Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οι αλλαγές είναι και θέμα δημοκρατίας"
  • [02] Ικανοποίηση για την πορεία της οικονομίας
  • [03] Πανεπιστημιακοί για την απογραφή
  • [04] Mακρύς ο κατάλογος των μαρτύρων
  • [05] Ισραήλ: Τελεσίγραφο στο "Αμάλθεια"
  • [06] Κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό
  • [07] Υποβάθμιση της Πορτογαλίας
  • [08] Αλλες τέσσερις υπό επιτήρηση
  • [09] Αφησε τη θέση του ταμία
  • [10] Ο Ν. Κωνσταντόπουλος νέος πρόεδρος του Παναθηναϊκού

  • [01] "Οι αλλαγές είναι και θέμα δημοκρατίας"

    Το κράτος έχει τους μηχανισμούς του αλλά και η δικαιοσύνη πρέπει να παίξει το ρόλο της. Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωση του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή περί ατιμωρησίας των ισχυρών του χρήματος, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους σε συνάντηση που είχε μαζί τους κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμποσίου της Σύμης. Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η δικαιοσύνη είναι βέβαια ένας ανεξάρτητος πυλώνας αλλά δεν είναι ανεξάρτητη να κάνει ότι θέλει.

    Αναφέρθηκε επίσης στη δημόσια διοίκηση, τονίζοντας ότι είναι ο μεγάλος ασθενής, ότι έχει εθιστεί στο πελατειακό σύστημα και είναι μέρος του προβλήματος. Η κυβέρνηση πάντως, όπως είπε ο πρωθυπουργός, προωθεί τις μεγάλες αλλαγές και όπως τόνισε θα φέρει τους καλύτερους στον κόσμο προκειμένου να προχωρήσουν αυτές. Ιδιαίτερα ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο θέμα της φορολόγησης του πλούτου και της αύξησης των εσόδων για τα οποία η τεχνογνωσία θα έρθει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Στη συνεδρίαση του συμποσίου της Σύμης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην οικονομική κρίση με επίκεντρο την Ελλάδα και έγινε ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Ο πρώην υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Σουηδίας Λέιφ Παγκρόφσκι αναφέρθηκε στη σουηδική εμπειρία η οποία είχε αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με αυτήν που βιώνει σήμερα η Ελλάδα, έχοντας περίπου το ίδιο ποσοστό ελλείμματος. Βεβαίως η Σουηδία δεν είχε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διαφθοράς που είναι ένα μεγάλο ελληνικό χαρακτηριστικό.

    Στην τουρκική εμπειρία αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας Κεμάλ Ντερβίς καθώς η Τουρκία έχει προβλήματα που είναι πιο κοντά στα ελληνικά, όπως για παράδειγμα η τεράστια φοροδιαφυγή.

    Το γενικό συμπέρασμα στην ενότητα αυτή, είπε ο κ. Παπανδρέου αναφέροντας ότι οι δύο αυτές χώρες ξεπέρασαν την κρίση, είναι ότι όποιος περνάει αυτή την εμπειρία δεν σημαίνει ότι θα πηγαίνει προς το χειρότερο, αλλά πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

    Συζητήθηκε επίσης το θέμα των επενδύσεων στην Ελλάδα όπου όλοι συμφώνησαν ότι ναι μεν υπάρχουν οι μεγάλες αγορές όπως είναι η Κίνα και η Γερμανία, αλλά η σωστότερη επιλογή για την Ελλάδα θα ήταν η ανάπτυξη στη γειτονιά της (Βαλκάνια, Τουρκία, Μέση Ανατολή κλπ).

    Επίσης τονίστηκε ότι η Ελλάδα πρέπει να δώσει μεγάλη έμφαση στον τουρισμό προσελκύοντας τουρίστες από την Κίνα και την Ινδία. Ο κ. Παπανδρέου έδωσε ένα παράδειγμα σύμφωνα με το οποίο κάθε χρόνο μετακινούνται 50 εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες, από τους οποίους μόνο οι 50.000 έρχονται στην Ελλάδα.

    Συζητήθηκε επίσης το θέμα της ρύθμισης των αγορών και δόθηκε έμφαση στο ότι πρέπει οι Τράπεζες να μπουν και πάλι στο παιχνίδι, όχι όμως στην "οικονομία καζίνο", αλλά στην πραγματική οικονομία και να δίνουν χρήματα στις επιχειρήσεις για να κάνουν επενδύσεις. Επίσης τονίστηκε ότι χρειάζεται αναδιοργάνωση του τραπεζικού συστήματος και η ανάπτυξη και νέων τραπεζικών θεσμών.

    Αναφορά έγινε σε θέματα λιτότητας, όπου εκτιμήθηκε πως ο όρος δεν αποδίδει κατά τον καλύτερο τρόπο αυτό που γίνεται και χαρακτηρίστηκε συντηρητικός όρος, που έχει σχέση μόνο με περικοπές μισθών και συντάξεων. Το συμπόσιο της Σύμης προτείνει τη χρήση του όρου υπευθυνότητα, ο οποίος περιλαμβάνει και την καταπολέμηση της διαφθοράς, την δίκαιη κατανομή βαρών και πλούτου και την δημοκρατική θωράκιση των θεσμών. Γιατί όπως τόνισε, οι αλλαγές είναι και θέμα της δημοκρατίας και είναι δημοκρατικό μας καθήκον να ξαναδώσουμε οξυγόνο στους δημοκρατικούς θεσμούς.

    Σε σχέση με την Ευρώπη, αναφέρθηκε ότι τα χρήματα του ταμείου στήριξης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για αναπτυξιακούς σκοπούς, δηλαδή σε υποδομές, συγκοινωνίες, δίκτυα πληροφορικής, οπτικών ινών κλπ και έγινε μεγάλη συζήτηση για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές (φόρος Τόμπιν), για τον φόρο άνθρακα αλλά και την έκδοση ευρωομολόγων.

    [02] Ικανοποίηση για την πορεία της οικονομίας

    Κατά 46% μειώθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού, σε δημοσιονομική βάση, το α΄ εξάμηνο εφέτος και διαμορφώθηκε σε 9.645 εκατ. ευρώ από 17.866 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Αυτό ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, με την επισήμανση ότι ο ετήσιος στόχος προβλέπει μείωση του ελλείμματος κατά 39,5%.

    Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 7,2%, σε σχέση με το α΄εξάμηνο του 2009, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 13,7%. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού το ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 12,8%, έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%. Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 12,7%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,4%, ενώ οι δαπάνες για τόκους είναι μειωμένες στο εξάμηνο κατά 13,3% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%.

    Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) είναι περιορισμένες κατά 39,8%, ενώ τα έσοδα του ΠΔΕ μειώθηκαν κατά 40,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του εξαμήνου του 2010 οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων και έχει επιτευχθεί πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα δημοσιονομικά μέτρα του 2010.

