Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταδίκη για φυλετική προσβολή
  • [02] Οι πλημμύρες απειλούν το Βελιγράδι
  • [03] Πρότυπο πανεπιστημιακό δάσος του Ταξιάρχη στο νομό Χαλκιδικής
  • [04] "Να σημάνουμε συναγερμό"
  • [05] "Ελπίδα του κόσμου"
  • [06] Υπό πίεση οι αγορές
  • [07] "Μήνυμα ειρήνης"

  • [01] Καταδίκη για φυλετική προσβολή

    Πρόστιμο 750 ευρώ επιβλήθηκε από δικαστήριο του Παρισιού στον γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπρις Ορτφέ που καταδικάστηκε για φυλετική προσβολή μετά από τα ρατσιστικά του σχόλια κατά ενός αλγερινού.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, στενός συνεργάτης του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, είχε εμφανιστεί τον Σεπτέμβριο σε ερασιτεχνικό βίντεο από το Θερινό Πανεπιστήμιο του κυβερνώντος κόμματος UMP στη Λαντ, στο οποίο εκφράστηκε με ρατσιστικά λόγια σε νεαρό στέλεχος από την Αλγερία. "Πάντα χρειάζεται ένας Άραβας. Όταν υπάρχει ένας, όλα είναι καλά. Όταν, όμως, μαζευτούν πολλοί, αρχίζουν τα προβλήματα", ανέφερε συγκεκριμένα ο γάλλος υπουργός.

    Αμέσως μετά από την δημοσιοποίηση του βίντεο, ο Μπρις Ορτφέ είχε εκφράσει την "λύπη" του, τονίζοντας ότι ήταν μία "εντελώς λανθασμένη ερμηνεία".

    Σύμφωνα με αρκετούς γάλλους δικηγόρους, πρόκειται για την πρώτη καταδίκη υπουργού για "φυλετική προσβολή" για περισσότερα από 50 χρόνια στη Γαλλία.

    Το δικαστήριο ανέφερε ότι τα σχόλια του υπουργού Εσωτερικών ήταν "εξωφρενικά, αν όχι περιφρονητικά" και ότι στιγμάτισαν τα άτομα αραβικής καταγωγής "τα οποία παρουσιάστηκαν αρνητικά απλώς λόγω της καταγωγής τους".

    Ο Μπρις Ορτφέ αναμένεται να καταβάλλει ακόμη αποζημίωση 2000 ευρώ στο Κίνημα κατά του Ρατσισμού και της Φιλίας μεταξύ των Λαών (MRAP).

    "Αυτό είναι μία μεγάλη νίκη για τη δικαιοσύνη και κατά του ρατσισμού" δήλωσε ο Πιέρ Μερέ, ο δικηγόρος της MRAP.

    [02] Οι πλημμύρες απειλούν το Βελιγράδι

    Η στάθμη του ποταμού Δούναβη έχει ανέλθει σε επικίνδυνα επίπεδα στο Βελιγράδι, και οι αρχές είναι έτοιμες για τη λήψη έκτακτων μέτρων για την προστασία της πρωτεύουσας της Σερβίας από τις πλημμύρες, ανακοίνωσε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος.

    "Η στάθμη του νερού του Δούναβη αυξάνεται κατά 1 εκατοστό την ώρα, και από αύριο θα αρχίσουμε να λαμβάνουμε αντιπλημμυρικά μέτρα", δήλωσε ο Σλόμπονταν Στόϊσιτς, μέλος του δημοτικού συμβουλίου για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

    Ο ίδιος δήλωσε ότι τα χαμηλότερα σημεία της πόλης του Βελιγραδίου συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής του μεσαιωνικού πύργου Νεμπόισα, θα έχουν πλημμυρίσει εντός της ημέρας.

    "Παρακολουθούμε τη κατάσταση καθ' όλο το 24ωρο, μεγάλα μηχανήματα και σάκοι με άμμο είναι έτοιμοι", πρόσθεσε ο Στόισιτς.

    Από τις αρχές του 2010, περίπου 10 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή του σε πλημμύρες στις αγροτικές περιοχές της Σερβίας, που προκλήθηκαν από το λιώσιμο του χιονιού ή από σφοδρές βροχοπτώσεις. Πολλές πόλεις στην επαρχία της Βοϊβοντίνας αναφέρεται ότι πλημμύρισαν αυτή την εβδομάδα.

