Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημαντικές επαφές σε Κύπρο, Ισραήλ, Παλαιστίνη
  • [02] Πολιτική κάλυψη σε Αγγέλου, επίθεση σε ΠΑΣΟΚ
  • [03] "Γιορτές Ελληνικής Γης"
  • [04] 'Ερευνες για τη δολοφονία
  • [05] Θα καταθέσει ο Ερίκ Βερτ

  • [01] Σημαντικές επαφές σε Κύπρο, Ισραήλ, Παλαιστίνη

    Επίσκεψη στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη πραγματοποιεί, σήμερα και αύριο, ο πρωθυπουργός. Κατευθυνόμενος προς το Τέλ Αβίβ, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, παρέμεινε για λίγες ώρες στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και το Παλαιστινιακό.

    Σε δηλώσεις του, ύστερα από συνομιλίες, ο πρωθυπουργός κάλεσε την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να μελετήσουν σοβαρά τις προτάσεις, που κατέθεσε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων ο κ.Χριστόφιας. «Ο Κύπριος Πρόεδρος, με το πακέτο των προτάσεών του, βρίσκεται ένα βήμα μπροστά στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού», τόνισε.

    Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι το Κυπριακό αποτελεί άμεση προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. «Η λύση του Κυπριακού αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», επισήμανε.

    Επίσης, επανέλαβε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να επανενώνει την Κύπρο, να τερματίσει την τουρκική κατοχή και να στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Από την πλευρά του, ο Κύπριος Πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι στις συνομιλίες του με τον έλληνα πρωθυπουργό, αποφασίστηκε ο συντονισμός, σε διπλωματικό επίπεδο, Αθηνών - Λευκωσίας για την προώθηση των προτάσεων, που κατέθεσε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

    Το απόγευμα, στο το Τέλ Αβίβ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρεζ.

    Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ' και αμέσως μετά θα μεταβεί για προσκύνημα στο Ναό του Παναγίου Τάφου.

    Αύριο, ο πρωθυπουργός θα έχει γεύμα εργασίας με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένιαμιν Νετανιάχου και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ και την αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας.

    Το απόγευμα, θα αναχωρήσει για τη Ραμάλα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον πρωθυπουργό.

    [02] Πολιτική κάλυψη σε Αγγέλου, επίθεση σε ΠΑΣΟΚ

    Πλήρη πολιτική κάλυψη στον Γιάννη Αγγέλου έδωσε ο υπεύθυνος τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ Αναστάσιος Νεράντζης, ενώ ταυτόχρονα εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το ότι έχει στήσει σκευωρία σε βάρος του κόμματος του.

    Με αφορμή την υπόθεση Βατοπεδίου και την απόφαση, μετά την απολογία του, για απαγόρευση εξόδου και εγγύηση 400.000 ευρώ σε βάρος του πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Κώστα Καραμανλή, ο κ. Νεράντζης δήλωσε: «Πέρα από το υλικό της υποθέσεως που είναι ήδη γνωστό, κανένα άλλο νέο στοιχείο δεν προέκυψε, που να δικαιολογεί την μεταβολή της θέσης μας σχετικά με την όλη υπόθεση. Προκαλεί κατάπληξη λοιπόν η μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στον κ. Αγγέλου μια μεταχείριση που υπερακοντίζει σαφώς τους σκοπούς του νόμου, μια μεταχείριση που ταιριάζει σε ομολογημένα ή πολλαπλώς τεκμηριωμένα αδικήματα και αφορά άλλους κατηγορουμένους για άλλα αδικήματα».

    Και ο κ. Νεράντζης κατέληξε: «Κατέστη πλέον φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά στην κορύφωση της σκευωρίας που έχει στήσει το ΠΑΣΟΚ σε βάρος της ΝΔ, με σύσταση εξεταστικών επιτροπών, οι οποίες δεν βρίσκουν τίποτε, και με ψήφιση νόμων κομμένων και ραμμένων στα μέτρα της κατασκευής ή του εκμαυλισμού μαρτύρων».

