Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφώνησαν για τον μηχανισμό στήριξης
  • [02] Πέντε πορίσματα για το Βατοπέδιο
  • [03] ΟΣΕ - 24ωρη απεργία την Πέμπτη
  • [04] Αλλαγές στα δρομολόγια

  • [01] Συμφώνησαν για τον μηχανισμό στήριξης

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδριάζουν σήμερα στο Λουξεμβούργο, τάχθηκαν υπέρ της υιοθέτησης του ευρώ, την 1η Ιανουαρίου 2011 από την Εσθονία, η οποία θα γίνει έτσι η πρώτη χώρα της Βαλτικής που θα ενταχθεί στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, έγινε γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές.

    Κατά τη συνεδρίασή τους, οι υπουργοί επικύρωσαν τις προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση που είχαν ήδη ανακοινωθεί τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Αυτή η νέα διεύρυνση της ζώνης του ευρώ θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επισήμως από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσουν στις 17 και 18 Ιουνίου, και στη συνέχεια να επικυρωθεί οριστικά τον Ιούλιο, έπειτα από διαβουλεύσεις του Ευρωκοινοβουλίου. Η διαδικασία δεν αναμένεται ότι θα συναντήσει προβλήματα.

    Η Εσθονία θα γίνει η 17η χώρα που θα υιοθετήσει το ευρωπαϊκό νόμισμα. Θα είναι η πρώτη βαλτική χώρα και η τρίτη πρώην κομμουνιστική, μετά τη Σλοβακία και τη Σλοβενία, που θα μπει στη ζώνη του ευρώ, η οποία διέρχεται αυτή την περίοδο τη χειρότερη κρίση της ιστορίας της.

    Εξουσίες ελέγχου στη Eurostat

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα να δώσουν στη στατιστική υπηρεσία της Ένωσης εξουσίες ελέγχου με στόχο την πρόληψη της παροχής εσφαλμένων πληροφοριών για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών των χωρών, δήλωσαν διπλωμάτες.

    Για να αποφευχθεί μια επανάληψη του προβλήματος που δημιουργήθηκε με την Ελλάδα, όταν η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι το έλλειμμα της χώρας είχε υποτιμηθεί μαζικά από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση, η Επιτροπή της ΕΕ πρότεινε να δοθούν στην Eurostat εξουσίες ελέγχου των δεδομένων που υποβάλλονται από τις εθνικές κυβέρνησης της ΕΕ. Αυτή τη στιγμή, οι πληροφορίες αυτές θεωρούνται δεδομένες και δεν ελέγχονται από τους στατιστικολόγους της Eurostat.

    Η Επιτροπή είχε διατυπώσει παρόμοιες προτάσεις το 2005, την προηγούμενη φορά που η Ελλάδα είχε συλληφθεί να "μαγειρεύει" τους λογαριασμούς της. Τότε χώρες της ΕΕ είχαν μπλοκάρει τη μεταρρύθμιση επικαλούμενες ανησυχίες ότι θα θιγεί η κυριαρχία των κρατών, υπενθυμίζει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Η συνεδρίαση του Eurogroup

    Σε συμφωνία ως προς τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, στον οποίο θα μπορούν να καταφύγουν, αν χρειαστεί, οι χώρες του ευρώ, κατέληξε το Συμβούλιο Eurogroup που συνεδρίασε χθες. Οι αποφάσεις αναμένεται να επικυρωθούν στο σημερινό Ecofin.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, υπενθύμισε ότι ο μηχανισμός στήριξης, διαθέτει 500 δισ. Ευρώ από την ΕΕ και 250 δισ. Ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε ό,τι αφορά την συνδρομή της ΕΕ, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ υπενθύμισε ότι υπάρχουν δύο σκέλη: Το ένα αφορά στα 60 δισ. Ευρώ που μπορεί να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τους κοινοτικούς πόρους και το δεύτερο σκέλος αφορά στα 440 δισ. Ευρώ μέσω εγγυημένων δανείων από όλα τα κράτη μέλη του ευρώ, χωριστά.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα 440 δισ. Ευρώ, το Eurogroup συμφώνησε στη δημιουργία ενός οργανισμού, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης των δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης. Ο οργανισμός αυτός, ο οποίος θα έχει έδρα το Λουξεμβούργο και θα έχει το δικό του διοικητικό συμβούλιο, θα δανείζεται από τις αγορές, με την εγγύηση των χωρών του ευρώ και έτσι θα μπορεί να δανείσει απευθείας σε μία χώρα της ευρωζώνης που ενδεχομένως αντιμετωπίζει πρόβλημα δανεισμού. Ο Οργανισμός αυτός, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομίας, Όλι Ρεν, θα είναι επιχειρησιακός σε ένα μήνα και θα λειτουργήσει τα επόμενα τρία χρόνια.

