Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Είμαστε σε τροχιά σημαντικών μεταρρυθμίσεων"
  • [02] "Πράσινο φως" για το ασφαλιστικό
  • [03] Εκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην Κολομβία
  • [04] Ιστορική ανατροπή και νίκη
  • [05] Νέα απεργία στο Μετρό
  • [06] Θεομηνία στη Γαλλία

  • [01] "Είμαστε σε τροχιά σημαντικών μεταρρυθμίσεων"

    " Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να καταστεί η οικονομία μας βιώσιμη και δικαιότερη. Παράλληλα, όμως, η ελληνική περίπτωση έχει αναδείξει την ανάγκη για περισσότερο συντονισμένες και προνοητικές οικονομικές πολιτικές από την Ευρωπαϊκή Ένωση", τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι ΄΄εχουμε πλέον έναν μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθεί."Χρειάζεται να συμπληρωθεί από ένα Νομισματικό Ταμείο. Πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για την αντιμετώπιση ενός αδιαφανούς τμήματος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών", τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι χρειαζόμαστε οικονομική ανάπτυξη. "Δεν χρειαζόμαστε απλώς δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και πόρους, οι οποίοι θα επενδυθούν για την ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, εάν διαθέτουμε πανευρωπαϊκές πολιτικές, όπως ο φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, οι «πράσινοι φόροι» και τα ευρωομόλογα", είπε.

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι "πρόκειται για προτάσεις που πρέπει να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τώρα, ώστε να μας επιτρέψουν στη συνέχεια να δημιουργήσουμε μία πράσινη οικονομία, να κάνουμε τις ευρωπαϊκές οικονομίες ανταγωνιστικές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κρατικό χρέος μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και να σχεδιάσουμε κοινωνικά δίκαιες πολιτικές για τους πολίτες μας".

    Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

    Τη δέσμευσή τους να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών των χωρών της ΕΕ εντείνοντας τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής, διατυπώνουν οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Επισημαίνοντας την ενότητα της ΕΕ μπροστά στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι "27" τονίζουν ότι η ΕΕ έκανε ό,τι χρειάστηκε, προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Παράλληλα, τονίζουν, την ανάγκη οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ και ενίσχυσης των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Ειδικότερα, όσον αφορά στη νέα στρατηγική για την "Ευρώπη 2020" που υιοθετήθηκε σήμερα από τα 27 κράτη μέλη, επισημαίνεται ότι στόχος είναι η ανάκαμψη της Ευρώπης από την οικονομική κρίση, καθώς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών. Σημειώνεται, ακόμη, ότι στόχος είναι η οικονομική σύγκλιση των χωρών της ΕΕ, προωθώντας τις αναγκαίες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και ιδιαίτερα τη μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση και την ανάπτυξη, οι ευρωπαίοι ηγέτες επισημαίνουν τους βασικούς στόχους, μεταξύ των οποίων είναι η αύξηση κατά 75% του δείκτη απασχόλησης για τις γυναίκες και τους άνδρες, ηλικίας 20 ως 64 ετών, η αύξηση των κρατικών και δημόσιων επενδύσεων για έρευνα και ανάπτυξη στο 3% του ΑΕΠ και η μείωση ως το 2020 των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

    Επίσης, στα συμπεράσματά τους οι ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν αποφασισμένοι να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και να εκπληρώσουν τους αναγκαίους δημοσιονομικούς στόχους, χωρίς καθυστέρηση. Σημειώνεται, επίσης, ότι ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη λάβει μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή τους και πως όλες οι χώρες θα πρέπει να είναι έτοιμες να λάβουν πρόσθετα μέτρα, αν κριθεί απαραίτητο.

    Σε ότι αφορά ειδικότερα την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη βελτίωση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών η Σύνοδος Κορυφής συμφώνησε στους ακόλουθους προσανατολισμούς:

    -Να ενισχυθεί το προληπτικό αλλά το διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης με την επιβολή πιθανών κυρώσεων για τις χώρες που παραβιάζουν συστηματικά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης αλλά και να προβλεφθούν κίνητρα για τις χώρες που συμμορφώνονται έγκαιρα. Προβλέπεται ότι οι κυρώσεις και τα κίνητρα θα επανεξετάζονται ώστε να διασφαλίζεται ένα προοδευτικό σύστημα με συνοχή ενώ οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση την ειδική κατάσταση κάθε κράτους μέλους της ευρωζώνης και με βάση τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο της Συνθήκης της ΕΕ.

    -Να αναβαθμιστεί η σημασία του δημοσίου χρέους και της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών στη διαδικασία της δημοσιονομικής πειθαρχίας όπως είχε αρχικά προβλεφθεί στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    -Να υποβάλουν τα κράτη μέλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε άνοιξη αρχής γενομένης από το 2011, στο πλαίσιο του "ευρωπαϊκού εξαμήνου" τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Στόχος αυτού του μέτρου είναι να υπάρχει αξιολόγηση σε κοινοτικό επίπεδο των γενικών προσανατολισμών των προϋπολογισμών των κρατών μελών πριν την κατάθεση και την έγκρισή τους από τα εθνικά κοινοβούλια.

