Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μείωση του ελλείμματος
  • [02] Δημιουργία Ταμείου για τις τράπεζες
  • [03] Εκρηξη στην Κωνσταντινούπολη
  • [04] Φονική ενέδρα σε Αλβανούς
  • [05] Μια Ποντιοπούλα στα περίφημα μπαλέτα Μαριίνσκι
  • [06] Υπέρ του Δημοσίου
  • [07] Πλαίσιο για τις υιοθεσίες
  • [08] Μέτρα στη Βρετανία
  • [09] Ο κρίσιμος αγώνας

  • [01] Μείωση του ελλείμματος

    Σημαντική μείωση 38,7% σημείωσε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το πεντάμηνο Ιανουάριος - Μάιος 2010, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, επίδοση, που υπερβαίνει το στόχο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 8.978 εκατ. ευρώ από 14.655 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 και περιορίστηκε κατά 38,7% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 35,1% που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), περιλαμβανομένων και των μέτρων που ελήφθησαν το Μάρτιο του 2010.

    Τονίζεται ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του πρώτου πενταμήνου του 2010 οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων και έχει επιτευχθεί πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα πρόσθετα μέτρα που θέσπισε η Κυβέρνηση τον Μάρτιο και τον Μάιο του 2010.

    Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 8,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, έναντι ετήσιου στόχου στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), για αύξηση κατά 11,7%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται και στην είσπραξη εσόδων ύψους 779 εκατ. ευρώ από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων για τη χρήση του 2008, στις αυξημένες εισπράξεις από ΕΦΚ και αναλογούντα ΦΠΑ καυσίμων, καπνού και αλκοολούχων ποτών, λόγω της αναπροσαρμογής των συντελεστών φορολόγησής τους, καθώς και στη μείωση των επιστροφών φόρων κατά 364 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους. Τα μέτρα ενίσχυσης των εσόδων που θεσπίστηκαν τον Μάρτιο και τον Μάιο προβλέπεται να αποδώσουν πλήρως τους επόμενους μήνες, καθιστώντας εφικτή την επίτευξη των ετήσιων στόχων.

    Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 10,5%, έναντι στόχου για μείωση κατά 4,8% - που προκύπτει από το ΠΣΑ και τα πρόσθετα μέτρα του Μαρτίου. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 11,3%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 4,4%, ενώ οι δαπάνες για τόκους μειώθηκαν επίσης κατά 7,5% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,1%.

    Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για αποδοχές και συντάξεις, των δαπανών για την Ασφάλιση και Περίθαλψη (μείωση των επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1.139 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών, όπως των επιχορηγήσεων και των καταναλωτικών δαπανών (μείωση κατά 939 εκατ. ευρώ) και τέλος των αποδόσεων εσόδων τρίτων κατά 486 εκατ. ευρώ.

    Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι περιορισμένες κατά 29,6%, ενώ τα έσοδά του μειώθηκαν κατά 43,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

    [02] Δημιουργία Ταμείου για τις τράπεζες

    Στην τελική φάση εισήλθε πλέον η δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα ενισχύσει τις τράπεζες με 10 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που υποχωρήσει η κεφαλαιακή επάρκειά τους. Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή ενημερωτικό σημείωμα με τα βασικά σημεία του σχετικού σχεδίου νόμου, τα οποία έχουν ως εξής:

    "Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προβλέπεται στο Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, παράρτημα 2, του μηχανισμού στήριξης που έχει υπογράψει η Ελληνική Δημοκρατία, ν. 3845/2010.Τα βασικά σημεία του έχουν ως εξής:

    Γενικά

    - Ο σκοπός του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ταμείο) είναι να διατηρήσει τη σταθερότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χορηγώντας ίδια κεφάλαια σε περίπτωση σημαντικής συρρίκνωσης των κεφαλαίων.

    - Το Ταμείο δεν θα στηρίζει τη ρευστότητα, η οποία θα παρέχεται σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις.

    - Τα ίδια κεφάλαια θα παρέχονται με τη μορφή προνομιούχων μετοχών στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με άδεια της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι προνομιούχες μετοχές θα μετατρέπονται σε κοινές, σε επόμενο στάδιο και σύμφωνα με κανόνες που θα εξειδικευθούν περαιτέρω στη νομοθεσία θέσπισης του Ταμείου.

    - Η συμμετοχή στο Ταμείο θα είναι υποχρεωτική και θα ενεργοποιείται όταν δεν καλύπτονται οι ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις, όπως έχουν οριστεί για συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την Τράπεζα της Ελλάδος, ως αρμόδια εποπτική αρχή και όταν δεν μπορεί να βρεθεί άλλη ιδιωτική λύση.

    - Εάν τα πιστωτικά ιδρύματα δεν δύνανται να συγκεντρώσουν εγκαίρως επιπρόσθετα κεφάλαια για να αποπληρώσουν το Ταμείο, θα εφαρμόζεται σχέδιο αναδιάρθρωσης τους υπό την αιγίδα του Ταμείο, κατ' εφαρμογήν των κοινοτικών κανόνων ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων.

    - Το Ταμείο θα ιδρυθεί με ειδική ελληνική νομοθεσία.

    - Προβλέπεται αρχική επταετής διάρκεια. Μετά το τέλος αυτής της περιόδου η κυριότητα του Ταμείου περνά στο Ελληνικό Δημόσιο, μέχρι το ύψος της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταμείου.

    Νομικό Καθεστώς

    - Το Ταμείο θα δημιουργηθεί ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα και η λειτουργία του (π.χ. για διευκόλυνση προσλήψεων και αποδοχών του κατάλληλα καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού).