    Ωστόσο, ο Επίτροπος Οικονομίας, υπογράμμισε ότι αν κάποια χώρα της ευρωζώνης αναγκαστεί να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα κοινό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο θα διαπραγματευθεί με την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, το πρόγραμμα αυτό θα θέτει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας, ενώ την απόφαση για την εκταμίευση των δανείων θα λαμβάνει το Eurogroup, στη βάση της αξιολόγησης της Επιτροπής και της ΕΚΤ.

    Εξάλλου, το Eurogroup εξέτασε την αποδοτικότητα των μέτρων που ανακοίνωσαν πρόσφατα η Ισπανία και η Πορτογαλία. Τόσο ο Πρόεδρος του Eurogroup, όσο και ο Επίτροπος Οικονομίας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα "θαρραλέα" μέτρα που έλαβαν οι δύο χώρες, ωστόσο υπογράμμισαν την ανάγκη να γίνουν περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και της δημοσιονομικής κατάστασης των δύο χωρών. Επιπλέον, οι δύο ευρωπαίοι ιθύνοντες, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για το 2011 και το 2012, σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.

    Ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι την ερχόμενη Τρίτη η Επιτροπή θα παρουσιάσει την αξιολόγησή της για το κατά πόσο έχει ληφθεί αποτελεσματική δράση από τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ουγγαρία, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ επανέλαβε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, εμμέσως πλην σαφώς άφησε αιχμές για τις πρόσφατες δηλώσεις Ούγγρων αξιωματούχων, καλώντας όλους τους ευρωπαίους ιθύνοντες να επιδείξουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό "λεκτική αυτοσυγκράτηση". "Την περίοδο αυτή, επικρατεί ιδιαίτερη νευρικότητα και αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές, την οποία πυροδοτούν φήμες και δηλώσεις", ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

    Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν, επίσης, για την εφαρμογή ενός νέου μηχανισμού κυρώσεων και για την έγκαιρη επέμβαση επί των χωρών με υπερβολικά κρατικά ελλείμματα, προκειμένου να ενισχυθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

    Μία συμφωνία, που επιτεύχθηκε στη σύνοδο των υπουργών στο Λουξεμβούργο υπό τον Βαν Ρομπέι, προσανατολίζεται στην επιβολή κυρώσεων ακόμη και εάν δεν έχει υπερβαθεί το υφιστάμενο όριο του 3% που προβλέπει το Σύμφωνο για τα δημόσια ελλείμματα, τόνισε ο ίδιος.

    Οι κυρώσεις αυτές, των οποίων ο χαρακτήρας απομένει να καθορισθεί, θα αποφασίζεται να εφαρμόζονται όποτε μία χώρα δεν λαμβάνει υπ' όψη της τις προειδοποιήσεις των άλλων χωρών για την απόκλιση των δημοσίων οικονομικών της, ή όταν το συνολικό επίπεδο του χρέους της αυξάνεται γρήγορα.

    Μία άλλη καινοτομία που εξετάζει η ΕΕ να εφαρμόσει είναι η αυστηρότερη επιτήρηση στο μέλλον του συνολικού χρέους, το οποίο δεν θα επιτρέπεται να ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ και όχι μόνον τα ετήσια ελλείμματα.

    Η κεντρική ιδέα είναι να ενεργοποιείται ο μηχανισμός για το υπερβάλλον έλλειμμα αρκετά νωρίτερα για όσες χώρες των οποίων το χρέος δεν μειώνεται στα εκτιμώμενα χρονικά διαστήματα.

    Οι υπουργοί σκοπεύουν να απευθυνθούν στις Βρυξέλλες για να καταθέσει προτάσεις σχετικά με το ποιόν των κυρώσεων-όπως η αναστολή της καταβολής ορισμένων κοινοτικών επιδοτήσεων προς τις υπότροπες χώρες.

    Η Γερμανία επιμένει εξάλλου στην αναστολή του δικαιώματος ψήφου στη λήψη αποφάσεων στις υπουργικές συνόδους. «Δεν το συζητούμε αυτό, όμως όλοι έχουν συναίσθηση πως μη οικονομικές κυρώσεις απαιτούν την τροποποίηση των καταστατικών συνθηκών», τόνισε σχετικά ο Βαν Ρομπέι.

