Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστολή για τη βόμβα
  • [02] Εξελέγη πρόεδρος
  • [03] Εκδοση εντόκων γραμματίων
  • [04] Από αύριο τα πρόστιμα
  • [05] Αποστολή στη Γάζα

  • [01] Επιστολή για τη βόμβα

    Επιστολή εστάλη στην «Ελευθεροτυπία», με την οποία γίνεται ανάληψη ευθύνης για την επιστολή-βόμβα στο γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοίδη.

    Ως αποστολέας φέρεται ο «Θανάσης Κλάρας» (σ.σ. το όνομα του Αρη Βελουχιώτη), με διεύθυνση κατοικίας «Αγωνιστών 40, Αθήνα» και ένα εκτυπωμένο κόκκινο αστέρι στο κλείσιμο του λευκού, μικρού μεγέθους, φακέλου.

    Η επιστολή, παρ' ότι έφτασε με τον ταχυδρομικό σάκο κατά τις 10.30 το πρωί του Σαββάτου, όπως λένε οι υπάλληλοι της εφημερίδας, δεν έφερε σφραγίδα ταχυδρομείου, παρά μόνον είχε επικολλημένα δύο γραμματόσημα.

    Στην επιστολή αναλύεται το επιχειρησιακό σκέλος της αποστολής της βόμβας-παγίδα και το κόλπο που χρησιμοποιήθηκε για να προωθηθεί ο φάκελος στο γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ενώ σημειώνεται ότι «η γνωστοποίηση του ονόματος της νεοσύστατης οργάνωσής μας θα γίνει στα επόμενα χτυπήματα».

    Επιφυλάξεις διατυπώνει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, καθώς ο συγγραφέας περιγράφει άλλη συνδεσμολογία από αυτή που βρέθηκε και χρησιμοποιεί στοιχεία που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί.

    [02] Εξελέγη πρόεδρος

    Πρόεδρος της Δημοκρατικής είναι και τυπικά ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος εκλέχθηκε ομόφωνα από την 1η σύνοδο της πανελλαδικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, που συνεδρίασε χθες, ενόψει του πρώτου συνεδρίου του κόμματος που θα γίνει στα τέλη του 2010.

    Στην ομιλία του ο κ. Κουβέλης είπε ότι η Δημοκρατική Αριστερά είναι ένα σύγχρονο αριστερό κόμμα, που δεν αρκείται στις έτοιμες απαντήσεις και θέλει να κάνει καθημερινή πράξη τη θέση "η πολιτική στους πολίτες και οι πολίτες στην πολιτική". Είπε ακόμη ότι η Δημοκρατική Αριστερά, πρέπει να πάρει πρωτοβουλία κοινωνικού, επιστημονικού, και πολιτικού διαλόγου για τη διέξοδο από τη κρίση, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέβαλε μια βίαιη προσαρμογή στα καθεστώτα συνταξιοδότησης και άνοιξε το δρόμο για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που διευρύνουν τις κοινωνικές. Τόνισε ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν κάνει αντιπολίτευση για να γυρίσει το δικομματικό εκκρεμές πίσω και δεν κρύβει τις διαφορές του σε ένα, δήθεν, όπως είπε, κοινό μέτωπο κατά του μνημονίου.

    "Ξέρουμε ότι έχουμε βασικά αντιτιθέμενες επιλογές για το μέλλον της χώρας και την αντιμετώπιση της κρίσης με τη ΝΔ" επισήμανε και πρόσθεσε ότι "η Ν.Δ γενικολογεί και αναζητεί τη λύση στις περιχαρακώσεις της χώρας".

    Είπε ακόμη ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα ασκήσει την πολιτική που υλοποιούν εν πολλοίς οι άλλες πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς και δεν θα αναλωθεί σε ενδοαριστερές διαμάχες.

