Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή τα δικαιώματα των νέων
  • [02] Εκτεταμένοι έλεγχοι για φοροδιαφυγή
  • [03] Πρόστιμα για τους ημιυπαίθριους
  • [04] Αποτελέσματα στα ΕΠΑΛ

  • [01] Στη Βουλή τα δικαιώματα των νέων

    Σε κοινό αγώνα κάλεσε τη νεολαία ο πρωθυπουργός, μιλώντας κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης με θέμα τις αλλαγές στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των νέων, που πραγματοποιήθηκε στη βουλή με πρωτοβουλία της γγ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα.

    Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να αλλάξει για πάντα την Ελλάδα,τόνισε ο κ.Παπανδρέου και πρόσθεσε πως δεν δίστασε να πράξει ότι είναι δυνατόν για να σωθεί η χώρα από τη χρεωκοπία. Οπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τον γιο του Ούλοφ Πάλμε, να ηγηθεί μιας διεθνούς ομάδας, να αξιολογήσει το προνοιακό μας σύστημα, αλλά παράλληλα να κοιτάξει και τα θέματα νέας γενιά.

    Απαντώντας στις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι το ΠΑΣΟΚ ζητούσε δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό ο κ.Παπανδρέου προανήγγειλε νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ουσιαστικά, ποιο θα ήταν το πραγματικό δίλημμα όμως; Χρεοκοπία ή σωτηρία. Να διασφαλίσουμε τη σύνταξη για τις επόμενες γενιές, ή να κρατήσουμε ένα σύστημα που θα τους την στερούσε. Και σε αυτό το σύστημα θα πρέπει εσείς να απαντήσετε κ. Τσίπρα.»

    Στα θέματα της εκπαίδευσης επικέντρωσε την έντονη κριτική της προς την κυβέρνηση, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,στη Βουλή, τονίζοντας ότι οδηγεί στην πλήρη υποταγή του εκπαιδευτικού συστήματος στους κανόνες της αγοράς και των συμφερόντων των επιχειρηματιών.

    Παράλληλα, απέρριψε τις αιτιάσεις ότι το ΚΚΕ είναι δογματικό και πρόσθεσε ότι αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη σοβαρότητά μας πρέπει να απαντάμε με επιχειρήματα. Η κυρία Παπαρήγα έκανε λόγο για έγκλημα και για βαρύ πέλεκυ που πέφτει σε όσους είναι κάτω των 40 ετών και πρόσθεσε ότι η προοπτική που φαίνεται καθαρά, αν δεν ανατραπεί με αγώνες, είναι μαύρη και για τα παιδιά που είναι ακόμα στη κοιλιά της μαμάς τους και οι νέοι άνθρωποι αλέθονται στην μηχανή του κέρδους.

    Την άποψη ότι η κρίση θα χειροτερέψει εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι προσπαθούμε να σπασουμε την εθνική κατάθλιψη. Ο κ.Σαμαράς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση στην οποία απέδωσε πανικό και αμηχανία, άσκησε οξεία κριτική στο ΚΚΕ, ενώ δεσμευτηκε να καταργήσει την ασυλία, όπως είπε, της παρανομίας στα Πανεπιστήμια.

    «Πρότυπα, ιδανικά και προοπτική είναι η μόνη λύση για τα προβλήματα της νεολαίας, που δεν χρειάζεται καθοδηγητές και λαϊκιστές», ήταν η θέση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

    Στην έλλειψη αξιοκρατικών προτύπων, αξιών, εθνικών ιδανικών προς τη Νεολαία εκ μέρους της Πολιτείας, των πολιτικών, των ΜΜΕ, επικέντρωσε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης,, ενώ τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ με υιοθέτηση του Θατσερικού μοντέλου και για «επικοινωνιακά επιτελεία του Μαξίμου» που προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια για το μνημόνιο, καλλιεργώντας κλίμα για πατριωτικό καθήκον.

