Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Τα σενάρια υπονομεύουν τις προσπάθειες"
  • [02] Παράταση για πλειστηριασμούς
  • [03] Συνεχίζουν την αποχή

  • [01] "Τα σενάρια υπονομεύουν τις προσπάθειες"

    «Ποιος ξέρει, ίσως η Ελλάδα να ηγηθεί μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής ατζέντας μεταρρυθμίσεων, ούσα η πρώτη (που μπήκε σε αυτές λόγω της κρίσης) και ούσα η πρώτη που θα εξέλθει (από την κρίση)» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου μιλώντας στην Βιέννη, ως κεντρικός εισηγητής στο δείπνο της Εαρινής Συνάντησης του Institute of International Finance. Τον πρωθυπουργό προλόγισε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου και πρόεδρος της Deutsche Bank, Ζόζεφ Άκερμαν. Το Ινστιτούτο έχει ως μέλη του πάνω από 400 οικονομικά Ινστιτούτα διεθνώς, ενώ στις συναντήσεις του συμμετέχουν ανώτατοι εκπρόσωποι Οικονομικών Οίκων, τραπεζών και οικονομικών επιτελείων διαφόρων κυβερνήσεων.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα επιχειρεί την ανάταξη της οικονομίας της και υπογράμμισε ότι «ζητάμε τον αναγκαίο σεβασμό και ηρεμία ώστε να κάνουμε την δουλειά μας κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, ώστε οι πολίτες μας να μην τρομοκρατούνται κάθε μέρα με φήμες για απώλεια των χρημάτων τους, για επιστροφή στην δραχμή και για έξοδο από την ευρωζώνη».

    «Αυτά είναι ανοησίες, και ταυτόχρονα είναι επικίνδυνες (πρακτικές) καθώς υπονομεύουν τις προσπάθειες μας να προχωρήσουμε τις αλλαγές στην χώρα μας» επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πήρε τα μέτρα, προχωρά σε αλλαγές και με το πακέτο του μηχανισμού στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, ασκεί μια πολιτική ώστε «να αποφύγουμε την πτώχευση και να αποκλείσουμε την έξοδο από την Ευρωζώνη».

    «Θεωρίες για πτώχευση, "κουρέματα" και έξοδο από την ευρωζώνη δείχνουν σημαντική έλλειψη ιστορικής προοπτικής και κατανόησης των βασικών κανόνων της ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας» υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου.

    «Η πρόκληση είναι κοινή για όλους, οι θεσμοί μας είναι ακόμα αδύναμοι ώστε να χρησιμοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητές μας για να αντιμετωπίσουμε τις γρήγορες παγκόσμιες αλλαγές, αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι πολίτες ζητούν από εμάς να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στις ζωές τους, ένα αίσθημα ασφαλείας, πραγματικής διαφάνειας με ένα ξεκάθαρο κοινό σχέδιο και μια ανάγκη συμμετοχής στον χειρισμό των πολύπλοκών διεθνών καταστάσεων» είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «αυτό θα είναι μια πρόκληση διακυβέρνησης εθνική, περιφερειακή και παγκόσμια για όλους μας».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «τραγική κατάσταση που κληρονομήσαμε», επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι φτωχή αλλά υπήρξε κακοδιαχείριση με ένα πελατειακό πολιτικό σύστημα, αιχμάλωτο συμφερόντων και προνομίων και με ένα αναποτελεσματικό, τεράστιο, διεφθαρμένο και γραφειοκρατικό κράτος.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση έλαβε εντολή πριν 8 μήνες για μεγάλες αλλαγές, τόνισε ότι η κυβέρνηση ήδη έχει προχωρήσει σε αυτόν τον δρόμο, προσθέτοντας ότι το «πρώτο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας και το κάναμε με σκληρά μέτρα με επείγοντα χαρακτήρα, ενώ από την άλλη εργασθήκαμε μαζί με τους εταίρους μας για την δημιουργία του πακέτου στήριξης».