    - Η νομική δομή του Ταμείου θα επιτρέπει την ιδιωτική συμμετοχή.

    Κεφάλαια

    - Το Ταμείο θα χρηματοδοτείται με ποσό 10 δις ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση

    από πηγές προερχόμενες από το κοινό πρόγραμμα ΕΕ/ΔΝΤ. Αυτό σημαίνει ότι ο

    κίνδυνος ζημιών αναλαμβάνεται πλήρως από την ελληνική κυβέρνηση ως κύριος

    μέτοχος του Ταμείου. Η αγορά των προνομιούχων μετοχών του Ταμείου θα γίνει

    τοις μετρητοίς.

    Οργανωτικά ζητήματα

    - Το Ταμείο θα διοικείται από ένα διοικητικό συμβούλιο, αποτελούμενο από (1) έναν επικεφαλής, έναν εκτελεστικό διευθυντή και τρεις διευθυντές που θα ορίζονται από τον Διοικητή της ΤτΕ, και (2) δύο διευθυντές που εκπροσωπούν το Υπουργείο Οικονομικών και τον Διοικητή της ΤτΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ θα ορίσουν έναν παρατηρητή που θα συμμετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου (με την επιφύλαξη, στην περίπτωση του παρατηρητή της Ε. Επιτροπής, της εφαρμογής των κοινοτικών κανόνων ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων)

    - Ο επικεφαλής, ο εκτελεστικός διευθυντής και οι διευθυντές θα απαιτείται από την νομοθεσία να είναι άτομα εγνωσμένου τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού κύρους στην Ελλάδα, στην ΕΕ ή διεθνώς.

    - Καθένας από τους επικεφαλής και διευθυντές θα ορίζεται για διάρκεια πέντε ετών, ανανεώσιμη για δύο ακόμα έτη και θα ανακαλείται υποχρεωτικά μόνο κατόπιν σχετικής απόφασης ελληνικού δικαστηρίου μετά από αίτημα είτε του Διοικητή της ΤτΕ είτε του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου όταν (1) δεν είναι πλέον ικανός να ανταποκρίνεται στα απαιτούμενα καθήκοντα της θέσης του ή (2) κριθεί ένοχος για σοβαρή παράνομη συμπεριφορά.

    - Κανένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου δεν μπορεί να είναι μέλος διοικητικού συμβουλίου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

    - Η νομοθεσία θέσπισης του Ταμείου θα προβλέπει ότι κατά την εκτέλεση των υπό του νόμου καθηκόντων τους, ούτε ο Διοικητής της ΤτΕ, ούτε κάποιο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου θα αναζητήσουν ή λάβουν οδηγίες από την ελληνική κυβέρνηση ή από άλλο κρατικό φορέα.

    - Το διοικητικό συμβούλιο θα παρουσιάζει εξαμηνιαίες εκθέσεις στην ελληνική Βουλή, την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

    - Τα λειτουργικά έξοδα καλύπτονται από το ίδιο το Ταμείο.

    Εξουσίες του Ταμείου

    - Για την εκπλήρωση των στόχων του το Ταμείο θα έχει ορισμένες εξουσίες στα

    χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχει χρηματοδοτήσει, και οι οποίες θα

    ασκούνται μετά από διαβούλευση με την ΤτΕ. Οι εξουσίες του Ταμείου θα

    ασκούνται με την επιφύλαξη των εποπτικών αρμοδιοτήτων της ΤτΕ και

    περιλαμβάνουν ενδεικτικά τα εξής :

    ο να απαιτεί από την ΤτΕ να του παρέχει για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κάθε πληροφορία απαραίτητη για την ολοκλήρωση του σκοπού του

    ο να ορίζει ένα μέλος στο ΔΣ του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος

    ο να απαιτεί από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα την υποβολή σχεδίου αναδιάρθρωσης

    ο να έχει δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) σε αποφάσεις ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος (επιχειρηματική στρατηγική, απόδοση μερισμάτων, θέματα μισθοδοσίας, ρευστότητας και διαχείρισης ενεργητικού παθητικού κ.λ.π.)

    ο να συγκαλεί τη ΓΣ των μετόχων του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος όπως ορίζει το εταιρικό δίκαιο

    ο να απαιτεί τη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε κοινές, όταν το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αδυνατεί να καλύπτει (1) το ελάχιστο ύψος ιδίων κεφαλαίων όπως ορίζει το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο ή (2) ορισμένες οικονομικές απαιτήσεις που θα επιβάλλονται από το

    σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Η νομοθεσία θέσπισης του Ταμείου, θα εξειδικεύσει περαιτέρω μια αντικειμενική διαδικασία που θα ακολουθείται για τις τιμές μετατροπής, λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες από την παρέμβαση του Ταμείου, τα νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των μετόχων και τους κοινοτικούς κανόνες κρατικών ενισχύσεων. ο να προχωρά σε διαγνωστικές μελέτες και ειδικούς ελέγχους με τη βοήθεια εξωτερικών ελεγκτών για να αξιολογείται η φερεγγυότητα του τραπεζικού ιδρύματος όταν το Ταμείο κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο.

    - Η ΤτΕ, με την ιδιότητα της ως εποπτικός φορέας για τα χρηματοπιστωτικά

    ιδρύματα και το Ταμείο θα νομιμοποιούνται για την μέγιστη δυνατή ανταλλαγή

    εμπιστευτικών πληροφοριών που ορίζει η κοινοτική νομοθεσία.

