Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Συνεργασία για την ειρήνη και την ανάπτυξη"
  • [02] "Υπό έλεγχο η κατάσταση στα ταμεία"
  • [03] Ψηφίστηκε το ν/σ για το ΕΣΥ
  • [04] Αρειος Πάγος για την άδεια μητρότητας
  • [05] Νέοι θεσμοί στον αγροτικό χώρο
  • [06] Εν αναμονή της απόφασης για το Κόσοβο
  • [07] Σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ
  • [08] "Οχι θυσίες χωρίς ελπίδα"
  • [09] Στην Προανακριτική
  • [10] Συστάσεις στην ευρωζώνη
  • [11] Αυξάνονται τα όρια
  • [12] Παρέγραψε το χρέος

  • [01] "Συνεργασία για την ειρήνη και την ανάπτυξη"

    Συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραηλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, στο Τελ Αβίβ. Ο κύκλος των επαφών του στο Ισραήλ θα κλείσει με τις συναντήσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, καθώς και την αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τζίπι Λίβνι.

    Στη συνέχεια, ο κ.Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί στη Ραμάλα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει απόδοση τιμών στο Μαυσωλείο του Γιάσερ Αραφάτ και συνάντηση με τον ομόλογό του της Παλαιστινιακής Αρχής πρωθυπουργό κ. Σαλάμ Φαγιάντ. Αμέσως μετά θα παρατεθεί επίσημο δείπνο από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο κ. Μαχμούντ Αμπάς στο κτίριο της Μουκάταα.

    Με την συνάντηση με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, την επίσκεψη στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και την ξενάγηση στον ναό της Αναστάσεως, καθώς και με μια ακόμα συνάντηση με αντιπροσωπεία ελληνικής καταγωγής πολιτών του Ισραήλ, επιζήσαντες του ολοκαυτώματος, ολοκληρώθηκε η χθεσινή πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού, στο Ισραήλ.

    Ο κ. Παπανδρέου είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται το Ισραήλ μετά την αναγνώρισή του από τη χώρα μας το 1993.

    Συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή, εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας - στη διάρκεια της συνάντησης του με τον κ. Πέρες - στη διαδικασία ειρήνευσης και την προσήλωση της χώρας στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Κατέστη επίσης σαφές ότι η ελληνική πλευρά στηρίζει το διάλογο για την εξεύρεση λύσης στο παλαιστινιακό υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

    Επίσης οι διεθνείς συγκυρίες και οι εξελίξεις στην περιοχή ανέδειξαν στην χειρότερή της μορφή την ανθρωπιστική κρίση που έχει διαμορφωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να κρίνεται αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλίας για μια οριστική και βιώσιμη λύση επί αυτού. Στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τους μέχρι τώρα συνομιλητές του - και θα πράξει το ίδιο και στις συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής την Πέμπτη - για την ανάληψη πρωτοβουλίας από Ελλάδα και Κύπρο με στόχο την άμεση και αποτελεσματική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Το θέμα άλλωστε συζητήθηκε και στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του - στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου - την Κύπρο.

    Τέλος, σε ότι αφορά την ενδοπαλαιστινιακή διαμάχη και τις προσπάθειες για προσέγγιση μεταξύ Χαμάς και Φατάχ, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη στην πρωτοβουλία του Καϊρου υπό την αιγίδα του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ για την επίλυση των διαφορών στο πλαίσιο της συνεργασίας και προετοιμασίας για την επανέναρξη του διαλόγου.

    Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους ο Σιμόν Πέρες φέρεται να εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πιθανότητα κάποιων θετικών αποτελεσμάτων από την προσπάθεια για έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ Παλαιστινιακής Αρχής και Ισραήλ. Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι η επιμονή για συγκεκριμένες δεσμεύσεις εκ των προτέρων δεν λειτουργεί θετικά στην παρούσα φάση.

    Αναφορικά με τα διμερή θέματα, "ο Τουρισμός και η κατακόρυφη αύξηση της επιλογής της Ελλάδας ως προορισμό διακοπών για τους ισραηλινούς τουρίστες είναι ένα σημάδι για το πόσο κοντά βρίσκονται οι χώρες μας και πόσο πιο κοντά μπορούν να φτάσουν" επισήμανε.

    "Οι σχέσεις μεταξύ μας ήταν ανέκαθεν καλές και μπορούν να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο μέσα από την περαιτέρω ανάπτυξη του εμπορίου, των σύγχρονων τεχνολογιών και της γεωργίας. Μην ξεχνάτε άλλωστε, ειδικά στον τομέα της γεωργίας, ότι τα επιτεύγματα στο Ισραήλ σε μια κατεξοχήν άνυδρη περιοχή είναι εντυπωσιακά".

    Κατά την επίσκεψή του στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων ο Έλληνας πρωθυπουργός παρασημοφορήθηκε με το διάσημο Μεγαλόσταυρο του Παναγίου Τάφου και το περιδέραιο του Παναγίου Τάφου - τιμή που συνήθως αποδίδεται σε αρχηγούς κρατών και όπως επισήμανε ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδας Εκκλησίας, η εν λόγω τιμή είναι χαρακτηριστική της εκτίμησης που τρέφουν τα μέλη της Αγιοταφικής αδελφότητας στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού.

    Κατόπιν ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε συνοδευόμενος από τον Πατριάρχη Θεόφιλο ΙΙΙ, το Ναό της Αναστάσεως.

    Η συνάντηση με τον Σιμόν Πέρες

    Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.

    Η συνάντηση διήρκησε 40 λεπτά και υποδεχόμενος τον Ελληνα πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Ισραήλ δήλωσε: "Ηρθατε στα πολιτικά πράγματα την πιό δύσκολη στιγμή για τη χώρα σας. Γνωρίζω ακριβώς πώς αισθάνεστε. Και για να είμαι πιό σαφής, πριν από αρκετά χρόνια σε μια αντίστοιχη περίοδο, στη δυσκολότερη οικονομική συγκυρία για τη δική μου χώρα, είχα αναλάβει και εγώ τη διακυβέρνηση. Ο πληθωρισμός ήταν εκτός ελέγχου και χρειάστηκε να πάρουμε μια σειρά από σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα. Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μια κρίση αντίστοιχη αυτής που αντιμετωπίζετε εσείς και αυτή που αντιμετωπίσαμε εμείς, αρκετά χρόνια πριν, τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα. Είχαμε αντίστοιχες διαδηλώσεις για τα μέτρα που πήραμε, τα οποία ήταν ιδιαίτερα σκληρά, η δημοτικότητα της κυβέρνησής μου είχε βουλιάξει. Ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν ουσιαστικά και πραγματικά και είχαν άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία. Εύχομαι η Ελλάδα να εξέλθει της κρίσης αυτής και να μην επιστρέψετε ποτέ στο σημείο στο οποίο βρεθήκατε. Σας εύχομαι το τέλος της κρίσης να αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα. Η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι πλέον κοντά από ποτέ άλλοτε, ιστορικά, πολιτικά, καθώς επίσης και σε δεκάδες άλλους τομείς και καθημερινά διαπιστώνουμε τη βελτίωση και ανάπτυξη των σχέσεών μας" .

