Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε ποσοστό 45,4% περιορίστηκε στο α΄εξάμηνο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού
  • [02] Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  • [03] Απεργούν οι εργαζόμενοι στο ΤΤ
  • [04] Στη Βουλή το ν/σ για το καμποτάζ
  • [05] Ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και αντιδράσεις
  • [06] Παρέμβαση για αυξήσεις
  • [07] 'Ερευνες για τη δολοφονία
  • [08] Περιοδεία στα Ιωάννινα
  • [09] Αντλήθηκαν 1,95 δισ. ευρώ
  • [10] Κατάθεση Ζορμπά
  • [11] "Ναι" στα επιδόματα

  • [01] Σε ποσοστό 45,4% περιορίστηκε στο α΄εξάμηνο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού

    Σε ποσοστό 45,4% περιορίστηκε στο α΄εξάμηνο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού

    [02] Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"

    Μέσω Ειδικού Ταμείου Χρηματοδότησης (Ε.Τ.Χ.) θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» που ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάρτιο και σχεδιάζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε σήμερα από τα συναρμόδια υπουργεία. Την ΚΥΑ για τη σύσταση του Ειδικού Ταμείου Χρηματοδότησης «Εξοικονομώ κατ' οίκον» υπέγραψαν η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ επισημαίνεται ότι το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» θα κινητοποιήσει κατά την περίοδο 2010 - 2012 επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ και στη συνέχεια θα κινητοποιεί ποσά ύψους περίπου 500 - 600 εκατ. ευρώ κάθε 3 χρόνια. Η συνολική επένδυση στην πραγματική οικονομία θα προέρχεται τόσο από τους ίδιους πόρους του Ταμείου «Εξοικονομώ κατ' οίκον», όσο και από την κινητοποίηση πόρων του χρηματοπιστωτικού τομέα.

    Στόχος του «Εξοικονομώ κατ' οίκον» είναι να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να προωθηθούν διαχρονικές και βιώσιμες επενδύσεις στον τομέα δράσης του, με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Το αρχικό συνολικό κεφάλαιο του «Εξοικονομώ κατ' οίκον» για το 2010 ανέρχεται σε 396 εκατ. ευρώ. Οι δημόσιοι πόροι του προγράμματος, ύψους 396 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα εξής Επιχειρησιακά Προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ):

    α) Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 200 εκ. β¬

    β) Π.Ε.Π. Αττικής 100 εκ. β¬

    γ) Π.Ε.Π. Μακεδονίας - Θράκης (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) 35 εκ. β¬

    δ) Π.Ε.Π. Θεσσαλίας-Στ.Ελλάδας-Ηπείρου (Περιφέρεια Στ.Ελλάδας) 25 εκ. β¬

    ε) Π.Ε.Π. Μακεδονίας - Θράκης (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας) 15 εκ. β¬

    στ) Π.Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) 6 εκ. β¬

    ζ) Ε.Π. Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 15 εκ. β¬

    Τη συνολική διαχείριση του Ε.Τ.Χ. «Εξοικονομώ κατ' οίκον» αναλαμβάνει το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), το οποίο θα υπογράψει μέχρι το τέλος Ιουλίου τη σχετική Σύμβαση με το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τις Περιφέρειες που συνεισφέρουν τα πρόσθετα ποσά για τη σύσταση του και θα δημοσιεύσει ανοιχτή προκήρυξη - πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες για να συν-επενδύσουν και να διαχειριστούν τα αντίστοιχα ποσά στο επίπεδο των τελικών δικαιούχων - ιδιοκτητών ιδιωτικών κατοικιών.

    Το Ταμείο θα συγχρηματοδοτεί άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια μέχρι 15.000 ευρώ ανά δικαιούχο, με πρόσθετο κίνητρο την απομείωση δανειακού κεφαλαίου, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση και πιστοποίηση των εργασιών.

    Το «Εξοικονομώ κατ' οίκον», ανταποκρινόμενο πλήρως στις απαιτήσεις κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης, παρέχει κίνητρα που διαμορφώνονται σε 30% απομείωση δανειακού κεφαλαίου και άτοκο δάνειο για τα χαμηλά εισοδήματα, σε 15% απομείωση δανειακού κεφαλαίου και χαμηλότοκο δάνειο για τα μεσαία εισοδήματα, και τέλος σε χαμηλότοκο δάνειο για τα σχετικά υψηλότερα εισοδήματα.

    ---- Παρατίθενται σε συνημμένο τα κύρια σημεία του Προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' οίκον».

    [03] Απεργούν οι εργαζόμενοι στο ΤΤ

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αντιδρώντας στην πρόταση εξαγοράς της Τράπεζας Πειραιώς.

    Η συγκέντρωση θα γίνει στην είσοδο της κεντρικής υπηρεσίας, στις 10:00 π.μ., και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, στις 11:00.

    [04] Στη Βουλή το ν/σ για το καμποτάζ

    Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την άρση του καμποτάζ που όπως τονίστηκε θα ωφελήσει την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα μας, αλλά και τις συνδεόμενες με τη θαλάσσια κρουαζιέρα Ελληνικές Επιχειρήσεις. Στο εν λόγω νομοσχέδιο καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από αυτή την τουριστική περίοδο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μέσα από το σχέδιο νόμου προωθούνται όλες οι διαδικασίες προς την κατεύθυνση της υπογραφής των συμβάσεων του Δημοσίου με τις Πλοιοκτήτριες εταιρίες σε διάστημα εντός 30 ημερών.

    Σε πρώτη ανάγνωση, το σχέδιο νόμου σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις επισημαίνει ότι με αυτές θα ρυθμίζονται θέματα απασχόλησης και ασφάλισης των Ελλήνων ναυτικών που απασχολούνται στα κρουαζιερόπλοια, βεβαίωσης και είσπραξης της ειδικής εισφοράς για κάθε επιβάτη, διενέργειας επενδύσεων από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, καθώς και οι όροι παράτασης και πρόωρης λύσης της σύμβασης. Παράλληλα τονίζεται ότι το ακριβές περιεχόμενο των συμβάσεων θα καθορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Πολιτισμού.

    Ειδικότερα για τους Έλληνες Ναυτικούς, προβλέπεται ότι αυτοί θα εργάζονται με τις συνθήκες που προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας και θα παραμένουν ασφαλισμένοι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο σχέδιο νόμου.

    Στο σκέλος της σύμβασης Δημοσίου και Πλοιοκτήτριας εταιρίας επισημαίνεται ότι προβλέπεται λύση της σύμβασης με καταγγελία από το Δημόσιο, αν διαπιστωθεί παραβίαση των όρων της σύμβασης. Θα προβλέπονται οι όροι για τη λύση της σύμβασης με πρωτοβουλία της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

    Τα πλοία που θα εκτελούν κρουαζιέρες, όπως αναφέρει ρητά το νομοσχέδιο, θα πρέπει να μεταφέρουν περισσότερους από 49 επιβάτες, ενώ η διάρκεια του ταξιδιού θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 48 ώρες και η παραμονή στο λιμάνι από το οποίο θα ξεκινά τουλάχιστον 12 ώρες. "Τα πλοία, τα οποία διενεργούν τους πλόες, έχουν μεταφορική ικανότητα μεγαλύτερη των 49 επιβατών και εκτελούν κυκλικό περιηγητικό ταξίδι, μεταξύ του αφετήριου ελληνικού λιμένα και ελληνικών ή και ξένων λιμένων, με αποκλειστικό σκοπό την θαλάσσια αναψυχή και περιήγηση των επιβατών, έναντι ενιαίου εισιτηρίου (ναύλου) και υπό τον όρο ότι ο λιμένας της οριστικής αποβίβασης των επιβατών είναι ο αφετήριος λιμένας. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι κατ' ελάχιστον σαράντα οκτώ (48) ώρες και η παραμονή στον αφετήριο ελληνικό λιμένα τουλάχιστον δώδεκα (12) ώρες", επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο.