    «Τα χρήματα αυτά είναι δάνεια που πρέπει να επιστραφούν, είναι ένα πακέτο στήριξης της Ελλάδας και όχι επιστροφής σε αρνητικές πρακτικές, όσο κι αν η κρίση είναι επώδυνη, εγώ βλέπω μια ευκαιρία να εξέλθουμε ισχυρότεροι με μια κοινωνία και οικονομία βιώσιμη» τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αισθάνεται υπερήφανος για όσα επέτυχε η κυβέρνηση αυτήν την περίοδο και πρόσθεσε ότι βλέπει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι ορατά τα πρώτα σημάδια στροφής και επανέλαβε τους στόχους της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2014, για μείωση του χρέους από το 2013, ενώ πρόσθεσε ότι το έλλειμμα το 2010 θα μειωθεί κατά 5,5 μονάδες από το 13,6% στο 8,1% του ΑΕΠ.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση σε ότι αφορά την Στατιστική Υπηρεσία, το φορολογικό σύστημα -«όπου χρησιμοποιούμε την τεχνογνωσία του ΔΝΤ για την καλύτερη συλλογή των φόρων»- τις αλλαγές στην δημόσια διοίκηση με την ανάρτηση των αποφάσεων στο Διαδίκτυο, καθώς και τις Εξεταστικές Επιτροπές, με σκοπό την διαφάνεια στον δημόσιο βίο, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών, «καθώς πολυεθνικές, όπως η Siemens, και δημόσιοι λειτουργοί έκαναν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

    Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον «Καλλικράτη», καθώς και στην απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης επιχειρήσεων, και το νέο ασφαλιστικό.

    «Σκοπός μου είναι ο πλήρης αναπροσανατολισμός της ελληνικής οικονομίας» είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Με βάση τα στοιχεία που προανέφερε ο πρωθυπουργός, τόνισε στη συνέχεια ότι η Ελλάδα είναι μέσα στους στόχους του προγράμματος που έθεσε και σκοπεύει να παραμείνει σε αυτούς.

    Θέτοντας το ρητορικό ερώτημα για «κοινωνική αναταραχή» ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο ελληνικός λαός είναι περήφανος λαός και θέλει αλλαγές και πρόσθεσε ότι «οι δημοσκοπήσεις «σήμερα» δείχνουν πως αν είχαμε εκλογές θα κερδίζαμε με 45%, δηλαδή καλύτερα από τις προηγούμενες, το 55% των Ελλήνων στηρίζει το πρόγραμμα».

    Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως δεν τον ενδιαφέρει αν αυτή θα είναι η μοναδική του πρωθυπουργική θητεία, «έκανα ότι πίστευα πως ήταν αναγκαίο για να σώσω την Ελλάδα από την καταστροφή και θα κάνω ότι χρειαστεί για πάει η χώρα μου μπροστά και να βγει από την κρίση».

    Αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι ισχυρές και παίζουν ισχυρό ρόλο στις γειτονικές μας οικονομίες καθώς και στην Μαύρη Θάλασσα, προσθέτοντας ότι το πρόβλημά τους είναι το εσωτερικό χρέος μας.