    Δημοπρασία εντόκων γραμματίων

    Το ποσό των 1,625 δισ. ευρώ θα εισπράξει το Δημόσιο από τη δημοπρασία των 6μηνων (26 εβδομάδων) εντόκων γραμματίων που διεξήχθη χθες.

    Όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,65% (από 4,55% στη δημοπρασία στις 13 Απριλίου) και υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 4,546 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το αρχικά ζητούμενο ποσό (1,25 δισ. ευρώ) κατά 3,64 φορές. Εισπράχθηκαν συνολικά 1,625 δισ. ευρώ (1,25 δισ. ευρώ από ανταγωνιστικές και 375 εκατ. ευρώ από μη ανταγωνιστικές προσφορές).

    Το Δημόσιο μπορεί να πάρει επιπλέον 375 εκατ. ευρώ από επίσης μη ανταγωνιστικές προσφορές έως την Πέμπτη 15 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι τα έντοκα αυτά θα προσφερθούν και στο ευρύ αποταμιευτικό κοινό με αφορολόγητη απόδοση εφόσον διακρατηθούν έως τη λήξη τους.

    Ο ΟΔΔΗΧ θα προβεί σε δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων στις 20 Ιουλίου, ενώ δεν θα δημοπρατήσει ετήσια έντοκα γραμμάτια.

    Ικανοποίηση από τις Βρυξέλλες

    Την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις σε ότι αφορά τη δημοσιονομική σταθεροποίηση της Ελλάδας εξέφρασαν, λίγο μετά το τέλος των εργασιών της συνοδού των υπουργών της ζώνης του ευρώ, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν.

    Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους υπερέβη κάθε προσδοκία, ο δε επίτροπος Όλι Ρεν ανέφερε ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και η εφαρμογή του μνημονίου εξελίσσονται πολύ ικανοποιητικά.

    Τόνισαν, επίσης, ότι ως το τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη επίσκεψη στην Αθήνα εμπειρογνωμόνων της επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ότι με βάση τα πορίσματα από αυτή την επίσκεψη, θα αποφασιστεί περί τον Σεπτέμβριο η παροχή της δεύτερης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.

    Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν να επιβάλουν ένα νέο είδος οικονομικών κυρώσεων κατά των χωρών που δεν σέβονται την δημοσιονομική πειθαρχία στον προϋπολογισμό τους, συμπεριλαμβανομένης και της αναστολής των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης", όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

    "Συζητήθηκαν οι μεγάλες παράμετροι μιας μεταρρύθμισης του συστήματος των κυρώσεων (...) το πεδίο των χρηματοοικονομικών και μη οικονομικών κυρώσεων θα πρέπει να διευρυνθεί, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού της ΕΕ", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Βαν Ρόμπεϊ, μετά από συνεδρίαση της ομάδας εργασίας που είναι υπεύθυνη για τη μελέτη της ενίσχυσης της δημοσιονομικής εποπτείας, της οποίας προεδρεύει.

    Αυτή η ομάδα, που έχει συνεδριάσει αρκετές φορές, συγκεντρώνει τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στο τέλος της προηγούμενης συνεδρίασης, της 7ης Ιουνίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ είχαν συμφωνήσει κατ' αρχήν για νέες κυρώσεις κατά των χωρών που είχαν πολύ μεγάλο χρέος, για να ενισχυθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο περιορίζει κατ΄ αρχήν το επίπεδο των ετήσιων ελλειμμάτων των χωρών της ΕΕ στο 3% του ΑΕΠ. Οι κυρώσεις αυτές δεν είχαν πάντως ακόμη καθοριστεί.

    Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ είχε προτείνει τέλος Ιουνίου νέες οικονομικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των επιδοτήσεων στον τομέα της γεωργίας, της αλιείας και των ενισχύσεων στις μη ευνοημένες περιοχές.

    Ο βρετανός υπουργός Οικονομίας Τζόρτζ Οσμπορν δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του Συμφώνου Σταθερότητας, σε επιστολή του προς τους συναδέλφους του της ΕΕ που δόθηκε στην δημοσιότητα απο το βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών, υπενθυμίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να υποστεί οικονομικές κυρώσεις στο πλαίσιο αυτό.

    Τέστ αντοχής για τις τράπεζες

    Οι ευρωπαϊκές χώρες θα λάβουν "τα απαραιτήτα μέτρα" για να βοηθήσουν τις τράπεζές τους σε περίπτωση που χρειάζεται, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής (stress test) στις 23 Ιουλίου, δήλωσε η βελγική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς υπενθύμισε ότι η φόρμα για τη δημοσιοποίηση των πολυαναμενόμενων τεστ αντοχής θα τελειοποιηθεί αύριο Τρίτη κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

    Ακολούθως, "θα περιμένουμε τη δημοσιοποίηση" των αποτελεσμάτων και "θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα" αν υπάρξουν ανεπάρκειες στα κεφάλαιά τους, πρόσθεσε ο Ρέιντερς.

    Παρόλα αυτά δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη μορφή που μπορεί να έχουν αυτά τα μέτρα. Οι οικονομολόγοι πάντως αναμένουν ότι μία αναδιάρθρωση του κεφαλαίου κάποιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της ΕΕ θα αποδειχθεί αναγκαία.

    Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αναγνωρίζονται από τους κοινοτικούς ιθύνοντες οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να εξυγιάνει την ελληνική οικονομία, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός, το θέμα της ελληνικής οικονομίας συζητήθηκε για λίγο στο χθεσινό Συμβούλιο Eurogroup, κατά τη διάρκεια του οποίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα θετικά για την Ελλάδα πορίσματα της ενδιάμεσης έκθεσης των εμπειρογνωμόνων που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Αθήνα. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε, ιδιαίτερα, στα όσα είπε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος αξιολόγησε θετικά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Συνεχίζοντας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι γύρω στις 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα. Το πόρισμα αυτής της επίσκεψης θα αποτελέσει τη βάση για την παροχή, περί τις αρχές Σεπτεμβρίου, της δεύτερης δόσης του δανείου για το 2010, η οποία θα ανέρχεται στα 9 δισ. ευρώ.

    Δηλώσεις υπουργού Οικονομικών

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο υπουργός οικονομικών και για τη σημερινή έκδοση των ελληνικών ομολόγων, επισημαίνοντας ότι το επιτόκιο δανεισμού που πέτυχε η Ελλάδα είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο δανεισμού που προβλέπεται στον κοινοτικό μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Υπογράμμισε επίσης ότι, μεταξύ άλλων, ανταποκρίθηκαν και δέκα ξένες τράπεζες, κάτι που όπως είπε δεν ήταν αναμενόμενο για αυτού του είδους τις εκδόσεις ομολόγων.

