Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Συνεργασία για την ειρήνη και την ανάπτυξη"
  • [02] Επιστολή Βουλγαράκη σε Προανακριτική
  • [03] Επιμένει η κυβέρνηση στην κατάργηση αποφάσεων της διαιτησίας
  • [04] "Πολιτιστική Ακτή Πειραιά"
  • [05] Αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας
  • [06] Δυστύχημα στην Ημαθία
  • [07] Συμφώνησαν ΣΕΕΝ-ΠΝΟ

  • [01] "Συνεργασία για την ειρήνη και την ανάπτυξη"

    Τηλεφωνική συνομιλία είχαν αργά χθες οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ρωσίας, Γιώργος Παπανδρέου και Βλαντιμίρ Πούτιν, με πρωτοβουλία του Ελληνα πρωθυπουργού.

    Όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τους αγωγούς South Stream και Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και συμφώνησαν, στα στάδια της κατασκευής τους να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος.

    Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον κ. Πούτιν για το περιεχόμενο των συνομιλιών με τον κύπριο Πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια, στη Λάρνακα, αλλά και για τις επαφές, που πρόκειται να έχει στη Μέση Ανατολή.

    Τέλος, ο έλληνας πρωθυπουργός διαβίβασε στο ρώσο ομόλογό του τους χαιρετισμούς του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλου.

    Επαφές σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη

    Από το όρος του Herzl ξεκίνησε το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας του κ. Παπανδρέου στο Ισραήλ στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί.

    Σε μικρή απόσταση από το Μουσείο του Ολοκαυτώματος ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που έχει στηθεί στο όρος που φέρει το όνομα του Herzl οραματιστή του κράτους του Ισραήλ και στη συνέχεια μετέβη συνοδευόμενος από τα στελέχη της κυβέρνησης που τον συνοδεύουν, στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος όπου, αποδίδοντας τιμές, άναψε τη φλόγα στο Μαυσωλείο του Ολοκαυτώματος και κατέθεσε στεφάνι.

    Μιλώντας αμέσως μετά στα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ότι "είναι δύσκολο να περιγράψεις τα συναισθήματα από την εμπειρία της επίσκεψης στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος. Ποτέ ξανά ρατσισμός, ξενοφοβία, αντισιμιτισμός. Ετσι βλέπουμε τη δημοκρατία. Σε αυτές τις αρχές η δημοκρατία στην Ελλάδα βασίζεται".

    Τελειώνοντας, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε, ότι η σημερινή του επίσκεψη στον εν λόγω χώρο, έχει το χαρακτήρα της απόδοσης τιμής στα θύματα μιας μελανής σελίδας της παγκόσμιας ιστορίας και της απόδοσης τιμής στην προσφορά της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας και για τα όσα υπέφεραν.

    Αυτή την ώρα συνατάται με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο οποίος παραθέτει γεύμα προς τιμήν του έλληνα πρωθυπουργού ενώ αμέσως μετά θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου.

    Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν διμερή θέματα, η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και η πρωτοβουλία την οποία προτίθεται να αναλάβει από κοινού Ελλάδα και Κύπρος για την έξοδο από την ανθρωπιστική κρίση αποτέλεσμα του μακροχρόνιου αποκλεισμού από το Ισραήλ. Επίσης θα συζητηθούν περιφερειακά θέματα, όπως ο Λίβανος και το Ιράν.

    Το πρόγραμμα στο Ισραήλ αναμένεται να ολοκληρωθεί με τις συναντήσεις με τον υπουργό των εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και την αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζίπι Λίβνι.

    Στη συνέχεια, ο κ.Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί στη Ραμάλα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει απόδοση τιμών στο Μαυσωλείο του Γιάσερ Αραφάτ και συνάντηση με τον ομόλογό του της Παλαιστινιακής Αρχής πρωθυπουργό κ. Σαλάμ Φαγιάντ. Αμέσως μετά θα παρατεθεί επίσημο δείπνο από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο κ. Μαχμούντ Αμπάς στο κτίριο της Μουκάταα.