    «Γιβ αυτό το πακέτο ΕΕ-ΔΝΤ προβλέπει ένα πακέτο στήριξης 10 δισ., ένα δίχτυ ασφαλείας γιβ αυτές αν χρειαστεί» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Ο πρωθυπουργός πέραν των δημοσιονομικών και άλλων μέτρων, αναφέρθηκε και στο αναπτυξιακό σκέλος του προγράμματος, λέγοντας πως η Ελλάδα έχει δεχθεί το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα και έφερε ως παράδειγμα χώρες όπως το Κατάρ, το Αμπού Ντάμπι, την Λιβύη, την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, την Ρωσία και την Ιταλία που έχουν δείξει ενδιαφέρον, αλλά και έχουν υπογράψει στρατηγικής σημασίας αποφάσεις στην ενέργεια.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε σε αυτό το σημείο ότι η Ελλάδα έχει γίνει αντικείμενο ανάλυσης από διαφόρους που δεν έχουν γνώση της χώρας, από δημοσιογράφους που ενδιαφέρονται για μια «ιστορία», από ακαδημαϊκούς που ενδιαφέρονται για επιβεβαίωση των θεωριών τους, από πολιτικούς που για μικροκομματικούς λόγους ενδιαφέρονται να επικρατήσουν των τοπικών αντιπάλων τους και από λαϊκιστές που δημιουργούν στερεότυπα για να αποφύγουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν οι κοινωνίες τους.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλα αυτά «υπονομεύουν τις καλύτερες προσπάθειές μας και δυναμιτίζουν τις θυσίες του ελληνικού λαού και αυτό είναι ξεκάθαρα άδικο».

    «Οι τελευταίοι οκτώ μήνες ήταν μια δοκιμασία για την Ελλάδα και για την Ευρώπη» ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «σίγουρα μπορούσαμε να αντιδράσουμε γρηγορότερα, όμως αν τέσσερεις μήνες πριν έλεγες ότι η Ευρώπη θα δημιουργούσε μηχανισμό στήριξης και η Ελλάδα θα έμπαινε στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, θα σε πίστευαν λίγοι».

    «Το σημαντικό είναι πως η Ευρώπη έχει αντιδράσει, τώρα πρέπει να εργασθούμε για ένα μόνιμο ταμείο στήριξης, για ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα χρηματοδοτείται αναλογικά από τα μέλη της ευρωζώνης» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να ενισχυθεί και η ανάπτυξη μέσα από ίδιους ευρωπαϊκούς πόρους, όπως τα «πράσινα» ομόλογα, «φόροι άνθρακα» κλπ.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι απαιτείται και ένα πιο διαφανές και αποτελεσματικό οικονομικό ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθώς και η επανεξέταση μιας σειράς μέχρι τώρα οικονομικών εργαλείων και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει μαζί με την Καγκελάριο Μέρκελ, τον Πρόεδρο Σαρκοζύ και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Γιούνγκερ.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι μετά και από συζητήσεις που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμπα, η ρύθμιση των διεθνών αγορών πρέπει να είναι στην ατζέντα του επόμενου G-20.

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ. Ο κ. Παπανδρέου στην επίσκεψη εργασίας στη Βιέννη συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, τον υπουργό επικρατείας Χάρη Παμπούκη και τον υπουργό οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

    «Τιμούμε τις συμφωνίες μας»

    Τιμούμε τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει και θα αποπληρώσουμε τα δάνειά μας όλα στο ακέραιο, είπε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση μετά την ομιλία του στη Βιέννη, στην Εαρινή Συνάντηση του Institute of International Finance.

    Η ερώτηση αφορούσε το ποιός εγγυάται ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνειά της και μήπως είναι οι Ευρωπαίοι που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα.

    Ο πρωθυπουργός δέχθηκε και δεύτερη ερώτηση από τον επικεφαλής της μεγάλης αυστριακής τράπεζας Erste Bank, η οποία "διόρθωνε" την πρώτη ερώτηση και επικεντρωνόταν στο πως η Ελλάδα θα ανταπεξέλθει στο σκληρό ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

    Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι το μεγάλο πρόβλημα ήταν η τεράστια γραφειοκρατία και η διαφθορά και τόνισε ότι μέλημά μας και προτεραιότητά μας είναι η μείωση αυτών των φαινομένων, γι αυτό υπάρχει και η σχετική νομοθεσία καθώς σκοπός είναι η Ελλάδα να πάει σε ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο.

    Με την ευκαιρία αυτή, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυνατότητες που έχουν οι τουρίστες στην Ελλάδα, στη νέα νομοθεσία για την πράσινη ανάπτυξη που προωθεί η κυβέρνηση, στην εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού, καθώς και στα υψηλής ποιότητας μεσογειακά προϊόντα της ελληνικής γεωργίας.