    Ο κ. Αγγέλου είναι ο μοναδικός από τους κατηγορούμενους στην υπόθεση των ανταλλαγών της Μονής Βατοπεδίου με το δημόσιο στον οποίο επιβλήθηκε τόσο υψηλή χρηματική εγγύηση. Μέχρι στιγμής σε άλλους κατηγορούμενους για την ίδια υπόθεση ανακρίτρια και εισαγγελέας έχουν επιβάλλει χρηματικές εγγυήσεις από 30 έως και 100 χιλιάδες ευρώ.

    Ο διευθυντής του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού απολογήθηκε χθες επί περίπου 11 ώρες στην ανακρίτρια κ. Ειρήνη Καλού για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία σχετικά με τις ανταλλαγές της Μονής Βατοπεδίου με το δημόσιο.

    Ο κ. Αγγέλου καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξή του με την παρούσα υπόθεση. Εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου στο οποίο προσήλθε με τους συνηγόρους του κ. Ζήση Κωνσταντίνου και κ. Ράνια Καραπλιάνη αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση στους δημοσιογράφους.

    "Επρόκειτο για μια απολογία, επί μιας κατηγορίας, κατά τη γνώμη μας, νομικώς και ουσιαστικώς αβάσιμης και αναπόδεικτης. Η κατηγορία στηρίχθηκε σε ένα τηλεφώνημα με τον Π. Δούκα, το περιεχόμενο του οποίου διαστρεβλώθηκε και τελικώς μεταμορφώθηκε σε ένα παντελώς αυθαίρετο κατηγορητήριο, αποδίδοντάς του την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε μία πράξη που δεν έχει καν κριθεί", δήλωσαν οι συνήγοροί του, μετά την απόφαση, για να προσθέσουν:

    "Η απόφαση περί επιβολής περιοριστικών όρων και μάλιστα τόσο δυσβάστακτων, αγνόησε την προσωπικότητα και την οικονομική κατάσταση του κατηγορουμένου, δεν συνεκτίμησε ανάλογες περιπτώσεις, παραβιάζοντας την αρχή της αναλογικότητας και ουσιαστικώς οδηγεί στην ηθική και κοινωνική του εξόντωση.

    Ο Γ.Αγγέλου είναι ο πρώτος που επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια, να επικρατήσει η λογική και να αποδοθεί το δίκαιο, μακριά όμως από πάσης φύσεως σκοπιμότητες. Η Δικαιοσύνη δεν επιτρέπεται να λειτουργεί υπό όρους ή και απειλή δημοσιότητας".

    [03] "Γιορτές Ελληνικής Γης"

    Με στόχο την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των ελληνικών τοπικών προϊόντων, ώστε να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας και εκπρόσωποι της μεσογειακής διατροφής στις διεθνείς αγορές η πολιτική ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, τις λεπτομέρειες του προγράμματος "Γιορτές Ελληνικής Γης" που θα πραγματοποιηθεί φέτος σε 14 σημεία ανά την επικράτεια.

    "Μέσα από το δίκτυο Γιορτών Ελληνικής Γης, που προβάλουν τα τοπικά προϊόντα και αναδεικνύουν τη μεσογειακή διατροφή, βάζουμε σε νέες βάσεις την προβολή των προϊόντων και των παραγωγών", δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή τονίζοντας ότι "με το νέο σήμα και το λογότυπο που εισάγουμε σε συνεργασία και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κατά τόπους συνεταιρισμούς και παραγωγούς, στηρίζουμε τοπικές γιορτές που αναδεικνύουν τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα".

    "Αυτές οι δράσεις βοηθούν τους καταναλωτές να εκτιμήσουν την ποιότητα των ελληνικών τοπικών προϊόντων",ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιχάλης Καρχιμάκης, λέγοντας ότι "μέσα από αυτή την πρωτοβουλία μας, στηρίζουμε τη δημιουργία ενός δικτύου τοπικών γιορτών που θα εξελιχθούν σε πόλους προώθησης της μεσογειακής διατροφής και της διατροφικής αξίας των παραγόμενων τοπικών προϊόντων".