    Το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου είναι το κάτωθι:

    Άρθρο 1

    Προϋποθέσεις

    1. Το δικαίωμα εκτέλεσης πλόων που παρέχεται, σύμφωνα με το άρθρο 165 παρ. 3 περ. β΄ του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου που κυρώθηκε με το άρθρο μόνο του ν.δ. 187/1973 (Α 261), σε πλοία με κοινοτική σημαία και σημαία χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), παρέχεται εφεξής και στα πλοία με σημαία τρίτων χωρών, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά, οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

    (α) Στην χώρα της σημαίας, που φέρουν τα πλοία αυτά, επιτρέπεται η διενέργεια αντίστοιχων πλόων από πλοία με σημαία κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΕΟΧ.

    (β) Τα πλοία, τα οποία διενεργούν τους πλόες, έχουν μεταφορική ικανότητα μεγαλύτερη των 49 επιβατών και εκτελούν κυκλικό περιηγητικό ταξίδι, μεταξύ του αφετήριου ελληνικού λιμένα και ελληνικών ή και ξένων λιμένων, με αποκλειστικό σκοπό την θαλάσσια αναψυχή και περιήγηση των επιβατών, έναντι ενιαίου εισιτηρίου (ναύλου) και υπό τον όρο ότι ο λιμένας της οριστικής αποβίβασης των επιβατών είναι ο αφετήριος λιμένας. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι κατ' ελάχιστον σαράντα οκτώ (48) ώρες και η παραμονή στον αφετήριο ελληνικό λιμένα τουλάχιστον δώδεκα (12) ώρες.

    (γ) Οι πλοιοκτήτριες εταιρίες ή οι εταιρίες που εκμεταλλεύονται τα πλοία της παρ. 1, προκειμένου να εκτελέσουν τους παραπάνω πλόες, υπογράφουν προηγουμένως με το Ελληνικό Δημόσιο, εκπροσωπούμενο από τον Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σύμβαση, διάρκειας μέχρι τρία έτη, η οποία μπορεί να παρατείνεται. Με τη σύμβαση αυτή ρυθμίζονται ιδίως τα εξής θέματα: αα) η απασχόληση και ασφάλιση των Ελλήνων Ναυτικών που προσλαμβάνονται από τα πλοία αυτά, καθώς και η παροχή οικονομικών κινήτρων για την πρόσληψη τους, ββ) η βεβαίωση και είσπραξη της εισφοράς του άρθρου 2 γγ) η διενέργεια επενδύσεων στη χώρα από τις συμβαλλόμενες εταιρίες δδ) οι όροι παράτασης και πρόωρης λύσης της σύμβασης και οποιοδήποτε άλλο σχετικό θέμα.

    Οι ανωτέρω συμβάσεις υπογράφονται από τους συμβαλλόμενους εντός τριάντα εργασίμων ημερών από της υποβολής της σχετικής αίτησης της πλοιοκτήτριας εταιρίας ή της εταιρίας που εκμεταλλεύεται το πλοίο, συνοδευομένης από τα αναγκαία δικαιολογητικά, τα οποία ορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση του επόμενου εδαφίου.

    Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, καθορίζεται το ακριβές περιεχόμενο των συμβάσεων αυτών, τίθενται ενιαίοι γενικοί όροι αυτών για όλα τα πλοία, προσδιορίζονται κριτήρια διαφοροποίησης των όρων των συμβάσεων ανάλογα με τη μεταφορική ικανότητα, τη στελέχωση του πλοίου, τον αριθμό των δρομολογίων, τη συχνότητα και την περιοδικότητα των προσεγγίσεων σε ελληνικούς λιμένες και καθορίζονται όροι που εξασφαλίζουν την τήρηση των διεθνών συμβάσεων για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

    (δ) Στα πλοία της παραγράφου 1, εξασφαλίζεται με τη σύμβαση της περίπτωσης γ΄ ότι οι Έλληνες ναυτικοί, οι οποίοι απασχολούνται σε αυτά, εργάζονται με βάση τα αναγνωριζόμενα από κείμενη ελληνική νομοθεσία προσόντα και ειδικότητες στις αντίστοιχες θέσεις. Οι συμβάσεις των Ελλήνων ναυτικών που προσλαμβάνονται, διέπονται από τις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που ισχύουν εκάστοτε στην Ελλάδα για την ειδικότητά τους και οι εργαζόμενοι παραμένουν ασφαλισμένοι στον φορέα ασφάλισής τους, με τους ίδιους όρους ασφάλισης, που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία. Για τους Έλληνες ναυτικούς, που απασχολούνται στα παραπάνω πλοία με ξένη σημαία, εφαρμόζεται το άρθρο 24 του ν.3409/2005 (Α΄ 273), εφόσον τούτο προβλέπεται ρητώς στη σύμβαση της περιπτ. γ και με τις προϋποθέσεις που ορίζονται σε αυτήν.

    Οι παρεκκλίσεις που προβλέπονται στα άρθρα 2 και 3 του π.δ. 122/1995 (Α΄ 180) από τους οριζόμενους περιορισμούς στα περιηγητικά ταξίδια καθώς και οι όροι ασφαλείας, που προβλέπονται στο π.δ. 23/1999 (Α΄ 17), όπως κάθε φορά ισχύουν, εφαρμόζονται αναλόγως και για τα πλοία με σημαία τρίτων χωρών, τα οποία εκτελούν περιηγητικούς πλόες σύμφωνα με την παρ. 1 .

    Άρθρο 2

    Επιβολή Εισφοράς

    Στις πλοιοκτήτριες εταιρίες ή τις εταιρίες που εκμεταλλεύονται τα πλοία του άρθρου 1, επιβάλλεται εισφορά ανά επιβάτη υπέρ του Κεφαλαίου Ανεργίας και Ασθενείας Ναυτικών (Κ.Α.Α.Ν.), ν. 6002 της 22/29 Ιαν. 1934 (Α` 37), η οποία εισπράττεται στον λιμένα αφετηρίας του πλοίου. Το ύψος της εισφοράς προσδιορίζεται εκάστοτε με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Η εισφορά μειώνεται κατά ποσοστό 7% για κάθε επιπλέον ελληνικό λιμένα, εκτός από τον αφετήριο, τον οποίο προσεγγίζει το πλοίο κατά τη διάρκεια του ίδιου περιηγητικού πλου.

    Άρθρο 3

    Κυρώσεις

    1. Στους παραβάτες των διατάξεων του παρόντος νόμου αλλά και των διατάξεων της νομοθεσίας που ισχύει για την εκτέλεση περιηγητικών πλόων, επιβάλλονται από την αρμόδια Λιμενική Αρχή, οι κυρώσεις που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία και ιδίως των άρθρων, 42, 44, 45, 157 και 180 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου.