    Απαντώντας ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ισραήλ για τις ευχές τις οποίες εξέφρασε και τόνισε ότι η ίδια η κρίση αποτελεί μια πρόκληση για να την ξεπεράσουμε και να κερδίσουμε. "Καταφέραμε να πάρουμε μια σειρά από δύσκολα και επίπονα μέτρα χάρη στη στήριξη που είχαμε από τον κόσμο. Έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό και έλεγχο του δημοσίου χρέους και έχοντας ξεπεράσει το δύσκολο κομμάτι, μπορούμε πλέον να ευελπιστούμε".

    "Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ και ειδικότερα που βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Μέσα από τα χρόνια και μέσα από διαφορετικές θέσεις που υπηρετήσαμε ο καθένας, έχουμε αναπτύξει μια φιλική, προσωπική και δοκιμασμένη στο χρόνο σχέση. Βρίσκομαι εδώ με διπλή ιδιότητα, του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του Ελληνα πρωθυπουργού. Όμως το κύριο είναι ότι για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέπτεται το Ισραήλ από την αναγνώρισή του και έπειτα. Είναι σημαντικό να αναπτύξουμε τη διμερή συνεργασία, την περιφερειακή συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και υπάρχουν αρκετά ζητήματα στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε για να δώσουμε ώθηση σε κάτι που και οι δύο έχουμε ταχθεί και αφορά την ειρήνευση στην περιοχή".

    Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με τον Σιμόν Πέρες, ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέβη στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ όπου και επισκέπτεται το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων. Ο κ.Παπανδρέου μετέβη πεζός από την πύλη της Τζάφα στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων όπου έγινε δεκτός από τον προκαθήμενο της Σιωνίτιδας Εκκλησίας Πατριάρχη Θεόφιλο τον Γ'.

    Προσφωνώντας τον ο Πατριάρχης ανέφερε: " Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδος, σάς υποδεχόμαστε και σας ευχόμαστε να πετύχετε τους στόχους σας σ' αυτή την ειρηνευτική πρωτοβουλία που αναλαμβάνετε σε μια δύσκολη χρονική στιγμή που οι ισορροπίες και τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή κλυδωνίζονται".

    Αμέσως μετά ο κ.Θεόφιλος παρασημοφόρησε τον Ελληνα πρωθυπουργό, τιμώντας τον με το Μεγαλόσταυρο του Παναγίου Τάφου. " Σας δίνουμε αυτό το σταυρό από καρδιάς, ευχόμενοι επιτυχία στο έργο σας και να σας δώσει ο μεγαλόσταυρος τη δύναμη για να συνεχίσετε τον αγώνα σας ώστε να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση".

    Απαντώντας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι για τον ίδιο μια ιδιαίτερη στιγμή την οποία και θα θυμάται για πάντα " Θα φέρω αυτό το σταυρό ως σύμβολο ενότητας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων".

    Αντίστοιχα παρασημοφορήθηκαν με τα Μετάλλια του Παναγίου Τάφου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Συνάντηση με Δ.Χριστόφια στο αεροδρόμιο Λάρνακας

    Το συντονισμό Αθήνας και Λευκωσίας, τόσο σε επίπεδο ηγεσίας, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, με στόχο την ανάδειξη και προώθηση του πακέτου προτάσεων, το οποίο υπέβαλε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αποφάσισαν ο έλληνας πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου και ο κύπριος Πρόεδρος, Δ. Χριστόφιας.

    Μετά τη συνομιλία τους, διάρκειας περίπου 70 λεπτών της ώρας, στη Λάρνακα, ο έλληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε τη χθεσινή τραγική επέτειο της εισβολής στην Κύπρο και απαρχή της επί 36 χρόνια κατοχής μεγάλου τμήματος της νήσου από τον τουρκικό στρατό. «Μαύρες μέρες για την Κύπρο, αλλά και για την Ελλάδα, που βρισκόταν τότε κάτω από την μπότα μιας δικτατορίας, στρατιωτικής και ξενόφερτης», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Ακολούθως, τόνισε ότι με την παρουσία του, σήμερα, στην Κύπρο, θέλει να διαβεβαιώσει τον κυπριακό Ελληνισμό ότι «το Κυπριακό θα συνεχίσει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

    Ιδιαίτερα επισήμανε ότι «η επίλυση του Κυπριακού είναι για εμάς προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» και πως «η Κύπρος ή θα μας διαιρεί, ή θα μας ενώνει, και βέβαια επιδιώκουμε το δεύτερο». Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως «η Ελλάδα, η κυβέρνησή μου και εγώ προσωπικά, θα βρισκόμαστε πάντα δίπλα στους αγώνες για την επανένωση της Κύπρου» και κυρίως, ότι «στόχος μας παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση μιας λύσης δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ, χωρίς στενά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία. Μια λύση στο πλαίσιο ενός δικοινοτικού διζωνικού ομσπονδιακού κράτους με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται από τις αποφάσεις του ΟΗΕ με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια».

    Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τις πρόσφατες προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια, το πακέτο προτάσεων σχετικά με τη διαπραγμάτευση των τριών κεφαλαίων και τη διασύνδεση του εδαφικού θέματος, του περιουσιακού και εκείνου των εποίκων, επίσης την πρόταση για την επιστροφή των Βαρωσίων και το άνοιγμα του λιμένος της Αμμοχώστου υπό την ΕΕ και, τέλος, την κυπριακή θέση για τη διεθνή διάσκεψη.

    «Αυτές οι προτάσεις μπορούν να δώσουν ώθηση στις δικοινοτικές συνομιλίες. Μπορούν, επίσης, να βελτιώσουν σημαντικά το κλίμα. Δείχνουν ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι ένα βήμα μπροστά στις πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Ευχόμαστε και η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία να τις μελετήσουν σοβαρά», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Επιπλέον, σημείωσε ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι κρίσιμος και η επίδειξη εκ μέρους της πραγματικής βούλησης για λύση με απτά αποτελέσματα, θα επιτρέψει να υπάρξει γρήγορα πρόοδος, ώστε να επιτευχθεί σύντομα μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, «όπως, άλλωστε, διατείνεται συνεχώς ότι επιθυμεί η ίδια να συμβεί». «Θα ωφεληθούν όλοι και πρωτίστως η ίδια, αφού θα επηρεαστούν θετικά, καθοριστικά, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα διευκολυνθεί η ενταξιακή της προσπάθεια», πρόσθεσε.