    Σε ό,τι αφορά τα άλλα θέματα που απασχόλησαν τις Συνόδους του Eurogrοup και του Ecofin, ο υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις για την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο των «27», υπάρχει μία καταρχήν πολιτική συμφωνία σχετικά με τον τρόπο παρακολούθησης των δημοσιονομικών εξελίξεων στα κράτη μέλη, τις κυρώσεις κατά των υπερχρεωμένων χωρών, την ενίσχυση της εποπτείας, καθώς και την έγκαιρη πρόληψη των δημοσιονομικών εκτροχιασμών. Ωστόσο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι, παρά την καταρχήν πολιτική συμφωνία, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες ως προς το βαθμό «σκλήρυνσης» του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Ερωτηθείς, ειδικότερα, για τις προτάσεις που έχει υποβάλει τις τελευταίες εβδομάδες η Γερμανία αναφορικά με την ενίσχυση των πολιτικών κυρώσεων, ο υπουργός δήλωσε ότι το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί μέχρι σήμερα σε βάθος, αλλά και ότι δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την αποδοχή της πλειονότητας των κρατών μελών της ΕΕ. Ανάλογες δυσκολίες υπάρχουν και σε σχέση με τις οικονομικές κυρώσεις, ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, κυρίως δε αυτές που προβλέπουν πάγωμα κοινοτικών ενισχύσεων προς τις απείθαρχες δημοσιονομικώς χώρες.

    Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την πρόταση της Επιτροπής για πάγωμα των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων σε περίπτωση χωρών με υπερβολικό έλλειμμα ή χρέος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι η Ελλάδα διατηρεί επιφυλάξεις, διότι θεωρεί ότι οι όποιες προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να είναι ισορροπημένες και να μπορούν να έχουν εφαρμογή χωρίς διάκριση στα 27 κράτη μέλη και όχι σε ορισμένα .

    Εξάλλου, αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε στο Ecofin για τα «τεστ αντοχής» των ευρωπαϊκών τραπεζών, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι υποβάλλονται σε τεστ συνολικά 91 ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και έξι ελληνικά, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 90% του συνόλου των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από τις πρωτεύουσες των κρατών μελών, με ευθύνη των κεντρικών τραπεζών, στις 23 Ιουλίου.

    Τέλος, ερωτηθείς για το πότε η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι τυπικά, και βάσει του μνημονίου οικονομικής πολιτικής που έχει συνυπογράψει η κυβέρνηση, το θέμα πρέπει να δρομολογηθεί μέσα στο 2011, αλλά η κυβέρνηση σκοπεύει να προβεί στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις το Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.

    [03] Πανεπιστημιακοί για την απογραφή

    Ανοικτή επιστολή προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Παιδείας, η οποία κοινοποιείται και στο γραφείο του πρωθυπουργού, έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) που αναφέρεται στην απογραφή.

    Συγκεκριμένα, οι καθηγητές Πανεπιστημίου ζητούν "να αντικατασταθεί στο έντυπο απογραφής και στη Γ ΟΜΑΔΑ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΔΔ, η φράση "Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού", με τη φράση "ΜΟΝΙΜΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ και ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ".

    Ιδιαίτερα, οι Πανεπιστημιακοί επισημαίνουν:

    "Μόλις πληροφορηθήκαμε- και συγχρόνως διαπιστώσαμε στην αντίστοιχη ιστοσελίδα- τη ρύθμιση στην οποία προβήκατε σχετικά με το θέμα του διαχωρισμού των δημόσιων λειτουργών από αυτό του ευρύτερου σώματος των δημοσίων υπαλλήλων. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι αυτή η επανόρθωση αφορούσε ένα μέρος μόνο του συνόλου των δημόσιων λειτουργών.

    Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στη χώρα μας μετά από πολλούς αγώνες έχει κατακτηθεί η ισοπολιτεία, τουλάχιστον στο θεσμικό της σκέλος. Βέβαια δεν συζητάμε το οικονομικό σκέλος της ισοπολιτείας, όσο θα υπάρχουν λειτουργοί, που αυτοπροσδιορίζουν τις οικονομικές απολαβές τους χωρίς να τους ακουμπάει κατβ ελάχιστον η σημερινή τραγική κατάσταση του συνόλου σχεδόν της υπόλοιπης κοινωνίας, ανεξαρτήτως ρόλου και ουσιαστικής συνεισφοράς στην ανάπτυξη της χώρας".

    Η ρύθμιση αυτή που ζητούν να γίνει στην απογραφή -λένε οι καθηγητές - ότι "τοποθετεί τα πράγματα στη σωστή θέση και δεν επιτρέπει τη δημιουργία οποιασδήποτε παρεξήγησης, αφού κατά το άρθρο 16 παρ. 6 του Συντάγματος της Ελλάδος 'Οι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί'. Σε διαφορετική περίπτωση η ΠΟΣΔΕΠ θα αναγκαστεί άμεσα και εντός της ημέρας να ζητήσει από τα μέλη της να απόσχουν από τη συμπλήρωση του Απογραφικού Δελτίου στην ιστοσελίδα της 'Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Απογραφής Μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο"'.

    Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με ανακοίνωσή της διευκρίνησε ότι η Ενωση ότι δεν είναι αντίθετη στην απογραφή, αλλά πωςνα υπάρξει ένδειξη "Δικαστικοί ή Κρατικοί Λειτουργοί".

    Ειδικότερα, αναφέρει: "Με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε, αναφορικά με την απογραφή των δικαστικών λειτουργών, επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε τα ακόλουθα: Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν είμαστε αντίθετοι με την απογραφή αυτή καθ' αυτή. Ζητούμε, όμως, να απογραφούμε με την ιδιότητα που εκ του Συντάγματος έχουμε, ήτοι ως κρατικοί λειτουργοί και όχι ως δημόσιοι υπάλληλοι.

    Προς τούτο ζητήσαμε, κατ' επανάληψη, γραπτώς και προφορικώς από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών να συμπληρωθεί το σχετικό πεδίο της ηλεκτρονικής απογραφής και με την ένδειξη: Δικαστικοί ή Κρατικοί Λειτουργοί, αίτημα που μέχρι σήμερα δεν έγινε αποδεκτό.

    Ελπίζουμε ότι η έλλειψη αυτή θα τακτοποιηθεί σύντομα και η απογραφή να διεξαχθεί ομαλά.

    Εξακολουθούμε, όμως, να έχουμε την απορία για ποιο λόγο έχουν εξαιρεθεί της υποχρεωτικής απογραφής οι φορείς των άλλων δύο λειτουργιών του Κράτους (βουλευτές, υπουργοί, κ.λπ.)".

