Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατά 45,4% περιορίστηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού
  • [02] ΣτΕ για Ιονία Οδό
  • [03] Κ.Γκιουλέκας: Υποψήφιος στη Θεσ/νίκη
  • [04] Νέοι υποδιοικητές στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
  • [05] Απολογήθηκε ο Αγγέλου

  • [01] Κατά 45,4% περιορίστηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού

    Κατά 45,4% περιορίστηκε το α΄ εξάμηνο εφέτος το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού- έναντι ετήσιου στόχου για μείωση κατά 39,5%- και διαμορφώθηκε στα 9.754 εκατ. ευρώ από 17.866 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η μείωση του ελλείμματος οφείλεται κυρίως στην περικοπή των δαπανών (του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων συμπεριλαμβανομένου), των μισθών και συντάξεων, και των επιχορηγήσεων (ασφαλιστικά ταμεία, κ.λπ.), ενώ ο ρυθμός αύξησης των εσόδων υστερεί ακόμη έναντι του στόχου. Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στο σκέλος των εσόδων δεν έχουν αποδώσει ακόμη όλα τα μέτρα, όπως η νέα αύξηση κατά 2 μονάδες του ΦΠΑ, η οποία έγινε από την 1η Ιουλίου.

    Ειδικότερα: Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν το α΄ εξάμηνο κατά 7,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 13,7%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην είσπραξη εσόδων ύψους 789 εκατ. ευρώ από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων για τη χρήση του 2008, στις αυξημένες εισπράξεις από ΕΦΚ και αναλογούντα ΦΠΑ καυσίμων, καπνού και αλκοολούχων ποτών (λόγω της αναπροσαρμογής των συντελεστών φορολόγησής τους), στην είσπραξη εσόδων ύψους 275 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας, καθώς και στη μείωση των επιστροφών φόρων κατά 181 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους.

    Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στο ίδιο χρονικό διάστημα, μειώθηκαν κατά 12,5% έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%. Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες 12,3% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,8% και οι τόκοι κατά 13,3% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%. Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για ασφάλιση και περίθαλψη (μείωση των επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 1.379 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών- όπως των επιχορηγήσεων και των καταναλωτικών δαπανών (μείωση κατά 1.066 εκατ. ευρώ)- των αποδόσεων εσόδων τρίτων κατά 769 εκατ. ευρώ και των δαπανών για αποδοχές και συντάξεις κατά 374 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες, τέλος, του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 39,8%, ενώ τα έσοδα του μειώθηκαν κατά 40%.

    [02] ΣτΕ για Ιονία Οδό

    Το Εβ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπβ αριθμ. 2473/2010 απόφασή του έκανε δεκτή αίτηση κατοίκων και ιδιοκτητών ακινήτων του Δήμου Ζαχάρως Ηλείας που ζητούσαν να ακυρωθεί η από 30.5.2006 υπουργική απόφαση με την οποία ενεκρίθησαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή του τμήματος της Ιονίας Οδού που διέρχεται από την λίμνη Καϊάφα. Όπως είναι γνωστό η Ιονία Οδός συνδέει τους λιμένες Πατρών και Καλαμάτας.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην δικαστική απόφαση η λίμνη Καϊάφα εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000. Ακόμη, το ΣτΕ έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων ότι παράνομα επιλέχθηκε η χάραξη της Ιονίας Οδού από τον Τόπο Κοινοτικής Σημασίας της λίμνης Καϊάφα, χωρίς να εκτιμηθεί ότι αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην λίμνη, όπως και στην πανίδα και χλωρίδα της περιοχής.

    Τέλος, το ΣτΕ έλαβε υπόψιν του την προειδοποιητική επιστολή της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σημαντικές επιπτώσεις του έργου κατασκευής της Ιονίας Οδού στο περιβάλλον της λίμνης Καϊάφα. Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι δεν ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα, με συνέπεια να τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο τα οικολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

    [03] Κ.Γκιουλέκας: Υποψήφιος στη Θεσ/νίκη

    Την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία του κεντρικού δήμου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε σήμερα, ο βουλευτής Αβ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας.

