Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σε τροχιά εξυγίανσης της οικονομίας"
  • [02] Τη Δευτέρα η κατάθεση του ασφαλιστικού ν/σ
  • [03] Συνεδρίαση Εξεταστικής για τη SIEMENS
  • [04] Επίσκεψη Ε. Βενιζέλου στο Αμπού Ντάμπι
  • [05] Για τα δομημένα ομόλογα

  • [01] "Σε τροχιά εξυγίανσης της οικονομίας"

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απέδωσε την ελληνική οικονομική κρίση "σε κακή διακυβέρνηση, έλλειψη διαφάνειας και νομιμότητας, κακή οικονομική διαχείριση από διογκωμένο κράτος προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων", όπως τόνισε κατά την εναρκτήρια ομιλία του, με την ιδιότητα τού προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σ.Δ., στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι "η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά εξυγίανσης της οικονομίας της" και ότι "ήδη έχει επιτευχθεί μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά 40% σε σχέση με πέρσι."

    Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο των διεθνών κινημάτων και οργανισμών στο σύγχρονο, παγκοσμιοποιημένο κόσμο, καθώς και την ευθύνη τους για τη διαμόρφωση μιας πιο ανθρώπινης παγκοσμιοποίησης. Με αφετηρία την εμπειρία που έχει αποκομίσει από τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη "διαρκούς εμβάθυνσης της παγκόσμιας συνεργασίας, με στόχο την εγκαθίδρυση μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης στη βάση των κοινών, θεμελιωδών αξιών της δημοκρατίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης."

    Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς σημείωσε ότι "ο σύγχρονος κόσμος διαθέτει τα μέσα ώστε να γίνει η φτώχεια ιστορία, να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη, να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής εργασία για όλους, να μειωθεί η παιδική θνησιμότητα, να βελτιωθούν οι υπηρεσίες στον τομέα της υγείας και να αποτραπούν επιδημίες όπως το AIDS και η ελονοσία, να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων, να ενσωματωθούν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στις κοινωνίες, να σταματήσει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων, να εκλείψει η διαφθορά, να μειωθούν οι ανισότητες, να ανακουφιστούν χώρες από τα χρέη τους, να γεφυρωθεί το ψηφιακό χάσμα, να επιτευχθεί η οικουμενικότητα της εκπαίδευσης, να εξασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η μεγάλη πρόκληση είναι να βρεθούν οι τρόποι αξιοποίησης των μέσων αυτών καθώς και να επιτευχθεί μια παγκόσμια συμφωνία για το είδος των κοινωνιών στις οποίες θέλουμε να ζούμε."

    Στη συνέχεια, ανέφερε ότι "αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος παγκόσμιων κινημάτων και οργανώσεων όπως η Σοσιαλιστική Διεθνής, να δημιουργήσουν τις θεμελιώδεις αξίες πάνω στις οποίες θα οικοδομηθεί ο νέος, περισσότερο ανθρώπινος κόσμος. Κατά την οικονομική κρίση του 2008, ήταν το κράτος που αναδείχθηκε σε εγγυητή και προστάτη της οικονομίας. Στην παρούσα συγκυρία, όπου το κράτος βάλλεται λόγω του παγκόσμιου προβλήματος των κρατικών χρεών, είναι οι παγκόσμιοι θεσμοί που θα πρέπει να αναδειχθούν σε εγγυητές της ομαλότητας, συμβάλλοντας παράλληλα στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία του νέου, περισσότερο ανθρώπινου κόσμου."

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ιδιαιτέρως την ανάγκη "η αναδιάρθρωση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος να γίνει με τρόπο που να μην πέφτει το βάρος στους αδύναμους" και υπερασπίστηκε το "ευρωπαϊκό, σοσιαλιστικό μοντέλο του κράτους πρόνοιας", απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι το κράτος πρόνοιας ευθύνεται για την τρέχουσα κρίση των κρατικών χρεών, εντός και εκτός Ελλάδας.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης και στο ρόλο των αγορών, επισημαίνοντας ότι "οι ταχείες αντιδράσεις τους δημιουργούν πανικό και συχνά οδηγούν σε ανορθολογικές επιλογές."

    Τέλος, μίλησε και για τους οίκους οικονομικής αξιολόγησης, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι "στην εποχή της φούσκας των τραπεζικών δανείων υψηλού ρίσκου, οι οίκοι αναβάθμιζαν την αξιολόγηση των τραπεζών, ενώ στην τρέχουσα συγκυρία σπεύδουν να υποβαθμίσουν τις αξιολογήσεις χωρών που καταβάλουν προσπάθειες να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά τους."

    Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο κ. Παπανδρέου είχε συναντήσεις με ηγετικές προσωπικότητες του διεθνούς σοσιαλιστικού χώρου, όπως με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας Έντι Ράμα, της Ρουμανίας, των Παλαιστινίων, ενώ στη συνέχεια παρακάθισε σε γεύμα με ομογενείς επιχειρηματίες.

    Επιβολή φόρου

    Την επιβολή φόρων στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές των τραπεζών ζήτησε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με παρέμβασή του κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), που πραγματοποιείται στο Βανκούβερ του Καναδά.

    Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας από τη Νέα Υόρκη, αναφέρθηκε στα αίτια της οικονομικής κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι "το κράτος πρόνοιας δεν ήταν αυτό που δημιούργησε την κρίση. Αυτό δεν ήταν το πρόβλημα", προσθέτοντας ότι "ήταν το γεγονός ότι είχαμε μια κακή διαχείριση της οικονομίας από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση, που δημιούργησε ένα μεγάλο χρέος".

    Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, την "επίθεση που δέχτηκε η χώρα μας από τις διεθνείς αγορές", σημειώνοντας ότι "θέλουμε αγορές που να υπηρετούν το λαό, καθιστώντας την παγκοσμιοποίηση πιο ανθρώπινη".

    Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι "οι επιλογές μας γίνονται μέσα σ΄ ένα σύνολο αξιών και οι αξίες μας είναι σαφείς. Μιλάμε για την ανάγκη ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών, για τη συμμετοχή, την εκπροσώπηση, τη διαφάνεια, την ισότητα, την αλληλεγγύη".

    "Ο πρόεδρος Ομπάμα μάς στήριξε"

    "Ο πρόεδρος Ομπάμα μας παρείχε σημαντική υποστήριξη. Υποστήριξε την προσπάθεια αλλαγής της Ελλάδας, αλλά και την άποψη, σύμφωνα με την οποία, οφείλουμε να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το χρηματοοικονομικό-χρηματοπιστωτικό σύστημα", τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο "Fox Business Network".

    Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στην Ελληνοαμερικανίδα δημοσιογράφο Νικόλ Πεταλλίδη, μπροστά στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρθηκε καταρχήν στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος, σημειώνοντας ότι "κατά το τελευταίο εξάμηνο, το έλλειμμα μειώθηκε κατά 40%".

    Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου "για το μεγάλο εγχείρημα που έχετε αναλάβει, τη μείωση του ελλείμματος της χώρας σας, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 14%, σε ποσοστά κάτω του 3% μέχρι το 2014, ώστε να συνάδει με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης" και ότι "πολλοί είναι εκείνοι που είναι πολύ επιφυλακτικοί έως και σκεπτικιστές, όσον αφορά την Ελλάδα και τις δανειακές της υποχρεώσεις, ενώ και οι Αμερικανοί ανησυχούν για το ΔΝΤ, καθώς οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του Ταμείου με 17%. Είμαστε ο βασικός επενδυτής του ΔΝΤ, καθώς συνεισφέρουμε περί τα 57 δις δολάρια" και απαντώντας στην ερώτηση "ποιο θα ήταν επομένως το πρώτο πράγμα που θα λέγατε προς τις ΗΠΑ και τους πολίτες της χώρας μας, για να μας πείσετε;", ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, τόνισε:

    "Καταρχήν, θα τιμήσουμε απαρέγκλιτα την υπογραφή μας. Είμαστε μια νέα κυβέρνηση. Αναλάβαμε την εξουσία με ένα μήνυμα αλλαγής και μεταστροφής της χώρας μας. Βεβαίως, ένα από τα μεγάλα μας προβλήματα είναι το χρέος, όπως και η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και της οικονομίας μας, με στόχο να γίνει πιο ανταγωνιστική. Η συμφωνία αυτή έχει δύο όψεις. Από τη μία, δίνεται το χρονικό περιθώριο στην Ελλάδα, μαζί με δάνεια, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει, καθώς προβαίνει σε αλλαγές. Από την άλλη, όμως, υποχρεούμαστε να υλοποιήσουμε αυτές τις αλλαγές. Μάλιστα, κατά το τελευταίο εξάμηνο, το έλλειμμα μειώθηκε κατά 40%."

