Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρώμα, τραγούδι και χορός στην τελετή έναρξης

  • [01] Χρώμα, τραγούδι και χορός στην τελετή έναρξης

    Με τραγούδι και χορό, όχι μόνο της χώρας, αλλά ολόκληρης της αφρικανικής ηπείρου, άνοιξε η "αυλαία" του 19ου Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου. Το εντυπωσιακό "Σόκερ Σίτι" του Γιοχάνεσμπουργκ γέμισε χρώμα και ρυθμό, ενώ αεροπλάνα που υπερίπταντο σχημάτιζαν τα χρώματα της σημαίας της Νότιας Αφρικής και οι... πολυσυζητημένες βουβουζέλες δημιουργούσαν εκκωφαντική ατμόσφαιρα. Στο χορτάρι απλώθηκαν πανιά που σχημάτιζαν το περίγραμμα της "Μαύρης Ηπείρου" και πάνω σε αυτά παρέλασαν οι σημαίες των 32 χωρών που συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου.

    Το μουσικό πρόγραμμα της τελετής έναρξης περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τον διάσημο Νοτιοαφρικανό τρομπετίστα, Χιου Μασεκέλα, τον Αμερικανό σταρ της "R&B", Αρ Κέλι, αλλά και καλλιτέχνες από την Αλγερία και τη Νιγηρία. Ο Τίμοθι Μολόι τραγούδησε το βρετανικό "Hope", ικανοποιώντας μία προσωπική επιθυμία του μεγάλου απόντα της τελετής, Νέλσον Μαντέλα. Ο γηραιός ηγέτης είχε επιλέξει για ερμηνευτή τον νεαρό τενόρο, Σιφίουο Ντσέμπε, ο οποίος όμως στις 25 Μαϊου έφυγε από τη ζωή, «χτυπημένος» από μηνιγγίτιδα. Οι κάμερες «συνέλαβαν» στις εξέδρες μία άλλη εμβληματική μορφή της χώρας, τον 78χρονο αρχιεπίσκοπο, Ντέσμον Τούτου, να χορεύει ντυμένος με τη φανέλα της εθνικής ομάδας της Νότιας Αφρικής.

    Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, έκανε λόγο για ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, αναφερόμενος στο πρώτο Μουντιάλ που διοργανώνεται στην Αφρική. «Εδώ είμαστε φίλοι μου, το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι στην Αφρική, είναι στη Νότια Αφρική. Κι ακόμη κι αν δεν είναι εδώ, το πνεύμα του Μαντέλα βρίσκεται στο "Σόκερ Σίτι"» είπε ο Ελβετός παράγοντας, πριν το λόγο πάρει ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, για να κηρύξει την έναρξη των αγώνων. Το Μουντιάλ 2010 άρχισε και για τον επόμενο μήνα θα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ποδοσφαιρόφιλων (και όχι μόνο) όλου του πλανήτη.

    Μεγάλος απών, ο Νέλσον Μαντέλα, καθώς ο ηγέτης της Νότιας Αφρικής δεν παρέστη στην τελετή έναρξης, λόγω της τραγωδίας που έπληξε την οικογένεια του ιστορικού ηγέτη της χώρας, λίγες ώρες πριν την αυλαία του Μουντιάλ, του θανάτου της 13χρονης δισέγγονής του, που σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα επιστρέφοντας από συναυλία αφιερωμένη στο Μουντιάλ.

    Νότια Αφρική - Μεξικό 1-1

    Ισόπαλος 1-1 ολοκληρώθηκε ο εναρκτήριος αγώνας του 19ου Παγκοσμίου Κυπέλλου, ανάμεσα στη Νότια Αφρική και το Μεξικό, για τον 1ο όμιλο της διοργάνωσης. Το ματς έγινε στο Γιοχάνεσμπουργκ και οι "Μπαφάνα Μπαφάνα" προηγήθηκαν με τον Τσαμπαλάλα στο 55΄, όμως ο Ραφαέλ Μάρκες ισοφάρισε στο 79΄.

    Το δεύτερο ματς της ημέρας είναι στις 21.30 μεταξύ Γαλλίας και Ουρουγουάης.

    Η Εθνική Ελλάδος θα ξεκινήσει τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις το Σάββατο απέναντι στην ομάδα της Νότιας Κορέας.

    Συνέντευξη Σαλπιγγίδη στο ΑΠΕ

    Ήταν ο άνθρωπος που με το δικό του γκολ χάρισε σε όλους τους συμπαίκτες του το ταξίδι στο όνειρο, αφού η συμμετοχή ενός ποδοσφαιριστή στην τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου αποτελεί έναν από τους υψηλότερους στόχους στην καριέρα του. Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, περί ου ο λόγος, μίλησε για τον εναρκτήριο αγώνα της εθνικής στη δεύτερη συμμετοχή της σε Μουντιάλ, ανέλυσε τα πλεονεκτήματα Ελλάδας και Νότιας Κορέας, εξήγησε τι πρέπει να κάνει αυτός και οι συμπαίκτες του για να προκριθούν στην επόμενη φάση και έδωσε τα προγνωστικά του για τον τελικό νικητή της διοργάνωσης, στον απεσταλμένο του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Νότια Αφρική Παν.Κουμάνταρο.

