Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο η πορεία της οικονομίας
  • [02] Αναδασωτέες οι περιοχές που επλήγησαν
  • [03] ΥΠΕΚΑ για εξοικονόμηση ενέργειας
  • [04] Απολογία Γ.Αγγέλου. Νέα προθεσμία
  • [05] Απάντηση στις διαπιστώσεις Ρακιντζή
  • [06] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ
  • [07] Δολοφονία δημοσιογράφου
  • [08] Απεργούν οι γιατροί
  • [09] "Ναι" στην αναδιάρθρωση
  • [10] Υποβάθμιση της Ιρλανδίας
  • [11] Αρνητικές αντιδράσεις

  • [01] Στο επίκεντρο η πορεία της οικονομίας

    Στην Αθήνα θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Το πόρισμα αυτής της επίσκεψης θα αποτελέσει τη βάση για την παροχή, περί τις αρχές Σεπτεμβρίου, της δεύτερης δόσης του δανείου για το 2010, η οποία θα ανέρχεται στα 9 δισ. ευρώ.

    Εξάλλου, θετικές είναι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ, στην ενδιάμεση έκθεση του οποίου σημειώνεται ότι τα δημοσιονομικά της χώρας έχουν μπεί σε καλό δρόμο, με τις δαπάνες να βρίσκονται υπό πλήρη έλεγχο και το έλλειμμα να έχει μειωθεί πολύ περισσότερο απ' ότι είχε προγραμματιστεί. Θετικά αποτιμάται η προώθηση του σχεδίου "Καλλικράτης", αλλά και οι κινήσεις για εξυγίανση του ΟΣΕ.

    Στη έκθεση επισημαίνονται οι κίνδυνοι από την παραοικονομία και τις υψηλές δαπάνες για τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ, θέματα, που, όπως αναφέρει, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, ενώ γίνεται αφορά και στον υψηλό πληθωρισμό.

    Την εκτίμηση ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα πολύ ομαλοποιημένο δρόμο, διατυπώνει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian, που φέρει τον τίτλο "ο Παπανδρέου αναλαμβάνει ολύμπιο έργο". Παράλληλα επισημαίνει πως ήταν γνώστης του υψηλού χρέους και ελλείμματος της χώρας, αλλά δεν είχε ιδέα για το βάθος και το εύρος των προβλημάτων.

    Αναφερόμενος στην οδυνηρή δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης, σημειώνει ότι "στην πολιτική είσαι αναγκασμένος να παίρνεις σκληρές αποφάσεις. Οι επιλογές που είχαμε ήταν ή χρεοκοπούμε ή παίρνουμε τα μέτρα αυτά, τονίζει ο κ. Παπανδρέου και χαρακτηρίζει ως «μικρή επανάσταση» την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στο να καταστήσουν την Ελλάδα «την πιο διαφανή χώρα στον κόσμο».

    [02] Αναδασωτέες οι περιοχές που επλήγησαν

    Άμεσα αναδασωτέες ανακηρύσσονται οι εκτάσεις που επλήγησαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε στη βορειανατολική Αττική, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ξεπερνά τα οκτώ χιλιάδες στρέμματα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η έκταση που αποτεφρώθηκε.

    Στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι, στο πλαίσιο της σύνταξης και κύρωσης δασικών χαρτών, έχει ήδη αποτυπωθεί το μεγαλύτερο μέρος - περίπου το 80% - της Αττικής. Το υπόλοιπο 20% βρίσκεται σε στάδιο ανάθεσης και σύντομα το έργο θα έχει ολοκληρωθεί, παραδίδοντας κυρωμένους δασικούς χάρτες που θα διασφαλίζουν την προστασία των καμένων εκτάσεων από κάθε αλλαγή χρήσης, όπως παράνομες καταπατήσεις και αυθαίρετες οικοδομές.

    «Στην επίσπευση της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών όλης της χώρας, καταλυτικό ρόλο θα παίξει το σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ βΧρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξειςβ, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση», καταλήγει η ανακοίνωση.