    Στην ερώτηση "πώς το πετύχατε αυτό;" ο Πρωθυπουργός είπε: "Αυξάνοντας κάποιους φορολογικούς συντελεστές, πατάσσοντας τη φοροδιαφυγή και περικόπτοντας δημόσιες δαπάνες. Χρειάστηκε να επιβάλουμε κάποια ιδιαιτέρως σκληρά μέτρα, να περικοπούν οι μισθοί στο Δημόσιο κατά 20% και οι συντάξεις κατά 10%. Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της αποφασιστικότητάς μας να επανέλθουμε στη σωστή τροχιά. Και όντως επανήλθαμε. Αυτό ακριβώς δήλωσαν και οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Ελλάδα."

    Στη συνέχεια, όταν η κ. Πεταλλίδη ρώτησε τον κ. Παπανδρέου για το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και με ποιο τρόπο θα παταχθεί, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε: "Εφαρμόζουμε ένα ευρύ φάσμα μέτρων υπέρ της διαφάνειας. Παραδείγματος χάριν, μπορεί κανείς μέσω των χαρτών του Google να διαπιστώσει αν κάποιος διαθέτει πισίνα, και αυτό είναι ένα μόνο μέσο που αξιοποιούμε, ώστε να εντοπίσουμε όλους εκείνους οι οποίοι δεν καταβάλλουν φόρους για τα ακίνητά τους κ.λπ. Επιπροσθέτως, όμως, δημιουργούμε μια νέα κουλτούρα και κίνητρα, ώστε ο κόσμος να ανταποκριθεί αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του, ξεκινώντας από το γεγονός ότι αυτό αποτελεί καθήκον προς την πατρίδα. Δεν πρόκειται απλώς για απλή υποχρέωση, αφού εάν δεν θέλουμε να διαρκέσει η κρίση, οφείλουμε να ανταποκριθούμε, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που μας αναλογούν.".

    Απαντώντας στην ερώτηση για το σημερινό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα (μετά από το θάνατο τριών ατόμων σε διαδηλώσεις) και "αν κόσμος είναι ανάστατος ή τάσσεται υπέρ της προσπάθειάς σας;", ο Πρωθυπουργός τόνισε:

    "Πράγματι, μεσολάβησαν κάποια ατυχή περιστατικά, η συντριπτική πλειοψηφία όμως του Ελληνικού λαού, παρότι τα μέτρα είναι σκληρά, λέει ότι "εντάξει, αυτή είναι και μία ευκαιρία για να αλλάξουμε τη χώρα. Θέλουμε η κρίση να αποτελέσει ευκαιρία. Θα δώσουμε στην κυβέρνηση κάθε δυνατότητα, ώστε να προχωρήσει σε αλλαγές. Καταβάλουμε το αντίστοιχο τίμημα και ας μη μας αρέσει, είμαστε υποχρεωμένοι όμως, αφού πρόκειται για την Ελλάδα. Αφορά τη χώρα, τις οικογένειες και το μέλλον μας. Ταυτοχρόνως, θέλουμε η Ελλάδα να χαρακτηρίζεται από αυξημένη διαφάνεια, να γίνει πιο ανοιχτή στις επιχειρήσεις, να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις". Και αυτό ακριβώς κάνουμε, στη διάρκεια των τελευταίων λίγων μηνών, στους οποίους έχουμε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας."

    Ακολούθως, ο κ. Παπανδρέου απάντησε σε άλλη ερώτηση για τη φορολογία ότι "ο ΦΠΑ προϋπήρχε, αλλά τώρα αυξήθηκε και επιβλήθηκε πλέον και σε άλλα είδη. Τι υπόκειται σε φορολογία και τι ποσοστό των φορολογικών εσόδων έχετε εισπράξει ήδη;"

    "Ο ΦΠΑ, που αφορά ουσιαστικά στο σύνολο των εμπορικών συναλλαγών, αυξήθηκε κατά 4%. Πρόκειται, όπως αντιλαμβάνεστε, για σημαντική επιβάρυνση.

    Παράλληλα, όμως, στην Ελλάδα υφίσταται και μία άτυπη οικονομία, η παραοικονομία, η πάταξη της οποίας αποτελεί ένα από τα θετικά της προσπάθειάς μας, καθώς τα στοιχεία που αφορούν την παραοικονομία μάς διέφευγαν, αφού δεν καταγράφονταν επισήμως. Τώρα, όμως, εντοπίζονται και υπόκεινται σε φορολόγηση, γεγονός που συνεπάγεται νέα έσοδα για το κράτος και ένα ακόμη μέσο για τη μείωση του ελλείμματός μας και την εξόφληση των δανειακών μας υποχρεώσεων. Επίσης, επιβάλουμε φόρο στα καύσιμα. Το γεγονός αυτό είναι θετικό και για το περιβάλλον, αλλά μας προσφέρει επίσης μια σημαντική πηγή εσόδων".

    Ο Πρωθυπουργός απάντησε και σε άλλες ερωτήσεις, όπως για την αποπληρωμή των δανείων και για τα βραχυπρόθεσμα σχέδια, σημειώνοντας ότι "μας χορηγούνται δάνεια, αλλά μετά προχωρούμε αμέσως σε μείωση του χρέους και του ελλείμματος, καταρχήν για το τρέχον έτος, κατά 5.5%. Το εν λόγω ποσοστό είναι πολύ μεγάλο. Βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, γεγονός που θα επιτρέψει τον περιορισμό του χρέους μας εντός των επομένων ετών."

    "Θα τα καταφέρετε", ρώτησε η κ. Πεταλλίδη, για να λάβει την ακόλουθη απάντηση:

    "Αυτός είναι ο πρωταρχικός μου στόχος, ως Πρωθυπουργός της χώρας. Στοχεύουμε όχι μόνο στην αποπληρωμή των δανείων, αλλά και στο να γίνουμε μια ανταγωνιστική οικονομία".

    Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: ""Η Ελλάδα διαθέτει τεράστιες δυνατότητες, τις οποίες δεν έχουμε ακόμη αξιοποιήσει. Διαθέτει τουριστική βιομηχανία, η οποία είναι σε θέση να ανθήσει και να καταστεί ακόμη πιο θελκτική. Στρεφόμαστε πλέον στον τουρισμό υψηλής ποιότητας. Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα. Είναι όμορφη και φιλόξενη, κάτι που θα ήθελα να δηλώσω και μέσω του Fox News. Η Ελλάδα διαθέτει τεράστιες δυνατότητες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Διαθέτουμε το υψηλότερο αιολικό δυναμικό της Ευρώπης, αλλά δεν το έχουμε αναπτύξει, το οποίο όμως πρόκειται να εξελιχθεί σε σημαντικό κλάδο δραστηριοτήτων.

    Έχουμε τη μεσογειακή διατροφή, την οποία επίσης δεν έχουμε εκμεταλλευτεί, αν και αποτελεί εμπορικό σήμα από μόνη της. Εξάλλου, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της μεσογειακής διατροφής, διαθέτοντας ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, από ελαιόλαδο, μέχρι φρούτα και λαχανικά. Αυτό είναι ένα ακόμη πεδίο, στο οποίο μπορούμε να αναπτύξουμε την αγορά.

