Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αθήνα οι ελεγκτές της τρόικας
  • [02] Στην Ολομέλεια το πόρισμα για Βατοπέδι
  • [03] Α.Σαμαράς: "Στήριξη της ναυτιλίας"
  • [04] Ιρανική ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
  • [05] Συνάντηση για τις προμήθειες
  • [06] Εθνική τραγωδία

  • [01] Στην Αθήνα οι ελεγκτές της τρόικας

    Στην Αθήνα βρίσκεται από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή κλιμάκιο της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας και ΔΝΤ) με σκοπό τον έλεγχο της οικονομίας μας. Οι ελεγκτές θα εστιάσουν την προσοχή τους τόσο στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, όσο και στις εκκρεμείς νομοθετικές παρεμβάσεις στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών.

    Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείς σήμερα στις Βρυξέλλες ποια είναι η πρώτη αποτίμηση, από τις κοινοτικές υπηρεσίες, των προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα για να συμμορφωθεί προς τους όρους και τις προϋποθέσεις που ετέθησαν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού οικονομικής αρωγής, απάντησε ότι η τελική αξιολόγηση θα γίνει σε περίπου ένα μήνα και ότι το ζήτημα της παροχής της επόμενης δόσης του δανείου θα τεθεί τον Σεπτέμβριο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι με βάση τα πρώτα υπάρχοντα στοιχεία η εφαρμογή του μνημονίου εξελίσσεται ικανοποιητικά.

    Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τους εκπροσώπους του υπουργού Οικονομικών και σύμφωνα με την πηγές του υπουργού υπάρχουν και από τις δυο πλευρές η αισιοδοξία ότι η μείωση του ΑΕΠ θα είναι μικρότερη από ότι περιγράφεται στο μνημόνιο (πλην 2,4%).

    Ωστόσο οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι εκπρόσωποι της τρόικα εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού στην Ελλάδα.

    Υπενθυμίζεται ότι στο μνημόνιο αναφέρεται ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2010 γεγονός που θεωρείται πλέον αδύνατον δεδομένου ότι τρέχει ήδη με πάνω από 5%.

    Αργότερα οι εκπρόσωποι της τρόικας αφού θα συναντηθούν με εκπροσώπους του υπουργού Οικονομίας, θα έχουν συναντήσεις και στην Τράπεζα της Ελλάδος και το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών.

    Αύριο οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επισκεφθούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το Υπουργείο Εργασίας για το Ασφαλιστικό, το Υπουργείο Εσωτερικών και στην συνέχεια το Υπουργείο Οικονομίας για θέματα που έχουν σχέση με τον αναπτυξιακό νόμο, τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

    Μεθαύριο, Τετάρτη οι εκπρόσωποι της τρόικα θα επισκεφθούν την Εθνική Τράπεζα και την EUROBANK αλλά και το ΙΟΒΕ. Επίσης θα συλλέξουν στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

    Tέλος την Πέμπτη οι εκπρόσωποι τη τρόικας θα επισκεφθούν και πάλι την Τράπεζα της Ελλάδος και τα Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας.

    Βάσει των στοιχείων του πενταμήνου, το έλλειμμα του Δημοσίου μειώθηκε κατά 5,1 δισ. ευρώ (περίπου 2,2 μονάδες του ΑΕΠ) και οι δαπάνες κόπηκαν κατά 10% ή 3 δισ. ευρώ, χωρίς ακόμη να έχουν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τα πιο επώδυνα μέτρα λιτότητας που έχουν ανακοινωθεί.

    «Σήμερα, όπως έχει πει κι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, είμαστε σε θέση να μπορούμε βάσει στοιχείων ελαφρώς να αισιοδοξούμε. Γνωρίζουμε ότι το έλλειμμα έχει μειωθεί κατά 40%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο και τα έσοδα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση», δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και τόνισε ότι «είμαστε μέσα στους στόχους που έχουμε θέσει και συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει».

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεαλωτής υπογράμμισε ότι "με βάση τους στόχους που έχουμε θέσει και τις αποφάσεις που πήραμε, βλέπουμε το πρόγραμμα να υλοποιείται με τον καλύτερο τρόπο, είμαστε μέσα στους στόχους μας και συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουμε λάβει, άρα δεν τίθεται σκέψη και συζήτηση για νέα μέτρα".

    Ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι "η διαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης και η οικονομική κρίση που έπληξε την ευάλωτη οικονομία της χώρας μας, έφερε αντιμέτωπους με τον κακό εαυτό της χώρας του παρελθόντος" και πρόσθεσε ότι "κληθήκαμε να λάβουμε εξαιρετικά δύσκολες, επίπονες αλλά και ζωτικής σημασίας κρίσιμες για το μέλλον της χώρας αποφάσεις".

    Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν δίστασε στιγμή να λάβει αυτές τις αποφάσεις, "αψηφώντας αυτό που παραδοσιακά ονομάζουμε πολιτικό κόστος, μπροστά στις προκλήσεις και το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε".

    Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση ανοίγει κρίσιμα ζητήματα και αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες που έχουν σχέση με το κράτος, τη διοίκηση και την οικονομία, "που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε απλώς κρύψει κάτω από το χαλί".

    Για το εάν είναι πλασματική η μείωση του ελλείμματος, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση κάνει τους ελέγχους και δεν υπάρχει κανένα πάγωμα στον ΦΠΑ ως προς την επιστροφή του.

    "Δεν μπορούμε όμως χωρίς έλεγχο να επιστρέφουμε το ΦΠΑ, ειδικά σε αυτούς τους καιρούς", συμπλήρωσε ο κ. Πεταλωτής και ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο, όσον αφορά στις δημόσιες επενδύσεις βάσει του οποίου και προχωράει.

    Ερωτηθείς σχετικά με τα έσοδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι υπάρχει αύξηση των εσόδων κατά 8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινο διάστημα.

    Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι όλα τα εργαλεία που είχε στο χέρι του το κράτος ήταν ανενεργά, ότι είχαν σταματήσει να λειτουργούν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί μηχανισμούς για τον έλεγχο και την είσπραξη των εισοδημάτων, κατόπιν διερεύνησής τους.

    Ερωτηθείς σχετικά με την παρουσία του τριμελούς κλιμακίου,ο Γιώργος Πεταλωτής ανέφερε ότι το κλιμάκιο θα κάνει τις επαφές που έχει δρομολογήσει, με σκοπό να συντάξει ενδιάμεση έκθεση για το πού βρισκόμαστε και εάν χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις.

    "Εμείς έχουμε να προβάλλουμε ότι είμαστε συνεπείς στους στόχους μας και σε κάποιες περιπτώσεις ότι βρισκόμαστε και πιο πάνω από αυτούς, άρα πιστεύουμε ότι η έκθεση αυτή θα επιβεβαιώνει την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας για το οποίο έχουμε δεσμευτεί", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    «Αν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, δεν θα έχουμε κάνει καλά τη δουλειά μας και όλοι θα κριθούμε γι αυτό», τονίζει σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στην εφημ. «Realnews», ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και προσθέτει πως «παρότι τίποτα δεν έχει κερδηθεί ακόμα, προχωράμε καλά και όσο προχωράμε με αυτούς τους ρυθμούς, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».

    [02] Στην Ολομέλεια το πόρισμα για Βατοπέδι

    Στην Ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί σήμερα το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδι, που απαρτίζεται από τις πέντε εκθέσεις των κομμάτων. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης αναμένεται να βρεθεί η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πρώην υπουργών.

    Στο μεταξύ, ως τις 30 Σεπτεμβρίου, ζητεί παράταση των εργασιών της, με ομόφωνη απόφαση των μελών της, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens και υπάρχει κατ' αρχήν σύμφωνη γνώμη και του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου.

    Όπως γνωστοποίησε ο Πρόεδρος τη Εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης, το ζητούμενο για την επιτροπή είναι "απλές σοβαρές ενδείξεις", που αναμένεται να προκύψουν μέχρι τέλους.

    Με μεγάλη προσοχή, σημείωσε, προετοιμάζεται η αποστολή κλιμακίου της επιτροπής στη Γερμανία με διευρυμένο αντικείμενο: την εξέταση των κ.κ. Κουτσενρόιτερ και Σίκατσεκ, αλλά και την προσπάθεια να καταθέσει ο φυγόδικος Μιχάλης Χριστοφοράκος.

    "Για μια διαπραγμάτευση με διαφανή τρόπο", έκανε λόγο ο κ.Σήφης Βαλυράκης.

    Νέα στοιχεια για την υπόθεση της Ζήμενς αναμένονται με την εξέταση του φακέλου του ΟΣΕ.

    Πρόσκληση εκ μέρους του πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης απηύθυνε με επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Siemens, Παναγιώτη Ξυνή, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, ώστε η εταιρεία να καταθέσει όλα τα στοιχεία που έχει στην Εξεταστική Επιτροπή, ενώ στην επιστολή υπογραμμίζεται πως "η αναζήτηση της αλήθειας και η συμβολή σε αυτή αποτελεί στοιχειώδη ηθική και πολιτειακή υπέρτατη υποχρέωση κάθε Έλληνα πολίτη ή νομικού προσώπου, πολύ δε περισσότερο όταν έχει εταιρική σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο και επιθυμεί να εξακολουθήσει να την έχει".

