Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ακριβότερο το οικογενειακό καλάθι
  • [02] Από τις 15 Ιουλίου οι θερινές εκπτώσεις
  • [03] Επαφές στο Βερολίνο
  • [04] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ
  • [05] Παραιτήσεις στη Γαλλία

  • [01] Ακριβότερο το οικογενειακό καλάθι

    Σύμφωνα με έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ, το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού διαμορφώθηκε στα 2120,68 ευρώ τον Μάιο του 2010 σε σχέση με τον Μαϊο του 2009 που κόστιζε 2011,51 ευρώ σημειώνοντας αύξηση 109,17 ευρώ (ποσοστό 5%). Όπως προκύπτει από την έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ την μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν:

    α) Κατά 20% η ομάδα ''Μεταφορές'', λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας-διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσικλέτας, υπηρεσίες μεταφορών.

    β) Κατά 17% η ομάδα ''Αλκοολούχα ποτά και καπνός'', λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιρισμένων ποτών, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.

    γ) Κατά 8% η ομάδα ''Στέγαση'', λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων

    δ) Κατά 5% η ομάδα ''Αλλα αγαθά και υπηρεσίες'', λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των κουρείων - κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των κοσμημάτων-ρολογιών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των τιμών των άλλων υπηρεσιών

    Όπως προκύπτει από την έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ μείωση παρουσίασε κατά 1% η ομάδα ''Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά'', λόγω μείωσης των τιμών στα είδη: ελαιόλαδο, γιαούρτι, φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα είδη: δημητριακά και παρασκευάσματα, μοσχάρι νωπό, πατάτες νωπές, ψάρια νωπά, γλυκά-ζαχαρωτά.

    [02] Από τις 15 Ιουλίου οι θερινές εκπτώσεις

    Επ' ευκαιρία της έναρξης των θερινών εκπτώσεων οι οποίες σύμφωνα με το νόμο θα αρχίσουν την Πέμπτη, 15 Ιουλίου και θα λήξουν την Τρίτη, 31 Αυγούστου, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου απέστειλε οδηγίες προς τις Ομοσπονδίες και τους 257 Εμπορικούς Συλλόγους μέλη της σε όλη την χώρα, ώστε να ενημερώσουν έγκαιρα όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις των περιοχών τους, να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:

    1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.

    2. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. "50% έκπτωση").

    3. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών, διότι τα προβλεπόμενα πρόστιμα είναι βαρύτατα. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

    Η ΕΣΕΕ καλεί αφενός μεν τους συναδέλφους εμπόρους να προστατεύσουν τον θεσμό των εκπτώσεων και να αναδείξουν για μία ακόμη φορά τον παραδοσιακό σεβασμό του εμπορίου προς τους καταναλωτές, αφετέρου δε το καταναλωτικό κοινό να προτιμήσει και να στηρίξει τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα για τις αγορές του και όχι το κάθε μορφής παρεμπόριο, το οποίο ούτε ποιότητα προσφέρει, ούτε εγγυήσεις, ούτε αποδείξεις.

    Επίσης, ζητά από τις ελληνικές οικογένειες από μικρούς και μεγάλους καταναλωτές να μην ξεχνούν την εκστρατεία που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες από την ΕΣΕΕ, με την προτροπή: "Αγοράζω όσο και όσα Παράγω".

    [03] Επαφές στο Βερολίνο

    Η αλλαγή του κλίματος στις ελληνογερμανικές σχέσεις στον τουριστικό τομέα, αναδείχθηκε μέσα από τις συναντήσεις, που είχε την Παρασκευή στο Βερολίνο, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γ. Νικητιάδης, με τον Γερμανό υφυπουργό Τουρισμού, Ernst Burgbacher, τον πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού του Γερμανικού Κοινοβουλίου, Klaus Brahmig, και με τους εκπροσώπους του προεδρείου της Γερμανοελληνικής ομάδας φιλίας στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

