης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    Ο επικεφαλής της μελέτης, ουρολόγος - ανδρολόγος, Κ. Κωνσταντινίδης, κάνει λόγο για σύγχρονες «Λυσιστράτες», που τιμωρούν τους εαυτούς τους, αλλά και τους συντρόφους τους, απέχοντας από το σεξ. Η επιλογή για αραίωση, ή και αποχή, από τις ερωτικές συνευρέσεις αποτελεί παθητική στάση, που προκύπτει από τις αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις των κοινωνικών μεταβολών.

    Στην έρευνα συμμετείχαν 600 γυναίκες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Σε ποσοστό 68% οι ερωτειθείσες δήλωσαν ότι μείωσαν τη συχνότητα των ερωτικών τους επαφών τους τελευταίους μήνες και ποσοστό 40% εξ αυτών αποδίδουν το γεγονός στην αρνητική επιρροή, που είχε στην ψυχολογία τους, η συζήτηση επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Στην ίδια ερώτηση, η αντίστοιχη απάντηση από τους άνδρες, ήταν μόλις σε ποσοστό 26%.

    Σημειώνεται ότι 24 στις εκατό γυναίκες δήλωσαν ότι το κυριότερο συναίσθημα, που βιώνουν αυτή την περίοδο, είναι η ανασφάλεια, 27 η απογοήτευση, ενώ μόλις τρεις έχουν ελπίδα για το μέλλον. Γενικά, τα κυρίαρχα συναισθήματα, που προκύπτουν από τις σχετικές απαντήσεις του ερωτηματολόγιου είναι οργή, απογοήτευση, ανασφάλεια και φόβος.

    Στην έρευνα συνοψίζεται ότι «σε μια κοινωνία, που το "φάντασμα" της ηδονής περνάει από το καλάθι της νοικοκυράς, η προοπτική μιας επισφαλούς σύνταξης πυροδοτεί τις γυναίκες με άγχος και στεναχώρια, στοιχεία που "ευνουχίζουν" τη χαρά της ζωής και περιορίζουν τον γυναικείο οργασμό».

    Η διαπίστωση προκύπτει από τα ποσοστά των γυναικών, που δήλωσαν έλλειψη επιθυμίας για σεξ τους τελευταίους μήνες (51%) και έλλειψη οργασμού, όταν κάνουν σεξ (42%).

    [06] Κώδικας 3.700 χρόνων

    Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν σήμερα την ανακάλυψη για πρώτη φορά εκτός της Μεσοποταμίας, ενός θραύσματος από ένα νομικό κώδικα, που συντάχθηκε πριν από περίπου 3.700 χρόνια, παρόμοιο με το περίφημο κώδικα του Χαμουραμπί.

    "Για πρώτη φορά ένα θραύσμα ενός νομικού κώδικα ανακαλύφθηκε στους Αγίους Τόπους, και ακόμη έξω από τη Μεσοποταμία", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της ανασκαφής, ο αρχαιολόγος Αμνον Μπεν Τορ, του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ.

    Το κείμενο αυτό συντάχθηκε περίπου δέκα αιώνες πριν από την πιθανολογούμενη συγγραφή της Αγίας Γραφής (έβδομος αιώνας π.Χ.).

    Ο Μπεν Τορ διευκρίνισε ότι είναι "ένα πολύ μικρό κομμάτι κεραμεικού (1,5 επί 2 εκατοστά) σε Ακκαδική σφηνοειδή γραφή σε τέσσερις πολύ πυκνές γραμμές και από τις δύο πλευρές της ταμπλέτας.

    Το θραύσμα βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στην περιοχή της Χαναανικής πόλης Χαζόρ στο βόρειο Ισραήλ.

    "Το κείμενο αναφέρεται στους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των κυρίων και των σκλάβων", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καθηγητής Γουέιν Χόροβιτς, υπεύθυνος για την αποκρυπτογράφηση.

    "Οι γραμμές αυτές που έχουν προφανώς νομικό περιεχόμενο επιβεβαιώνουν τις σχέσεις ανάμεσα στο βασίλειο της Χαζορ και τα βασίλεια της της βόρειας Συρίας", πρόσθεσε.

    Πόλη της βόρειας Γαλιλαίας, η Χαζόρ ήταν μία από τις σημαντικές πόλεις της περιοχής την εποχή του Χαλκού.

    Ευρισκόμενη στο δρόμο που οδηγούσε από την Αίγυπτο προς την Ασία, η Χαζόρ έκανε εμπόριο κασσίτερου με τις πόλεις της Βαβυλωνίας και της Συρίας, για τον εφοδιασμό της βιομηχανίας της με χαλκό.

