Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές στην Κωνσταντινούπουλη
  • [02] Ζήμενς: Απάντηση γερμανικής πλευράς
  • [03] Επίσκεψη Βενιζέλου στο Αμπού Ντάμπι
  • [04] Δεν θα είναι ξανά υποψήφιος
  • [05] Στην Ελλάδα για φθηνές διακοπές
  • [06] Προβλήματα στο λιμάνι
  • [07] "Πορεία ευθύνης"
  • [08] Ανησυχεί η περικοπή
  • [09] Καλείται για εξηγήσεις
  • [10] «Τέλος εποχής»

  • [01] Επαφές στην Κωνσταντινούπουλη

    Την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα, ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, στη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών-μελών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας (SEECP).

    Ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε τη σημασία όλων όσα συμφωνήθηκαν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε τις ήδη πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των επιχειρηματιών και τόνισε επίσης τη συνεργασία που ήδη υπάρχει στη δημιουργία υποδομών για την ενέργεια.

    Ο Πρόεδρος Γκιούλ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη βοήθεια που παρέχει στην Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία και σημείωσε τη θέληση της Τουρκίας να ανταποδώσει με όποιο τρόπο μπορεί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

    Η Τουρκία αντιμετώπισε ανάλογα προβλήματα, ίσως και δυσκολότερα, γιατί δεν είχε την ευρωπαϊκή στήριξη το 2001, αλλά κατάφερε να τα ξεπεράσει, είπε ο Τούρκος πρόεδρος στον Ελληνα πρωθυπουργό και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι και η Ελλάδα πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

    Τέλος, ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε τη σημασία που έχει η ενημέρωση της κοινής γνώμης και η εξήγηση της πορείας των σχέσεων των δυο χωρών.

    Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί επίσης με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν και με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Το απόγευμα, ο πρωθυπουργός, πριν επιστρέψει στην Αθήνα, θα επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι.

    Τον Έλληνα πρωθυπουργό και τη συνοδεία του υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης εκπρόσωπος του Τούρκου πρωθυπουργού, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα Χασάν Γκογκούς και ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Άγκυρα Φώτης Ξύδας, καθώς και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη Βασίλης Μπορνόβας.

    Συνέντευξη στο FOX

    "Ο πρόεδρος Ομπάμα μας παρείχε σημαντική υποστήριξη. Υποστήριξε την προσπάθεια αλλαγής της Ελλάδας, αλλά και την άποψη, σύμφωνα με την οποία, οφείλουμε να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το χρηματοοικονομικό-χρηματοπιστωτικό σύστημα", τόνισε ο κ.Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο "Fox Business Network".

    Μιλώντας στην Ελληνοαμερικανίδα δημοσιογράφο Νικόλ Πεταλλίδη, μπροστά στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρθηκε καταρχήν στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος, σημειώνοντας ότι "κατά το τελευταίο εξάμηνο, το έλλειμμα μειώθηκε κατά 40%".

    Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου "για το μεγάλο εγχείρημα που έχετε αναλάβει, τη μείωση του ελλείμματος της χώρας σας, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 14%, σε ποσοστά κάτω του 3% μέχρι το 2014, ώστε να συνάδει με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης" και ότι "πολλοί είναι εκείνοι που είναι πολύ επιφυλακτικοί έως και σκεπτικιστές, όσον αφορά την Ελλάδα και τις δανειακές της υποχρεώσεις, ενώ και οι Αμερικανοί ανησυχούν για το ΔΝΤ, καθώς οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του Ταμείου με 17%. Είμαστε ο βασικός επενδυτής του ΔΝΤ, καθώς συνεισφέρουμε περί τα 57 δις δολάρια" και απαντώντας στην ερώτηση "ποιο θα ήταν επομένως το πρώτο πράγμα που θα λέγατε προς τις ΗΠΑ και τους πολίτες της χώρας μας, για να μας πείσετε;", ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, τόνισε:

    "Καταρχήν, θα τιμήσουμε απαρέγκλιτα την υπογραφή μας. Είμαστε μια νέα κυβέρνηση. Αναλάβαμε την εξουσία με ένα μήνυμα αλλαγής και μεταστροφής της χώρας μας. Βεβαίως, ένα από τα μεγάλα μας προβλήματα είναι το χρέος, όπως και η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και της οικονομίας μας, με στόχο να γίνει πιο ανταγωνιστική. Η συμφωνία αυτή έχει δύο όψεις. Από τη μία, δίνεται το χρονικό περιθώριο στην Ελλάδα, μαζί με δάνεια, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει, καθώς προβαίνει σε αλλαγές. Από την άλλη, όμως, υποχρεούμαστε να υλοποιήσουμε αυτές τις αλλαγές. Μάλιστα, κατά το τελευταίο εξάμηνο, το έλλειμμα μειώθηκε κατά 40%."

    Στην ερώτηση "πώς το πετύχατε αυτό;" ο Πρωθυπουργός είπε: "Αυξάνοντας κάποιους φορολογικούς συντελεστές, πατάσσοντας τη φοροδιαφυγή και περικόπτοντας δημόσιες δαπάνες. Χρειάστηκε να επιβάλουμε κάποια ιδιαιτέρως σκληρά μέτρα, να περικοπούν οι μισθοί στο Δημόσιο κατά 20% και οι συντάξεις κατά 10%. Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της αποφασιστικότητάς μας να επανέλθουμε στη σωστή τροχιά. Και όντως επανήλθαμε. Αυτό ακριβώς δήλωσαν και οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Ελλάδα."

    Στη συνέχεια, όταν η κ. Πεταλλίδη ρώτησε τον κ. Παπανδρέου για το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και με ποιο τρόπο θα παταχθεί, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε: "Εφαρμόζουμε ένα ευρύ φάσμα μέτρων υπέρ της διαφάνειας. Παραδείγματος χάριν, μπορεί κανείς μέσω των χαρτών του Google να διαπιστώσει αν κάποιος διαθέτει πισίνα, και αυτό είναι ένα μόνο μέσο που αξιοποιούμε, ώστε να εντοπίσουμε όλους εκείνους οι οποίοι δεν καταβάλλουν φόρους για τα ακίνητά τους κ.λπ. Επιπροσθέτως, όμως, δημιουργούμε μια νέα κουλτούρα και κίνητρα, ώστε ο κόσμος να ανταποκριθεί αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του, ξεκινώντας από το γεγονός ότι αυτό αποτελεί καθήκον προς την πατρίδα. Δεν πρόκειται απλώς για απλή υποχρέωση, αφού εάν δεν θέλουμε να διαρκέσει η κρίση, οφείλουμε να ανταποκριθούμε, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που μας αναλογούν.".