    [03] Πρότυπο πανεπιστημιακό δάσος του Ταξιάρχη στο νομό Χαλκιδικής

    Είναι ένα από τα δάση, που πάνω από 70 χρόνια, βρίσκεται υπό επιστημονική επιτήρηση, γεγονός το οποίο λειτούργησε θετικά στη διατήρηση, αξιοποίηση και προστασία του. Το πανεπιστημιακό δάσος του Ταξιάρχη, με έκταση 58.000 στρεμμάτων, βρίσκεται στο νομό Χαλκιδικής, στις νότιες-νοτιοδυτικές πλαγιές του όρους Χολομώντα και αποτελεί ένα "κόσμημα" για την περιοχή.

    Με προτροπή, μάλιστα, των επιστημόνων, πριν από πολλά χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής προχώρησαν στη φύτευση δενδρυλλίων ελάτης για την παραγωγή χριστουγεννιάτικων δέντρων, που απέφεραν σημαντικό εισόδημα στον ορεινό πληθυσμό, ενώ, συγχρόνως, τα έλατα προστατεύουν το έδαφος από διάβρωση και υποβάθμιση.

    "Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις της Ελλάδας καταλαμβάνουν το 50% της χώρας και απ΄ αυτά, το 22% είναι δάση κωνοφόρων και το υπόλοιπο 78%, είναι δάση πλατυφύλλων. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα 2/3 των δασών είναι ιδιωτικά, στην Ελλάδα τα 2/3 αυτών είναι κρατικά και τα υπόλοιπα ιδιωτικά", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ταμείου διοικήσεως και διαχειρίσεως πανεπιστημιακών δασών, καθηγητής δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Παύλος Ευθυμίου.

    "Από πολλά αρχαιολογικά ευρήματα γνωρίζουμε ότι, προ 3-4 χιλιάδων ετών, στην Ελλάδα υπήρξαν πολλά δάση, με πλούσια βιοποικιλότητα στη χλωρίδα και την πανίδα, η οποία σε αρκετούς σημερινούς βιοτόπους, διατηρείται ακόμα με εντυπωσιακή σύνθεση ειδών", λέει ο κ.Ευθυμίου.

    Το ξύλο ήταν το βασικό υλικό για ενέργεια και κατασκευές μέχρι και τον 19ο μ.Χ. αιώνα. Επειδή, όμως, κύριο μέσο μεταφοράς ήταν η ναυσιπλοΐα, η κατασκευή χιλιάδων εμπορικών και πολεμικών πλοίων, οδήγησε στην καταστροφή των πιο εύκολα προσπελάσιμων παραλιακών δασών.

    "Ως ενδεικτικό παράδειγμα, σας αναφέρω ότι η κατασκευή μιας πολεμικής τριήρους απαιτούσε την υλοτομία 4.000 δένδρων δρυός, δηλαδή ήταν αναγκαία η αποψίλωση 100-150 στρεμμάτων δρυοδάσους για κάθε πολεμικό πλοίο. Ευτυχώς, τα δρυοδάση έχουν την δυνατότητα φυσικής αναγέννησης, με πρεμνοβλάστηση", υπογραμμίζει ο καθηγητής.

    Σημειώνεται ότι, το πανεπιστημιακό δάσος του Ταξιάρχη, μαζί με το πανεπιστημιακό δάσος του Περτουλίου, είναι οι μοναδικές περιοχές, για τις οποίες έχουν συνταχθεί κτηματολόγια από το 1975.

    "Ήδη, μάλιστα, εκπονείται πρότυπο ερευνητικό πρόγραμμα, σε συνεργασία του Ταμείου Διοικήσεως Δασών και των Εργαστηρίων Μετεωρολογίας και Μηχανολογίας, υπό των καθηγητών Θόδωρου Καρακώστα και Θωμά Ξένου, για το αιολικό δυναμικό των δύο δασών, ώστε να γνωρίζουμε ποιοί είναι οι κατάλληλοι χώροι για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες για την παραγωγή 'πράσινης' ενέργειας" σημειώνει ο κ.Ευθυμίου. Παράλληλα, ειδική επιτροπή συντάσσει ειδικό δασοπονικό σχέδιο για το δάσος του Ταξιάρχη, καθώς έχει λήξει η ισχύς του προηγούμενου, το οποίο διήρκησε 10 χρόνια.

