Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άνιση ανάπτυξη
  • [02] Συνάντηση Πάπα-Χριστόφια

  • [01] Άνιση ανάπτυξη

    Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G20 δεσμεύτηκαν σήμερα να "καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία" για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά δεν αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις τράπεζες.

    Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το τέλος της διήμερης συνόδου της G20 στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G20 δηλώνουν έτοιμοι "να καταλήξουν σύντομα σε μια συμφωνία για τον προσδιορισμό των απαιτήσεων όσον αφορά το κεφάλαιο και τη ρευστότητα" για τα πιστωτικά ιδρύματα.

    Ωστόσο, οι υπουργοί και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών τηρούν σιγή όσον αφορά το ενδεχόμενο επιβολής παγκοσμίως, φόρου στις τράπεζες, για τη χρηματοδότηση μελλοντικών σχεδίων διάσωσης.

    Υπέρ του σχεδίου αυτού έχουν ταχθεί οι Ευρωπαίοι και οι ΗΠΑ, ωστόσο στο σχέδιο αυτό αντιτίθενται χώρες όπως ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Ινδία και η Αυστραλία.

    Επίσης, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20 τονίζουν ότι "η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται γρηγορότερα απ΄ό,τι προβλεπόταν, αλλά με ένα ρυθμό άνισο ανάλογα με τις χώρες και τις περιοχές".

    "Ωστόσο, η πρόσφατη μεταβλητότητα στις χρηματαγορές μάς υπενθυμίζει ότι παραμένουν οι ουσιαστικές προκλήσεις, πράγμα που υπογραμμίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας", προστίθεται στο ανακοινωθέν.

    Πτώση στις χρηματαγορές

    Μία "κατώτερη" του αναμενόμενου επίσημη αναφορά για την αμερικανική αγορά εργασίας, συνδυασμένη με τους διάχυτους φόβους για την ισχύ πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και τον φόβο για μία "α λα ελληνικά" κρίση του κρατικού χρέους της Ουγγαρίας, έριξαν χθες θεαματικά προς τα κάτω τους βασικούς δείκτες μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ το ίδιο το ευρώ το έσπρωξαν σε ένα χαμηλό 4ετίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ (στο επίπεδο της άνοιξης 2006).

    Η τιμή της ουγκιάς του χρυσού, εκλαμβανόμενου ως "αξίας καταφύγιου" σε καιρούς χαλεπούς, παρέμεινε σταθερή πέριξ των 1.210 δολαρίων, ενώ η τιμή του βαρελιού αργού πετρελαίου άμεσης παράδοσης από τα 75 δολάρια υποχώρησε προς τα 72... και σημαντικά κεφάλαια μετακινήθηκαν από την "ανασφαλή" αγορά του χαλκού, ανέφερε στο Λονδίνο το Ρόϊτερ.

    -Οι αγορές, πρόσθεσε, περίμεναν περίπου 515 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, αλλα αυτές ήσαν μόνον 413 χιλιάδες και το ποσοστό των ανέργων είναι τώρα +9,7% του "ενεργού" πληθυσμού.

    "Οι αγορές ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι, στον ιδιωτικό τομέα οι νέες θέσεις εργασίας ήταν ακόμα λιγότερες, όπως ακριβώς και στον κρίσιμο τομέα των υπηρεσιών", σχολίασε ο Κάρι Λήτσι, της "Ντισίζιον εκονόμικς" της Νέας Υόρκης.

    Στην Ευρώπη, οι δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος (Παρίσι -2,86%, Μιλάνο -3,79%, Μαδρίτη -3,80%) για τους εκτεθέντες λόγους, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSE Eurofirst300 να χάνει την ίδια ώρα -1,5%, κυρίως λόγω των αθρόων απωλειών στον τραπεζικό τομέα...

    Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε κάτω και από τα επίπεδα των 1.500 μονάδων, καταγράφοντας νέα χαμηλά έτους και έκλεισε στις 1.484,90 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 5,03%.

    Μεγάλες απώλειες κατέγραψε και η Γουόλ Στριτ. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 323,31 μονάδων ή 3,15% και διαμορφώθηκε στις 9.931,97 μονάδες και ο σύνθετος δείκτης Nasdaq των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, 83,86 μονάδες ή 3,64% και διαμορφώθηκε στις 2.219,17 μονάδες. Ο δείκτης Standard & Poor's 500 υποχώρησε κατά 37,95 μονάδες ή 3,44% και έκλεισε στις 1.064,88 μονάδες.

    Στην Ουγγαρία, το φιορίνι υποχώρησε έναντι του ευρώ στο ναδίρ 12μήνου, επειδή κυκλοφορούν φήμες ότι "κινδυνεύουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, που έχουν πιστωτικά εκτεθεί στην ανατολική Ευρώπη" και ότι "θα προκύψει κρίση ουγγρικού κρατικού χρέους, ανάλογη με την ελληνική...

    Το ίδιο το ευρώ διακυμάνθηκε ακόμα και στο 1.2019 δολάριο ΗΠΑ, προς στιγμήν ακόμα και στο 1,1993, κάτι που οδήγησε τον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν να κάνει επισήμως λόγο γιά "καλά νέα" και γιά μία "κατάλληλη διμερή ισοτιμία".

    Αργότερα, εκπρόσωπός του αναγκάστηκε να κάνει "διορθωτική δήλωση", ότι δηλαδή ο κ. Φιγιόν αναφερόταν "στην εξέλιξη της διμερούς ισοτιμίας, όχι στην ισοτιμία αυτήν καθ'εαυτήν".

    Ενισχύθηκε τέλος το γεν, που σήμερα διαμόρφωσε ισοτιμία 92,05 γεν το αμερικανικό δολάριο, πιθανόν λόγω της ανάληψης της πρωθυπουργίας στο Τόκιο από τον "άφθαρτο" κ. Ναότο Καν.