    «Δεν έχουμε βέβαια αποκλείσει την τροποποίηση των συνθηκών, όμως τώρα εστιαζόμαστε περισσότερο στο τι το πρακτέον σε σύντομο χρονικό διάστημα και στα πλαίσια της υπάρχουσας συνθήκης, η οποία απαγορεύει να επεκταθούμε και να λάβουμε μη οικονομικές κυρώσεις», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν ταμπού» για το μέλλον.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποδέχθηκαν επί της αρχής τη ρήτρα της προκαταβολικής εξέτασης στο μέλλον των βασικών γραμμών των εθνικών προϋπολογισμών από την ΕΕ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Το μέτρο αυτό θα ενισχύσει την πειθαρχία στην τήρηση του προϋπολογισμού.

    Στις 14/6 η συνάντηση Α. Μέρκελ-Ν. Σαρκοζί

    Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα συναντηθούν τελικά στις 14 Ιουνίου στο Βερολίνο, έπειτα από αίτημα των Γερμανών που επικαλέστηκαν "προβλήματα προγραμματισμού", όπως δήλωσε χθες μία διπλωματική πηγή από το Παρίσι.

    Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί από την γαλλική πρεσβεία στο Βερολίνο ότι το δείπνο εργασίας μεταξύ του Σαρκοζί και της Μέρκελ, που ήταν προγραμματισμένο για χθες το βράδυ στο Βερολίνο, ακυρώθηκε.

    Ο Σαρκοζί και η Μέρκελ επρόκειτο να έχουν ένα δείπνο εργασίας για να προετοιμάσουν την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα γίνει στις 17 Ιουνίου στις Βρυξέλλες και για να συζητήσουν για τον οικονομικό συντονισμό της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

    "Δεν τίθεται θέμα πτώχευσης της χώρας"

    «Είναι σαφές ότι αυτή η καταστροφολογία δεν βοηθάει κανένα. Είναι σαφές ότι εμείς σαν κυβέρνηση δεν θα υποκύψουμε σε αυτήν. Οι αόριστες φήμες, οι ανυπόστατες θεωρήσεις, ακόμα και αναλυτών, αλλά και ό,τι διαδίδεται και δημιουργεί μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, το μόνο που δημιουργεί είναι ανασφάλεια στον Έλληνα πολίτη και την αγορά και εμείς αυτό δεν το ανεχόμαστε».

    Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις φήμες που «επιμένουν» περί χρεοκοπίας της χώρας ή περί επιστροφής στη δραχμή.

    Επεσήμανε δε ότι ο Έλληνας πολίτης θα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη σε αυτό που γίνεται και ότι «ήδη με την ωριμότητα που δείχνει η κοινωνία, δίνει από μόνη της την απάντηση σε όλους αυτούς που καταστροφολογούν συστηματικά».

    Ακόμη, ο Γ. Πεταλωτής σημείωσε ότι με το Πρόγραμμα που έχει χαράξει η κυβέρνηση και τους μηχανισμούς που κατάφερε να συσταθούν στην Ευρώπη, «μπορούμε να βγούμε από αυτό το τούνελ» και υπογράμμισε πως είναι ξεκάθαρο ότι «επειδή αυτό το Πρόγραμμα το υλοποιούμε, δεν υπάρχει περίπτωση να ευσταθεί καμία από τις φήμες που κυκλοφορούν».

    Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να κάνει κάτι άλλο για την αντιμετώπιση της φημολογίας αυτής, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι «σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η καταστροφολογία δεν μας πτοεί, εκτός του ότι δεν βοηθάει κανέναν, δημιουργεί δε ζητήματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

    Με αφορμή άλλη σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος παρέπεμψε στην «καθησυχαστική» δήλωση του εκπροσώπου του ευρωπαίου επιτρόπου Ό. Ρεν ότι δεν τίθεται κανένα πρόβλημα από την εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, ακόμα κι αν υπάρξουν αποκλίσεις.

    Ακόμη, ο Γιώργος Πεταλωτής επισήμανε ότι ο ρυθμός μείωσης του ελλείμματος είναι αυξημένος και όσον αφορά στα έσοδα τόνισε ότι γίνονται συγκεκριμένες ενέργειες που θα αποδώσουν.

    Πρόσθεσε δε ότι αν υπάρχουν αποκλίσεις είναι επειδή δεν έχουν υπολογιστεί ακόμα συγκεκριμένες εισπράξεις εσόδων.

    «Δεν συζητάμε για νέα μέτρα, δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Ούτε τα έχει ζητήσει κανείς, αλλά και καμία σκέψη δεν γίνεται», υπογράμμισε, επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο Γ. Πεταλωτής σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει βάλει τους στόχους της, οι οποίοι αναλυτικά καταγράφονται στο μνημόνιο που έχει υπογράψει και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «η δρομολόγηση των νομοθετημάτων μέχρι τέλους του μήνα είναι σαφής» και ότι «προχωράμε και δεν αποκλίνουμε από αυτά που έχουμε αποφασίσει εμείς».

