Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Δικαιοσύνη πρέπει να παίξει το ρόλο της"
  • [02] Ικανοποίηση για την πορεία της οικονομίας
  • [03] Στις 22 Ιουλίου η απολογία Τ.Μαντέλη
  • [04] Το ασφαλιστικό στο δημόσιο
  • [05] Αποκλιμάκωση επιτοκίων
  • [06] Αλλαξε ρότα

  • [01] "Η Δικαιοσύνη πρέπει να παίξει το ρόλο της"

    Το κράτος έχει τους μηχανισμούς του αλλά και η Δικαιοσύνη πρέπει να παίξει το ρόλο της. Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή περί ατιμωρησίας των ισχυρών του χρήματος, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους σε συνάντηση που είχε μαζί τους κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμποσίου της Σύμης. Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η Δικαιοσύνη είναι βέβαια ένας ανεξάρτητος πυλώνας αλλά δεν είναι ανεξάρτητη να κάνει ότι θέλει.

    Αναφέρθηκε επίσης στη δημόσια διοίκηση, τονίζοντας ότι είναι ο μεγάλος ασθενής, ότι έχει εθιστεί στο πελατειακό σύστημα και είναι μέρος του προβλήματος. Η κυβέρνηση πάντως, όπως είπε ο πρωθυπουργός, προωθεί τις μεγάλες αλλαγές και όπως τόνισε θα φέρει τους καλύτερους στον κόσμο προκειμένου να προχωρήσουν αυτές. Ιδιαίτερα ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο θέμα της φορολόγησης του πλούτου και της αύξησης των εσόδων για τα οποία η τεχνογνωσία θα έρθει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Στη συνεδρίαση του συμποσίου της Σύμης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην οικονομική κρίση με επίκεντρο την Ελλάδα και έγινε ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Ο πρώην υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Σουηδίας Λέιφ Παγκρόφσκι αναφέρθηκε στη σουηδική εμπειρία η οποία είχε αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με αυτήν που βιώνει σήμερα η Ελλάδα, έχοντας περίπου το ίδιο ποσοστό ελλείμματος. Βεβαίως η Σουηδία δεν είχε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διαφθοράς που είναι ένα μεγάλο ελληνικό χαρακτηριστικό.

    Στην τουρκική εμπειρία αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας Κεμάλ Ντερβίς καθώς η Τουρκία έχει προβλήματα που είναι πιο κοντά στα ελληνικά, όπως για παράδειγμα η τεράστια φοροδιαφυγή.

    Το γενικό συμπέρασμα στην ενότητα αυτή, είπε ο κ. Παπανδρέου αναφέροντας ότι οι δύο αυτές χώρες ξεπέρασαν την κρίση, είναι ότι όποιος περνάει αυτή την εμπειρία δεν σημαίνει ότι θα πηγαίνει προς το χειρότερο, αλλά πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

    Συζητήθηκε επίσης το θέμα των επενδύσεων στην Ελλάδα όπου όλοι συμφώνησαν ότι ναι μεν υπάρχουν οι μεγάλες αγορές όπως είναι η Κίνα και η Γερμανία, αλλά η σωστότερη επιλογή για την Ελλάδα θα ήταν η ανάπτυξη στη γειτονιά της (Βαλκάνια, Τουρκία, Μέση Ανατολή κλπ).

    Επίσης τονίστηκε ότι η Ελλάδα πρέπει να δώσει μεγάλη έμφαση στον τουρισμό προσελκύοντας τουρίστες από την Κίνα και την Ινδία. Ο κ. Παπανδρέου έδωσε ένα παράδειγμα σύμφωνα με το οποίο κάθε χρόνο μετακινούνται 50 εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες, από τους οποίους μόνο οι 50.000 έρχονται στην Ελλάδα.