    Η Χαζόρ διατηρούσε στενούς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Μεσοποταμία ανάμεσα στον Τίγρη και τον Ευφράτη (Ιράκ και βορειοανατολική Συρία σήμερα).

    Η Χαζόρ ήκμασε ιδιαίτερα κατά τα μέσα της περιόδου της Χαναάν (1750 π.Χ.) και ήταν η μεγαλύτερη οχυρωμένη τοποθεσία του Ισραήλ κατά την Ισραηλιτική περίοδο (ένατος αιώνα π.Χ.). Η Βίβλος αναφέρεται στην Χαζόρ ως "την κεφαλή όλων των βασιλείων" της γης της Χαναάν.

    [07] Εκτεταμμένη έρευνα

    Τη διεξαγωγή "εκτεταμμένης έρευνας" για τη διαρροή των χιλιάδων εμπιστευτικών εγγράφων σχετικά με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και τη δημοσιοποίησή τους από την οργάνωση Wikileaks, ζήτησε σήμερα η αμερικανίδα γερουσιαστής Νταϊάν Φέινσταϊν από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς.

    "Οι διαρροές αυτές αποτελούν επίθεση κατά της εθνικής ασφάλειας", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κα Φέινσταϊν, γερουσιαστής των Δημοκρατικών, που προεδρεύει της Επιτροπής Ενημέρωσης της αμερικανικής Γερουσίας.

    Παράλληλα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα εξαπολύσει "ανθρωποκυνηγητό" προκειμένου να ανακαλύψει ποιος βρίσκεται πίσω από τη διαρροή αυτή, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στην αμερικανική στρατιωτική ιστορία.

    Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, το άτομο που κρύβεται πίσω από τη διαρροή προφανώς είχε "μυστική" άδεια και πρόσβαση σε ευαίσθητα έγγραφα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

    Όπως παραδέχθηκε δε το Πεντάγωνο, είναι πιθανόν να υπάρξουν και περισσότερες διαρροές.

    "Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να εντοπίσουμε ποιος ευθύνεται για αυτή τη διαρροή των πληροφοριών", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζέοφ Μορέλ.

    "Μέχρι να μάθουμε ποιος ευθύνεται, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να υπάρχουν και άλλες πληροφορίες που δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη. Και αυτό φυσικά μάς προκαλεί ανησυχία".

    Ωστόσο, τόσο το Πεντάγωνο όσο και ο Λευκός Οίκος προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία όσων αποκαλύπτουν μέχρι στιγμής τα έγγραφα, λέγοντας ότι πρόκειται μάλλον για χαμηλόβαθμες εκτιμήσεις που επιβεβαιώνουν ευρέως τις ανησυχίες του στρατού για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν που έχουν ήδη διατυπωθεί δημόσια.

    "Το εύρος [της διαρροής], ο σκοπός της, είναι προφανώς ανησυχητικά. Δεν νομίζω όμως ότι το περιεχόμενο είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικό", δήλωσε ο Μορέλ, ενώ στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.

    "Εάν έγραφε κάποιος [...] τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο Αφγανιστάν, δεν νομίζω ότι θα διατύπωνε σήμερα διαφορετικά έστω και ένα στοιχείο μετά από όσα διαβάσαμε στα έγγραφα αυτά, απ' ό,τι πριν από μία εβδομάδα".

    Ωστόσο, τα προβλήματα που επισημαίνονται στα έγγραφα μπορεί να υπονομεύσουν ακόμη περισσότερο την υποστήριξη της κοινής γνώμης και να θέσουν πολιτικά προβλήματα για τον πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησής του.

    Τα περισσότερα αμερικανικά στρατιωτικά έγγραφα της περιόδου 2004-2009 υπογραμμίζουν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στο Αφγανιστάν τόσο οι δυνάμεις ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, όσο και οι πολιτικές προσπάθειες. Επικεντρώνονται ευρύτατα στις ανησυχίες περί συνεργασίας μεταξύ στοιχείων των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών και των Ταλιμπάν με στόχο την πραγματοποίηση επιθέσεων εναντίον της διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν, καθώς επίσης και στις ανησυχίες για τις απώλειες αμάχων. Στα έγγραφα γίνεται επίσης λόγος για τις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με τη διαφθορά στην αφγανική κυβέρνηση.

    Τα απόρρητα αυτά αρχεία του αμερικανικού στρατού για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν εξασφάλισε η ιστοσελίδα WikiLeaks, η οποία τα διέθεσε επίσης στην αμερικανική εφημερίδα New York Times, τη βρετανική The Guardian και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, υπό την προϋπόθεση ότι θα δημοσιευθούν συγχρόνως.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 July 2010 - 4:30:53 UTC