    Αναφερόμενος στις εκλογές της Τοπική Αυτοδιοίκησης είπε ότι δεν θα αποτελέσει για το νέο κόμμα χώρος κομματικής καταγραφής, αλλά θα επιλεγούν και θα στηριχθούν εκείνες οι δυνάμεις που θα πάνε την Τοπική Αυτοδιοίκηση μπροστά.

    Κατά την 1η σύνοδο της πανελλαδικής Πολιτικής Επιτροπής συγκροτήθηκαν επίσης η Εκτελεστική επιτροπή και οι επιτροπές για τις θέσεις του 1ου συνεδρίου και γα την κατάρτιση του καταστατικού του κόμματος που θα εγκριθεί από το 1ο συνέδριο.

    [03] Εκδοση εντόκων γραμματίων

    Σε δημοπρασία εξάμηνων (26 εβδομάδων) εντόκων γραμματίων, ύψους 1,25 δις. ευρώ, θα προχωρήσει το Δημόσιο στις 13 Ιουλίου, όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Παράλληλα, και αυτή η έκδοση θα διατεθεί στη συνέχεια στο ευρύ αποταμιευτικό κοινό.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, την Τρίτη 13 Ιουλίου 2010 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, σε άυλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 14 Ιανουαρίου 2011.

    Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010. Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους βασικούς διαπραγματευτές αγοράς στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), ενώ παρέχεται η δυνατότητα υποβολής και μη ανταγωνιστικών προσφορών. Για τα έντοκα γραμμάτια δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.

    Παράλληλα με τη δημοπρασία, το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους. Τα έντοκα γραμμάτια θα αποκτηθούν με έναν από τους εξής τρόπους:

    1. Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Περίοδος εγγραφών, από Δευτέρα 12 Ιουλίου έως και Τετάρτη 14 Ιουλίου.

    2. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού, δηλαδή έως και την Παρασκευή 23 Ιουλίου, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που θα καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρίες.

    Σημειώνεται ότι, επειδή η διακράτηση των τίτλων θα παρακολουθείται από το Σύστημα Αϋλων Τίτλων (ΣΑΤ) του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των εντόκων γραμματίων από το ευρύ κοινό, είναι η καταχώρηση τους σε μερίδα του ΣΑΤ .Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας είναι απλή και γίνεται μέσω των τραπεζών και των χρηματιστηριακών εταιριών. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η αστυνομική ταυτότητα και ο ΑΦΜ.

    [04] Από αύριο τα πρόστιμα

    Οι πολίτες, που προβαίνουν στην ρύθμιση ημιυπαίθριων χώρων, θα πρέπει να προσκομίζουν, από τη Δευτέρα, 12 Ιουλίου, το έντυπο υπολογισμού του ειδικού προστίμου, που θα έχουν πάρει, συμπληρωμένο από την πολεοδομική υπηρεσία, με επικολλημένο τον κωδικό πληρωμής.

    Με αυτό το έντυπο μπορούν να πληρώνουν στις τράπεζες (μέσω του ΔΙΑΣ): Millennium Bank, Aspis Bank, Τράπεζα Κύπρου, Emporiki Bank, Αγροτική Τράπεζα, Alpha Bank, Attica Bank, EFG Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Γενική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, HSBC, Probank, Marfin-Egnatia Bank, Proton Bank AE, Πανελλήνια Τράπεζα, Citibank, Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας), καθώς και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος και στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.).

    Ο τρόπος είσπραξης, οι τράπεζες που συμμετέχουν, οι κωδικοί πληρωμής και η διαδικασία απόδοσης των ποσών στο Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ), καθορίζονται στην Υπουργική Απόφαση με θέμα «Διαδικασία είσπραξης και απόδοσης στο ΕΤΕΡΠΣ του ειδικού προστίμου του ν.3843/10» «Ταυτότητα κτηρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις - ΦΕΚ 62 Α΄28-04-2010», που υπογράφηκε στις 7 Ιουλίου.