    Συζητήθηκε επίσης το θέμα της ρύθμισης των αγορών και δόθηκε έμφαση στο ότι πρέπει οι Τράπεζες να μπουν και πάλι στο παιχνίδι, όχι όμως στην "οικονομία καζίνο", αλλά στην πραγματική οικονομία και να δίνουν χρήματα στις επιχειρήσεις για να κάνουν επενδύσεις. Επίσης τονίστηκε ότι χρειάζεται αναδιοργάνωση του τραπεζικού συστήματος και η ανάπτυξη και νέων τραπεζικών θεσμών.

    Αναφορά έγινε σε θέματα λιτότητας, όπου εκτιμήθηκε πως ο όρος δεν αποδίδει κατά τον καλύτερο τρόπο αυτό που γίνεται και χαρακτηρίστηκε συντηρητικός όρος, που έχει σχέση μόνο με περικοπές μισθών και συντάξεων. Το συμπόσιο της Σύμης προτείνει τη χρήση του όρου υπευθυνότητα, ο οποίος περιλαμβάνει και την καταπολέμηση της διαφθοράς, την δίκαιη κατανομή βαρών και πλούτου και την δημοκρατική θωράκιση των θεσμών. Γιατί όπως τόνισε, οι αλλαγές είναι και θέμα της δημοκρατίας και είναι δημοκρατικό μας καθήκον να ξαναδώσουμε οξυγόνο στους δημοκρατικούς θεσμούς.

    Σε σχέση με την Ευρώπη, αναφέρθηκε ότι τα χρήματα του ταμείου στήριξης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για αναπτυξιακούς σκοπούς, δηλαδή σε υποδομές, συγκοινωνίες, δίκτυα πληροφορικής, οπτικών ινών κλπ και έγινε μεγάλη συζήτηση για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές (φόρος Τόμπιν), για τον φόρο άνθρακα αλλά και την έκδοση ευρωομολόγων.

    [02] Ικανοποίηση για την πορεία της οικονομίας

    Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αναγνωρίζονται από τους κοινοτικούς ιθύνοντες οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να εξυγιάνει την ελληνική οικονομία, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός, το θέμα της ελληνικής οικονομίας συζητήθηκε για λίγο στο Συμβούλιο Eurogroup, κατά τη διάρκεια του οποίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα θετικά για την Ελλάδα πορίσματα της ενδιάμεσης έκθεσης των εμπειρογνωμόνων που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Αθήνα. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε, ιδιαίτερα, στα όσα είπε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος αξιολόγησε θετικά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Συνεχίζοντας, υπενθύμισε ότι γύρω στις 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα. Το πόρισμα αυτής της επίσκεψης θα αποτελέσει τη βάση για την παροχή, περί τις αρχές Σεπτεμβρίου, της δεύτερης δόσης του δανείου για το 2010, η οποία θα ανέρχεται στα 9 δισ. ευρώ.

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο υπουργός οικονομικών και για την έκδοση των ελληνικών ομολόγων, επισημαίνοντας ότι το επιτόκιο δανεισμού που πέτυχε η Ελλάδα είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο δανεισμού που προβλέπεται στον κοινοτικό μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Υπογράμμισε επίσης ότι, μεταξύ άλλων, ανταποκρίθηκαν και δέκα ξένες τράπεζες, κάτι που όπως είπε δεν ήταν αναμενόμενο για αυτού του είδους τις εκδόσεις ομολόγων.

    Σε ό,τι αφορά τα άλλα θέματα που απασχόλησαν τις Συνόδους του Eurogrοup και του Ecofin, ο υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις για την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο των «27», υπάρχει μία καταρχήν πολιτική συμφωνία σχετικά με τον τρόπο παρακολούθησης των δημοσιονομικών εξελίξεων στα κράτη μέλη, τις κυρώσεις κατά των υπερχρεωμένων χωρών, την ενίσχυση της εποπτείας, καθώς και την έγκαιρη πρόληψη των δημοσιονομικών εκτροχιασμών. Ωστόσο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι, παρά την καταρχήν πολιτική συμφωνία, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες ως προς το βαθμό «σκλήρυνσης» του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Ερωτηθείς, ειδικότερα, για τις προτάσεις που έχει υποβάλει τις τελευταίες εβδομάδες η Γερμανία αναφορικά με την ενίσχυση των πολιτικών κυρώσεων, ο υπουργός δήλωσε ότι το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί μέχρι σήμερα σε βάθος, αλλά και ότι δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την αποδοχή της πλειονότητας των κρατών μελών της ΕΕ. Ανάλογες δυσκολίες υπάρχουν και σε σχέση με τις οικονομικές κυρώσεις, ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, κυρίως δε αυτές που προβλέπουν πάγωμα κοινοτικών ενισχύσεων προς τις απείθαρχες δημοσιονομικώς χώρες.

    Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την πρόταση της Επιτροπής για πάγωμα των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων σε περίπτωση χωρών με υπερβολικό έλλειμμα ή χρέος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι η Ελλάδα διατηρεί επιφυλάξεις, διότι θεωρεί ότι οι όποιες προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να είναι ισορροπημένες και να μπορούν να έχουν εφαρμογή χωρίς διάκριση στα 27 κράτη μέλη και όχι σε ορισμένα .

    Εξάλλου, αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε στο Ecofin για τα «τεστ αντοχής» των ευρωπαϊκών τραπεζών, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι υποβάλλονται σε τεστ συνολικά 91 ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και έξι ελληνικά, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 90% του συνόλου των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από τις πρωτεύουσες των κρατών μελών, με ευθύνη των κεντρικών τραπεζών, στις 23 Ιουλίου.

    Τέλος, ερωτηθείς για το πότε η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι τυπικά, και βάσει του μνημονίου οικονομικής πολιτικής που έχει συνυπογράψει η κυβέρνηση, το θέμα πρέπει να δρομολογηθεί μέσα στο 2011, αλλά η κυβέρνηση σκοπεύει να προβεί στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις το Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.

    Εκδοση εντόκων γραμματίων

    Το ποσό των 1,625 δισ. ευρώ θα εισπράξει το Δημόσιο από τη δημοπρασία των 6μηνων (26 εβδομάδων) εντόκων γραμματίων.

    Όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,65% (από 4,55% στη δημοπρασία στις 13 Απριλίου) και υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 4,546 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το αρχικά ζητούμενο ποσό (1,25 δισ. ευρώ) κατά 3,64 φορές. Εισπράχθηκαν συνολικά 1,625 δισ. ευρώ (1,25 δισ. ευρώ από ανταγωνιστικές και 375 εκατ. ευρώ από μη ανταγωνιστικές προσφορές).

    Το Δημόσιο μπορεί να πάρει επιπλέον 375 εκατ. ευρώ από επίσης μη ανταγωνιστικές προσφορές έως την Πέμπτη 15 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι τα έντοκα αυτά θα προσφερθούν και στο ευρύ αποταμιευτικό κοινό με αφορολόγητη απόδοση εφόσον διακρατηθούν έως τη λήξη τους. Ο ΟΔΔΗΧ θα προβεί σε δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων στις 20 Ιουλίου, ενώ δεν θα δημοπρατήσει ετήσια έντοκα γραμμάτια.

    [03] Στις 22 Ιουλίου η απολογία Τ.Μαντέλη

    Με την κατάθεση του πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρήστου Βερελή, συνεχίζεται σήμερα το έργο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση της Siemens. Το έργο της επιτροπής, πριν διακόψει για τις καλοκαιρινές διακοπές, θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την εξέταση του επίσης πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλη Λιάπη.