    Η ηλεκτρονική απογραφή του προσωπικού του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιουλίου, προκειμένου αμέσως μετά να αρχίσει η καταβολή των μισθών αποκλειστικά από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

    Ωστόσο, η λειτουργία της ιστοσελίδας www.apografi.gov.gr παρουσίασε προβλήματα απόκρισης και καθυστερήσεις.

    Υπάλληλοι, που επιδίωξαν τη συμπλήρωση της σχετικής φόρμας στην παραπάνω ιστοσελίδα, δυσκολεύτηκαν να μπουν στο σύστημα, λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου από τους χρήστες.

    Αργότερα, αποκαταστάθηκε το πρόβλημα και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, η απογραφή εξελίσσεται ομαλά, απογράφονται γύρω στους 12.000 υπαλλήλους την ώρα. Μέχρι και χθες το απόγευμα είχαν απογραφεί περίπου 100.000 άτομα.

    Η απογραφή προσωπικού του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού και η σύσταση Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (Ε.Α.Π.) αποφασίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση και του Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    H απογραφή όλων των δημοσίων υπαλλήλων, θα συνδυαστεί με τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής Πληρωμής, παρέχοντας την άμεση δυνατότητα παρακολούθησης αναλυτικών και συγκεντρωτικών στοιχείων μισθοδοσίας, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών καταβολής αμοιβών του Δημοσίου.

    Με την κοινή υπουργική απόφαση καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της απογραφής.

    Όλοι οι υπόχρεοι θα πρέπει να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική σελίδα απογραφής. Τα δεδομένα συγκεντρώνονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ η διασταύρωση των στοιχείων θα γίνει και με τους ασφαλιστικούς φορείς, για λόγους αξιοπιστίας της ταυτοποίησης. Κατά την διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων, αποδίδεται μοναδικός Ενιαίος Κωδικός Μισθοδοσίας Δημοσίου (Ε.Κ.Μ.ΔΗ.) σε κάθε δημόσιο υπάλληλο, του οποίου τα στοιχεία έχουν διασταυρωθεί. Σε κάθε πρόσωπο που προσλαμβάνεται ή διορίζεται από οποιονδήποτε φορέα Δημοσίου χορηγείται στο εξής Ε.Κ.Μ.ΔΗ..

    Παράλληλα προβλέπεται η σύσταση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής/Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αποστολή της Ε.Α.Π. είναι η πληρωμή, μέσω τραπεζικού λογαριασμού, των πάσης φύσεως αποδοχών, προσθέτων αμοιβών, , αποζημιώσεων του προσωπικού του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. και των φυσικών προσώπων, που απασχολούνται με σύμβαση μίσθωσης έργου.

    Μετά τις ημερομηνίες έναρξης καταβολής αποδοχών και λοιπών αμοιβών από την Ε.Α.Π., απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η καταβολή με διαφορετικό τρόπο των πάσης φύσεως αποδοχών και λοιπών αμοιβών του προσωπικού.

    Όλοι οι φορείς, των οποίων η μισθοδοσία βαρύνει τον κρατικό Προϋπολογισμό, είναι υποχρεωμένοι να εντάξουν τις πάσης φύσεως αμοιβές που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ε.Α.Π. μέχρι την 31η Αυγούστου 2010 (για Ο.Τ.Α. και Ν.Π.Δ.Δ. μεχρι 31 Δεκεμβρίου 2010).

    Όλες οι παρατηρήσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχουν ληφθεί υπόψη, σχετικά με την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, τονίζει το Υπουργείο Εσωτερικών.

    Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, σχετικά με την απόφαση 43/2010 της ανεξάρτητης αρχής «έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι παρατηρήσεις της και τα στοιχεία, τα οποία συλλέγονται κατά την απογραφή, είναι σύμφωνα με αυτά που επιτρέπει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα».

    Περισσότερες πληροφορίες για την διαδικασία της απογραφής μσθοδοτούμενων από το Δημόσιο δίνονται στον δικτυακό τόπο http://apografi.gov.gr/.

    [04] Mακρύς ο κατάλογος των μαρτύρων

    Σε ένα μακρύ κατάλογο μαρτύρων, που ενδέχεται να ξεπεράσουν και τους 60, κατέληξε ομόφωνα στη πρώτη της συνεδρίαση η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των δομημένων ομολόγων την περίοδο 2004 -2007.

    Η λίστα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, όλους τους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς της ΝΔ, τον νυν υπουργό Εργασίας και το νυν υφυπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, στελέχη χρηματιστηριακών εταιριών, η πλειονότητα των οποίων εμπλέκεται με την επίμαχη υπόθεση, όλους τους προέδρους ασφαλιστικών ταμείων που αγόρασαν δομημένα ομόλογα και τους προέδρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από το 2004 έως σήμερα, τους προέδρους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, τους πρώην και νυν διοικητές της Τράπεζας Ελλάδος και τις διοικήσεις των αναδόχων Τραπεζών, καθώς και τον πρώην επικεφαλής της Επιτροπής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

    Επίσης με δική του πρωτοβουλία ζήτησε και θα καταθέσει και ο νυν υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, καθώς είχε διατελέσει μέλος του ΔΣ του ΤΕΑΠΟΚΑ.

    Στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε πρόταση της ΝΔ να κληθούν ως μάρτυρες, οι πρόεδροι του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) από το 1997 έως το 2004, και έκανε λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

    Όπως υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ, η περίοδος είναι άσχετη από αυτήν που διερευνά η Εξεταστική και υπενθύμισε ότι ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την διερεύνηση της υπόθεσης των δομημένων ομολόγων που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο την περίοδο 2004-2007, τα οποία κατέληξαν σε ασφαλιστικά ταμεία.

    Επίσης το ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και κάνοντας λόγο για ζημιά 3 εκ. ευρώ του ελληνικού δημοσίου από το δομημένο ομόλογο 12ετούς διάρκειας και αξίας 280 εκ. ευρώ που αγοράστηκε το 2007 από διάφορα ταμεία.

    Αφορμή ήταν η γραπτή απάντηση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Νικολόπουλου.

    Σύμφωνα με αυτήν, λίγους μήνες μετά την έκδοση του δομημένου ομολόγου στις 31 Αυγούστου 2007, μετά το θόρυβο που ξέσπασε, επαναγοράστηκε το ίδιο το ομόλογο από την JP MORGAN. Αποτέλεσμα ήταν να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με το ποσό των 3.067.762,48 ευρώ το οποίο καταβλήθηκε ως έκτακτη επιχορήγηση στα τέσσερα ταμεία ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΥΦΕ και ΤΣΕΥΠ προκειμένου να μην έχουν απώλειες.