    Από την μεριά του, στην απαντητική του επιστολή προς τον κ. Παμπούκη, ο διεθύνων σύμβουλος της Siemens, Παναγιώτης Ξυνής, αναφέρει πως "θα επικοινωνήσουμε άμεσα με την Siemens AG προκειμένου να εξετάσουμε πρόσθετους τρόπους και δυνατότητες με τις οποίες θα μπορούσαμε να συνδράμουμε το έργο που επιτελεί η Εξεταστική Επιτροπή, επιπλέον των ενεργειών στις οποίες έχουμε ήδη προβεί", ενώ σε άλλο σημείο της επιστολής του αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως πιστεύει ότι "το μέλλον της Siemens στην Ελλάδα εξαρτάται άμεσα απο την πλήρη, ολοσχερή και με απόλυτη διαφάνεια συνεργασία μας".

    Ολόκληρη η επιστολή του υπουργού Επικρατείας έχει ως εξής:

    «Αξιότιμε κύριε Ξυνή,

    Όπως γνωρίζετε, η Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων διερευνά το σκάνδαλο των "μαύρων ταμείων" της SIEMENS, μέσα σε ένα κλίμα που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή και εν μέσω κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας για την Ελλάδα.

    Οι διερευνόμενες πράξεις έχουν έντονη ηθική απαξία και ζημιώνουν επίσης τη φήμη της εταιρείας σας, που πιστεύω θα θέλει να βάλει ένα οριστικό τέλος τόσο στην ιστορία αυτή όσο και σε αυτές τις πρακτικές. Έμπρακτα αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συμβάλετε με την πλήρη αποκάλυψη πράξεων παράνομων "χρηματοδοτήσεων" συγκεκριμένα καθώς και προσώπων που ενέχονται σε αυτές.

    Γιατί ευθύνη έχουν τόσο αυτοί που τα παίρνουν όσο και αυτοί που τα δίνουν. Η Κυβέρνησή μας έχει ως προτεραιότητα την ανόρθωση της αξιοπιστίας της χώρας μας, που ζημιώθηκε από τη διαφθορά, αιτία εν μέρει της κατάστασης στην οποία βρεθήκαμε. Και με τον Ελληνικό λαό να υποβάλλεται σε μεγάλη θυσία θέλοντας να κατακτήσει ένα καλύτερο και καθαρότερο αύριο.

    H εταιρεία σας υπήρξε από τους κυριότερους προμηθευτές του Δημοσίου τις τελευταίες δεκαετίες και συνεπώς συμμετέχει στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.

    Η αναζήτηση της αλήθειας και η συμβολή σε αυτή αποτελεί στοιχειώδη ηθική και πολιτειακή υπέρτατη υποχρέωση κάθε Έλληνα πολίτη ή νομικού προσώπου, πολύ δε περισσότερο όταν έχει εταιρική σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο και επιθυμεί να εξακολουθήσει να την έχει.

    Σας καλώ συνεπώς, εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Ελληνικής Κυβέρνησης να δώσετε άμεσα όλα τα στοιχεία που έχετε, η εταιρεία και ο όμιλος στον οποίο ανήκετε, καθώς και όσα προέκυψαν από την έρευνα που κάνατε με τη συνδρομή γνωστής διεθνώς δικηγορικής εταιρείας, στον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Σήφη Βαλυράκη και τα μέλη της, θέτοντας ένα τέλος σε αυτή τη θλιβερή ιστορία που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου αποκαλύπτοντας την αλήθεια.

    Την αλήθεια αυτή η εταιρεία σας την οφείλει. Και όλοι μας οφείλουμε την αλήθεια στον Ελληνικό λαό. Ηθικά, πολιτειακά, νομικά. Για να μπει μία οριστική τελεία, να αποδοθούν και να αναληφθούν συγκριμένες ευθύνες και να γίνει μία νέα αρχή.

    Μετά τιμής

    Χαράλαμπος Παμπούκης

    Υπουργός Επικρατείας»

    Ολόκληρη η απαντητική επιστολή του κ. Ξυνή έχει ως εξής:

    «Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

    Δια της παρούσας θα ήθελα να επιβεβαιώσω την παραλαβή της σημερινής επιστολής σας, την οποία έχουμε ήδη διαβιβάσει και στην Διοίκηση της Siemens AG.

    Κατ' αρχήν θα ήθελα να επισημάνω την προσωπική μου δέσμευση για την πλήρη επίλυση των σημαντικών θεμάτων που αντιμετωπίζει η Εξεταστική Επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου και οι δικαστικές αρχές και την διαρκή δέσμευσή μου για πλήρη συνεργασία και διαφάνεια.