    Στον Ταξιάρχη εγκαινιάστηκε πέρσι και το Δασικό Μουσείο που φιλοξενείται σε στεγασμένο χώρο 250τμ στον οποίο ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τη χλωρίδα της περιοχής η οποία περιλαμβάνει 350 είδη, ποώδη και δασικά, 34 από τα οποία είναι σπάνια και προστατευόμενα. Στην πανίδα της περιοχής είναι καταγεγραμμένα 112 άγρια ζώα και πτηνά, εκ των οποίων 12 προστατευόμενα. Στο δάσος λειτουργούν ήδη ξενώνες, που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 150 φοιτητές για την πρακτική τους άσκηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καθώς και ερευνητές δασοπονίας, εστιατόριο και αίθουσες διδασκαλίας.

    "Να σημειώσω, πάντως, ότι το μουσείο μέχρι στιγμής υπολειτουργεί καθώς υπολείπονται περίπου 150.000 ευρώ για την πλήρη λειτουργία του" διευκρίνισε ο κ.Ευθυμίου.

    Μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση των δασών στην χώρα μας, τόνισε ότι όλα τα δάση ή τουλάχιστον το 90%, είναι αρκετά έως πολύ υποβαθμισμένα από πλευράς ξυλαποθέματος, αύξησης, δυναμικού παραγωγής και εν μέρει, ανταπόκρισης σε λειτουργίες και υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος.

    "Πολλοί ιστορικοί θεωρούν ότι οι ζημιές στα φυσικά οικοσυστήματα αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη θυσία στο βωμό δημιουργίας των αρχαίων πολιτισμών της Ελλάδας και της Μέσης Ανατολής" ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι σήμερα χρειάζονται καλά μελετημένα, εύστοχα δασοκομικά και διαχειριστικά μέτρα για την μακρόπνοη βελτίωση των ελληνικών δασικών οικοσυστημάτων πάνω στις θεμελιώδεις, βασικές αρχές της δυναμικής αειφορίας, της πολλαπλής χρήσης και της βελτίωσης ή τουλάχιστον διατήρησης της φυσικής βιοποικιλότητας, σε όλα τα φυτικά και ζωικά είδη.

    [04] "Να σημάνουμε συναγερμό"

    Τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται η βιοποικιλότητα στη Γη, επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και απευθύνει έκκληση σε όλους "να μας βοηθήσουν να σημάνουμε συναγερμό".

    "Πάρτε μέρος, μιλήστε. Βγείτε μπροστά και βοηθήστε στον καθαρισμό της Γης. Επανασυνδεθείτε με τη φύση, τη δύναμη της ζωής. Μαζί μπορούμε να αναπτύξουμε ένα καινούργιο όραμα για τη βιοποικιλότητα. Πολλά Είδη. Ένας Πλανήτης. Ένα Μέλλον", τονίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι είδη εξαφανίζονται με πρωτοφανή ρυθμό τις περισσότερες φορές εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας που μολύνει και εξαντλεί τους υδάτινους πόρους, υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον και αλλάζει το παγκόσμιο κλίμα.

    Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ΄Πολλά Είδη. Ένας Πλανήτης. Ένα Μέλλον΄ επαναλαμβάνει την έκκληση του Διεθνούς Έτους Βιοποικιλότητας να σταματήσει ο μαζικός αφανισμός των ειδών και να αναδειχθεί η σπουδαιότητα των εκατομμυρίων ειδών που κατοικούν στα εδάφη, τα δάση, τους ωκεανούς, τους κοραλλιογενείς υφάλους και τα βουνά του πλανήτη. Η υγεία μας, η ευημερία μας και το βιώσιμο μέλλον εξαρτώνται από αυτό το πολύπλοκο και ευαίσθητο δίκτυο οικοσυστημάτων και ζωής", σημειώνεται στο μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ και προστίθεται:

    "Η χώρα που φιλοξενεί τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι η Ρουάντα. Η μικρή αυτή χώρα στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών της Αφρικής, αποκτά όλο και περισσότερο τη φήμη μιας χώρας που βρίσκεται στην πράσινη πρωτοπορία. Η Ρουάντα είναι το καταφύγιο 52 ειδών που κινδυνεύουν με αφανισμό, συμπεριλαμβανομένου του σπάνιου ορεινού γορίλα. Η χώρα αυτή δείχνει το πως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα μπορεί να συνδυαστεί με την οικονομική ανάπτυξη. Παρά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, όπως η φτώχεια και η εκτεταμένη υποβάθμιση του εδάφους, η "χώρα των χιλίων λόφων" εργάζεται για την αναδάσωση, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη βιώσιμη γεωργία και την ανάπτυξη ενός πράσινου οράματος για το μέλλον.