    Στις Γιορτές Ελληνικής Γης που φέτος εντάχθηκαν στο δίκτυο προβάλλονται ποιοτικά προϊόντα διατροφής από υπεύθυνους παραγωγούς για απαιτητικούς καταναλωτές στην Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

    Γιορτή Σαρδέλας στην Ν. Μηχανιώνα από τις 21/7 έως 25/7

    "Βύσσεια" (Γιορτή Σκόρδου) - Ν. Βύσσα Έβρου από τις 25/7 έως τις 27/7

    Γιορτή Αγροτουρισμού και Μαστίχας στην Χίο από τις 30/7 έως τις 3/8

    Γιορτή Ροδάκινου στην Φλαμουριά Έδεσσας στις 31/7

    Γιορτή Λαδιού & Ελιάς στην Πέρδικα Θεσπρωτίας στις 8/8 και 9/8

    Γιορτή Κρασιού Μεσενικόλα στο Δήμο Πλαστήρα Καρδίτσας από τις 13/8 έως τις 14/8

    Παμπελλοπονησιακή Έκθεση Τεγέας - Τιμώμενα Προϊόντα "Μήλα Ντελίσσιους στα Πιλάφα Τριπόλεως 14/8-21/8

    Γιορτή Κρασιού στον Έμπωνα Ρόδου από τις 19/8 έως τις 22/8

    Γιορτή Μανιταριού στους Φιλιππαίους Γρεβενών από τις 20/8 έως τις 22/8

    Γιορτή Ρομπόλας στα Φράγκατα Κεφαλλονιάς από τις 21/8 έως τις 22/8

    Γιορτή Πατάτας στο Οροπέδιο Λασιθίου από τις 20/8 έως τις 22/8

    Γιορτή Τσακώνικης Μελιτζάνας στο Λεωνίδιο Αρκαδίας στις 28/8

    Γιορτή Κρασιού στην Άσκρη Βοιωτίας από τις 4/9 και στις 5/9

    Γιορτή Ψαριού στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας στις 25/9 και στις 26/9

    [04] 'Ερευνες για τη δολοφονία

    Στο σκοτάδι βρίσκονται -για την ώρα- οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τη δολοφονία, από τη «Σέχτα Επαναστατών», του 37χρονου δημοσιογράφου, Σωκράτη Γκιόλια. Οι αστυνομικοί αναμένουν την προκήρυξη της οργάνωσης, η οποία εκτιμάται ότι θα ρίξει φως σε ό,τι αφορά την επιλογή του στόχου και θα δώσει για το «επιχειρησιακό κομμάτι» κάποιες λεπτομέρειες, που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

    Οι μαρτυρίες αυτοπτών για τους δράστες είναι ελάχιστες, ενώ σήμερα θα γίνει πιθανότατα η κατάθεση της συζύγου του θύματος. Η γυναίκα δεν είναι ακόμη σε θέση να μιλήσει για την υπόθεση. Η μαρτυρία της, πάντως, εικάζεται ότι θα προσθέσει κάποια στοιχεία, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν τις έρευνες επειδή, σύμφωνα με τα λίγα που είπε από την αρχή στους αστυνομικούς, φαίνεται να έχει δει από τη οθόνη της εισόδου τουλάχιστον τον έναν εκ των δραστών, αυτόν που χτύπησε το κουδούνι του διαμερίσματος και έπεισε το δημοσιογράφο να κατέβει κάτω με το πρόσχημα ότι έκλεβαν το αυτοκίνητό του.

    Από τα έως στιγμής στοιχεία οι αστυνομικοί έχουν καταλήξει ότι στη δολοφονία πήραν μέρος τρία άτομα, από τα οποία δύο περίμεναν το δημοσιογράφο στην είσοδο και το τρίτο στο δρόμο κοντά στο κλεμμένο αυτοκίνητο, με το οποίο διέφυγαν.

    Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο Σωκράτης Γκιόλιας δέχθηκε και τις 16 σφαίρες στο σώμα. Οι περισσότερες είχαν πύλη εισόδου από πίσω, γεγονός που σημαίνει ότι προσπάθησε να διαφύγει και ο ένας από τους τρομοκράτες συνέχιζε να τον πυροβολεί. Ο δεύτερος τού έριξε τη χαριστική βολή με τρεις σφαίρες στο κεφάλι.

    Εξετάζεται, επίσης, το ενδεχόμενο να υπήρχε και άλλο άτομο, με δεύτερο αυτοκίνητο, το οποίο παρακολουθούσε από απόσταση, προφανώς για λόγους ασφάλειας. Επιπλέον, ερευνάται μαρτυρία για άτομο με μοτοσικλέτα, που φέρεται να παρακολουθούσε το σπίτι του δημοσιογράφου τις τελευταίες δέκα μέρες.

    Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια για την ανεύρεση μαρτύρων, ή και οπτικού υλικού από κάμερες, κυρίως στην περιοχή, όπου βρέθηκε καμένο το αυτοκίνητο διαφυγής, ή στο σημείο, απ΄ όπου εκλάπη το περασμένο Σάββατο, στον Αλιμο, αλλά έως στιγμής, όπως αναφέρουν πηγές της Αστυνομίας, δεν έχει βρεθει κάτι ουσιαστικό.

    Το τελευταίο αντίο

    Με τον εθνικό ύμνο "όπως ο ίδιος θα ήθελε" - είπε ο τελετάρχης - το εκκλησίασμα αποχαιρέτισε χθες από τον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων Ηλιούπολης τον 37χρονο δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια ο οποίος εκτελέστηκε εν ψυχρώ στο κατώφλι του σπιτιού του χθες τα ξημερώματα.

    Στη νεκρώσιμη ακολουθία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από πλήθος ιερέων ενώ το στερνό αντίο στον τραγικό ρεπόρτερ είπαν συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι στις 5.30 στο νεκροταφείο Ηλιούπολης.

    Η έγκυος σύζυγός του Αδαμαντία 32 ετών, ο δίχρονος γιός του Ευθύμιος, τα αδέλφια και οι συγγενείς του εκλιπόντος, άφωνοι από τον πόνο είχαν εκφράσει την επιθυμία να μην υπάρξουν επικήδειοι λόγοι. Διότι όπως επισήμανε ο ιερέας, "κανένας λόγος δεν μπορεί να τους δώσει παρηγοριά. Οφείλουμε - συνέχισε - να αφήσουμε την Αδαμαντία να μιλήσει στο γιό της και το αναμενόμενο τέκνο της με αγάπη για τον επίγειο άγγελο που θέλησε την αλήθεια και την δικαιοσύνη για όλους τους ανθρώπους. Αυτή του η επιθυμία τον οδήγησε να γίνει μάρτυρας και να παραμείνει έτσι στη μνήμη μας. Η μνήμη αυτή τώρα πρέπει να δώσει στους επόμενους που ακολουθούν το δρόμο που είχε επιλέξει, τη θέληση να κρατήσουν τη δική του ρομφαία για την αλήθεια τη δικαιοσύνη και την ανιδιοτέλεια".

    Στην κατάμεστη εκκλησία όπου παντρεύτηκε και βάφτισε το παιδί του ο Σ. Γκιόλιας, εντυπωσιακή ήταν η υπεράριθμη παρουσία συναδέλφων του, απλών δημοσιογράφων, γεγονός το οποίο αποδόθηκε από το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Νανά Νταουντάκη και τον πρόεδρο του ΠΣΑΤ Παύλο Γερακάρη "στο σοκ και στο αναπάντητο ερωτηματικό που αφήνει η ωμή βαρβαρότητα και η τυφλή βία σε βάρος ενός απλού καθημερινού αντισυστημικού ρεπόρτερ".