    Χθες, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών αρμόδιος για υποθέσεις περιβάλλοντος, Δημήτρης Γκύζης διενήργησε αυτοψία στους τόπους που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική, το Σάββατο το μεσημέρι, καθώς έχει στοιχεία που συντείνουν στο ενδεχόμενο οι πυρκαγιές στον Βαρνάβα και στο Μικροχώρι Καπανδριτίου, να οφείλονται σε πλημμελή συντήρηση πυλώνων της ΔΕΗ.

    Ετσι, ο εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, ώστε να αποσαφηνιστεί εάν ισχύει ή όχι η πιθανότητα αυτή.

    Αντίστοιχη έρευνα θα διενεργηθεί και από πραγματογνώμονα, από την πλευρά της ΔΕΗ.

    Ο εισαγγελέας αναμένει τα πορίσματα από τις δύο πραγματογνωμοσύνες την επόμενη εβδομάδα.

    Στο μεταξύ, ένας 27χρονος Αλβανός, οδηγός φορτηγού και ο 37χρονος Ελληνας συνοδός του συνελήφθησαν από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Ανω Σούλι Γραμματικού, ενώ ήταν σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά στο Μικροχώρι - Βαρνάβα Αττικής.

    Οπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο Αλβανός πέταξε αναμμένο τσιγάρο από το αυτοκίνητό του, με αποτέλεσμα να πάρουν φωτιά ξερά χόρτα, παρά τις προειδοποιήσεις της Πυροσβεστικής για μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς και τις εκκλήσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

    Η φωτιά σβήστηκε έγκαιρα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και λίγο αργότερα με βάση στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα συνελήφθη ο 27χρονος, που κατηγορείται για εμπρησμό δασικής έκτασης από αμέλεια και ο 37χρονος Ελληνας που κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία και ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης, επειδή προσπάθησε να καλύψει το συνάδελφό του.

    Και οι δύο θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα με την αυτόφωρη διαδικασία.

    Η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με σκοπό να εντοπιστούν τα αίτια της πυρκαγιάς στην Αττική.

    Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας πρωτοδικών κ. Δημήτρης Γκύζης, ο οποίος έχει εντολή να διακριβώσει εάν οι φωτιές οφείλονται σε αμέλεια ή σε πρόθεση και σε κάθε περίπτωση να εντοπίσει τους υπαίτιους.

    [03] ΥΠΕΚΑ για εξοικονόμηση ενέργειας

    Την πρόσκληση υποβολής προτάσεων «Πρότυπα Επιδεικτικά έργα αξιοποίησης ΑΠΕ ή και Εξοικονόμησης Ενέργειας σε δημόσια κτίρια», από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγή. Το ΥΠΕΚΑ προβαίνει σε αυτή την κίνηση στο πλαίσιο της μείωσης των κρατικών δαπανών και της προστασίας του περιβάλλοντος, μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων του δημόσιου τομέα με τη χρήση τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών καθώς και εξοικονόμησης ενέργειας.

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι στην πρόσκληση εντάσσονται επιδεικτικά έργα σε δημόσια κτίρια, όπου στεγάζονται υπηρεσίες υπουργείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, με σκοπό την ενεργειακή τους αναβάθμιση και την εξοικονόμηση ενέργειας. Σκοπός του ΥΠΕΚΑ είναι να υιοθετηθεί αυτή η πρακτική και στους υπόλοιπους οργανισμούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

    Ειδικότερα, χρηματοδοτούνται έργα που περιορίζουν τις ενεργειακές απαιτήσεις σε θέρμανση, ψύξη, φωτισμό, ζεστό νερό χρήσης των κτιρίων.

    Συγκεκριμένα, μπορούν να χρηματοδοτηθούν:

    - ηλιοθερμικά συστήματα παραγωγής θερμού νερού

    - συστήματα εκμετάλλευσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για παραγωγή θερμικής και ψυκτικής ενέργειας

    - προσθήκες θερμομόνωσης

    - νέα κουφώματα

    - συστήματα ηλιοπροστασίας και αερισμού

    - φύτευση ταρατσών

    - νέοι καυστήρες

    - αντικατάσταση παλιού κλιματιστικού με κεντρικό σύστημα υψηλής απόδοσης

    - εγκαταστάσεις συστημάτων μέτρησης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, κ.ά.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τους επόμενους έξι μήνες και μέχρι την εξάντληση των παραπάνω διαθέσιμων πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ). Τα απαιτούμενα στοιχεία για την υποβολή αιτήσεων αναφέρονται στην Υπουργική Απόφαση της πρόσκλησης, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΕΠΠΕΡΑΑ (www.epperaa.gr), καταλήγει η ανακοίνωση.