    2. Σε περίπτωση παραβίασης οποιασδήποτε διάταξης του παρόντος νόμου ή όρου της σύμβασης του άρθρου 1 περίπτωση γ΄, ιδίως καθ' υποτροπή, το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση και να εξαιρεί, από την επίδοσης της καταγγελίας ή την πάροδο της προθεσμίας που τάσσεται για τη συμμόρφωσή τους, από την περαιτέρω εκτέλεση πλόων.

    Άρθρο 4

    Μεταβατικές και Καταργητικές Διατάξεις

    1. Μέχρι τη σύναψη των συμβάσεων της παρ. 1 περίπτωση γ΄ και το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, οι π πλόες που προβλέπονται στην παρ. 1 επιτρέπεται να εκτελούνται, ύστερα από προσωρινή άδεια, με την οποία ρυθμίζεται η εφαρμογή των όρων της παρ. 1. Η προσωρινή άδεια χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, μετά από αίτηση της πλοιοκτήτριας εταιρίας.

    2. Από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καταργείται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που είναι αντίθετη ή ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα που ρυθμίζονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου.

    Άρθρο 5

    Έναρξη ισχύος

    Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    [05] Ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και αντιδράσεις

    Τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καίτοι συμφωνούν σε επιμέρους διατάξεις, έκριναν το πόνημα του υπουργείου Υγείας αναντίστοιχο με τις έκτακτες ανάγκες του συστήματος.

    Η υπουργός, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επέφερε στην αρχή της συνεδρίασης νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, το οποίο παρουσίασε ως μια προσπάθεια στήριξης και αναβάθμισης του ΕΣΥ, σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο.

    «Σβ αυτήν την συγκυρία, οφείλουμε να κρατήσουμε όρθιο το ΕΣΥ, να αντιμετωπίσουμε ανισότητες, να λύσουμε προβλήματα και να ανοίξουμε μια μεγάλη πόρτα για το μέλλον, όσον αφορά την ανάπτυξη και λειτουργία του» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.

    Έτσι, ανάμεσα στα άλλα:

    - Ορίζεται πως ο χρόνος προϋπηρεσίας των επικουρικών ιατρών σε μονάδες εκτός της Περιφέρειας Αττικής (πλην Κυθήρων) και Θεσσαλονίκης, προσμετράται πλέον στο διπλάσιο κατά την κρίση για την κατάληψη θέσης ιατρών ΕΣΥ (σ.σ. στην αρχική ρύθμιση δεν υπολογιζόταν καθόλου)

    - Ανακοινώνεται πως στο τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους, εκδίδεται απόφαση με την οποία καθορίζονται τα όρια των πιστώσεων του Προϋπολογισμού για τις εφημερίες του ΕΚΑΒ και τον έλεγχό τους. Σε περίπτωση διενέργειας ελέγχου και διαπίστωσης υπέρβασης της απόφασης αυτής, ή απουσίας των εφημερευόντων από τα καθήκοντά τους, κινείται πειθαρχική δίωξη κατά παντός υπευθύνου από τον υπουργό Υγείας.

    - Προβλέπεται πως, σε περίπτωση που αποβεί άγονη η προκήρυξη για την πλήρωση θέσης ιατρού υπηρεσίας υπαίθρου σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, μετά από δύο διαδοχικές προκηρύξεις και δεν καλύπτεται με παράταση, η θέση αυτή προκηρύσσεται ως θέση ιατρού υπηρεσίας επί θητεία, ενώ εξακολουθούν να προηγούνται για την πλήρωσή της, οι ιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου.

    - Δίνεται η δυνατότητα σε όσους ιατρούς ασκούν το επάγγελμά τους επί 20 χρόνια, υπηρετώντας σε νησιωτικά, ή ορεινά και δυσπρόσιτα ιατρεία με σύμβαση με το Δημόσιο, να αποκτήσουν τίτλο ειδικότητας Γενικής Ιατρικής μετά από εξετάσεις

    - Κατοχυρώνεται άδεια 25 εργάσιμων ημερών στους ιατρούς του ΕΣΥ

    - Απαλλάσσονται οι ιατροί που υπηρετούν στο ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας, από την αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ως επίδομα τροφής.

    Τοποθετήσεις στη συζήτηση για το νομοσχέδιο

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Στασινός, αναφέρθηκε στην ομιλία του στις ανεπάρκειες του ΕΣΥ (έλλειψη νοσηλείας στο σπίτι, αναντιστοιχία ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, απουσία μηχανισμών ελέγχων, κακή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, κακή κτηριακή υποδομή, υποχρηματοδότηση κ.ά.), διαπίστωσε την εκτίναξη των δαπανών κατά την πενταετία της Νέας Δημοκρατίας και υποστήριξε πως το νομοσχέδιο κινείται σε μεγάλο βαθμό προς την κατεύθυνση της τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων.

    «Το νομοσχέδιο καταπιάνεται με θέματα δευτερευούσης, τριτευούσης και ήσσονος σημασίας. Η πληθώρα υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων που απαιτεί, το καθιστά ανεφάρμοστο» έκρινε ο Μάριος Σαλμάς (ΝΔ).

    Ο εισηγητής της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Υγείας, προέβη σε μία συνολικότερη κριτική των πεπραγμένων της κυβέρνησης, διαπιστώνοντας μια σειρά αντιφατικών (και τελικά αποτυχημένων) ενεργειών στην εξασφάλιση φθηνού φαρμάκου, καθώς επίσης και έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στα υπουργεία Υγείας, Εργασίας, Οικονομίας και Ανάπτυξης. Τέλος, ο κος Σαλμάς, πρότεινε έναν εθνικό διάλογο για την Υγεία στη Βουλή, καθώς «κι εμείς κυβερνήσαμε και έγιναν βήματα, αλλά τα νούμερα έδειχναν πως δεν υπήρχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

    Για τον εισηγητή του ΚΚΕ, Χαράλαμπο Χαραλάμπους, με το νομοσχέδιο «υλοποιείται το όραμα της δημιουργίας επιχειρήσεων στο χώρο της υγείας, ανταγωνιστικών μεταξύ τους, με τους εργαζομένους ανάλογα με την αγοραστική τους δύναμη, να αγοράζουν το προϊόν που αντέχει η τσέπη τους».

    Η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, με τα απογευματινά ιατρεία να πωλούν διαγνωστικές, εργαστηριακές και χειρουργικές υπηρεσίες στα ασφαλιστικά ταμεία και εταιρείες, τα μετατρέπει σε «ολοήμερες αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις, που θα πρέπει να εφευρίσκουν έσοδα χαρατσώνοντας τους αρρώστους και ξετινάζοντας ό,τι απέμεινε απβ τα ταμεία (β¦) Δημιουργείται η ιδέα πως ό,τι είναι γρήγορο και θεραπεύσιμο σε μια μέρα, συμφέρει το νοσοκομείο-επιχείρηση και ό,τι μακροχρόνιο θα πρέπει να πετιέται στον Καιάδα» υποστήριξε ο κος Χαραλάμπους.

