Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκίνησε η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων
  • [02] Οι βαθμολογίες στα ειδικά μαθήματα
  • [03] Συνεδριάζουν Eurogroup-Ecofin
  • [04] Μακελειό στην Ουγκάντα

  • [01] Ξεκίνησε η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων

    Ξεκίνησε σήμερα η ηλεκτρονική απογραφή του προσωπικού του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιουλίου, προκειμένου αμέσως μετά να αρχίσει η καταβολή των μισθών αποκλειστικά από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

    Ωστόσο, η λειτουργία της ιστοσελίδας www.apografi.gov.gr παρουσίασε το πρωί προβλήματα απόκρισης και καθυστερήσεις.

    Υπάλληλοι, που επιδίωξαν τη συμπλήρωση της σχετικής φόρμας στην παραπάνω ιστοσελίδα, δυσκολεύτηκαν να μπουν στο σύστημα, λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου από τους χρήστες.

    Αργά το μεσημέρι, αποκαταστάθηκε το πρόβλημα και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, η απογραφή εξελίσσεται ομαλά, απογράφονται γύρω στους 12.000 υπαλλήλους την ώρα και μέχρι τις 15.00 είχαν απογραφεί περίπου 100.000 άτομα.

    Η απογραφή προσωπικού του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού και η σύσταση Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (Ε.Α.Π.) αποφασίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση και του Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    H απογραφή όλων των δημοσίων υπαλλήλων, θα συνδυαστεί με τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής Πληρωμής, παρέχοντας την άμεση δυνατότητα παρακολούθησης αναλυτικών και συγκεντρωτικών στοιχείων μισθοδοσίας, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών καταβολής αμοιβών του Δημοσίου.

    Με την κοινή υπουργική απόφαση καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της απογραφής.

    Όλοι οι υπόχρεοι θα πρέπει να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική σελίδα απογραφής. Τα δεδομένα συγκεντρώνονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ η διασταύρωση των στοιχείων θα γίνει και με τους ασφαλιστικούς φορείς, για λόγους αξιοπιστίας της ταυτοποίησης. Κατά την διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων, αποδίδεται μοναδικός Ενιαίος Κωδικός Μισθοδοσίας Δημοσίου (Ε.Κ.Μ.ΔΗ.) σε κάθε δημόσιο υπάλληλο, του οποίου τα στοιχεία έχουν διασταυρωθεί. Σε κάθε πρόσωπο που προσλαμβάνεται ή διορίζεται από οποιονδήποτε φορέα Δημοσίου χορηγείται στο εξής Ε.Κ.Μ.ΔΗ..

    Παράλληλα προβλέπεται η σύσταση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής/Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αποστολή της Ε.Α.Π. είναι η πληρωμή, μέσω τραπεζικού λογαριασμού, των πάσης φύσεως αποδοχών, προσθέτων αμοιβών, , αποζημιώσεων του προσωπικού του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. και των φυσικών προσώπων, που απασχολούνται με σύμβαση μίσθωσης έργου.

    Μετά τις ημερομηνίες έναρξης καταβολής αποδοχών και λοιπών αμοιβών από την Ε.Α.Π., απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η καταβολή με διαφορετικό τρόπο των πάσης φύσεως αποδοχών και λοιπών αμοιβών του προσωπικού.

    Όλοι οι φορείς, των οποίων η μισθοδοσία βαρύνει τον κρατικό Προϋπολογισμό, είναι υποχρεωμένοι να εντάξουν τις πάσης φύσεως αμοιβές που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ε.Α.Π. μέχρι την 31η Αυγούστου 2010 (για Ο.Τ.Α. και Ν.Π.Δ.Δ. μεχρι 31 Δεκεμβρίου 2010).

    Όλες οι παρατηρήσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχουν ληφθεί υπόψη, σχετικά με την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, τονίζει το Υπουργείο Εσωτερικών.

    Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, σχετικά με την απόφαση 43/2010 της ανεξάρτητης αρχής «έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι παρατηρήσεις της και τα στοιχεία, τα οποία συλλέγονται κατά την απογραφή, είναι σύμφωνα με αυτά που επιτρέπει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα».

    Περισσότερες πληροφορίες για την διαδικασία της απογραφής μσθοδοτούμενων από το Δημόσιο δίνονται στον δικτυακό τόπο http://apografi.gov.gr/.

