Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αναδιανομή πλούτου και διαφάνεια"

  • [01] "Αναδιανομή πλούτου και διαφάνεια"

    Στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξει όσα δεν άλλαξαν εδώ και πολλές δεκαετίες, τόνισε ο πρωθυπουργός, κηρύσσοντας, χθες το βράδυ,την έναρξη των εργασιών του 13ου συμποσίου της Σύμης που διεξάγεται στον Πόρο.

    Γι αυτό, όπως τόνισε ο Γ.Παπανδρέου, στο επίκεντρο των εργασιών του συμποσίου φέτος θα είναι η Ελλάδα, η οποία έχει πολλούς και σημαντικούς φίλους που μπορούν και θέλουν να την βοηθήσουν.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διεθνή κρίση τονίζοντας ότι αυτή προήλθε από μία πηγή αλλά εξαπλώνεται ταχύτατα και γι' αυτό δεν πρέπει να επιδειχθεί καμία αδράνεια.

    Μεγάλη ευθύνη έριξε στα τοξικά ομόλογα, μιλώντας για απάτη για την οποία ευθύνεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η αδυναμία της πολιτικής να το ελέγξει. Γι' αυτό, όπως τόνισε, οι πολιτικοί πρέπει να κάνουν κάτι ώστε να μην είναι υποχείρια της αγοράς.

    Επίσης τόνισε ότι για την κρίση ευθύνεται και η συγκέντρωση πλούτου και εξουσίας στα χέρια λίγων οι οποίοι έβαλαν το κέρδος πάνω από τη βιωσιμότητα. Και πρέπει, πρόσθεσε, να έχουν σημαντικό λόγο η πολιτική και ο πολίτης και να δημιουργηθούν ισχυρά αντίβαρα με τη συνεργασία όλων όσων εκφράζουν προοδευτικές ιδέες.

    Για την Ελλάδα τόνισε ότι βρέθηκε απροστάτευτη και απροετοίμαστη στο μέσον μιας κρίσης, αλλά το ελληνικό πρόβλημα έχει και τα δικά του εθνικά χαρακτηριστικά όπως είναι η έλλειψη διαφάνειας και το πελατειακό και φαύλο κράτος.

    Δεν παρέλειψε επίσης να πει ότι αυτή η κρίση μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για την Ελλάδα για να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζοντας ότι είναι ένα μοναδικό εγχείρημα που απέδειξε ότι εάν τα κράτη μέλη συμπράξουν σε περιόδους κρίσης αυτό θα αποβεί σε όφελος όλων. Πάντως, όπως τόνισε, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε βραδύτερα από τις αγορές και αυτό πρέπει να αποτελέσει ένα μάθημα για όλους.

    Απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι για την κρίση ευθύνεται το κράτος πρόνοιας και τόνισε ότι μπορεί η ανταγωνιστικότητα να προχωρήσει μαζί με ένα οργανωμένο κοινωνικό κράτος.

    Στην εναρκτήρια συνεδρίαση του συμποσίου της Σύμης μίλησε και η υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον η οποία αναφέρθηκε στους τρεις στόχους που έθεσε η ίδια για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Ο πρώτος στόχος, όπως είπε, είναι να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή διπλωματική υπηρεσία αντάξια της Ευρώπης του 21ου αιώνα, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει τον καλύτερό της εαυτό. Ο δεύτερος στόχος είναι να στραφεί η εξωτερική πολιτική της Ένωσης στην γειτονιά της, γιατί όπως είπε έχει μεγάλη σημασία να υπάρχει πολιτική και οικονομική σταθερότητα στις γειτονικές περιοχές. Ο τρίτος στόχος είναι η αναζήτηση τρόπων για την καλύτερη συνεργασία της Ευρώπης με τους στρατηγικούς της εταίρους όπως χαρακτήρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, τη Βραζιλία, την Ινδία και την Κίνα. Όμως, όπως επισήμανε η κ. Αστον, από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ακούγεται μόνο μια φωνή για να ακουστεί περισσότερο και να έχει καλύτερα αποτελέσματα.

    Την κ. Αστον διαδέχθηκε στο βήμα η Σεγκολέν Ρουαγιάλ η οποία αναφερόμενη στην οικονομική κρίση τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστέρησε να αντιδράσει καθώς και ότι η ίδια, εξαιτίας και αυτής της καθυστέρησης, εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή της στις προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού και της χώρας για να βγουν από την κρίση.

    Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο πρόεδρος της Εσθονίας Τόμας Ιλβες ο οποίος μιλώντας για την κρίση τόνισε ότι οι προκλήσεις στην Ευρώπη είναι δυσκολότερες σήμερα και εξέφρασε την ανησυχία του για τη δράση του "αυταρχικού καπιταλισμού".

    Ο κ. Ιλβες επισήμανε δύο προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα από τα οποία είναι το Κυπριακό και το δεύτερο και πολύ σημαντικό επίσης είναι η ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης.

    Η συνεδρίαση της επιτροπής Στίγκλιτς

    H έξοδος από την κρίση θα γίνει μόνο με αναδιανομή εισοδήματος σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Στίγκλιτς της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η οποία συνεδρίασε λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του Συμποσίου της Σύμης.

    Ο κ. Στίγκλιτς ενημέρωσε τον πρόεδρο της Διεθνούς και τα μέλη της Επιτροπής για τις συζητήσεις που έγιναν στην ομάδα των "20" και την πρόταση της Διεθνούς για την επιβολή φόρου (του λεγόμενου φόρου Τόμπιν) στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι η κρίση δεν προήλθε από τη διάθεση πόρων για την κάλυψη των κοινωνικών δαπανών και επομένως δεν μπορεί το ξεπέρασμα της κρίσης να αναζητηθεί στην περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Αντίθετα, πρόσθεσε, η κρίση προήλθε από τη μεγάλη διαφθορά, τις ανισότητες, έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου και τη συγκέντρωση μεγάλου πλούτου και δύναμης σε λίγους.

    Ταυτόχρονα με την αναδιανομή του πλούτου, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, πρέπει να ενισχυθούν οι διεθνείς θεσμοί ελέγχου και διαφάνειας.

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι Έλληνες, γνωρίσαμε τελευταία πολύ καλά τις εξελίξεις τόσο σε ελληνικό όσο και διεθνές επίπεδο και οι εξελίξεις αυτές είναι αλληλεξαρτώμενες και, γι αυτό, "είναι απαραίτητο να τις παρακολουθούμε και να επηρεάζουμε τις διεθνείς εξελίξεις, στο μέτρο του δυνατού".

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε επίσης ότι η επιβολή του φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, που είναι πρόταση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, συζητείται, ήδη, παγκοσμίως και γι αυτό "θα επιμείνουμε, αν θέλουμε να φέρουμε πόρους για επενδύσεις".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 July 2010 - 4:30:18 UTC