    -Να διασφαλίζεται ότι τα κράτη μέλη διαθέτουν εθνικούς δημοσιονομικούς κανόνες και μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά πλαίσια που να είναι συμβατά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τα οποία θα αξιολογούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο υπουργών.

    -Να διασφαλίζεται η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων τα οποία θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για μια ισχυρή και αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική με την επισήμανση ότι οι στατιστικές υπηρεσίες θα πρέπει να είναι απολύτως ανεξάρτητες στην παροχή στατιστικών στοιχείων.

    Σε ό,τι αφορά την μακροοικονομική επιτήρηση η Σύνοδος Κορυφής συμφώνησε στους εξής προσανατολισμούς:

    -Να δημιουργηθεί ένας πίνακας αξιολόγησης για την καλύτερη εξέταση των εξελίξεων σε θέματα ανταγωνιστικότητας και των ανισορροπιών αλλά και τον έγκαιρο εντοπισμό επικίνδυνων ή μη βιώσιμων τάσεων.

    -Να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο παρακολούθησης που να αντανακλά την πραγματική κατάσταση κάθε κράτους μέλους της ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτό η Σύνοδος Κορυφής καλεί την Ομάδα Δράσης και την Επιτροπή να προχωρήσουν τάχιστα ώστε οι παραπάνω προσανατολισμοί να καταστούν επιχειρησιακοί με στόχο οι οριστικές αποφάσεις να ληφθούν τον Οκτώβριο του 2010.

    Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών η Σύνοδος Κορυφής έλαβε τις εξής τρείς αποφάσεις:

    -Η Σύνοδος Κορυφής ζητά από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσουν τάχιστα τις νομοθετικές προτάσεις για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος ώστε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συστημικού Κινδύνου και οι τρεις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές να αρχίσουν να λειτουργούν από τις αρχές του 2011.

    -Η Σύνοδος Κορυφής ζητά να υπάρξει συμφωνία για τις νομοθετικές προτάσεις που αφορούν τα λεγόμενα εναλλακτικά επενδυτικά κεφάλαια πριν από το καλοκαίρι και την ταχεία εξέταση των προτάσεων της Επιτροπής για τη βελτίωση της εποπτείας της ΕΕ για τους οίκους αξιολόγησης.

    -Η Σύνοδος Κορυφής υιοθετεί τις προτάσεις που ανακοίνωσε η Επιτροπή για τα παράγωγα προϊόντα και ειδικότερα τα μέτρα για τις ανοιχτές πωλήσεις κερδοσκοπικών προϊόντων και για τα ασφάλιστρα κινδύνου.

    Τέλος, η Σύνοδος Κορυφής συμφώνησε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιβάλουν φόρο στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ώστε να διασφαλιστεί πως συμβάλουν στο κόστος της κρίσης επισημαίνοντας ότι ένας τέτοιος φόρος θα πρέπει να αποτελεί τμήμα ενός αξιόπιστου πλαισίου επίλυσης κρίσεων.

    Η Σύνοδος Κορυφής ζητά από το Συμβούλιο και την Επιτροπή να προχωρήσουν στις σχετικές εργασίες και να υποβάλουν πρόταση τον Οκτώβριο του 2010.Παράλληλα, η ΕΕ αποφάσισε να ζητήσει από την Ομάδα G20 (20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη), που θα συνεδριάσει στις 26 και 27 Ιουνίου στο Τορόντο, την επιβολή φόρου στις συναλλαγές στις χρηματαγορές.

    Εξάλλου, οι "27" στα συμπεράσματά τους παρουσιάζουν την κοινή θέση της ΕΕ ενόψει τη Συνόδου Κορυφής του G- 20 στο Τορόντο, με θέμα τη μεγαλύτερη ρύθμιση και εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τονίζουν ότι η απάντηση της ΕΕ στην κρίση θα συνεχίσει να είναι συντονισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι συνεκτικά σε διεθνές επίπεδο. Σημειώνουν, ακόμη, ότι η ΕΕ πρέπει να ηγηθεί των προσπαθειών για μια παγκόσμια προσέγγιση στην εποπτεία των χρηματοπιστωτικών οργανισμών και πως το G-20 πρέπει να δεσμευτεί στη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να συντονίσει τις προσπάθειές του προς όλους τους τομείς δράσεων που συμφωνήθηκαν στο Πίτσμπουργκ.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συγχαίρει την Εσθονία για την οικονομική σύγκλιση που έχει επιτύχει, βάσει σθεναρών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών και χαιρετίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την ένταξη της Εσθονίας στη ζώνη του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2011.

    Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανησυχία του για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και χαιρετίζει το ψήφισμα 1929 των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα νέα περιοριστικά μέτρα κατά του Ιράν. Οι ευρωπαίοι ηγέτες, κρίνοντας ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι αναπόφευκτα, καλούν το επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών να υιοθετήσει μέτρα αντίστοιχα με αυτά που περιλαμβάνονται στο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, οι "27" επιβεβαιώνουν τη δέσμευση της ΕΕ να εργαστεί για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης, όσον αφορά στο Ιράν.