    Από την πλευρά της ΝΔ τόσο ο Προκόπης Παυλόπουλος όσο και ο Νίκος Νικολόπουλος αντέτειναν ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει επιλεκτική ανάγνωση της απάντησης του κ. Λοβέρδου, καθώς αποδεικνύεται ότι αντίστοιχης δόμησης ομόλογο στο οποίο είχε επενδύσει η Εμπορική Τράπεζα επέφερε σημαντικότατα κέρδη στο δημόσιο.

    Αναφερόμενοι δε, στο «επίμαχο» ομόλογο, υποστήριξαν ότι το ποσό των 3 εκ. ευρώ καλύφθηκε από το κράτος με νόμο του 2007, τον οποίο υπερψήφισε και το ΠΑΣΟΚ.

    Ακόμα υποστήριξαν ότι η άρνηση του ΠΑΣΟΚ να δεχτεί την πρόταση της ΝΔ για τους προέδρους του ΟΔΔΗΧ έδειξε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία επιχειρεί να προκατασκευάσει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής.

    Όλα τα πολιτικά πρόσωπα στα οποία έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα να κληθούν θα καταθέσουν μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των υπόλοιπων μαρτύρων.

    Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων: Ο πρώην υπουργός και υφυπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφη και Πέτρος Δούκας. Οι τρεις πρώην υπουργοί Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Βασίλης Μαγγίνας. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο νυν υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και ο νυν υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

    [05] Ισραήλ: Τελεσίγραφο στο "Αμάλθεια"

    Το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό επικοινώνησε με το πλοίο "Αμάλθεια", όμως οι ισραηλινοί κομάντος δεν έχουν αναλάβει δράση ενάντια στο πλοίο, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.

    "Το Πολεμικό Ναυτικό μόλις ξεκίνησε τη διαδικασία για να σταματήσει το πλοίο", δήλωσε ένας εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού. "Αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει η διαδικασία επικοινωνίας μαζί τους".

    Το πλοίο "Αμάλθεια" φέρει σημαία Μόλδοβα και όπως διευκρινίστηκε δεν είναι ελληνικής πλοιοκτησίας.

    Σύμφωνα με το ίδρυμα Καντάφι, του γιου του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, το οποίο έχει ναυλώσει το πλοίο, το Ισραήλ σε επικοινωνία που είχε με το πλοίο, που μεταφέρει λιβυκή βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, του έδωσε τελεσίγραφο μέχρι χθες τα μεσάνυχτα να αλλάξει κατεύθυνση, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του λιβυκού ιδρύματος που βρίσκεται στο "Αμάλθεια".

    "Οι ισραηλινές αρχές μας έδωσαν τελεσίγραφο μέχρι χθες τα μεσάνυχτα για να αλλάξουμε κατεύθυνση προς το (αιγυπτιακό) λιμάνι αλ Αρίς. Διαφορετικά μας απειλούν ότι θα σταματήσουν το πλοίο με το πολεμικό ναυτικό", δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο ο Μασάλα Ζουέι.

    Σύμφωνα με τον Ζουέι ο καπετάνιος του πλοίου απάντησε "ότι το θέμα θα εξεταστεί από τους αξιωματούχους του πλοίου προτού δοθεί απάντηση".

    Νωρίτερα, ο Τζαμάλ αλ-Χόνταρι, ο επικεφαλής στη Γάζα της Λαϊκής Επιτροπής κατά της Πολιορκίας, δήλωσε ότι το πλήρωμα και οι επιβάτες είναι αποφασισμένοι να πάνε στη Γάζα και δεν θα αλλάξουν πορεία.

    Το "Αμάλθεια" μεταφέρει 15 φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές καθώς και 2.000 τόνους βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα.

    Η βοήθεια περιλαμβάνει σάκκους με σιτάρι, αλεύρι, αραβόσιτο, ρύζι, ζάχαρη, ελιές, τοματοπολτό, γάλα και φυτικό λάδι, τα οποία προσέφεραν ελληνικές εταιρείες και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

    Το μήκους 92 μέτρων πλοίο έχει 12μελές πλήρωμα από την Αϊτή, την Ινδία και τη Συρία, ενώ ο καπετάνιος είναι κουβανικής καταγωγής. Οι περισσότεροι από τους ακτιβιστές που επιβαίνουν στο "Αμάλθεια" είναι από τη Λιβύη, εκτός από έναν Νιγηριανό, έναν Αλγερινό και έναν Μαροκινό.

    [06] Κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό

    Πανδικαστική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πρώην Σχολή Ευελπίδων (Πρωτοδικείο Αθηνών), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με το οποίο οι δικαστές υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ.

    Ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου, ανέφερε ότι είναι θεσμικό το ζήτημα και η πολιτεία πρέπει να μας αντιμετωπίσει όπως μας αρμόζει. Δεν εργαζόμαστε ανέφερε, με σχέση ιδιωτικού δικαίου ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, ώστε να υπαχθούμε εμείς οι δικαστές στο ΙΚΑ.

    Η ρύθμιση για την υπαγωγή των δικαστών στο ΙΚΑ είναι αντισυνταγματική, ανέφερε ο κ. Αθανασίου και επεσήμανε ότι εάν υπάρξει προσπάθεια υπαλληλοποίησης των δικαστών, θα παραιτηθούμε ομαδικά.

    Οι δικαστές ανέφερε ο κ. Αθανασίου, ζητούν να συσταθεί Ταμείο στο οποίο θα υπαχθούν οι φορείς των τριών εξουσιών. Ακόμη, ανέφερε ο κ. Αθανασίου, ότι η Δικαιοσύνη υπολειτουργεί στη χώρα μας στον τομέα απονομής της Δικαιοσύνης, καθώς μάλιστα, η κυβέρνηση δεν θέλει να βάζει το χέρι στην τσέπη.

    Από τα δικαστήρια της χώρας υπάρχουν 800 κενά δικαστικών υπαλλήλων, ενώ από τα 139 κενά των δικαστικών λειτουργών, έγινε διαγωνισμός για την κάλυψη των 55.

    Διευκρίνισε ο κ. Αθανασίου, ότι από το τελικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί από τη Βουλή, θα εξαρτηθούν οι κινητοποιήσεις των δικαστικών ενώσεων και κάλεσε τους συναδέλφους του να είναι σε επαγρύπνηση.

    Ο Γεώργιος Φαλτσέτος πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών, ανέφερε ότι η υπαλληλοποίηση των δικαστών, είναι ό,τι το χειρότερο μπορεί να συμβεί. Και ανέφερε, ότι οι δικαστές δεν διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα, ούτε έχουν σπίτια με πισίνες, αλλά ούτε πετάνε λουλούδια στα νυχτερινά κέντρα.