    Η Απόφαση διευκρινίζει και λεπτομέρειες για τα στοιχεία από τα οποία αποτελούνται οι κωδικοί πληρωμής. Επιπλέον, αναφέρει ότι τα εισπραττόμενα ποσά, με εντολή της ΔΙΑΣ ΑΕ, αποδίδονται στην Τράπεζα της Ελλάδος και πιστώνονται υπέρ του ΕΤΕΡΠΣ σε ειδικό κωδικό, με την επωνυμία «ΕΤΕΡΠΣ Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου».

    [05] Αποστολή στη Γάζα

    Το φορτηγό πλοίο που έχει ναυλώσει το Ίδρυμα Καντάφι διατηρεί την πορεία του προς τη Γάζα, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του, Γιούσεφ Σαουάν.

    "Το πλοίο κατευθύνεται στη Γάζα όπως προβλεπόταν", είπε ο Σαουάν, επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ένας Άραβας βουλευτής από την Ιερουσαλήμ.

    Ο Σαουάν υποστήριξε ότι η αποστολή είναι "καθαρά" ανθρωπιστική. "Δεν είναι ούτε προβοκατόρικη, ούτε εχθρική", τόνισε, καλώντας "τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει το Ίδρυμα" για να φτάσει η βοήθεια στο λιμάνι της Γάζας.

    Το πλοίο "Αμάλθεια", υπό μολδαβική σημαία, που μεταφέρει βοήθεια για τους Παλαιστίνιους και έχει ναυλώσει φιλανθρωπική εταιρία της Λιβύης αναχώρησε από το λιμάνι του Λαυρίου,ενώ έκκληση που απεύθυνε το Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη να παρεμποδίσουν τον κατάπλου του πλοίου στη Λωρίδα της Γάζας.

    Το πλοίο "Αμάλθεια" μεταφέρει 2.000 τόννους τροφίμων και ιατρικών υλικών με βοήθεια που εξασφάλισε η "Διεθνής Ένωση Φιλανθρωπίας και Ανάπτυξης Καντάφι", επικεφαλής της οποίας είναι ο Σαϊφ Αλ Ισλαμ Καντάφι, ο δεύτερος γιος του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι.

    Το ταξίδι του "Αμάλθεια" αναμένεται να διαρκέσει περίπου 70 με 80 ώρες και ο αρχικός του προορισμός είναι η Λωρίδα της Γάζας. Το πλοίο μεταφέρει σάκους με σιτάρι, αλεύρι, καλαμπόκι, ρύζι, ζάχαρη, ελιές, πάστα τομάτας, γάλα και φυτικά έλαια. Στην ιατρική βοήθεια περιλαμβάνονται αντιβηχικά σιρόπια και αντιβιοτικά, ανακοίνωσαν οι οργανωτές της αποστολής.

    Η πρέσβειρα του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Γκαμπριέλα Σάλεβ ζήτησε από το διεθνή οργανισμό να κλιμακώσει τις προσπάθειες του για να μην αποπλεύσει το πλοίο.

    " Το Ισραήλ ζητά από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει την επιρροή της στην κυβέρνηση της Λιβύης για να επιδείξει υπευθυνότητα και να εμποδίσει το πλοίο να αναχωρήσει για τη Λωρίδα της Γάζας" γράφει η Γκ. Σάλεβ σε επιστολή της προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.

    " Το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα που του παρέχει το διεθνές δίκαιο να παρεμποδίσει το πλοίο να παραβιάσει τον υφιστάμενο ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της ΓάζαςΒ¨, δηλώνει η κ. Σάλεβ στον Μπαν Κι Μουν.

    Στο πλοίο επιβαίνουν 15 ακτιβιστές, στην πλειοψηφία τους από τη Λιβύη, ένας Νιγηριανός και ένας Σύρος καθώς και 12μελές πλήρωμα που αποτελείται από Αϊτινούς, Ινδούς, Σύρους και ο κουβανικής καταγωγής πλοίαρχος του πλοίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 11 July 2010 - 4:30:23 UTC