    Φέτος, στο Κιγκάλι θα χτυπάει η καρδιά μιας παγκόσμιας, πολυπολιτισμικής και διαγενεακής γιορτής του πλανήτη, των εκατομμυρίων ειδών του και των αμέτρητων τρόπων με τους οποίους αλληλοσυνδέεται η ζωή πάνω στη Γη".

    Ήρθε η ώρα να αντιστραφεί η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, να αποκατασταθεί η ζημιά και οι ισορροπίες που ανατράπηκαν, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας χθες σε ημερίδα του κόμματός του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

    Όλες οι πολιτικές μας οφείλουν να λαμβάνουν υπόψιν και την ανταγωνιστικότητα και τον σεβασμό του περιβάλλοντος. Δεν θέλουμε "βρώμικη ενέργεια" ακόμη κι όταν είναι πάμφθηνη αλλά ούτε και μπορούμε να επιδιώκουμε την απόλυτα καθαρή ενέργεια όταν είναι πανάκριβη. Μια οικονομία η οποία βασίζεται σε μη ανταγωνιστική ενέργεια είναι καταδικασμένη να χάσει τη μάχη της ανταγωνιστικότητας τόνισε ο κ. Σαμαράς και ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει τεράστιο ενεργειακό δυναμικό από ανανεώσιμες πηγές, υπογραμμίζοντας ότι μπορούν να αξιοποιηθούν η φύση, το κλίμα, τα βουνά, τα νησιάκαι το αρχιπέλαγός της χώρας.

    Οι εργαζόμενοι αξιώνουν από την Πολιτεία μέτρα και πολιτικές που οδηγούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προστασία της υγείας τους και τα οποία συνδέονται άρρηκτα με την ποιότητα του περιβάλλοντος, επισημαίνει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

    "Οι εργαζόμενοι που βιώνουν καθημερινά τις παρενέργειες της γενικότερης οικονομικής κρίσης και αυτής του περιβάλλοντος στους χώρους όπου ζουν και εργάζονται (νέφος, κυκλοφοριακό με το συνεπαγόμενο χάσιμο χρόνου και απώλεια εισοδήματος, προβλήματα υγείας κ. ά.)", υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ

    ΥΠΕΚΑ: "Το σύνδρομο του Τιτανικού"

    Η προβολή σε γιγαντοοθόνες του ντοκιμαντέρ "Το σύνδρομο του Τιτανικού", μιας αλληγορίας για τις επιπτώσεις του σημερινού μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης, είναι η καινούργια δράση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

    Η πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ έχει στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών για τα προβλήματα του πλανήτη και έρχεται σε συνέχεια των εκδηλώσεων που ξεκινούν από την Παρασκευή, 4 Ιουνίου, με την έκθεση "Ανακυκλώνουμε με τέχνη" στο Μουσείο Μπενάκη και ολοκληρώνονται στις 20 Ιουνίου.

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι το ντοκιμαντέρ του γάλλου οικολόγου Νικολά Ιλό, δημιουργεί μια αλληγορία για τη συμπεριφορά των επιβατών του γνωστού υπερωκεάνιου που συνέχιζαν να γλεντούν χωρίς να συνειδητοποιούν πόσο κοντά τους βρισκόταν το μοιραίο παγόβουνο. Οι εικόνες που παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ δείχνουν τη δύσκολη κατάσταση σε φτωχές περιοχές του πλανήτη, αλλά αποτελούν και μια πρόβλεψη για το μέλλον αν ο άνθρωπος δεν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παράγει και καταναλώνει.

    Το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει το ΥΠΕΚΑ είναι ότι τώρα είναι η ώρα να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να αλλάξει ριζικά η συμπεριφορά του ανθρώπου, τώρα που η κλιματική αλλαγή είναι ακόμη αναστρέψιμη. Είναι ενθαρρυντικό ότι η ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής αυξάνεται συνεχώς, ειδικά ανάμεσα στους νέους ανθρώπους.

    Η ταινία θα προβάλλεται σε γιγαντοοθόνες, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 12 το βράδυ, το Σάββατο 5 Ιουνίου, μπροστά από το κεντρικό κτίριο στο Ζάππειο και απέναντι από το σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο, με ελληνικούς υπότιτλους. Οι προβολές γίνονται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.