    Για λογαριασμό του ΛΑΟΣ, η Ουρανία Παπανδρέου διαπίστωσε «συνειδησιακή κρίση και ενοχές» στη Νέα Δημοκρατία, («συνειδητοποιεί τι όφειλε στον ελληνικό λαό και αντί να δούμε αλλαγή στο ΕΣΥ, είχαμε μόνο παχιά λόγια και βαρύγδουπες υποσχέσεις»), αλλά και από πλευράς κυβέρνησης, «μετά από κυοφορία εννέα μηνών, θα περιμέναμε σήμερα ένα ώριμο κύημα, ένα πληρέστερο, λεπτομερέστερο, τολμηρότερο και αποφασιστικότερο νόμο».

    «Η βάση του ΕΣΥ θα πρέπει να είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με τα κέντρα υγείας που λειτουργούν σωστά και με την καθιέρωση του οικογενειακού γιατρού και παιδιάτρου, όπου θα εγκρίνει την δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια φροντίδα όπου είναι αναγκαία. Ποιος θα στέλνει στο ολοήμερο νοσοκομείο τους ασθενείς, αν όχι ο οικογενειακός ιατρός;» ανέφερε η βουλευτής.

    «Θέλετε όντως να εξοικονομήσετε χρήματα εν μέσω κρίσης, αλλά μάλλον δεν θέλετε να θίξετε συμφέροντα. Πώς αλλιώς να κρίνει κανείς το γεγονός, πως τα νοσοκομεία προμηθεύονται τα φάρμακα στην ίδια τιμή που τα αγοράζει ο κάθε τουρίστας ατομικά;» παρατήρησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Κριτσιωτάκης.

    «Το νομοσχέδιο δεν απαντά στο ζήτημα των προσλήψεων νοσηλευτικού προσωπικού και γιατρών. Δεν απαντά στο πρόβλημα των εφημεριών, τις ανάγκες διαρκούς εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης ιατρών και υγειονομικών, που έχουν εκχωρηθεί στις φαρμακοβιομηχανίες. Δεν απαντά στο τεράστιο πρόβλημα διαφθοράς και ομηρείας του ΕΣΥ από τις φαρμακοβιομηχανίες» παρατήρησε μεταξύ άλλων ο βουλευτής.

    Απαντώντας, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ανέφερε πως η κυβέρνηση κλήθηκε να λύσει την δύσκολη εξίσωση, της αντιμετώπισης του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και της ταυτόχρονης στήριξης του ΕΣΥ που βρίσκεται στον πυρήνα του κοινωνικού κράτους. Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες της υγείας, το τελευταίο πεντάμηνο παρουσιάζονται μειωμένες κατά 16%, σε επίπεδα προ του 2007, ενώ η πολιτική προσλήψεων του υπουργείου, την ώρα που στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα οι προσλήψεις έχουν παγώσει, αποδεικνύει πως «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την δημόσια υγεία ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας».

    «Η επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία μας θα αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» ανέφερε η υπουργός. «Στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, θα έχουμε το νομοσχέδιο που θα αφορά την εκπαίδευση, ποιότητα και αξιολόγηση του ιατρικού προσωπικού - και έπεται σχέδιο νόμου που θα αφορά τους κανόνες λειτουργίας και την εποπτεία του ιδιωτικού τομέα υγείας».

    Τέλος, στο επιχείρημα της Αριστεράς περί «ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ», η κα Ξενογιαννακοπούλου αντέταξε πως, «όταν κάθε χρόνο, 1,5 δισ. ευρώ πάνε στον ιδιωτικό τομέα από την αιμορραγία των ταμείων, εμείς θέλουμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον πολίτη και να εξασφαλίσουμε την συμμετοχή του μόνιμου προσωπικού επβ ωφελεία και των ίδιων των νοσοκομείων που θα έχουν έσοδα από ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες».

    Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία

    Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα νοσοκομεία, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των γιατρών που απεργούν εως και την Παρασκευή, αντιδρώντας στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα. Η ΟΕΝΓΕ οργανώνει πανελλαδικό συλλαλητήριο στη Βουλή.

    «Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν θα επιτρέψουν στη σημερινή συγκυρία της κρίσης, της φτώχειας και της ανέχειας να επιβαρυνθεί ούτε στο ελάχιστο ο πολίτης για να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες περίθαλψης που δικαιούται μέσω της γενικευμένης λειτουργίας ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ.

    Κομβικό σημείο του νομοσχεδίου είναι η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, ώστε, όπως εξήγησε η κα Ξενογιαννακοπούλου, αφενός να αξιοποιηθεί ο ακριβός εξοπλισμός τους και αφετέρου να επιστρέψει στο Δημόσιο ένα μέρος από τις δαπάνες που καταλήγουν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω απογευματινών ιατρείων με αξιοποίηση του μόνιμου, ή επικουρικού, όπου χρειαστεί, προσωπικού, αλλά και των πανεπιστημιακών ιατρών, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων. Η δυνατότητα θα παρέχεται με συμβάσεις του ΕΣΥ με τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις ασφαλιστικές εταιρίες του ασθενούς που θα επιβαρύνονται τη δαπάνη, ενώ τα έσοδα θα καλύπτουν τις ανάγκες των νοσοκομείων.

    [06] Παρέμβαση για αυξήσεις

    Νομοθετική παρέμβαση με την οποία θα καταργούνται αποφάσεις διαιτησίας που δίνουν αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα πέραν των προβλεπόμενων στο Μνημόνιο, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος από τη Βουλή.

    Στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε ότι αυτό τον καιρό υπάρχουν αποφάσεις της διαιτησίας (ΟΜΕΔ) που δίνουν αυξήσεις μετά τις 5 και 6 Μαϊου - οπότε ψηφίστηκε ο νόμος που μετέφερε το Μνημόνιο στην ελληνική έννομη τάξη με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την εισοδηματική πολιτική στον ιδιωτικό τομέα - 1,5% και μάλιστα σε μία περίπτωση, «η οποία αποτελεί και το κραυγαλέο παράδειγμα», δεύτερη αύξηση για το 2010 στο 3%.

    «Εμείς ως Πολιτεία έχουμε την υποχρέωση να περιφρουρήσουμε όσα έχουμε συμφωνήσει» τόνισε ο υπουργός Εργασίας και προανήγγειλε για την επόμενη εβδομάδα νομοθετική παρέμβαση, με την οποία «αυτού του είδους τις αποφάσεις οι οποίες αντιστρατεύονται τις συλλογικές προσπάθειες όλων μας στην Ελλάδα, θα τις καταργήσουμε».

    Υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι σε αυτό το πλαίσιο «των μεγάλων δυσκολιών και του αγώνα που δίνουμε με αυταπάρνηση για να φύγει η Ελλάδα από αυτή την περιπέτεια» δεν μπορεί κάποιοι καθόλου έξυπνοι αλλά ιδιαιτέρως πονηροί να επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους τον ρόλο του καλού και να δείχνουν τους κάποιους υπόλοιπους σαν τους κακούς της ιστορίας. «Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους» κατέληξε.

    Ο υπουργός Εργασίας συνεχάρη τους κοινωνικούς εταίρους οι οποίοι - όπως είπε - συνδιαμόρφωσαν με την νέα Γενική Εθνική Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψαν μισθολογικούς όρους εργασίας για την επόμενη τριετία που «και μέσα στο πλαίσιο του Μνημονίου είναι και έχουν σπέρματα κοινωνικής δικαιοσύνης.