    [02] Εκτεταμένοι έλεγχοι για φοροδιαφυγή

    Εκατοντάδες φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη εκατομμυρίων ευρώ προς την εφορία και παράλληλα κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, εντόπισε με στοχευμένη διασταύρωση του περιουσιολογίου η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών. Οι φορολογούμενοι αυτοί καλούνται τώρα από τις Εφορίες να εξοφλήσουν τα χρέη τους μέσα σε 11 ημέρες από σήμερα, ειδάλλως θα γίνουν πλειστηριασμοί στα ακίνητά τους.

    Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, η πρώτη στοχευμένη διασταύρωση περιουσιολογίου μεγάλης εμπορευσιμότητας ακινήτων συγκεκριμένων περιοχών, για φορολογούμενους που έχουν βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη, αφορούσε ακίνητα στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Συνολικά εντοπίστηκαν 990 υπόχρεοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 6.747.556 ευρώ. Οι υπόχρεοι αυτοί κατέχουν στις συγκεκριμένες δύο περιοχές 2.917 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 288.389.719 ευρώ, ενώ έχουν συνολικά στην κατοχή τους 6.121 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 567.892.905 ευρώ.

    Τώρα, το υπουργείο Οικονομικών αποστέλλει επιστολές, με τις οποίες παρέχει στους οφειλέτες που αφορά η συγκεκριμένη διασταύρωση, χρονικό περιθώριο έως την 20η Ιουλίου για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, θα κινηθεί κατά προτεραιότητα διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών αυτών, συμπεριλαμβανομένου του πλειστηριασμού.

    Λουκέτο σε 10 εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα

    Στην αναστολή λειτουργίας για μια εβδομάδα δέκα καταστημάτων του τομέα εστίασης- αναψυχής, μεταξύ των οποίων είναι και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, προχώρησε το ΣΔΟΕ, όπως είχε προαναγγείλει πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, στα καταστήματα αυτά είχε διαπιστωθεί, από ελέγχους του ΣΔΟΕ, μη έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών κατ' επανάληψη.

    Σημειώνεται ότι το μέτρο του κλεισίματος καταστημάτων, εφαρμόζεται για πρώτη φορά εδώ και οκτώ χρόνια. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει και θα διευρύνει την εφαρμογή της ποινής της αναστολής λειτουργίας των παραβατικών επιχειρήσεων ως βασικό μέτρο συμμόρφωσης και φορολογικής δικαιοσύνης, καθώς πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό βήμα που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσες επιχειρήσεις επιδιώκουν την απόκρυψη φορολογητέου εισοδήματος

    Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε από το ΣΔΟΕ, σημαντική βελτίωση παρουσιάζουν τα συγκριτικά οικονομικά στοιχεία των ελέγχων που πραγματοποίησε το α΄ εξάμηνο (Ιανουάριος- Ιούνιος) του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009, με το συνολικό εκτιμώμενο ύψος προστίμων και ΦΠΑ να παρουσιάζει αύξηση 104% και να αγγίζει το 1,835 δις. ευρώ.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι οι παραβάσεις για πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία ανήλθαν σε 99.533 και αυξήθηκαν κατά 59,5% σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο 2009. Εξάλλου, από 1ης Ιανουαρίου έως 30 Ιουνίου εφέτος το ΣΔΟΕ έχει πραγματοποιήσει 22.729 έλεγχους διακίνησης, 17.763 ελέγχους επιλεγμένων επιχειρήσεων και 1.410 ελέγχους παρελθόντων ετών σε επιχειρήσεις, από τους οποίους προέκυψαν 2.780 και 269.718 παραβάσεις αντίστοιχα.

    [03] Πρόστιμα για τους ημιυπαίθριους

    Οι πολίτες, που προβαίνουν στην ρύθμιση ημιυπαίθριων χώρων, θα πρέπει να προσκομίζουν, από τη Δευτέρα, 12 Ιουλίου, το έντυπο υπολογισμού του ειδικού προστίμου, που θα έχουν πάρει, συμπληρωμένο από την πολεοδομική υπηρεσία, με επικολλημένο τον κωδικό πληρωμής.