    Ακόμα, ανέφερε, ο κ. Φαλτσέτος ότι σήμερα εκκρεμούν 450.000 υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ την ίδια στιγμή, 750 δικαστές καλούνται να εκδώσουν αποφάσεις και επί υποθέσεων που πρόκειται να μεταφερθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ανέφερε ότι δεν είναι δείγμα πολιτισμού οι πανδικαστικές συγκεντρώσεις, στις οποίες καλούνται οι δικαστές να επιλύσουν τα ζητήματά τους. Ενώ επεσήμανε, ότι οι περικοπές στις συντάξεις είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

    Η πρόεδρος του Συλλόγου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ιωάννα Καραγιαννοπούλου, εξέφρασε την αντίθεσή της στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας Χρήστος Λυμπερόπουλος, τάχθηκε στο πλευρό των δικαστών και επεσήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη αλλά και οι ίδιοι οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι έφτασαν σε σημείο να ασκούν και καθήκοντα καθαριότητας των δικαστικών μεγάρων σε ορισμένα επαρχιακά δικαστήρια.

    Ο κ. Λυμπερόπουλος ανέφερε ότι δεν αρνούμαστε να εργαστούμε, αδυνατούμε να εργαστούμε, καθώς τα κενά των δικαστικών υπαλλήλων ανέρχονται στο 25% των οργανικών θέσεων τη στιγμή μάλιστα που πρόσφατα παραιτήθηκαν 500 συνάδελφοί, λόγω συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου.

    Ακόμη, ο κ. Λυμπερόπουλος, δήλωσε ότι από το νέο δικαστικό έτος τα δικαστήρια δεν θα ανοίξουν. Ειδικότερα ανέφερε, ότι την πρώτη μέρα του νέου δικαστικού έτους 16 Σεπτεμβρίου 2010, θα πραγματοποιηθεί τρίωρη στάση εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων και παράλληλη κατάληψη του Ειρηνοδικείου Αθηνών, ενώ την επόμενη ημέρα 17 Σεπτεμβρίου 2010, θα πραγματοποιηθεί τρίωρη και πάλι στάση εργασίας και κατάληψη στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

    Ο βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Νεράτζης επεσήμανε, ότι οι δικαστές είναι μια διακεκριμένη κατηγορία και γι'αυτό το Σύνταγμα λαμβάνει μια ιδιάζουσα πρόβλεψη για αυτούς.

    Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης ανέφερε, ότι δεν μπορούν οι δικαστές να υπαχθούν στο ΙΚΑ, αλλά δεν μπορεί και οι διοικητές των ΔΕΚΟ να λαμβάνουν αποδοχές μεγαλύτερες από αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου.

    Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, με επιστολή του επεσήμανε την αντίθεση του κόμματός του, στην υπαγωγή των δικαστών στην ασφάλιση του ΙΚΑ και υπογράμμισε, ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις οργανωμένες από όλους.

    Στην πανδικαστική συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδας και Ιωάννης Τέντες, αντίστοιχα, όπως αρκετοί αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, καθώς και πλήθος δικαστών εκτός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Κινητοποιήσεις στους δήμους

    Σε τρίωρη κατάληψη όλων των δημαρχείων της χώρας προχώρησαν οι δημοτικοί υπάλληλοι, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους κατά του ασφαλιστικού.

    Στόχος της κίνησης ήταν η καλύτερη ενημέρωση όλων των εργαζομένων για τις επιπτώσεις του ασφαλιστικού σχεδίου νόμου των Δημοσίων Υπαλλήλων, που συζητείται στη Βουλή, «με το οποίο αλλάζει ο χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος, καταργείται ο δημόσιος-κοινωνικός και αναδιανεμητικός του χαρακτήρας και ανατρέπονται τα όρια ηλικίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακόμη και όσων είναι ενταγμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά».

    Επίσης, η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συμμετάσχει στην πανελλαδική στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη 15 Ιουλίου από τις 11 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου και στο μαζικο διάβημα διαμαρτυρίας στη Βουλή στις 12 το μεσημέρι που θα ψηφίζεται το Νομοσχέδιο.

    Στο μεταξύ, ανοιχτός από τις 12 το μεσημέρι για τουρίστες και όλους τους επισκέπτες είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης, ο οποίος παρέμεινε κλειστός από νωρίς το πρωί, μετά από τη συμβολική κατάληψη που πραγματοποίησαν οι απλήρωτοι συμβασιούχοι φύλακες του μνημείου και οι μόνιμοι, στους οποίους δεν έχουν καταβληθεί υπερωριακά και κυριακάτικα επιδόματα.

    Παράλληλα, 24ωρη απεργία πραγματοποιούν οι συμβασιούχοι υπάλληλοι του Υπουργείου.

    Λειτουργεί το μετρό

    Κανονικά λειτουργεί το Μετρό καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αναστείλουν την εξαγγελθείσα 24ωρη απεργία.

    Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της ΑΜΕΛ (Εταιρία Λειτουργίας του Μετρό), είχε προσφύγει στο διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο έκρινε παράνομη την κινητοποίηση.

    Διαμαρτυρία έξω από το Γενικό Λογιστήριο

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην οδό Πανεπιστημίου, οι περίπου 30 αδιόριστοι εφοριακοί και τελωνειακοί, επιτυχόντες σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

    Όπως καταγγέλλουν, οι διορισμοί τους έχουν «παγώσει» παρόλο που το υπουργείο τους κάλεσε να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους, ενώ πολλοί έχουν παραιτηθεί από την προηγούμενη εργασία τους.

    [07] Υποβάθμιση της Πορτογαλίας

    Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας κατά δυο βαθμίδες, από ΑΑ2 σε Α1, λόγω των ακόμα σχετικά μικρών προοπτικών ανάπτυξης και μιας επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης.

    O οίκος Moody's τόνισε ότι περιμένει μια επιδείνωση "για τουλάχιστον δυο χρόνια ακόμα" των παραμέτρων του χρέους, το ύψος του οποίου σε σχέση με το ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει το 90% πριν σταθεροποιηθεί και τόνισε ότι εξακολουθεί "να ανησυχεί από τη δυναμική της ανάπτυξης της χώρας μεσοπρόθεσμα".

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ επέκρινε το "ολιγοπώλιο" των τριών διεθνών οίκων αξιολόγησης σε συνέντευξή του που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα Liberation για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης.

    "Είναι κατά τα φαινόμενα σκόπιμο να μην συνεχιστεί να υπάρχει ένα διεθνές ολιγοπώλιο των τριών οίκων", είπε στη γαλλική εφημερίδα, χωρίς να κάνει ευθεία αναφορά στην πρόταση για τη δημιουργία ενός οίκου αξιολόγησης με αυστηρά ευρωπαϊκή δομή.