    Ο κ. Παπανδρέου προσκάλεσε επενδύσεις στην Ελλάδα τονίζοντας πως η οικονομία θα είναι ανταγωνιστική, μη παραλείποντας να αναφερθεί στην πολύ καλή μόρφωση της νέας γενιάς και επισημαίνοντας ακόμη μία φορά το έμπρακτο ενδιαφέρον που έχουν δείξει μια σειρά από χώρες για ενεργειακές συμφωνίες με την Ελλάδα και βεβαίως το ενδιαφέρον της Κίνας και τις επενδύσεις της στο λιμάνι του Πειραιά. Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον της Ελλάδας να προσεγγίσει τους γείτονές της.

    Τέλος, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου και πρόεδρος της Deutsche Bank Ζόζεφ Άκερμαν κλείνοντας τις εργασίες της εαρινής συνάντησης του Ινστιτούτου εξήρε την ομιλία του κ. Παπανδρέου, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει γιατί έχει αποφασισμένο πρωθυπουργό.

    Εξασφαλισμένες οι δόσεις του πακέτου στήριξης

    Τη διαβεβαίωση ότι και η δεύτερη και η τρίτη δόση του «πακέτου» στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι εξασφαλισμένες παρείχε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προανήγγειλε, εξάλλου, τις δράσεις της κυβέρνησης οι οποίες υλοποιούνται έως το τέλος Ιουνίου, καταληκτική ημερομηνία της αξιολόγησης της χώρας μας.

    Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως αναπόσπαστο κομμάτι της στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι το ποσό των 110 δισ. ευρώ, την πρώτη δόση του οποίου έχουμε ήδη λάβει τον περασμένο μήνα.

    Ανακοίνωσε ότι αναμένουμε την επίσκεψη κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και ΕΕ, οι οποίοι θα κάνουν την Έκθεση Αξιολόγησης του πρώτου τριμήνου της πορείας του Προγράμματος τον Ιούλιο, έτσι ώστε να έχουμε την εκταμίευση της δεύτερης δόσης τον Σεπτέμβριο.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα πάει καλά, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι προχωράμε σωστά και προχωράμε και στους χρόνους, επικαλούμενος τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου που απεικονίζουν στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού μια πάρα πολύ σημαντική μείωση του ελλείμματος 39%. Η μείωση - όπως εξήγησε ο υπουργός - βασίζεται σε μια αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού κατά (πάνω από) 8% - η οποία υπολείπεται μεν λίγο από τους στόχους, υπερκαλύπτεται δε από μια πολύ σημαντική μείωση των δαπανών που ξεπερνά το 10%, πολύ πάνω δηλαδή από το στόχο.

    «Είμαστε λοιπόν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι προχωρώντας με αυτό το ρυθμό και γνωρίζοντας ότι τίποτα δεν έχει κερδηθεί μέχρι τέλος του έτους, θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί, για μείωση του ελλείμματος κατά 40%, από το 13,6% του ΑΕΠ στο 8,1% . Προχωράμε καλά και ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει», ανέφερε.

    Διευκρίνισε ότι στην πρώτη αξιολόγηση η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει ότι έχει υλοποιήσει περίπου 28 δράσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί και διαβεβαίωσε ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είτε έχουν υλοποιηθεί είτε έχουν δρομολογηθεί, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος κανένας για την ολοκλήρωσή τους πριν από το τέλος του Ιουνίου, καταληκτική περίοδος της πρώτης αξιολόγησης. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο Δημοσιονομικής ευθύνης, το νομοσχέδιο για την σύσταση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη δημοσίευση στο Διαδίκτυο όλων των αποφάσεων για δαπάνες. Ολοκληρώνοντας την πρωτολογία του, τόνισε ότι υπάρχει μια σειρά από νομοσχέδια που βρίσκονται μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα, υπενθυμίζοντας τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, για την οποία η δέσμευση είναι για το Φθινόπωρο, όμως το σχέδιο νόμου κατατίθεται εντός του μηνός στη Βουλή.