    Κριτήρια για την αύξηση κεφαλαίου

    - Τα κριτήρια για οποιαδήποτε αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει να εναρμονιστούν με την Απόφαση της Επιτροπής της 19.11.2008 (Ν 560/2008 μέτρα στήριξης για τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα). Η χορήγηση μετοχικού κεφαλαίου υπόκειται ειδικότερα στα παρακάτω κριτήρια.

    - Τα πιστωτικά ιδρύματα θα καταβάλλουν μη σωρευτική αποζημίωση με βάση τους κανόνες της αγοράς, εκτός εάν η ανάλυση του σχεδίου αναδιάρθρωσης δικαιολογεί μία εναλλακτική προσέγγιση. Μία μη σωρευτική αποζημίωση με βάση τους κανόνες της αγοράς μπορεί να είναι είτε 10% (όπως ορίζεται στην παραπάνω απόφαση) ή εξαρτώμενη από το προφίλ κινδύνου του πιστωτικού ιδρύματος και την ποιότητα του κεφαλαίου, μεταξύ 7% και 9.3%, ενώ το κεφάλαιο πρώτης βαθμίδας (ΙίεΓ 1) για βασικά υγιή πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει κανονικά να αποζημιώνεται με όχι λιγότερο από 9%.

    - Τα πιστωτικά ιδρύματα δεν θα καταβάλλουν μερίσματα ή εξοφλούν κουπόνια σε υβριδικό κεφάλαιο, εκτός αν είναι υποχρεωμένα εκ του νόμου να το κάνουν, κάτι που εφαρμόζεται στην περίπτωση κερδοφόρου πιστωτικού ιδρύματος (εν τούτοις το πιστωτικό ίδρυμα δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει αποθεματικά για να παρουσιάσει κέρδη).

    - Το πιστωτικό ίδρυμα θα πρέπει να επαναγοράσει τις προνομιούχες μετοχές στο ίδιο ποσό με αυτό που επενδύθηκε αρχικά σε αυτό. Μετά από 5 χρόνια οι μετοχές πρέπει να επανακτηθούν ή πρέπει να αποζημιωθούν με πρόστιμο. Αν δεν μπορούν να επανακτηθούν γιατί δεν καλύπτονται τα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας, οι προνομιούχες μετοχές πρέπει να μετατραπούν σε κοινές μετοχές.

    Έγκριση σγεδίου αναδιάρθρωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    - Κάθε σχέδιο αναδιάρθρωσης πρέπει να είναι σύμφωνο με τους κανόνες περί

    κρατικών ενισχύσεων και να εγκριθεί με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με

    στόχο να διασφαλιστεί ότι το πιστωτικό ίδρυμα θα ανακτήσει τη βιωσιμότητα του

    στο τέλος της περιόδου αναδιάρθρωσης, ότι θα επιτευχθεί ο επιμερισμός του

    κόστους ανάμεσα στους μετόχους και ότι θα περιοριστεί η στρέβλωση του

    ανταγωνισμού.

    Επόμενα βήματα

    - Οι ελληνικές αρχές θα ετοιμάσουν την απαραίτητη νομοθεσία που θα θέσει σε εφαρμογή τις παραπάνω λεπτομέρειες μέχρι το τέλος Ιουνίου 2010

    [03] Εκρηξη στην Κωνσταντινούπολη

    Τρεις νεκροί και έξι τραυματίες είναι ο απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε σήμερα με στόχο αυτοκίνητο που μετέφερε στρατιώτες στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσαν τα τοπικά μμε.

    Η έκρηξη, στον ευρωπαϊκό τομέα της πόλης, στη συνοικία Χαλκαλί, κοντά σε κτιριακές εγκαταστάσεις του στρατού, σύμφωνα με το CNN Turk και άλλα τηλεοπτικά δίκτυα, στις 0445 (ώρα GMT) .

    Σημειώθηκε μία ημέρα αφότου οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις ξεκίνησαν μεγάλη επιχείρηση στα σύνορα με το Ιράκ μετά τις πρόσφατες επιθέσεις κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ.

    Μέλη του ΡΚΚ σκότωσαν μέσα στο Σαββατοκύριακο 11 Τούρκους στρατιώτες και έναν ακόμα αργά χθες Δευτέρα.

    [04] Φονική ενέδρα σε Αλβανούς

    Τέσσερις Αλβανοί πολίτες από την ΠΓΔΜ και το Κόσοβο δολοφονήθηκαν και ένας τραυματίστηκε σοβαρά, όταν το αυτοκίνητό τους έπεσε σε ενέδρα στο νότιο τμήμα του Κοσόβου, ανακοινώθηκε από την αστυνομία.

    Αγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά του οχήματος των Αλβανών στην περιοχή Βιτίνα κοντά στα σύνορα του Κόσσοβου με την ΠΓΔΜ. Τα αίτια της δολοφονίας δεν έγιναν προς το παρόν γνωστά.

    Το περιστατικό επιβεβαίωσε και η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας από τους δράστες βρίσκεται στη λίστα των καταζητούμενων από τις αρχές της ΠΓΔΜ, την οποία το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ παρέδωσε στις αρχές του Κοσόβου, τον περασμένο Μάιο.

    [05] Μια Ποντιοπούλα στα περίφημα μπαλέτα Μαριίνσκι

    Με διάταγμα του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, το 2009 της απονεμήθηκε ο τίτλος της "Τιμώμενης Καλλιτέχνιδας της Ρωσίας", σε αναγνώριση της προσφοράς της στον τόσο απαιτητικό χώρο του κλασικού μπαλέτου. Με τα περίφημα μπαλέτα Μαριίνσκι έχει περιοδεύσει- μεταξύ άλλων- σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, τη Λ. Αμερική, την Κίνα, την Ιαπωνία, σ' ένα ατέρμονο ταξίδι στο δρόμο προς την επαγγελματική καταξίωση. Οι στίχοι του Διονύσιου Σολωμού "Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα αισθανθής μέσα σου να λαχταρίζη κάθε είδος μεγαλείου", την εκφράζουν απόλυτα ως Ελληνίδα και καλλιτέχνιδα, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει.