    Οι τρεις μεγάλοι αγγλοσαξονικοί οίκοι --Fitch, Standard and Poor's, Moody's-- επικρίθηκαν έντονα από την αρχή της οικονομικής κρίσης το 2007 και ακόμη, πολύ πρόσφατα με τις επιθέσεις τους όσον αφορά τις υποχρεώσεις ορισμένων κρατών της ζώνης του ευρώ, μεταξύ τους η Ελλάδα.

    "Οι οίκοι αξιολόγησης γενικά έχουν την τάση να μεγαλοποιούν τις κινήσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω των χρηματαγορών. Αυτό αντιβαίνει στην οικονομική σταθερότητα", σύμφωνα με τον Τρισέ.

    Τους τελευταίους μήνες, αρκετοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επικρίνει τους οίκους αξιολόγησης. Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ πρότεινε στις αρχές Μαΐου τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου ο οποίος κυρίως θα αξιολογεί τα χρέη των κρατών.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε επίσης υπέρ της συγκρότησης ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης. Η Γερμανία και η Γαλλία επίσης. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι η Γερμανία θα "εργαστεί από κοινού με τη Γαλλία" για να επιτευχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια "διάσπαση του ολιγοπωλίου των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης".

    [08] Αλλες τέσσερις υπό επιτήρηση

    Η ΕΕ ξεκίνησε διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος άλλων τεσσάρων χωρών μελών της, της Κύπρου, της Δανίας, της Φινλανδίας και της Βουλγαρίας, αυξάνοντας έτσι σε 24 το συνολικό αριθμό των κρατών σε βάρος των οποίων έχει ξεκινήσει η διαδικασία αυτή.

    "Οι διαδικασίες ξεκίνησαν για τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Δανία και τη Φινλανδία" στη διάρκεια συνόδου των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προβεί σε συστάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

    Αυτές οι τέσσερις χώρες προστίθενται στον κατάλογο των 20 χωρών σε βάρος των οποίων έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος. Μόνο το Λουξεμβούργο στη ζώνη του ευρώ και η Σουηδία και η Εσθονία εκτός της ευρωζώνης, εξακολουθούν να διαφεύγουν των διαδικασιών αυτών.

    Οι διαδικασίες για υπερβολικό έλλειμμα έχουν στόχο χώρες που το δημοσιονομικό τους έλλειμμα υπερβαίνει το όριο του 3% του ΑΕΠ, που προβλέπεται από το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας.

    Κύπρος: Δημοσιονομική "τρύπα" 1 δισ. ευρώ

    Χωρίς ουσιαστικές λύσεις για την κάλυψη της μεγάλης δημοσιονομικής "τρύπας" του 1 δισ. ευρώ, μένει, σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα "Stockwatch", η κυπριακή κυβέρνηση, έπειτα από επτά σχεδόν μήνες προσπαθειών για δημοσιονομική εξυγίανση.

    Η απόρριψη την περασμένη εβδομάδα των δύο φορολογικών νομοσχεδίων, από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, άναψε "φωτιά" στο πολιτικό σκηνικό, με τους πολιτικούς αρχηγούς να ανταλλάσσουν "πυρά" σε ψηλούς τόνους.

    Οι υψηλής έντασης αντεγκλήσεις επανέφεραν στην επιφάνεια τις σοβαρές διαφωνίες που υπάρχουν για τη διαχείριση της οικονομίας, χωρίς όμως να προσδιορίζουν τις πιθανές λύσεις στο χρόνιο δημοσιονομικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

    Από τα δύο νομοσχέδια που απορρίφθηκαν, η κυβέρνηση Χριστόφια ήλπιζε να εισπράξει γύρω στα 90 εκατ. ευρώ ή 0,7% ετησίως και να πείσει τους πιστωτές της ότι καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες εξυγίανσης.

    Από το νομοσχέδιο για τις παροχές, του οποίου η συζήτηση αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο, προσδοκούσε εξοικονομήσεις 30 εκατ. ευρώ. Τα νομοσχέδια για τη φοροδιαφυγή και για την πολεοδομική αμνηστία - των οποίων η ψήφιση επίσης μετατέθηκε για το τέλος του χρόνου - θα προσέθεταν άλλα 34 εκατ. ευρώ στον κρατικό κορβανά, ετησίως.

    Συνολικά, τα μέτρα θα περιόριζαν το έλλειμμα κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως.

    Η απόρριψη και η αναβολή των πέντε νομοσχεδίων στρέφει πλέον την προσοχή της κυβέρνησης σε λιγότερο φιλόδοξα μέτρα, που δεν χρειάζονται την έγκριση της Βουλής και που είναι πιο ώριμα για υιοθέτηση.

    Στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης γίνεται λόγος για "επιθετικές μειώσεις" στις λειτουργικές δαπάνες και στο κρατικό μισθολόγιο.

    Τα στοιχεία πενταμήνου, που δείχνουν πως το έλλειμμα περιορίστηκε στο 1,26% του ΑΕΠ αντί 1,84% που ήταν πέρσι, δημιουργούν προσδοκίες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ότι το φετινό έλλειμμα θα διατηρηθεί κοντά στο 6% του ΑΕΠ ή στο 1 δισ. ευρώ, όσο ήταν και πέρσι.

    Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, όμως, παρουσιάζονται σε χρηματική βάση (cash basis), αφήνοντας περιθώριο σημαντικής αύξησης του ελλείμματος μέχρι το τέλος του έτους, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το πρώτο πεντάμηνο προέκυψαν καθυστερήσεις πληρωμών ή προεισπράξεις οφειλών.

    Στα επίσημα στοιχεία, αυτά της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου (Cystat), η εικόνα είναι διαφορετική από αυτή που παρουσιάζει το υπουργείο. Οι δαπάνες για ενδιάμεση κατανάλωση μειώθηκαν στα 97 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, κατά μόλις 5 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2009. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι οι λειτουργικές δαπάνες μειώνονται κατά 80 εκατ. ευρώ.

    Επίσης, οι δαπάνες προσωπικού αυξήθηκαν στα 633 εκατ. ευρώ έναντι 591 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση 7,2%. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι περιόρισε την αύξηση στο 1%.

    Η διαφαινόμενη μείωση του ελλείμματος τους πρώτους μήνες του 2010 οφείλεται κυρίως στα απροσδόκητα μεγάλα κέρδη που κατέγραψε η Κεντρική Τράπεζα και που πέρασε στα βιβλία της η κυβέρνηση το Μάρτιο. Η αύξηση αυτή φαίνεται στα μη φορολογικά έσοδα του κράτους, που βελτιώθηκαν κατά 77 εκατ. ευρώ περίπου.