    Συνάντηση Παπανδρέου-Γκρούεφσκι

    Η συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ν. Γκρουέφσκι έγινε με ελληνική πρωτοβουλία, καθώς «πιστεύουμε πως οι απευθείας επαφές με την πλευρά των Σκοπίων, μόνον οφέλη μπορούν να προσφέρουν - τόσο στη βελτίωση των διμερών σχέσεων όσο και στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος του ονόματος» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, λίγο μετά από τη συνάντηση που είχε στο κτίριο του συμβουλίου υπουργών ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Γκρουέφσκι, ο κ. Δρούτσας σημείωσε πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επιδιώκει «όποτε οι δύο ηγέτες βρίσκονται στον ίδιο χώρο να αξιοποιούν την ευκαιρία για μια συνάντηση». Ως προς το περιεχόμενο της συνάντησης, ο κ. Δρούτσας σημείωσε πως ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την ελληνική βούληση για λύση του προβλήματος και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα υποστηρίζει την αναζήτηση μιας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα προσφέρεται για κάθε χρήση», ενώ παραμένει πιστή στη διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Δρούτσας επεξήγησε ότι η ελληνική επιδίωξη της βελτίωσης των διμερών σχέσεων αποτελεί μιαν αυταξία, που «θα είναι χρήσιμο να περάσει ως μήνυμα στην κοινωνία της γειτονικής μας χώρας», ενώ υπογράμμισε ότι αν λυθεί το πρόβλημα του ονόματος «η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της ΠΓΔΜ σε όλη της διάρκεια της δύσκολης ενταξιακής της πορείας».

    Ο κ. Δρούτσας απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως «οι δημόσιες δηλώσεις της άλλης πλευράς δεν είναι ενθαρρυντικές» παρατηρώντας πως «για τον λόγο αυτό εξάλλου έχουν μεγάλη σημασία οι απευθείας επαφές», ενώ σε ερώτηση περί της ονομασίας «Μακεδονία του Βαρδάρη» (που αναφέρθηκε σε δημοσίευμα) ο κ. Δρούτσας σημείωσε πως δεν έχει νόημα η ονοματολογία και επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εξετάσει «κάθε πρόταση που πληροί τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει».

  • ** Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Κοσοβάρο ηγέτη Χασίμ Θάτσι. Η συνάντηση γίνεται μετά από παράκληση του ηγέτη του Κοσσόβου, ο οποίος απευθύνθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό και με την ιδιότητά του του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    [02] "Πράσινο φως" για το ασφαλιστικό

    Τον δρόμο προς τη Βουλή παίρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό. Η ηγεσία του υπουργείου εξασφάλισε σήμερα την έγκριση των επιτηρητών της τρόικας για τις προωθούμενες αλλαγές, αφού αυτές κρίθηκαν ότι κινούνται στα πλαίσια του μνημονίου που έχει συμφωνηθεί.

    Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η ελληνική πλευρά πέτυχε να μην συνυπολογίζονται στο τελικό ποσό της σύνταξης οι επικουρικές συντάξεις. Ετσι η βασική σύνταξη μαζί με την ανταποδοτική στα 40 χρόνια ασφάλισης θα δίνει ποσοστό αναπλήρωσης 63 με 64%.

    Για τις επικουρικές συντάξεις και το εάν και κατά πόσο θα αναπροσαρμόζονται θα εξαρτάται από τα αποτελέσματα αναλογιστικών μελετών που θα γίνονται στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Στην συνταξιοδότηση με 40 έτη προϋπηρεσία η οποία θα αντικαταστήσει την 37ετία θα συνυπολογίζονται και πλασματικά χρόνια ασφάλισης.

    Το νομοσχέδιο θα δοθεί τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα και θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη 23 Ιουνίου.

    ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Απεργία στις 29/6

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για τις 29 Ιουνίου αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    Οι δύο ανώτατες συνδικαλιστικές οργανώσεις αντιδρούν στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για ασφαλιστικό και εργασιακά.

    Αλλαγές στα εργασιακά

    Για Προεδρικό Διάταγμα που παραβιάζει ωμά το Σύνταγμα, καταργεί κάθε κανόνα εργατικού δικαίου και ανατρέπει κάθε μέτρο προστασίας για τους ανθρώπους του μόχθου, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

    Η Συνομοσπονδία πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ανατρέψει αυτό το σχέδιο.

    Χθες, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος απέστειλε στους κοινωνικούς εταίρους το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Πρόκειται για το Π.Δ. που αφορά στην αύξηση του ποσοστού των απολύσεων και στη μείωση των αποζημιώσεων.

    Συγκεκριμένα, για τις απολύσεις το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει:

    - για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους μπορούν να απολύουν μέχρι έξι εργαζόμενους το μήνα

    - για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους το ποσοστό των απολύσεων διαμορφώνεται στο 5% και μέχρι 30 εργαζόμενους το μήνα

    - για τις αποζημιώσεις η πρόταση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη μείωση από ένα μήνα έως τέσσερις το πολύ της περιόδου προειδοποίησης πριν την απομάκρυνση ενός υπαλλήλου. Σήμερα, εάν ο εργοδότης προειδοποιήσει τον εργαζόμενο εγγράφως τόσους μήνες όσο τα μηνιάτικα που δικαιούται ως αποζημίωση, τότε το ποσό της αποζημίωσης μειώνεται στο μισό. Με την πρόταση του υπουργείου, δηλαδή τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης, η αποζημίωση θα μειώνεται έως και 50%, αφού ο εργοδότης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει χρήση του λιγοστού χρόνου προειδοποίησης, κάτι που δεν συνηθιζόταν μέχρι σήμερα.

    Στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος καθιερώνονται όροι απασχόλησης και αμοιβής για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ηλικίας κάτω των 25 ετών, ενώ δίνεται η δυνατότητα για εργαζόμενους μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι απολύονται να έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης και μάλιστα, για ασφαλισμένους ηλικίας 57 έως 60 ετών το 50% του κόστους της αυτασφάλισης θα καλύπτεται από τον εργοδότη, ενώ το ποσοστό θα φθάνει στο 80% του κόστους για ασφαλισμένους ηλικίας 60 έως 64 ετών.

    Σημειώνεται, ότι για τους νέους ηλικίας έως 21 ετών δίνεται η δυνατότητα να προσλαμβάνονται όταν εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας με το 80% του κατώτατου μισθού ή ημερομισ8ίου, ενώ για τους νέους από 21 έως 25 ετών το ποσοστό προσδιορίζεται στο 85%, όπως αυτό διαμορφώνεται σε κάθε περίπτωση από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

    Αντιδράσεις

    Το Προεδρικό διάταγμα είναι ένα από τα στοιχεία που καταδεικνύει ότι αυτή η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της είναι κυριολεκτικά αδίστακτοι, είναι οι νεκροθάφτες των όποιων κατακτήσεων της εργατικής τάξης έχουν απομείνει, δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη τύπου για τις εξελίξεις στα εργασιακά που παραχώρησε το πρωί.

    «Οδεύουμε σε ένα εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα στον 21ο αιώνα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Κάλεσμα στον Προέδρο της Δημοκρατίας να «αναπέμψει το Προεδρικό Διάταγμα» απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «ωμή θεσμική εκτροπή, αντίστοιχη της οποίας δεν έχουμε ξαναδεί από τη μεταπολίτευση και μετά».

    «Δρόμους αδιεξόδου δημιουργούν οι άκρως επώδυνες, επικίνδυνες, με πρωτοφανείς ενέργειες για κοινοβουλευτική δημοκρατία από την Κυβέρνηση του (ΠΑ)ΣΟΚ κατά των εργασιακών σχέσεων» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΚΕ και προσθέτει:

    «Ήρθε η ώρα ενός παλλαϊκού ξεσηκωμού κατά των αντεργατικών, αντικοινωνικών, αντισυνταγματικών και παρανόμων ενεργειών της κυβέρνησης. Οι άλλοτε κατακτητές και σήμερα συνεταιράκια της Κυβέρνησης συνεχίζουν ενορχηστρωμένα τη δράση τους. Οι θεσμοί της πολιτείας και η ανεξάρτητη δικαιοσύνη πιστεύουμε ότι θα μας δικαιώσει στο χρόνο».

    «Η εργοδοτική κοινότητα δεν ζήτησε και δεν επιχαίρει για το νέο εργασιακό πλαίσιο που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας», αναφέρει σε σημερινή του δήλωση ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος. Προσθέτει ωστόσο ότι οι ρυθμίσεις ανταποκρίνονται στις ρητές και νομοθετημένες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι των δανειστών της.

    Αντίθετοι με το νέο καθεστώς προσλήψεων και απολύσεων, το οποίο δεν βοηθά την μικρή και μεσαία εμπορική επιχείρηση αλλά τις συγχωνεύσεις πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, είναι οι εκπρόσωποι του ελληνικού εμπορίου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β Κορκίδης. Το νέο καθεστώς που θα διαμορφωθεί, θα μειώσει την καταναλωτική ικανότητα και το αίσθημα ασφάλειας των εργαζομένων, εκτιμά η ΕΣΕΕ, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά τη σημασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως βασικών διαδικασιών διαμόρφωσης των εργασιακών σχέσεων.

    Στο 11,7% η ανεργία

    Σε ποσοστό 11,7% αυξήθηκε η ανεργία στη χώρα το α΄ τρίμηνο εφέτος, από 9,3% το α΄ τρίμηνο 2009 και 8,3% το α΄ τρίμηνο 2008. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι καταγεγραμμένοι άνεργοι το α΄ τρίμηνο εφέτος ανήλθαν σε 586.767 άτομα, αριθμός που αυξήθηκε κατά 124.424 άτομα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ο αριθμός των απασχολουμένων εκτιμάται στα 4.425.625 άτομα και μειώθηκε κατά 60.133 άτομα σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2009. Ενώ, το ποσοστό του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω είναι 53,9%.

    Από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν επίσης ότι:

    Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (15,5%) είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό των ανδρών (9%).

    Από την κατά ομάδες ηλικιών διάρθρωση της ανεργίας, προκύπτει ότι τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στα άτομα ηλικίας 15- 29 ετών (22,3%) και 30- 44 ετών (10,9%). Για τις γυναίκες τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 27,4% και 15,1%.

    Ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (18,1%), σε όσους έχουν απολυτήριο τριτάξιας μέσης εκπαίδευσης (14%) και στους απόφοιτους ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (13,4%). Τα χαμηλότερα ποσοστά (7,1%) παρατηρούνται στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (7,4%).

    Σε επίπεδο περιφερειών χώρας, τα μεγαλύτερο ποσοστά ανεργίας καταγράφονται το α΄ τρίμηνο εφέτος στις Ιόνιους Νήσους (20,4%), στο Νότιο Αιγαίο (18,9%) και στη Δυτική Μακεδονία (15,1%). Στον αντίποδα, τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας είναι στο Βόρειο Αιγαίο (7,6%), στην Πελοπόννησο (8,8%) και στη Δυτική Ελλάδα (9,3%). Σημειωτέον ότι οι τρεις αυτές περιφέρειες είναι και οι μοναδικές με μονοψήφια ποσοστά ανεργίας.

    Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 23,6% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα εάν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι) αποτελούν το 44,6% του συνόλου. Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι ανώτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (14,5% έναντι 11,4%). Παράλληλα όμως, το 73,8% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων, το οποίο είναι 52,4%.

    Από το σύνολο των ανέργων, το 87,3% αναζητεί εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση. Από αυτούς, το 51% αναζητεί αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 39,7% στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση.

    Από την εξέλιξη του αριθμού των απασχολουμένων μεταξύ α΄ τριμήνου 2010 και 2009, ανά τομέα της οικονομίας, παρατηρείται ότι στον πρωτογενή τομέα υπάρχει αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο (8,2%). Αντίθετα, μείωση παρουσιάζεται στον δευτερογενή (7,8%) και στον τριτογενή τομέα (0,9%). Το ποσοστό μερικής απασχόλησης παραμένει χαμηλό και ανέρχεται στο 6,4% των απασχολουμένων. Από το υποσύνολο αυτό των εργαζομένων, το 50,5% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, ενώ το 7,3% διότι φροντίζει μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους ενήλικες. Το ποσοστό των μισθωτών, το οποίο εκτιμάται σε 63,5%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανέρχεται στο 80% του συνόλου των απασχολουμένων.

    -

    [03] Εκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην Κολομβία

    Τουλάχιστον δέκα εργαζόμενοι έχασαν την ζωή τους από την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες σε ανθρακωρυχείο στην βορειοδυτική Κολομβία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ οι νεκροί είναι τουλάχιστον δεκαέξι

    "Μέχρι στιγμής έχουμε δέκα πτώματα από το ορυχείο. Αλλά οι επιχειρήσεις έχουν παγώσει για λίγο επειδή υπάρχει πολύ μεγάλη συγκέντρωση αερίου και πρέπει να διαλυθεί" δήλωσε ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στην Κολομβία Κάρλος Ιβάν Μάρκεζ.

    Σύμφωνα με αξιωματούχους, εβδομήντα ένας άνθρωποι βρίσκονταν στο ανθρακωρυχείο την στιγμή της έκρηξης, ενώ οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων είναι "σχεδόν μηδαμινές".

    [04] Ιστορική ανατροπή και νίκη

    Ιστορική θα μείνει η σημερινή ημέρα για την εθνική ομάδα της Ελλάδας, αφού στις 17 Ιουνίου 2010 το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κατέγραψε την πρώτη νίκη, κατάκτησε τους πρώτους βαθμούς και σημείωσε τα πρώτα γκολ στην ιστορία του, σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πραγματοποιώντας μεγάλη εμφάνιση η ελληνική ομάδα επικράτησε με 2-1 της Νιγηρίας στο γήπεδο "Φρι Στέιτ" του Μπλουμφονέιν (44΄ Σαλπιγγίδης, 71΄ Τοροσίδης - 16΄ Ούτσε), σε αναμέτρηση που διεξήχθη στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Β΄ ομίλου. Η Ελλάδα διατηρεί ακέραιες όλες τις ελπίδες της για πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, καθώς ισοβαθμεί στη δεύτερη θέση με τη Νότια Κορέα (από 3 βαθμούς), που νωρίτερα ηττήθηκε με 4-1 από την Αργεντινή. MVP της αναμέτρησης, όπως και εναντίον της Αργεντινής, αναδείχθηκε ο τερματοφύλακας των Νιγηριανών Βίνσεντ Ενγεάμα.

    Η απογοητευτική εμφάνιση στον αγώνα με τη Νότια Κορέα και τα διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του σημερινού αντίπαλου κατέστησαν τις αλλαγές στην αρχική ενδεκάδα, ουσιαστικά, αναγκαίες. Γνωρίζοντας ότι η δύναμη της Νιγηρίας βρίσκεται στη μεσαία γραμμή και την επίθεσή της, ο Ότο Ρεχάγκελ επέλεξε αυτή τη φορά ένα πιο "συντηρητικό" αλλά και συμπαγές σχήμα, με τρεις κεντρικούς αμυντικούς και τον Παπαδόπουλο λίμπερο, πίσω από τους Κυργιάκο (είχε χρεωθεί τον Οντεμβίγκιε) και Παπασταθόπουλο (πάνω στον Αγεκμπένι). Να σημειωθεί ότι γα τον αμυντικό της Τζένοα ήταν η πρώτη συμμετοχή, καθώς δεν είχε πάρει χρόνο ούτε στους φιλικούς αγώνες προετοιμασίας της Ελβετίας, ούτε στην πρεμιέρα με τους Νοτιοκορεάτες. Ως προς τις υπόλοιπες αλλαγές, ο Βύντρα κάλυπτε το δεξί αμυντικό άκρο αντί του Σεϊταρίδη, ο Σαλπιγγίδης είχε πάρει τη θέση του Χαριστέα και ο Καραγκούνης κινούνταν αριστερά, εκεί που εναντίον της Κορέας έπαιζε ο Σαμαράς.