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση έφερε μια πρόταση γενική για τις αποκλίσεις από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από την ΕΕ και βάση αυτού πορεύεται.

    -

    [02] Πέντε πορίσματα για το Βατοπέδιο

    Ολοκληρώθηκαν στη Βουλή οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου και της Λίμνης Βιστωνίδας. Παρά τις προσπάθειες, τα κόμματα δεν συμφώνησαν ούτε στη σύνταξη κοινού πορίσματος ούτε και στην έκδοση κοινών πορισματικών θέσεων για την έναρξη, πορεία και τεκμηρίωση του σκανδάλου.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μανώλης Μπετενιώτης, πρόκειται να παραδόσει το πόρισμα στον πρόεδρο της Βουλής.

    Χθες, προσήλθε οικειοθελώς στην Εξεταστική ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης για να καταθέσει για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση.

    «Πώς είναι δυνατόν να με συνδέουν εμένα με το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, όταν όλα τα δικόγραφα που στρέφονται ενάντια στη Μονή, φέρουν την αμισθί υπογραφή μου» ανέφερε ο κ. Ξυνίδης εισερχόμενος Επιτροπή, ενώ στην κατάθεσή του, επανέλαβε τα όσα έχει ήδη ανακοινώσει, σχετικά με την υπογραφή που έβαλε, ως μέλος της Λιμενικής Επιτροπής Λάγους, με την οποία υλοποιείτο η απόφαση του Γ. Δρυ για παραχώρηση της νησίδας Άντα Μπουρού στη Μονή Βατοπαιδίου:

    Η υπουργική απόφαση που επεκύρωνε την απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών είχε ήδη μπει, η Λιμενική Επιτροπή όφειλε να υλοποιήσει τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της νησίδας που την αφορούσε, (προκειμένου να θεωρηθεί πλέον ιδιωτική έκταση) και η πρώτη αυτή «νίκη» της Μονής στις επιδιώξεις της, απετέλεσε το έναυσμα, προκειμένου ο ίδιος, αλλά και ο αδελφός του (ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης) να εναντιωθούν στους μοναχούς, σε μια υπόθεση που τότε, μόλις ξεκινούσε, αλλά που αργότερα, εξελίχθηκε σε σκάνδαλο.

    Από πλευράς της, η Νέα Δημοκρατία έχει διατυπώσει ήδη την ένσταση, ότι ο κος Ξυνίδης υλοποίησε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Δρυ, βασισμένη σε απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του υπουργείου του (Συμβουλίου αρμόδιου για τον προσδιορισμό της δημόσιας περιουσίας), χωρίς ωστόσο για τον υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ να ζητά η πλειοψηφία ανίχνευση ποινικών ευθυνών - σε αντίθεση με τους υφυπουργούς της ΝΔ, που αναμένεται να παραπεμφθούν σε νέα Προανακριτική Επιτροπή.

    Η αξιωματική αντιπολίτευση, επέμεινε επίσης στην πρότασή της να κληθεί ο Άκης Τσοχατζόπουλος, προκειμένου να παράσχει διευκρινίσεις για την αγορά της οικίας του - συναντώνας την αντίθεση των υπολοίπων κομμάτων. Επβ αυτού, το ΠΑΣΟΚ επανέλαβε παλαιότερη θέση του, ότι η αγοραπωλησία της σημερινής οικίας του κου Τσοχατζόπουλου, δεν βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της υπόθεσης του Βατοπαιδίου, ώστε να χρειαστεί νέα παράταση των εργασιών της Εξεταστικής.

    Επιστολή του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρου Κοντού, με την οποία απαντά στην κατάθεση του τότε υφισταμένου του Κώστα Κιλτίδη, αναγνώστηκε στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής.

    Ο κος Κιλτίδης, βαρύνεται με την προσυπογραφή παράνομης γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία αποχαρακτηριζόταν διοικητικά το κοινόχρηστο δάσος της Ουρανούπολης - αποκαλούμενο πλέον «δασική έκταση» - και καλύπτονταν εκ των υστέρων, τα επίμαχα συμβόλαια μεταξύ ΚΕΔ και Μονής Βατοπαιδίου. Ο κος Κιλτίδης, είχε στην κατάθεσή του αναφέρει, πως δέχθηκε να προσυπογράψει την γνωμοδότηση (που ζητήθηκε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου του, κατόπιν αιτήματος της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης και εισήγηση του νομικού συμβούλου του υπουργείου, Χρ. Μπότσιου), θεωρώντας πως αυτή είχε ζητηθεί από «υπερκείμενη αρχή» και πως σε κάθε περίπτωση, τον τελικό λόγο για τον κανονικό χαρακτηρισμό της περιοχής, θα εξακολουθούσε να έχει η Δασική Υπηρεσία.