    [04] Απολογία Γ.Αγγέλου. Νέα προθεσμία

    Νέα προθεσμία ζήτησε και έλαβε, από την ανακρίτρια της υπόθεσης των ανταλλαγών της Μονής Βατοπαιδίου με το Δημόσιο Ειρήνη Καλού, ο πρώην στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή, Γιάννης Αγγέλου.

    Ο διευθυντής του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού, κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για ηθική αυτουργία σε απιστία, στην υπόθεση των ανταλλαγών της Μονής.

    Ο κ. Αγγέλου, προσήλθε πολύ νωρίς σήμερα το πρωί, κάτω από άκρα μυστικότητα στο ανακριτικό γραφείο και ζήτησε ολιγοήμερη προθεσμία, ώστε να προετοιμάσει την απολογία του.

    Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία της νέας προθεσμίας, που έλαβε ο κ. Αγγέλου.

    [05] Απάντηση στις διαπιστώσεις Ρακιντζή

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αντεισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, με αφορμή τις τοποθετήσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με την Δικαιοσύνη, προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση:

    "Η δήλωση του κ. Ρακιντζή, ότι έχουν αποσταλεί τα τελευταία έξι χρόνια 450 υποθέσεις επίορκων δημόσιων υπαλλήλων και καμία δεν έχει τελεσιδικήσει, έπρεπε να έχει άλλους αποδέκτες και όχι αποκλειστικά την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της.

    Η κατακλυσμιαία εισαγωγή υποθέσεων στα ακροατήρια (περίπου 30- 40 υποθέσεις εισάγονται για εκδίκαση στα Εφετεία Κακουργημάτων Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης), καθιστά ανέφικτη την έγκαιρη εκδίκασή τους και για αυτό το φαινόμενο δεν φέρουν ευθύνη ή τουλάχιστον τη μεγαλύτερη, οι δικαστές και εισαγγελείς. Η κατακόρυφη αύξηση των μηνύσεων (περίπου 300.000 μηνύσεις στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών), η ποινικοποίηση αστικών διαφορών και η έλλειψη δικονομικών θεσμών ποινικής διαμεσολάβησης, καθιστούν δύσκολη έως αδύνατη την απονομή Δικαιοσύνης, όπως απαιτεί ένα σύγχρονο κράτος δικαίου.

    Η αιχμή του κ. Ρακιντζή για περίεργα απαλλακτικά βουλεύματα ή αποφάσεις που αφορούν επωνύμους υπόκειται στις εξής ενστάσεις: Στο βωμό της δημιουργίας εντυπώσεων δεν μπορούν να παραγνωρίζονται βασικές αξίες και θεσμοί του δικαιϊκού μας πολιτισμού, ούτε η επωνυμία ή η ανωνυμία ενός πολίτη, που εμπλέκεται στη Δικαιοσύνη, αποτελούν τεκμήρια ενοχής ή αθωότητας.

    Οι τοποθετήσεις αυτές, πρέπει να συνοδεύονται από επαρκή στοιχεία, τα οποία να διαβιβάζονται στην αρμόδια Εισαγγελική αρχή, διότι σε αντίθετη περίπτωση καταπίπτουν στην κατηγορία των ισοπεδωτικών γενικεύσεων με αποτέλεσμα τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο.

    Η Ε.Ε.Ε. διαχρονικά είχε την παρρησία να αναδείξει τα διαρθρωτικά και χρόνια προβλήματα που επικρατούν στον χώρο της Δικαιοσύνης με τρόπο όμως που εμπεριείχε στατιστική επιβεβαίωση και τεκμηριωμένες προτάσεις.

    Η ανάδειξη των προβλημάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης και οι προτάσεις για τη βελτίωση της εικόνας της, προϋποθέτουν σε βάθος μελέτη, κριτική προσέγγιση και κυρίως και αποφυγή εξαγωγής ατεκμηρίωτων συμπερασμάτων".

