Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρομοκρατική ενέργεια η δολοφονία του Σ.Γκιόλια
  • [02] Επιδοτήσεις για την έρευνα

  • [01] Τρομοκρατική ενέργεια η δολοφονία του Σ.Γκιόλια

    Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου, Σωκράτη Γκιόλια, 37 ετών, τα ξημερώματα, έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη.

    Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, που έγιναν γνωστά από την Αστυνομία, τα όπλα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στη δολοφονία, είναι δύο, διαμετρήματος εννέα χιλιοστών και έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών».

    Κατόπιν αυτού, την υπόθεση αναλαμβάνει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, δεδομένου ότι η δολοφονία αποδίδεται και με στοιχεία σε τρομοκρατική ενέργεια.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι δράστες που ήταν πιθανότατα τρεις, πυροβόλησαν με δυο πιστόλια των εννέα χιλιοστών και το θύμα δέχθηκε συνολικά δεκαέξι σφαίρες.

    Οι δράστες φορούσαν στολές, που δεν έχει διευκρινιστεί εάν ήταν αστυνομικές, της Δημοτικής Αστυνομίας, ή υπαλλήλων σεκιούριτι.

    Ο ένας χτύπησε το κουδούνι του δημοσιογράφου που έμενε στο δεύτερο όροφο, στην οδό Δαιδάλου 21, μαζί με τη σύζυγό του και το μόλις τριών ετών παιδί τους και του είπαν, ότι χτυπούσε ο συναγερμός του αυτοκινήτου του, γι'αυτό και κατέβηκε μέσα στη νύχτα να δει τι είχε συμβεί.

    Καθώς όμως βγήκε από το ασανσέρ και άνοιξε την πόρτα της εισόδου της πολυκατοικίας, οι δράστες τον γάζωσαν με τα δύο πιστόλια και διέφυγαν με ΙΧ αυτοκίνητο.

    Το αυτοκίνητο το οποίο είχε κλαπεί το προηγούμενο Σάββατο από τον Αλιμο, βρέθηκε καμένο λίγο αργότερα στη συμβολή των οδών Βουλιαγμένης και Λεωνιδίου, σε απόσταση περίπου ενάμιση χιλιομέτρου από τον τόπο της δολοφονίας.

    Δηλώσεις

    Την απερίφραστη καταδίκη, εκ μέρους της κυβέρνησης, της «άνανδρης και εν ψυχρώ δολοφονίας» του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, απευθύνοντας, ταυτόχρονα, τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης προς στην οικογένεια και τους οικείους του θύματος.

    «Η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου δεν φιμώνονται, δεν τρομοκρατούνται και δεν απειλούνται», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιες αρχές ήδη έχουν αναλάβει δράση, ώστε να συλληφθούν και να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι της δολοφονίας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποσύνδεσε εντελώς τη δολοφονία του δημοσιογράφου από την «κοινωνική βία», λέγοντας πως «αν υιοθετούσαμε κάτι τέτοιο, θα ήταν σαν να νομιμοποιούσαμε αυτό που έγινε».

    Την «οργή» και τη «θλίψη», εκ μέρους όλου του Κοινοβουλίου, για την «αποτρόπαιη δολοφονική ενέργεια, που αφαίρεσε τη ζωή του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκόλια», εκφράζει σε γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος του Σώματος, Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής απευθύνει τα θερμά συλληπητήρια των βουλευτών προς τους οικείους του δημοσιογράφου.

    "Η εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια προκαλεί αισθήματα αποτροπιασμού στην κοινή γνώμη και συγκλονίζει τη δημοσιογραφική οικογένεια, της οποίας το θύμα υπήρξε διακεκριμένο μέλος", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος και προσθέτει:

    "Η ελληνική κοινωνία περιμένει από τις αρμόδιες αρχές να διαλευκάνουν άμεσα την πολύ σκοτεινή αυτή υπόθεση και να εντοπίσουν και να συλλάβουν το ταχύτερο δυνατόν τους δολοφόνους".

    Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ καταδικάζει "τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκόλια" και τονίζει:"Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Οι δολοφόνοι πρέπει να βρεθούν".

    «Η δολοφονία του Σωκράτη ήταν ένα κτύπημα στην ελεύθερη δημοσιογραφία, που σκοπό έχει να εκφοβίσει και να λειτουργήσει αντανακλαστικά φιμώνοντας τους δημοσιογράφους. Η Πολιτεία έχει το δικό της κομμάτι ευθύνης, που δεν θωρακίζει τη δημοσιογραφία και δεν δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες προστασίας», δήλωσε για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, και πρόσθεσε:

    «Τα σκάνδαλα όσο μεγαλύτερα είναι, τόσο μεγαλύτερα όπλα έχουν. Ο Σωκράτης έκανε πρωταθλητισμό. Ήταν ένας δημοσιογράφος με θάρρος, που λειτουργούσε πάντα στο κόκκινο. Κάποιους ενόχλησε και αποφάσισαν να πατήσουν τη σκανδάλη».