    Ο κύπριος πρόεδρος ευχαρίστησε τον έλληνα πρωθυπουργό «διότι αποδεικνύει έμπρακτα το συνεχές και αδιάλειπτο προσωπικό ενδιαφέρον του για την Κύπρο και το Κυπριακό».

    Ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις και την κατάσταση στις συνομιλίες, μετά την ανάληψη της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας από τον κ. Ερογλου. «Ενημερώσαμε ενδελεχώς και σε βάθος για τις μεθοδεύσεις και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα από πλευράς Τουρκίας», είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Αναφορικά με τις προτάσεις του για το Κυπριακό ο κύπριος Πρόεδρος επισήμανε:

    -Προτείνουμε τη διασύνδεση της συζήτησης τριών κεφαλαίων του κυπριακού. Το περιουσιακό συνδέεται και θα πρέπει να συζητηθεί ταυτόχρονα με το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών και το κεφάλαιο της μετανάστευσης, της ιθαγένειας, αλλοδαπών και ασύλου.

    -Είναι ξεκάθαρο ότι η διευθέτηση του κεφαλαίου των εδαφικών αναπροσαρμογών, όπως και του θέματος του εποικισμού, αναμφίβολα θα διευκολύνει την επίλυση του περιουσιακού. Ο συνδυασμός της συζήτησης αυτών των τριών κεφαλαίων, εκ των πραγμάτων θα εντατικοποιήσει και θα επισπεύσει το διάλογο.

    -Καλούμε, επίσης, την Τουρκία να εφαρμόσει το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που προνοεί την παράδοση των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Εθνη με στόχο την επιδιόρθωση και αποκατάσταση της πόλης και την επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της. Μαζί με την αποκατάσταση της πόλης των Βαρωσίων θα αναλάβουμε ευθύνη για αποκατάσταση της παλιάς πόλης της Αμμοχώστου που αποτελεί κοινή πολιτιστική κληρονομιά.

    -Ταυτόχρονα, θα ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για διεξαγωγή εμπορίου από πλευράς Τουρκοκυπρίων. Τα οφέλη της πρότασής μας είναι φανερά για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Τα κέρδη αυτής της πρότασης είναι εξίσου φανερά και για την Τουρκία, η οποία θα επωφεληθεί της ενταξιακής της πορείας, αφού θα ανοίξουν κεφάλαια, που σήμερα είναι παγωμένα.

    -Θεωρούμε αναγκαία τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, όταν φτάσουμε σε «ακτίνα συμφωνίας πάνω σε εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Αυτή η διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να συγκληθεί από τα Ηνωμένα Εθνη και να συμμετάσχουν τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφλείας, η ΕΕ, οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι δύο κυπριακές κοινότητες.

    Οι κύριοι Παπανδρέου και Χριστόφιας δήλωσαν ότι Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε στενή συνεννόηση για πρωτοβουλίες, σχετικά με το μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα της Γάζας.

    [02] "Υπό έλεγχο η κατάσταση στα ταμεία"

    Εγγυόμαστε ότι το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα θα προχωρήσει κανονικά και το μήνυμα που στέλνουμε στους συνταξιούχους είναι ότι κάνουμε ότι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες δυσκολίες ούτως ώστε καμία οικογένεια να μην θιγεί, δήλωσε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, μετά τη συνάντηση που είχε με την κ. Αλέκα Παπαρήγα, την οποία ενημέρωσε σχετικά με την πορεία της καταβολής των συντάξεων, ειδικά από το ΙΚΑ και από τον Οργανισμό Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων

    "Εδωσα όλα τα στοιχεία τα οποία διαθέτει το Υπουργείο μας, βάσει των οποίων, αυτό το οποίο λέμε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, είναι όχι απλώς μια επικοινωνιακή φράση αλλά είναι η ουσία", δήλωσε ο υπουργός.

    Συνεργασία με υπουργό Οικονομικών

    Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο και τον υφυπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη είχε στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας, με τον υπουργό Οικονομικών έκαναν προβολή έως τον Δεκέμβριο της πορείας των ασφαλιστικών ταμείων.

    Ερωτηθείς για το τι θα γίνει το β΄ εξάμηνο του έτους, καθώς τα ταμεία έχουν ήδη λάβει σημαντικό μέρος της επιχορήγησης από τον προϋπολογισμό, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι "η πορεία είναι καλή, έχουμε όμως και προβλήματα, έχουμε όμως και τα μαξιλάρια μας".

    "Πλαφόν" στις αυξήσεις

    Την πρόθεσή του να παρέμβει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με νομοθετική πρωτοβουλία που θα καταργεί αποφάσεις των μηχανισμών διαιτησίας για αυξήσεις στους μισθούς μεγαλύτερες από τις προβλέψεις του μνημονίου, επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Λοβέρδος.

    Ο κ. Λοβέρδος επικαλέστηκε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπεγράφη μεταξύ των συνδικάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων και η οποία προβλέπει πάγωμα μισθών το 2010 για να απαντήσει στις αντιδράσεις από τη μεριά των συνδικαλιστών και της αντιπολίτευσης που δημιούργησε η χθεσινή πρώτη αναφορά τους στο θέμα.

    Σημειώνεται ότι μέσω αποφάσεων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) έχουν δοθεί αυξήσεις από 1,5 έως 3% για το 2010 σε επτά περιπτώσεις εργαζομένων (ξεναγοί, τεχνικοί ραδιοφώνου και τηλεόρασης κλπ.).

    Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και για υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα και που η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να περιφρουρήσει.

    Κατά τα άλλα ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στα προγράμματα του ΟΑΕΔ με στόχο την επιχορήγηση 65.000 θέσεων εργασίας, αλλά και στην αυξημένη απορροφητικότητα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να αυξηθεί σε ακόμα πιο σημαντικό επίπεδο.

    Κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

    Την εναντίωσή τους στην επικείμενη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, για ακύρωση των αποφάσεων του ΟΜΕΔ, που υπερβαίνουν τις μισθολογικές επιταγές του Μνημονίου, εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Στο περιθώριο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, κατήγγειλε «αντικοινωνικό πραξικόπημα» με το οποίο «απαγορεύεται στους ιδιώτες να δίνουν αυξήσεις στους εργαζόμενους, εκεί που τα συμφώνησαν στη διαιτησία», την «κατάργηση μιας συνταγματικά κατοχυρωμένης κατάκτησης των ελλήνων εργαζομένων».

    «Τίθεται σε κρίση και η συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων; Υπάρχει βούληση της κυβέρνησης, όλη αυτή η διαπραγμάτευση να τεθεί και αυτή κάτω από τις προδιαγραφές του Μνημονίου;», αναρωτήθηκε ο κ. Μαρκόπουλος.