    [07] 'Ερευνες για τη δολοφονία

    Στο σκοτάδι βρίσκονται -για την ώρα- οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τη δολοφονία, από τη «Σέχτα Επαναστατών», του 37χρονου δημοσιογράφου, Σωκράτη Γκιόλια. Οι αστυνομικοί αναμένουν την προκήρυξη της οργάνωσης, η οποία εκτιμάται ότι θα ρίξει φως σε ό,τι αφορά την επιλογή του στόχου και θα δώσει για το «επιχειρησιακό κομμάτι» κάποιες λεπτομέρειες, που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

    Οι μαρτυρίες αυτοπτών για τους δράστες είναι ελάχιστες, ενώ σήμερα θα γίνει πιθανότατα η κατάθεση της συζύγου του θύματος. Η γυναίκα δεν είναι ακόμη σε θέση να μιλήσει για την υπόθεση. Η μαρτυρία της, πάντως, εικάζεται ότι θα προσθέσει κάποια στοιχεία, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν τις έρευνες επειδή, σύμφωνα με τα λίγα που είπε από την αρχή στους αστυνομικούς, φαίνεται να έχει δει από τη οθόνη της εισόδου τουλάχιστον τον έναν εκ των δραστών, αυτόν που χτύπησε το κουδούνι του διαμερίσματος και έπεισε το δημοσιογράφο να κατέβει κάτω με το πρόσχημα ότι έκλεβαν το αυτοκίνητό του.

    Από τα έως στιγμής στοιχεία οι αστυνομικοί έχουν καταλήξει ότι στη δολοφονία πήραν μέρος τρία άτομα, από τα οποία δύο περίμεναν το δημοσιογράφο στην είσοδο και το τρίτο στο δρόμο κοντά στο κλεμμένο αυτοκίνητο, με το οποίο διέφυγαν.

    Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο Σωκράτης Γκιόλιας δέχθηκε και τις 16 σφαίρες στο σώμα. Οι περισσότερες είχαν πύλη εισόδου από πίσω, γεγονός που σημαίνει ότι προσπάθησε να διαφύγει και ο ένας από τους τρομοκράτες συνέχιζε να τον πυροβολεί. Ο δεύτερος τού έριξε τη χαριστική βολή με τρεις σφαίρες στο κεφάλι.

    Εξετάζεται, επίσης, το ενδεχόμενο να υπήρχε και άλλο άτομο, με δεύτερο αυτοκίνητο, το οποίο παρακολουθούσε από απόσταση, προφανώς για λόγους ασφάλειας. Επιπλέον, ερευνάται μαρτυρία για άτομο με μοτοσικλέτα, που φέρεται να παρακολουθούσε το σπίτι του δημοσιογράφου τις τελευταίες δέκα μέρες.

    Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια για την ανεύρεση μαρτύρων, ή και οπτικού υλικού από κάμερες, κυρίως στην περιοχή, όπου βρέθηκε καμένο το αυτοκίνητο διαφυγής, ή στο σημείο, απ΄ όπου εκλάπη το περασμένο Σάββατο, στον Αλιμο, αλλά έως στιγμής, όπως αναφέρουν πηγές της Αστυνομίας, δεν έχει βρεθει κάτι ουσιαστικό.

    Το τελευταίο αντίο

    Με τον εθνικό ύμνο "όπως ο ίδιος θα ήθελε" - είπε ο τελετάρχης - το εκκλησίασμα αποχαιρέτισε χθες από τον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων Ηλιούπολης τον 37χρονο δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια ο οποίος εκτελέστηκε εν ψυχρώ στο κατώφλι του σπιτιού του χθες τα ξημερώματα.

    Στη νεκρώσιμη ακολουθία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από πλήθος ιερέων ενώ το στερνό αντίο στον τραγικό ρεπόρτερ είπαν συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι στις 5.30 στο νεκροταφείο Ηλιούπολης.

    Η έγκυος σύζυγός του Αδαμαντία 32 ετών, ο δίχρονος γιός του Ευθύμιος, τα αδέλφια και οι συγγενείς του εκλιπόντος, άφωνοι από τον πόνο είχαν εκφράσει την επιθυμία να μην υπάρξουν επικήδειοι λόγοι. Διότι όπως επισήμανε ο ιερέας, "κανένας λόγος δεν μπορεί να τους δώσει παρηγοριά. Οφείλουμε - συνέχισε - να αφήσουμε την Αδαμαντία να μιλήσει στο γιό της και το αναμενόμενο τέκνο της με αγάπη για τον επίγειο άγγελο που θέλησε την αλήθεια και την δικαιοσύνη για όλους τους ανθρώπους. Αυτή του η επιθυμία τον οδήγησε να γίνει μάρτυρας και να παραμείνει έτσι στη μνήμη μας. Η μνήμη αυτή τώρα πρέπει να δώσει στους επόμενους που ακολουθούν το δρόμο που είχε επιλέξει, τη θέληση να κρατήσουν τη δική του ρομφαία για την αλήθεια τη δικαιοσύνη και την ανιδιοτέλεια".

    Στην κατάμεστη εκκλησία όπου παντρεύτηκε και βάφτισε το παιδί του ο Σ. Γκιόλιας, εντυπωσιακή ήταν η υπεράριθμη παρουσία συναδέλφων του, απλών δημοσιογράφων, γεγονός το οποίο αποδόθηκε από το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Νανά Νταουντάκη και τον πρόεδρο του ΠΣΑΤ Παύλο Γερακάρη "στο σοκ και στο αναπάντητο ερωτηματικό που αφήνει η ωμή βαρβαρότητα και η τυφλή βία σε βάρος ενός απλού καθημερινού αντισυστημικού ρεπόρτερ".

    Επίσης παρέστησαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής συνοδευόμενος από τον νομαρχιακό σύμβουλο Ιάκωβο Προμπονά, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος, ο πρώην ΓΓ Αθλητισμού και αθλητής του στίβου Κώστας Κουκοδήμος, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, ο Θέμος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, μέλη προεδρείων οργανώσεων του Τύπου και του Αθλητισμού, ο δικηγόρος του κ. Μαρακάκης και ο Β. Καπερνάρος.

    Ακόμη πολύς κόσμος ήταν από τον αθλητικό χώρο όπως ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής και ο πρώην πρόεδρος Στράτος Μολυβάς, οι πρώην αθλητές Λάμπρος Παπακώστας, Βούλα Πατουλίδου, Κυριάκος Ιωάννου, Φανή Χαλκιά και ο προπονητής Χρήστος Τζέκος κλπ.

    [08] Περιοδεία στα Ιωάννινα

    Από τα Γιάννενα αρχίζει σήμερα την περιοδεία σε πόλεις της χώρας ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, τόσο για ομιλίες στους πολίτες για την οικονομία, όσο και για επαφές με στελέχη του κόμματος του για τις εκλογές του Νοεμβρίου για τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΝΔ, στα Γιάννινα θα ανακοινώσει και τα ονόματα των υποψηφίων για την Περιφέρεια της Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών.

    Στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων ο κ, Σαμαράς θα φθάσει το μεσημέρι και αμέσως θα επισκεφθεί την Νομαρχία όπου θα έχει συνάντηση με τον νομάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη. Αμέσως μετά, θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

    Στις 18:30 στο ξενοδοχείο Grand Serai θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία του κ. Σαμαρά με θέμα «Στρατηγική Ελπίδας», ενώ στις 20:30 στον ίδιο χώρο θα συναντηθεί με κομματικά στελέχη.