    [06] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Απολογία Γιάννη Αγγέλου. Ο διευθυντής του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή απολογείται στην εφέτη ειδική ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, κατηγορούμενος στην υπόθεση του Βατοπεδίου μετά την απαγγελία σε βάρος του της κατηγορίας της ηθικής αυτουργίας σε απιστία. Αθήνα/Εφετείο - 08:30:00

  • Συνάντηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα θα συναντηθεί με τον Σύλλογο Εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Αθήνα/Πλ. Ελευθερίας 1 - 10:30:00

  • Συνέντευξη τύπου της υπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκας Κατσέλη με θέμα την υπογραφή του «Συμβολαίου» για τη Στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Η υπουργός θα παραχωρήσει τη συνέντευξη στο πλαίσιο της Ημερίδας με θέμα την παρουσίαση του «Εθνικού Σχεδίου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων 2010-2013». Αθήνα/ ΓΓΕ-Φραγκούδη 11, Καλλιθέα - 11:00:00

  • Συνάντηση ΥΠΕΞ, Δ. Δρούτσα, με Κύπριο ομόλογό του, Μ. Κυπριανού- Δηλώσεις. Αθήνα/Β. Σοφίας 5 - 12:00:00

  • Παρουσίαση στην Ελλάδα μιας νέας τεχνολογίας διαδραστικής επικοινωνίας που στηρίζεται στο Ιντερνέτ και στο Bluetooth του κινητού τηλεφώνου. Το κάνει ομάδα και με Έλληνες της διασποράς. Αθήνα/Ινστιτ. Θερβάντες (Μητροπ. 23) - 12:00:00

  • Συνέντευξη Τύπου της υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Αννας Διαμαντοπούλου για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας. Αθήνα/Αίθουσα Έλλη Παππά. - 12:30:00

  • Ομιλία του υπουργούν Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε εκδήλωση με θέμα "Η Ελληνική Οικονομία και το Πρόγραμμα Σταθερότητας". Αθήνα/ξενοδοχείο Μ.Βρετανία - 13:00:00

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, θα δεχθεί τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μαζί με τους νέους Πρόεδρο και Αντιπροέδρους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους - 12:00:00

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, θα δεχθεί το Διοικητή και μέλη του Δ.Σ. του Νοσοκομείου "ΣΩΤΗΡΙΑ" - 13:00:00

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, θα δεχθεί τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Νικ. Σηφουνάκη - 13:30:00

    Βόρεια Ελλάδα

  • Επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη στην Καβάλα, προκειμένου να παραβρεθεί στην συνεδρίαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης αναμένεται να βρεθεί το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος του δικηγόρου αλλά και η επιβολή ΦΠΑ στις υπηρεσίες που παρέχει.

  • Συνέντευξη Τύπου της αντιδημαρχίας Πολιτισμού και του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Η αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης και το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, στο πλαίσιο των "Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου", θα ανεβάσουν την παράσταση "Αρχοντοχωριάτης", του Μολιέρου, στο θέατρο Κήπου. Θεσσαλονίκη/Θέατρο Κήπου - 12:00:00

  • Παράδοση στην κυκλοφορία τμήματος της Εγνατίας Οδού. Το τμήμα "Α/Κ Βογατσικού-Α/Κ Αλιάκμονα" του κάθετου άξονα "Σιάτιστα - Ιεροπηγή/ Κρυσταλλοπηγή" της Εγνατίας Οδού θα παραδοθεί στην κυκλοφορία. Τα εγκαίνια θα γίνουν στον ανισόπεδο κόμβο του Βογατσικού, στο νομό Καστοριάς. 16:00:00

    ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Στίβος-Παγκόσμιο εφήβων/νεανίδων: Καναδάς. 3.000μ (Ν) ΤΕΛΙΚΟΣ - 19:25:00

  • Χάντμπολ: Κλήρωση Α1 ανδρών & Α1 γυναικών. Γραφεία ΟΧΕ - 12:00:00

    -

    [07] Δολοφονία δημοσιογράφου

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Ασφάλειας Αττικής, για την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια τα ξημερώματα, έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη.

    Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, οι δράστες που ήταν πιθανότατα τρεις, πυροβόλησαν με δυο πιστόλια των εννέα χιλιοστών και το θύμα δέχθηκε συνολικά δεκαέξι σφαίρες.

    Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας εκτιμούν ότι πρόκειται πιθανότατα για συμβόλαιο θανάτου και η δολοφονία ήταν άψογα οργανωμένη.

    Οι δράστες φορούσαν στολές, που δεν έχει διευκρινιστεί εάν ήταν αστυνομικές, της Δημοτικής Αστυνομίας, ή υπαλλήλων σεκιούριτι.

    Ο ένας χτύπησε το κουδούνι του δημοσιογράφου που έμενε στο δεύτερο όροφο, στην οδό Δαιδάλου 21, μαζί με τη σύζυγό του και το μόλις τριών ετών παιδί τους και του είπαν, ότι χτυπούσε ο συναγερμός του αυτοκινήτου του, γι'αυτό και κατέβηκε μέσα στη νύχτα να δει τι είχε συμβεί.

    Καθώς όμως βγήκε από το ασανσέρ και άνοιξε την πόρτα της εισόδου της πολυκατοικίας, οι δράστες τον γάζωσαν με τα δύο πιστόλια και διέφυγαν με ΙΧ αυτοκίνητο.

    Το αυτοκίνητο το οποίο είχε κλαπεί το προηγούμενο Σάββατο από τον Αλιμο, βρέθηκε καμένο λίγο αργότερα στη συμβολή των οδών Βουλιαγμένης και Λεωνιδίου, σε απόσταση περίπου ενάμιση χιλιομέτρου από τον τόπο της δολοφονίας.

    Τα κίνητρα της δολοφονίας ερευνώνται από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής.

    Δηλώσεις

    "Η εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια προκαλεί αισθήματα αποτροπιασμού στην κοινή γνώμη και συγκλονίζει τη δημοσιογραφική οικογένεια, της οποίας το θύμα υπήρξε διακεκριμένο μέλος", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος και προσθέτει:

    "Η ελληνική κοινωνία περιμένει από τις αρμόδιες αρχές να διαλευκάνουν άμεσα την πολύ σκοτεινή αυτή υπόθεση και να εντοπίσουν και να συλλάβουν το ταχύτερο δυνατόν τους δολοφόνους".

    Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ καταδικάζει "τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκόλια" και τονίζει:"Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Οι δολοφόνοι πρέπει να βρεθούν".

    [08] Απεργούν οι γιατροί

    Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα νοσοκομεία, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των γιατρών που απεργούν από σήμερα εως και την Παρασκευή, αντιδρώντας στις διατάξεις του νομοσχεδίου που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, για το ΕΣΥ. Το ν/σ εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη.

    «Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν θα επιτρέψουν στη σημερινή συγκυρία της κρίσης, της φτώχειας και της ανέχειας να επιβαρυνθεί ούτε στο ελάχιστο ο πολίτης για να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες περίθαλψης που δικαιούται μέσω της γενικευμένης λειτουργίας ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Η ΟΕΝΓΕ οργανώνει πανελλαδικό συλλαλητήριο στη Βουλή τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

    Κομβικό σημείο του νομοσχεδίου είναι η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, ώστε, όπως εξήγησε η κα Ξενογιαννακοπούλου, αφενός να αξιοποιηθεί ο ακριβός εξοπλισμός τους και αφετέρου να επιστρέψει στο Δημόσιο ένα μέρος από τις δαπάνες που καταλήγουν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω απογευματινών ιατρείων με αξιοποίηση του μόνιμου, ή επικουρικού, όπου χρειαστεί, προσωπικού, αλλά και των πανεπιστημιακών ιατρών, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων. Η δυνατότητα θα παρέχεται με συμβάσεις του ΕΣΥ με τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις ασφαλιστικές εταιρίες του ασθενούς που θα επιβαρύνονται τη δαπάνη, ενώ τα έσοδα θα καλύπτουν τις ανάγκες των νοσοκομείων.

    Παράλληλα, αλλάζει το σύστημα των Επικουρικών Ιατρών βάσει των πραγματικών αναγκών κυρίως σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές με την προκήρυξη κατά προτεραιότητα των κενών θέσεων, ενώ θα δίνονται κίνητρα και για το διορισμό μόνιμων ιατρών του ΕΣΥ σε αυτές τις περιοχές με προσαύξηση του μισθού κατά 10% και αύξηση της μοριοδότησης ύστερα από 5ετία.