    Απαντώντας σε επιμέρους ερώτημα του προέδρου του ΛΑΟΣ, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να προσαρμοστεί και πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά - το κάνουμε κι εμείς για τον δημόσιο πυλώνα - για το πώς θα ισχυροποιηθεί τον επόμενο καιρό μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις στρατηγικού χαρακτήρα για να μπορέσει να συνεχίσει, σε ένα εξαιρετικό ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, να είναι πυλώνας ανάπτυξης στη χώρα με δίκαιο τρόπο για τους πολίτες, με σωστές υπηρεσίες χωρίς υπερβολικά κέρδη και με μια συμπεριφορά που το καθιστά αρωγό της ελληνικής κοινωνίας, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο, έχει απεριόριστη ρευστότητα από την ΕΚΤ ενώ η δημιουργία του νέου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης θα το θωρακίσει περαιτέρω έτσι ώστε να επανέρχεται η ρευστότητα στην πραγματική Οικονομία, καθώς επίσης υπάρχει μια δειλή αύξηση των δανειοδοτήσεων, κάτι το οποίο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε να πληροφορηθεί αν θα δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις τραπεζών «με την Εθνική, την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να γίνουν τρεις - τέσσερις δυνατοί οργανισμοί που θα εξασφαλίσουν την πίστη του καταθέτη» κι ακόμη αν είναι εξασφαλισμένη η τρίτη δόση του «πακέτου στήριξης», αν θα επιβληθούν άλλα μέτρα, κι ακόμη ζήτησε από τον υπουργό να ξεκαθαρίσει ότι η χώρα δεν πτωχεύει.

    Σημείωσε ότι οι «φήμες και τα παπαγαλάκια» κυριαρχούν στη χώρα, κι «ενώ ήταν μια πρακτική για να εξυπηρετήσει τα αντιπολιτευτικά σχέδια του ΠΑΣΟΚ, σήμερα οι φήμες πιάνουν τόπο, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι αναιμική να τις αντιμετωπίσει».

    Επίσης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ χαρακτήρισε «αστεία» αυτά τα οποία ακούγονται (περί ανοίγματος του νομισματοκοπείου κ.α.) ενώ τόνισε ως επιτακτική την ανάγκη «να νικήσουμε αυτές τις φήμες αλλά η κυβέρνηση δείχνει μια νευρικότητα».

    Επικαλούμενος ακόμη δημοσιεύματα «περί δυσφορίας του Μαξίμου για την κυρία Κατσέλη» είπε ότι αυτά τα φαινόμενα μεταξύ των υπουργών λειτουργούν αρνητικά και προσλαμβάνονται από τους πολίτες, την αγορά και το Χρηματιστήριο. Αναφερόμενος εξάλλου σε άλλο δημοσίευμα που κάνει λόγο για «ψυχρολουσία Παπακωνσταντίνου στο Λουξεμβούργο» είπε πως αντιλαμβάνεται ότι καταβάλλεται μία προσπάθεια η οποία όμως δεν έχει αποδώσει.

    Ακόμη υποστήριξε ότι με την αύξηση του ΦΠΑ, έπεσε ο τζίρος και ως εκ τούτου δεν υπήρξαν αποτελέσματα, ενώ πρόσθεσε πως ο στασιμοπληθωρισμός ανατρέπει κάθε προϋπολογισμό. «Έχουμε ύφεση, πληθωρισμό 5,4% και καμία ανάπτυξη. Εκκρεμούν επενδύσεις από την εποχή του Αλογοσκούφη. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα».