    Αύριο, Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ν.Δ θα έχει σύσκεψη με στελέχη του κόμματός του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη συνέχεια στο δημαρχείο θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Νίκο Γκόντα και θα περιοδεύσει στην αγορά της πόλης.

    Το μεσημέρι θα επιστρέψει στην Αθήνα.

    [09] Αντλήθηκαν 1,95 δισ. ευρώ

    Το ποσό των 1,95 δισ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο από τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων (τρίμηνων), ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,05%, ελαφρώς υψηλότερο σε σύγκριση με αυτό της προηγούμενης δημοπρασίας.

    Όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), το Δημόσιο ζητούσε 1,5 δισ. ευρώ και άντλησε από ανταγωνιστικές και μη ανταγωνιστικές προσφορές 1,95 δισ. ευρώ (1,5 δισ. ευρώ και 450 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), ενώ η δημοπρασία υπερκαλύφθηκε κατά 3,85 φορές, έναντι υπερκάλυψης κατά 4,61φορές στην προηγούμενη δημοπρασία της 20ης Απριλίου. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,05%, από 3,65% στις 20 Απριλίου.

    Την προηγούμενη Τρίτη 13 Ιουλίου, ο OΔΔHX είχε δημοπρατήσει έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας (26 εβδομάδων), αντλώντας τελικά από τις αγορές περίπου 2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 4,65%. Το επιτόκιο αυτό είναι μεν χαμηλότερο από εκείνο με το οποίο μας χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, αλλά σημαντικά υψηλότερο από το επιτόκιο που πληρώνουν οι άλλες περιφερειακές αγορές για αντίστοιχες εκδόσεις (π.χ. Πορτογαλία 1,94% στη δημοπρασία του Ιουλίου, Iσπανία 1,57% στη δημοπρασία του Ιουνίου).

    Στο μεταξύ, στην Αθήνα θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Το πόρισμα αυτής της επίσκεψης θα αποτελέσει τη βάση για την παροχή, περί τις αρχές Σεπτεμβρίου, της δεύτερης δόσης του δανείου για το 2010, η οποία θα ανέρχεται στα 9 δισ. ευρώ.

    Μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού

    Κατά 45,4% περιορίστηκε το α΄ εξάμηνο εφέτος το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού- έναντι ετήσιου στόχου για μείωση κατά 39,5%- και διαμορφώθηκε στα 9.754 εκατ. ευρώ από 17.866 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η μείωση του ελλείμματος οφείλεται κυρίως στην περικοπή των δαπανών (του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων συμπεριλαμβανομένου), των μισθών και συντάξεων, και των επιχορηγήσεων (ασφαλιστικά ταμεία, κ.λπ.), ενώ ο ρυθμός αύξησης των εσόδων υστερεί ακόμη έναντι του στόχου. Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στο σκέλος των εσόδων δεν έχουν αποδώσει ακόμη όλα τα μέτρα, όπως η νέα αύξηση κατά 2 μονάδες του ΦΠΑ, η οποία έγινε από την 1η Ιουλίου.

    Ειδικότερα: Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν το α΄ εξάμηνο κατά 7,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 13,7%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην είσπραξη εσόδων ύψους 789 εκατ. ευρώ από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων για τη χρήση του 2008, στις αυξημένες εισπράξεις από ΕΦΚ και αναλογούντα ΦΠΑ καυσίμων, καπνού και αλκοολούχων ποτών (λόγω της αναπροσαρμογής των συντελεστών φορολόγησής τους), στην είσπραξη εσόδων ύψους 275 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας, καθώς και στη μείωση των επιστροφών φόρων κατά 181 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους.

    Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στο ίδιο χρονικό διάστημα, μειώθηκαν κατά 12,5% έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%. Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες 12,3% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,8% και οι τόκοι κατά 13,3% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%. Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για ασφάλιση και περίθαλψη (μείωση των επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 1.379 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών- όπως των επιχορηγήσεων και των καταναλωτικών δαπανών (μείωση κατά 1.066 εκατ. ευρώ)- των αποδόσεων εσόδων τρίτων κατά 769 εκατ. ευρώ και των δαπανών για αποδοχές και συντάξεις κατά 374 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες, τέλος, του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 39,8%, ενώ τα έσοδα του μειώθηκαν κατά 40%.

    [10] Κατάθεση Ζορμπά

    Ολοκληρώθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των δομημένων ομολόγων η κατάθεση του πρώην εισαγγελέα και επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για την καταπολέμηση εσόδων από παράνομες πράξεις και ενέργειες Γιώργου Ζορμπά.

    Κατά την εννιάωρη κατάθεση του, ο κ. Ζορμπάς επέμεινε στις καταγγελίες του περί συντονισμένης επιχείρησης για την αγορά τοξικών ομολόγων, ενώ άφησε αιχμές κατά του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά και του εισαγγελέα εφετών Γιώργου Κολιοκώστα, δίνοντας παράλληλα έμφαση στο ότι επέστρεφαν ως μη σύννομα τα πορίσματα του.

    «Την ίδια ώρα που μου επέστρεφαν ως μη σύννομα τα πορίσματα μου, υπήρχε επιλεκτική διαρροή τους στο Τύπο. Είχε γνώση των πορισμάτων ακόμα και ο πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ» ανέφερε ο κ. Ζορμπάς ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υπήρχε συνειδητή παρακράτηση αποδεικτικών στοιχείων από τους εισαγγελείς που ασχολούνταν με την έρευνα. Υπήρξε συνειδητή προσπάθεια να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια από εισαγγελείς...».

    Έντονα επικριτικός ήταν ο κ. Ζορμπάς κατά του πρώην εισαγγελέα Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά, επιμένοντας ότι δεν έδειξε την απαιτούμενη προσοχή και εγρήγορση για τη δέσμευση των λογαριασμών του στελέχους της North Asset Management Γιώργου Παπαμαρκάκη, στα νησιά Κέυμαν.

    «Την άνοιξη του 2007, κατά την ενέργεια των πρώτων προανακριτικών πράξεων είχαμε ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών με τη SOSCA, τη βρετανική διωκτική αρχή, η οποία εποπτεύει τη δράση επί μεν των λογαριασμών στα Cayman British Islands. Μας είχαν πει ότι έχουμε τη δυνατότητα να δεσμεύσουμε λογαριασμούς της εταιρίας του κ. Παπαμαρκάκη και περιμένουμε την απάντηση της ελληνικής δικαιοσύνης να κάνει αίτημα δικαστικής συνδρομής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορμπάς και συμπλήρωσε:

    «... Επικοινώνησα με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Αλ. Παπαληγούρα και του είπα, σας ενημερώνω διότι διαπιστώνω μια απροθυμία της Εισαγγελίας Εφετών να κάνει αίτημα δικαστικής συνδρομής (...) Μου είπε ο κ. υπουργός ότι το θέμα είναι σοβαρότατο, να απευθυνθείτε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον κ. Σανιδά. Του λέω να πω εκ μέρους σας και μου απάντησε βεβαίως. Απευθύνθηκα στον κ. Σανιδά και η απάντηση του ήταν αρνητική (...) Έμεινε εκεί το θέμα, δεν έγινε αίτημα και ειδοποιήθηκε η SOSCA. Μας είχε πει μάλιστα θα περιμένουμε 40 μέρες να δεσμεύσουμε τους λογαριασμούς Παπαμαρκάκη, του οποίου η προμήθεια ήταν μεγάλη, 19 εκατομμύρια 400 χιλιάδες...»