    «Θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος στις επερχόμενες εκλογές της 7ης Νοεμβρίου» τόνισε ο Κ. Γιουλέκας και πρόσθεσε : «Νοιώθω ότι χρωστώ πάρα πολλά σε αυτή την πόλη. Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για τη Θεσσαλονίκη μας».

    Ο Κώστας Γκιουλέκας τόνισε ότι ότι πρόθεση του είναι να υψωθεί «η σημαία της Θεσσαλονίκης» και «να πάει ακόμη πιο δυνατά η φωνή της στο κοινοβούλιο» και για αυτό το λόγο -όπως είπε- και παρά το γεγονός ότι προέρχεται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, η υποψηφιότητά του «είναι πάνω και πέρα από κομματικές σφραγίδες και από χρίσματα».

    «Δεν έχω καμία απολύτως δέσμευση -και το τονίζω- με κανένα πολιτικό κόμμα, από τη στιγμή που δηλώνω την υποψηφιότητά μου, με κανένα επιχειρηματικό συμφέρον και με κανένα απολύτως πρόσωπο» δήλωσε ο κ. Γκιουλέκας. Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση εκλογής του «δε θα ασκήσουμε διοίκηση από το κεντρικό δημαρχείο, αλλά από κάθε γειτονιά της πόλης, γιατί θέλουμε όλες τις δυνάμεις της πόλης, ζωντανά, να είναι μαζί μας»

    Ο κ. Γκιουλέκας άφησε αιχμές για «χτυπήματα κάτω από τη μέση» από αντιπάλους του, που αντί να τον αποτρέψουν τον διευκόλυναν -όπως είπε- να λάβει την απόφασή του «μια ώρα αρχίτερα» και τους προέτρεψε να επιχειρήσουν να αντιπαρατεθούν μαζί του, σε πολιτικό επίπεδο. Τόνισε ότι μόλις ανακοινωθούν όλες οι υποψηφιότητες για το δήμο θα επιχειρήσει να συνεννοηθεί με τους συνυποψηφίους του, ώστε να διεξαχθεί ένας πολιτισμένος προεκλογικός αγώνας και να επικρατήσει πνεύμα συνεργασίας και μετεκλογικά για το καλό της πόλης.

    «Εγκαταλείπω το κοινοβούλιο, αν και είναι βαριά ευθύνη να είμαι βουλευτής αυτής της πόλης και μάλιστα πρώτος σε σταυρούς προτίμησης με τη ΝΔ, ακριβώς γιατί θέλω να προσφέρω σε αυτή την πόλη με όλες μου τις δυνάμεις. Το θεωρώ, ως ύψιστη υπηρεσία, ως διπλή ευθύνη» πρόσθεσε ο Κ. Γκιουλέκας.

    Πριν προβεί στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ο Κώστας Γκιουλέκας εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια και τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του, χαρακτηρίζοντάς την «έγκλημα κατά της κοινωνίας και της δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι πρέπει οι υπεύθυνοι να συλληφθούν και να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

    [04] Νέοι υποδιοικητές στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

    Από τη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοινώθηκε ότι σήμερα, 20/07/2010, ανέλαβαν τα καθήκοντα τους οι νέοι υποδιοικητές του Ιδρύματος και είχαν την πρώτη ενημερωτική συνάντηση με τον Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου. Οι τρείς νέοι υποδιοικητές του Ιδρύματος είναι οι κ.κ.: Διονύσης Πατσούρης, Κωνσταντίνος Νικόλης και Γιάννης Σαριβουγιούκας.

    [05] Απολογήθηκε ο Αγγέλου

    Ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε μετά την απολογία του ενώπιον της εφέτη ειδικής ανακρίτριας κ. Ειρήνης Καλού ο κατηγορούμενος στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου κ. Γιάννης Αγγέλου.

    Ο διευθυντής του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού απολογήθηκε επί περίπου 11 ώρες στην ανακρίτρια για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία σχετικά με τις ανταλλαγές της Μονής Βατοπεδίου με το δημόσιο.

    Ο κ. Αγγέλου καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξή του με την παρούσα υπόθεση. Σήμερα εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου στο οποίο προσήλθε με τους συνηγόρους του κ. Ζήση Κωνσταντίνου και κ. Ράνια Καραπλιάνη αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση στους δημοσιογράφους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 July 2010 - 18:30:37 UTC