    Την οδύνη του για τη δολοφονία του συναδέλφου Σωκράτη Γκιόλια, εκφράζει το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών.

    Σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ, τονίζεται: «Ο τρόπος της δολοφονίας του, παραπέμπει στις πιο άγριες μεθόδους που έχει βιώσει η ελληνική κοινωνία και καθιστά επιτακτική την άμεση και δραστική παρέμβαση των αρχών, προς πάσα κατεύθυνση για την εξιχνίαση του εγκλήματος και την τιμωρία των υπευθύνων.

    Το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ συλλυπείται την οικογένεια του συναδέλφου Σωκράτη Γκιόλια και δηλώνει ότι είναι δίπλα της».

    Τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια, εκφράζει με ανακοίνωσή του και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ), μέλος του οποίου ήταν από το 1998 ο Σωκράτης Γκιόλιας, και "ζητάει από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να βρεθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας ενός μαχητικού και ασυμβίβαστου δημοσιογράφου".

    "Οι δολοφόνοι, έκοψαν βάναυσα το νήμα της ζωής σε ένα νέο άνθρωπο, εξαίρετο επαγγελματία και πατέρα ενός δίχρονου αγοριού, χρησιμοποιώντας πρωτοφανείς μαφιόζικες πρακτικές, που άφησαν άναυδη την Κοινή Γνώμη της χώρας μας", αναφέρει η ανακοίνωση και σημειώνει:.

    "Ο Σωκράτης Γκιόλιας, που ήταν μέλος του ΠΣΑΤ από το 1998, υπήρξε υπόδειγμα ασυμβίβαστου δημοσιογράφου και υπηρετούσε πιστά τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες είχε γαλουχηθεί από μικρός. Υπηρέτησε την αλήθεια, χωρίς εκπτώσεις και δημοσιοσχεσίτικες πρακτικές, ενώ διακρίθηκε όχι μόνο στο αθλητικό ρεπορτάζ και συγκεκριμένα σε ότι είχε να κάνει με τον κλασσικό αθλητισμό, αλλά ήταν θιασώτης και του ερευνητικού και αποκαλυπτικού ρεπορτάζ για κοινωνικά θέματα.

    Είχε βραβευτεί δύο φορές από την Επιτροπή Δημοσιογραφικών Βραβείων του ΠΣΑΤ για αποκαλυπτικά ρεπορτάζ σχετικά με το ντόπινγκ στις εφημερίδες «Ωρα για Σπορ» (2000) και "Sportime" (2006)".

    [02] Επιδοτήσεις για την έρευνα

    Περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να διατεθούν, από το υπουργείο Παιδείας για την έρευνα εντός του 2010, ανακοίνωσε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

    Συγκεκριμένα, η υπουργός τόνισε ότι ήδη έχουν εγκριθεί περίπου 140 καινοτόμες δράσεις προϋπολογισμού 82 εκατ. ευρώ , ενώ θα «τρέξουν» δράσεις ύψους 320 εκ. στο τέλος 2010.

    Παρουσιάζοντας τη νέα πολιτική της κυβέρνησης στον κρίσιμο και σημαντικό τομέα της έρευνας στην Ελλάδα, η υπουργός έθεσε δύο στόχους οι οποίοι αφορούν στη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και τη δημιουργίας ενός αρχιτεκτονικού ιστού των ερευνητικών ινστιτούτων και ερευνητικών κέντρων της χώρας. Η υπουργός αναφερόμενη στα προγράμματα που έχουν ήδη εγκριθεί υπογράμμισε ότι ο στόχος είναι η παραγωγή 40 νέων προϊόντων και 15 ευρεσιτεχνιών.

    Οσον αφορά στην πολιτική προσέγγιση της έρευνας στο υπουργείο Παιδείας , η κ.Διαμαντοπούλου είπε ότι προωθεί τις συνεργασίες των συμπράξεων μεταξύ πανεπιστημίων ερευνητικών κέντρων και ιδιωτικού τομέα.

    Τόνισε ότι θα πέσει ιδιαίτερο βάρος, στους τομείς της πληροφορικής, της ιατρικής της βιοτεχνολογίας , της αγροτοβιοτεχνολογίας και του περιβάλλοντος με ιδιαίτερη έμφαση στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά ζητούμενο είναι η σύνδεση γνώσης με την παραγωγή προκειμένου να μετατραπεί η ελληνική οικονομία σε μια σύγχρονη οικονομία της γνώσης με έμφαση το ανθρώπινο κεφάλαιο και την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψίστης ποιότητας.

    Τέλος, επισήμανε ότι η πολιτική του υπουργείου μπορεί να κωδικοποιηθεί σε 3 «έψιλον» Δηλαδή : Εκπαίδευση- Έρευνα- Επενδύσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 July 2010 - 16:30:22 UTC