    Διευκρινήσεις της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

    Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με σημερινή ανακοίνωσή της παρέχει διευκρινίσεις αναφορικά με χθεσινή ανακοίνωσή της που αφορά την απογραφή των δικαστικών λειτουργών. Η ΕΔΕ αναφέρει ότι δεν είναι αντίθετη στην απογραφή.

    Ειδικότερα, αναφέρει: "Με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε, αναφορικά με την απογραφή των δικαστικών λειτουργών, επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε τα ακόλουθα: Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν είμαστε αντίθετοι με την απογραφή αυτή καθ' αυτή. Ζητούμε, όμως, να απογραφούμε με την ιδιότητα που εκ του Συντάγματος έχουμε, ήτοι ως κρατικοί λειτουργοί και όχι ως δημόσιοι υπάλληλοι.

    Προς τούτο ζητήσαμε, κατ' επανάληψη, γραπτώς και προφορικώς από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών να συμπληρωθεί το σχετικό πεδίο της ηλεκτρονικής απογραφής και με την ένδειξη: Δικαστικοί ή Κρατικοί Λειτουργοί, αίτημα που μέχρι σήμερα δεν έγινε αποδεκτό.

    Ελπίζουμε ότι η έλλειψη αυτή θα τακτοποιηθεί σύντομα και η απογραφή να διεξαχθεί ομαλά.

    Εξακολουθούμε, όμως, να έχουμε την απορία για ποιο λόγο έχουν εξαιρεθεί της υποχρεωτικής απογραφής οι φορείς των άλλων δύο λειτουργιών του Κράτους (βουλευτές, υπουργοί, κ.λπ.)".

    [02] Οι βαθμολογίες στα ειδικά μαθήματα

    Από το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκε ότι οι βαθμολογίες των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα θα είναι διαθέσιμες στους ενδιαφερομένους από απόψε το βράδυ μετά τις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα: http://www.ypepth.gr/efarmoges/eid_vathm.php, πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους Ελληνικούς χαρακτήρες.

    Επίσης, από την ίδια ηλεκτρινική διεύθυνση και με την ίδια διαδικασία θα μπορούν να πληροφορούνται τη βαθμολογία τους και οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις ΕΠΑΛ (Επαγγελματικά Λύκεια).

    [03] Συνεδριάζουν Eurogroup-Ecofin

    Οι ευρωπαϊκές χώρες θα λάβουν "τα απαραιτήτα μέτρα" για να βοηθήσουν τις τράπεζές τους σε περίπτωση που χρειάζεται, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής (stress test) στις 23 Ιουλίου, δήλωσε σήμερα η βελγική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς υπενθύμισε ότι η φόρμα για τη δημοσιοποίηση των πολυαναμενόμενων τεστ αντοχής θα τελειοποιηθεί αύριο Τρίτη κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

    Ακολούθως, "θα περιμένουμε τη δημοσιοποίηση" των αποτελεσμάτων και "θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα" αν υπάρξουν ανεπάρκειες στα κεφάλαιά τους, πρόσθεσε ο Ρέιντερς.

    Παρόλα αυτά δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη μορφή που μπορεί να έχουν αυτά τα μέτρα. Οι οικονομολόγοι πάντως αναμένουν ότι μία αναδιάρθρωση του κεφαλαίου κάποιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της ΕΕ θα αποδειχθεί αναγκαία.

    Η ενημέρωση από τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (EFC) για τα τεστ κόπωσης (stress tests), στα οποία υποβάλλονται οι σημαντικότερες ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων είναι και έξι ελληνικες. θα είναι τα βασικά αντικείμενα του Ecofin, που συνεδριάζει αύριο, στις Βρυξέλλες. Επίσης, θα επιδιωχθεί πολιτική συμφωνία σχετικά με τις προτάσεις για την υιοθέτηση των Κανονισμών και Οδηγιών για την καλύτερη εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα δημιουργηθούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κίνδυνου και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εποπτών του Χρηματοπιστωτικού τομέα, τα οποία πρέπει να λειτουργούν από την 1η Ιανουαρίου 2011.

    Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την έκθεσή της για την «Ενίσχυση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών με στόχο τη σταθερότητα, ανάπτυξη και απασχόληση - Εργαλεία για ισχυρότερη οικονομική διακυβέρνηση στην Ε.Ε». Παράλληλα, το Ecofin πρόκειται να ξεκινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Δανία και τη Φινλανδία. Ακόμα, αναμένεται να αξιολογήθούν 13 κράτη - μέλη (Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία και Ηνωμένο Βασίλειο), για το εάν έλαβαν επαρκή μέτρα για την επίτευξη των στόχων για το 2010, ενώ αναμένεται να αποφασισθεί η είσοδος της Εσθονίας στη ζώνη του ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της βελγικής προεδρίας, οι βασικοί άξονές του αφορούν τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, τη φορολογία, τον εξωτερικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

    Σημειώνεται τέλος, ότι κατά τη διάρκεια του προγεύματος οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν και την τρέχουσα οικονομική κατάσταση.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (7 Ιουλίου 2010), η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει στο 4,5% για το 2010 και στο 4,25% για το 2011. Συνολικά, για το τρέχον έτος προσδοκάται μέτρια, αλλά σταθερή, ανάκαμψη στις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες και ισχυρή ανάπτυξη σε πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Ωστόσο, έχει ενταθεί ο κίνδυνος από τις νέες αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, οι πολιτικές στις αναπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προώθηση αξιόπιστης δημοσιονομικής προσαρμογής και κυρίως μέτρων που ενισχύουν τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές, όπως είναι οι μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος. Παράλληλα, είναι απαραίτητη η διενέργεια διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την προώθηση της ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Οι πολιτικές στις αναδυόμενες οικονομίες, αναφέρει το ΔΝΤ, πρέπει να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας στην παγκόσμια ζήτηση, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μεγαλύτερης ευελιξίας στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

    Σήμερα συνεδριάζει το Eurogroup. Και στα δύο συμβούλια, την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ο υπουργός θα εκπροσωπήσει τη χώρα και στην προγραμματισμένη συνάντηση της ομάδας εργασίας για τον συντονισμό της Οικονομικής Πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman van Rompuy, η οποία θα πραγματοποιηθεί επίσης σήμερα.

    [04] Μακελειό στην Ουγκάντα

    Τουλάχιστον 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την διπλή επίθεση χθες το βράδυ, σε ένα αιθιοπικό εστιατόριο σε νότια περιοχή της Καμπάλα και σε μια λέσχη του ράγκμπι σε ανατολική συνοικία της πόλης, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολλοί άνθρωποι για να παρακολουθήσουν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Ουγκάντα ανακοίνωσε πως ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένα Αμερικανός.

    "Οι άνθρωποι που παρακολουθούν ποδόσφαιρο δεν μπορούν να μεταβληθούν σε στόχο", δήλωσε ο πρόεδρος της Ουγκάντας Γιοβερί Μουσεβένι όταν επισκέφθηκε έναν από τους χώρους της επίθεσης. "Εάν οι δράστες των επιθέσεων θέλουν να πολεμήσουν, ας επιτεθούν εναντίον στρατιωτών", είπε.

    Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη διπλή επίθεση,, ωστόσο η αστυνομία τις συνδέει με τις απειλές που διατυπώθηκαν την περασμένη εβδομάδα των σομαλών ισλαμιστών σεμπάμπ εναντίον των πληθυσμών της Ουγκάντας και του Μπουρούντι σε αντίποινα για την στρατιωτική παρουσία των δύο χωρών στη Σομαλία. Ο πρόεδρος της Σομαλίας Σάριφ Σέιχ Αχμεντ καταδίκασε τις "διαβολικές" επιθέσεις της Καμπάλα.

    Το "γεγονός ότι τα θύματα ψυχαγωγούνταν παρακολουθώντας τον τελικό αποκαλύπτει την αθλιότητα και τη διαβολικότητα των δραστών και την ανάγκη για την εξουδετέρωση όσων δεν σέβονται την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής", αναφέρεται σε ανακοίνωση του σομαλού προέδρου.

    "Η τρομοκρατική αυτή ενέργεια θα ενισχύσει τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στους λαούς της Ουγκάντας και της Σομαλίας. Ούτε η περιοχή, ούτε η διεθνής κοινή γνώμη δεν θα ανεχθούν την προώθηση της ανασφάλειας", αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

    Η κυβέρνηση του προέδρου Σαρίφ Σέιχ Αχμεντ δεν ελέγχει παρά λίγες συνοικίες της σομαλικής πρωτεύουσας και οφείλει την επιβίωσή της στην υποστήριξη της δύναμης της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία (Amisom), η οποία απαρτίζεται κατά το ήμισυ από ουγκαντέζους στρατιώτες, απέναντι στις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις των ανταρτών σεμπάμπ που ελέγχουν την κεντρική και τη νότια Σομαλία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 July 2010 - 14:30:25 UTC