    Κατά τη συνάντηση του κ. Νικητιάδη με τον Γερμανό ομόλογό του συμφωνήθηκε η άμεση εξειδίκευση και υλοποίηση του περιεχομένου της κοινής ανακοίνωσης του Έλληνα πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκ. Μέρκελ, καθώς η ανακοίνωση περιέχει και θέματα τουρισμού. Παράλληλα, ο Έλληνας υφυπουργός ζήτησε να συμπεριληφθούν στην ομάδα εργασίας, που θα συσταθεί για την υλοποίηση της συμφωνίας του παραπάνω ανακοινωθέντος, σειρά θεμάτων για τα οποία η Γερμανία κατέχει την τεχνογνωσία, όπως είναι η κατάρτιση δορυφορικών λογαριασμών, παρατηρητηρίων τουρισμού, καθώς και προτάσεις για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα. Ο κ. Νικητιάδης, μάλιστα, πρότεινε στον Γερμανό ομόλογό του να κηρύξουν από κοινού την έναρξη εργασιών της επιτροπής, που θα υλοποιήσει τη συμφωνία Παπανδρέου-Μέρκελ.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που διεξήχθη σε θερμό κλίμα, συζητήθηκαν και οι προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου Αναπτυξιακού νόμου, που πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

    Αμέσως μετά, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού του Γερμανικού Κοινοβουλίου, Klaus Brahmig, ο οποίος δήλωσε ότι στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και είναι έτοιμος να βοηθήσει σε ο,τιδήποτε χρειαστεί. Ο κ. Νικητιάδης ζήτησε από τον Γερμανό βουλευτή να μεσολαβήσει στους διοργανωτές μεγάλων τουριστικών εκθέσεων, ώστε να αναδειχθεί η Ελλάδα τιμώμενη χώρα. Κλείνοντας η συνάντηση, αποφασίστηκε να γίνει σύντομα κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Τουρισμού των δύο χωρών στην Αθήνα και ο κ. Brahmig αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκληση φιλοξενίας, που του απηύθυνε ο Έλληνας υφυπουργός για διακοπές στα ελληνικά νησιά.

    Συνεχίζοντας τις επαφές του για την αντιστροφή του κλίματος, που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της Ελλάδας, ο κ. Νικητιάδης συναντήθηκε με εκπροσώπους του προεδρείου της Γερμανοελληνικής Ομάδας Φιλίας, οι οποίοι εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να διοργανώσουν ημερίδα για τον ελληνικό τουρισμό στην Γερμανία, όπου θα προσκληθούν εκπρόσωποι από τις παραγωγικές τάξεις της χώρας τους. Σημειώνεται ότι τα μέλη της Ομάδας απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Φ. Πετσάλνικο, με την οποία διατυπώνουν τη διάθεσή τους να βοηθήσουν την Ελλάδα.

    Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού προς τους Γερμανούς δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Νικητιάδης ανέλυσε γιατί η Ελλάδα είναι μοναδικός προορισμός και παράλληλα, ανέπτυξε τη φιλοσοφία του νέου νομοσχεδίου για την αποζημίωση των τουριστών, οι οποίοι θα καθυστερούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους εξαιτίας κινητοποιήσεων, ή άλλων εκτάκτων αναγκών.

    Τέλος, ο Έλληνας υφυπουργός, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ξεκαθάρισε ότι «δεν πωλείται ούτε σπιθαμή ελληνικής γης» και διευκρίνισε το καθεστώς που διέπει τα ελληνικά νησιά.

    Ολοκληρώνοντας τις επαφές και τις συναντήσεις του στο Βερολίνο, ο κ. Νικητιάδης πραγματοποίησε ομιλία σε ομογενειακή συγκέντρωση με εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων και άλλων φορέων, με τους οποίους είχε την ευκαιρία να συζητήσει και να τους ενημερώσει για τις πρόσφατες αλλαγές, που δρομολογεί η κυβέρνηση στα θέματα του Ελληνικού Τουρισμού και την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος, που είχε δημιουργηθεί από μερίδα των γερμανικών ΜΜΕ.