    Στην επιστολή του, ο κος Κοντός, αναφέρει πως ο κος Κιλτίδης, «χειρίστηκε το θέμα χωρίς ποτέ να με ενημερώσει» και πως «προσωπικά δεν πήρα καμία πρωτοβουλία για το ζήτημα και δεν ζήτησα να συνταχθεί και να υποβληθεί ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (β¦) Στις συσκέψεις που έγιναν για την υπόθεση (σ.σ. εκ μέρους του κου Κιλτίδη), δεν ζητήθηκε ποτέ να παραστεί εκπρόσωπος του γραφείου μου. (β¦) Δεν είχα ποτέ ενημέρωση από τον υφυπουργό κο Κιλτίδη για την γνωμοδότηση, τόσο πριν, όσο και μετά την αποδοχή της γνωμοδότησης από τον ίδιο κατά τον Απρίλιο του 2008. Ο υφυπουργός κος Κιλτίδης, έκανε με την υπογραφή του αποδεκτή την σχετική γνωμοδότηση, όχι μόνον καθβ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, αλλά και χωρίς να μου την κοινοποιήσει, ή να δώσει σχετική εντολή στις υπηρεσίες να το πράξουν».

    Εξεταστική για τη Ζήμενς

    Την εξέταση με δικαστική συνδρομή του Μιχάλη Χριστοφοράκου θα ζητήσει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Ζήμενς. Θα κληθούν επίσης να καταθέσουν ως ύποπτοι οι βασικοί κατηγορούμενοι της υπόθεσης Δ. Δενδρινός και Π. Μαυρίδης, ακόμη κι αν χρειαστεί να προσαχθούν βιαίως.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε ότι δεν ζήτησε να κληθεί στην εξεταστική αλλά αν τον καλέσουν είναι αυτονόητο ότι θα πάει.

    Εξάλλου ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας εξετάσθηκε χθες από την επιτροπή, ενώ όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης, κατατέθηκαν στη Βουλή προς διερεύνηση άλλοι έξι φάκελοι με λογαριασμούς του επιχειρηματία Μάριου Κάτσικα.

    Εξεταζόμενος ο κ. Πολύδωρας από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα χαρακτήρισε την πέμπτη τροποποιητική συμφωνία του συστήματος ασφαλείας C4I που έδινε τη δυνατότητα παραλαβής των υποσυστημάτων χωριστά ως απαραίτητη και ό,τι το πλέον ενδεδειγμένο για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, αφού πέρα από τις σημαντικές απομειώσεις του τιμήματος, εξασφάλιζε την παραμονή του ΤΕΤΡΑ μετά από μία δεκαετία.

    Πέραν αυτού, σημείωσε ήταν η πλέον ενδεδειγμένη λύση, γιατί η SAIC είχε κάνει ήδη αίτηση για προσφυγή στη διαιτησία που την απέσυρε όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη νέα τροποποιητική.

    Σημείωσε μάλιστα ότι η δική του σύμβαση μετά από τη θετική άποψη τεχνικών συμβούλων, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ήταν η νομιμοποιητική βάση για την μερική καταγγελία της σύμβασης που έκανε η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

    Σημείωσε ότι ο ίδιος ως υπουργός δεν είχε επαφές με τη Siemens - μάλιστα είχε αποπέμψει τον κ. Δενδρινό - αφού τις όποιες συνεννοήσεις τις έκανε με την ανάδοχο SAIC.

    Σε ερώτηση παραδέχθηκε μεν ότι υπάρχει σκάνδαλο Siemens με χρηματισμούς, αλλά, αν υπάρχει στο σκέλος του C4I, αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί, όπως είπε, στη φάση της σύναψης της αρχικής σύμβασης, κρίνοντας ότι θεωρεί απολύτως έντιμους τους αξιωματικούς των επιτροπών παραλαβής.

    Απαντώντας στον βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη παραδέχθηκε τις μεγάλες πιέσεις που ασκούνταν από τους Αμερικανούς, ενώ ο αμερικανός πρέσβης Τσαρλ Ρις παρενέβη πολύ ενεργά κατά την σύναψη της πέμπτης τροποποιητικής.

    Από την πλευρά του ο επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας σχολίασε ότι ο πρώην υπουργός μίλησε για σημαντικά ωφελήματα από την τροποποίηση.