    Ο κ. Ζορμπάς επέμεινε ότι «αν άνοιγαν οι λογαριασμοί του κ. Παπαμαρκάκη θα είχαμε μάθει πολλά» προσθέτοντας: «Κάτω από τα φοινικόδεντρα στήνονταν εταιρίες και έφευγαν τα λεφτά».

    Στις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το αν ήταν νόμιμη η ενέργεια του κ. Σανιδά και αν έγινε προσπάθεια συγκάλυψης αποδεικτικών στοιχείων, ο κ. Ζορμπάς παρέπεμψε σε ρήση του πρώην υπ. Δικαιοσύνης Θανάση Κανελόπουλου ότι: «Το λογικό δεν έχει ανάγκη αποδείξεως», και συμπλήρωσε: «Η νομική είναι σοφή επιστήμη αλλά και αφορμή πάσης φύσεως παρανομιών».

    Γιατί πιστεύετε ότι φύγατε από την Ανεξάρτητη Αρχή, ρωτήθηκε.

    «Δεν γνωρίζω. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται αδυναμία συνεργασίας» απάντησε ο πρώην εισαγγελέας.

    Ακόμα, ο κ. Ζορμπάς υποστήριξε ότι το ομόλογο του ΤΕΑΔΥ θα έπρεπε να εκδοθεί από τον ΟΔΔΗΧ και όχι από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους όπως έγινε και «μάλιστα αναιτιολόγητα».

    Ο πρώην επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έκανε λόγο για υψηλού ρίσκου προϊόντα, για συντονισμένες ενέργειες των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ όταν ρωτήθηκε αν διαπίστωσε από την έρευνα του «διαδρομές μαύρου πολιτικού χρήματος» όπως αναφέρει στα πορίσματά του παρέπεμπε σε αυτά λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι σαφής στο πόρισμα μου».

    Ο πρώην εισαγγελέας υποστήριξε ότι «υπήρχε προδήλως ή τουλάχιστον υπάρχουν κατά το πόρισμα μου, ενδείξεις ότι υπήρχε γνώση για την έκδοση ομολόγων».

    Πολλές ήταν οι ερωτήσεις βουλευτών που ζήτησαν διευκρινήσεις σχετικά με διαδρομές μαύρου χρήματος και εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

    «Περιγράφετε λεπτομερώς και για την περίπτωση του ΤΕΑΔΥ και του ΤΣΠΕΑΘ διαδρομές "μαύρου χρήματος", διαβάζουμε για βαλίτσες στην Ελβετία, για εταιρίες μαϊμού στη Ρωσία, για συναλλαγές πιθανά ανύπαρκτες. Το θέμα της διαδρομής του μαύρου χρήματος το ψάξατε;» ρώτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας.

    «Ακριβώς τις προθέσεις όλων των πρωταγωνιστών της ιστορίας, είτε είχαν υπουργική ιδιότητα, είτε δικαστική δεν τις γνωρίζω. Ειλικρινώς δεν ξέρω πως εσκέφθησαν οι άνθρωποι και για αυτό η συλλογιστική μου στο πόρισμα βασίζεται σε ενδείξεις και σε στοιχεία τα οποία τελικώς θα εκτιμήσει δικαιοδοτικώς ένα δικαστήριο ασφαλώς (...) Λυπούμαι βαθύτατα διότι άφησα στη μέση έρευνα και για τα ασφαλιστικά ταμεία και για τη Ζήμενς» απάντησε ο κ. Ζορμπάς.

    - «Θεωρείτε ότι έγινε προσπάθεια συγκάλυψης της έρευνας γύρω από το θέμα δομημένων ομολόγων; Είτε με την απομάκρυνση σας και με τη διακοπή της έρευνας όσον αφορά τη διαδρομή μαύρου χρήματος;», επέμεινε ο κ. Πρωτόπαπας.

    «Αντικειμενικώς έμειναν στη μέση οι έρευνες μου. Το λογικώς αυτονόητο δεν έχει ανάγκη αποδείξεως, έλεγε ο Θανάσης Κανελόπουλος», ήταν η απάντησή του.

    Επίμονες ήταν οι ερωτήσεις του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Νικολόπουλου σχετικά με το αν έχει ανακαλύψει εμπλοκή πολιτικών προσώπων κατά τις έρευνες του.

    «Ποια ήσαν. Όνομα και επώνυμο. Πήραν χρήματα; Ναι ή όχι. Γιατί αυτό είναι το μείζον. Μάθατε εκ των υστέρων κάτι περισσότερο από αυτό που έχουμε εμείς σήμερα;» πρόσθεσε ο κ. Νικολόπουλος.

    «Το μείζον είναι ότι σήμερα επιτέλους το ελληνικό κοινοβούλιο έχει το κείμενο δημοσίων εγγράφων και το περιεχόμενό του, το οποίο καλείται να εκτιμήσει. Πέραν αυτού εγώ δεν έχω, όχι δυνατότητα, αλλά ούτε και τη γνώση να σας μιλήσω. Εγώ εκθέτω περιστατικά, συμπεριφορές, προσχεδιάσεις ανεπίτρεπτες. Πέραν τούτου και πέραν του κειμένου, ούτε δικαίωμα είχα να κάνω περαιτέρω έρευνα, γιατί είχε επιληφθεί ειδικός εφέτης ανακριτής, ούτε είχα συγκεντρώσει άλλα στοιχεία».

    Ν. Νικολόπουλος: Πιστεύετε ότι η δικαιοσύνη δεν ανακάλυψε κάτι ή με όσα ακούσαμε σήμερα από εσάς νομίζετε ότι επιχειρήθηκε η επιχειρείται ενδεχομένως συγκάλυψη της υπόθεσης;

    Γ. Ζορμπάς: «Ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος στο στάδιο αυτό μπορεί να μιλήσει για υπάρχουσα απόδειξη. Την απόδειξη θα την προσφέρει ποινικό δικαστήριο. Εγώ αναφέρομαι σε περιστατικά που μου έκαναν εντύπωση και δυσχέραναν μια δική μου έρευνα. Πέραν τούτου δεν είπα τίποτα άλλο. Είπα όμως ότι η δικαιοσύνη όφειλε να έχει περατώσει αυτήν την υπόθεση, της οποίας οι διαστάσεις είτε το θέλαμε είτε δεν το θέλαμε πήραν τη μορφή πολιτικού σκανδάλου (...) Πολιτικές διαστάσεις εδόθησαν όταν ο χωρίς νόμιμη αρμοδιότητα εισαγγελεύς εφετών απεφάνθη περί του μη σύννομου του πορίσματος μου. Ο πρώτος θόρυβος έγινε τότε και πάλι δεν έδωσα αφορμή να γίνει πολιτικός λόγος. Ξέρετε πότε άλλοτε εδόθη τόνος πολιτικής διαστάσεως στην υπόθεση; Όταν τέσσερις μέρες πριν εμφανιστώ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκηρύχθηκαν εκλογές. Τότε πια ήταν αναγκαίος ο θόρυβος. Εσείς τότε αν ήσασταν αντιπολίτευση δεν θα φωνάζατε; Να το πούμε καθαρά. Δεν ήταν αναγκαίο, ως εκ του περιβάλλοντος και του θορύβου να πάρει πολιτικές διαστάσεις το θέμα; Να, γιατί πήρε και πότε τις πολιτικές διαστάσεις. Εγώ δεν είχα πρόθεση να δώσω πολιτικές διαστάσεις, διότι δεν έκανα ποτέ επιλογή παρανομούντων στη ζωή μου. Εδίωκα την παρανομία».