    Να προσθέσω ότι αποτελούμε τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη του πλανήτη. Ακόμη και αν το σύνολο του στόλου μας δεν βρίσκεται στην Ελλάδα, επειδή είναι μία ιδιαιτέρως παγκοσμιοποιημένη βιομηχανία, χώρες όπως η Κίνα, για παράδειγμα, τώρα, ενώ ναυπηγούν πλοία σε κινεζικά λιμάνια, επιδιώκουν να αναδειχθεί ο Πειραιάς σε κόμβο για την Ευρώπη, για το σύνολο των εμπορικών τους δραστηριοτήτων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιλαμβάνεστε επομένως ότι πρόκειται για μείζονες επενδύσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι αυτό το πακέτο Ε.Ε. - ΔΝΤ προσδίδει μια ουσιαστική αίσθηση ασφάλειας και, ας μου επιτραπεί, λειτουργεί ως διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι εγγυημένες."

    Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τη γνωριμία του με τον Αμερικανό ηγέτη. "Συναντήσατε τον Μπάρακ Ομπάμα, πριν την εκλογή του και τώρα είναι Πρόεδρος της χώρας. Προσφάτως, τον επισκεφθήκατε και στο Λευκό Οίκο και συνομιλήσατε. Σας έδωσε κάποιες συμβουλές;".

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: "Επιτρέψτε μου, καταρχήν, να ευχαριστήσω τόσο τον πρόεδρο Ομπάμα, όσο και τον Αμερικανικό λαό για την στήριξη που μας προσέφεραν καθ' όλη τη διάρκεια της δύσκολης αυτής κρίσης. Υπήρξαμε ο αδύναμος κρίκος, αλλά η κρίση υπήρξε διεθνής διότι, όπως είδατε το 2008, οι αγορές έγιναν πολύ δύσπιστες, επιρρεπείς και ανήσυχες. Ασφαλώς, εμείς δεν προσπαθούμε να βρούμε αποδιοπομπαίους τράγους, ισχυριζόμενοι ότι οι αγορές ήταν το πρόβλημα. Προφανώς, όμως, ασχολούμαστε με όσα πρέπει να μας απασχολήσουν, ενώ ταυτόχρονα η κρίση ήταν γενικότερη. Ο πρόεδρος Ομπάμα μας παρείχε σημαντική υποστήριξη. Υποστήριξε την προσπάθεια αλλαγής της Ελλάδας, αλλά και την άποψη, σύμφωνα με την οποία, οφείλουμε να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το χρηματοοικονομικό-χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εξάλλου, ο πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να μεταβεί εντός των επομένων ημερών στο Τορόντο, για τη Σύνοδο του G20. Ελπίζουμε ότι εκεί πρόκειται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τη δημιουργία ενός πλαισίου ίσων ευκαιριών και κανόνων για όλους, για ένα σύστημα χρηματοοικονομικής-χρηματοπιστωτικής διαφάνειας, το οποίο θα αποβεί σε όφελος της παγκόσμιας οικονομίας, όχι μόνο των ΗΠΑ ή μόνο της Ελλάδας."

    Τέλος, η δημοσιογράφος υπόβαλε ερώτηση "σχετικά με τις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες κατέχουν μέρος του ελληνικού χρέους, για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ακόμη και για τις αμερικανικές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν μέρος του χρέους. Είστε σε θέση να διαβεβαιώσετε τους πάντες ότι, διαθέτοντας ελληνικά ομόλογα, θα εξοφλήσετε τις δανειακές σας υποχρεώσεις και ότι όλα βρίσκονται υπό έλεγχο;"

    Η απάντηση του Πρωθυπουργού ήταν:

    "Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αποδεχτήκαμε το συγκεκριμένο πακέτο και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο η Ε.Ε. στηρίζει σθεναρά την ελληνική οικονομία και τις προσπάθειές μας, τις προσπάθειες της κυβέρνησης, να προχωρήσουμε σε όλες αυτές τις αλλαγές, διότι κατέχουν μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων. Έχουν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα και δεν θα ήθελαν να προχωρήσουμε σε στάση πληρωμών, ούτε και επιθυμούμε εμείς κάτι τέτοιο. Το πακέτο, επομένως, δημιουργήθηκε ακριβώς για να καθησυχάσει τους επενδυτές, ώστε να γνωρίζουν ότι δεν υφίσταται πιθανότητα χρεοκοπίας. Αυτή είναι η αμετάκλητη απόφασή μας και κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Αφήνουμε την κρίση πίσω μας και προχωρούμε."

    Επαφές με σοσιαλιστές και επιχειρηματίες

    Αξιοποιώντας την παρουσία του στη Νέα Υόρκη για να προεδρεύσει του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (ΣΔ) στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, πραγματοποίησε, χθες, σειρά επαφών με αντιπροσώπους άλλων χωρών, οικονομικούς παράγοντες και Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες.

    Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου της Σ.Δ., ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον ηγέτη του σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας Εντι Ράμα, με τον οποίο συζήτησαν την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία και θέματα Σοσιαλιστικής Διεθνούς, καθώς και με τον νεοεκλεγέντα ηγέτη του σοσιαλιστικού κόμματος της Ρουμανίας, Βίκτωρ Πόντα, με τον οποίο συζήτησαν θέματα συνεργασίας στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία της Φατάχ και εκπροσώπους του κόμματος Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας. Επίσης, συναντήθηκε με τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, με την οποία συζήτησε ζητήματα της Σ.Δ., τοπικής αυτοδιοίκησης, ενέργειας και πράσινης ανάπτυξης.

    Χθες το μεσημέρι (τοπική ώρα), ο κ. Παπανδρέου γευμάτισε με τους Ελληνοαμερικανούς οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν σημαντικές προσβάσεις τόσο στο Δημοκρατικό κόμμα όσο και στο Ρεπουμπλικανικό: Πίτερ Πέτερσον, Τζέιμς Τσέϊνο, Τζιμ Χάνο, Τζορτζ Τσούνη, Τζορτζ Στάμα, Τζον Νεγκρεπόντε και Τζορτζ Λογοθέτη.

    "Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της χώρας και τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την Διασπορά", δήλωσε ο Πρωθυπουργός μετά το γεύμα, επισημαίνοντας ότι "οι Έλληνες της Διασποράς είναι ένα κεφάλαιο που δεν έχουμε αξιοποιήσει, με τεράστιες δυνατότητες". Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι "τώρα, μέσα στην κρίση, είναι μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε αυτό το κεφάλαιο, με τις μεγάλες αλλαγές που κάνουμε στη χώρα μας". Απευθυνόμενος προς τους ομογενείς επιχειρηματίες, τόνισε ότι "το κλίμα για επενδύσεις στην Ελλάδα βελτιώθηκε", υπογραμμίζοντας ότι "θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο".

    Στο γεύμα παρακάθησαν, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος συμμετείχε και στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο υπεύθυνος για θέματα Τύπου του Πρωθυπουργού Νίκος Ζιώγας και άλλοι στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου.

    Τέλος, ο Πρωθυπουργός της χώρας μας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν την Ομογένεια και την Ελλάδα, καθώς και για τη Σύνοδο Ορθοδόξων Επισκόπων, που έγινε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη, υπό την προεδρία του Προκαθημένου της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας. Ο κ. Δημήτριος εξέφρασε προς τον κ. Παπανδρέου τη συμπαράστασή του και τη στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλει για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.

    Συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ

    Το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και άλλα διεθνή προβλήματα συζήτησαν στη χθεσινοβραδινή συνάντησή τους στην έδρα του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

    "Είχα μια εξαιρετική συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, με τον οποίο συζητήσαμε σειρά ζητημάτων", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι "πρώτα απβ όλα συζητήσαμε διεθνή θέματα που έχουν σχέση με τους Στόχους της Χιλιετίας, με τη συνάντηση των G20 στο Τορόντο, καθώς και με την ανάγκη να υπάρχουν ρυθμίσεις στη διεθνή αγορά, και την ανάγκη ακόμη να υπάρξουν πόροι στις συναλλαγές που θα μπορούσαν να διατεθούν για την στήριξη της ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο και στην επένδυση για τη νέα τεχνολογία της πράσινης ανάπτυξης. Και τέλος, να συμβάλλει στους στόχους του ΟΗΕ, που είναι η καταπολέμηση της φτώχειας και η βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες."