    Ο ρυθμμός ανάπτυξης σε ΕΕ και Ελλάδα

    Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν στο -0,8% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη και τους «27» το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%. Σύμφωνα με τη Εurostat, το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2009, o ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν στο -2,3% ενώ την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% και στους «27» κατά 0,5%.

    Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009, οι 16 χώρες της ευρωζώνης είχαν ήδη καταγράψει μία μικρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1%, σύμφωνα με την Eurostat, η οποία σε προηγούμενη εκτίμησή της έκανε λόγο για μηδενική αύξηση στο τέλος της περασμένης χρονιάς.

    Όπως συγκεκριμένα αναφέρει η ευρωπαϊκή υπηρεσία, η οποία για πρώτη φορά δίνει λεπτομέρειες για τις διάφορες παραμέτρους που καθορίζουν την ανάπτυξη, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,5%, ενώ οι εισαγωγές κατά 4%. Οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 1,1% και η κατανάλωση κατά 0,1%.

    Μεταξύ των βασικότερων οικονομιών της ευρωζώνης, ο ρυθμός ανάπτυξης άγγιξε το 0,2% στη Γερμανία και την Ολλανδία, το 0,1% σε Γαλλία και Ισπανία και το 0,5% στην Ιταλία.

    Για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Eurostat επιβεβαίωσε την προηγούμενη εκτίμησή της, που έκανε λόγο για ανάπτυξη 0,2% στο πρώτο τρίμηνο του 2010.

    Η ευρωζώνη, όπως και το σύνολο της ΕΕ, βγήκαν από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2009, με ρυθμό ανάπτυξης 0,4% και 0,3% αντίστοιχα. Πριν απ' αυτό, η ευρωζώνη είχε σημειώσει συρρίκνωση του ΑΕΠ επί πέντε συνεχόμενα τρίμηνα, με τη χειρότερη μείωση να καταγράφεται το πρώτο τρίμηνο του 2009 (-2,5%).

    -

    [02] Συνάντηση Πάπα-Χριστόφια

    Τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας για λύση του Κυπριακού ζήτησε από τον Πάπα Βενέδικτο ο Πρόεδρος Χριστόφιας, υποδεχόμενος σήμερα το πρωί τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

    «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει την επιρροή της στην Τουρκία... Είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι ότι προέχει η συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και όχι η εξυπηρέτηση των στενών συμφερόντων που έχουν σχέση με τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας», είπε ο κ. Χριστόφιας απευθυνόμενος τον Πάπα κατά την τελετή της επίσημης υποδοχής του.

    Πρόσθεσε ότι οι θλιβερές εξελίξεις των τελευταίων ημερών που σχετίζονται με τη Γάζα πρέπει να προβληματίσουν.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας είπε:

    «Εμείς τιμούμε τις δεσμεύσεις μας και είμαστε ελεύθεροι από εθνικές προκαταλήψεις. Καταθέτουμε θέσεις που εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα ολόκληρου του Κυπριακού λαού, ανεξαρτήτως εθνικής ταυτότητας και θρησκευτικής συνείδησης».

    Είπε επίσης ότι η πολιτική βούληση και η θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς να φθάσει σε λύση είναι αδιαμφισβήτητη.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για την κυβέρνηση και το λαό η υποδοχή του Πάπα στο προεδρικό μέγαρο, λέγοντας ότι «είναι σπίτι όλων των Κυπρίων».

    Από την πλευρά του, ο Πάπας Βενέδικτος, εξέφρασε την εκτίμηση του προς την πολιτεία και Εκκλησία της Κύπρου για τις σημαντικές υπηρεσίες που παρέχουν στην κοινωνία και στην προσπάθεια οικοδόμησης ενός ασφαλούς μέλλοντος.

    Χαιρετίζοντας τους αξιωματούχους της κυπριακής πολιτείας και του διπλωματικού σώματος στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, ο Ποντίφικας είπε ότι η ειρήνη σε ταραγμένες περιοχές της γης μπορεί να επιτευχθεί με προώθηση της ηθικής αλήθειας, με τρεις τρόπους.

    «Πρώτα να εξετάζονται ψύχραιμα οι ανησυχίες όλων των εμπλεκόμενων μερών στη συγκεκριμένη διαφορά έτσι ώστε τα μέρη να αποκτήσουν αντικειμενική και πλήρη θεώρηση. Δεύτερο, με την αποκωδικοποίηση των πολιτικών ιδεολογιών και τρίτο με συνεχή προσπάθεια στήριξης του νόμου από τις ηθικές αρχές του φυσικού δικαίου», είπε ο Πάπας.

    Πρόσθεσε ότι άτομα, κοινότητες και κράτη, χωρίς καθοδήγηση από αντικειμενικά ηθικές αλήθειες θα γίνουν εγωιστικά και ασυνείδητα και θα καταστήσουν τον κόσμο πιο επικίνδυνο.

    Επίσης κάλεσε όλους να σέβονται τα δικαιώματα των ατόμων και τον λαών και να προστατεύουν την προαγωγή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

    Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, θα συναντηθεί, επίσης σήμερα, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

    Το σημερινό πρόγραμμά του περιλαμβάνει και επίσκεψη στο Καθολικό σχολείο του Αγίου Μάρωνα.

    Αργά το απόγευμα ο Πάπας θα προστεί Θείας Λειτουργίας στη Μονή των Φραγκισκανών για τους ιερείς, διακόνους, μοναχούς, κατηχητές και τα Καθολικά Εκκλησιαστικά Κινήματα της Κύπρου.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 5 June 2010 - 10:30:22 UTC