    Αργά το βράδυ συνοδευόμενος από τους κ. Δρούτσα και Πεταλωτή, ο κ. Παπανδρέου θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ από την αναγνώρισή του από τη χώρα μας το 1993 και την πρώτη προσωπική, φέροντας το αξίωμα του αρχηγού της κυβέρνησης στα Παλαιστινιακά εδάφη.

    Συνάντηση με τον Πέρες

    Με την συνάντηση με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, την επίσκεψη στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και την ξενάγηση στον ναό της Αναστάσεως, καθώς και με μια ακόμα συνάντηση με αντιπροσωπεία ελληνικής καταγωγής πολιτών του Ισραήλ, επιζήσαντες του ολοκαυτώματος, ολοκληρώθηκε η χθεσινή πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού, στο Ισραήλ.

    Ο κ. Παπανδρέου είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται το Ισραήλ μετά την αναγνώρισή του από τη χώρα μας το 1993.

    Συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή, εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας - στη διάρκεια της συνάντησης του με τον κ. Πέρες - στη διαδικασία ειρήνευσης και την προσήλωση της χώρας στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Κατέστη επίσης σαφές ότι η ελληνική πλευρά στηρίζει το διάλογο για την εξεύρεση λύσης στο παλαιστινιακό υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

    Η συνάντηση διήρκησε 40 λεπτά και υποδεχόμενος τον Ελληνα πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Ισραήλ δήλωσε: "Ηρθατε στα πολιτικά πράγματα την πιό δύσκολη στιγμή για τη χώρα σας. Γνωρίζω ακριβώς πώς αισθάνεστε. Και για να είμαι πιό σαφής, πριν από αρκετά χρόνια σε μια αντίστοιχη περίοδο, στη δυσκολότερη οικονομική συγκυρία για τη δική μου χώρα, είχα αναλάβει και εγώ τη διακυβέρνηση. Ο πληθωρισμός ήταν εκτός ελέγχου και χρειάστηκε να πάρουμε μια σειρά από σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα. Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μια κρίση αντίστοιχη αυτής που αντιμετωπίζετε εσείς και αυτή που αντιμετωπίσαμε εμείς, αρκετά χρόνια πριν, τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα. Είχαμε αντίστοιχες διαδηλώσεις για τα μέτρα που πήραμε, τα οποία ήταν ιδιαίτερα σκληρά, η δημοτικότητα της κυβέρνησής μου είχε βουλιάξει. Ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν ουσιαστικά και πραγματικά και είχαν άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία. Εύχομαι η Ελλάδα να εξέλθει της κρίσης αυτής και να μην επιστρέψετε ποτέ στο σημείο στο οποίο βρεθήκατε. Σας εύχομαι το τέλος της κρίσης να αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα. Η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι πλέον κοντά από ποτέ άλλοτε, ιστορικά, πολιτικά, καθώς επίσης και σε δεκάδες άλλους τομείς και καθημερινά διαπιστώνουμε τη βελτίωση και ανάπτυξη των σχέσεών μας" .

    Απαντώντας ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ισραήλ για τις ευχές τις οποίες εξέφρασε και τόνισε ότι η ίδια η κρίση αποτελεί μια πρόκληση για να την ξεπεράσουμε και να κερδίσουμε. "Καταφέραμε να πάρουμε μια σειρά από δύσκολα και επίπονα μέτρα χάρη στη στήριξη που είχαμε από τον κόσμο. Έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό και έλεγχο του δημοσίου χρέους και έχοντας ξεπεράσει το δύσκολο κομμάτι, μπορούμε πλέον να ευελπιστούμε".