    Η οριακή βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης οφείλεται, επίσης, στους μειωμένους τόκους που πληρώνει φέτος το κράτος για εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Η μείωση των επιτοκίων διεθνώς ευνόησε την Κύπρο, που κατέβαλε τους πρώτους μήνες του 2010 γύρω στα 40 εκατ. ευρώ λιγότερα για εξυπηρέτηση του χρέους.

    Οι δύο αυτοί παράγοντες ενδέχεται να αντισταθμίσουν την αύξηση του κρατικού μισθολογίου, διατηρώντας το έλλειμμα στα περσινά επίπεδα.

    Σε συνδυασμό με τα αυξημένα έσοδα από τα καύσιμα - που υπολογίζονται στα 35 εκατ. ευρώ για το 2010 και 65 εκατ. ευρώ ετησίως - η κυβέρνηση ελπίζει, μάλιστα, ότι θα παρουσιαστεί οριακή βελτίωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Για τα επόμενα χρόνια, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ποντάρει σε αναστροφή του οικονομικού κλίματος και σε ανάκαμψη της οικονομίας.

    "Αν επιβεβαιωθούν όσοι βλέπουν σταδιακή βελτίωση της οικονομίας τα επόμενα χρόνια, υπάρχει η προσδοκία ότι τα κρατικά έσοδα θα αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, καλύπτοντας το άνοιγμα στον κρατικό κορβανά και περιορίζοντας 'αυτόματα' το έλλειμμα, χωρίς να χρειαστούν επώδυνα μέτρα", σημειώνεται στην ανάλυση της "Stockwatch".

    -

    [09] Αφησε τη θέση του ταμία

    Ο Γάλλος υπουργός Εργασίας, Ερίκ Βερτ, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου με τις παράνομες χορηγίες στο κυβερνών κόμμα, παραιτήθηκε από τη θέση του ταμία του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος UMP, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται σε αυτόν.

    Ο Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επιχειρεί να εκτονώσει την κατάσταση, που έχει κλονίσει τη δημόσια εικόνα του, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι πρότεινε στον Βερτ να παραιτηθεί από ταμίας του κόμματος και να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο ρόλο του στο υπουργείο και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που έχει αναλάβει.

    Ο Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε την υποστήριξή του στον υπουργό Εργασίας και υποσχέθηκε να αναλάβει δράση κατά των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων, που αποτελούν την απαρχή της υπόθεσης.

    «Ο Ερίκ Βερτ είναι ένας έντιμος και ικανός άνδρας, που έχει όλη μου την εμπιστοσύνη, καθώς και αυτής του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν. Είναι ο άνθρωπος που θα υπερασπισθεί την τόσο απαραίτητη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού», αιχμή του δόρατος στο δεύτερο κομμάτι της προεδρίας, τόνισε ο Σαρκοζί στο τηλεοπτικό δίκτυο Φρανς 2, στην πρώτη του παρέμβαση μετά την έκρηξη του σκανδάλου.

    Ο Βερτ κατηγορείται για σύγκρουση συμφερόντων, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, και δευτερευόντως για αποδοχή παράνομης πολιτικής χρηματοδότησης, στα πλαίσια της πολύπτυχης υπόθεσης που εμπλέκει την Λιλιάν Μπετανκούρ, την πλουσιώτερη γυναίκα της Γαλλίας και κληρονόμου του γίγαντα κοσμητικής Lβ Oreal.

    Για να αντιμετωπίσει στο μέλλον τη σύγκρουση συμφερόντων, ο Σαρκοζί δήλωσε πως θα συστήσει επιτροπή, στην οποία θα συμμετάσχουν όλα τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να κατατεθούν οι διάφορες προτάσεις.

    Ο Σαρκοζί επίσης δήλωσε πως είναι «ντροπή» να τον παρουσιάζουν ως κάποιον που «μάζευε φακελάκια» με χρήματα από τη Μπετανκούρ, όπως διατείνεται η πρώην λογίστριά της.

    Ο Σαρκοζί δήλωσε πως η Γαλλία «δεν είναι διεφθαρμένη χώρα» και τόνισε πως ανασχηματισμός θα υπάρξει τον Οκτώβριο, έπειτα από την ψήφιση της μεταρρύθμισης του καθεστώτος των συντάξεων.

    «Θα υπάρξει μία νέα εποχή στην πολιτική ζωή έπειτα από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού», τόνισε και πρόσθεσε πως όσοι υποστηρίζουν την ιδέα μίας «ολιγάριθμης» κυβερνητικής ομάδας έχουν δίκαιο.

    Η παρέμβαση του Σαρκοζί πραγματοποιήθηκε μετά τη δημοσίευση της διοικητικής έκθεσης για τη διαχείριση του φορολογικού φακέλλου της Μπετανκούρ, σύμφωνα με την οποία ο Βερτ δεν συγκάλυψε πιθανές ατασθαλίες την εποχή που ήταν υπουργός προϋπολογισμού από το 2007 έως τον Μάρτιο του 2010.

    Ερευνες στα σπίτια της Μπετανκούρ

    Η γαλλική αστυνομία ερεύνησε τα σπίτια της πλουσιότερης γυναίκας της χώρας Λιλιάν Μπετανκούρ και του στενού φίλου της φωτογράφου Φρανσουά-Μαρί Μπανιέ αναζητώντας στοιχεία για το οικονομικό σκάνδαλο που έχει ταρακουνήσει όλη τη Γαλλία και έχει αγγίξει σαφώς και το συντηρητικό κόμμα του πρόεδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

    Οι επιδρομές στα δύο σπίτια έγιναν για να βρεθούν στοιχεία για τα πανάκριβα δώρα, αξίας πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, που λέγεται ότι μοίραζε χωρίς ιδιαίτερη σκέψη η κληρονόμος της γιγάντιας εταιρείας καλλυντικών, Ορεάλ.

    Μία πρώην λογίστρια της κ. Μπετανκούρ κατάγγειλε ότι η πολυεκατομμυριούχος και ο πρώην σύζυγός της έχουν δώσει πολλά παράνομα χρήματα σε συντηρητικούς πολιτικούς, περιλαμβανόμενου και του κ. Σαρκοζί που χρηματοδοτήθηκε από την πάμπλουτη κληρονόμο για την προεκλογική του εκστρατεία του 2007.

    [10] Ο Ν. Κωνσταντόπουλος νέος πρόεδρος του Παναθηναϊκού

    Ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, είναι ο νέος πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός όπως αποφασίσθηκε στο Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε χθες. Ο 68χρονος δικηγόρος, ο οποίος αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή τον Δεκέμβριο του 2004, αποτελεί προσωπική επιλογή του μεγαλομετόχου Γιάννη Βαρδινογιάννη.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 July 2010 - 22:30:37 UTC