    «Η παρέμβαση, που καταγγέλθηκε με τόσο μεγαλοπρεπή τρόπο, είναι ακριβώς η διασφάλιση των όρων της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, που δημιουργεί ένα πολύ θετικό κεκτημένο μέσα στην τόσο δυσμενή οικονομική συνθήκη», απάντησε από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Πέτρος Ευθυμίου.

    «Είναι δυνατόν να καταγγέλλουν το Μνημόνιο, οι άνθρωποι που το δημιούργησαν και το επέβαλαν, ως συνθήκη του ελληνικού λαού; Ποιος άφησε τη χώρα με έλλειμμα 14%, όταν έστελνε επιστολές στους εταίρους μας με υπογραφή για 6%; Ποιος άφησε τη χώρα με τον δανεισμό των 300 δισ. και γκρέμισε την ανταγωνιστικότητά της κατά 25 βαθμίδες;», απηύθυνε ο κ. Ευθυμίου.

    Σε καταγγελίες προέβησαν, με τη σειρά τους, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αριστεράς.

    Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Λαφαζάνης υποστήριξε πως με την κατάργηση των συμβάσεων, που υπερβαίνουν την συλλογική σύμβαση εργασίας, κατόπιν αποφάσεων του ΟΜΕΔ, «ακυρώνεται η ίδια η Δημοκρατία, το Σύνταγμα, κατακτήσεις και δικαιώματα ενός αιώνα, το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα».

    «Κύριοι της κυβέρνησης, ήρθατε στο όνομα του σοσιαλισμού και μας φέρνετε τη χειρότερη δυνατή βαρβαρότητα, που γνώρισε η χώρα αυτή μετά τον πόλεμο. Γιατί εκεί οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια», συμπλήρωσε ο κ. Λαφαζάνης.

    Από πλευράς ΚΚΕ, ο Θ. Παφίλης διέκρινε «επανάληψη του άρθρου 4»: «Βάζετε στο γύψο τους εργαζόμενους; Καταργείτε τις συλλογικές συμβάσεις; Όταν μια ομοσπονδία παλέψει και υποχρεώσει τους εργοδότες να δώσουν παραπάνω, θα βγείτε με νόμο να πείτε, "όχι, απαγορεύεται";», αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «ακόμα και την απαράδεκτη θεωρία των κοινωνικών εταίρων, την κάνετε σκουπίδι τώρα. Εδώ ισχύει η απειθαρχία και η ανυπακοή. Αυτό είναι νόμιμο για μας. Να απειθαρχήσουν οι εργαζόμενοι».

    [03] Ψηφίστηκε το ν/σ για το ΕΣΥ

    Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, που δίνει την δυνατότητα στα νοσοκομεία να λειτουργούν σε ολοήμερη βάση, διεκδικώντας ένα κομμάτι από τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων που κατευθύνεται σήμερα προς τον ιδιωτικό τομέα υγείας, για την διενέργεια διαγνώσεων, εργαστηριακών πράξεων και επεμβάσεων.

    Με τροποποίηση που κατέθεσε η υπουργός Υγείας στο νέο νομοσχέδιο, διευρύνει επίσης την δυνατότητα ολοήμερης λειτουργίας τομέων των νοσοκομείων που εφημερεύουν, υπό τον όρο ότι δεν θα χρησιμοποιούν εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της γενικής εφημερίας - ενώ σε μελλοντική απόφαση του υπουργού, παραπέμπεται η ρύθμιση των όρων και προϋποθέσεων για την χρήση του εξοπλισμού και την συμμετοχή του προσωπικού.

    Κατά τα άλλα, το άρθρο 1 του νομοσχεδίου για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, υπερψηφίστηκε μόνον από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ και ο ΛΑΟΣ ψήφισε «παρών». Η Νέα Δημοκρατία, χωρίς να διαφωνεί επί της φιλοσοφίας του βασικού αυτού άρθρου, το καταψήφισε θεωρώντας ελλιπείς τις προβλέψεις χρηματοδότησης των νοσοκομείων. «Όταν θα έχετε βγάλει υπουργική απόφαση για τις αμοιβές του γιατρού και του προσωπικού, ο ιδιωτικός τομέας θα μπορεί να τις αναπροσαρμόσει, χωρίς να έχετε εσείς μηχανισμό προσαρμογής των τιμών» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Μ. Σαλμάς, διαφωνώντας και με την προβλεπόμενη διαμοίραση των όποιων κερδών ενός νοσοκομείου από την εκάστοτε υγειονομική περιφέρεια προς τα υπόλοιπα. Τα κόμματα της Αριστεράς, επανέλαβαν και σήμερα τις απόψεις τους περί εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των δημοσίων νοσοκομείων.

    Αντίθετα, η υφυπουργός Υγείας, Φώφη Γεννηματά, τόνισε πως πρώτος στόχος του νομοσχεδίου είναι η αντιμετώπιση ακριβώς της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της υγείας, αλλά και η εξασφάλιση της ισότητας στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, σε όλη την ελληνική επικράτεια. Συνάμα, «δίνουμε την δυνατότητα στο ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος, να νοιώσει ασφάλεια και σταθερότητα για την αποζημίωση των δεδουλευμένων εφημεριών σε μηνιαία βάση. Δίνουμε την δυνατότητα για πρόσθετα έσοδα, για πρόσθετη εμπειρία, για καλύτερη επαφή με τον πολίτη - και ιδιαίτερα για τα χρόνια περιστατικά. Δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας».

    Σημειώνονται τέλος, οι διευκρινίσεις της υπουργού Υγείας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, σχετικά με την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, που θεσμοθετεί το νομοσχέδιο: «Ο νόμος του 2008, είχε κάνει ένα σημαντικό βήμα, αλλά είχε εξαιρέσεις και αποκλεισμούς που δημιουργούσαν ανισότητες ανάμεσα στους επαγγελματίες, καθώς τα μεγάλα εστιατόρια είχαν πλεονέκτημα έναντι των μικρότερων, αφού είχαν την δυνατότητα να διαθέτουν χώρους για τους καπνιστές. Άλλο τόσο τα πρόστιμα ήσαν υπέρογκα. Εμείς θεσπίζουμε μικρότερα πρόστιμα για την παραβίαση του νόμου, αλλά εφαρμόσιμα» ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός.

    [04] Αρειος Πάγος για την άδεια μητρότητας

    Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αριθμ 10/2010 απόφασή της έκρινε ότι οι μητέρες μπορούν να επιλέγουν εάν θα λαμβάνουν την άδεια θηλασμού και φροντίδα παιδιών συνολικά ή τμηματικά υπό την μορφή μειωμένου ωραρίου, εφόσον όμως συγκατατίθεται για αυτό και ο εργοδότης.

    Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση το όλο ζήτημα του τρόπου χορήγησης της άδειας θηλασμού κ.λπ. "αποτελεί εκδήλωση του διευθυντικού δικαιώματός" και υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο για κατάχρηση δικαιώματος σύμφωνα με το άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα. Παράλληλα όμως συναρτάται και με τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης στην οποία απασχολείται η εργαζομένη.

    Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε απόφαση του Εφετείου που είχε δεχθεί τα αντίθετα και παρέπεμψε και πάλι την υπόθεση στο Εφετείο για νέα κρίση.

    Στο Ανώτατο Δικαστήριο είχε προσφύγει γυναίκα τραπεζοϋπάλληλος.

    [05] Νέοι θεσμοί στον αγροτικό χώρο

    Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών και το αγροτικό ΤΕΜΠΕ, αποτελούν τις πολιτικές αιχμής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την διετία 2010-11. Οπως δήλωσαν η υπουργός κ. Κ. Μπατζελή και ο υφυπουργός κ. Μιχ. Καρχιμάκης στον αγροτικό χώρο εγκαινιάζονται νέοι θεσμοί και νέες πολιτικές για την υλοποίηση της μεγαλύτερης αναπτυξιακής προσπάθειας που έχει αναληφθεί στην ελληνική περιφέρεια.

    Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόνισε η κ. Μπατζελή, αποτελούν το μεγαλύτερο στοίχημα για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Ηδη, υπεγράφησαν η εγκύκλιος και η κοινή υπουργική απόφαση για τα φωτοβολταϊκά. Στόχος είναι η εγκατάσταση μονάδων ως 100 κιλοβατώρες, ύψους επένδυσης 350.000 ευρώ. Στις επενδύσεις αυτές θα ενταχθούν και οι καπνοπαραγωγοί με τα αντισταθμιστικά ποσά από τη μείωση των επιδοτήσεων τους.

    Οσον αφορά το συνεταιριστικό κίνημα, η κ. Μπατζελή δήλωσε ότι θα ιδρυθούν νέοι συνεταιρισμοί με βασικό στοιχείο την υποχρεωτικότητα (οι συνέταιροι θα παραδίδουν την παραγωγή τους στην οργάνωση).

    Τα παραπάνω στοχεύουν στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με χαμηλό κόστος και ασφάλεια για τον καταναλωτή. Η νέα γενιά τροφίμων θα αποτελείται από προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ, βιολογικά και όλα αυτά ενταγμένα στη Μεσογειακή διατροφή. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο έχει αναλάβει μια νέα αναπτυξιακή προσπάθεια για τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα με τη διοργάνωση ενός δικτύου Γιορτών Ελληνικής Γης.

    Τέλος, η κ. Μπατζελή εξήγγειλε τη δημιουργία των αγροτικών ΤΕΜΠΕ από τις αρχές Σεπτεμβρίου με διαθέσιμο κεφάλαιο 150 εκατ. ευρώ.

    [06] Εν αναμονή της απόφασης για το Κόσοβο

    Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη αναμένεται να εκδώσει σήμερα μια συμβουλευτική γνωμοδότηση για τη νομιμότητα της διακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ενώ η αγωνία σε Βελιγράδι και Πρίστινα κορυφώνεται.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γιέρεμιτς, εκτίμησε ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα ανοίξει το δρόμο σε νέες διαπραγματεύσεις για το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου. "Πιστεύουμε ότι μία συμβιβαστική λύση για το Κόσοβο αποτελεί προϋπόθεση για μακροχρόνια, βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια και η λύση αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διαπραγματεύσεις" δήλωσε ο κ. Γιέρεμιτς, συμπληρώνοντας ότι " η Πέμπτη αποτελεί μεγάλη ημέρα για τη διεθνή τάξη".

    Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, δήλωσε πολύ αισιόδοξος και αναμένει "η ετυμηγορία του διεθνούς Δικαστηρίου να είναι υπέρ της ανεξαρτησίας". Ο κ. Θάτσι επισήμανε ότι "πέρα από την απόφαση του δικαστηρίου η ανεξαρτησία είναι αμετάκλητη και είναι αδύνατο να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσόβου"

    Ο διευθυντής του βαλκανικού τμήματος της οργάνωσης International Crisis Group, Μάρκο Πρέλετς, επισήμανε ότι οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα χρησιμοποιήσουν τη γνωμοδοτική απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου για να προωθήσουν τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινα, κάτι που θα αποτελέσει προϋπόθεση στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας. Ο Μάρκο Πρέλετς εκτιμά επίσης ότι "κάποιες χώρες που δεν αναγνώρισαν ακόμη το Κόσοβο θα το κάνουν όταν ακούσουν τη γνώμη του δικαστηρίου που θα λέει ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία".

    [07] Σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ

    Η κυβέρνηση, δια του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, έχει εκπονήσει συγκεκριμένο νομοσχέδιο για την εξυγίανση του ΟΣΕ, το οποίο έχει σταλεί στις υπηρεσίες του λεγόμενου "Μηχανισμού Στήριξης", αναμένοντας τα δικά τους σχόλια, ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Δημήτρης Ρέππας, μετά τη διυπουργική σύσκεψη για τα μεγάλα έργα.

    Όπως δήλωσε ο κ. Ρέππας μέχρι στιγμή δεν έχει υπάρξει καμιά διαφωνία από τις αρμόδιες διευθύνσεις της ΕΕ, για το προτεινόμενο νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε φιλόδοξο και τολμηρό, εκτιμώντας παράλληλα ότι δίνει τελικά λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Ελληνικός σιδηρόδρομος.

    Πρόσθεσε επίσης ότι το υπουργείο αναμένει τις τελικές παρατηρήσεις της ΕΕ προκειμένου το νομοσχέδιο να γίνει νόμος του κράτους και να αρχίσει να εφαρμόζεται, ώστε να τεθεί τέρμα στο τεράστιο έλλειμμα του ΟΣΕ, ο οποίος, όπως είπε, έχει εξελιχθεί σε ένα φορέα που αντί να προσφέρει κοινωνικό έργο και μόνο, γίνεται "τρόπον τινά" και μια αντικοινωνική μηχανή όταν παράγει τέτοιο έλλειμμα.

    Σε ότι αφορά το εργασιακό καθεστώς ο κ. Ρέππας επανέλαβε ότι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι παραδεκτή μια ρύθμιση η οποία θα προβλέπει απολύσεις. Άνθρωποι οι οποίοι επί πολλές δεκαετίες εργάζονται σε ένα Οργανισμό και έχουν φτάσει σε ηλικία 50 - 55 ετών, δεν είναι δυνατό να απολυθούν. Από την άλλη όμως πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις για τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ και πρέπει να το αντιληφθούν και εκείνοι ότι κάτι θα χάσουν. Όπως όλοι χάσαμε κάτι αυτήν την περίοδο για λόγους οι οποίοι σας είναι γνωστοί, και αυτοί θα χάσουν κάτι από αυτά τα οποία θεωρούν κεκτημένα.

    Τέλος, ο υπουργός ΥΜΔ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στην τελική του μορφή το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του οδικού μεταφορέα και σύντομα θα έλθει προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια θα κατατεθεί προς ψήφιση στη βουλή.