    "Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ και ειδικότερα που βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Μέσα από τα χρόνια και μέσα από διαφορετικές θέσεις που υπηρετήσαμε ο καθένας, έχουμε αναπτύξει μια φιλική, προσωπική και δοκιμασμένη στο χρόνο σχέση. Βρίσκομαι εδώ με διπλή ιδιότητα, του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του Ελληνα πρωθυπουργού. Όμως το κύριο είναι ότι για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέπτεται το Ισραήλ από την αναγνώρισή του και έπειτα. Είναι σημαντικό να αναπτύξουμε τη διμερή συνεργασία, την περιφερειακή συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και υπάρχουν αρκετά ζητήματα στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε για να δώσουμε ώθηση σε κάτι που και οι δύο έχουμε ταχθεί και αφορά την ειρήνευση στην περιοχή".

    Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με τον Σιμόν Πέρες, ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέβη στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ όπου και επισκέπτεται το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων. Ο κ.Παπανδρέου μετέβη πεζός από την πύλη της Τζάφα στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων όπου έγινε δεκτός από τον προκαθήμενο της Σιωνίτιδας Εκκλησίας Πατριάρχη Θεόφιλο τον Γ'.

    Προσφωνώντας τον ο Πατριάρχης ανέφερε: " Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδος, σάς υποδεχόμαστε και σας ευχόμαστε να πετύχετε τους στόχους σας σ' αυτή την ειρηνευτική πρωτοβουλία που αναλαμβάνετε σε μια δύσκολη χρονική στιγμή που οι ισορροπίες και τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή κλυδωνίζονται".

    Αμέσως μετά ο κ.Θεόφιλος παρασημοφόρησε τον Ελληνα πρωθυπουργό, τιμώντας τον με το Μεγαλόσταυρο του Παναγίου Τάφου. " Σας δίνουμε αυτό το σταυρό από καρδιάς, ευχόμενοι επιτυχία στο έργο σας και να σας δώσει ο μεγαλόσταυρος τη δύναμη για να συνεχίσετε τον αγώνα σας ώστε να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση".

    Απαντώντας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι για τον ίδιο μια ιδιαίτερη στιγμή την οποία και θα θυμάται για πάντα " Θα φέρω αυτό το σταυρό ως σύμβολο ενότητας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων".

    Αντίστοιχα παρασημοφορήθηκαν με τα Μετάλλια του Παναγίου Τάφου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    [02] Επιστολή Βουλγαράκη σε Προανακριτική

    Με αίτημα να κληθούν, ως μάρτυρες, ο συντάκτης του αρχαιολογικού νόμου Ευ. Βενιζέλος, και οι μετά απβ αυτόν υπουργοί Πολιτισμού (Μ. Λιάπης, Αντ. Σαμαράς και Π. Γερουλάνος), «απαντά» ο Γ. Βουλγαράκης, στην προτροπή της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, να ορίσει ο ίδιος μάρτυρες για την υπόθεση.

    «Είναι γνωστό ότι, από το σύνολο της δικογραφίας προκύπτει περίτρανα ότι δεν είχα την παραμικρή ανάμειξη, ή εμπλοκή, στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Είναι επίσης σαφές, ότι δεν υπάρχουν πραγματικά περιστατικά που να στοιχειοθετούν οποιαδήποτε δική μου παραβατική συμπεριφορά και πολύ περισσότερο, δεν μνημονεύεται καμία διάταξη νόμου, την οποία να έχω παραβεί ως υπουργός», αναφέρει στη σχετική του επιστολή ο κ. Βουλγαράκης. Έχοντας ενημερωθεί δε, από την Προανακριτική Επιτροπή, πως δικαιούται να ζητήσει την κλήση μαρτύρων, που να διαφωτίσουν την υπόθεση, προτείνει τους εξής:

  • Ευάγγελο Βενιζέλο («προκειμένου να διαφωτίσει την Επιτροπή σας για το αν ο υπουργός Πολιτισμού υποχρεούται να γνωμοδοτεί, ή να εγκρίνει, προ κάθε μεταβιβάσεως ακινήτων σε περιοχές, που είναι αρχαιολογικοί χώροι, αν δύναται με διοικητική πράξη να ακυρώνει οποιαδήποτε και οπουδήποτε, συμβόλαια μεταβιβάσεως ακινήτων, όταν το υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι ανάμεσα στους αντισυμβαλλόμενους, αν ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου, καταργεί τα εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο, ή περιορίζει την ελευθερία διαθέσεώς του⦻).