    Με αυτό το έντυπο μπορούν να πληρώνουν στις τράπεζες (μέσω του ΔΙΑΣ): Millennium Bank, Aspis Bank, Τράπεζα Κύπρου, Emporiki Bank, Αγροτική Τράπεζα, Alpha Bank, Attica Bank, EFG Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Γενική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, HSBC, Probank, Marfin-Egnatia Bank, Proton Bank AE, Πανελλήνια Τράπεζα, Citibank, Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας), καθώς και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος και στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.).

    Ο τρόπος είσπραξης, οι τράπεζες που συμμετέχουν, οι κωδικοί πληρωμής και η διαδικασία απόδοσης των ποσών στο Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ), καθορίζονται στην Υπουργική Απόφαση με θέμα «Διαδικασία είσπραξης και απόδοσης στο ΕΤΕΡΠΣ του ειδικού προστίμου του ν.3843/10» «Ταυτότητα κτηρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις - ΦΕΚ 62 Α΄28-04-2010», που υπογράφηκε στις 7 Ιουλίου.

    Η Απόφαση διευκρινίζει και λεπτομέρειες για τα στοιχεία από τα οποία αποτελούνται οι κωδικοί πληρωμής. Επιπλέον, αναφέρει ότι τα εισπραττόμενα ποσά, με εντολή της ΔΙΑΣ ΑΕ, αποδίδονται στην Τράπεζα της Ελλάδος και πιστώνονται υπέρ του ΕΤΕΡΠΣ σε ειδικό κωδικό, με την επωνυμία «ΕΤΕΡΠΣ Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου».

    [04] Αποτελέσματα στα ΕΠΑΛ

    Σήμερα αναρτώνται στα ΕΠΑΛ (Επαγγελματικά Λύκεια) της χώρας οι ονομαστικές καταστάσεις των μαθητών που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑΛ.

    Οι υποψήφιοι θα μπορούν, από τη Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010, μετά τις 12 μ., να πληροφορούνται τη βαθμολογία τους και από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (www.minedu.gov.gr/ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ/ΕΠΑΛ), πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους αριθμό και τα τέσσερα αρχικά των ονομαστικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Όνομα - Πατρώνυμο - Μητρώνυμο) με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

    Στατιστικά στοιχεία για τα αποτελέσματα

    Από το Γραφείο του υφυπουργού Παιδείας, Γιάννη Πανάρετου, ανακοινώθηκε ότι, τα στατιστικά στοιχεία με αντίστοιχα υποβοηθητικά γραφήματα για την κλιμάκωση του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης (ΓΒΠ) των υποψηφίων συνολικά και ανά κατεύθυνση στα μαθήματα της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων, είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα: http://ypepth.opengov.gr/panaretos/?p=1902.

    Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι σε σχέση με το 2009, φέτος:

    Στα συνολικά στοιχεία:

    Παρατηρείται σχετική μείωση (-0,85%) των «αριστούχων» υποψηφίων, δηλαδή των υποψηφίων με ΓΒΠ από 19 έως 20.

    Οι βαθμοί της κλίμακας από 18 έως 19 παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα (με ποσοστιαία διαφορά μόλις -0,03%).

    Σχετική αύξηση εμφανίζουν τα ποσοστά των βαθμολογιών από 16 έως 18 (0,55%).

    Το ποσοστό των υποψηφίων με ΓΒΠ από 11 έως 16 μειώνεται κατά 1,14%.

    Στα ίδια επίπεδα παραμένουν τα ποσοστά των υποψηφίων με ΓΒΠ από 5 έως 11 (με ποσοστιαία διαφορά 0,17%).

    Τέλος, αύξηση κατά 1,58% παρουσιάζει το ποσοστό των υποψηφίων με ΓΒΠ από 0 έως 5.