    -Τα λόγια, οι υποθέσεις, οι αναλύσεις τελειώνουν και έρχεται η ώρα των πράξεων. Ζώντας καθημερινά την πρόοδο στη δουλειά που επιτελείται από την έναρξη της προετοιμασίας σας, θεωρείς ότι η εθνική είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει σε αυτό το επίπεδο;

    "Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση στον κόσμο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ, δικαίως βρισκόμαστε εδώ και είμαστε απολύτως έτοιμοι να αντεπεξέλθουμε"

    -Αν θεωρήσουμε την αρχή ως ήμισυ του παντός, τότε μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως κομβικό τον αγώνα με τη Νότια Κορέα;

    "Σε θεωρητικό επίπεδο ναι, μπορείς να πεις ότι είναι κομβικός ή αγώνας κλειδί, όμως όποιο και αν είναι το αποτέλεσμά του δεν προεξοφλεί ούτε την επιτυχία ούτε την αποτυχία, αφού ακολουθούν και άλλα παιχνίδια με άλλες ομάδες. Αν δεν κερδίσεις ξέρεις ότι τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα, αφού ακολουθεί η Νιγηρία και το μεγάλο φαβορί του ομίλου, η Αργεντινή. Εμείς πρέπει να παλέψουμε και στους τρεις αγώνες. Αν συγκεντρώσουμε 6 βαθμούς, περνάμε".

    -Το 2004, στην Πορτογαλία, η εθνική ξεκίνησε με νίκη στην πρεμιέρα και έκτοτε η πορεία της θύμισε τρένο. Αντίθετα, το 2008 στην Αυστρία, μετά την ήττα από τη Σουηδία δεν σηκώσαμε κεφάλι. Έχει να κάνει με την ψυχοσύνθεση του Έλληνα το ότι απογοητευόμαστε εύκολα;

    "Για να είμαι ειλικρινής, εγώ δεν διακρίνω κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον όχι σε μας, στην εθνική ομάδα. Το να απογοητεύεσαι ύστερα από ένα άσχημο ξεκίνημα είναι φυσιολογικό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα παρατάς".

    -Σε αυτό το άτυπο "μπρα ντε φερ" με τη Νότια Κορέα τα "βαριά χαρτιά" του κάθε αντίπαλου είναι γνωστά: δύναμη και φυσικά προσόντα η Ελλάδα, ταχύτητα και πειθαρχία ο αντίπαλος. Αν ήσουν ένας ουδέτερος παρατηρητής, σε ποια πλευρά θα έδινες τις περισσότερες πιθανότητες;

    "Θα τις μοίραζα. Σε αυτό τον αγώνα θα παίξουν το ρόλο τους πολλά πράγματα. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας θα είναι η τύχη, καθώς και η κατάσταση στην οποία θα βρεθούν οι δύο ομάδες εκείνη την ημέρα. Σημαντική θα είναι όμως και η πειθαρχία, στην οποία πρέπει να δώσουμε βάση. Αν το καταφέρουμε θα έχουμε πολλές πιθανότητες να νικήσουμε".

    -Όλες αυτές τις ημέρες, στις συνεντεύξεις Τύπου οι συμπαίκτες σου εστιάζουν στις στημένες φάσεις ως σημείο υπεροχής της εθνικής. Αρκεί όμως μόνο αυτό για να νικήσεις σ΄ αυτό το επίπεδο ή πρέπει να βγάλουμε και άλλα πράγματα στο χορτάρι; Μπορούμε για παράδειγμα να αντέξουμε ένα γρήγορο ρυθμό για 90 λεπτά;

    "Αθλητές είναι αυτοί, αθλητές κι εμείς. Είμαστε προετοιμασμένοι γι αυτό. Έχουμε την υπεροχή στο ψηλό παιχνίδι, άρα είναι φυσιολογικό και να το επισημαίνουμε και να δώσουμε βάση σ΄ αυτό. Δεν είμαστε ομάδα που είναι κατώτερη από την Κορέα. Απεναντίας, στο γήπεδο θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό".

    -Η απουσία του Μόρα είναι πλήγμα;

    "Είναι μια απώλεια για την εθνική, όμως αυτά τα πράγματα είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Του εύχομαι γρήγορη ανάρρωση και να τον ξαναδούμε γρήγορα στις προπονήσεις. Είναι ένας σημαντικός παίκτης για την ομάδα και θα ήθελε πολύ να βρίσκεται μαζί μας το Σάββατο".