  • Μιχάλη Λιάπη και Αντώνη Σαμαρά (για να απαντήσουν στα παραπάνω, όπως επίσης «και για τους λόγους για τους οποίους και οι ίδιοι δεν ακύρωσαν τις επίμαχες πράξεις μεταβιβάσεως»)

  • Παύλο Γερουλάνο (για τα παραπάνω και για την από πλευράς του αποδοχή απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία, η περιοχή του δάσους της Ουρανούπολης δεν είναι κηρυγμένο μνημείο, ούτε και αρχαιολογικός χώρος)

    Ο κ. Βουλγαράκης, προτείνει, επίσης, να κληθούν ένας καθηγητής του Αστικού Δικαίου, ο Ι. Καρακώστας και δύο δικαστικοί λειτουργοί, οι Π. Μειδάνης και Γ. Κολιοκώστας, προκειμένου να παράσχουν διευκρινίσεις σχετικά με την υφιστάμενη αρχαιολογική νομοθεσία.

    Υπενθυμίζεται πως ο Γιώργος Βουλγαράκης, παραπέμφθηκε στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής για παράβαση καθήκοντος, κατόπιν σχετικής πρότασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με ψήφους 167 υπέρ, 91 κατά, 17 «παρών», 1 λευκή και 6 άκυρες, επί τη βάσει του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που θεώρησε την, παραχωρηθείσα στη Μονή, περιοχή του δάσους της Ουρανούπολης, ως «αρχαιολογικό μνημείο, εκτός συναλλαγής».

    [03] Επιμένει η κυβέρνηση στην κατάργηση αποφάσεων της διαιτησίας

    «Θα παρέμβουμε όχι για να καταργήσουμε τη Συλλογική Σύμβαση, η οποία υπεγράφη στις 15 Ιουλίου, ούτε για να καταργήσουμε τη Διαιτησία, για την οποία κάναμε συγκεκριμένη αναφορά στον Ασφαλιστικό νόμο και θα επεξεργαστούμε Προεδρικό Διάταγμα εντός των επομένων ημερών ώστε να είμαστε εμπρόθεσμοι», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος αναφερόμενος στην νομοθετική παρέμβαση την οποία θα φέρει στη Βουλή και με βάση την οποία θα καταργούνται οι αποφάσεις της διαιτησίας που ελήφθησαν μετά την ψήφιση του νόμου που ενσωματώνει το Μνημόνιο στην ελληνική νομοθεσία και δίνουν αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα καθ' υπέρβαση των προβλεπόμενων.

    Στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Α. Ροντούλη αναφορικά με τα προγράμματα του ΟΕΚ, ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και πάλι στο θέμα για να διαβεβαιώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία ότι ''δεν πρόκειται να επιλεγούν λύσεις εκτός Συντάγματος, θα είναι μια παρέμβαση στο πλαίσιο του Συντάγματος''. Πρόσθεσε ότι η νομολογία του ΣτΕ είναι γνωστή, είμαστε γνώστες αυτών των θεμάτων από το 1987, παρακολουθούμε τη νομολογία των δικαστηρίων και ξέρουμε πως στέκονται στα δικαστήρια. Αναφορικά με την αναδρομικότητα και τα όριά της, για την οποία όπως είπε ο υπουργός Εργασίας «κάποιοι προσπάθησαν να σχολιάσουν σε βάρος μας» τόνισε ότι είναι μια έννοια «την οποία γνωρίζουμε και σεβόμαστε». «Όλα θα πάνε στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων, θα πάνε σωστά», υπογράμμισε και σημείωσε ότι εκείνο που πάει λάθος είναι ότι ενώ «βάζουμε τα δυνατά μας, προσπαθούμε να εναρμονιστούμε κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι, ώστε στον πολιτικό και κοινωνικό στίβο τα πράγματα να πάνε κατά το δυνατόν καλύτερα σε αυτή την τραγική περίσταση, κάποιοι επιμένουν να κάνουν τον έξυπνο, να μην καταλαβαίνουν ποια είναι η συγκυρία».