    Ειδικότερα ανά κατεύθυνση παρατηρείται ότι:

    Ως προς τους «άριστους» υποψηφίους η μεγαλύτερη ποσοστιαία διαφορά παρουσιάζεται στην Θετική Κατεύθυνση (μείωση κατά 2,36%), ενώ η μικρότερη καταγράφεται στην Θεωρητική Κατεύθυνση (μείωση κατά 0,56%). Στην Τεχνολογική Κατεύθυνση στον Κύκλο Τεχνολογίας και Παραγωγής παραμένουν στα περσινά επίπεδα (με διαφορά μόλις 0,01%).

    Η Θεωρητική Κατεύθυνση παρουσιάζει το μικρότερο ποσοστό (1,52%) αριστούχων υποψηφίων (με ΓΒΠ από 19 έως 20) σε σχέση με όλες τις άλλες κατευθύνσεις. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο κατά 0,56% από το αντίστοιχο του 2009. Η μεγαλύτερη αύξηση (κατά 0,50%) αυτής της κατεύθυνσης εμφανίζεται στο ποσοστό όσων συμπλήρωσαν ΓΒΠ από 10 έως 11. Μικρή διαφορά (αύξηση κατά 0,11%) σε σχέση με πέρυσι σημειώθηκε για τους υποψηφίους με ΓΒΠ μικρότερο του 5 (η μικρότερη ποσοστιαία διαφορά ανάμεσα στις 4 κατευθύνσεις). Στα άλλα διαστήματα ΓΒΠ δεν σημειώνονται ιδιαίτερες μεταβολές.

    Στην Θετική Κατεύθυνση, εμφανίζεται το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό «αριστούχων» (10,81%), μετά τον Κύκλο Τεχνολογίας και Παραγωγής της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 11,03%), παρότι η κατηγορία αυτή σημειώνει το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης σε σχέση με πέρυσι, από όλες τις κατευθύνσεις (κατά 2,36%). Παράλληλα, σημειώνεται αύξηση κατά 3,38% των υποψηφίων της κατεύθυνσης που έλαβαν ΓΒΠ από 16 έως 19. Σημαντική μείωση της τάξης του 1,9% παρατηρείται για ΓΒΠ των υποψηφίων της συγκεκριμένης κατεύθυνσης από 10 έως 16. Στα ίδια επίπεδα παραμένει το ποσοστό των υποψηφίων που έχουν ΓΒΠ κάτω του 5 (το οποίο εμφανίζεται αυξημένο μόλις κατά 0,15% σε σχέση με το 2009).

    Ο Κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, όπως προαναφέρθηκε, σημειώνει το μεγαλύτερο ποσοστό αριστούχων (11,03%) από όλες τις κατευθύνσεις. Ωστόσο, δεν παρουσιάζονται σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι. Άλλωστε δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα λόγω του μικρού αριθμού υποψηφίων οι οποίοι συμμετείχαν σε αυτή την κατεύθυνση (671 υποψήφιοι, ή 0,75% επί του συνόλου των υποψηφίων).

    Στον Κύκλο Πληροφορικής και Υπηρεσιών της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, παρατηρείται μείωση των «αριστούχων» υποψηφίων σε σχέση με πέρυσι, κατά 0,74%. Σχετική μείωση της τάξεως του 0,32% παρατηρείται επίσης στους υποψηφίους με ΓΒΠ από 18 έως 19, ενώ σχετική αύξηση (0,26%) σημειώνεται στο ποσοστό των υποψηφίων που έχουν ΓΒΠ από 15 μέχρι 18. Μείωση κατά 1,42% εμφανίζουν επίσης οι υποψήφιοι της κατεύθυνσης με ΓΒΠ από 11 έως 15. Τέλος, στον Κύκλο Πληροφορικής και Υπηρεσιών της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις στους υποψηφίους των οποίων ο ΓΒΠ κινήθηκε κάτω από το 5 (ποσοστό 12,86%, μεγαλύτερο κατά 3,5% από το αντίστοιχο του 2009).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 10 July 2010 - 4:30:22 UTC