    Ο λόγος, για την Αλεξάνδρα Ιωσηφίδη, την πανύψηλη μπαλαρίνα των Μαριίνσκι (ύψος 1,82), που κατάφερε να ξεχωρίσει με το ταλέντο και την έμφυτη μεγαλοπρέπεια που διαθέτει, όπως έχει χαρακτηριστικά πει γι' αυτή η "μούσα" των μπαλέτων Μαριίνσκι, Ουλιάνα Λοπάτκινα, πλάι στην οποία εμφανίστηκε, πέρυσι, στο Ηρώδειο, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους στη "Λίμνη των Κύκνων".

    Η Λοπάτκινα, φειδωλή στους χαρακτηρισμούς της για άλλους συναδέλφους, είχε πει-μεταξύ άλλων- ότι, "η Αλεξάνδρα έχει έμφυτη μια βασιλική στάση και χάρη στο ελληνικό αίμα έχει ιδιαίτερη ομορφιά".

    Η ποντιακής καταγωγής μπαλαρίνα των Μαριίνσκι μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την Αγία Πετρούπολη, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε με τους γονείς της και τις δύο αδελφές της, την Ελισάβετ και τη Ναταλία. Η ιστορία της οικογένειά της, μία από τις χιλιάδες των Ελλήνων του Πόντου, την έχει σημαδέψει από μικρό παιδί, μέσα από τις διηγήσεις του πατέρα.

    "Ο πατέρας μου, Αλέξανδρος, κατάγεται από την Κριμαία, όπου οι πρόγονοί μας μεταφέρθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα από την Τραπεζούντα", μας διηγείται η Αλεξάνδρα και συνεχίζει: "Τις παραμονές της Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917, πολλοί Έλληνες φεύγουν από την Κριμαία στην Ελλάδα. Η προγιαγιά μου, όμως, μένει στη Ρωσία, λόγω του τραυματισμού του άνδρα της, που είχε τότε καφενείο στη Σεβαστούπολη. Οι τρεις αδελφές της προγιαγιάς μου και ένας αδελφός αναχώρησαν για την Αθήνα".

    Είκοσι χρόνια μετά, κατά την περίοδο των σταλινικών εκκαθαρίσεων, χιλιάδες Έλληνες εκτελούνται με την κατηγορία του "εχθρού του λαού" ή εκτοπίζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της Σιβηρίας. Έτσι οι πρόγονοί της, αν και Έλληνες υπήκοοι, βρέθηκαν στο Ουζμπεκιστάν, σε μια μικρή πόλη της περιοχής Φεργκάνα, την Κοκάντ, 300 χιλιόμετρα από την Τασκένδη.

    "Εκεί γεννήθηκαν ο πατέρας μου και ο αδελφός του. Τα χρόνια εκείνα ήταν πολύ σκληρά. Ο μπαμπάς μας θυμάται πως έκλαιγαν η μάνα του, οι γιαγιάδες του και άλλοι συγγενείς για τη χαμένη πατρίδα. Τα ελληνικά σχολεία ήταν απαγορευμένα και στο σπίτι φοβόντουσαν οι γονείς να διδάσκουν ελληνικά στα παιδιά. Οι μεγάλοι μιλούσαν μόνο μεταξύ τους την ποντιακή γλώσσα. Τα παιδιά ήξεραν μόνο κάποιες φράσεις, όπως 'καλημέρα', 'έλα σ' εμένα', 'κι εσύ δεν ντρέπεσαι', 'καθίστε παρακαλώ', 'μικρό πουλί' κ.ά.. Πήγαν στο σοβιετικό σχολείο, γι αυτό, δυστυχώς, και εμείς σήμερα δεν μιλάμε ελληνικά στο σπίτι. Καμαρώνουμε, βέβαια, που η αδελφή μου, Ελισάβετ, όχι μόνο έμαθε τα ελληνικά, αλλά σήμερα κάνει το διδακτορικό της στην ελληνική γλώσσα, στο πανεπιστήμιο της Αγ. Πετρούπολης".

    Παρ' όλα τα βάσανα που πέρασαν οι δικοί της, δεν αρνήθηκαν την ελληνική τους ταυτότητα και διατήρησαν το ελληνικό επώνυμο Ιωσηφίδη. Γι΄ αυτό και αισθάνθηκε ως ένα πολύ σημαντικό γεγονός στη ζωή της την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, την άνοιξη του 2009.

    "Αποκτήσαμε αυτό που υποχρεώθηκαν να χάσουν οι πρόγονοί μας", τονίζει η Αλεξάνδρα.

    "Τα πόδια μου είχαν το άνοιγμα του Σαρλό"

    Η Αλεξάνδρα γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου 1977 στο Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη), όπου ο πατέρας της πήγε για σπουδές. Εκεί γνώρισε και τη Ρωσίδα μητέρα της. Και οι δύο ασχολήθηκαν έντονα με τον πρωταθλητισμό.

    "Η μητέρα μου με έπαιρνε μαζί της, όταν έφευγε για αγώνες σε άλλες πόλεις. Σε ένα από τα ταξίδια αυτά, μια προπονήτρια γυμναστικής πρόσεξε ότι είχα πόδια μπαλαρίνας και συμβούλεψε τη μαμά να με στρέψει στο χορό. Κανείς ως τότε δεν το είχε σκεφθεί, αφού από τη γέννα τα πόδια μου είχαν το άνοιγμα του Σαρλό. Ήμουν και πολύ ψηλή για την ηλικία μου, γεγονός που με έκανε, τότε, να γέρνω την πλάτη μου", μας διηγείται.