    Καταλήγοντας ο κ. Λοβέρδος και αφού χαρακτήρισε την «συμπεριφορά κάποιων που δεν στοιχίζονται στην εθνική προσπάθεια» ως «υπονόμευση» και «εμπαιγμό» τόνισε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

    Για τον ΟΕΚ

    Απαντώντας στην ουσία της ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ, ο κ. Λοβέρδος διαβεβαίωσε ότι τα στεγαστικά προγράμματα, ειδικά της επιδότησης ενοικίου, για κείνους που έκαναν αίτηση το 2009 θα υλοποιηθούν και θα καλυφθούν όλοι οι δικαιούχοι.

    Σε ότι αφορά το 2010 ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε ότι έχει σταματήσει, όπως υπολογίζεται για τέσσερις περίπου μήνες, το πρόγραμμα επιδότησης του ενοικίου. «Θα επιστρέψουμε, αλλά μετά από τετράμηνο. Δεν μπορώ να πω με ακρίβεια, γιατί ο ΟΕΚ δεν δίνει ακριβή αριθμό μηνών καθυστέρησης του προγράμματος που έχει να κάνει με τα στεγαστικά δάνεια», τόνισε. Πρόσθεσε ότι ο ΟΕΚ θα ενημερώσει εντός των επόμενων ημερών και θα ενημερώσει και ο ίδιος την Εθνική Αντιπροσωπεία.

    Αναφορικά με το Μεσογειακό Χωριό, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι θα κατασκευαστεί και αφού γίνουν οι Μεσογειακοί Αγώνες τα 800 σπίτια στη Λάρισα και το Βόλο θα παραχωρηθούν. Η κατασκευή θα αρχίσει τον Ιανουάριο, όπως είπε και διευκρίνισε αναφορικά με το ποσό των 150 εκ. ευρώ ότι το χειρίζεται ο υπουργός Οικονομικών, δεδομένου ότι το υπουργείο Εργασίας δεν θέλει το δανειστεί.

    -

    [04] "Πολιτιστική Ακτή Πειραιά"

    Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ ΑΕ για τη δημιουργία "Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά", στην περιοχή η οποία εκτείνεται από τον Άγιο Διονύσιο και την Ηετιώνια Ακτή μέχρι το κτίριο του Υπ. Ναυτιλίας ενέκρινε στο σύνολό του το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

    Με απόφαση της Αναπτυξιακής Επιτροπής Πειραιά και της Διϋπουργικής Επιτροπής για το αναπτυξιακό σχέδιο του ΟΛΠ ΑΕ είχε κατ΄αρχήν εγκριθεί η πρόταση του Οργανισμού για την μετατροπή της Ηετιώνιας περιοχής σε "Πολιτιστική Ακτή Πειραιά", πρόταση την οποία άμεσα υιοθέτησαν ο Νομάρχης Πειραιά κ. Ι. Μίχας και οι Δήμαρχοι Πειραιά και Δραπετσώνας κ.κ. Παν. Φασούλας και Αλέξ. Χρυσός και οι επαγγελματικοί φορείς της πόλης.