    Αλλάζει επίσης το θέμα των εφημεριών με τη θέσπιση μηνιαίας αποζημίωσης για σταθερό αριθμό υποχρεωτικών εφημεριών και δέσμευση πληρωμής στον επόμενο μήνα, ενώ επιπλέον αναγκαίες εφημερίες θα καλύπτονται από τα έσοδα των νοσοκομείων.

    Θεσπίζεται, βαθμίδα Συντονιστή Διευθυντή στα νοσοκομεία, ενώ μειώνονται τα μέλη των ΔΣ κατά δύο και καταργείται η θέση του αντιπροέδρου σε ιδρύματα άνω των 400 κλινών. Παράλληλα, θα υπάρξει η διαδικασία ετήσιων κυλιόμενων πινάκων με πλήρη ενημέρωση για τις εκκενώσεις θέσεων εντός δύο μηνών για τη στήριξη του προσωπικού του ΕΣΥ.

    Γραφείο Υποστήριξης του Πολίτη σε κάθε νοσοκομείο, Συμβούλιο Διαβούλευσης, Διαφάνειας και Λογοδοσίας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας σε κάθε Δήμο, Περιφερειακό Συμβούλιο Προγραμματισμού και ετήσια Έκθεση του Υπουργού Υγείας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, συνθέτουν ένα νέο κεφάλαιο για τα δικαιώματα του πολίτη και τη λογοδοσία. Ταυτόχρονα, εισάγεται ο θεσμός του εθελοντισμού με πρόβλεψη σύστασης ειδικού Μητρώου Εθελοντών.

    [09] "Ναι" στην αναδιάρθρωση

    Νέα δεδομένα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δημιουργεί η συνδυασμένη πρόταση της Τραπέζης Πειραιώς για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η πρόταση αυτή ενεργοποιεί στρατηγικές αναζητήσεις και επικείμενες συμφωνίες από το σύνολο των τραπεζικών ομίλων και αναμένεται ριζική αναδιάταξη του τραπεζικού κλάδου.

    Εντός των ημερών, το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει στον ορισμό συμβούλων, με αντικείμενο την αποτίμηση των συμμετοχών του Δημοσίου στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα και ειδικότερα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, ενώ έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στις τράπεζες, οι οποίες μελετούν τις επόμενες κινήσεις τους και τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν.

    Η κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, βλέπει θετικά την αναδιάρθρωση των τραπεζών. Σε συνέντευξή του στο 'Εθνος της Κυριακής, ο κ.Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία πάνω ή κάτω από το τραπέζι και πως η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς θα εξεταστεί με βάση τις θεσμοθετημένες διαδικασίες.

    «Είναι προφανές ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί, αν δεν υπάρχει αποτίμηση και αξιολόγηση ειδικών συμβούλων του Δημοσίου και χωρίς να έχουμε μία συνολική τεκμηριωμένη εικόνα για τα αποτελέσματα οποιασδήποτε απόφασης», τονίζει.

    «Η μέχρι σήμερα στήριξη του τραπεζικού συστήματος στις δύσκολες στιγμές δεν σημαίνει ότι επικροτούμε τον τρόπο, με τον οποίο λειτούργησαν οι ελληνικές τράπεζες στις καλές εποχές», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών και επαναλαμβάνει τις επισημάνσεις του πρωθυπουργού ότι «οι τράπεζες από εδώ και πέρα πρέπει να ξαναμπούν στο παιχνίδι της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, διοχετεύοντας κεφάλαια και παίρνοντας ενεργά μέρος στην ανάπτυξη της χώρας».

    Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στα «τεστ αντοχής», ο κ. Παπακωνσταντίνου διατυπώνει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης ότι «οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τα stress tests», αλλά σε κάθε περίπτωση «το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δημιουργήθηκε ακριβώς για να στηρίξει οποιαδήποτε τράπεζα βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση».