    Έτσι, στην ηλικία των 10 χρόνων η Αλεξάνδρα πέρασε από διαγωνισμό και εγγράφηκε στην παγκοσμίως γνωστή Ακαδημία Ρωσικού Μπαλέτου της Α. Βαγκάνοβα. Με την αποφοίτησή της, το 1995, πήρε το δίπλωμα του Διεθνούς Διαγωνισμού Βαγκάνοβα (Vaganova-Prix) στην Αγία Πετρούπολη και μπήκε στον θίασο του Θεάτρου Μαριίνσκι.

    Το μπαλέτο είναι το παν στη ζωή της Αλεξάνδρας, καθώς, όπως λέει, είναι το εργαλείο επικοινωνίας, που τη φέρνει πιο κοντά στους λάτρεις του είδους, σε όλο τον κόσμο. Το πάθος της είναι τόσο μεγάλο, που μόλις τέσσερις μήνες μετά τη γέννηση της κορούλας της, ξαναεμφανίστηκε στη σκηνή.

    "Έχω περιοδεύσει- συνεχίζει- με τα μπαλέτα Μαριίνσκι σε όλο τον κόσμο και δοξάζω το Θεό γι΄ αυτό. Επίσης, έχω λάβει μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ 'Dance Open' και στο Διεθνές Φεστιβάλ Μπαλέτου του Τσεμποκσάρι. Την άνοιξη του 2007 και του 2009 χόρεψα ως προσκεκλημένη σολίστα στο 'Teatro dell'Οpera di Roma' στο μπαλέτο 'Le Sacre du printemps' (The Chosen One) του Β. Νιζίνσκι και στις 'Νύχτες της Αιγύπτου' (Κλεοπάτρα). Η πιο ιδιαίτερη στιγμή, όμως, για εμένα ήταν η εμφάνισή μου στη σκηνή του Ηρωδείου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στις 6 και 7 Ιουλίου του 2009, και της Επιδαύρου την ίδια χρονιά".

    Το πιο μεγάλο όνειρο της Αλεξάνδρας Ιωσηφίδη, που σήμερα είναι στην κορυφή της τεχνικής της τελειότητας, είναι να κάνει ένα γκαλά μπαλέτου στην ιστορική της πατρίδα και γιατί όχι να εγκατασταθεί στην Ελλάδα και να ανοίξει μια δική της σχολή μπαλέτου.

    Σήμερα, παράλληλα με τις εμφανίσεις της με τα Μαριίνσκι, βελτιώνει τη δεξιοτεχνία της ως καθηγήτρια μπαλέτου. Σπουδάζει, ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια, στην Ακαδημία Ρώσικου Μπαλέτου της Βαγκάνοβα, που την ανέδειξε.

    Έχει χορέψει, ως σολίστ, σε πολλές παραστάσεις, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει "Το σιντριβάνι του Μπαχτσισαράι", την "Ωραία Κοιμωμένη", τον "Δον Κιχώτη", και τον "Καρυοθραύστη", ενώ έχει εμφανιστεί πλάι σε μεγάλους χορευτές: Ζελένσκι, Κουζνεζόφ, Ιβάντσενκο, Περετόκιν, Ζαχάροβα, Λοπάτκινα, Μαχάλινα, Βισνέβα, Νιοράτζε κ.ά.

    Κείμενο: Δ. Ριμπά

    [06] Υπέρ του Δημοσίου

    Ο Γενικός Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γ. Σχοινιωτάκης ζητάει να καταλογιστεί σε βάρος του πρώην υπουργού Μεταφορών Τ. Μαντέλη και υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου το ποσό των 440.000 μάρκων που ομολόγησε ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ότι έλαβε σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία από την Siemens. Το ποσό αυτό ο κ. Μαντέλης το έχει χαρακτηρίσει προεκλογική χορηγία.

    Σύμφωνα με τον κ. Σχοινιωτάκη, το ποσό των 440.000 μάρκων, ο πρώην υπουργός Μεταφορών το έλαβε παράνομα, αδικαιολόγητα και χωρίς νόμιμο λόγο, κάτι που απαγορεύεται από την νομοθεσία για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Παρόμοιες χορηγίες τέτοιου ύψους απαγορεύονται και μάλιστα τιμωρείται ο χορηγός, αναφέρει ο κ. Σχοινιωτάκης και προσθέτει ότι ο Τ. Μαντέλης πλούτισε κατά 440.000 μάρκα, αδικαιολόγητα κατά κατάχρηση και παράνομη εκμετάλλευση της υπουργικής του ιδιότητας, που κατείχε κατά τα έτη 1998-1999.

    Επίσης, ο γενικός επίτροπος αναφέρει ότι δεοντολογικά για έναν υπουργό δεν είναι αποδεκτό και ευπρεπές να επιχειρεί να πείσει τους πολίτες ότι ένα τέτοιο ποσό "λαδώματος" μπορεί να γίνει αποδεκτό από τον Έλληνα φορολογούμενο και ψηφοφόρο, βαπτιζόμενο ως νόμιμη χορηγία.

    Ακόμη, ο γενικός επίτροπός χαρακτηρίζει "λάδωμα" το επίμαχο ποσό και όχι προεκλογική χορηγία όπως το χαρακτηρίζει ο κ. Μαντέλης και αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός Μεταφορών πήγε στην Βουλή για να κοροϊδέψει και όχι για να ανακαλύψει την αλήθεια ως όφειλε.