    "Μάστιγα οι φήμες"

    «Μάστιγα» για την χώρα χαρακτήρισε το πρόβλημα των φημών απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ξεκαθαρίζοντας πως οι φήμες έχουν δύο αφετηρίες: Υπάρχουν αυτοί που δεν καταλαβαίνουν ότι η Ευρωζώνη δεν διαλύεται, κανένα κράτος δεν φεύγει από το ευρώ, κανένα κράτος της δεν πτωχεύει. «Σε αυτούς πρέπει να εξηγήσουμε και να τους πείθουμε διαρκώς με αυτά που κάνουμε» πρόσθεσε. «Υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν επενδύσει σε μια τέτοια κατεύθυνση και περιμένουμε να βγάλουν χρήματα. Αυτοί απλώς θα χάσουν τα λεφτά τους» συνέχισε.

    Ο υπουργός, σχετικά με την επίκληση Καρατζαφέρη για «ψυχρολουσία στο Λουξεμβούργο», παρέπεμψε στις δηλώσεις των εκπροσώπων της ΕΚΤ, ΕΕ και ΔΝΤ, οι οποίοι «λένε ότι προχωράει καλά στο πρόγραμμά της και αυτό είναι το πολύ σημαντικό».

    Σχετικά με τα έσοδα του ΦΠΑ, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι αυξήθηκαν αποδίδοντας μέρος της αύξησης στο κίνητρο για την συγκέντρωση των αποδείξεων, ωστόσο πρόσθεσε ότι εκείνο που πρέπει να προσεχθεί περισσότερο είναι τα έσοδα καθώς οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί έχουν περιθώρια βελτίωσης.

    Στο ζήτημα σχετικά με την ύφεση, επικαλέστηκε τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου για το ΑΕΠ που δείχνουν ότι έπεσε 2,5% ενώ η πρόβλεψη ήταν για ύφεση 4%, γεγονός που αποτελεί «ένδειξη ότι ίσως τα πράγματα είναι καλύτερα από αυτά τα οποία υπολογίζουμε».

    Σε αυτό - όπως υπογράμμισε ο υπουργός - συντείνουν μια σειρά από δείκτες για την αύξηση των εξαγωγών, μείωση εισαγωγών, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, αύξηση όγκου του λιανικού εμπορίου και μία αίσθηση ότι η εμπιστοσύνη αρχίζει και επανέρχεται. «Αυτοί είναι πρόδρομοι δείκτες που ίσως σημαίνουν ότι η Οικονομία έχει πολύ μεγάλες αντοχές και θα μπορέσει να βγει πιο δυνατή και ίσως πιο γρήγορα από τις δυσκολίες στις οποίες βρίσκεται σήμερα» υπογράμμισε.

    Προκαταρκτική εξέταση για φήμες περί πτώχευσης

    Στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπου, περί πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ελένη Ράϊκου.

    Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν από ποιούς και για ποιο λόγο έχει διαπραχθεί το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει πταισματοδίκης, ο οποίος έχει εντολή να της δώσει μορφή κατ' επείγοντος.

    [02] Παράταση για πλειστηριασμούς

    Αναστέλλονται από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, οι πλειστηριασμοί οι οποίοι επισπεύδονται για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 200.000 ευρώ, από πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής πιστώσεων και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών.

    Με την προτεινόμενη ρύθμιση - η οποία κατατέθηκε ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για την «διασυνοριακή πτώχευση» - παρατείνεται ουσιαστικά η αναστολή των παραπάνω πλειστηριασμών που είχε χορηγηθεί μέχρι την 30 Ιουνίου, για ένα ακόμη εξάμηνο.

    Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες, οι οποίοι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσχέρειες λόγω της οικονομικής κρίσης, να ανακάμψουν και να επιδιώξουν την καλύτερη δυνατή διευθέτηση των οφειλών τους.

    [03] Συνεχίζουν την αποχή

    Συνεχίζεται έως την Τρίτη η αποχή των καθηγητών από τις διαδικασίες των πανελλαδικών εξετάσεων που έχει κηρύξει η ΟΛΜΕ, καθώς, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Πεπές, δεν υπήρξε λύση στο θέμα της πληρωμής, στη συνάντηση που είχε η διοίκηση της ΟΛΜΕ με τον υφυπουργό Παιδείας Γιάννη Πανάρετο.