    Η εξειδίκευση της πρότασης αυτής του Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου του ΟΛΠ ΑΕ κ. Γιώργου Ανωμερίτη και η θετική απόκριση του ΥΠΠΟΤ περιλαμβάνει τα ακόλουθα έργα:

    1. Διαμόρφωση - Ανάδειξη της Ηετιώνιας Πύλης. Ήδη (α) το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ενέκρινε το έργο αυτό (β) ο ΟΛΠ παραχώρησε στο ΥΠΠΟΤ πρόσθετη όμορη έκταση για επέκταση του αρχαιολογικού χώρου μέχρι τη Λ. Ανδρέα Παπανδρέου και (γ) ο Νομάρχης Πειραιά ενέκρινε τη χρηματοδότηση με σύμβαση συνεργασίας το συνολικό έργο ανάπλασης. Αυτό σημαίνει μαζί και με την έγκριση από τον ΟΛΠ της μελέτης του Δήμου Δραπετσώνας για τον υπόλοιπο χώρο, ότι στην περιοχή δημιουργείται μια πρότυπη ζώνη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, πρασίνου και ήπιας αναψυχής.

    2. Μεταστέγαση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά στο σύγχρονο κτίριο του ΟΛΠ στο Καστράκι. Με δεδομένο ότι το σημερινό Μουσείο είναι μικρό (1.034 τ.μ.) και βρίσκεται σε μη εύκολα προσβάσιμη περιοχή έγινε αποδεκτή η πρόταση μεταστέγασής του στο πιο πάνω κτίριο (5.000 τ.μ.) υπό ορισμένες αρχιτεκτονικές και στατικές μετατροπές. Η ενοποίηση αρχαιολογικού χώρου, Μουσείου και γειτονικών πάρκων και εκτάσεων δημιουργεί έναν μεγάλο ενιαίο αναβαθμισμένο χώρο.

    3. Μετατροπή του κτηρίου του SILO (ρολόι) σε Εθνικό Ναυτικό Μουσείο και Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων. Το συνολικό οικοδόμημα του 1929 (κυψέλες) διατηρείται μαζί και με τους ταινιόδρομους ως δείγμα βιομηχανικής αρχαιολογίας. Το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων θα αναδείξει τη γνώση και θα προβάλει την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας στον φυσικό του μάλιστα χώρο, αξιοποιώντας στο άμεσο μέλλον και τις υφιστάμενες παλαιές μόνιμες δεξαμενές.

    4. Μετατροπή της Πέτρινης Αποθήκης σε Μουσείο Μετανάστευσης. Ιδρύεται ένα νέο Μουσείο, το οποίο δεν υπάρχει στην χώρα, άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Πειραιά, το λιμάνι του, τους μετανάστες και την προσφυγιά.

    5. Αποκατάσταση και Διαμόρφωση του Προβλήτα "Κράκαρη" σε χώρο εικαστικών και άλλων πολιτιστικών δράσεων, χώρου αποχαιρετισμού και εστίασης.

    6. Μετατροπή των δύο πολυόροφων Αποθηκών (8.500τ.μ.) σε Θεματικό Πάρκο για την Ιστορία του Πειραιά και της Ναυτιλίας, πολυχώρους εκθέσεων, εκδηλώσεων, καινοτομίας και τουρισμού.

    Όπως δήλωσε μετά το από α.π. 1661/19.7.10 έγγραφο του ΥΠΠΟΤ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ ΑΕ κ. Γιώργος Ανωμερίτης: "Μια νέα προοπτική γεννιέται για τον Πειραιά και το Λιμάνι του. Μαζί με τις οικονομικές δραστηριότητές του, ο ΟΛΠ ΑΕ βάζει την σφραγίδα του, μετατρέποντας το Λιμάνι σε Πύλη Πολιτισμού και Τουρισμού για την χώρα και σε βασικό λιμάνι τουριστικής αναφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένα όραμα για τους κατοίκους του Πειραιά, τους νησιώτες, τους επισκέπτες και τους χρήστες του λιμανιού με την οριστική έγκριση του ΥΠΠΟΤ, γίνεται πραγματικότητα. Το σύνολο των έργων θα έχει από πλευράς ΟΛΠ ΑΕ αποτυπωθεί, προκηρυχθεί και αδειοδοτηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Στόχος μας είναι ο συνολικός σχεδιασμός να έχει υλοποιηθεί εντός του χρόνου του επενδυτικού μας προγράμματος (2010-2014)".