    Ο αγώνας κυλούσε ανιαρός και μονότονος, με τις ομάδες να μη δείχνουν διατεθειμένες να ρισκάρουν. Ρυθμός δεν υπήρχε, φάσεις το ίδιο και ήταν φανερό ότι η όποια συγκίνηση μπορούσε να προέλθει στον αγώνα, θα ήταν από κάποιο λάθος. Ατυχώς για την εθνική το έκανε ο Τζόρβας στο 16΄, όταν ξεγελάστηκε στο φάουλ του Ούτσε από περίπου 30 μέτρα και είδε τη μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα του. Αν όμως η εκτίμηση του Τζόρβα ήταν λανθασμένη, η ενέργεια του Καϊτά αποδείχθηκε "εγκληματική" για την ομάδα του. Ο Νιγηριανός ποδοσφαιριστής χτύπησε στο 33ο λεπτό τον Τοροσίδη, σε φάση που η εθνική είχε κερδίσει πλάγιο άουτ και αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα από τον Κολομβιανό Όσκαρ Ρουίς Η αποβολή του Καϊτά δεν άλλαξε μόνο τον την αριθμητική ισορροπία ανάμεσα στους δύο αντίπαλους αλλά και διαφοροποίησε εντελώς και την τακτική των δύο πάγκων. Ο Λάγκερμπακ έφερε τον Οντεμβίγκιε στη μεσαία γραμμή αφήνοντας μοναδικό επιθετικό τον Αγεγκμπένι, ενώ ο Ρεχάγκελ "φόρτωσε" την αντίπαλη περιοχή με έναν τρίτο επιθετικό, περνώντας τον Σαμαρά αντί του Παπασταθόπουλου. Η ροή του αγώνα είχε πλέον αλλάξει άρδην, με τους διεθνείς να πιέζουν ασφυκτικά την περιοχή του Ενγεάμα και να χάνουν δύο απανωτές, μεγάλες ευκαιρίες. Στο 39΄ ο πολύ καλός Νιγηριανός τερματοφύλακας αποσόβησε την ισοφάριση αποκρούοντας σωτήρια στο τετ α τετ με τον Σαλπιγγίδη και στο 41΄ ο Αρούνα Λούκμαν έδιωξε τη μπάλα πάνω στη γραμμή, στην προσπάθεια του Σαμαρά. Τελικά, το πρώτο γκολ της εθνικής Ελλάδας σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου σημείωσε ο Σαλπιγγίδης στο 44΄, όταν ο Κατσουράνης του γύρισε τη μπάλα κι αυτός με δυνατό σουτ έγραψε το 1-1, αφού προηγουμένως η μπάλα χτύπησε στον Ετούχου και άλλαξε πορεία.

    Η ελληνική ομάδα μπήκε με το ίδιο επιθετικό πνεύμα και στην επανάληψη, αφού ήταν πια αυτή που είχε το "μομέντουμ" του αγώνα. Στο 47΄ ο Καραγκούνης έπιασε την κεφαλιά ολομόναχος στη σέντρα του Βύντρα αλλά αστόχησε, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Τζόρβας απέκρουσε σε κόρνερ, με πολύ δύσκολη επέμβαση, την επικίνδυνη σέντρα του Ούτσε. Εν τω μεταξύ, ο Λάγκερμπακ με την έναρξη της επανάληψης είχε αντικαταστήσει τον Οντεμβίγκιε με έναν "καθαρό" μέσο, τον Ομπάσι. Η φάση του αγώνα καταγράφηκε στο 59ο λεπτό και μάλλον θα είναι το "χάι λάιτ" της διοργάνωσης: ο Γκέκας μόνος απέναντι στον Ενγεάμα σούταρε στα πόδια του και στην αντεπίθεση που έβγαλαν οι Νιγηριανοί ο Τζόρβας έκανε μεγάλη απόκρουση στο πλασέ του Γιακούμπου, για να αστοχήσει από πλάγια δεξιά αλλά σε άδεια εστία ο Ομπάσι! Στο 68΄ ήταν και πάλι ο Ενγεάμα που με εκπληκτική απόκρουση πέταξε τη μπάλα κόρνερ στην κεφαλιά του Σαμαρά, όμως ο σπουδαίος Αφρικανός τερματοφύλακας , που όπως και στον αγώνα με την Αργεντινή έπαιζε μόνος του τους αντίπαλους επιθετικούς, δεν μπόρεσε να πράξει το ίδιο και στο 71ο λεπτό: ο Τζιόλης σούταρε δυνατά έξω από την περιοχή, ο γκολκίπερ της Χάποελ Τελ Αβίβ απέκρουσε ασθενώς και ο επερχόμενος Τοροσίδης έκανε το 2-1. Στη συνέχεια είχαμε δύο καλά σουτ από τους Γιακούμπου (76΄, άουτ) και Καραγκούνη (77΄ απόκρουση Ενγεάμα) και στο 79΄ ο Σωτήρης Νίνης έγραψε την πρώτη παρουσία της καριέρας του σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στις καθυστερήσεις ο Ενγεάμα είχε ακόμη μια δύσκολη επέμβαση, σε σουτ του Τζιόλη, και ο αγώνας ολοκληρώθηκε εν μέσω αποθέωσης των διεθνών από τους περίπου 4.000 Έλληνες που βρέθηκαν στις εξέδρες του "Φρι Στέιτ".