    -

    [05] "Ελπίδα του κόσμου"

    Την πεποίθησή του ότι το 6ο συνέδριο του ΣΥΝ μπορεί να γίνει τομή και αφετηρία για μια αριστερά της ελπίδας, της αλληλεγγύης, των κοινωνικών αγώνων και της εναλλακτικής προπτικής, εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Α. Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου.

    . Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα αντέξει η ελληνική κοινωνία. Είναι άδικα και κυρίως αναποτελεσματικά, αφού όχι μόνο δεν απομακρύνουν το κίνδυνο της χρεοκοπίας αλλά από μακρινό και θεωρητικό, τον καθιστούν πραγματικό.

    Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη η αριστερά να γίνει ο φορέας του καινούργιοι και ελπίδα του κόσμου, όχι μόνο με διακηρύξεις, αλλά και με πράξεις τονίζοντας ότι το θέμα δεν είναι να διαχωρίζουμε μηχανιστικά την αντιπολίτευσή μας σε "προγραμματική" και σε "κινηματική", αλλά να καθιστούμε διακριτή την πολιτική μας που μπορεί να προωθηθεί μόνο και με τις δύο αυτές αλληλένδετες δράσεις.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα για τα σκάνδαλα , ενώ εκτίμησε ότι την ίδια στιγμή τα σχέδια των επίδοξων ελλήνων Μπερλουσκόνι, δεν περπατούν, γιατί ο κόσμος τους έχει πάρει χαμπάρι και τους χλευάζει.

    Μιλώντας για τις δικές του ευθύνες στην ηγεσία του ΣΥΝ ο κ. Τσίπρας είπε ότι

    , πρόσθεσε ότι >.

    ., ενώ όπως διαπίστωσε στην πορεία και στην σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν .

    Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης, ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ Μ .Χαρακόπουλος, και ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Γ. Παρασκευόπουλος

    Οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα και αύριο με ομιλίες συνέδρων . Την Κυριακή θα γίνει η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

    Ομιλία Π. Λαφαζάνη

    Την ανάγκη ενότητας του Συνασπισμού υπογράμμισε ο βουλευτής του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στο συνέδριο του ΣΥΝ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να γίνουν στέρεα και θετικά βήματα για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και τα προβλήματα του κόμματος.

    Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ακόμη την ανάγκη να ισχυροποιηθεί ο ΣΥΝ ώστε βήμα βήμα "να καλλιεργεί το έδαφος για τη μεγάλη παράταξη και συμπαράταξη της Αριστεράς με τη συμμετοχή όλων των αριστερών δυνάμεων, από το ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ έως το ΚΚΕ και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά".

    Αναφερόμενος στο κείμενο που κατέθεσε ο ίδιος και 29 ακόμη στελέχη του ΣΥΝ κατά την προσυνεδριακή διαδικασία, ο κ. Λαφαζάνης απέρριψε τις επικρίσεις ότι ήταν κίνηση διασπαστική και σημείωσε ότι το κόμμα, για να ξεπεράσει τις δυσκολίες του, πρώτα από όλα έχει ανάγκη από μια νέα ριζοσπαστικοποίηση, "τη μόνη που μπορεί να σφυρηλατήσει μια νέα ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα στις γραμμές της, και αυτό επιδίωξε με το κείμενο που κατέθεσε".

    Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι "το Έκτακτο Συνέδριο μπορεί να συμβάλει στην ανασυγκρότηση, ριζοσπαστικοποίηση και αντεπίθεση του ΣΥΝ ή να συντηρήσει μια ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική αυτάρκεια και δογματική στασιμότητα στις γραμμές μας. Το τελευταίο είναι αυτονόητο ότι θα συνιστούσε καταστροφή".

    Μιλώντας για το μέλλον του ΣΥΝ ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε την ανάγκη επανίδρυσης που να συζητηθεί σε ένα ειδικό Κομματικό Σώμα και πρότεινε τρεις Καταστατικές αλλαγές: η πρώτη, αφορά την "καταστατική θεμελίωση των ιδεολογικών βάσεων του κόμματος με την επιστροφή στο Μαρξισμό ως αφετηρία για τη διαμόρφωση του επαναστατικού Μαρξισμού του 21ου αιώνα". Η δεύτερη, αφορά "τη συλλογική διαμόρφωση των λειτουργιών του Κόμματος με κυρίαρχο το ρόλο της συμμετοχής των μελών και της ΚΠΕ στη λήψη των αποφάσεων". Η τρίτη αλλαγή, αφορά "τη θέσπιση καταστατικής ρύθμισης που με πλήρη και απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των μειοψηφιών θα διασφαλίζει την ενιαία δημόσια εικόνα του κόμματος σε κρίσιμα θέματα με το σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις μας".