    Στο μεταξύ, προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη 22 Ιουλίου, ζήτησε και έλαβε από την ειδική εφέτη ανακρίτρια της υπόθεσης της Siemens Μαρία Νικολακέα, ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης, ο οποίος κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, σχετικά με τα εμβάσματα που είχε δεχθεί σε λογαριασμό που είχε ανοίξει για να τον εξυπηρετήσει, ο κουμπάρος του, επιχειρηματίας Γιώργος Τσουγκράνης.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που έχει σχηματιστεί σε βάρος του πρώην υπουργού, η κατηγορία που αντιμετωπίζει αφορά το ότι "στη Γενεύη της Ελβετίας, με περισσότερες από μία πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση ενός και του αυτού εγκλήματος, απέκρυψε περιουσία που προερχόταν από εγκληματική δραστηριότητα και ακολούθως, προέβη σε μερική μεταβίβαση αυτής εν γνώσει του γεγονότος, ότι προερχόταν από προηγούμενη εγκληματική δραστηριότητά του, με σκοπό τη συγκάλυψη της αληθούς προέλευσής της".

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Μαντέλης, επειδή δεν ήθελε να φαίνεται ο ίδιος ως ο λαβών δώρο υπουργός, συμφώνησε με τον συγκατηγορούμενό του κ. Τσουγκράνη, να ανοίξει τυπικά στο όνομά του λογαριασμό, ενώ ο πραγματικός δικαιούχος θα ήταν ο υπουργός.

    Έτσι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στις 3 Νοεμβρίου 1998 κατατέθηκε το χρηματικό ποσόν των 200.000 μάρκων και στις 8.2.2000, κατατέθηκε ποσό 250.000 μάρκων στον επίμαχο λογαριασμό, μέσω άλλων λογαριασμών.

    Εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου, ο κ. Μαντέλης δήλωσε ότι "με όπλο μου την αλήθεια, θα σταθώ απέναντι σε όσα μου αποδίδονται", ενώ ο συνήγορός του Γιάννης Ηρειώτης επανέλαβε, ότι σε βάρος του εντολέα του δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, που να συνηγορεί υπέρ της διάπραξης του αδικήματος της δωροδοκίας.

    Η συνεδρίαση της Εξεταστικής

    Χθες, την επιτροπή απασχόλησε μία σύμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού για «Προμήθεια και Ανάπτυξη Φορητών Συστημάτων Πληροφόρησης Επισκεπτών σε επιλεγμένα Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους» («ψηφιακούς ξεναγούς»), που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2003 επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου και κατακυρώθηκε στη μειοδότρια Hewlett-Packard (HP) με επιλαχούσα τη Siemens.

    Επί υπουργίας Γιώργου Βουλγαράκη, το 2006, όταν κλήθηκε η ΗΡ να υπογράψει τη σύμβαση, αρνήθηκε επικαλούμενη το γεγονός ότι μετά την πάροδο 36 μηνών άλλαξαν τα δεδομένα και δεν την συνέφερε η τότε προσφορά. Κλήθηκε τότε η δεύτερη μειοδότρια Siemens, η οποία ανέλαβε το έργο με τη δέσμευση να το παραδώσει τον Απρίλιο του 2008. Δεν το έπραξε, ωστόσο, και τον Οκτώβριο του 2008, με απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ), η σύμβαση καταγγέλθηκε με υπαιτιότητα της γερμανικής εταιρείας, κατέπεσαν οι εγγυητικές επιστολές προκαταβολής (3,8 εκ ευρώ) και καλής εκτέλεσης (955.000 ευρώ) και ασκήθηκε αγωγή για αποζημίωση ποσού 16,3 εκ ευρώ.

    Για το θέμα εξετάστηκαν οι πρώην πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΠΕΠ, Σταμάτης Μαύρος και Μιχάλης Σιώψης, ο πρόεδρος της επιτροπής επιλογής αναδόχου, καθηγητής πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Λυμπερόπουλος, και ο πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστος Ζαχόπουλος.

    -

    [04] Το ασφαλιστικό στο δημόσιο

    Στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση του ν/σ για το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων, η ψήφιση του οποίου αναμένεται να γίνει αύριο.