    Κατά τα λοιπά, ο υπουργός σημειώνει πως «τα πιο δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα έχουν ήδη ληφθεί», ενώ για το πεδίο της φοροδιαφυγής και τη λειτουργία του μηχανισμού είσπραξης των οφειλομένων, τονίζει πως «γίνεται πολύ συστηματική δουλειά». Ως απόδειξη, δε, της αποτελεσματικότητας του μέσου της «διασταύρωσης στοιχείων», κάνει γνωστό πως, στα ταμεία της Εφορίας έχουν σταλεί περί τους 230 από τους 989 μεγαλοοφειλέτες της Μυκόνου και της Σαντορίνης κι αν κάποιοι δεν ανταποκριθούν στην προθεσμία της 20ης Ιουλίου, που τους έχει δοθεί, θα κινηθεί διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης.

    [10] Υποβάθμιση της Ιρλανδίας

    Ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας στο Aa2 από το Aa1.

    "Η σημερινή υποβάθμιση οφείλεται κυρίως στην σταδιακή, αλλά σημαντική απώλεια χρηματοοικονομικής ισχύος της ιρλανδικής κυβέρνησης, όπως αυτή αντανακλάται στην αύξηση του χρέους ως ποσοστού επί του ΑΕΠ", δήλωσε ο Ντιετμάρ Χόρνουνγκ, υψηλόβαθμος αναλυτής της Moody's.

    H Μοοdy's ανακοίνωσε επίσης ότι αναμένει πως η οικονομική ανάπτυξη της Ιρλανδίας για τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια θα είναι χαμηλότερη από των περασμένων ετών, καθώς τόσο ο τραπεζικός όσο και ο τομέας των ακινήτων έχουν εξασθενημένες προοπτικές ανάπτυξης.

    Ζητούν νέα μέτρα από την Ουγγαρία

    Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Ευρωπαϊκή Ενωση, έπειτα από μία σειρά διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους τους από τις 6 έως τις 17 Ιουλίου.

    "Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα συνεχίσει την πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών στους τομείς που οι εταίροι μας θεωρούν σημαντικούς, όπως το χρηματοοικονομικό σύστημα, η δημόσια υγεία και τα μέσα μαζικής μεταφορας", δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Οικονομίας Γκέργκι Ματόλτσι σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

    "Στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει η Ουγγαρία το συντομότερο δυνατό μία από τις πιο ανταγωνιστικές και σταθερές χώρες της κεντρικής Ευρώπης", πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της ΕΕ θα συνεχιστούν.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση πάγωσαν το πρόγραμμα στήριξης της Ουγγαρίας, που δημιουργήθηκε το 2008 για να διασωθεί η χώρα από την οικονομική κατάρρευση, προειδοποιώντας ότι η Βουδαπέστη πρέπει να λάβει σκληρά μέτρα για να επιτύχει τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

    Η αναστολή των συζητήσεων του ΔΝΤ και της ΕΕ με την Ουγγαρία σημαίνει ότι η χώρα δεν θα έχει πρόσβαση στα υπόλοιπα κονδύλια που προβλέπονται στο πλαίσιο του πακέτου των 25,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που σήμερα χρησιμοποιούνται ως "δίχτυ ασφαλείας" μέχρι να μπορέσει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση της οικονομίας.

    Ο Κριστόφ Ρόζενμπεργκ, επικεφαλής εμπειρογνώμων του ΔΝΤ στην Ουγγαρία, είχε δηλώσει το Σάββατο ότι πρέπει να ληφθούν "δύσκολες αποφάσεις" για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ουγγαρίας και κυρίως για να μειωθούν οι δαπάνες και να αναδιαρθρωθούν οι δημόσιες επιχειρήσεις.

    Σε ανακοίνωσή του ο Ρόζενμπεργκ είχε υπογραμμίσει ότι "οι στόχοι της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος που έχουν ανακοινωθεί --στο 3,8% του ΑΕΠ για το 2010 και σε λιγότερο από 3% το 2011-- παραμένουν η σωστή βάση για την απαραίτητη διαδικασία ισχυροποίησης (...), όμως πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για να επιτευχθούν" οι στόχοι.