    Ο ίδιος κατέθεσε δύο προτάσεις στην επιτροπή. Σύμφωνα με την πρώτη να απευθυνθεί η εξεταστική επιτροπή μέσω του υπουργείου Εξωτερικών με διάβημα προς τις αντίστοιχες αρχές της Γερμανίας «για να πάψει η κοροϊδία της Siemens και να υποχρεωθεί να διαβιβάσει όλα τα στοιχεία για πρόσωπα που διεφθάρησαν από τη γερμανική επιχείρηση».

    Σύμφωνα με τη δεύτερη πρόταση μέσω του πρέσβη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και του εκπροσώπου στη Διαρκή Επιτροπή Αντιπροσώπων να τεθεί θέμα για τη μέχρι σήμερα στάση της επιτροπής απέναντι στο σκάνδαλο Siemens που νόθευσε τον υγιή ανταγωνισμό και παραβίασε συγκεκριμένες διατάξεις των βασικών συνθηκών.

    Στο μεταξύ ο κ. Βαλυράκης γνωστοποίησε την κατάθεση στην επιτροπή έξι νέων φακέλων με λογαριασμούς του επιχειρηματία Μάριου Κάτσικα που ελέγχονται ως ύποπτοι για διακίνηση μαύρου χρήματος από τα ταμεία της Siemens.

    Αν και δεν γνώριζε ποσά και αριθμό λογαριασμών, ο κ. Βαλυράκης κατηγόρησε τον ειδικό ανακριτή Νικόλαο Ζαγοριανό γιατί απέστειλε 1200 διαβιβαστικά δικαστικής συνδρομής στην μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών αντί να ορίσει ο ίδιος μεταφραστή και να τον ορκίσει.

    Αποτέλεσμα αυτής της παράλειψης, είπε ο κ. Βαλυράκης, είναι να έχουν χαθεί οι 1196 σελίδες «από τη λεηλατημένη δικογραφία, αλλά σίγουρα θα βρεθούν ακόμη και στα ξενόγλωσσα πρωτότυπα.

    Εξάλλου έγινε γνωστό ότι μόλις σήμερα συνετάγη η επιστολή που θα σταλεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στην Τράπεζα Ελλάδος, στο ΣΔΟΕ και στην Αρχή Καταπολέμησης του Βρώμικου Χρήματος προκειμένου να ελεγχθούν οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των υπουργών που ενεπλάκησαν με τις συμβάσεις με τη Ζήμενς κατά την τελευταία εικοσαετία.

    Σήμερα, στην επιτροπή θα κληθούν να καταθέσουν οι πρώην υπουργοί Προκόπης Παυλόπουλος και Παναγιώτης Χηνοφώτης, ενώ μετά το μεσημέρι θα προσέλθει να ενημερώσει την επιτροπή ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης για τα στοιχεία που βρήκε στην πρόσφατη έρευνά του στα γραφεία της Ζήμενς. Τέλος ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης με επιστολή του προς τον πρόεδρο της εξεταστικής, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις- αιτήματα που είχε καταθέσει και ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης, από την ικανοποίηση των οποίων εξαρτάται η παραμονή του βουλευτού στην εξεταστική.

    Ζητεί την κλήση ενώπιον της εξεταστικής του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, την παροχή των στοιχείων από τις έρευνες του ΣΔΟΕ καθώς και του σκληρού δίσκου και του φακέλου της ιδιαιτέρας του Χριστοφοράκου Αικατερίνης Τσακάλου.

    Στην Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ ο Α.Τσοχατζόπουλος

    Η Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ αφού εξέτασε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, δηλώσεις "πόθεν έσχες" και αφού κάλεσε τον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο προκειμένου να παράσχει διευκρινίσεις, αποφάσισε ομόφωνα την παραπομπή της υπόθεσης του πρώην Υπουργού στην επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης του Κινήματος.

    Επίσης εισηγήθηκε την αναστολή της ιδιότητας του μέλους του ΠΑΣΟΚ για τον κ. Τσοχατζόπουλο, χωρίς, όπως αναφέρεται, αυτό να συναρτάται με τη νομική πλευρά της υπόθεσης και προδικάζει την κατάληξη της δικαστικής διερεύνησης.

    Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά το τέλος της συζήτησης με τα μέλη της Επιτροπής, υπεραμύνθηκε της καθαρότητας όλων των συναλλαγών του, ενώ εξέφρασε και την πρόθεσή του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

    Επίσης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες επιχειρούν να τον εξοντώσουν πολιτικά, ηθικά και φυσικά.