    Η ΑΔΕΔΥ έχει ανακοινώσει πανελλαδική στάση εργασίας, αύριο από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου, ενώ στις 12 της ίδιας ημέρας προγραμματίζει μαζικό διάβημα διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή. Στην κινητοποίηση μετέχουν και οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Σε ματαιώσεις και αλλαγές στις ώρες αναχώρησης πτήσεων προχωρούν, αύριο, η Aegean Airlines και η Οlympic Air την Πέμπτη, λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας (11.00-15.00) που εξήγγειλαν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ασφαλιστικού θα πραγματοποιήσουν το απόγευμα ένστολοι, οι αστυνομικοi, λιμενικοί και πυροσβέστες, στην πλατεία Συντάγματος.

    Αλλαγές στο νομοσχέδιο

    Σε αλλαγές προχώρησε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του δημοσίου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της τις εποικοδομητικές απόψεις και προτάσεις όλων των κομμάτων.

    Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

    -Μειώνεται κατά δύο χρόνια το όριο συνταξιοδότησης γυναικών που εργάζονται στην καθαριότητα των ΟΤΑ, οι οποίες σταδιακά έως το 2013 θα συνταξιοδοτούνται στο 58ο έτος ηλικίας και όχι στο 60ο όπως αρχικά προβλεπόταν.

    -Μειώνεται κατά 5 έτη, από τα 55 στα 50 χρόνια, το όριο συνταξιοδότησης γονέων με ανίκανα παιδιά, όπως αυτά που πάσχουν από αιμορροφιλία Α και Β ή μυασθένεια -μυοπάθεια ή έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των άνω ή κάτω άκρων ή έχουν υποστεί μεταμόσχευση μυελού.

    - Θα προσμετράται και για τους ένστολους πλέον, ως πλασματικός και ο χρόνος σπουδών τους σε ανώτατες σχολές. Παράλληλα, τους δίνεται η δυνατότητα για αναγνώριση μέχρι 5 πλασματικά έτη μάχιμης υπηρεσίας. Η αναγνώριση θα γίνεται με την καταβολή εισφορών για εργασία πέραν του πενθημέρου.

    - Για τις άγαμες θυγατέρες άνω των 50 ετών που ελάμβαναν τη σύνταξη των γονέων τους θα υπάρχουν εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια.

    Στη νέα ρύθμιση προβλέπεται ότι:

    «Κατ' εξαίρεση για τις ενήλικες άγαμες θυγατέρες που έλκουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα από γονείς που προσλήφθηκαν στο δημόσιο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1982 συντρέχουν μεταξύ άλλων οι εξής προϋποθέσεις:

    -«Να μην έχει μηνιαίο εισόδημα από το κατώτατο όριο σύνταξης του δημοσίου, όπως ισχύει κάθε φορά.

    -Να μην έχει ετήσιο φορολογητέο εισόδημα από οποιαδήποτε άλλη πηγή μεγαλύτερο από το καθοριζόμενο κατώτατο όριο.

    -Να μην λαμβάνει άλλη σύνταξη και να μην έχει ασφαλισθεί για σύνταξη σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας σύνταξης.

    -Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2010 να έχει συμπληρώσει το πεντηκοστό έτος της ηλικίας της.

    -Η σύνταξη τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του κατώτατου ορίου σύνταξης του δημοσίου όπως αυτό ισχύει κάθε φορά».

    Να σημειωθεί ότι οι αλλαγές που αφορούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των υπαλλήλων της Βουλής μέχρι 31.12.2010, θα προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής .

    Τέλος, ο κ Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε διάταξη με την οποία αναφέρεται ότι, «το ελληνικό δημόσιο εγγυάται τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος με σκοπό τη διασφάλιση αξιοπρεπούς σύνταξης για κάθε δικαιούχο».

    Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται:

    Σύνταξη στα 65 έτη ή στα 60 με 40 χρόνια ασφάλισης, εξίσωση ορίων ηλικίας γυναικών και ανδρών, ασφάλιση στο ΙΚΑ όλων των υπαλλήλων του δημοσίου από 1/1/2011, ενώ εξισώνονται τα ισχύοντα στον ιδιωτικό με τον δημόσιο τομέα.