    [08] "Οχι θυσίες χωρίς ελπίδα"

    Στην οικονομική κρίση της χώρας και στις προτάσεις του κόμματος του, τις οποίες ανέλυσε επι μακρόν, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του σε κεντρικό ξενοδοχείο των Ιωαννίνων, όπου ανακοίνωσε και την στήριξη του νυν δημάρχου Νίκου Γκόντα για τις εκλογές του Νοεμβρίου και του νυν νομάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη για την Περιφέρεια της Ηπείρου.

    Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην "κάθε άλλο παρά αθώα", όπως την χαρακτήρισε, παρουσία στο Αιγαίο των δυο τουρκικών ερευνητικών σκαφών, επισημαίνοντας: «Θα ήταν χρήσιμο ο κ. Παπανδρέου να προσέλθει άμεσα στην σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, αλλά και της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα και τον Ελληνικό Λαό για την συνεχιζόμενη παρουσία δύο τουρκικών ερευνητικών σκαφών σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδος, - μιλάω για το «Πίρι Ρέις» και το «Τσεσμέ» - για τα οποία την τελευταία βδομάδα πραγματικά η ΝΔ έχει κάνει τα σχετικά διαβήματα. Γιατί διαφορετικά σε λίγο θα μας φαίνεται φυσιολογικό τα καλοκαίρια να υπάρχει μια τέτοια παρουσία, η οποία κάθε άλλο παρά αθώα είναι για το Αιγαίο και για τις επιδιώξεις της γείτονος».

    Σε ότι αφορά την πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ σαν Αντιπολίτευση στην Βουλή, ο κ. Σαμαράς την χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητική και τόνισε ότι για πρώτη φορά από την Μεταπολίτευση, η ΝΔ στο πρώτο εξάμηνο της νέας Βουλής, από τα 44 νομοσχέδια που πέρασαν ψήφισε θετικά για τα 20, αφήνοντας την σφραγίδα του αντικειμενικού και του σωστού, εκείνου που κοιτάζει πρώτα τον τόπο και μετά τον εαυτό του, μια σφραγίδα νέας νοοτροπίας, την οποία ποτέ δεν ακολούθησε στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ.

    Για την οικονομία της χώρας ο κ. Σαμαράς ανέλυσε τις προτάσεις του κόμματός του, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι, αν ληφθούν υπόψη από την κυβέρνηση θα υπάρξουν μικρότερες οικονομικές επιπτώσεις στον λαό και ταυτόχρονα θα είναι ταχύτερη και λιγότερο οδυνηρή η λύση. «Απορρίψαμε την πρόταση του Μνημονίου και του ΔΝΤ που έφερε το ΠΑΣΟΚ - είπε - και πρόσφατα πήραμε μια κορυφαία πολιτική πρωτοβουλία, να παρουσιάσουμε το δικό μας σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδος από την κρίση. Να παρουσιάσουμε την δική μας εναλλακτική λύση, για να δώσουμε το δικαίωμα της ελπίδας στον κόσμο, να ανοίξουμε τον δρόμο που οδηγεί στην βελτίωση της ψυχολογίας στην αγορά⦻.

    Και συνέχισε ο κ. Σαμαράς: «β¦Εμείς δεν θα πούμε ποτέ ότι ο δικός μας δρόμος είναι χωρίς θυσίες. Είναι όμως δρόμος με λιγότερες θυσίες από εκείνες που προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Είναι ένας δρόμος που θα πιάσει τόπο. Λιγότερες θυσίες με καλύτερο αποτέλεσμα σε λιγότερο χρόνο. Θυσίες που μπορεί να τις αντέξει η οικονομία, η κοινωνία και όχι θυσίες χωρίς ελπίδα».

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σαμαράς στην ανεργία που τον περασμένο Απρίλιο ξεπέρασε το 12%, αλλά και στον μεγάλο αριθμό των επιχειρήσεων, που ξεπερνούν τους τελευταίους μήνες τις 1.448 από τις οποίες μόνο τον Ιούνιο ήταν 279, που έβαλαν «λουκέτο» λόγω της οικονομικής κρίσης.

    Ο κ. Σαμαράς μετά την ομιλία του, είχε σύσκεψη με στελέχη του κόμματός του και αύριο θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Νίκο Γκόντα και στη συνέχεια θα περιοδεύσει στην αγορά της πόλης.

    [09] Στην Προανακριτική

    Στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που συνεχίζει την διερεύνηση της υπόθεσης, διαβιβάστηκε η απολογία του Γιάννη Αγγέλου, ενώπιον της ανακρίτριας Ειρήνης Καλού για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας.

    Σβ αυτήν, ο διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου του Κώστα Καραμανλή, διακηρύσσει την μη ανάμειξή του στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και υποστηρίζει ότι η εγγύτητα της σχέσης του με τον πρώην πρωθυπουργό δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους να τον εμπλέξουν στην υπόθεση, "θεωρώντας ότι είμαι το πιο πρόσφορο μέσο για να πλήξουν τον πρωθυπουργό".

    Στην απολογία του, ο κος Αγγέλου υπογραμμίζει πως οι υπουργοί και υφυπουργοί της Νέας Δημοκρατίας που υπέγραψαν τις επίμαχες αποφάσεις (παραίτηση από το δικόγραφο, «ανταλλαγές» εκτάσεων), «ενήργησαν αυστηρά στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, υπογράφοντάς τες. Έχουν υποστηρίξει κατβ επανάληψη, όπου εκλήθησαν να το κάνουν, ότι ενήργησαν αυτοβούλως και με πλήρη πεποίθηση ότι έπρατταν το νόμιμο και ορθό. Ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή του πρώην Πρωθυπουργού. Όσοι το επιχειρούν αυτό, αναφερόμενοι στο Μαξίμου, το κάνουν για ευνόητους λόγους, διότι με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να βρουν άλλοθι για τις δικές τους ενέργειες. Το κάνουν δε εκ των υστέρων, εντελώς όψιμα και μάλιστα, όταν απέκτησαν την ιδιότητα του κατηγορουμένου».

    Δεδομένου πάντως, ότι ο ίδιος ο κος Αγγέλου, κατηγορείται ως επί το πλείστον, βάσει της σχετικά πρόσφατης μαρτυρίας του Πέτρου Δούκα, πως με τηλεφώνημά του στον τότε υφυπουργό Οικονομικών, τον παρότρυνε αντικειμενικά να προωθήσει την υπόθεση σε κατεύθυνση φιλική προς τα συμφέροντα της Μονής (παραίτηση από το δικόγραφο και μάλιστα γρήγορη), ο μάρτυρας αποφεύγει να εντάξει τον κο Δούκα σε όσους «προσπαθούν να βρουν άλλοθι για τις δικές τους ενέργειες», εκτιμώντας πως ο πρώην υφυπουργός, δεν θυμάται επακριβώς τον χρόνο του τηλεφωνήματος που δέχθηκε, ούτε τις λεπτομέρειές του.