    Ν. Νικολόπουλος: ...τόσα χρόνια διεξάγεται η έρευνα γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν επιβεβαιωθεί αυτές οι εύλογες υποθέσεις ή υπόνοιες ή οι ικανές ενδείξεις που εντοπίσατε;

    Γ Ζορμπάς: ...Ίσως θα έπρεπε να έχει αναγνωστεί και το μέρος εκείνων των ενδείξεων που προσφέρονται στο συμπέρασμα. Δεν το λέω ξεκάρφωτα. Λέω από πού προκύπτουν οι ενδείξεις στο πόρισμα. Μιλώ περί ενδείξεων.

    Αναφερόμενος στον εποπτικό ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος ο κ. Ζορμπάς ανέφερε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες νομοθετικές προβλέψεις που δεν έτυχαν ατυχώς εφαρμογής εξ αφορμής της αβελτηρίας και του εφησυχασμού των Οργάνων της.

    Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τι άλλο να πούμε όταν η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα και εκτάκτων ελέγχων ακόμη στα ασφαλιστικά ταμεία εκ μέρους των αρμόδιων παραγόντων που θεσπίζει ο νόμος και δεν γίνεται αυτό; Εκ των υστέρων έρχεται η ΤτΕ και λέει σε ερώτημα μου και στο ΤΣΠΕΑΘ και στο ΤΕΑΔΥ ότι "δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε αποτίμηση του ομολόγου αυτού ούτε μπορούμε να αποτιμήσουμε εκ μεγεθών την πραγματική αξία που είχε στην αγορά". Και μετά το όλο σκάνδαλο στις 18 Ιουνίου 2007 ο κ. Γκαργκάνας δηλώνει ότι "επικρατεί μεγάλη χαλαρότητα στα ταμεία τα οποία όμως ξέρουν τι αγοράζουν;" Δηλώνει περαιτέρω ότι η Τράπεζα δεν αξιολογεί την επένδυση και αδυνατεί να τιμολογήσει τα ομόλογα ενώ καταλήγει ότι «εγώ απλώς διαφυλάττω το κύρος της Τράπεζας;»

    Και σε άλλο σημείο όταν ξαναρωτάται ο κ. Ζορμπάς τονίζει:

    «Δεν πιστεύω ότι η ΤτΕ δεν μπορούσε να κάνει αποτίμηση ή να ερευνήσει ή να μην βάλει μια επιτροπή ή να κάνει μια πραγματογνωμοσύνη από οικονομολόγους ή και με οικονομολόγους της αλλοδαπής αν ομολογούσε το κεντρικό πιστωτικό μας ίδρυμα ότι τελεί εν αδυναμία, που δεν το πιστεύω. Αλλά η απάντηση που δόθηκε και μάλιστα σε πέντε έξι γραμμές δεν πείθει κανέναν (...) Έπρεπε ο καθένας από τους πολλούς οικονομολόγους που συντηρεί η ΤτΕ και δεν είναι τυχαίος ο όρος, να διερωτηθεί σε ποια άραγε πραγματική τιμή μπορούσε να αγορασθεί το εν λόγω παράγωγο προϊόν στο εξωτερικό, στην αγορά. Ποια ήταν η πραγματική τιμή. Από εκεί προκύπτουν οι απαντήσεις. Μέχρι τώρα θα έπρεπε η ελληνική δικαιοσύνη να πιέσει την ΤτΕ να υπολογίσει και να δώσει μια σαφή έκθεση που θα λύνει κάθε προβληματισμόν».

    Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του ο κ. Ζορμπάς χαρακτήρισε «επικερδές σχήμα και ριψοκίνδυνο ως επενδυτικό προϊόν μη συνάδον με τις προβλέψεις της ελληνικής νομοθεσίας για την επένδυση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων».

    «Δεν είναι ανώνυμη εταιρία να διώκει το κέρδος σε πάσα κατεύθυνση το ασφαλιστικό ταμείο. Τα αποθεματικά χρειάζονται για τις συντάξεις του κόσμου. Δεν μπορεί να κάνει ριψοκίνδυνες πράξεις. Και έχουμε νόμους που το λένε. Αυτοί οι νόμοι παραβιάστηκαν κατά τρόπο όχι ανεξήγητο, αλλά εντελώς απαράδεκτο. Και ευθύνονται πολλοί γι αυτό. Και για αυτό αφόρισα την ΤτΕ σήμερα», πρόσθεσε ο κ. Ζορμπάς.

    Η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαϊδου ρώτησε μεταξύ άλλων:«Ποιοι άλλοι ζημιώθηκαν στην πορεία αυτή πέραν των ασφαλιστικών ταμείων;»

    Γ. Ζορμπάς: «Ωφελήθησαν πολλοί... Παράνομη ωφέλεια υπήρξε εκείνων που πήραν λεφτά. Φερ' ειπείν η ΝΑΜ πήρε υψηλή προμήθεια 19 εκ. 400. χιλιάδες. Όμως το θέμα δεν είναι αυτό, Το θέμα είναι πού πήγαν τα χρήματα αυτά. Τα κράτησε όλα ο κ. Παπαμαρκάκης; Δεν μου φαίνεται. Το «δεν μου φαίνεται» δίνει την απάντηση στο πόρισμα πάλι...»

    Τέλος, βολές εξαπέλυσε ο πρώην εισαγγελέας κατά των δικαστών που καθυστερούν εδώ και 4 χρόνια να ολοκληρώσουν την σχετική έρευνα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ευτυχής η δικαιοσύνη σε μια μακάρια ενασχόληση της επί 4 χρόνια».

    Η Εξεταστική Επιτροπή θα συνεχίσει την έρευνα της με τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ τα πολιτικά πρόσωπα, με πρώτο τον πρώην υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη, προτίθεται να τα καλέσει να καταθέσουν αφού εξαντληθούν οι υπόλοιποι μάρτυρες.

    [11] "Ναι" στα επιδόματα

    Η αμερικανική Γερουσία άνοιξε το δρόμο για την επέκταση των επιδομάτων των μακροχρόνια ανέργων σπάζοντας το αδιέξοδο που είχε προκληθεί με το "πάγωμα " των επιδομάτων γεγονός που είχε οδηγήσει σε απελπισία τα 2 εκατομμύρια ανέργους Αμερικανούς που περιμένουν αυτές τις εβδομαδιαίες επιταγές για να επιζήσουν.

    Με ψήφους 60 υπέρ και 40 κατά, οι Δημοκρατικοί κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που έθεταν οι Ρεπουμπλικάνοι και να προχωρήσουν προς την τελική ψηφοφορία, που αναμένεται να διεξαχθεί εντός της ημέρας.

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το μέτρο και στη συνέχεια να το στείλει για υπογραφή στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 July 2010 - 6:30:42 UTC