    Στη συνέχεια, είπε ότι "είχαμε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οπωσδήποτε συζητήσαμε το μεγάλο ζήτημα του Κυπριακού, όπου τονίσαμε την προσήλωσή μας στην προσπάθεια για λύση, στην προσπάθεια που γίνεται και εκ μέρους του Προέδρου κ. Χριστόφια, την οποία στηρίζουμε. Μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, αλλά και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, να βρεθεί λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις και τεχνητά χρονοδιαγράμματα".

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι "παράλληλα, είχα την ευκαιρία να επαναλάβω τη βούλησή μας, να συμβάλλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Μια λύση, βεβαίως, όπου θα υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός για όλες τις χρήσεις του ονόματος της γείτονος χώρας".

    Καταλήγοντας, σημείωσε ότι "ήταν μια θετική και εποικοδομητική συνάντηση και συμβάλλαμε στην προώθηση σημαντικών συμφερόντων στην περιοχή μας".

    Σε ερώτηση, τι είπε στον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος στην τελευταία έκθεσή του κάνει λόγο για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του 2010, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "το έχουμε δει και στο παρελθόν, τα τεχνητά χρονοδιαγράμματα δεν συμβάλλουν στην επίλυση του Κυπριακού. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει η ουσιαστική βούληση και ο απαραίτητος χρόνος. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θέλουμε να συζητείται εσαεί το Κυπριακό. Αντιθέτως! Χρειάζεται η βούληση και βούληση βεβαίως από την τουρκική πλευρά, ώστε επιτέλους το Κυπριακό να λυθεί μέσα στα γνωστά πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου".

    Τέλος, απαντώντας την ερώτηση αν ενημέρωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ για τις επαφές που έχει κάνει με την σκοπιανή πλευρά και ποια είναι η τοποθέτησή του για το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς τον κατηγόρησε για "μυστική διπλωματία", ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: "Όπως σας είπα, η θέση μας παραμένει η ίδια για σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Αυτό ακριβώς μετέφερα και στον ΓΓ του Οργανισμού, Μπαν Κι-μουν, λέγοντας, βεβαίως, ότι εμείς είμαστε έτοιμοι και ότι παίρνουμε πρωτοβουλίες για να λυθεί το ζήτημα. Και αυτές δεν είναι μυστικές πρωτοβουλίες, είναι ανοικτές, δημόσιες πρωτοβουλίες, με στόχο να βρούμε τη λύση μέσα σβ αυτά τα πλαίσια".

    Στη συνάντηση Παπανδρέου - Μπαν Κι-μουν, από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβυς Αναστάσης Μητσιάλης, ενώ από τον ΟΗΕ ήταν ο βοηθός γγ, υπεύθυνος για Πολιτικές Υποθέσεις, Λιν Πάσκο και άλλοι αξιωματούχοι.

    Αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας

    Αποφασισμένος και αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για την ανατροπή του αρνητικού κλίματος και για τον "καθοριστικό ρόλο" που διαδραματίζει ο Απόδημος Ελληνισμός στην ενίσχυση και ανάπτυξη της Ελλάδας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη Τύπου προς τα ελληνοαμερικανικά ΜΜΕ, ενώ σε άλλη συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό του ομίλου «Μπλούμπεργκ» (Bloomberg) τόνισε πως η Ελλάδα χρειάζεται ομαδικό πνεύμα για να ξεπεράσει την κρίση.

    "Ήδη έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από τα μέτρα που έχουμε πάρει σε ότι αφορά το έλλειμμά μας", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι "δυο μέρες πριν τις εκλογές είχε παρουσιάσει (η προηγούμενη κυβέρνηση) στοιχεία στην ΕΕ ότι το έλλειμμα είναι μόνο 6% και βρήκαμε εμείς πάνω από 12%. Αυτό και μόνο ήταν αρκετό για να καταρρακωθεί η αξιοπιστία της χώρας. Έπρεπε λοιπόν να ξαναχτίσουμε και ξαναχτίζουμε βήμα με βήμα, με κόπο και με πόνο. Είναι δύσκολο να χτίζεις αξιοπιστία και εύκολο να την γκρεμίζεις."

    Ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε τη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής για την οικονομική κρίση, επισημαίνοντας ότι "αυτή εκ των πραγμάτων θα αφορά την πρόσφατη περίοδο, όλα αυτά που έγιναν και είναι πασιφανή, αλλά θα είναι και μια εξέταση και των πρακτικών διαφόρων τραπεζών από το παρελθόν, όπως αμερικανικών τραπεζών. Ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα έχουμε μπορεί να ξεκινήσουμε και τη διαδικασία τη δικαστική. Αυτό δεν μπορώ να τον προεξοφλήσω."

    Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των ομογενειακών ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με θερμά λόγια στους Έλληνες της Διασποράς, τους οποίους και ευχαρίστησε για το γεγονός ότι "βρίσκονται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας", όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για "αναβαθμισμένη στρατηγική" της κυβέρνησης όσον αφορά τον Ελληνισμό της Διασποράς και για "ενίσχυση των δεσμών" σε νέα βάση, με έμφαση στη μεταφορά και αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των ομογενών για την υλοποίηση των απαιτούμενων θεσμικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, αλλά και στο ζήτημα της ψήφου των ομογενών, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση υιοθετεί μια διαφορετική στρατηγική από τους προκατόχους της και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το ζήτημα στη βάση των προτάσεων που είχε καταθέσει στο παρελθόν. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης και στη σκέψη για έκδοση ενός κρατικού ομολόγου που θα απευθυνθεί και προς τον Ελληνισμό της Διασποράς.

    Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στα μείζονα θέματα τόσο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, τονίζοντας ότι διαφαίνονται σιγά-σιγά τα "πρώτα θετικά αποτελέσματα" των εφαρμοζόμενων μεταρρυθμίσεων και αποκαθίσταται σταδιακά ένα αίσθημα ασφάλειας όσον αφορά την οικονομία. Στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, η κυβέρνηση προωθεί σταθερά τους στόχους της, επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι υπάρχει κινητικότητα και προς άλλες κατευθύνσεις, όπως π.χ. προς την κατεύθυνση της προώθησης Μεσογειακής συνεργασίας με στόχο την πράσινη ανάπτυξη.

    Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε με αρκετές ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους των Ομογενειακών ΜΜΕ, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο ζήτημα της παιδείας, της δυνητικά "βαριάς βιομηχανίας" της Ελλάδας, όπως χαρακτηρίστηκε από εκπροσώπους των ΜΜΕ, με τον κ. πρωθυπουργό να κάνει λόγο για σχέδιο της κυβέρνησης για ανάπτυξη δράσεων με στόχο τη διεθνοποίηση των πανεπιστημίων και τη δημιουργία κινήτρων για μεγαλύτερη δημιουργικότητα και κινητικότητα από την πλευρά των πανεπιστημίων.

    "Χρειάζεται ομαδικό πνεύμα"

    "Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου νίκησε γιατί οι παίκτες επέδειξαν ομαδικό πνεύμα, κάτι που χρειάζεται και η Ελλάδα για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση", ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη νίκη της χώρας μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής, σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό του ομίλου «Μπλούμπεργκ» (Bloomberg) και η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το χώρο του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "η κυβέρνηση παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά το έλλειμμα της χώρας, είτε μέσω της μείωσης των δαπανών είτε μέσω της αύξησης των εσόδων από φόρους", υπογραμμίζοντας ότι "οι αγορές χρειάζονται χρόνο για να δουν και να εκτιμήσουν τα αποτελέσματα της προσπάθειας."

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης από την ΕΕ και την ΕΚΤ, το οποίο προσφέρει, όπως είπε, "τον απαραίτητο χρόνο στην κυβέρνηση για να μπορέσει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αλλαγών" και αρνήθηκε ότι υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους.

    Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται για αλλαγές του δημοσίου τομέα, του ασφαλιστικού συστήματος, για τη μείωση της γραφειοκρατίας και για την ώθηση της ανάπτυξης, καθώς και για τις ευκαιρίες επενδύσεων στην Ελλάδα, ειδικά στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης και του τουρισμού.

    Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "κάποια από τα μέτρα είναι άδικα" και ότι κατανοεί τη δυσφορία των πολιτών, σημειώνοντας ότι "είναι απαραίτητα για τη σωτηρία της Ελλάδας" και ότι "ο ελληνικός λαός κατανοεί αυτή την αναγκαιότητα". Επίσης, πρόσθεσε ότι "η οικονομική κρίση πρέπει να γίνει μια ευκαιρία για αλλαγή προς το καλύτερο."

    [02] Τη Δευτέρα η κατάθεση του ασφαλιστικού ν/σ

    Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν τα εργασιακά θέματα τα οποία επρόκειτο να ρυθμιστούν με Προεδρικό Διάταγμα, με απόφαση του πρωθυπουργού, και θα κατατεθούν μαζί με αυτό προς ψήφιση από την Βουλή.

    Η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή μετατίθεται πιθανότατα για τη Δευτέρα. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η μετάθεση οφείλεται σε θέματα τα οποία δεν έχουν διευθετηθεί ακόμη, όπως ορισμένα που έθεσε η τρόικα. Ως παράδειγμα αναφέρεται το θέμα με τα όρια ηλικίας για τις μητέρες ανηλίκων.

    Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχουν διευθετηθεί αυτές οι εκκρεμότητες, γι' αυτό το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να φτάσει στο κοινοβούλιο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

    Διευκρινήσεις Λοβέρδου στη Βουλή

    Διευκρινίσεις σχετικά με την διαδικασία κατάθεσης και το περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος για τα εργασιακά, αλλά και των αλλαγών που προτίθεται να επιφέρει σβ αυτό, έδωσε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος.

    Ο κος Λοβέρδος, απέρριψε στην ομιλία του την κατηγορία, ότι με τα νέα μέτρα μειώνεται ο κατώτατος μισθός, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει (μέσω επιδόματος από τον ΟΑΕΔ) την διατήρηση του επιπέδου του. «Όταν είχαμε την επίσκεψη του γ.γ. του ΟΟΣΑ και μας είχε πει να μειώσουμε τον κατώτατο μισθό για τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους, του απαντήσαμε πως είναι πολύ μικρός ο κατώτατος. Έχουμε έγκριση από την Ε.Ε., θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα αυτό» ανέφερε ο υπουργός.

    Άλλο μέτρο βελτίωσης των προβλέψεων του Προεδρικού Διατάγματος, είναι και η εφαρμογή των αντικινήτρων απόλυσης των προκεχωρημένης ηλικίας εργαζομένων, από τα 55 έτη (έναντι των 57 που προβλεπόταν αρχικά), την αύξηση κατά δύο μήνες της υποχρέωσης των εργοδοτών να προειδοποιούν για επικείμενη απόλυση, προκειμένου να καταβάλουν μειωμένη αποζημίωση, (με μέγιστο χρόνο προειδοποίησης τους 6 μήνες, για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει πέραν των 20 ετών).

    «Υπήρξε μομφή, ότι μειώνουμε κατά 50% το ποσό της αποζημιώσεως. Είναι γνωστό σε όσους τουλάχιστον διάβασαν, ότι το ποσοστό της αποζημίωσης, δεν το πειράζουμε. Δεν έχει γίνει γνωστό ότι δεν έχουμε καθόλου ακουμπήσει το ποσοστό της αποζημίωσης για τους εργατοτεχνίτες. Δεν έχει συζητηθεί, ούτε κανείς σκέφτηκε να πει, ότι τους 450.000 ανθρώπους αυτούς, δεν τους ακουμπάμε, παρότι το μνημόνιο περιλαμβάνει και αυτούς. Εμείς, αμυνόμενοι, λέμε πως στην ερμηνεία, μπορούμε να τους αφήσουμε απέξω» υπογράμμισε ο υπουργός.

    Ο κος Λοβέρδος εξέφρασε επίσης την έντονη επιθυμία του να επιτευχθεί συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για την διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας - αρχής γενομένης από συμφωνία στα πρόσωπα. Ο σχετικός νόμος, θα προβλέπει την προϋπόθεση της συμφωνίας των δύο μερών για προσφυγή στη διαιτησία - άλλωστε, «αν δεν πάμε σε μια λύση που θα συμφωνήσουν και οι δύο, η άλλη πλευρά θα μας καταγγείλει. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας άλλωστε, έχει κάνει παρατήρηση στην Ελλάδα, αφού δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο υποχρεωτικότητα στη διαιτησία».

    Τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν υπάρξει πάντως, συμφωνία των κοινωνικών εταίρων; «Δεν θα αλλάξω τίποτα στην διαιτησία αν δεν τα βρουν οι κοινωνικοί εταίροι. Θα το αφήσουμε όπως είναι σήμερα» ανέφερε αργότερα ο κος Λοβέρδος. Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή στο ισχύον καθεστώς, ήταν επιβεβλημένη: «Επί τη βάσει αυτή, οικοδομείτο ο γραφειοκρατικός συνδικαλισμός. Γιατί να παλέψεις αφού το πρόβλημα σου το έλυνε η διαιτησία; Και δεν είναι διαιτητής εκείνος με τον οποίον χάνεις εξ ορισμού, ή αυτός που δίνει 6% και 7% αυξήσεις⦻ ανέφερε ο κος Λοβέρδος.

    Κατά τα άλλα, ο υπουργός υπερασπίστηκε την στάση του κατά το προηγούμενο διάστημα, υποστηρίζοντας πως ο ίδιος θέλησε να περάσει η εφαρμογή του Μνημονίου για τα εργασιακά μέσω της Βουλής, αντί της οδού του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο προέβλεπε το Μνημόνιο: «Υπήρξαν πολλοί που με εμέμφθησαν για απόπειρα να αποφύγω τη Βουλή. Ως πολιτικός έχω την τακτική να δέχομαι το ότι οι συγκυρίες σου δίνουν μαθήματα. Με αφορά η γνώμη μου ότι η προσωπικότητά μου δομήθηκε δημοκρατικά, ότι είμαι δημοκράτης, σέβομαι το δημοκρατικό πολίτευμα και τα άλλα κόμματα - και δεν δέχομαι μομφές για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, δεν δέχομαι και μύγα στο σπαθί μου. Παρότι λοιπόν το Προεδρικό Διάταγμα είναι ορθή μέθοδος, γιατί πηγαίνει και στην ΟΚΕ και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (και θα είχα τον καιρό, καθόσον χρόνο το διάταγμα τύγχανε επεξεργασίας, να επικοινωνώ και με την Ε.Ε. για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις), ανάμεσα στο ορθότερο και το δημοκρατικότερο, προτιμώ το τελευταίο» δήλωσε ο κος Λοβέρδος.

    Οι προθέσεις του υπουργού Εργασίας, αμφισβητήθηκαν από την πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Σακοράφα, η οποία εκτίμησε πως η οδός του νομοσχεδίου επελέγη προκειμένου να προσπελασθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας - «κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως υπάρχει και ζήτημα αντισυνταγματικότητας».

    Η κα Σακοράφα κατηγόρησε τον υπουργό πως μειώνει τις αποζημιώσεις των απολύσεων και «μετατρέπει την γενιά των 700 ευρώ σε γενιά των 592, συν το επιδοματάκι του ΟΑΕΔ που δεν είναι σίγουρο ότι θα το πάρουν, συν του ότι γνωρίζουμε την μοίρα των επιδομάτων. Σαν επιστέγασμα του κοινωνικού πραξικοπήματος, καταργείτε την διαιτησία, καθώς οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν μονομερώς να προσφύγουν στην διαιτησία αν δεν το επιθυμεί η εργοδοτική πλευρά. Ποιες είναι οι επενδύσεις που έχετε εξασφαλίσει με τα μέτρα αυτά; Το μόνο που βλέπω είναι ένας επερχόμενος κοινωνικός κανιβαλισμός».