    [04] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Συνέντευξη Τύπου Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης. Παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος που διεξήγαγε η εταιρία MRB HELLAS S.A. με θέματα "Την αποτύπωση της συμπεριφοράς των πολιτών απέναντι στα προϊόντα καπνού και το κάπνισμα" και "Αποτύπωση συμπεριφοράς των περιπτερούχων απέναντι σε θέματα που αφορούν τον κλάδο τους και το κάπνισμα". Θα παρουσιαστούν τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας και θα ακολουθήσει Συνέντευξη Τύπου. Αθήνα/Ξενοδοχείο "Classical Athens Imperial" (Αχιλλέως & Μεγ. Αλεξάνδρου, Πλατεία Καραϊσκάκη, αίθουσα Los Angeles) - 11:00:00

  • Συνάντηση του ΥΦΥΠΕΞ-Σπύρου Κουβέλη με τον Κορεάτη ομόλογό του, αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις Lee Yong- Joon. Αθήνα/ΥΠΕΞ - 11:30:00

  • ΣΥΡΙΖΑ Ημερίδα για ασφαλιστικό, ενόψει της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου. Στο πλαίσιο της ημερίδας, σύντομη τοποθέτηση θα πραγματοποιήσει ο 7ρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας. Βουλή/151 - 12:00:00

  • Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα δώσει συνέντευξη Τύπου με θέμα την πρόοδο και τον προγραμματισμό των δράσεων του Υπουργείου Οικονομικών. Αθήνα/Υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5) - 12:30:00

  • Συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με θέμα το συνταξιοδοτικό καθεστώς των μελών των ενόπλων δυνάμεων. Αθήνα/κτίριο ΓΕΕΘΑ - 12:30:00

  • Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ Καρόλου Παπούλια με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή. Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο - 14:00:00

  • Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, θα επισκεφθούν ο Πρόεδρος και Μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, συνοδευόμενοι από τον Πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα, για να τον ανακηρύξουν σε Επίτιμο Πρόεδρο της Ακαδημίας. 14:30:00

  • Tο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Δημόσια εκδήλωση με θέμα "Το Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής και οι Προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας". Αθήνα/Αμφιθ. Καρατζά Εθνικής Τράπεζας - 18:00:00

  • Ομιλία του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά σε εκδήλωση που διοργανώνεται από τη Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος, με θέμα "Μετανάστευση: Ελληνική πραγματικότητα και Ευρωπαϊκή εμπειρία". Αθήνα/ξενοδοχείο "Τιτάνια" - 18:30:00

  • Ομιλία και συνέντευξη Τύπου, Φ. Κουβέλη. Η ομιλία θα γίνει σε ανοιχτή συγκέντρωση, που διοργανώνει η οργάνωση Αχαΐας της «Δημοκρατικής Αριστεράς» στο ξενοδοχείο «Αστήρ» στις 20.30.

    Προηγουμένως, στις 17.30, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου

    Βόρεια Ελλάδα

  • Επίσκεψη υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα στη Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός θα συνοδεύεται από τον Υφυπουργό Γιάννη Μαγκριώτη και τους Γενικούς Γραμματείς Χάρη Τσιόκα, Γιάννη Οικονομίδη και Σέργιο Λαμπρόπουλο.

  • Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στον Τρίλοφο. Θα παρουσιαστούν οι απόψεις του κόμματος για το σχέδιο "Σταθερότητας", για το "Ασφαλιστικό", τα "Εργασιακά" και τον "Καλλικράτη". Ομιλητές οι Π. Λαφαζάνης και Γ. Τοζίδης. Τρίλοφο ΤρίλοφοΘεσσαλονίκης/Προαύλιο του ΚΑΠΗ - 20:30:00

    [05] Παραιτήσεις στη Γαλλία

    Ο Γάλλος υφυπουργός Συνεργασίας Αλέν Ζουαντέ υπέβαλλε την παραίτησή του, εξαιτίας πλήθους δημοσιευμάτων των τελευταίων μηνών που τον αφορούσαν και υπονόμευαν την κυβέρνηση.