    Διαιτητής: Όσκαρ Ρουίς (Κολομβία)

    Κόκκινη: 33΄ Καϊτά

    Κίτρινες: Παπασταθόπουλος, Τζιόλης, Σαμαράς - Ομπάσι

    Οι συνθέσεις:

    ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Βύντρα, Τοροσίδης, Παπαδόπουλος, Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος (36΄ Σαμαράς), Τζιόλης, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης, Γκέκας (79΄ Νίνης).

    ΝΙΓΗΡΙΑ (Λαρς Λάγκερμπακ): Ενγεάμα, Όντια, Ταϊβο (56΄ Ετσετζίλε, 77' Αφολάμπι), Σίτου, Γιόμπο, Καϊτά, Οντεμβίγκιε (46΄ Ομπάσι), Αρούνα Λούκμαν, Ετούχου, Αγεγκμπένι, Ούτσε.

    Συγχαρητήρια από τον πρωθυπουργό

    Την ικανοποίησή του για τη νίκη της εθνικής Ελλάδας ποδοσφαίρου στο Μουντιάλ επί της Νιγηρίας εξέφρασε σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    "Τα παιδιά της εθνικής ποδοσφαίρου μας έκαναν υπερήφανους", δήλωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε ακόμη πως "ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου υπήρξαν τόσα αρνητικά δημοσιεύματα για τη χώρα πρόκειται για μια πολύ σημαντική αναλαμπή για όλους μας". Ο κ. Παπανδρέου συνεχάρη για αυτή την επιτυχία τον ομοσπονδιακό τεχνικό Οτο Ρεχάγκελ, τον αρχηγό της εθνικής ομάδας Γιώργο Καραγκούνη αλλά και όλους τους παίκτες και ιδιαίτερα τους σκόρερ Βασίλη Τοροσίδη και Δημήτρη Σαλπιγγίδη.

    Αργεντινή-Κορέα 4-1

    Με χατ-τρικ του Ιγκουαϊν (33΄, 76΄, 80΄) η Αργενινή νίκησε 4-1 τη Νότια Κορέα στο «Σόκερ Σίτι» του Γιοχάνεσμπουργκ, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου του Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής.

    Οι άλλοι αγώνες

    Κόντρα χωρίς ασφαλή προγνωστικά είναι η σημερινή, μεταξύ της Γαλλίας και του Μεξικού, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας του Α' ομίλου του παγκοσμίου κυπέλλου, που θα διεξαχθεί στο «Πίτερ Μοκάμπα» της Πολοκουάνε (21.30). Και οι δύο ομάδες προέρχονται από ισοπαλία και η κόντρα τους θα είναι καθοριστική, σχετικά με την υπόθεση πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

    [05] Νέα απεργία στο Μετρό

    Εντείνεται η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού στην Αθήνα, καθώς το Μετρό θα παραμείνει και αύριο κλειστό, εξαιτίας της νέας σειράς κινητοποιήσεων που αποφάσισαν τα σωματεία των εργαζομένων σε αυτό, σε ένδειξη συμπαράστασης προς του 286 συμβασιούχους, που απειλούνται με απόλυση, καθώς δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις τους, οι οποίες κρίθηκαν παράνομες από τον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης.

    Το μεσημέρι το ΔΣ των εργαζομένων αποφάσισε νέα κινητοποίηση, η οποία δεν έχει τη μορφή 24ωρης απεργίας, αλλά επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας, γεγονός που σημαίνει ότι οι συρμοί του μετρό για τρίτη κατά σειρά μέρα δεν θα βγουν από τα αμαξοστάσια.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι με το μετρό διακινούνται καθημερινά πάνω από 650.000 επιβάτες, οι οποίοι θα πρέπει και αύριο να βρούν εναλλακτική λύση για τις μετακινήσεις τους.

    Στο μεταξύ, έληξε στις 4 το απόγευμα η στάση εργασίας που πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα επίγεια μέσα μεταφοράς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στους μισθούς και τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό.

    Το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.

    Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του οργανισμού στην οδό Καρόλου και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.

    Συλλαλητήριο ενάντια «στις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αλλά και γενικότερα στην πολιτική του μετώπου κυβέρνησης - εργοδοτών - τρόικας», που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Το ΠΑΜΕ κάλεσε όλους τους εργαζόμενους σε γενική απεργία στις 23 Ιουνίου, τονίζοντας την αναγκαιότητα μαζικότητας στη συμμετοχή στην κινητοποίηση.