    «Ερωτηματικά» διέκρινε ωστόσο και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουρουμπλής, τόσον όσον αφορά την συνταγματικότητα των μέτρων, όσο και την αποτελεσματικότητά τους. Ο βουλευτής προέβλεψε ότι τα μέτρα θα οδηγήσουν πολλούς εργαζόμενους στην «εξαθλίωση» και προειδοποίησε πως «η παράταξή μας δεν είναι λόχος». «Οφείλουμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια ακόμα και αντίστασης σβ αυτούς που μας απειλούν με πτώχευση της χώρας, ενώ γνωρίζουμε ότι οι πρώτοι που θα έχαναν σε περίπτωση πτώχευσης, θα ήταν αυτοί» ανέφερε ο κος Κουρουμπλής.

    Άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν ευνοϊκότερα διακείμενοι, όπως ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος πάντως, προέτρεψε τον υπουργό να υπάρξει κάποια ρύθμιση για τα θέματα διαιτησίας, «σε περίπτωση που κάποια από τις δύο πλευρές στηλώσει τα πόδια». Αντίστοιχα, ο Πυθαγόρας Βαρδίκος, δικαιολόγησε τα μέτρα, («όταν υπάρχει ισχυρό καθεστώς προστασίας της εργασίας θα επενδύσει εδώ ο επιχειρηματίας, ή θα πάει αλλού; Να διατηρηθεί επιχείρηση με λιγότερους εργαζόμενους, ή να κλείσει; Όταν υπάρχει δυσκολία στις απολύσεις, προσλαμβάνει κανείς, ή όχι;» αναρωτήθηκε) υπό τον όρο ωστόσο, ότι θα είναι προσωρινά, μέχρι το ξεπέρασμα της κρίσης.

    Από πλευράς ΝΔ, ο Γ. Βρούτσης, εκτίμησε πως το κόμμα του «δικαιώνεται πανηγυρικά που δεν ψήφισε το Μνημόνιο, η σκοτεινή πλευρά του οποίου αποκαλύπτεται σήμερα».

    «Σήμερα αποκαλύπτεται το μνημόνιο. Γιατί αν πάμε στη διάσταση ότι φέρατε τις αλλαγές αυτές στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε καμία περίπτωση ότι η κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας, έρχεται σήμερα διαμέσου του Προεδρικού Διατάγματος για την αμοιβή των νέων μέχρι 25 ετών στο όνομα της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας».

    «Ξέρω πως είστε δεσμευμένοι και αυτοπαγιδευμένοι στο πλαίσιο του Μνημονίου και βαθειά εκτεθειμένοι. Και δεν είναι θέμα πατριωτισμού, γιατί θα μπορούσατε να είχατε εξειδικεύσει τα ζητήματα μέσα στο Μνημόνιο και να τα διαπραγματευτείτε καλύτερα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Βρούτσης.

    «Αυτά που εξαγγείλατε σήμερα, είναι απαιτήσεις του ΣΕΒ και των εργοδοτών για δεκαετίες ολόκληρες» παρατήρησε ο Δ. Μαυρίκος (ΚΚΕ). «Το αίτημα για απελευθέρωση απολύσεων, μείωση αποζημιώσεων, παιδική εργασία. Μας λέτε πως αυτά τα κάνετε, είτε για την κρίση, είτε για να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία - και ο εχθρός ο μεγάλος είναι το εργατικό κόστος. Μα, αν ήταν έτσι, η ελληνική οικονομία θα έπρεπε να κεντάει».

    «Το Μνημόνιο είναι η πιο αδίστακτη και στυγνή αντεργατική συμφωνία. Για μας, όσα Συντάγματα, νόμους και ρυθμίσεις να αναφέρετε, οι ρυθμίσεις θα είναι παράνομες μέχρι την ανατροπή τους από τους εργάτες - ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτεται και η αντιδραστικότητα και της Ε.Ε.» συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

    «Όλη αυτή η ιστορία έχει προκαλέσει σοκ και δέος στον ελληνικό λαό, ακριβώς γιατί έχουμε καθημερινές αλλαγές στο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς» σημείωσε από πλευράς ΛΑΟΣ, η Ουρανία Παπανδρέου.

    «Δεν δεχόμαστε ότι ευνοούν την ανάπτυξη οι απολύσεις και η ελαστική εργασία. Η τοποθέτησή μας για την παιδική εργασία είναι ήδη γνωστή. Είπαμε πως είμαστε κάθετα αντίθετοι με τα παιδιά των 15 ετών να μπαίνουν στην αγορά εργασίας» συμπλήρωσε η βουλευτής.

    Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Μ. Κριτσωτάκης, χαρακτήρισε «πρωτοφανή αντιλαϊκά και αναποτελεσματικά τα μέτρα» σημειώνοντας πως «το ΔΝΤ έκανε παντού πάγωμα μισθών, αλλά πουθενά πλην της Ελλάδας, δεν έκανε μείωση μισθών».

    «Γίνεται προσπάθεια περιορισμού των αντιδράσεων εσωκομματικά. Έχω την εντύπωση πως δεν θα τα καταφέρετε, γιατί είμαστε στη μέση ενός σχεδίου που φαίνεται καθημερινά. Οι αλλαγές θα γίνουν μόνιμες και μετά την κρίση (β¦)Το «ψήφος ή εκλογές» είναι εκβιασμός. Χάνετε αυτούς που είναι μαζί σας και επιχειρείτε να κερδίσετε άλλους. Δεν θα γλιτώσετε ωστόσο - θα κριθούν όλα αυτά αντισυνταγματικά» προειδοποίησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Στην ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ

    Οι αλλαγές στα εργασιακά απασχόλησαν και τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ παρουσία του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου και του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Ροβέρτου Σπυρόπουλου.

    Οι βουλευτές διατύπωσαν προτάσεις σε ότι αφορά το νομοσχέδιο, όπως το ποσοστό των απολύσεων μηνιαίως να γίνει από 5% σε 4% και ο χρόνος προειδοποίησης των εργαζομένων να γίνει έξι μήνες από τέσσερις και δύο από έναν ανάλογα με τα χρόνια απασχόλησης.

    Επίσης προτάθηκε ότι προβλέπεται για τους εργαζόμενους από 57 ετών να ισχύσει από τα 55 τους, ενώ διατυπώθηκε και η πρόταση για υποχρεωτική επιδότηση του μισθού των νεοπροσληφθέντων από τον ΟΑΕΔ στην οποία πρόταση ο αντίλογος ήταν πως η χώρα δεν θα μπορέσει να πάρει το κονδύλι των 200 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ σε περίπτωση που η επιδότηση γίνει υποχρεωτική.

    Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός ερωτήθη ποιό ποσοστό επιχειρήσεων και εργαζομένων αφορούν τα μέτρα και απάντησε το 5% καθώς το 95% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα απασχολεί προσωπικό κάτω των 20 ατόμων. Άλλες προτάσεις που διατυπώθηκαν αφορούσαν την "ανακύκλωση" και προτάθηκε οι επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν νέους να μην μπορούν να απολύσουν αντίστοιχο αριθμό παλαιών εργαζομένων πριν την παρέλευση εξαμήνου. Επίσης προτάθηκε να υπάρξει ενιαίος κατάλογος κοινής αποδοχής για τη διαιτησία, με τον υπουργό να φέρεται να έχει ζητήσει κατάλογο μεσολαβητών από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

    Από διάφορους βουλευτές αναφέρθηκε στη συνεδρίαση ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στήριξε και στηρίζει τα κυβερνητικά μέτρα γιατί ήταν αναγκαία για να μην πτωχεύσει η χώρα, θα στηρίξει το ασφαλιστικό αλλά "δεν μπορούμε να καταργούμε κατακτήσεις εργαζομένων χωρίς να λύνουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και να ωφελούνται πέντε έως δέκα " μεγαλοκαρχαρίες"".