    Την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εφετών προκειμένου να αποφανθεί για την επικύρωση ή μη της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα που επιβλήθηκε, με εισαγγελική διάταξη, στον επιχειρηματία και κουμπάρο του κ. Τάσου Μαντέλη, κ. Γιώργο Τσουγκράνη, κατηγορούμενο πλέον στην υπόθεση της Siemens, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Ο επιχειρηματίας, που προσφέρθηκε το 1998 να ανοίξει λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα για να εμβαστούν συνολικά 450 χιλιάδες μάρκα στον κ. Μαντέλη, θα παραστεί στην συνεδρίαση του Συμβουλίου και θα καταθέσει υπόμνημα με τις θέσεις του.

    Μετά την έκδοση και αυτού του βουλεύματος - έχει προηγηθεί εκείνο που επικύρωσε την απαγόρευση εξόδου που επιβλήθηκε στον κ.Μαντέλη - οι εφέτες ανακριτές της υπόθεσης αναμένεται να αποστείλουν κατηγορητήρια τόσο στον πρώην υπουργό και στον κουμπάρο του, όσο και σε πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση των επίμαχων εμβασμάτων.

    Τις επόμενες ημέρες το Συμβούλιο Εφετών θα κρίνει και την προσφυγή που υπέβαλαν κατά της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα που τους έχει επιβληθεί, η σύζυγος και οι δύο κόρες του φυγόδικου πρώην στελέχους της Siemens Χρήστου Καραβέλα.

    Η Εφέτης Ειδική Ανακρίτρια της υπόθεσης κ. Νικολακέα, με ομόφωνη πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών κ. Χατζίκου απέρριψε την αίτηση των τριών κατηγορουμένων γυναικών, κρίνοντας ότι αν φύγουν στο εξωτερικό είναι αμφίβολο αν θα επιστρέψουν. Τα δύο κορίτσια ζητούν την άρση της απαγόρευσης για να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές, ενώ η μητέρα τους για να μπορεί να επισκέπτεται τον γιο της στο Λονδίνο.

    [07] Πλαίσιο για τις υιοθεσίες

    Να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στην οργάνωση του θεσμικού πλαισίου για την υλοποίηση των διακρατικών υιοθεσιών, με τρόπο που να διασφαλίζει τα δικαιώματα των παιδιών, καλεί το ελληνικό κράτος ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο της αποστολής του ως Συνηγόρου του Παιδιού.

    Η ανεξάρτητη αρχή έχει εκφράσει τόσο δημόσια όσο και προς τη Βουλή τη θέση ότι η Ελλάδα καθυστέρησε πολύ να επικυρώσει και να εφαρμόσει τη σχετική Διεθνή Σύμβαση της Χάγης του 1993. Στόχος των αναγκαίων ρυθμίσεων είναι η έγκυρη αξιολόγηση και η υποστήριξη των ενδιαφερόμενων θετών γονέων, η προστασία των δικαιωμάτων των υιοθετούμενων παιδιών και η καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας βρεφών, που ευνοείται από την ανεξέλεγκτη εφαρμογή της ιδιωτικής υιοθεσίας στη χώρα μας.

    Ο Συνήγορος του Παιδιού, ζήτησε έγγραφη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την εφαρμογή της «Σύμβασης για την προστασία των παιδιών και τη συνεργασία σχετικά με τη διακρατική υιοθεσία», η οποία υπογράφηκε στη Χάγη το 1993 και κυρώθηκε από την ελληνική βουλή με το νόμο 3765/2009, με ημερομηνία έναρξής της την 1/1/2010.

    Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η ανεξάρτητη αρχή είχε λάβει αναφορά από πολίτες - υποψήφιους θετούς γονείς, οι οποίοι εξέφρασαν το παράπονο ότι δεν είχε οριστεί η υπηρεσία που θα συντόνιζε και θα υποστήριζε τη διενέργεια των απαιτούμενων διαδικασιών για τις διακρατικές υιοθεσίες.

    Στις 21/5/2010 το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, απαντώντας στη σχετική αλληλογραφία, ενημέρωσε τον Συνήγορο ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση για τη σύσταση αυτοτελούς τμήματος με τις αρμοδιότητες που καθορίζονται στις διατάξεις του ν.3765/09. Μέχρι τη σύσταση του παραπάνω τμήματος το έργο θα υποστηρίζεται από τη διεύθυνση Προστασίας Οικογένειας του υπουργείου, ενώ συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή για την υποβοήθηση του έργου της κεντρικής αρχής. Επιπλέον, δόθηκαν διευκρινίσεις και οδηγίες σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

    Ο Συνήγορος του Παιδιού συνεχίζει να παρακολουθεί το ζήτημα, προσδοκώντας ότι οι ενέργειες της διοίκησης θα συμβάλλουν στην κατάλληλη υποστήριξη του θεσμού της διακρατικής υιοθεσίας, με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των υιοθετούμενων παιδιών.

    [08] Μέτρα στη Βρετανία

    Η μεγαλύτερη απειλή για τη βρετανική οικονομία είναι το τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού και ο προϋπολογισμός που θα παρουσιαστεί την Τρίτη θα βοηθήσει τη χώρα να αποφύγει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όζμπορν.

    Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνουν φορολογία στις τραπεζικές συναλλαγές και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

    "Μπορείτε να δείτε στην Ελλάδα ένα παράδειγμα μίας χώρας που δεν αντιμετώπισε τα προβλήματά της και αυτή είναι η τύχη που θέλω να αποφύγω", δήλωσε ο Όζμπορν, σε συνέντευξη στο BBC. "Είμαι απολύτως σαφής, δεν θέλω ούτε καν να τεθεί το ερώτημα ΄Μπορεί η Βρετανία να πληρώσει;΄. Θα αποδείξω την Τρίτη ότι μπορούμε", πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα λιτότητας θα κλιμακωθούν σε διάστημα πέντε χρόνων.

    Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Βρετανίας βρίσκεται περίπου στο 11% επί του ΑΕΠ και η μείωσή του είναι βασικός στόχος της νέας κυβέρνησης των συντηρητικών και των φιλελεύθερων. Ο προϋπολογισμός που θα ανακοινωθεί την Τρίτη αναμένεται ότι θα είναι ο πιο σφιχτός των τελευταίων τριάντα χρόνων και θα προβλέπει μείωση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα και σημαντικές περικοπές στις απολαβές των εργαζομένων και αυξήσεις στη φορολογία επί των πωλήσεων ακινήτων και μετοχών.

    Ο Τζορτζ Όζμπορν ανέφερε επίσης στη συνέντευξή του στο BBC ότι θα συγκροτηθεί επιτροπή που θα μελετήσει το θέμα των συντάξεων στο δημόσιο τομέα. Επικεφαλής της επιτροπής θα τοποθετηθεί ο Τζον Χάτον, μέλος της κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος, κάτι που δείχνει την προσπάθεια του Όζμπορν να δώσει διακομματικό χαρακτήρα στην προσπάθεια επανεξέτασης του συνταξιοδοτικού.

    Ανησυχούν οι Βρετανοί

    Οι Βρετανοί ανησυχούν ότι η κατάσταση της οικονομίας θα επιδεινωθεί τον επόμενο χρόνο, αλλά αισιοδοξούν παράλληλα ότι οι πολιτικές επιλογές της νέας κυβέρνησης θα αποφέρουν σταδιακά αποτελέσματα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

    Η έρευνα για το πρακτορείο Reuters, από το ινστιτούτο Ipsos MORI, δημοσιεύεται μία ημέρα πριν από τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών, για σειρά μέτρων λιτότητας, με στόχο την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 57% των Βρετανών εγκρίνει το έργο του νέου πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία πριν από ένα μήνα. Η υποστήριξη στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας, έχει μειωθεί κατά 5 μονάδες, στο 19%, μετά τις εκλογές της 6ης Μαϊου, ενώ οι Συντηρητικοί έχουν αυξήσει το ποσοστό τους κατά δύο μονάδες και βρίσκεται στο 39%.

    Οι τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα θα επιδεινωθεί τον επόμενο χρόνο, έναντι ποσοστού 35% που διαβλέπει ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν.

    Ωστόσο το 61% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης θα βελτιώσουν την κατάσταση της οικονομίας μακροπρόθεσμα. Αρνητική εκτίμηση διατυπώνει το 29% των ερωτηθέντων.

    Η έρευνα διενεργήθηκε με δείγμα 1.002 ενηλίκων, από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου, στην Αγγλία, τη Σκοτία και την Ουαλία.

    [09] Ο κρίσιμος αγώνας

    Η εθνική ομάδα ολοκληρώνει το βράδυ τις υποχρεώσεις της στον Β΄ όμιλο της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής αντιμετωπίζοντας την Αργεντινή, στο στάδιο "Πίτερ Μοκάμπα" του Πολοκουάνε (21:30 ώρα Ελλάδας).

    Απέναντι στο "μεγάλο όνομα" του ομίλου της κι ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, η ελληνική ομάδα θα επιδιώξει το καλύτερο δυνατό. Ποιο είναι αυτό; Ουδείς μπορεί να το προσδιορίσει, αφού το ιδανικό θα ήταν να νικήσει ή έστω να μη χάσει, προκειμένου να διατηρήσει τις ελπίδες της για πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες του πλανήτη.

    Η Ελλάδα ισοβαθμεί στη δεύτερη θέση με τη Νότια Κορέα αλλά υστερεί έναντι της ασιατικής ομάδας στη διαφορά τερμάτων (3-4 η Νότια Κορέα, 2-3 η εθνική), που αποτελεί και το πρώτο κριτήριο σε περίπτωση ισοβαθμίας στις διοργανώσεις της FIFA. Σε περίπτωση ήττας η "γαλανόλευκη ομάδα" αποκλείεται, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του αγώνα Νιγηρία-Νότια Κορέα, που θα ξεκινήσει την ίδια ώρα στο Ντέρμπαν. Για να προκριθεί, εφόσον δεν ηττηθεί, η Ελλάδα χρειάζεται σε κάθε περίπτωση καλύτερο αποτέλεσμα από εκείνο που θα σημειώσουν οι νοτιοκορεάτες. Αν π.χ. η Νότια Κορέα αναδειχθεί ισόπαλη με τη Νιγηρία, τότε απαιτείται μόνο νίκη εναντίον της Αργεντινής. Αν η Νότια Κορέα νικήσει, τότε το ελληνικό συγκρότημα θα χρειάζεται νίκη με διαφορά δύο γκολ περισσότερα από όσα θα έχουν σημειώσει οι Ασιάτες. Αν η Ελλάδα χάσει από την Αργεντινή και η Νιγηρία νικήσει τη Νότια Κορέα, τότε θα προκριθούν οι Αφρικανοί ως δεύτεροι.

    Μαθηματικά υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο η Ελλάδα να τερματίσει πρώτη αλλά αυτό υφίσταται μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς θα πρέπει να νικήσει την "αλμπισελέστε" με διαφορά τριών τερμάτων και ταυτόχρονα η Νότια Κορέα να μη νικήσει ή αν νικήσει να μην επικρατήσει της Νιγηρίας με διαφορά στο σκορ μεγαλύτερη των δύο τερμάτων.