    Την ανωτέρω δέσμευσή μου υπαγορεύει η μετά βεβαιότητας πίστη μου ότι το οφείλουμε στον Ελληνικό λαό, στα μέλη του Κοινοβουλίου και στους υπαλλήλους μας εδώ στην Ελλάδα. Και αυτό επειδή είναι το σωστό, αλλά και γιατί πιστεύω ότι το μέλλον της Siemens στην Ελλάδα εξαρτάται άμεσα απο την πλήρη, ολοσχερή και με απόλυτη διαφάνεια συνεργασία μας.

    Προσωπικός μου στόχος και στόχος και των λοιπών Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Siemens AE είνα να διαδραματίσει η νέα Siemens Ελλάδος έναν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο, συνδράμοντας στην προσπάθεια της Εξεταστικής Επιτροπής να αποκαλύψει πλήρως την αλήθεια.

    Γι' αυτό το σκοπό, θα επικοινωνήσουμε άμεσα με την Siemens AG προκειμένου να εξετάσουμε πρόσθετους τρόπους και δυνατότητες με τις οποίες θα μπορούσαμε να συνδράμουμε το έργο που επιτελεί η Εξεταστική Επιτροπή, επιπλέον των ενεργειών στις οποίες έχουμε ήδη προβεί.

    Θα επανέλθω το συντομότερο δυνατόν.

    Για την Siemens AE

    Πάνος Ξυνής

    Διευθύνων Σύμβουλος»

    Νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, ανέφερε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

    Ο κ. Καστανίδης δεν θέλησε να αναφερθεί στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι πρώτα πρέπει να λάβουν γνώση του περιεχομένου του οι συνάδελφοί του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ωστόσο, είπε ότι ο νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ, όπως άλλωστε και κάθε ποινικός νόμος.

    Όσον αφορά τις εκκρεμείς σκανδαλώδεις υποθέσεις, ανέφερε ο κ. Καστανίδης, υπάρχει ένα τεράστιο νομικό οπλοστάσιο που αντιμετωπίζει την παραγραφή και αποδίδει την προσήκουσα τιμωρία στους εμπλεκόμενους.

    [03] Α.Σαμαράς: "Στήριξη της ναυτιλίας"

    Την άμεση αποκατάσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και τη χάραξη ξεκάθαρης ναυτιλιακής πολιτικής, υποσχέθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σήμερα σε παράγοντες της ελληνικής ναυτιλίας.

    Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε καθαρά υπέρ της άρσης καμποτάζ, λέγοντας δε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει με ημίμετρα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι στον ελλαδικό χώρο υπάρχει μεγάλη ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε συνολικά τη λιμενική μας πολιτική.

    Ακολούθως άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, "τριχοτόμησε" το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και κατάργησε τα δύο υπουργεία που αφορούν τη ναυτιλία και τον τουρισμό.

    Είναι σαν η Σαουδική Αραβία να κλείνει το υπουργείο πετρελαίων της, ανέφερε ο κ. Σαμαράς, λέγοντας ότι "τουρισμός και ναυτιλία προσφέρουν μαζί πάνω από το 30% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της χώρας μας".

    Ο Α. Σαμαράς δεσμεύτηκε ακόμη για "τη διατήρηση θεσμών του νόμου 89 και των ειδικών φορολογικών καθεστώτων που προστατεύονται από το Σύνταγμα, ώστε να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα της εμπορικής ναυτιλίας".

    Δεσμεύτηκε ακόμη για την αποτελεσματική υπεράσπιση των συμφερόντων της ελληνικής ναυτιλίας σε επίπεδο κρατών και σε όλα τα διεθνή φόρα, καθώς επίσης για την άμεση αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και την προβολή της ελκυστικότητας του ναυτικού επαγγέλματος, ώστε να ενισχυθεί η προσέλευση νέων ανθρώπων και να καταπολεμηθεί η ανεργία.

    Ο Α. Σαμαράς τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων για τη σωστή και άμεση αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων της ακτοπλοΐας, καθώς αυτό θα συμβάλλει στην ανάπτυξη. "Δεσμευόμαστε ακόμη για τη σωστή και δίκαιη αντιμετώπιση των παρωχημένων συνδικαλιστικών αντιλήψεων που καταστρέφουν την προσέλκυση επενδύσεων, τουρισμού και εμπορίου", ανέφερε ο κ. Σαμαράς και έφερε ως παράδειγμα το κρουαζιερόπλοιο "Ζενίθ" .