    Επίσης παρέστησαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής συνοδευόμενος από τον νομαρχιακό σύμβουλο Ιάκωβο Προμπονά, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος, ο πρώην ΓΓ Αθλητισμού και αθλητής του στίβου Κώστας Κουκοδήμος, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, ο Θέμος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, μέλη προεδρείων οργανώσεων του Τύπου και του Αθλητισμού, ο δικηγόρος του κ. Μαρακάκης και ο Β. Καπερνάρος.

    Ακόμη πολύς κόσμος ήταν από τον αθλητικό χώρο όπως ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής και ο πρώην πρόεδρος Στράτος Μολυβάς, οι πρώην αθλητές Λάμπρος Παπακώστας, Βούλα Πατουλίδου, Κυριάκος Ιωάννου, Φανή Χαλκιά και ο προπονητής Χρήστος Τζέκος κλπ.

    [05] Θα καταθέσει ο Ερίκ Βερτ

    Η γαλλική κυβέρνηση έδωσε σήμερα το πράσινο φως για την εξέταση του υπουργού Εργασίας Ερίκ Βερτ από την αστυνομία, στο πλαίσιο του πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου που έχει σχέση με την περιουσία της κληρονόμου της L' Oreal Λιλιάν Μπετανκούρ, ανακοίνωσε κυβερνητική πηγή.

    Ο υπουργός Εργασίας θα εξετασθεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας.

    Την Τρίτη η εισαγγελία της Ναντέρ, δυτικά του Παρισιού, ανακοίνωσε ότι ζήτησε επισήμως το πράσινο φως από την κυβέρνηση για να εξετάσει τον Βερτ.

    Η εξέταση ενός υπουργού από τη δικαιοσύνη προϋποθέτει την προηγούμενη έγκριση του υπουργικού συμβουλίου. Η προεδρία της Δημοκρατίας έκανε γνωστό στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα εξέταζε το αίτημα αυτό από σήμερα.

    Την ίδια ώρα η σύζυγος του γάλλου υπουργού Εργασίας Ερίκ Βερτ, η Φλοράνς Βερτ, καταθέτει ως μάρτυρας στους ανακριτές της υπηρεσίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος για την περιουσία της κληρονόμου της L' Oreal Λιλιάν Μπετανκούρ, ανακοίνωσε ο δικηγόρος της.

    "Τη συνόδευσα σήμερα το πρωί", είπε ο δικηγόρος της Βερτ, ο Αντουάν Μποκιέ, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση που η πελάτισσά του θα δώσει διευκρινίσεις για τις φήμες σε βάρος της που ακούγονται εδώ και εβδομάδες.

    Σύμφωνα με το ιδιωτικό ραδιόφωνο Europe 1, η Βερτ εξετάζεται στα γραφεία της υπηρεσίας οικονομικού εγκλήματος στο Παρίσι.

    Η εξέτασή της εντάσσεται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που ξεκίνησε όσον αφορά το περιεχόμενο υποκλοπών συνομιλιών μεταξύ της Μπετανκούρ και συγγενών της που έγιναν στο σπίτι της 87χρονης πολυεκατομμυριούχου κληρονόμου της L' Oreal μεταξύ Μαΐου 2009 και Μαΐου 2010 από τον πρώην οικονόμο της.

    Οι παράνομες ηχογραφήσεις των συνομιλιών υποδηλώνουν επιχειρήσεις φοροδιαφυγής στη διαχείριση της περιουσίας της κληρονόμου αλλά και μια πιθανή σύγκρουση συμφερόντων με τον Ερίκ Βερτ πρώην υπουργό Προϋπολογισμού, καθώς η σύζυγός του εργάστηκε επί δυόμιση χρόνια στην εταιρία Clymene, που ήταν αρμόδια για τη διαχείριση αυτή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 July 2010 - 12:30:29 UTC