    Απαντώντας στην ερώτηση για το σημερινό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα (μετά από το θάνατο τριών ατόμων σε διαδηλώσεις) και "αν κόσμος είναι ανάστατος ή τάσσεται υπέρ της προσπάθειάς σας;", ο Πρωθυπουργός τόνισε:

    "Πράγματι, μεσολάβησαν κάποια ατυχή περιστατικά, η συντριπτική πλειοψηφία όμως του Ελληνικού λαού, παρότι τα μέτρα είναι σκληρά, λέει ότι "εντάξει, αυτή είναι και μία ευκαιρία για να αλλάξουμε τη χώρα. Θέλουμε η κρίση να αποτελέσει ευκαιρία. Θα δώσουμε στην κυβέρνηση κάθε δυνατότητα, ώστε να προχωρήσει σε αλλαγές. Καταβάλουμε το αντίστοιχο τίμημα και ας μη μας αρέσει, είμαστε υποχρεωμένοι όμως, αφού πρόκειται για την Ελλάδα. Αφορά τη χώρα, τις οικογένειες και το μέλλον μας. Ταυτοχρόνως, θέλουμε η Ελλάδα να χαρακτηρίζεται από αυξημένη διαφάνεια, να γίνει πιο ανοιχτή στις επιχειρήσεις, να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις". Και αυτό ακριβώς κάνουμε, στη διάρκεια των τελευταίων λίγων μηνών, στους οποίους έχουμε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας."

    Ακολούθως, ο κ. Παπανδρέου απάντησε σε άλλη ερώτηση για τη φορολογία ότι "ο ΦΠΑ προϋπήρχε, αλλά τώρα αυξήθηκε και επιβλήθηκε πλέον και σε άλλα είδη. Τι υπόκειται σε φορολογία και τι ποσοστό των φορολογικών εσόδων έχετε εισπράξει ήδη;"

    "Ο ΦΠΑ, που αφορά ουσιαστικά στο σύνολο των εμπορικών συναλλαγών, αυξήθηκε κατά 4%. Πρόκειται, όπως αντιλαμβάνεστε, για σημαντική επιβάρυνση.

    Παράλληλα, όμως, στην Ελλάδα υφίσταται και μία άτυπη οικονομία, η παραοικονομία, η πάταξη της οποίας αποτελεί ένα από τα θετικά της προσπάθειάς μας, καθώς τα στοιχεία που αφορούν την παραοικονομία μάς διέφευγαν, αφού δεν καταγράφονταν επισήμως. Τώρα, όμως, εντοπίζονται και υπόκεινται σε φορολόγηση, γεγονός που συνεπάγεται νέα έσοδα για το κράτος και ένα ακόμη μέσο για τη μείωση του ελλείμματός μας και την εξόφληση των δανειακών μας υποχρεώσεων. Επίσης, επιβάλουμε φόρο στα καύσιμα. Το γεγονός αυτό είναι θετικό και για το περιβάλλον, αλλά μας προσφέρει επίσης μια σημαντική πηγή εσόδων".

    Ο Πρωθυπουργός απάντησε και σε άλλες ερωτήσεις, όπως για την αποπληρωμή των δανείων και για τα βραχυπρόθεσμα σχέδια, σημειώνοντας ότι "μας χορηγούνται δάνεια, αλλά μετά προχωρούμε αμέσως σε μείωση του χρέους και του ελλείμματος, καταρχήν για το τρέχον έτος, κατά 5.5%. Το εν λόγω ποσοστό είναι πολύ μεγάλο. Βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, γεγονός που θα επιτρέψει τον περιορισμό του χρέους μας εντός των επομένων ετών."

    "Θα τα καταφέρετε", ρώτησε η κ. Πεταλλίδη, για να λάβει την ακόλουθη απάντηση:

    "Αυτός είναι ο πρωταρχικός μου στόχος, ως Πρωθυπουργός της χώρας. Στοχεύουμε όχι μόνο στην αποπληρωμή των δανείων, αλλά και στο να γίνουμε μια ανταγωνιστική οικονομία".

    Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: ""Η Ελλάδα διαθέτει τεράστιες δυνατότητες, τις οποίες δεν έχουμε ακόμη αξιοποιήσει. Διαθέτει τουριστική βιομηχανία, η οποία είναι σε θέση να ανθήσει και να καταστεί ακόμη πιο θελκτική. Στρεφόμαστε πλέον στον τουρισμό υψηλής ποιότητας. Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα. Είναι όμορφη και φιλόξενη, κάτι που θα ήθελα να δηλώσω και μέσω του Fox News. Η Ελλάδα διαθέτει τεράστιες δυνατότητες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Διαθέτουμε το υψηλότερο αιολικό δυναμικό της Ευρώπης, αλλά δεν το έχουμε αναπτύξει, το οποίο όμως πρόκειται να εξελιχθεί σε σημαντικό κλάδο δραστηριοτήτων.

    Έχουμε τη μεσογειακή διατροφή, την οποία επίσης δεν έχουμε εκμεταλλευτεί, αν και αποτελεί εμπορικό σήμα από μόνη της. Εξάλλου, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της μεσογειακής διατροφής, διαθέτοντας ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, από ελαιόλαδο, μέχρι φρούτα και λαχανικά. Αυτό είναι ένα ακόμη πεδίο, στο οποίο μπορούμε να αναπτύξουμε την αγορά.

    Να προσθέσω ότι αποτελούμε τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη του πλανήτη. Ακόμη και αν το σύνολο του στόλου μας δεν βρίσκεται στην Ελλάδα, επειδή είναι μία ιδιαιτέρως παγκοσμιοποιημένη βιομηχανία, χώρες όπως η Κίνα, για παράδειγμα, τώρα, ενώ ναυπηγούν πλοία σε κινεζικά λιμάνια, επιδιώκουν να αναδειχθεί ο Πειραιάς σε κόμβο για την Ευρώπη, για το σύνολο των εμπορικών τους δραστηριοτήτων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιλαμβάνεστε επομένως ότι πρόκειται για μείζονες επενδύσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι αυτό το πακέτο Ε.Ε. - ΔΝΤ προσδίδει μια ουσιαστική αίσθηση ασφάλειας και, ας μου επιτραπεί, λειτουργεί ως διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι εγγυημένες."

    Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τη γνωριμία του με τον Αμερικανό ηγέτη. "Συναντήσατε τον Μπάρακ Ομπάμα, πριν την εκλογή του και τώρα είναι Πρόεδρος της χώρας. Προσφάτως, τον επισκεφθήκατε και στο Λευκό Οίκο και συνομιλήσατε. Σας έδωσε κάποιες συμβουλές;".