    [03] ΟΣΕ - 24ωρη απεργία την Πέμπτη

    Ακινητοποιημένοι στα αμαξοστάσια θα παραμείνουν την Πέμπτη, 10 του μηνός, οι συρμοί του ΟΣΕ, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για τον ΟΣΕ, χωρίς, όπως υποστηρίζει η ΠΟΣ, να γίνει διάλογος με τους εργαζόμενους.

    Έτσι, την Πέμπτη δεν θα εκτελεστεί κανένα δρομολόγιο του τρένων, περιλαμβανομένου και του Προαστιακού, εκτός από τα λεγόμενα "κοινωνικών αναγκών".

    Όμως η απεργία της Πέμπτης επηρεάζει και το πρόγραμμα των δρομολογίων που θα πραγματοποιηθούν αύριο, κυρίως μετά το απόγευμα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΣΕ για αύριο Τετάρτη, 9 του μηνός, καταργούνται τα δρομολόγια μεταξύ:

    - Αθήνας - Αλεξανδρούπολης - Αθήνας τα IC 74 και IC 75.

    - Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Αθήνας 504, 505, 604 και 605.

    - Αθήνας - Οινόης - Αθήνας τα 1558, 2530 και 2533.

    - Θεσσαλονίκης - Έδεσσας/Κοζάνης/Φλώρινας - Θεσσαλονίκης τα 753 και 757.

    - Πειραιά - Κιάτου - Πειραιά (Προαστιακός ) Καταργείται το δρομολόγιο 4336 (22:44), ενώ το δρομολόγιο 4337 (22:36) θα πραγματοποιηθεί μέχρι το Σ.Σ. Αθήνας.

    - Αεροδρομίου- Λιοσίων - Αεροδρομίου καταργούνται τα δρομολόγια 4241 (23:00), 4242 (23:35), 4243 (23:14), 4244 (23:50), 4245 (23:31) και 4246 (00:06).

    Λάρισας - Βόλου - Λάρισας τα δρομολόγια 1586 και 1587.

    Κορίνθου - Άργους - Ναυπλίου - Τρίπολης τα 1437, 1438, 1441 και 1422.

    Επίσης το δρομολόγιο 463 (Βουκουρέστι - Θεσσαλονίκη) δεν θα εκτελεστεί στην ελληνική διαδρομή του, ενώ το δρομολόγιο 337 (Βελιγράδι - Θεσσαλονίκη) στην ελληνική διαδρομή του (Ειδομένη - Θεσσαλονίκη) θα πραγματοποιηθεί από λεωφορεία.

    [04] Αλλαγές στα δρομολόγια

    Έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Νίκο Σηφουνάκη, με τη συμμετοχή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, Δημήτρη Δημητρίου και αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010 τίθενται σε ισχύ αλλαγές στα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΑ.

    Οι εφαρμοζόμενες συγχωνεύσεις - καταργήσεις λεωφορειακών γραμμών είναι οι εξής:

    1. Καταργούνται οι γραμμές:

    Β· 103 «Καλαμάκι - Ακαδημία»

    Β· 108 «Άνω Καλαμάκι - Ακαδημία»

    Β· 111 «Άγιος Δημήτριος - Ακαδημία»

    Η κατάργηση των παραπάνω γραμμών αποφασίστηκε στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού των δρομολογίων στις Αστικές Συγκοινωνίες για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών για μετακίνηση στην Αθήνα, στη βάση της συμπληρωματικότητας των μεταφορικών μέσων και της τροφοδότησης των σταθμών μετρό (υφιστάμενων και υπό κατασκευή).

    Ταυτόχρονα, ενισχύονται οι παράλληλες γραμμές:

    Β· 141 «Καλαμάκι - Σταθμός Δάφνη»

    Β· 109 «Άνω Καλαμάκι - Σταθμός Αγ. Δημητρίου»

    Β· 112 «Άγιος Δημήτριος - Σταθμός Δάφνη»

    2. Συγχωνεύονται οι γραμμές που έχουν παρόμοια διαδρομή και καταργούνται συγκεκριμένες γραμμές με πολύ μικρή επιβατική κίνηση. Έτσι, συγχωνεύεται η γραμμή 746 «Άνω Λιόσια - ΟΔΔΥ» (η οποία καταργείται) με τη γραμμή 711 «Αχαρναί - Ζωφριά», ενώ καταργούνται, λόγω μικρής επιβατικής κίνησης οι γραμμές:

    Β· 400 «Αξιοθέατα Αθήνας»

    Β· Χ92 «Κηφισιά - Αεροδρόμιο»

    Β· 245 «Πολυτεχνείο - Ν. Κόσμος»

    Β· 525 «Σταθμός Κηφισιάς - Κάτω Κηφισιά»

    Β· 340 «Γλυφάδα - Παλλήνη»

    3. Καταργείται το τμήμα της γραμμής Α7 «Κάνιγγος - Νέα Ερυθραία», από τον Πλάτανο στην Κηφισιά έως τη Ν. Ερυθραία, δεδομένου ότι το τμήμα αυτό καλύπτεται από πληθώρα άλλων λεωφορειακών γραμμών.