    Πανδικαστική συγκέντρωση

    Πανδικαστική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χθες στην πρώην Σχολή Ευελπίδων (Πρωτοδικείο Αθηνών), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με το οποίο οι δικαστές υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ.

    Ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου, ανέφερε ότι είναι θεσμικό το ζήτημα και η πολιτεία πρέπει να μας αντιμετωπίσει όπως μας αρμόζει. Δεν εργαζόμαστε ανέφερε, με σχέση ιδιωτικού δικαίου ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, ώστε να υπαχθούμε εμείς οι δικαστές στο ΙΚΑ.

    Η ρύθμιση για την υπαγωγή των δικαστών στο ΙΚΑ είναι αντισυνταγματική, ανέφερε ο κ. Αθανασίου και επεσήμανε ότι εάν υπάρξει προσπάθεια υπαλληλοποίησης των δικαστών, θα παραιτηθούμε ομαδικά.

    Οι δικαστές ανέφερε ο κ. Αθανασίου, ζητούν να συσταθεί Ταμείο στο οποίο θα υπαχθούν οι φορείς των τριών εξουσιών. Ακόμη, ανέφερε ο κ. Αθανασίου, ότι η Δικαιοσύνη υπολειτουργεί στη χώρα μας στον τομέα απονομής της Δικαιοσύνης, καθώς μάλιστα, η κυβέρνηση δεν θέλει να βάζει το χέρι στην τσέπη.

    Διευκρίνισε ο κ. Αθανασίου, ότι από το τελικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί από τη Βουλή, θα εξαρτηθούν οι κινητοποιήσεις των δικαστικών ενώσεων και κάλεσε τους συναδέλφους του να είναι σε επαγρύπνηση.

    [05] Αποκλιμάκωση επιτοκίων

    Αισιόδοξοι ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα τα «stress test» και τονίζοντας ότι έχουν ισχυρούς ισολογισμούς και επαρκή κεφαλαιακή βάση, εμφανίστηκαν τόσο ο πρόεδρος όσο και ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤ Βασίλης Ράπανος και Νίκος Νανόπουλος, ενημερώνοντας την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής σχετικά με την πορεία του τραπεζικού συστήματος.

    «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έδειξε να έχει σημαντικές αντοχές απέναντι στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και αυτό οφείλεται και στο ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν εκτεθεί σε κινδύνους και δεν είχαν επενδύσει σε τοξικά προϊόντα. Μετά την υπογραφή του μνημονίου με την Τρόικα, οι κίνδυνοι είναι πολύ μικρότεροι. Πιστεύουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα «stress test» χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Σήμερα εξακολουθούν να έχουν υγιή βάση και κεφαλαιακή επάρκεια. Σε αυτό βοήθησε και η ουσιαστική παρέμβαση του κράτους τόσο με το πρώτο και δεύτερο πακέτο στήριξης, όσο και με την πρόσφατη ψήφιση του Ταμείου Σταθερότητας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΕΤ και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα ήταν εντονότερα σε καταθέσεις και δάνεια.

    Ακόμα, υποστήριξε ότι το πρόβλημα ρευστότητας που παρουσιάζουν οι ελληνικές τράπεζες δεν οφείλεται στην κεφαλαιακή τους επάρκεια αλλά στο ότι έκλεισαν οι διατραπεζικές αγορές ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.

    Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας τόνισε επίσης ότι το πρώτο εξάμηνο του 2010 οι καταθέσεις μειώθηκαν περίπου κατά 15 δισ. ευρώ, όμως από τον Ιούνιο, το φαινόμενο αυτό άρχισε να υποχωρεί. «Δεν πήγαν όλα αυτά τα λεφτά στο εξωτερικό, Κάποια έφυγαν για το εξωτερικό, κάποια πήγαν για αποπληρωμές δόσεων, ενώ πολύς κόσμος που ανησύχησε πήρε τα μετρητά και τα έβαλε στο σεντούκι. Από τον Ιούνιο όμως άρχισαν να μειώνονται αισθητά οι αναλήψεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Ράπανος, στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, τονίζοντας ότι «είναι απόλυτα ικανοποιητική». Πρόσθεσε δε ότι «ούτε θα προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα για τους μικροκαταθέτες. Στη χειρότερη περίπτωση το κράτος εγγυάται τις καταθέσεις τους».