    [11] Αρνητικές αντιδράσεις

    Αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στο πακέτο προτάσεων από τρεις άξονες, που δημοσιοποίησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στις 15 Ιουλίου, για προώθηση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

    Αναφορικά με τον πρώτο άξονα, για διασύνδεση του περιουσιακού με τις εδαφικές αναπροσαρμογές και το θέμα των εποίκων, ο Ντερβίς Ερογλου δήλωσε ότι από την ημέρα που άρχισαν οι συνομιλίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά καταβάλλει προσπάθειες για διασύνδεση του περιουσιακού με άλλα κεφάλαια και χαρακτήρισε λανθασμένη την προσπάθεια.

    «Από την πρώτη στιγμή εξηγήσαμε στην ελληνοκυπριακή πλευρά ότι κάθε κεφάλαιο πρέπει να τυγχάνει ξεχωριστής διαπραγμάτευσης», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

    Ο Ντερβίς Ερογλου ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιχειρεί να δημιουργήσει την εικόνα ότι υποβάλλει νέες προτάσεις, δημοσιοποιώντας προηγούμενες προσεγγίσεις της.

    Υποστήριξε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει υποβάλει τίποτε καινούργιο στα θέματα της Αμμοχώστου και της Διεθνούς Διάσκεψης και παράλληλα προωθεί προσεγγίσεις τις οποίες χαρακτήρισε απαράδεκτες.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πρόσθεσε ότι ο ίδιος υποστηρίζει την πρόταση της Τουρκίας για διεθνή διάσκεψη, επειδή, όπως υποστήριξε, η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν είναι ούτε ρεαλιστική ούτε και πρακτική.

    Η Αγκυρα προωθεί διεθνή διάσκεψη των τριών εγγυητριών δυνάμεων και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, ενώ η πρόταση Χριστόφια προνοεί διάσκεψη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των τριών εγγυητριών δυνάμεων, των δύο κοινοτήτων και της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο να συζητηθούν οι διεθνείς πτυχές του προβλήματος, όπως η αποχώρηση των στρατευμάτων και οι εγγυήσεις.

    "Έχουμε πράγματι να κάνουμε με ένα δύσκολο συνομιλητή, ο οποίος συμπεριφέρεται, θεωρώντας πολλές φορές ότι τα τετελεσμένα της βίας μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως πραγματικότητες, την ίδια στιγμή που, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, διακηρύττει παντού ότι επιδιώκει λύση μέσα στο 2010", δήλωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας, μιλώντας σε εκδήλωση για τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ωστόσο, ότι "η πολιτική βούληση απαιτεί πράξεις και όχι επικοινωνιακή διαχείριση στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών".

    Για αυτό λοιπόν, συνέχισε, "αναμένουμε από την τουρκοκυπριακή ηγεσία και την Αγκυρα να δείξουν στην πράξη, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ότι δεσμεύονται από το συμφωνημένο πλαίσιο και να καταθέτουν προτάσεις λογικές και εποικοδομητικές που δημιουργούν προϋποθέσεις επίτευξης ενός ρεαλιστικού συμβιβασμού".

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επαναβεβαίωσε ότι "θα συνεχίσουμε σταθερά και με ειλικρίνεια να επιδιώκουμε λύση με καλή θέληση, αλλά λύση στηριγμένη σε βασικές αρχές, λειτουργική και βιώσιμη, και όχι απλώς λύση για διευκόλυνση της Τουρκίας και των ξένων συμφερόντων".

    Επεσήμανε ότι "ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, ότι η λύση θα βρεθεί στη βάση των συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979 και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο, και θα είναι λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη ιθαγένεια και μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα".

    Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη λειτουργία της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια που καταβάλλεται στα πλαίσια της Επιτροπής ,ώστε να επιτευχθεί εντατικοποίηση του έργου της και παραγωγή περισσότερων αποτελεσμάτων.

    Πρόσθεσε ότι "δυσκολίες, βέβαια, υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν, όμως με υπομονή και μεθοδικότητα πετύχαμε να ξεπεραστούν σε μεγάλο βαθμό". Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η ΔΕΑ ξεκίνησε τις εργασίες της με δύο συνεργεία εκταφών, ένα στις κατεχόμενες και ένα στις ελεύθερες περιοχές, αλλά σήμερα η προσπάθεια έχει σημαντικά αναβαθμιστεί και εργάζονται οκτώ συνεργεία, έξι στις κατεχόμενες και δύο στις ελεύθερες περιοχές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 July 2010 - 10:30:45 UTC