    Στην ιστορία των αναμετρήσεων μεταξύ των δύο ομάδων αυτός θα καταγραφεί ως ο δεύτερος μόλις αγώνας, μετά από εκείνον το 1994 στο Παγκόσμιο Κύπελλο των Η.Π.Α. Τότε, η πρεμιέρα της Ελλάδας σε τελική φάση Μουντιάλ υπήρξε "τραυματική εμπειρία", αφού συνοδεύτηκε από βαριά ήττα (4-0) στο στάδιο "Φόξμπορο" της Βοστώνης, με τον νυν τεχνικό της Αργεντινής Ντιέγκο Μαραντόνα να σκοράρει το τρίτο γκολ. Αυτό ήταν πάντως και το τελευταίο παιχνίδι του σε εκείνο το Μουντιάλ, καθώς βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία και αποπέμφθηκε από τη διοργάνωση.

    Η εθνική αναμένεται να παραταχθεί με την ενδεκάδα που νίκησε τη Νιγηρία, ενδεχομένως με μια αλλαγή στην επίθεση όπου ο Σαμαράς διεκδικεί τη θέση του Γκέκα. Από την άλλη πλευρά οι αλλαγές στο σχήμα που χρησιμοποίησε ως τώρα ο Μαραντόνα αναμένονται σαφώς περισσότερες, αφού και πλουσιότατο ρόστερ διαθέτει και κάποιους πολύ σημαντικούς για την ομάδα του παίκτες θέλει να προφυλάξει από κόπωση και κάρτες, ενόψει της πολύ πιο απαιτητικής συνέχειας.

    Δυνατή μάχη με στόχο την πρόκριση θα είναι η σημερινή στο «Μόζες Μαμπχίμπα» του Ντέρμπαν, μεταξύ της Νιγηρίας και της Νότιας Κορέας (21:30), στο πλαίσιο της τρίτης αγωνιστικής για τον 2ο όμιλο του Μουντιάλ. Και οι δύο ομάδες θέλουν τη νίκη για να ελπίζουν σε πρόκριση. Σε καλύτερη, βέβαια, θέση είναι η Κορέα, η οποία έχει μια νίκη επί της Ελλάδας, ενώ η αφρικανική ομάδα δεν έχει άλλα περιθώρια και θέλει μόνο τη νίκη, και ήττα της Ελλάδας από την Αργεντινή, για να πάρει το εισιτήριο της πρόκρισης.

    Την πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ, ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν η Ουρουγουάη και το Μεξικό, αφήνοντας «εκτός νυμφώνος» το -θεωρητικό όπως αποδεικνύεται- φαβορί του 1ου ομίλου, Γαλλία. Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί (17:00 ώρα Ελλάδας) στο Ρούστενμπουργκ και οι δύο εκπρόσωποι της αμερικανικής ηπείρου θα προκριθούν, εφόσον αναδειχθούν ισόπαλοι.

    Με στόχο την νίκη γοήτρου -και υπό προϋποθέσεις πρόκρισης στους «16»- η Γαλλία αντιμετωπίζει στο Μπλουμφοντέιν, (17:00 ώρα Ελλάδας) την Νότια Αφρική, στο πλαίσιο της τρίτης αγωνιστικής για τον 1ο όμιλο του Μουντιάλ.

    Οι χθεσινοί αγώνες

    Χωρίς να "πατήσει γκάζι" η Ισπανία νίκησε άνετα τον Ονδούρα με 2-0, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 8ου ομίλου, πήρε τους τρεις πρώτους βαθμούς της στο Μουντιάλ και στο τελευταίο ματς με την πρωτοπόρο Χιλή θα παίξει την πρόκριση στους "16" του Μουντιάλ. Πρόσωπο του αγώνα, που έγινε στο "Ελις Παρκ Στάντιουμ" του Γιοχάνεσμπουργκ ήταν ο Νταβίντ Βίγια, ο οποίος με δύο πανέμορφα γκολ στο 17΄ και 51΄ οδήγησε τους "φούριας ρόχας" στην εύκολη επικράτηση. Στο 62΄ ο Βίγια έχασε την ευκαιρία να πετύχει χατ τρικ, όταν αστόχησε στο πέναλτι που κέρδισε ο Νάβας. Μετά τη δεύτερη συνεχόμενη ήττα της, η Ονδούρα ουσιαστικά αποχαιρέτησε τη διοργάνωση.

    Αποδίδοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο στο β΄ ημίχρονο, η Πορτογαλία βρίσκεται «αγκαλιά» με την πρόκριση στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής, καθώς συνέτριψε τη Βόρεια Κορέα με το ευρύ 7-0 στο «Γκριν Πόιντ» του Κέιπ Τάουν, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής για τον 7ο όμιλο. Τα γκολ σημείωσαν οι Μεϊρέλες (29΄), Σιμάο (53΄), Αλμέιδα (56΄), Τιάγκο (60΄, 89΄), Λιέντσον (81΄) και Κριστιάνο Ρονάλντο (87΄).

    Κοντά στην πρόκριση στους "16" του Παγκοσμίου Κυπέλλου βρίσκεται η Χιλή, που επικράτησε 1-0 της Ελβετίας, για την 2η αγωνιστική του 8ου ομίλου. Το ματς έγινε στο Πορτ Ελίζαμπεθ και το μοναδικό γκολ σημείωσε ο Μαρκ Γκονζάλες στο 75ο λεπτό, ενώ η Ελβετία είχε μείνει με 10 παίκτες από το 31΄ λόγω αποβολής του Μπεχράμι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 June 2010 - 6:30:35 UTC