    Από την πλευρά του, ο κ. Πανάρετος διαβεβαίωσε ότι η ολοκλήρωση της βαθμολόγησης δεν θα αποκλίνει σημαντικά από τις προκαθορισμένες ημερομηνίες (σσ. συνήθως η ανακοίνωση των βαθμολογιών γίνεται ως το τέλος Ιουνίου). Είπε ακόμη ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων έχουν την υποχρέωση, την οποία δείχνουν να αντιλαμβάνονται, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τον καλύτερο τρόπο και με τις σκέψεις στα παιδιά και τις οικογένειές τους.

    «Συζητήσαμε όλα τα θέματα και τους διαβεβαίωσα ότι τα χρήματα είναι διαθέσιμα και ότι συνεχίζουμε τις προσπάθειες, ώστε να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό», είπε ο υφυπουργός και απαντώντας στις καταγγελίες των εκπαιδευτικών για εμπαιγμό του υπουργείου Παιδείας, σημείωσε: «δεν έχω εμπαίξει ποτέ κανέναν, τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική την γνωρίζουν όλοι, όπως και την οικονομική κατάσταση της χώρας».

    Χθες το ΔΣ της ΟΛΜΕ, είχε καλέσει τους καθηγητές να συνεχίσουν την αποχή τους από τα βαθμολογικά κέντρα, που διαρκεί τουλάχιστον μία βδομάδα, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση, ότι "παρά τις αρχικές υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για το ύψος των αμοιβών, έχουμε πρωτοφανείς μειώσεις των ήδη χαμηλών αμοιβών των απασχολουμένων εκπαιδευτικών και την καταβολή τους σε βάθος χρόνου με το σύστημα των εντελλομένων και όχι με χρηματικά εντάλματα πληρωμής, όπως είχε ζητήσει η Ομοσπονδία".

    Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, είχε διαβεβαιώσει από την πρώτη στιγμή που κήρυξε αποχή η ΟΛΜΕ, ότι οι εκπαιδευτικοί θα πάρουν τα χρήματά τους.

    Ειδικότερα όμως, οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται, επειδή υπάρχουν μειώσεις στις καταβολές των αποζημιώσεών τους και προειδοποιούν, ότι θα συνεχίσουν να απέχουν από όλες τις διαδικασίες των πανελλαδικών εξετάσεων, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και να επανέλθει το καθεστώς αποζημιώσεων, όπως ίσχυε.

    Εκκληση στους βαθμολογητές να συνεχίσουν τη βαθμολόγηση των γραπτών απηύθυνε από την Τρίπολη όπου περιοδεύει, η υφυπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εύη Χριστοφιλοπούλου, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της λευκής απεργίας των βαθμολογητών.

    ''Νομίζω, είπε, πως όλοι πρέπει να δείξουμε ένα αίσθημα ευθύνης. Το υπουργείο Παιδείας είχε στείλει την απόφαση κανονικά υπήρξε μια περικοπή, εξετάζουμε το θέμα και σε κάθε περίπτωση θέλω να κάνω έκκληση στους βαθμολογητές στους εκπαιδευτικούς να συνεχίσει η βαθμολόγηση των γραπτών''.

    ''Είναι ανάγκη, κατέληξε η κ. Χριστοφιλοπούλου, να γίνει αυτό για τα παιδιά μας, για τους μαθητές που έδωσαν ένα πολύ μεγάλο αγώνα, δίπλα τους ήταν οι εκπαιδευτικοί, δίπλα τους ήταν οι γονείς ας μην τα εγκαταλείψουμε τώρα. Τώρα που είναι η ώρα της βαθμολογίας είναι καλό να συνεχίσει και να μη σταματήσει η διαδικασία''.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 12 June 2010 - 4:30:22 UTC