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: "Επιτρέψτε μου, καταρχήν, να ευχαριστήσω τόσο τον πρόεδρο Ομπάμα, όσο και τον Αμερικανικό λαό για την στήριξη που μας προσέφεραν καθ' όλη τη διάρκεια της δύσκολης αυτής κρίσης. Υπήρξαμε ο αδύναμος κρίκος, αλλά η κρίση υπήρξε διεθνής διότι, όπως είδατε το 2008, οι αγορές έγιναν πολύ δύσπιστες, επιρρεπείς και ανήσυχες. Ασφαλώς, εμείς δεν προσπαθούμε να βρούμε αποδιοπομπαίους τράγους, ισχυριζόμενοι ότι οι αγορές ήταν το πρόβλημα. Προφανώς, όμως, ασχολούμαστε με όσα πρέπει να μας απασχολήσουν, ενώ ταυτόχρονα η κρίση ήταν γενικότερη. Ο πρόεδρος Ομπάμα μας παρείχε σημαντική υποστήριξη. Υποστήριξε την προσπάθεια αλλαγής της Ελλάδας, αλλά και την άποψη, σύμφωνα με την οποία, οφείλουμε να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το χρηματοοικονομικό-χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εξάλλου, ο πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να μεταβεί εντός των επομένων ημερών στο Τορόντο, για τη Σύνοδο του G20. Ελπίζουμε ότι εκεί πρόκειται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τη δημιουργία ενός πλαισίου ίσων ευκαιριών και κανόνων για όλους, για ένα σύστημα χρηματοοικονομικής-χρηματοπιστωτικής διαφάνειας, το οποίο θα αποβεί σε όφελος της παγκόσμιας οικονομίας, όχι μόνο των ΗΠΑ ή μόνο της Ελλάδας."

    Τέλος, η δημοσιογράφος υπόβαλε ερώτηση "σχετικά με τις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες κατέχουν μέρος του ελληνικού χρέους, για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ακόμη και για τις αμερικανικές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν μέρος του χρέους. Είστε σε θέση να διαβεβαιώσετε τους πάντες ότι, διαθέτοντας ελληνικά ομόλογα, θα εξοφλήσετε τις δανειακές σας υποχρεώσεις και ότι όλα βρίσκονται υπό έλεγχο;"

    Η απάντηση του Πρωθυπουργού ήταν:

    "Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αποδεχτήκαμε το συγκεκριμένο πακέτο και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο η Ε.Ε. στηρίζει σθεναρά την ελληνική οικονομία και τις προσπάθειές μας, τις προσπάθειες της κυβέρνησης, να προχωρήσουμε σε όλες αυτές τις αλλαγές, διότι κατέχουν μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων. Έχουν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα και δεν θα ήθελαν να προχωρήσουμε σε στάση πληρωμών, ούτε και επιθυμούμε εμείς κάτι τέτοιο. Το πακέτο, επομένως, δημιουργήθηκε ακριβώς για να καθησυχάσει τους επενδυτές, ώστε να γνωρίζουν ότι δεν υφίσταται πιθανότητα χρεοκοπίας. Αυτή είναι η αμετάκλητη απόφασή μας και κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Αφήνουμε την κρίση πίσω μας και προχωρούμε."

    [02] Ζήμενς: Απάντηση γερμανικής πλευράς

    Ενθαρρυντική προοπτική χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens, Σήφης Βαλυράκης, την αποστροφή της επιστολής του αντιπροέδρου της μητρικής γερμανικής εταιρείας Πέτερ Ζόλμσεν, ότι η εταιρεία του δεν θα ασκήσει το εκ του νόμου δικαίωμά της να εναντιωθεί στη δημοσιοποίηση στοιχείων που τυχόν θα λάβει η ελληνική πλευρά από τις διωκτικές αρχές Γερμανίας και ΗΠΑ.

    Η επιστολή εστάλη στον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, ο οποίος είχε απευθυνθεί στη γερμανική πλευρά ζητώντας συνδρομή στο έργο της εξεταστικής και της Δικαιοσύνης.

    Στην απαντητική επιστολή του αντιπροέδρου της μητρικής εταιρείας, εκφράζεται έκπληξη από την κριτική ότι η Siemens Ελλάδος δεν υποστηρίζει τη συνεχιζόμενη έρευνα, αλλά ταυτόχρονα εκφράζεται η διαβεβαίωση ότι "δεν υπάρχει άλλο σχετικό ερευνητικό υλικό που να αφορά την Ελλάδα, το οποίο θα μπορούσε να παρασχεθεί".

    Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εσωτερικής κάθαρσης της εταιρείας αντικαταστάθηκε η ανώτατη διοικητική ομάδα που ενεπλάκη στο θέμα των "μαύρων ταμείων", όπως επίσης και στην Siemens Ελλάδος.

    Γνωστοποιείται επίσης ότι η μητρική εταιρεία θα προσπαθήσει να οργανώσει συναντήσεις στο Μόναχο και στα μέλη της ελληνικής επιτροπής με τους Ράινχαρντ Σίκατσεκ, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ και Μιχάλη Χριστοφοράκο "χρησιμοποιώντας κάθε νόμιμο μέσο για να τους υποχρεώσουμε να συνεργαστούν".

    Ο κ. Βαλυράκης μιλώντας στους δημοσιογράφους παραδέχθηκε ότι υπάρχει δυστοκία από πλευράς Χριστοφοράκου να καταθέσει κι αυτός είναι ο λόγος που καθυστερεί η μετάβαση κλιμακίου της εξεταστικής στο Μόναχο: "Εμείς θέλουμε το πακέτο των τριών", σχολίασε ο κ.Βαλυράκης.

    Σχολιάζοντας την επιστολή Ζόλμσεν ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η Siemens δεν πιέστηκε ποτέ κι ούτε τώρα πιέζεται από την ελληνική πολιτεία και γι' αυτό συνεχίζει να μας "δουλεύει ψιλό γαζί" παριστάνοντας ότι συνεργάζεται.

    Είναι προφανές ότι η Siemens μας δουλεύει διπλωματικά, σχολίασε από την πλευρά του ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ. "Εχει όλα τα στοιχεία, έχει κλείσει την υπόθεση και τώρα εμφανίζεται ότι δεν έχει τίποτε άλλο".

    Θέμα επίσης ανέκυψε με τον κατάλογο που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τα ονόματα δέκα πρώην υπουργών από τους οποίους θα ζητηθεί να ανοίξουν αυτοβούλως τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

    Στη δημοσιοποίηση των ονομάτων, όπως έγινε, αντέδρασαν από το ΠΑΣΟΚ οι Θανάσης Παπαγεωργίου και Ανδρέας Μακρυπίδης, αλλά και η πτέρυγα της Αριστεράς.

    Ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι η αρχική πρόταση για έλεγχο των υπουργών της εικοσαετίας υιοθετήθηκε ομόφωνα και πρέπει να εφαρμοστεί με θεσμικά κριτήρια για όλους χωρίς εξαιρέσεις: "Οσοι επιχειρήσουν αυθαίρετα να την περιορίσουν μόνον στα "καμένα χαρτιά" για να υπηρετήσουν προφανείς σκοπιμότητες, θα μας βρουν αντίθετους", είπε.