    Πάντως, ο κ. Ράπανος παραδέχτηκε ότι για την «κακή εικόνα των τραπεζών φταίνε και οι ίδιες», γιατί όπως είπε, «και αυτές έκαναν λάθη». Πρόσθεσε όμως πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο βοήθησε το τραπεζικό σύστημα, τα ελληνικά νοικοκυριά».

    Από την πλευρά του ο κ. Νανόπουλος προανήγγειλε προσαρμογή των επιτοκίων καταθέσεων ώστε να είναι πιο λογικά σε σχέση με τα ευρωπαϊκά τονίζοντας χαρακτηριστικά:

    «Ακολουθούμε τις παραινέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων ώστε να είναι πιο λογικά και συμβατά με της Ευρώπης για να μεταφερθεί αυτό και στα επιτόκια δανεισμού. Οι ελληνικές τράπεζες καταβάλλουν επιτόκια 4% και 5% για τις καταθέσεις και αυτό οδηγεί σε αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων. Το 4% και 5% είναι εκτός πραγματικότητας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Επίσης, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤ τόνισε ότι παρά τα προβλήματα ρευστότητάς τους, οι ρυθμοί της πιστωτικής επέκτασης των ελληνικών τραπεζών είναι θετικοί σε ετήσια βάση, σε αντίθεση με την ευρωζώνη που είναι αρνητικοί και ότι αρνητικό πρόσημο διαπιστώνεται μόνο στα καταναλωτικά δάνεια.

    Ο κ. Νανόπουλος ανέφερε επίσης ότι λόγω της κρισιμότητας της οικονομικής κατάστασης μειώθηκαν αισθητά οι αιτήσεις για δάνεια όπως και η χορήγησή τους, καθώς η αξιολόγηση γίνεται με αυστηρότερα κριτήρια.

    Τέλος, σε ότι αφορά τις συγχωνεύσεις τραπεζών, θέμα που τέθηκε από πολλούς βουλευτές, ο κ. Ράπανος τόνισε ότι σε ότι αφορά την Εθνική Τράπεζα δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο, για τις άλλες τράπεζες θα το αποφασίσουν οι ίδιες, αλλά αυτό δεν σημαίνει και απολύσεις εργαζόμενων.

    «Κανείς δεν έχει αντίρρηση να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα. Όμως δεν σημαίνει πως ότι κάνατε μέχρι σήμερα θα πρέπει να το χειροκροτήσουμε. Οι τραπεζίτες δεν είναι πολύ επωφελείς, γιατί, όπως και οι πολιτικοί, στην εποχή των παχιών αγελάδων προκαλέσατε», σχολίασε η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Βάσω Παπανδρέου.

    Ακόμα, η κ. Παπανδρέου κάλεσε τις ελληνικές τράπεζες να συμβάλουν ουσιαστικά στην στήριξη της ελληνικής οικονομίας ενώ πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να ψηφίζουμε μείωση μισθών και συντάξεων και να δίνονται αφορολόγητα μπόνους, μέσω θυγατρικών τους στο εξωτερικό.

    Απαντώντας ο κ. Ράπανος διέψευσε ότι συνεχίζουν οι ελληνικές τράπεζες την πολιτική των μπόνους σε στελέχη τους, ωστόσο η κ. Παπανδρέου επέμεινε ότι ορισμένες το κάνουν μέσω θυγατρικών τους εταιριών, που λειτουργούν ως "οφ σορ".