    Πριν τη συνεδρίαση του ΚΤΕ ο κ. Λοβέρδος συμμετείχε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

    ΝΔ: Αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό

    Επικρίσεις για τη στάση της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό διατυπώνει ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Βρούτσης, καθώς όπως αναφέρει δεν έχει παραδοθεί στη Βουλή η αναλογιστική μελέτη που έχει συνταχθεί παρά την παρέλευση της σχετικής προθεσμίας που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής. Ο κ Βρούτσης είχε ζητήσει να κατατεθεί η αναλογιστική μελέτη πριν έλθει προς συζήτηση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και καλεί εκ νέου την κυβέρνηση να την παραδώσει, διαφορετικά όπως αναφέρει δεν έχει νόημα η δημόσια διαβούλευση και ο κοινοβουλευτικός διάλογος.

    Θα καταψηφίσει το ασφαλιστικό ο ΛΑΟΣ

    Την πρόθεση του κόμματός του να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σε σημερινές του δηλώσεις.

    «Εμείς δεν θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο.Ψηφίσαμε το μνημόνιο γιατί ψηφίσαμε για να υπάρχει η Ελλάδα. Αν δεν ψηφιζόταν θα τρώγαμε ο ένας τις σάρκες του άλλου. Κανένα μέτρο δεν ψηφίζω γιατί θα μπορούσαν να επεξεργαστούν καλύτερα», είπε στο ραδιοσταθμό «Θέμα FM» ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    [03] Συνεδρίαση Εξεταστικής για τη SIEMENS

    Ενθαρρυντική προοπτική χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens, Σήφης Βαλυράκης, την αποστροφή της επιστολής του αντιπροέδρου της μητρικής γερμανικής εταιρείας Πέτερ Ζόλμσεν, ότι η εταιρεία του δεν θα ασκήσει το εκ του νόμου δικαίωμά της να εναντιωθεί στη δημοσιοποίηση στοιχείων που τυχόν θα λάβει η ελληνική πλευρά από τις διωκτικές αρχές Γερμανίας και ΗΠΑ.

    Η επιστολή εστάλη στον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, ο οποίος είχε απευθυνθεί στη γερμανική πλευρά ζητώντας συνδρομή στο έργο της εξεταστικής και της Δικαιοσύνης.

    Στην απαντητική επιστολή του αντιπροέδρου της μητρικής εταιρείας, εκφράζεται έκπληξη από την κριτική ότι η Siemens Ελλάδος δεν υποστηρίζει τη συνεχιζόμενη έρευνα, αλλά ταυτόχρονα εκφράζεται η διαβεβαίωση ότι "δεν υπάρχει άλλο σχετικό ερευνητικό υλικό που να αφορά την Ελλάδα, το οποίο θα μπορούσε να παρασχεθεί".

    Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εσωτερικής κάθαρσης της εταιρείας αντικαταστάθηκε η ανώτατη διοικητική ομάδα που ενεπλάκη στο θέμα των "μαύρων ταμείων", όπως επίσης και στην Siemens Ελλάδος.

    Γνωστοποιείται επίσης ότι η μητρική εταιρεία θα προσπαθήσει να οργανώσει συναντήσεις στο Μόναχο και στα μέλη της ελληνικής επιτροπής με τους Ράινχαρντ Σίκατσεκ, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ και Μιχάλη Χριστοφοράκο "χρησιμοποιώντας κάθε νόμιμο μέσο για να τους υποχρεώσουμε να συνεργαστούν".

    Ο κ. Βαλυράκης μιλώντας στους δημοσιογράφους παραδέχθηκε ότι υπάρχει δυστοκία από πλευράς Χριστοφοράκου να καταθέσει κι αυτός είναι ο λόγος που καθυστερεί η μετάβαση κλιμακίου της εξεταστικής στο Μόναχο: "Εμείς θέλουμε το πακέτο των τριών", σχολίασε ο κ.Βαλυράκης.

    Σχολιάζοντας την επιστολή Ζόλμσεν ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η Siemens δεν πιέστηκε ποτέ κι ούτε τώρα πιέζεται από την ελληνική πολιτεία και γι' αυτό συνεχίζει να μας "δουλεύει ψιλό γαζί" παριστάνοντας ότι συνεργάζεται.

    Είναι προφανές ότι η Siemens μας δουλεύει διπλωματικά, σχολίασε από την πλευρά του ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ. "Εχει όλα τα στοιχεία, έχει κλείσει την υπόθεση και τώρα εμφανίζεται ότι δεν έχει τίποτε άλλο".

    Θέμα επίσης ανέκυψε με τον κατάλογο που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τα ονόματα δέκα πρώην υπουργών από τους οποίους θα ζητηθεί να ανοίξουν αυτοβούλως τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

    Στη δημοσιοποίηση των ονομάτων, όπως έγινε, αντέδρασαν από το ΠΑΣΟΚ οι Θανάσης Παπαγεωργίου και Ανδρέας Μακρυπίδης, αλλά και η πτέρυγα της Αριστεράς.

    Ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι η αρχική πρόταση για έλεγχο των υπουργών της εικοσαετίας υιοθετήθηκε ομόφωνα και πρέπει να εφαρμοστεί με θεσμικά κριτήρια για όλους χωρίς εξαιρέσεις: "Οσοι επιχειρήσουν αυθαίρετα να την περιορίσουν μόνον στα "καμένα χαρτιά" για να υπηρετήσουν προφανείς σκοπιμότητες, θα μας βρουν αντίθετους", είπε.

    Αλλά και ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) σημείωσε ότι δεν υπήρχε απόφαση για τους δέκα πρώτους κι ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο κατάλογος των υπό έλεγχο πρώην υπουργών.

    Πάντως ο πρόεδρος της εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης άφησε να υπονοηθεί ότι ο τρίτος αντιπρόεδρος της επιτροπής ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών Ευάγγελος Αργύρης του επισήμανε ότι είναι υπερβολικά μεγάλος ο αριθμός των 95 πολιτικών που κατ' αρχήν ζητείται ο έλεγχος των περιουσιακών τους.

    Ήδη πάντως για τους υπουργούς για τους οποίους θα ζητηθεί να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί, μάλλον η χρονικό διάστημα ελέγχου θα είναι από το 1997, οπότε υπογράφηκαν οι προγραμματικές συμβάσεις ΟΤΕ και ΟΣΕ, ως σήμερα.

    Κατά τα άλλα συνεχίσθηκε σήμερα το ανακριτικό έργο της εξεταστικής με την κατ' αντιπαράσταση εξέταση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ Κώστα Γιαννακού με τον αρχιμηχανικό του ΟΣΕ Δημήτρη Καραπάνο, ο οποίος έχει μηνύσει τον πρώτο για απιστία.

    Μία συνολική εκτίμηση των βουλευτών από όλες τις πτέρυγες είναι ότι οι δύο μάρτυρες επέμειναν στις θέσεις που είχαν εκφράσει εξεταζόμενοι κατ' ιδίαν από την επιτροπή.

    Σύμφωνα με την εκτίμηση του συντονιστή των βουλευτών της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα από την αναπαράσταση κατέπεσαν ως ανακριβείς οι ισχυρισμοί Γιαννακού περί δήθεν πληρωμής του συνόλου των ρητρών.

    Προέκυψε, είπε ο κ. Τζαβάρας, ότι εννοούσε τις ρήτρες μόνον των πρώτων 150 ημερών καθυστέρησης υλοποίησης των προγραμματικών υποχρεώσεων και δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση για τις υπόλοιπες "με αποτέλεσμα να αποφύγουν οι ανάδοχες κοινοπραξίες πληρωμή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στον ΟΣΕ".

    Πέραν αυτών, προέκυψαν κατά τον βουλευτή ευθύνες των κατά καιρούς υπουργών Οικονομικών -Ν.Χριστοδουλάκη, Γ.Αλογοσκούφη- οι οποίοι για τρεις "προβληματικές" συμβάσεις ύψους 200 εκ. ευρώ δεν άσκησαν το δικαίωμα να κηρύξουν έκπτωτες ανάδοχες εταιρείες που καθυστερούσαν την παράδοση του τροχαίου υλικού, μεταξύ των οποίων και της Siemens.

    Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η Βασιλική Τσόνογλου- Βυλλιώτη επέμεινε ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ότι κακώς μπήκε δύο φορές στο αρχείο από τον ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου η υπόθεση της επέκτασης του προαστιακού σιδηροδρόμου, ζήτημα για το οποίο έχει υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά από τον κ. Καραπάνο κατά του κ. Γιαννακού.

    Για το ίδιο θέμα ο αρχιμηχανικός του ΟΣΕ και πρώην στέλεχος της ΔΑΚΕ με επιστολή του είχε ενημερώσει τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ότι το έργο που ξεκίνησε επί υπουργίας Βερελή και συνεχιστεί από υπουργίας Λιάπη συνιστούσε σκάνδαλο, ενώ σχετικό υπόμνημα είχε αποστείλει στον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά.

    Η κ. Τσόνογλου πρότεινε να ανασυρθεί η υπόθεση, την οποία έχει η εισαγγελέας Ξένια Δημητρίου και να κληθεί στην προανάκριση ο κ. Γιαννακός, κάτι που δεν έχει γίνει ως τώρα.

    Κατά τον Θανάση Παφίλη (ΚΚΕ) πρέπει να ανοίξει ο φάκελος των Ελληνικών Ναυπηγείων, γιατί το θέμα εστιάζεται στη μη εκπλήρωση των παραγγελιών που πήγαν στο εξωτερικό.

    "Εχει παιχθεί ένα άθλιο παιχνίδι, με τα ναυπηγεία να έχουν πωληθεί σκανδαλωδώς στην HDW κι εκείνη αρχίζει να εκποιεί κομμάτια και να βάζει φρένο στην κατασκευή τροχαίου υλικού, επικαλούμενο αδυναμία εκπλήρωσης παραγγελιών. Ήξερε ή όχι συνέχισε, όταν αγόραζε ότι έπρεπε εκπληρώσει αυτές τις παραγγελίες; Φυσικά και ναι, άρα οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες".

    Αύριο θα γίνει κατ' αντιπαράσταση εξέταση του κ. Γιαννακού με τον αρχιμηχανικό του ΟΣΕ και συνδικαλιστή Μανώλη Παναγιώτου, ενώ έχουν κληθεί να εξεταστούν ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Ιάκωβος Γεωργάνας και ο πρόεδρος της τράπεζας Σοσιετέ Ζενεράλ Ιωάννης Παναγιωτόπουλος.

    [04] Επίσκεψη Ε. Βενιζέλου στο Αμπού Ντάμπι

    Θέματα που αφορούν τη διμερή πολιτική, στρατιωτική και οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, καθώς και το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, η κατάσταση στο Αφγανιστάν, η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η γενικότερη κατάσταση στην περιοχή του Κόλπου και στη Μεσόγειο εξετάστηκαν στη σημερινή συνάντηση που είχε στο Αμπού Ντάμπι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος με τον διάδοχο του θρόνου, επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας και Αναπληρωτή Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Α.Υ. Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan.

    Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει το Αμπού Ντάμπι στη συνεργασία του με την Ελλάδα και ο στρατηγικός χαρακτήρας της συμμετοχής του στα Ελληνικά Ναυπηγεία και στο πρόγραμμα των υποβρυχίων.

    Κατά τη συνάντηση, έμφαση δόθηκε στην προώθηση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Όπως δε χαρακτηριστικά ειπώθηκε, η συμμετοχή της Abu Dhabi Mar στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι το πρώτο βήμα για μια συνεργασία στον ευρύτερο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας που δεν αφορά μόνον ναυπηγήσεις αλλά και την αεροπορική βιομηχανία και άλλες δραστηριότητες.

    Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε επίσης με τον Διοικητή της Δυτικής Περιοχής του Αμπού Ντάμπι και πρώην Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Α.Υ. Σεΐχη Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Δ.Σ. του ομίλου στον οποίο ανήκει η Abu Dhabi Mar. Κατά τη συνάντηση αποδόθηκε ιδιαίτερη σημασία και στις ευκαιρίες που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να αναλάβουν διάφορα επενδυτικά προγράμματα στην Δυτική περιοχή του Αμπού Ντάμπι, που αποτελεί το ενεργειακό κέντρο του εμιράτου.

    [05] Για τα δομημένα ομόλογα

    Με το ΠΑΣΟΚ να υπεραμύνεται της πρότασής του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει πολιτικές ευθύνες την περίοδο 2004-2007 για την αγορά δομημένων ομολόγων από τα ασφαλιστικά ταμεία, και με τη ΝΔ να την υπερψηφίζει μαζί με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά να κατηγορεί παράλληλα την κυβέρνηση για σκοπιμότητες, άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η σχετική συζήτηση.

    «Υπάρχουν ακόμα πολλές σκοτεινές πλευρές που πρέπει να διαλευκανθούν. Πως 24 ασφαλιστικά ταμεία αγόρασαν ταυτόχρονα τοξικά ομόλογα; Παραβιάστηκαν οι αρχές της νομιμότητας και της διαφάνειας ενώ υπήρξε από την κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρηση συγκάλυψης», υποστήριξε, μεταξύ άλλων ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Χάιδος και συμπλήρωσε:

    «Προτείνουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα ομόλογα, γιατί εκτός από τις ποινικές ευθύνες υπάρχουν και οι πολιτικές ευθύνες παραγόντων της ΝΔ τη περίοδο 2004-2007 που έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον».

    Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Μαργαρίτης Τζίμας κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία για σκοπιμότητες και προσπάθεια αντιπερισπασμού, τονίζοντας ότι δεν την ενδιαφέρει να ριχτεί άπλετο φως σε όλες τις υποθέσεις που προκάλεσαν το δημόσιο αίσθημα, με πρώτη, όπως είπε, τη μητέρα όλων των σκανδάλων, το Χρηματιστήριο.

    «Οι μάσκες του ΠΑΣΟΚ έπεσαν. Είναι σαφής η προσπάθειά του να αμαυρώσει το παρελθόν και την οντότητα της ΝΔ. Εμφανίζεται ως αρχάγγελος της κάθαρσης σε μια χρονική περίοδο όπου φέρνει νομοσχέδια που κατεδαφίζουν ασφαλιστικά και εργατικά δικαιώματα. Δεν ευαισθητοποιήθηκε για την μητέρα των σκανδάλων με το 1,5 εκ. πολιτών που έχασαν στο Χρηματιστήριο τις περιουσίες τους. Εμείς λέμε ναι στην Εξεταστική, δεν δεχόμαστε όμως διερεύνηση μόνο για τη περίοδο 2004-2007», ανέφερε ο κ Τζίμας .

    Για ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που βοηθά στην συγκάλυψη της στρατηγικής τους σύμπλευσης, έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη να διερευνηθούν όλες οι απώλειες των αποθεματικών ταμείων από το 1950.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που επέλεξε το ΠΑΣΟΚ την σύσταση ΕΕ καθώς συνδέεται με τη «πρωτόγνωρη, βάρβαρη επίθεση για την κατεδάφιση των ασφαλιστικών και εργατικών δικαιωμάτων».

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολατίδης τάχθηκε υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τα ομόλογα που θα αναδείξει όλο, όπως είπε, το αξιακό πρόβλημα που υπάρχει και καλλιεργήθηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα.

    «Το σκάνδαλο των ομολόγων έχει και τους ηθικούς και τους φυσικούς αυτουργούς του και είναι και στα δύο κόμματα. Θα ψηφίσουμε υπέρ χωρίς όμως να πιστεύουμε πως αυτή η Εξεταστική, όπως και οι άλλες, θα αποκαλύψουν την πραγματική αλήθεια και θα δώσουν στη πολιτική πίσω τη χαμένη της τιμή», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 June 2010 - 18:30:32 UTC