    Αλλά και ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) σημείωσε ότι δεν υπήρχε απόφαση για του δέκα πρώτους κι ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο κατάλογος των υπό έλεγχο πρώην υπουργών.

    Πάντως ο πρόεδρος της εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης άφησε να υπονοηθεί ότι ο τρίτος αντιπρόεδρος της επιτροπής ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών Ευάγγελος Αργύρης του επισήμανε ότι είναι υπερβολικά μεγάλος ο αριθμός των 95 πολιτικών που κατ' αρχήν ζητείται ο έλεγχος των περιουσιακών τους.

    Ήδη πάντως για τους υπουργούς για τους οποίους θα ζητηθεί να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί, μάλλον η χρονικό διάστημα ελέγχου θα είναι από το 1997, οπότε υπογράφηκαν οι προγραμματικές συμβάσεις ΟΤΕ και ΟΣΕ, ως σήμερα.

    Κατά τα άλλα συνεχίσθηκε σήμερα το ανακριτικό έργο της εξεταστικής με την κατ' αντιπαράσταση εξέταση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ Κώστα Γιαννακού με τον αρχιμηχανικό του ΟΣΕ Δημήτρη Καραπάνο, ο οποίος έχει μηνύσει τον πρώτο για απιστία.

    Μία συνολική εκτίμηση των βουλευτών από όλες τις πτέρυγες είναι ότι οι δύο μάρτυρες επέμειναν στις θέσεις που είχαν εκφράσει εξεταζόμενοι κατ' ιδίαν από την επιτροπή.

    Σύμφωνα με την εκτίμηση του συντονιστή των βουλευτών της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα από την αναπαράσταση κατέπεσαν ως ανακριβείς οι ισχυρισμοί Γιαννακού περί δήθεν πληρωμής του συνόλου των ρητρών.

    Προέκυψε, είπε ο κ. Τζαβάρας, ότι εννοούσε τις ρήτρες μόνον των πρώτων 150 ημερών καθυστέρησης υλοποίησης των προγραμματικών υποχρεώσεων και δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση για τις υπόλοιπες "με αποτέλεσμα να αποφύγουν οι ανάδοχες κοινοπραξίες πληρωμή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στον ΟΣΕ".

    Πέραν αυτών, προέκυψαν κατά τον βουλευτή ευθύνες των κατά καιρούς υπουργών Οικονομικών -Ν.Χριστοδουλάκη, Γ.Αλογοσκούφη- οι οποίοι για τρεις "προβληματικές" συμβάσεις ύψους 200 εκ. ευρώ δεν άσκησαν το δικαίωμα να κηρύξουν έκπτωτες ανάδοχες εταιρείες που καθυστερούσαν την παράδοση του τροχαίου υλικού, μεταξύ των οποίων και της Siemens.

    Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η Βασιλική Τσόνογλου- Βυλλιώτη επέμεινε ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ότι κακώς μπήκε δύο φορές στο αρχείο από τον ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου η υπόθεση της επέκτασης του προαστιακού σιδηροδρόμου, ζήτημα για το οποίο έχει υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά από τον κ. Καραπάνο κατά του κ. Γιαννακού.

    Για το ίδιο θέμα ο αρχιμηχανικός του ΟΣΕ και πρώην στέλεχος της ΔΑΚΕ με επιστολή του είχε ενημερώσει τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ότι το έργο που ξεκίνησε επί υπουργίας Βερελή και συνεχιστεί από υπουργίας Λιάπη συνιστούσε σκάνδαλο, ενώ σχετικό υπόμνημα είχε αποστείλει στον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά.

    Η κ. Τσόνογλου πρότεινε να ανασυρθεί η υπόθεση, την οποία έχει η εισαγγελέας Ξένια Δημητρίου και να κληθεί στην προανάκριση ο κ. Γιαννακός, κάτι που δεν έχει γίνει ως τώρα.

    Κατά τον Θανάση Παφίλη (ΚΚΕ) πρέπει να ανοίξει ο φάκελος των Ελληνικών Ναυπηγείων, γιατί το θέμα εστιάζεται στη μη εκπλήρωση των παραγγελιών που πήγαν στο εξωτερικό.

    "Εχει παιχθεί ένα άθλιο παιχνίδι, με τα ναυπηγεία να έχουν πωληθεί σκανδαλωδώς στην HDW κι εκείνη αρχίζει να εκποιεί κομμάτια και να βάζει φρένο στην κατασκευή τροχαίου υλικού, επικαλούμενο αδυναμία εκπλήρωσης παραγγελιών. Ήξερε ή όχι συνέχισε, όταν αγόραζε ότι έπρεπε εκπληρώσει αυτές τις παραγγελίες; Φυσικά και ναι, άρα οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες".

    Αύριο θα γίνει κατ' αντιπαράσταση εξέταση του κ. Γιαννακού με τον αρχιμηχανικό του ΟΣΕ και συνδικαλιστή Μανώλη Παναγιώτου, ενώ έχουν κληθεί να εξεταστούν ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Ιάκωβος Γεωργάνας και ο πρόεδρος της τράπεζας Σοσιετέ Ζενεράλ Ιωάννης Παναγιωτόπουλος.

    [03] Επίσκεψη Βενιζέλου στο Αμπού Ντάμπι

    Θέματα που αφορούν τη διμερή πολιτική, στρατιωτική και οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, καθώς και το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, η κατάσταση στο Αφγανιστάν, η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η γενικότερη κατάσταση στην περιοχή του Κόλπου και στη Μεσόγειο εξετάστηκαν στη συνάντηση που είχε στο Αμπού Ντάμπι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος με τον διάδοχο του θρόνου, επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας και Αναπληρωτή Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Α.Υ. Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan.

    Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει το Αμπού Ντάμπι στη συνεργασία του με την Ελλάδα και ο στρατηγικός χαρακτήρας της συμμετοχής του στα Ελληνικά Ναυπηγεία και στο πρόγραμμα των υποβρυχίων.

    Δόθηκε μφαση δόθηκε στην προώθηση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Όπως δε χαρακτηριστικά ειπώθηκε, η συμμετοχή της Abu Dhabi Mar στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι το πρώτο βήμα για μια συνεργασία στον ευρύτερο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας που δεν αφορά μόνον ναυπηγήσεις αλλά και την αεροπορική βιομηχανία και άλλες δραστηριότητες.

    Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε επίσης με τον Διοικητή της Δυτικής Περιοχής του Αμπού Ντάμπι και πρώην Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Α.Υ. Σεΐχη Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Δ.Σ. του ομίλου στον οποίο ανήκει η Abu Dhabi Mar. Κατά τη συνάντηση αποδόθηκε ιδιαίτερη σημασία και στις ευκαιρίες που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να αναλάβουν διάφορα επενδυτικά προγράμματα στην Δυτική περιοχή του Αμπού Ντάμπι, που αποτελεί το ενεργειακό κέντρο του εμιράτου.