    Η κινητοποίηση ξεκίνησε με πορεία από τα Χαυτεία η οποία ολοκληρώθηκε αργότερα με τελικό προορισμό τη Βουλή.

    Σε ομιλία του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου Τόλης Γιάννης ανέφερε ότι «η ένταση της κυβερνητικής επίθεσης με τα προεδρικά διατάγματα, με την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, η επικείμενη κατάθεση του ασφαλιστικού εκτρώματος που κατεδαφίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, απαιτούν κλιμάκωση της πάλης» και προσέθεσε ότι «η απόφαση του ΠΑΜΕ, των ταξικών ομοσπονδιών, εργατικών κέντρων και σωματείων για πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 23 Ιουνίου απαντά ακριβώς σ' αυτή την αναγκαιότητα».

    Το στέλεχος του ΠΑΜΕ στο δημόσιο Δημήτρης Αγκαβανάκης κατήγγειλε «με οργή και αγανάκτηση το νέο αντεργατικό έκτρωμα που προωθεί η κυβέρνηση και επισήμανε ότι αν υλοποιηθεί θα κάνει τον εργάτη έρμαιο στις ορέξεις του κάθε εργοδότη και θα μετατρέψει τους μισθούς και τα μεροκάματα σε επιδόματα επαιτείας».

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Κώστας Λιαπάτης εξέφρασε την αντίθεσή του για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αναφέροντας ότι η επιχείρηση «φιγουράρει στην πρώτη θέση στη λίστα των δέκα πρώτων επικερδέστερων εταιρειών με περίπου ένα εκατομμύριο κέρδη και είναι μια επιχείρηση που δεν πρέπει να ξεπουληθεί στους ιδιώτες».

    Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας Γιώτα Ταβουλάρη κάλεσε τους εργαζόμενους σε μαζικές κινητοποιήσεις «για να μην πληρώνουμε όλο και πιο ακριβά την υγεία και τα φάρμακα».

    [06] Θεομηνία στη Γαλλία

    Συνεχίζονται και σήμερα οι επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων για την ανεύρεση των αγνοουμένων μετά τις χειρότερες πλημμύρες που σημειώθηκαν εδώ και περισσότερο από 180 χρόνια στη νοτιοανατολική Γαλλία, προκαλώντας το θάνατο 22 ανθρώπων.

    Ο απολογισμός αυτός που ανακοινώθηκε σήμερα από τις αρχές παραμένει προσωρινός, καθώς όπως τονίζουν δεν αποκλείεται να βρεθούν κι άλλα θύματα όταν υποχωρήσουν τα νερά. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 20 νεκρούς.

    Στην πόλη Ντραγκινιάν, στο γεωγραφικό διαμέρισμα του Βαρ, στην οποία ζουν περίπου 40.000 άνθρωποι, η στάθμη των υδάτων στους δρόμους ξεπέρασε τα δύο μέτρα. Η πόλη αυτή θεωρείται η περισσότερο πληγείσα από τις πλημμύρες με 11 νεκρούς.

    Σύμφωνα με τις αρχές του Βαρ, τα περισσότερα θύματα είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι.

    "Η πτώση της στάθμης των υδάτων έχει αρχίσει, αλλά ακόμη υπάρχουν ζώνες στις οποίες δεν έχουμε πρόσβαση", δήλωσε ο αξιωματούχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ζακ Μποντό, διευκρινίζοντας ότι τα σωστικά συνεργεία θα πρέπει να ερευνήσουν ένα-ένα τα αυτοκίνητα, τα τροχόσπιτα και τα σπίτια που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες.

    Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι διασώθηκαν με ελικόπτερα από την απότομη άνοδο της στάθμης των υδάτων και περισσότεροι από 2.000 μεταφέρθηκαν σε πρόχειρα καταφύγια από την αρχή των σφοδρών βροχοπτώσεων την περασμένη Τρίτη.

    Μολονότι το ξέσπασμα κάποιων νέων καταιγίδων στη διάρκεια της νύχτας ξύπνησε το φόβο στους κατοίκους της περιοχής για νέες πλημμύρες, σήμερα όλοι προσπαθούν να επιστρέψουν στους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής τους υπερνικώντας τις αναρίθμητες δυσκολίες.

    Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε εκ νέου σε περίπου 104.000 νοικοκυριά στο Βαρ, καθώς τα μέτρα αποκατάστασης του δικτύου δεν απέδωσαν. Επίσης σχεδόν 20.000 άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στη σταθερή τηλεφωνία.

    Για να διασφαλιστεί η προμήθεια πόσιμου νερού, η νομαρχία επέταξε δεξαμενές και δρομολογεί τη διανομή φιαλών νερού.

    Οι κάτοικοι καθαρίζουν τώρα τα σπίτια τους και τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις τους, ενώ για να γίνει μια αποτίμηση του αντίκτυπου, κυρίως του οικονομικού, που είχε η καταστροφή θα χρειαστούν ημέρες, ή ακόμη και εβδομάδες.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτφέ, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή χθες, έκανε λόγο για "μια άνευ προηγουμένου καταστροφή", ενώ η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε επίσκεψη του προέδρου Νικολά Σαρκοζί στην περιοχή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 June 2010 - 18:30:44 UTC