    Είναι καιρός η Ελλάδα να στηρίξει τη ναυτιλία για να βγει από την κρίση, είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να πετύχει αυτό που έχει η ναυτιλία μας εδώ και πολλά χρόνια, ανταγωνιστικότητα. "Ανταγωνιστικότητα παντού είναι το σύνθημά μας", ανέφερε ο κ. Σαμαράς και κάλεσε τους παράγοντες της ελληνικής ναυτιλίας "να παντρέψουν" την Ελλάδα με την ανταγωνιστικότητα.

    [04] Ιρανική ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

    Το Ιράν στέλνει πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό ραδιόφωνο -- η πρωτοβουλία θεωρείται προκλητική από το Ισραήλ, το οποίο κατηγορεί την Τεχεράνη πως εξοπλίζει τους ισλαμιστές της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας.

    Την ίδια ώρα, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) απευθύνει έκκληση για την άρση του αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας, εκτιμώντας ότι "το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκεται στο χειρότερο σημείο του".

    "Για να βγει ο πληθυσμός του 1,5 εκατομμυρίου Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας από την επισφαλή κατάσταση στην οποία έχει βυθιστεί, δεν αρκεί η ανθρωπιστική βοήθεια. Η μόνη διαρκής λύση συνίσταται στην άρση του αποκλεισμού", αναφέρει η ΔΕΕΣ σε ανακοίνωσή της με τίτλο "Αποκλεισμός της Γάζας: ούτε μια χρονιά ακόμη".

    Ένα πλοίο που αναχώρησε χθες Κυριακή και ένα δεύτερο που θα έχει αποπλεύσει μέχρι την Παρασκευή, μεταφέρουν τρόφιμα, οικοδομικά υλικά και παιχνίδια. Τα πλοία συμμετέχουν στις διεθνείς προσπάθειες για να διακοπεί η απομόνωση που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το ιρανικό ραδιόφωνο.

    "Μέχρι να τερματιστεί ο αποκλεισμός της Γάζας, το Ιράν θα συνεχίσει την αποστολή βοήθειας με πλοία", δήλωσε αξιωματούχος της ιρανικής οργάνωσης για την Προστασία του Παλαιστινιακού Έθνους.

    Αξιωματούχος της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου είπε ότι 100.000 Ιρανοί έχουν δηλώσει εθελοντές για εν δυνάμει πλήρωμα των πλοίων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, γράφει σήμερα η εφημερίδα "Ιράν".

    Παράλληλα οι Φρουροί της Επανάστασης, ο επίλεκτος στρατός του ιρανικού καθεστώτος, ανακοίνωσαν ότι δεν προτίθενται να συνοδεύσουν πλοία που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία τους.

    "Ένα τέτοιο θέμα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη", δήλωσε ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, ο διοικητής των Πασνταράν, ο οποίος σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, "διέψευσε" τις πληροφορίες για το θέμα αυτό.

    Ο αγιατολάχ Αλί Σιραζί, εκπρόσωπος του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στους Φρουρούς της Επανάστασης, είχε δηλώσει στις 6 Ιουνίου ότι "οι ναυτικές δυνάμεις των Φρουρών" ήταν "πανέτοιμες να συνοδεύσουν στολίσκους με ανθρωπιστική βοήθεια που προέρχεται από όλο τον κόσμο για τον καταπιεσμένο λαό της Γάζας", αν ο Ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης δώσει τη σχετική εντολή.

    Η ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος προτίθεται να στείλει σύντομα δύο πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους του θύλακα της Γάζας, όπου έχει επιβληθεί αυστηρός ισραηλινός αποκλεισμός.

    Το Ιράν δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ και υποστηρίζει τα παλαιστινιακά ισλαμιστικά κινήματα, κυρίως τη Χαμάς.

    Ισραηλινή ερευνητική επιτροπή

    Αποτελούμενη από συντηρητικούς και προχωρημένης ηλικίας δικαστές, από ξένους παρατηρητές χωρίς δικαίωμα ψήφου και χωρίς να έχει το δικαίωμα να ανακρίνει τους στρατιώτες, η ερευνητική επιτροπή του Ισραήλ για την αιματηρή επίθεση της 31ης Μαΐου εναντίον του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα δεν έχει τίποτε που να ανησυχεί τις ισραηλινές αρχές.

    Η σύσταση αυτής της "ανεξάρτητης δημόσιας επιτροπής" απαντά σε δύο ανάγκες, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου: "Να διαφυλαχθεί η ελευθερία δράσης των στρατιωτών μας και να αποδειχθεί ότι οι ενέργειές μας είχαν αμυντικό χαρακτήρα και ήταν άρα δικαιολογημένες" από πλευράς διεθνούς δικαίου.

    Ο Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι η εν λόγω επιτροπή δεν θα μπορεί να ανακρίνει απ' ευθείας τους στρατιωτικούς που εμπλέκονται στο επεισόδιο, με εξαίρεση τον αρχηγό του επιτελείου Γκάμπι Ασκενάζι.