    Η επίσημη επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στο Αμπού Ντάμπι, ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ με το επίσημο δείπνο, που παρατέθηκε προς τιμήν του.

    Στο δείπνο στο οποίο παρακάθισαν ο Σεΐχης Hamdan Bin Zayed Al Nahyan και επικεφαλής του ομίλου στον οποίο ανήκει η ΑΒU DHABI MAR, o πρόεδρος της ABU DHABI MAR Iskandar Safa και η ηγεσία του ομίλου Thyssen Krupp Marine Systems (TKMS), που είχε κληθεί από τις αρχές του Αμπού Ντάμπι προκειμένου να μετάσχει στο δείπνο, συζητήθηκε η προοπτική της τριμερούς αυτής συνεργασίας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ενώ επαναβεβαιώθηκε η διαθεσιμότητα των αρχών του Αμπού Ντάμπι προκειμένου να διευκολυνθεί η παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στη χώρα.

    Ο κ. Βενιζέλος επιστρέφει στην Αθήνα το απόγευμα σήμερα.

    [04] Δεν θα είναι ξανά υποψήφιος

    «Ολοκλήρωσα τον κύκλο μου στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα αποχωρήσω την 31η Δεκεμβρίου του 2010, από την τιμημένη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης πλήρης, γεμάτος, με ένα αίσθημα ικανοποίησης. Ήταν ένας συναρπαστικός και πολύ παραγωγικός κύκλος, αυτός που τον έζησα ως δήμαρχος. Είναι ώρα να ξεκινήσει ένας άλλος κύκλος, εξίσου ενδιαφέρων πιστεύω με τους προηγούμενους κύκλους της ζωής μου».

    Αυτό δήλωσε το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ανακοινώνοντας την απόφαση του να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές, στις 7 Νοεμβρίου.

    Όπως είπε ο κ.Παπαγεωργόπουλος, η απόφαση πάρθηκε πριν από τέσσερα χρόνια. «Την απόφαση έπρεπε να την κρατήσω μυστική, γιατί πάνω από όλα πρέπει να βάζουμε το καλό της Θεσσαλονίκης. Χθες το πρωί ενημέρωσα τον αρχηγό της παράταξης που με στήριξε, τον Αντώνη Σαμαρά και σήμερα το πρωί τους συνεργάτες μου».

    «Είμαι πραγματικά υπερήφανος για το έργο της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης τα τελευταία 11,5 χρόνια. Κυριολεκτικά αλλάξαμε τη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο κ.Παπαγεωργόπουλος, υπογραμμίζοντας πως αυτός που θα τον διαδεχτεί στο δημαρχιακό θώκο «θα πρέπει να δουλεύει 24 ώρες την ημέρα, 365 μέρες το χρόνο για το καλό της πόλης».

    [05] Στην Ελλάδα για φθηνές διακοπές

    Τη δυνατότητα για φθηνές διακοπές στην Ελλάδα, προβάλλει η «BILD am Sonntag», τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική της έκδοση, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του περιοδικού «Δορυφόρος», του Μονάχου.

    «Μια εβδομάδα Ελλάδα με μόνο 188 ευρώ, μαζί με τα αεροπορικά εισιτήρια; Κι όμως γίνεται!», είναι ο τίτλος της σχετικής έρευνας του Χόλγκερ Κάρκχεκ, που ήδη στον υπότιτλο επισημαίνει ότι «είναι σχεδόν φθηνότερα να κάνει κανείς διακοπές στην Ελλάδα από το να μείνει σπίτι του».

    «Αυτό το καλοκαίρι η Ελλάδα συμφέρει όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια», δηλώνει ο Μάριο Κόπερς, εκπρόσωπος του μεγάλου τουριστικού πρακτορείου TUI, που ήδη έχει μειώσει κατά 10% τις τιμές σε σχέση με πέρυσι.

    Σημειώνεται, ότι οι τιμές είναι κατά μέσο όρο χαμηλότερες κατά 15%, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που η έκπτωση φτάνει το 40%. Η πτώση των τιμών οφείλεται αφενός στην οικονομική κρίση και τα επεισόδια του Μαΐου, αφετέρου δε στο ότι «είχε πλέον προκύψει αναντιστοιχία παρεχομένων υπηρεσιών και κόστους διακοπών. Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία, συχνά χρεώνουν επιπλέον, λ.χ. τις ομπρελοξαπλώστρες», επισημαίνει διευθύντρια τουριστικού γραφείου στο Βερολίνο.

    Η TUI επιδιώκει τώρα να αναστρέψει την αρνητική τάση και προσφέρει έκπτωση, μέχρι και 100 ευρώ το άτομο, σε 70 ξενοδοχεία της Ελλάδας, σε όποιον κλείσει μέχρι τις 10 Ιουλίου. Η όλη εκστρατεία φαίνεται ότι αποδίδει.

    «Πριν από μια εβδομάδα, ήμασταν 5% πίσω σε σχέση με την περυσινή περίοδο. Τώρα το ποσοστό έχει ήδη κατέβει στο 2%», δηλώνει ο εκπρόσωπος της TUI.

    Τη θετική τάση επιβεβαιώνει και ο τουριστικός οργανισμός Thomas Cook: «Οι κρατήσεις υστερούν τώρα μόνο κατά 3,5% σε σχέση με πέρυσι. Πολλά ξενοδοχεία μας παρέχουν τώρα έκπτωση, μεταξύ 20 και 30%, την οποία με τη σειρά μας μεταφέρουμε στους πελάτες μας».

    Πρόβλημα, πάντως, εξακολουθεί να αποτελεί το κόστος των διαφόρων, εκτός πακέτου, εξόδων κατά τις διακοπές, μια και η αγοραστική δύναμη του ευρώ για τον γερμανό τουρίστα είναι στο 96%.

    Το όλο ρεπορτάζ πλαισιώνεται και από ενδεικτικές συμφέρουσες προσφορές από διάφορα ξενοδοχεία της χώρας.

    [06] Προβλήματα στο λιμάνι

    Συλλαλητήριο στην Ομόνοια και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν το πρωί χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νεολαίοι, ανταποκρινόμενοι στην αγωνιστική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού. Με κεντρικό σύνθημα "Καταργούν τη σύνταξη, την αποζημίωση, αυξάνουν το όριο απολύσεων, μειώνουν το μεροκάματο. Το έγκλημα δεν θα περάσει, να ακυρωθεί τώρα το μνημόνιο", οι διαδηλωτές, με μαχητικά συνθήματα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις απερχόμενες αλλαγές, δηλώνοντας "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα πλούτη του κεφαλαιοκράτη".