    «Δεν θέλουμε ένα τραπεζικό σύστημα "ζόμπι", σχολίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας στάθηκε στις θετικές αναφορές για την πρωτοβουλία του κόμματός του να στηρίξει με νομοθετική ρύθμιση το τραπεζικό σύστημα.

    «Δεν έχουμε αυταπάτες για τη κερδοσκοπική λειτουργία τους και ότι το μόνο τους ενδιαφέρον είναι το συμφέρον των μετόχων τους» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολατίδης μίλησε για τράπεζες που έχουν εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους, ενώ στη πολύ κακή εικόνα που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στάθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

    [06] Αλλαξε ρότα

    Το πλοίο "Αμάλθεια" πλέει προς τη Λωρίδα της Γάζας, αφού παρέμεινε ακινητοποιημένο στα διεθνή ύδατα εξαιτίας βλάβης, ενώ ισραηλινά πολεμικά πλοία προσπαθούν να διακόψουν τον πλου του, σύμφωνα με το Ιδρυμα Καντάφι που έχει ναυλώσει το υπό μολδαβική σημαία φορτηγό πλοίο, που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας.

    "Το πλοίο συνεχίζει τον πλου του αλλά με δυσκολία. Ισραηλινά πολεμικά πλοία προσπαθούν να εμποδίσουν την πορεία του και να το εκτρέψουν από τις ακτές της Γάζας", δήλωσε ο Γιούσεφ Σαουάν, διευθυντής του Ιδρύματος, διευκρινίζοντας ότι το πλοίο βρίσκεται σε απόσταση τριών ωρών από τη Λωρίδα της Γάζας.

    "Οι Ισραηλινοί μάς έδωσαν την επιλογή: να ανακρούσουμε πρύμναν ή να κατευθυνθούμε προς το (αιγυπτιακό) λιμάνι Ελ-Αρις. Διαφορετικά απειλούν να προσφύγουν στη βία και να οδηγήσουν το πλοίο προς το ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ", είπε.

    Στην Ιερουσαλήμ, ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι το πλοίο κατευθύνεται προς την Αίγυπτο, αφού έλαβε εντολή από το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ να μην κατευθυνθεί προς τη Γάζα. Ο αξιωματούχος επέμεινε ότι το πλοίο κατευθύνεται προς το αιγυπτιακό λιμάνι Αλ-Αρις.

    Πηγή του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού δήλωσε ότι φαίνεται πως το πλοίο κατευθύνεται προς το λιμάνι Ελ-Αρις και όχι προς τη Λωρίδα της Γάζας, διευκρινίζοντας ότι ισραηλινά πολεμικά πλοία προσπαθούν να εμποδίσουν τον πλου του.

    "Το πλοίο φαίνεται ότι κινείται. Δείχνει ότι κατευθύνεται προς το Ελ-Αρις ... Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε το πλοίο. Δεν θα πάει στη Γάζα", δήλωσε η πηγή του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού.

    ΠΑΜΕ-κατάληψη στα γραφεία της Ισραϊλινής αεροπορικής εταιρίας EL AL

    Ολιγόωρη κατάληψη στα γραφεία της Ισραϊλινής αεροπορικής εταιρίας EL AL, στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, πραγματοποίησαν το πρωί συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική που ασκεί η Ισραηλινή κυβέρνηση στο θέμα των Παλαιστινίων.

    Ειδικότερα, περίπου 30 άτομα και με κεντρικό σύνθημα "Ελεύθερη Γάζα", απέκλεισαν γύρω στις 9 το πρωί τα γκισέ της EL AL, εμποδίζοντας τους επιβάτες της πτήσης 542, να κάνουν το check in και να πάρουν την κάρτα επιβίβασης στο αεροσκάφος.

    Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έμειναν εκεί λιγότερο από μία ώρα και στη συνέχεια αποχώρησαν, ενώ η πτήση που επρόκειτο να αναχωρήσει γύρω στις 10:30, θα εκτελεστεί κανονικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 July 2010 - 10:30:32 UTC