    Είτε επιδοκιμάζουν είτε επικρίνουν τη σύσταση της επιτροπής, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν όλα ότι έχει στόχο μόνο να δικαιολογήσει εκ των υστέρων την αναχαίτιση, στις 31 Μαΐου, του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα. Η ισραηλινή επιχείρηση είχε αποτέλεσμα το θάνατο 9 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων.

    Η Τουρκία "δεν έχει εμπιστοσύνη" στο ότι η επιτροπή που συγκρότησε το Ισραήλ θα οδηγήσει σε αμερόληπτη έρευνα, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Σύμφωνα με τον Νταβούτογλου, "η Τουρκία επιμένει στη συγκρότηση μιας επιτροπής έρευνας "υπό τον άμεσο έλεγχο του ΟΗΕ, σε μια έρευνα αμερόληπτη με τη συμμετοχή της Τουρκίας και του Ισραήλ".

    "Εάν δεν συσταθεί μια διεθνής επιτροπή και εάν τα δικαιολογημένα αιτήματα της Τουρκίας εξακολουθήσουν να αγνοούνται, η Τουρκία θα έχει το δικαίωμα να επανεξετάσει μονομερώς τις σχέσεις της με το Ισραήλ και να επιβάλει κυρώσεις", τόνισε ο Νταβούτογλου.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής, ο συνταξιούχος δικαστής του ισραηλινού Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιάακοβ Τίρκελ, 75 χρόνων, έχει φήμη συντηρητικού δικαστή, θεωρείται ανεξάρτητο πνεύμα και πριν ακόμη από το διορισμό του είχε εκφραστεί δημόσια εναντίον κάθε ιδέας επιβολής κυρώσεων για την επιδρομή.

    Τα δύο άλλα ισραηλινά μέλη της επιτροπής είναι ο καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου Σαμπτάι Ρόζεν, 93 ετών, και ο απόστρατος στρατηγός Αμός Χορέβ, 86 ετών.

    Ως ξένους "παρατηρητές", το Ισραήλ κάλεσε τον Ντέιβιντ Τρίμπλ, 66 ετών, πρώην αρχηγό του Ενωτικού Κόμματος του Όλστερ και βραβευμένο με το Νόμπελ Ειρήνης 1998, και τον Κεν Ουότκιν, 59 ετών, έναν πρώην δημόσιο κατήγορο του καναδικού στρατού.

    Σύμφωνα με τον Τύπο, ο λόρδος Τρίμπλ, συντηρητικός προτεστάντης, συμμετείχε πρόσφατα στην πρωτοβουλία "Φίλοι του Ισραήλ", μια ομάδα διεθνών προσωπικοτήτων που υπερασπίζεται το δικαίωμα ύπαρξης του εβραϊκού κράτους.

    Η εντολή των δύο παρατηρητών είναι περιορισμένη: δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου όσον αφορά τις εργασίες και τα συμπεράσματα της επιτροπής.

    Η επιτροπή θα εξετάσει ουσιαστικά κατά πόσον η ισραηλινή επιδρομή και ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας συμφωνούν με το διεθνές δίκαιο.

    [05] Συνάντηση για τις προμήθειες

    Συνάντηση των γενικών γραμματέων των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών με τους προμηθευτές προκειμένου να βρεθεί μια λύση ώστε να συνεχιστεί η ομαλή ροή των υλικών που προμηθεύονται τα νοσοκομεία, θα γίνει το απόγευμα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    «Γνωρίζουμε τι συμβαίνει με τις προμήθειες και ελπίζουμε ότι θα λήξει αυτή η διαδικασία της μη παροχής υλικών προς τα νοσοκομεία», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση υιοθετεί τη φρασεολογία της υπουργού Υγείας περί εκβιασμού από τους προμηθευτές, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε πως «πρόκειται για μια κατάσταση που την παρακολουθούμε και την αντιμετωπίζουμε με τον πιο πρόσφορο δυνατό τρόπο» και ανέφερε ότι είναι γνωστές οι τεράστιες μαύρες τρύπες που υπάρχουν στα νοσοκομεία.

    Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι η κυβέρνηση βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ένα τεράστιο χρέος ύψους 6 δισ. ευρώ προς τους προμηθευτές, από τα οποία, στα τέλη Δεκεμβρίου, αποχρέωσε τα 1,2 δισ. και κατόπιν ζήτησε από τους προμηθευτές να γίνει διακανονισμός με μια έκπτωση περίπου 15%.

    Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε "λογική" και "θεμιτή" αυτή την έκπτωση, εάν συνυπολογιστεί και το ότι τόσα χρόνια γινόταν υπερτιμολόγηση των υλικών που προμηθεύονταν τα νοσοκομεία «μέχρι να φτάσουμε να πούμε ότι γινόταν ένα τεράστιο πάρτι στα νοσοκομεία και τη δημόσια περίθαλψη».

    «Βλέπουμε κάποιους προμηθευτές να αντιδρούν», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής και είπε ότι «καθένας έχει τα συμφέροντά του», όμως η κυβέρνηση βλέπει το δημόσιο συμφέρον και δεν σταματά τη συζήτηση με τους προμηθευτές.

    Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες της ΝΔ για κατάρρευση των νοσοκομείων, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι η ΝΔ κληροδότησε τη σημερινή κυβέρνηση με το τεράστιο χρέος και πρόσθεσε ότι «θα έπρεπε να είναι πιο φειδωλή στο να μέμφεται την κυβέρνηση και να μιλάει για διαχείριση των νοσοκομείων».

    κόμη, ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι το προσωπικό των νοσοκομείων είναι από τις ελάχιστες εξαιρέσεις που έχει εξαιρεθεί από την αναστολή των προσλήψεων και τόνισε ότι «δεν θα αφήσουμε τα νοσοκομεία χωρίς προσωπικό».

    Ερωτηθείς πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση εάν ζητήσει η τρόικα περικοπές στα νοσοκομεία, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «περικοπές που να έχουν άμεση σχέση με την υγεία του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να δεχτούμε».

    «Το θέμα δεν είναι να περικόψουμε δαπάνες, αλλά να σταματήσουμε το πάρτι που γινόταν και το κάνουμε», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι υπάρχουν στοιχεία που φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει εξοικονόμηση και με καλύτερο αποτέλεσμα στην παροχή των υπηρεσιών και ότι «άρα δεν πιστεύουμε ότι θα τεθεί τέτοιο ζήτημα από κανέναν».

    «Ήδη η κυβέρνηση και η υπουργός Υγείας ασχολούνται με την καταβολή υπερωριών, οι οποίες έρχονται από πολλά χρόνια πριν και είναι αντιληπτό ότι ειδικά στις σημερινές καταστάσεις αντιμετωπίζονται με τον δέοντα τρόπο, αλλά φυσικά μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε.

    Συμπλήρωσε ακόμη ο κ. Πεταλωτής ότι «πάντως αναγνωρίζουμε ότι οι εφημερίες αυτές θα πρέπει να πληρωθούν και ήδη άρχισαν να καταβάλλονται».

    ΝΔ: Κατάρρευση των νοσοκομείων

    Για κατάρρευση των νοσοκομείων κάνει λόγο σε δήλωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της ΝΔ Μάριος Σαλμάς.

    Ο κ. Σαλμάς τονίζει ότι μέχρι σήμερα τα νοσοκομεία με το ΕΣΥ παρείχαν δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες παρά τα όποια χρηματοδοτικά προβλήματα και προσθέτει:

    «Σήμερα, για πρώτη φορά, οι πολίτες της χώρας μας δεν λαμβάνουν σωστές υπηρεσίες Υγείας, μιας και τα νοσοκομεία κατέρρευσαν. Μειώθηκε το προσωπικό, μειώθηκε ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων, τα εργαστήρια αδυνατούν για τις βασικές εξετάσεις, λείπουν βασικά φάρμακα και, παράλληλα, τα χρέη διογκώνονται υπέρμετρα. Επειδή, υπεύθυνος για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι ο πρωθυπουργός και επειδή η ετήσια πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για το έλλειμμα των νοσοκομείων ήταν 800 εκατ. ευρώ και έχουμε φτάσει, ήδη, στο 1 δισ. ευρώ, πλέον, η ευθύνη είναι στον ίδιο τον πρωθυπουργό».

    [06] Εθνική τραγωδία

    Επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια --τρόφιμα και φάρμακα-- εστάλη αεροπορικώς σήμερα στο νότιο Κιργιστάν, όπου από τις εθνοτικές συγκρούσεις ανάμεσα σε Ουζμπέκους και Κιργίζιους έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 124 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 1.600.

    Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στην πόλη Ος μεταφέροντας την βοήθεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Ρωσία και άλλες χώρες, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Ο τερματικός σταθμός του αεροδρομίου του Ος είναι έρημος με εξαίρεση την παρουσία φρουρών ασφαλείας. Ειδικές δυνάμεις περιπολούν στον διάδρομο αποπροσγείωσης και στρατιώτες φρουρούν την κεντρική είσοδο.