    Η γραμματέας του ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας της κεντρικής επιτροπής, με δήλωσή της προέτρεψε σε "αντεπίθεση και πάλι για κοινωνική δικαιοσύνη".

    "Για τον καθένα μας υπάρχουν δυο επιλογές ή να προσκυνήσουμε και μοιρολατρικά να δεχτούμε τη φτώχεια που εξαπλώνεται ή οπλισμένοι με θάρρος και αντοχή να αντεπιτεθούμε παλεύοντας για την κοινωνική δικαιοσύνη" σημείωσε η κα Παπαρήγα, ενώ αναφερόμενη στα γεγονότα που σημειώθηκαν το πρωί στο λιμάνι είπε πως, παρακολουθώντας το πρωί δυο-τρία τηλεοπτικά κανάλια, είδε ότι υπήρχε κόσμος αγανακτισμένος, γιατί όπως τόνισε, "μέχρι σήμερα το πρωί οι εταιρίες διαβεβαίωναν ότι τα πλοία θα ξεκινήσουν, ενώ η απεργία ήταν γνωστή. Όπως γνωστή ήταν και η απόφαση των ναυτεργατών ότι δεν θα πειθαρχήσουν στην απόφαση των δικαστηρίων".

    "Ποιοί ήταν αυτοί μέσα στα καράβια; Άνθρωποι που μπορεί αύριο να μείνουν άνεργοι, άνθρωποι που θα τους κοπεί το δώρο Χριστουγέννων και το δώρο Πάσχα. Αυτοί που πήγαν με το πλοίο, ήταν άνθρωποι που στη μεγάλη πλειοψηφία είχαν κοινά συμφέροντα με τους ναυτεργάτες. Από τα στιγμιότυπα που είδα", σημείωσε η κα Παπαρήγα, "δεν διαπίστωσα ούτε έκρυθμη κατάσταση, ούτε διαμαρτυρία, ούτε προσπάθεια των επιβατών να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους ναυτεργάτες. Στεναχωρημένοι ήταν βέβαια γιατί την τελευταία στιγμή έμαθαν ότι δεν μπορούσαν να φύγουν, αλλά αύριο τα καράβια θα λειτουργήσουν κανονικά.

    Κανένα πλοίο δεν έχει αποπλεύσει από το πρωί για τα νησιά του Αιγαίου αλλά και για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, καθώς συνδικαλιστές των δύο σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ βρίσκονται στους καταπέλτες των πλοίων και δεν επιτρέπουν την είσοδο των επιβατών.

    Να σημειωθεί ότι η απεργία που είχαν κηρύξει τα δύο σωματεία για σήμερα κρίθηκε παράνομη χθες από το Πρωτοδικείο Πειραιά, αλλά τα σωματεία προχώρησαν στην απεργία.

    Τα σωματεία αντιδρούν στην άρση του καμποτάζ, στο νέο Ασφαλιστικό και στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

    Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργία του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκαν, επίσης, συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της ΄χωρας.

    Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ - Απεργία ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ

    Συλλαλητήριο διοργανώνει και η ΑΔΕΔΥ, σήμερα στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα αντιδρούν στις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό τους καθεστώς και μιλούν για εργασιακό μεσαίωνα.

    Τέλος, 24ωρη πανελλαδική απεργία για τις 29 Ιουνίου έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενάντια στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για ασφαλιστικό και εργασιακά.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, αναφερόμενος στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, έκανε λόγο για ωμή παραβίαση του Συντάγματος, που καταργεί κάθε κανόνα εργατικού δικαίου και ανατρέπει κάθε μέτρο προστασίας για τους ανθρώπους του μόχθου. Η Συνομοσπονδία πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ανατρέψει αυτό το σχέδιο.

    Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ερχόμενης Τρίτης αποφάσισε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Σε σχετική ανακοίνωση ζητά να ανακληθούν "τα σκληρά και άδικα μέτρα που εξοντώνουν τους εργαζόμενους, υποθηκεύουν το μέλλον, υπονομεύουν το κοινωνικό κράτος και ανατρέπουν οικογενειακούς προγραμματισμούς".

    Στάσεις εργασίας στον ΟΣΕ

    Κανονικά θα λειτουργήσει όλο το πλέγμα των δρομολογίων του ΟΣΕ, παρά τις επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών μέχρι αύριο Πέμπτη.

    Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, με την επισήμανση ότι το επιβατικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις και αναμονές, ή ακόμη και ακυρώσεις δρομολογίων, εξαιτίας της πιθανής συμμετοχής των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις της ΠΟΣ.

    Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενόψει της εξαγγελίας, ίσως και εντός της εβδομάδος, του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα, του σχεδίου αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης του Οργανισμού, τα ελλείμματα του οποίου πλησιάζουν τα 10 δισ. ευρώ.

    Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας από τις 7 έως τις 9 το πρωί, από τις 3 έως τις 5 το απόγευμα και από τις 10 έως τα μεσάνυχτα, έως και την Πέμπτη, καθώς και δύο 24ωρες απεργίες στις 29 και 30 Ιουνίου.

    Αποχή των δικηγόρων

    Την αποχή των δικηγόρων από κάθε διαδικασία από 23.6.2010 έως και 7.7.2010 αποφάσισε ομόφωνα -σύμφωνα με ανακοίνωση- και με την καθολική συμμετοχή, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος.

    Ανεστάλη η αποχή των διορθωτών

    Σταματάει η αποχή των βαθμολογητών, όπως αποφασίστηκε σε πολύωρη συνεδρίαση της ΟΛΜΕ.

    Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Δημήτρης Πεππές δήλωσε ότι, "ως παιδαγωγοί αποφασίσαμε να μην συνεχίσουμε την αποχή, διασφαλίζοντας έτσι και την αξιοπιστία των εξετάσεων".

    "Το προηγούμενο χρονικό διάστημα καταφέραμε την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων μας και καταδείξαμε την αναξιοπιστία της κυβέρνησης όσον αφορά το ύψος των αμοιβών μας, για αυτό τον λόγο θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την κυβέρνηση", ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ και προανήγγειλε "θερμό" φθινόπωρο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις αν θα υπακούσουν όλοι οι βαθμολογητές στην απόφαση της ομοσπονδίας, ο κ. Πεππές είπε ότι "η απόφαση του ΔΣ είναι σαφής - είπαμε ότι σταματάμε την αποχή και καλούμε τους συναδέλφους να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους".

    Ο κ. Πεππές κατέληξε εκτιμώντας ότι σε ένα δεκαήμερο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των μαθητών.