    "Ένας τίμιος άνδρας, όπως εγώ, δεν μπορεί να δεχθεί να είναι θύμα ενός αμαλγάματος. Μετά από προσεκτική σκέψη, αποφάσισα να εγκαταλείψω την κυβέρνηση" ανακοίνωσε ο Αλέν Ζουαντέ στο μπλογκ του.

    Ο πρώην υφυπουργός ήρθε στο προσκήνιο τον Μάρτιο όταν αποκαλύφθηκε ότι για να μεταβεί στη Μαρτινίκα για μια επίσημη σύνοδο είχε ενοικιάσει ένα ιδιωτικό τζετ έναντι 116.500 ευρώ.

    "Ούτε ένα ευρώ από δημόσιο χρήμα δεν έχει διοχετευθεί για προσωπικό όφελος μου ή της οικογένειάς μου" πρόσθεσε ο κ. Ζουαντέ.

    Την παραίτηση του Ζουαντέ, ακολούθησε αυτή του υφυπουργού Ανάπτυξης Κριστιάν Μπλαν, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο όταν αγόρασε πούρα Κούβας έναντι 12.000 ευρώ, χρεώνοντάς τα στο υπουργείο.

    Την παραίτηση των δύο υπουργών επιβεβαίωσε το γραφείο του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Λουκ Σατέλ, ο Γάλλος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν ήταν εκείνοι που ζήτησαν τις παραιτήσεις των δύο υπουργών.

    "Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός αποφάσισαν να δεχθούν τις συνέπειες των γεγονότων των τελευταίων ημερών, που οι Γάλλοι ούτε έχουν καταλάβει ούτε έχουν δεχθεί" δήλωσε ο κ. Σατέλ.

    "Μετά από προσεκτική εξέταση, ζήτησαν από τους κκ. Ζουαντέ και Μπλαν, αφού συνομίλησαν με τους ίδιους, να παραιτηθούν" πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

    Και στην Ιταλία

    Παραιτήθηκε από υπουργός Ομοσπονδιακών Υποθέσων ο Αλντο Μπράντσερ πρώην στέλεχος του ομίλου Fininvest του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Ο Μπράντσερ είχε διοριστεί υπουργός τον περασμένο μήνα και ενώ δικαζόταν για μια υπόθεση διαφθοράς.

    "Ανακοινώνω την αμετάκλητη απόφασή μου να παραιτηθώ", δήλωσε σήμερα ενώπιον δικαστηρίου του Μιλάνου ο Μπράντσερ.

    Ο αιφνιδιαστικός διορισμός του στενού συνεργάτη του Μπερλουσκόνι προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

    Αυτό όμως που προκάλεσε ακόμα εντονότερες αντιδράσεις ήταν όταν πέντε ημέρες μετά τον διορισμό του ο Μπράντσερ διαμήνυσε στο δικαστήριο ότι θα κάνει χρήση του νόμου περί «νομίμων εμποδίων» που ενέκρινε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι τον Μάρτιο και επικαλέστηκε φόρτο εργασίας για την οργάνωση του νέου υπουργείου ώστε να μην παραστεί στη δίκη.

    Οι δηλώσεις του Μπράντσερ προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από όλο το πολιτικό φάσμα της Ιταλίας και ιδιαίτερα από τον πρόεδρο, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο. «Δεν υπάρχει κανένα υπουργείο που πρέπει να οργανωθεί γιατί ο Μπράντσερ διορίστηκε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου», ανακοίνωσε σε απάντηση των ισχυρισμών του υπουργού. Μετά και από αυτή την εξέλιξη, ο Μπράντσερ υπαναχώρησε και ανακοίνωσε ότι θα παραστεί κανονικά στη δίκη.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 July 2010 - 10:30:28 UTC