    Στο μεταξύ, νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στην περιοχή, αναγκάζοντας σε φυγή προς το Ουζμπεκιστάν πλήθη προσφύγων, οι περισσότεροι από τους οποίους κατηγορούν τις τακτικές δυνάμεις της χώρας ότι βοηθούν τις ένοπλες συμμορίες στις σφαγές μελών της ουζμπεκικής μειονότητας.

    Στην πόλη Ος, τη δεύτερη μεγαλύτερη του Κιργιστάν, σποραδικά πυρά ακούγονταν σήμερα στους δρόμους, όπου τα απανθρακωμένα πτώματα και τα πυρπολημένα σπίτια μαρτυρούν τη βία και τις μάχες που προηγήθηκαν, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Στο Τζαλαλαμπάντ, άλλη πόλη κοντά στη μεθόριο με το Ουζμπεκιστάν, η κατάσταση παραμένει επίσης τεταμένη, όπως και στην Ος, και μαίνονται πυρκαγιές, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Κιργιστάν AKIpress.

    Τα βίαια επεισόδια μεταξύ Κιργίζιων και της ουζμπεκικής μειονότητας στο νότιο τμήμα του Κιργιστάν ξέσπασαν τη νύχτα της 10ης προς ξημερώματα της 11ης Ιουνίου στην Ος.

    Η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν παραδέχθηκε σήμερα ότι δυσκολεύεται να ελέγξει την κατάσταση στο νότο της χώρας παρά την κινητοποίηση του στρατού, την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας και τη διαταγή που έδωσε στις τακτικές δυνάμεις να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση.

    Την ίδια στιγμή οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που καταφτάνουν στο Ουζμπεκιστάν διηγούνται όλοι τις ίδιες ιστορίες: ένοπλες συμμορίες που αποτελούνταν από Κιργίζιους και υποστηρίζονταν από ένστολους άνδρες των τακτικών δυνάμεων είναι αυτές που κατέσφαξαν τους Ουζμπέκους τις τελευταίες ημέρες.

    Ένας αξιωματικός μονάδας τεθωρακισμένων του Κιργιστάν, ο Μπαχτιόρ Σαρίποφ, διηγείται ότι εγκατέλειψε το στρατό από το φόβο που αισθάνθηκε και τον αποτροπιασμό του όταν είδε τους συναδέλφους του να ανοίγουν πυρ σε αμάχους της ουζμπεκικής κοινότητας του νοτίου Κιργιστάν.

    Οι αρχές του Ουζμπεκιστάν προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες σε τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα των χιλιάδων προσφύγων που φτάνουν στη χώρα από το νότιο Κιργιστάν.

    Οι πρόσφυγες που περνούν στα σύνορα μεταφέρονται σε σχολεία, εργοστάσια και σε κάθε άλλο διαθέσιμο κτίριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπευθύνων του υπουργείου Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης και της αστυνομίας, περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στο ανατολικό Ουζμπεκιστάν.

    Στο μεταξύ, συναντάται εκτάκτως σήμερα στη Μόσχα μια συμμαχία των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ υπό την ηγεσία της Ρωσίας για να συζητήσει τα μέτρα "μέτρα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Κιργιστάν, την πρόληψη των συγκρούσεων μεταξύ των εθνοτήτων, την αποκατάσταση της τάξης και την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών", δήλωσε υπεύθυνος της συμμαχίας αυτής, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

    Την έκτακτη σύνοδο των γραμματέων της Οργάνωσης της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ODKB), τη στρατιωτική αυτή συμμαχία της οποίας το Κιργιστάν είναι μέλος, συγκάλεσε ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προσέθεσε η ίδια πηγή.

    Το Σάββατο, ο Μεντβέντεφ απέρριψε αίτημα της προσωρινής κυβέρνησης της χώρας για ρωσική στρατιωτική επέμβαση.

    Παράλληλα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε σήμερα ότι εκπροσωπείται στο Κιργιστάν από δύο ειδικούς απεσταλμένους.

    Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον δήλωσε ότι είναι "ιδιαίτερα ανήσυχη" για τις συγκρούσεις στη χώρα αυτή και τόνισε ότι ο απεσταλμένος θα επιστρέψει σύντομα στην περιοχή.

    "Ηλθα σε επαφή με τον ειδικό αντιπρόσωπό μας, ο οποίος θα επιστρέψει στην περιοχή για να δει τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε για να προσφέρουμε βοήθεια", τόνισε και υπογράμμισε ότι κρίνει πολύ σημαντική την εγκαθίδρυση μιας σταθερής κυβέρνησης στο Κιργιστάν.

    Παράλληλα η Τουρκία και η Κίνα ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα στείλουν αεροσκάφη για τον επαναπατρισμο των πολιτών τους που βρίσκονται στο Κιργιστάν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 June 2010 - 14:30:45 UTC