    Το πρόγραμμα εγκρίθηκε, μετά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού μεταξύ του Υπουργού κ. Παύλου Γερουλάνου, της Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Λίνας Μενδώνη και του Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου του ΟΛΠ ΑΕ κ. Γιώργου Ανωμερίτη και της σύσκεψης και αυτοψίας των στελεχών του ΥΠ.ΠΟ.Τ. υπό τη Γενική Γραμματέα στο Λιμάνι.

    [05] Αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας

    Συνέρχεται αύριο η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, με αντικείμενο το γενικότερο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και όχι μόνο τον ορισμό συμβούλων, οι οποίοι θα αναλάβουν να εξετάσουν τις συμμετοχές του Δημοσίου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ειδικά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα. Αυτό δήλωσε ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος επισήμανε παράληλλα ότι έως στιγμής δεν έχει τεθεί θέμα κατάρτισης νομοσχεδίου για νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων. Αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, θα ξεκινήσει "σαφάρι" για τον καταλογισμό και την είσπραξη (όπου έχουν ήδη καταλογισθεί) προστίμων από όλα τα αυθαίρετα.

    Για το θέμα των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου με ληξιπρόσθεσμα χρέη, οι οποίοι διαθέτουν και ακίνητη περιουσία σε περιοχές μεγάλης αντικειμενικής και αγοραίας αξίας (π.χ. Μύκονος, Σαντορίνη, κ.λπ.), ο συγκεκριμένος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι έως προχθές, 20 Ιουλίου, που έληξε η προσθεσμία από το υπουργείο, προσήλθαν και εξόφλησαν τις οφειλές τους 230 άτομα ή περίπου το 30% του συνόλου αυτών. Για τους υπόλοιπους θα κινηθεί άμεσα η διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών, συμπεριλαμβανομένων των πλειστηριασμών. Από τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών είχαν εντοπιστεί περίπου 990 φυσικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 6.747.556 ευρώ, οι οποίοι κατέχουν στη Μύκονο και τη Σαντορίνη 2.917 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 288.389.719 ευρώ, ενώ έχουν συνολικά στην κατοχή τους 6.121 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 567.892.905 ευρώ.

    Εν τω μεταξύ, αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε εκδήλωση στο κτίριο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την επίσημη τοποθέτηση του νέου προεδρείου της ΕΛΣΤΑΤ, με επικεφαλής τον Ανδρέα Γεωργίου (έως τώρα αναπληρωτή προϊστάμενο του Τμήματος Στατιστικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου). Ο υπουργός επισήμανε, επίσης, ότι εκτός από τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμμετος, η Ελλάδα αποκαθιστά και το έλλειμμα αξιοπιστίας της, μέσω της νέας στατιστικής αρχής, και πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα στατιστικά στοιχεία που παρέχονται στους διεθνείς οργανισμούς.

    [06] Δυστύχημα στην Ημαθία

    Τρεις νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός του τροχαίου δυστυχήματος, που σημειώθηκε, σήμερα το πρωί, στην παλιά εθνική οδό Βέροιας- Θεσσαλονίκης, όταν τουριστικό λεωφορείο συγκρούστηκε με φορτηγό.

    Νεκρός είναι ο οδηγός του τουριστικού λεωφορείου, που ανήκε στην εταιρία Κριεζής Travel, με έδρα το Κιλκίς, ένας ιερέας και ο οδηγός του φορτηγού, ο οποίος εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο "ΑΧΕΠΑ" της Θεσσαλονίκης.