    -Υπάρχουν παίκτες-κλειδιά για κάποια από τις δύο ή και για τις δύο ομάδες;

    "Όχι. Αυτό που μας χαρακτηρίζει ως σύνολο είναι η ομαδικότητα. Δεν βασιζόμαστε σε έναν ή δύο παίκτες αλλά διαθέτουμε στοιχεία όπως η μαχητικότητα, η ομοιογένεια και η μαχητικότητα. Η Κορέα, από την πλευρά της, δίνει βαρύτητα στη φυσική κατάσταση και την πειθαρχία. Λειτουργούν πολύ καλά ως σύνολο αλλά έχουν κάποιες αδυναμίες κι εκεί θέλουμε να τους χτυπήσουμε. Στο μεταξύ μας παιχνίδι δεν υπάρχει φαβορί, είναι ένας απολύτως ισορροπημένος αγώνας".

    -Βλέποντας την κατάσταση ρεαλιστικά, τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να προκριθεί στην επόμενη φάση, επιδίωξη που αποτελεί άλλωστε και το στόχο σας;

    "Όλα τα παιχνίδια είναι σημαντικά. Αυτό που θα πρέπει να κοιτάξουμε να κάνουμε, είναι να συγκεντρώσουμε τέσσερις με έξι βαθμούς. Το πρόγραμμα είναι ευνοϊκό για μας, άρα αυτή θα είναι όπως είπατε και η επιδίωξή μας".

    -Θα ήθελες να είσαι εσύ ο σκόρερ του πρώτου γκολ στην ιστορία της Ελλάδας σε Παγκόσμιο Κύπελλο;

    "θα ήθελα να νικήσουμε και ας σκοράρει οποιοσδήποτε το πρώτο γκολ. Αν βέβαια τύχαινε κιόλας να είμαι εγώ ο σκόρερ, δεν θα με πείραζε καθόλου".

    -Για να έχουν ρεαλιστική βάση τα σενάρια πρόκρισης της εθνικής, η Αργεντινή θα πρέπει να νικήσει στους πρώτους δύο αγώνες της με τη Νιγηρία και τη Νότια Κορέα. Αν όμως το Σάββατο, στον άλλο αγώνα του ομίλου, νικήσει η Νιγηρία;

    "Αν το φαβορί, δηλαδή η Αργεντινή, ξεκινήσει με το αριστερό, τότε τα πράγματα περιπλέκονται. Αν νικήσει η Νιγηρία τότε γίνεται αυτή αυτομάτως φαβορί για πρόκριση, αφού εκτός της βαθμολογικής συγκομιδής θα έχει πια με το μέρος της και την ψυχολογία".

    -Με ποια οπτική προσεγγίζετε τον αγώνα με την Αργεντινή;

    "Είναι ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι για μας και είμαστε χαρούμενοι που θα παίξουμε απέναντι σε μια τόσο καλή ομάδα και σε έναν τόσο σπουδαίο άνθρωπο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, όπως ο Μαραντόνα".

    -Συμφωνείς με την άποψη ότι η Αργεντινή διαθέτει μεν κορυφαίο ρόστερ αλλά υστερεί στον πάγκο λόγω της έλλειψης προπονητικής εμπειρίας του Μαραντόνα ;

    "Ο προπονητής της είναι ένας άνθρωπος που έχει ζήσει μέσα στα γήπεδα και έχει πολύ μεγάλη εμπειρία και παραστάσεις από αποδυτήρια και ομάδες. Αν ήσουν τόσο μεγάλος ποδοσφαιριστής, δεν μπορείς να είσαι κακός προπονητής. Όχι, δεν το θεωρώ μειονέκτημα για την Αργεντινή. Αντίθετα, είναι ένα πολύ καλό σύνολο, διαθέτει σπουδαίους ποδοσφαιριστές και καλό προπονητή".

    -Φαβορί για την κατάκτηση του Κυπέλλου υπάρχουν;

    "Κατά την άποψή μου, η Βραζιλία και η Ισπανία. Για αουτσάιντερ προς το παρόν δεν βλέπω κάποια ομάδα, όμως ποδόσφαιρο είναι οπότε δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα".

    -Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, στο πλευρό σας στο Πορτ Ελίζαμπεθ θα βρεθούν περίπου 4.000 Έλληνες φίλαθλοι, ενώ άλλα 10 εκατομμύρια θα σας παρακολουθούν από την Ελλάδα, που διέρχεται μια δύσκολη περίοδο. Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους Έλληνες, που λαχταρούν να σας δουν να παίζετε και να πηγαίνετε καλά;

    "Θα χαρούμε πολύ να τους δούμε στις εξέδρες. Από την άλλη, και μόνο που ξέρουμε ότι θα μας παρακολουθούν τόσα εκατομμύρια Έλληνες, θα είναι σαν να βρίσκονται μαζί μας στο γήπεδο. Αυτό μας δίνει δύναμη να προσπαθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας για κάτι καλό, για ολόκληρη τη χώρα. Αυτό που θέλουμε είναι να το χαρούμε εμείς στον αγωνιστικό χώρο και μαζί μ΄ εμάς και όλοι οι Έλληνες. Αν νικήσουμε το Σάββατο, θα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την πρόκριση. Εύχομαι να έχουμε ένα όμορφο ταξίδι για να ζήσουν όμορφες στιγμές όλοι οι συμπατριώτες μας".

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 June 2010 - 16:30:29 UTC