    Για τη λήψη των ανωτέρω αποφάσεων, ελήφθησαν υπόψη ορισμένα βασικά κριτήρια, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι:

    Β· Ο αριθμός των επιβατών που εξυπηρετούν οι λεωφορειακές γραμμές

    Β· Ο σκοπός των μετακινήσεων που καλύπτουν

    Β· Η χρονική περίοδος που παρέχεται η συγκοινωνία

    Β· Η παραγωγικότητα των γραμμών

    Β· Η δυνατότητα τροφοδότησης σταθμών σταθερής τροχιάς από τις λεωφορειακές γραμμές

    Β· Η ύπαρξη παράλληλων ή και ταυτιζόμενων γραμμών σε σημαντικό μήκος

    Β· Η παλαιότητα των γραμμών.

    Με τις ρυθμίσεις αυτές, οι οποίες θα ισχύσουν από τις 14 Ιουνίου, πλην εκείνων που αφορούν στις γραμμές 746, 711, 525, Α7 (θα ισχύσουν από τις 30 Ιουνίου), τελικά εξοικονομούνται 19 λεωφορεία και 57 οδηγοί της ΕΘΕΛ, οι οποίοι θα καλύψουν ανάγκες σε συγκοινωνιακούς άξονες με υψηλή ζήτηση.

    Σε δεύτερο στάδιο και μέχρι το τέλος του 2010 θα εφαρμοστούν νέες ρυθμίσεις που εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσουν 25 λεωφορεία και 75 οδηγούς της ΕΘΕΛ. Ανάλογες επεμβάσεις προγραμματίζονται για το 2011 σε συνδυασμό με τους νέους σταθμούς του μετρό.

    «Οι αλλαγές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δικτύου αστικών συγκοινωνιών, με προσανατολισμό στον εξορθολογισμό του κόστους και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των αστικών συγκοινωνιών.

    Το συγκοινωνιακό δίκτυο της πρωτεύουσας αντιμετωπίζεται πλέον όχι τμηματικά και αποσπασματικά αλλά συνολικά σαν ένα συντονισμένο σύστημα, όπου οι λεωφορειακές γραμμές λειτουργούν συμπληρωματικά με τα μέσα σταθερής τροχιάς, όπως το μετρό, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της αποδοτικότητάς του και την εξοικονόμηση πόρων, σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία», δήλωσε ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Δημήτρης Δημητρίου σε δήλωσή του επισημαίνει:

    «Το Υπουργείο σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ και τους Εκτελεστικούς Φορείς Συγκοινωνιακού Έργου (ΕΦΣΕ), προχωρά στον εξορθολογισμό του συστήματος Αστικών Συγκοινωνιών με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη-επιβάτη, τη βελτίωση της προσφοράς συγκοινωνιακού έργου και την εξοικονόμηση πόρων.

    Στόχος για τη νέα διοίκηση του ΟΑΣΑ είναι η ιεράρχηση τόσο των συγκοινωνιακών αναγκών όσο και η βελτιστοποίηση των συγκοινωνιακών παραμέτρων του συστήματος Α.Σ. προς τη κατεύθυνση της βιώσιμης κινητικότητας και τη βελτίωση του παρεχόμενου έργου στους συγκοινωνιακούς άξονες υψηλής ζήτησης. Με βασικό κριτήριο σχεδιασμού την συνδυασμένη μετακίνηση μεταξύ επίγειων και υπόγειων μεταφορικών συστημάτων, σήμερα, παρουσιάζουμε μέρος αυτού του σχεδιασμού, που περιλαμβάνει την αναδιοργάνωση λεωφορειακών γραμμών.

    Με τις ρυθμίσεις αυτές οδηγούμαστε:

    α) στην ενίσχυση βασικών λεωφορειακών γραμμών υψηλής ζήτησης, και

    β) στην εξοικονόμηση πόρων (19 λεωφορείων και 57 οδηγών της ΕΘΕΛ), που θα χρησιμοποιηθούν σε υφιστάμενες γραμμές με στόχο τη βελτίωση του παρεχόμενου έργου και τη μείωση του κόστους λειτουργίας των θερμικών λεωφορείων».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 June 2010 - 12:30:46 UTC