    «Είναι προφανές ότι ο κος Δούκας, δεν θυμάται καλά. Κάτι θυμάται, αλλά δεν το θυμάται καλά» αναφέρει ο κος Αγγέλου σχετικά με το τηλεφώνημά του προς τον πρώην υφυπουργό, το οποίο κατά την δική του εκδοχή, έγινε μετά την προσυπογραφή των επίμαχων αποφάσεων από τον κο Δούκα και ως εκ τούτου, δεν επηρέασε ουσιωδώς την υπόθεση. «Όσον αφορά στην ιδιότητά μου, ο κος Δούκας είναι προφανώς από αυτούς που θεωρούν ότι η εγγύτητά μου προς τον τότε Πρωθυπουργό, μου έδινε την δυνατότητα πολιτικών παρεμβάσεων και επιρροής στις αποφάσεις του Πρωθυπουργού, κάτι που δεν είναι σωστό». Ο κος Δούκας, «συγχέει τα γεγονότα και δεν θέλω να πιστεύω ότι ανακριβολογεί σκοπίμως».

    Ο κος Αγγέλου επίσης, διαψεύδει όσους μάρτυρες ανέφεραν απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία του με τους μοναχούς, ενώ επανέλαβε ότι το τότε Πρωθυπουργικό Γραφείο του οποίου προΐστατο, περιοριζόταν να διαβιβάζει τις επιστολές που δεχόταν, στους «εκάστοτε αρμοδίους».

    - «Σε περίπτωση που η επιστολή αφορούσε καταγγελία σε βάρος υπουργού, θα διαβιβάζατε πάλι την καταγγελία στον καταγγελλόμενο; Τι νόημα θα είχε μια τέτοια διαβίβαση;» ρωτά η ανακρίτρια τον κ. Αγγέλου.

    - «Το Πρωθυπουργικό Γραφείο δεν ήταν δικαστήριο. Η πολιτική δεν ασκείται με νομικούς όρους. Ο υπουργός ή υφυπουργός, εφόσον παραμένει στη θέση του, εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού» απαντά εκείνος.

    Β· Κατά την χθεσινη διαδικασία, η Προανακριτική Επιτροπή ενημερώθηκε και για την αγωγή για συκοφαντία, που δέχθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δ. Τσιρώνης από την τράπεζα MARFIN EGNATIA BANK, έχοντας εκφράσει την άποψη, πως η χρηματοδότηση της Μονής Βατοπεδίου από την Τράπεζα, είναι ερευνητέα.

    «Δεν είμαι εγώ που δυσφημίζω την συγκεκριμένη Τράπεζα. Την Τράπεζα έχουν δυσφημίσει με τις πράξεις τους οι διοικούντες την Τράπεζα. Χρέος δικό μας με συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στο κύρος της Τράπεζας αυτής, στους χιλιάδες εργαζομένους που απασχολεί και στους μετόχους της, είναι σε συνεργασία με τα αρμόδια κρατικά εποπτικά όργανα και τις αρμόδιες αρχές, να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους» αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο βουλευτής, ανακοινώνοντας πως το σύνολο των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής, καταδίκασε την πρωτοβουλία της MARFIN EGNATIA BANK.

    Πολιτική κάλυψη από τη ΝΔ

    Με αφορμή το θέμα του Γιάννη Αγγέλου, συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή, ανέφεραν:

    «Η εξοντωτική και εμφανώς άδικη αντιμετώπιση του Γιάννη Αγγέλου αποδεικνύει, πέρα από οποιαδήποτε αμφιβολία πως το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του οργανώνουν συστηματικά πολιτικές διώξεις, με στόχο την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κώστα Καραμανλή.

    «Η τακτική και η νοοτροπία του σημερινού πρωθυπουργού είναι γνωστές. Κάθε φορά, που βρίσκεται μπροστά σε προβλήματα, που ο ίδιος δημιουργεί, επιτίθεται κατά των πολιτικών του αντιπάλων, προσπαθώντας έτσι να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Ειδικά τώρα, που γιγαντώνεται η δικαιολογημένη αντίδραση των πολιτών στην αδιέξοδη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

    Όμως, οι προγραφές και οι ατεκμηρίωτες διώξεις πολιτικών αντιπάλων οδηγούν σε νοσηρά φαινόμενα, σε καταστάσεις που πληγώνουν βαθιά τον τόπο. Όσοι καταφεύγουν σε τέτοιες μεθοδεύσεις φέρουν ακέραια την ευθύνη για τα αποτελέσματα των πρακτικών τους. Και ας γνωρίζουν καλά: θα μας βρουν όλους αταλάντευτα απέναντί τους».

    Πλήρη πολιτική κάλυψη στον Γιάννη Αγγέλου έδωσε ο υπεύθυνος τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ Αναστάσιος Νεράντζης, ενώ ταυτόχρονα εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το ότι έχει στήσει σκευωρία σε βάρος του κόμματος του.

    Με αφορμή την υπόθεση Βατοπεδίου και την απόφαση, μετά την απολογία του, για απαγόρευση εξόδου και εγγύηση 400.000 ευρώ σε βάρος του πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Κώστα Καραμανλή, ο κ. Νεράντζης δήλωσε: «Πέρα από το υλικό της υποθέσεως που είναι ήδη γνωστό, κανένα άλλο νέο στοιχείο δεν προέκυψε, που να δικαιολογεί την μεταβολή της θέσης μας σχετικά με την όλη υπόθεση. Προκαλεί κατάπληξη λοιπόν η μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στον κ. Αγγέλου μια μεταχείριση που υπερακοντίζει σαφώς τους σκοπούς του νόμου, μια μεταχείριση που ταιριάζει σε ομολογημένα ή πολλαπλώς τεκμηριωμένα αδικήματα και αφορά άλλους κατηγορουμένους για άλλα αδικήματα».

    Και ο κ. Νεράντζης κατέληξε: «Κατέστη πλέον φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά στην κορύφωση της σκευωρίας που έχει στήσει το ΠΑΣΟΚ σε βάρος της ΝΔ, με σύσταση εξεταστικών επιτροπών, οι οποίες δεν βρίσκουν τίποτε, και με ψήφιση νόμων κομμένων και ραμμένων στα μέτρα της κατασκευής ή του εκμαυλισμού μαρτύρων».

    Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «η μεταχείριση, που επιφυλάχθηκε στον Γιάννη Αγγέλου παραβιάζει βασικές Αρχές της Δικονομίας και του Ποινικού Δικαίου» και σήμείωσε «αυτό που ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ δεν είναι η αποκάλυψη της αλήθειας, ούτε η διερεύνησή της μέχρι το τέλος».