    Το μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ και εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, Αλέξανδρος Αρβανιτίδης, διαφώνησε με την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ και κατηγόρησε την ηγεσία της ΟΛΜΕ ως "πουλημένη", λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η απόφαση για αναστολή "σπάει, υπονομεύει και ξεπουλάει έναν δίκαιο αγώνα". Κάλεσε δε τους βαθμολογητές να μην υπακούσουν.

    "Η ΟΛΜΕ επέδειξε στάση ευθύνης και αυτή είναι μια θετική εξέλιξη", δήλωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου σχολιάζοντας την απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για αναστολή της αποχής των βαθμολογητών των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων.

    "Το Υπουργείο Παιδείας καταβάλλει ήδη κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η διαδικασία της βαθμολόγησης να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Σε αυτή την κατεύθυνση θα παρασχεθεί κάθε δυνατή διευκόλυνση προς τους βαθμολογητές", πρόσθεσε η υπουργός.

    Εξάλλου, το Υπουργείο Παιδείας έστειλε έγγραφο προς τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης και τους προέδρους των βαθμολογικών κέντρων για την όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν τη βαθμολόγηση, και γι' αυτό το λόγο ζήτησε να απαλλαγεί το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό που εμπλέκεται με τις εξετάσεις, απο κάθε άλλου είδους ενδοσχολική απασχόληση.

    [07] "Πορεία ευθύνης"

    Ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε το 8ο συνέδριο της ΝΔ ο πρόεδρος της οργανωτικής του επιτροπής Δημήτρης Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι η επόμενη μέρα θα φέρει μια καινούργια ΝΔ.

    Με το συνέδριο, είπε ο κ Αβραμόπουλος, κορυφώνεται η πορεία ευθύνης και προοπτικής της ΝΔ.

    Η επόμενη μέρα θα βρει την ΝΔ με ξεκάθαρη ιδεολογία, τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, μακριά από παθογένειες και στρεβλώσεις του παρελθόντος, που απομάκρυναν ακόμη και παραδοσιακούς ψηφοφόρους.

    "Με πυλώνα τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, κάνουμε την αμφίπλευρη διεύρυνση, οικοδομούμε την μεγάλη κεντροδεξιά που εκτείνεται από τις παρυφές της δημοκρατική αριστεράς μέχρι τις παρυφές της δημοκρατικής δεξιάς", τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Είναι ξεκάθαρες οι ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις του κόμματος, είπε ακόμη ο κ Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι το κόμμα με το συνέδριο επανασυνδέεται με την ιστορία της παράταξης.

    Στόχος είναι να καταστήσουμε πάλι την ΝΔ ελκυστική και αξιόπιστη πρόταση, ανέφερε ο πρώην υπουργός.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις διευκρίνισε ότι η ΝΔ απορρίπτει τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό και σέβεται τις κοινωνικές κατακτήσεις και το κοινωνικό κράτος.

    Σε ερώτηση για το εάν φοβάται κατά την διάρκεια του συνεδρίου αποχωρήσεις δυσαρεστημένων στελεχών, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι "το συνέδριο δεν προσφέρεται για σόου" και πρόσθεσε ότι τα κόμματα είναι εθελοντικές ενώσεις προσώπων και κανείς δεν βρίσκεται σε αυτά με το ζόρι.

    Είπε ακόμη ότι έχουν κληθεί να παραστούν όλα τα κόμματα, αλλά δεν προβλέπονται χαιρετισμοί εκπροσώπων.

    Τέλος σε ερώτηση για το εάν θα είναι αντιπρόεδρος μετά το συνέδριο, απάντησε λέγοντας ότι "δεν έτρεχα ποτέ πίσω από θέσεις και αξιώματα, είμαι στην διάθεση του κόμματος και για να γίνει η ΝΔ αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης".

    [08] Ανησυχεί η περικοπή

    Η Gazprom μείωσε σήμερα κατά 60% τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Λευκορωσία, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας Αλεξέι Μίλερ στη ρωσική τηλεόραση, ενώ χθες, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο διέταξε να σταματήσει η διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από το έδαφος της χώρας του, λέγοντας ότι η ρωσική Gazprom οφείλει στη Λευκορωσία 260 εκατομμύρια δολάρια για τέλη διελεύσεως, για το πρώτο εξάμηνο του 2010.

    Αυτό συνέβη ως απάντηση στην κίνηση της Gazprom να μειώσει την συνήθη ημερήσια εξαγωγή φυσικού αερίου προς τη Λευκορωσία, με το αιτιολογικό ότι το Μινσκ δεν πληρώνει ανεξόφλητες οφειλές ύψους 192 εκατομμυρίων δολλαρίων.

    "Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει όμηρος στη διαμάχη αυτή. Είναι ένα θέμα που αφορά τη Λευκορωσία και τη Ρωσία", τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το βράδυ με τον ρώσο υπουργό Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Λευκορωσίας Βλαντίμιρ Σεμάσκο.

    "Ζητούμε από τις δυο πλευρές να συνεργαστούν καλόπιστα για την επίλυση του προβλήματος. Η Επιτροπή περιμένει να μην επηρεαστεί η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ότι η ροή αυτή θα συνεχιστεί απρόσκοπτα χωρίς καμία διακοπή προς τις ενδιαφερόμενες ευρωπαϊκές χώρες και ότι θα τηρηθούν οι συμβατικές υποχρεώσεις", πρόσθεσε ο Ετινγκερ.

    Ηδη πλήττονται η Γερμανία και η Λιθουανία, καθώς το ρωσικό αέριο δεν διοχετεύεται προς την Ευρώπη στις προσυμφωνημένες ποσότητες, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούσεκ.

    Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαρλένε Χόλτσνερ διευκρίνισε ωστόσο ότι μόνο το 6,25% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου της ΕΕ (δηλαδή το 20% των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού αερίου) διέρχεται από τη Λευκορωσία. Υπογράμμισε δε πως η Ρωσία μπορεί να στείλει το φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη από άλλες οδούς.

    Το μεγαλύτερο ποσοστό του ρωσικού φυσικού αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη περνάει από την Ουκρανία.

    [09] Καλείται για εξηγήσεις

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα συναντήσει σήμερα στον Λευκό Οίκο τον ανώτατο διοικητή των αμερικανικών και των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στρατηγό Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, πριν αποφασίσει εάν θα τον αποπέμψει, έπειτα από τα εμπρηστικά σχόλια του ιδίου και μελών του επιτελείου του για τον αμερικανό πρόεδρο και στενούς του συνεργάτες, που θα δημοσιευτούν στο περιοδικό Rolling Stone, και τα οποία εξόργισαν τον Λευκό Οίκο και απειλούν να υπονομεύσουν την πορεία των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.

    Ο στρατηγός ΜακΚρίσταλ εκλήθη από το Αφγανιστάν στην Ουάσινγκτον για να δώσει εξηγήσεις για τα μειωτικά σχόλια που ο ίδιος και μέλη του επιτελείου του έκαναν στον δημοσιογράφο Μάικλ Χάστινγκς για τον αμερικανό πρόεδρο και στενούς του συνεργάτες.

    Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θέτει ένα δύσκολο δίλημμα στον Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την επιλογή να δώσει την εντύπωση ότι ανέχεται την ανυπακοή από έναν στρατιωτικό ή να προκαλέσει αναταραχή στην γραμμή της διοίκησης αποπέμποντας τον ΜακΚρίσταλ σε μία στιγμή κρίσιμη για την έκβαση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.

    Θεωρείται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα εξοργίσθηκε για το άρθρο, αλλά δημοσία κράτησε χαμηλούς τόνους, επέπληξε τον ΜακΚρίσταλ και δήλωσε ότι θα έχει απευθείας συνομιλία μαζί του πριν λάβει την απόφασή του.

    "Πιστεύω ότι το άρθρο στο οποίο εμφανίζονται δηλώσεις του ιδίου και του επιτελείου του δείχνουν έλλειψη ευθυκρισίας", δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους χθες.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι ο στρατηγός ΜακΚρίσταλ, ο αρχιτέκτονας της στρατηγικής Ομπάμα στο Αφγανιστάν, θα υποβάλει την παραίτησή του και θα επιτρέψει στον πρόεδρο να αποφασίσει εάν θα την κάνει δεκτή ή όχι.

    Ο αμερικανός στρατηγός ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις, κάνοντας λόγο για "σφάλμα" και "έλλειψη ευθυκρισίας".

    Στο άρθρο που φέρει τον τίτλο " The Runaway General", ο ίδιος ο ΜακΚρίσταλ κάνει υποτιμητικά σχόλια για τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον ειδικό απεσταλμένο στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Στενοί του συνεργάτες εμφανίζονται να αποκαλούν ανώτατο αμερικανό αξιωματούχο "κλόουν" και έναν άλλο "πληγωμένο ζώο".

    Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, αρχικά ύψιστη προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης Ομπάμα, έδωσε τελευταία τη θέση του σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, όπως η αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ και η οικολογική καταστροφή που προκαλεί η διαρροή πετρελαίου από το κοίτασμα που εκμεταλλευόταν η BP στον Κόλπο του Μεξικού, που θεωρούνται σημαντικά εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου στο Κονγκρέσο.

    Ωστόσο, η υπόθεση ΜακΚρίσταλ συμπίπτει με τη μείωση της υποστήριξης της κοινής γνώμης προς τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, όπου οι ταλιμπάν συνεχίζουν την προώθησή τους παρά την αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων από την αμερικανική κυβέρνηση.

    Το περιεχόμενο του άρθρου του Rolling Stone ήλθε στη δημοσιότητα μόλις πριν από τη μηνιαία τηλεδιάσκεψη του Ομπάμα με το επιτελείο του πολέμου στο Αφγανιστάν. Ο ΜακΚρίσταλ λαμβάνει κανονικά μέρος στη σύσκεψη αυτή, αλλά αυτή τη φορά ο Ομπάμα του έδωσε εντολή να πάρει το αεροπλάνο και να πάει στην Ουάσινγκτον. Η συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο είναι προγραμματισμένη για τις 18.35 ώρα Ελλάδος.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς δήλωσε ότι ο ΜακΚρίσταλ διέπραξε ένα σοβαρό σφάλμα και ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για την τύχη του.

    Προσεκτικότερος, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η υπόθεση του πολέμου στο Αφγανιστάν θα πρυτανεύσει οποιασδήποτε απόφασης.

    Μια απομάκρυνση του ΜακΚρίσταλ θα ενισχύσει την αβεβαιότητα για την εξέλιξη του πολέμου. Ο ίδιος ο Ομπάμα δεν θα βγει ενισχυμένος από οποιαδήποτε απόφαση: η διατήρηση του αμερικανού στρατηγού στη θέση του θα δώσει την εντύπωση ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι υποχωρητικός απέναντι στην ανυπακοή, ενώ η αποπομπή του ανθρώπου που επιφορτίσθηκε με την υλοποίηση της δικής του στρατηγικής στο Αφγανιστάν θα δείξει ανευθυνότητα.

    Τα μέλη του Κονγκρέσου φέρονται διχασμένα ως προς την αποπομπή ή μη του ΜακΚρίσταλ, ενώ ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι υποστήριξε πλήρως τον αμερικανό στρατηγό.

    Το επεισόδιο επανέφερε μνήμες από τις ένταση που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στην πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ όταν ο πρόεδρος Χάρι Τρούμαν απέπεμψε τον στρατηγό Ντάγκλας Μακάρθουρ από τη διοίκηση της Απω Ανατολής το 1951 για χλευασμό της αμερικανικής πολιτικής και την ανοικτή υποστήριξη της θέσης για την ανάγκη επέκτασης του πολέμου από την κορεατική χερσόνησο στην Κίνα.

    [10] «Τέλος εποχής»

    Το «τέλος εποχής» του Ότο Ρεχάγκελ στην τεχνική ηγεσία της εθνικής σηματοδότησε η χθεσινοβραδυνή ήττα 2-0 από την Αργεντινή για την 3η και τελευταία αγωνιστική του 2ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Γερμανός ομοσπονδιακός, ο οποίος ανέλαβε τα «ηνία» της γαλανόλευκης το 2001, αποχωρεί μετά από εννέα χρόνια από το «τιμόνι» της εθνικής, απόφαση την οποία ανακοίνωσε το πρωί στους παίκτες της εθνικής ομάδας. Προάγγελος αυτής της εξέλιξης μπορεί να θεωρηθεί η δήλωση Τοπαλίδη, ο οποίος δήλωσε μετά τον αγώνα με την «αλμπισελέστε» ότι αποχωρεί, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο βοηθός του Γερμανού όσο και ο ίδιος ο Ρεχάγκελ είναι πλέον εκτός συμβολαίου. Το «διαζύγιο» των δύο πλευρών ήταν αναμενόμενο και θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτραπεί, εάν ο 71χρονος τεχνικός οδηγούσε την εθνική Ελλάδας στους «νοκ άουτ» αγώνες του Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής.

    Υπό την τεχνική καθοδήγηση του «Όθωνα», η εθνική Ελλάδας προκρίθηκε δύο φορές σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, κατακτώντας μάλιστα το τρόπαιο στη διοργάνωση του 2004, η οποία φιλοξενήθηκε στα γήπεδα της Πορτογαλίας, καθώς και στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

    Μετά την αποχώρηση του Ότο Ρεχάγκελ από την τεχνική ηγεσία της εθνικής Ελλάδας, επικρατέστερος διάδοχός του αυτή τη στιγμή είναι ο Φερνάντο Σάντος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 June 2010 - 12:30:47 UTC