    Την ώρα του δυστυχήματος, που σημειώθηκε σε ευθεία δρόμου, διπλής κατεύθυνσης, μήκους περίπου τριών χιλιομέτρων, έβρεχε καταρρακτωδώς και η ορατότητα ήταν περιορισμένη.

    Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, το φορτηγό έχασε τον έλεγχο κι έπεσε πάνω στο λεωφορείο, που κατευθύνονταν προς τη Βέροια, μεταφέροντας μαθητές και γονείς από την Καστανούσα Σερρών, σε μοναστήρι της περιοχής.

    Σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του χωριού Στάθης Κουρτίδης, ο παπάς του χωριού μίσθωσε το λεωφορείο από το Κικλίς με σκοπό οι πενήντα περίπου επιβαίνοντες να επισκεφθούν αυθημερόν τον Μακρύγιαλλο Κατερίνης και μοναστήρια της περιοχής. Το λεωφορείο ξεκίνησε από το ακριτικό χωριού του νομού Σερρών γύρω στις 8 το πρωί.

    Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους στάθηκαν οι τραυματίες, αφού το τροχαίο σημειώθηκε ακριβώς μπροστά από την κεντρική είσοδο του 3ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (ΤΕΑΣ) της Αλεξάνδρειας.

    Από την πρώτη στιγμή, άμεση ήταν η κινητοποίηση στο 3ο ΤΕΑΣ, ενώ ενημερώθηκε και το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ). Ετοιμάστηκε το χειρουργείο της μοίρας και τα ιατρεία της προκειμένου να δεχθούν τραυματίες, ενώ αξιωματικοί και στρατιώτες έσπευσαν να απεγκλωβίσουν μαθητές και συνοδούς, τους οποίους και μετέφεραν εντός της μοίρας, όπου τούς παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

    Όπως δήλωσε ο διοικητής της μοίρας, αντισυνταγματάρχης Νίκος Μπινιατίδης, στο λεωφορείο επέβαιναν συνολικά 41 άτομα, εκ των οποίων άλλα φέρουν ελαφρά τραύματα και αμυχές κι άλλα έχουν υποστεί κάποια κατάγματα, όμως κανείς δεν κινδυνεύει.

    Περίπου δέκα εκ των τραυματιών έχουν διακομιστεί στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας, ενώ εμπειρογνώμονες της Τροχαίας βρίσκονται στο σημείο για να εξετάσουν τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα.

    Έως και τις 13:15 τουλάχιστον, ο δρόμος, όπου σημειώθηκε το δυστύχημα παρέμενε κλειστός και η κυκλοφορία διεξαγόταν από παρακαμπτηρίους.

    [07] Συμφώνησαν ΣΕΕΝ-ΠΝΟ

    Σε ποσοστό 2% θα αυξηθεί για το 2010 ο βασικός μισθός των ναυτεργατών, έπειτα από συμφωνία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

    Ο ΣΕΕΝ πρότεινε αύξηση κατά 1,7% και η ΠΝΟ ζητούσε αύξηση κατά 3%. Μετά από διαπραγματεύσεις κατέληξαν να δοθεί αύξηση κατά 2%. Ωστόσο, λόγω διαφωνίας με αυτή την συμφωνία για την αύξηση του βασικού μισθού κατά 2%, παραιτήθηκε από τη θέση του ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΕΝ και εκπρόσωπος της Aegean Speed Lines στον Σύνδεσμο Γιάννης Δεπάστας.

    Στην επιστολή παραίτησης προς την ΣΕΕΝ ο κ. Δεπάστας εκφράζει την διαφωνία του με την αύξηση αλλά και επισημαίνει ότι δεν τηρήθηκαν αυτά που είχαν συζητηθεί στο ΔΣ του Συνδέσμου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 July 2010 - 12:30:34 UTC