    «Το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται για να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, να κατασκευάσει, δήθεν, ενόχους εκ των προτέρων και να εκτρέψει την προσοχή του ελληνικού λαού από τα πελώρια λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησής του, που μας οδήγησαν στην τριμερή επιτήρηση» κατέληξε ό κ. Παναγιωτόπουλος.

    [10] Συστάσεις στην ευρωζώνη

    Οι οικονομικοί κίνδυνοι, που απορρέουν από την κρίση του χρέους στην ευρωζώνη, "πιθανόν να αναχαιτίσουν, βραχυπρόθεσμα, τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη", επισημαίνεται σε πορισματική έκθεση του ΔΝΤ.

    "Η οικονομική ανάκαμψη (στην ευρωζώνη) εν τη γενέσει της επί του παρόντος, την οποία τροφοδοτεί η εξωτερική ζήτηση, σε μία βραχυπρόθεσμη βάση μπορεί να αναχαιτιστεί, εξαιτίας των εντάσεων στις αγορές με φόντο την κρίση του χρέους στην ευρωζώνη", αναφέρεται στην έκθεση, που έχει ετήσια περιοδικότητα.

    Η λύση σε αυτό το πρόβλημα, εκτιμάται από τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, "δεν θα προέλθει από την απαραίτητη δημοσιονομική πειθαρχία, και τούτο επειδή οι περιοριστικές οικονομικές πολιτικές ζημιώνουν, σε βάση μεσοπρόθεσμη, την ανάπτυξη".

    "0μως η μείωση της ισοτιμίας του ευρώ προς το αμερικανικό δολάριο, ισοτιμία που σήμερα είναι κοντά στα 'θεμελιώδη μεγέθη' αυτών των δύο νομισμάτων, μπορεί να δώσει τη λύση", προστίθεται στην έκθεση.

    [11] Αυξάνονται τα όρια

    Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ενέκρινε την κυβερνητική πρόταση για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια, μέτρο που αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα, που προωθεί ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

    Η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης ήταν ένα από τα πρώτα μέτρα που ενέκρινε η επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων, με το οποίο άρχισε και η κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση για το αντιδημοφιλές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση.

    Μεταξύ των στόχων της μεταρρύθμισης είναι να υποχρεωθούν οι εργαζόμενοι να παραμένουν περισσότερα χρόνια στον χώρο εργασίας για να εξασφαλίζουν πλήρη σύνταξη και να αυξηθούν σταδιακά οι εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να εξισωθούν με εκείνες των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα.

    "Θα σεβαστούμε τη γενική ισορροπία του κειμένου. Υπάρχουν ορισμένες περιοχές όπου μπορούν να γίνουν αλλαγές. Με εντατική δουλειά η κυβέρνηση θα αποδείξει ότι είναι ανοικτή σε προτάσεις", δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Ερίκ Βερτ, μετά τη συνάντηση της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων.

    Ο πρόεδρος Σαρκοζί προωθεί σειρά μεταρρυθμίσεων με στόχο τη μείωση του χρέους και των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού. Ωστόσο οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των συνδικάτων, που σχεδιάζουν γενική απεργία στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα παρουσιαστεί προς συζήτηση και ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο.

    [12] Παρέγραψε το χρέος

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την παραγραφή του χρέους της Αϊτής προς το ίδιο κι ανακοίνωσε πως καθιστά διαθέσιμα νέα δάνεια στη χώρα στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του καταστροφικού σεισμού ο οποίος την έπληξε νωρίτερα εφέτος.

    Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ τάχθηκε υπέρ της παραγραφής του χρέους της Αϊτής, που ανερχόταν σε 268 εκατ. δολάρια, και προσέφερε ένα τριετές πρόγραμμα δανειοδότησης ύψους 60 εκατ. δολαρίων με μηδενικό επιτόκιο ως τα τέλη του 2011, για την ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας και την αποφυγή των διακυμάνσεων στο νόμισμά της.

    Επίσημα, πάνω από 220.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το σεισμό των 7 βαθμών ο οποίος διέλυσε τη χώρα τον Ιανουάριο. Η διεθνής κοινότητα υποσχέθηκε τον Μάρτιο βοήθεια ύψους 9,9 δισ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση της χώρας της Καραϊβικής,

    Σύμφωνα με την αποστολή του ΔΝΤ στην Αϊτή, η χρηματοδότηση από το Ταμείο δεν έχει στόχο να μεγεθύνει εκ νέου τα χρέη της χώρας αλλά να βοηθήσει την Κεντρική Τράπεζα να διαχειριστεί τις πιέσεις που μπορεί να ασκηθούν στις νομισματικές ισορροπίες λόγω των μεγάλων εισροών βοήθειας στη χώρα.

    Παράλληλα, σημειώνεται ότι "στόχος του προγράμματος του Ταμείου δεν είναι να δώσει πόρους για την ανοικοδόμηση. . .δεν είμαστε ο αρμόδιος φορέας γι' αυτό", παραπέμποντας στα σχετικά προγράμματα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Και επίσης, σημειώνεται ότι το ΔΝΤ δεν έχει σκοπό να "περιορίσει" τις δαπάνες για την αρωγή και την ανοικοδόμηση. "Η ιδέα είναι να διευκολύνουμε την απορρόφηση της βοήθειας".

    Το ΔΝΤ επισήμανε ότι η αποκατάσταση της Αϊτής μετά το σεισμό παραμένει "εύθραυστη" και ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας που θα συνεισφέρει στην ανάπτυξή της θα είναι η ανοικοδόμηση. Προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Αϊτής θα μεγεθυνθεί 9% το οικονομικό έτος 2011-12, και θα επιβραδυνθεί στο 6% το 2015, όταν η ανοικοδόμηση θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

    Ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν κάλεσε τις δωρήτριες χώρες να τιμήσουν τις υποσχέσεις τους να βοηθήσουν την Αϊτή ώστε η διαδικασία της ανοικοδόμησης να επιταχυνθεί και οι κοινωνικές εντάσεις να αμβλυνθούν.

    Από τα υπεσχημένα 9,9 δις δολάρια, τα 5,3 δισ. δολάρια πρόκειται να δοθούν μέσα σε 18 μήνες. Ωστόσο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος συμπροεδρεύει στην επιτροπή για την ανοικοδόμηση της Αϊτής, διαμαρτύρεται διότι η βοήθεια φθάνει με πολύ αργό ρυθμό και δυσχεραίνει την διαδικασία.

    Στελέχη του ΔΝΤ έλεγαν ότι το πρόγραμμα του Ταμείου ίσως ενισχύσει την εμπιστοσύνη των δωρητριών χωρών στην κυβέρνηση και την πολιτική της και τις ενθαρρύνει να επιταχύνουν την αποδέσμευση των υπεσχημένων κεφαλαίων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 July 2010 - 6:30:35 UTC