    Τέλος, για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η πιο εύκολη απάντηση στα προβλήματά του είναι η διάσπασή του, πρόσθεσε όμως ότι αυτή θα ήταν μια ανιστόρητη απάντηση και σημείωσε ότι ο ΣΥΝ πρέπει να αναδειχθεί σε καλό καπετάνιο που όχι μόνο να κρατήσει όρθιο το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να του εμφυσήσει μια νέα δυναμική για νέους, πρωτοπόρους πολιτικούς και κινηματικούς ρόλους διεξόδου από την κρίση.

    Ομιλία Φ.Κουβέλη

    Την απεμπλοκή του Συνασπισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε με την ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΝ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Φ. Κουβέλης, ο οποίος έκανε λόγο για την ύπαρξη ιδεολογικών διαφορών με τις συνιστώσες, ενώ υποστήριξε ότι στο κόμμα του βαθαίνει η κρίση ταυτότητας.

    Ο κ. Κουβέλης έκανε εκτενή παρουσίαση της πολιτικής του κόμματος από τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 μέχρι σήμερα, για να υπογραμμίσει ότι ο ίδιος είχε επισημάνει τα προβλήματα, ενώ σημείωσε ότι από το προηγούμενο συνέδριο μέχρι σήμερα δεν διαμορφώθηκε ποτέ ένα σαφές και σταθερό πολιτικό σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους και με αναφορά στο μπλοκ των πολιτικών δυνάμεων που θα το υλοποιήσουν.

    Επίσης τόνισε τη θέση της Ανανεωτική Πτέρυγας ότι "η δική μας Αριστερά δεν πρέπει να μένει αδιάφορη για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας και ότι δεν πρέπει να μη θέλει να επηρεάζει με τις θέσεις της την ασκούμενη πολιτική, κάποιοι έσπευσαν να μας αποδώσουν πρόθεση κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ".

    Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο κ. Κουβέλης είπε ότι η ηγετική πλειοψηφία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σφράγισε με τον αρνητικότερο τρόπο την πολιτική και εκλογική μας προσπάθεια καθώς απομακρύνθηκε από τον αριστερό μας ευρωπαϊσμό και δημιούργησε κύματα πικρίας στον κόσμο μας, στην ιστορική βάση του χώρου μας, στους πολίτες της ανανεωτικής αριστεράς.

    Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι εδώ και καιρό βαθαίνει η κρίση ταυτότητας του ΣΥΝ, ευρύτερα του πολιτικού μας χώρου και υποστηρίζοντας την απεμπλοκή από τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι "με τις συνιστώσες του είχαμε και έχουμε πολλές και σημαντικές πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, οι οποίες διαμορφώνουν καθημερινά πεδίο στρέβλωσης και παραμόρφωσης των πολιτικών χαρακτηριστικών του Συνασπισμού ως κόμματος της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, του Συνασπισμού, ως κόμματος του αριστερού ευρωπαϊσμού, του ριζοσπαστικού μεταρρυθμισμού, της πολιτικής οικολογίας".

    Υποστηρίζω την απεμπλοκή από τον ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης, γιατί η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά πρέπει να αγωνίζεται και να δίνει παράλληλα ζωντανές λύσεις προοπτικής, χωρίς να κλείνεται στις «ασφαλείς» απαντήσεις των περασμένων δεκαετιών. Ο κ. Κουβέλης είπε ακόμη ότι:

    "Τίποτα δεν έχει κριθεί. Η έκβαση εξαρτάται και από τις ενέργειες, τους αγώνες, τις πρωτοβουλίες της Αριστεράς, τους συσχετισμούς δυνάμεων. Γι΄ αυτό έχει καθοριστική σημασία ποιοί, ποιες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις θα βάλουν τη σφραγίδα τους και θα διαχειριστούν την αντιμετώπιση της κρίσης".

    [06] Υπό πίεση οι αγορές

    Μία "κατώτερη" του αναμενόμενου επίσημη αναφορά για την αμερικανική αγορά εργασίας, συνδυασμένη με τους διάχυτους φόβους για την ισχύ πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και τον φόβο για μία "α λα ελληνικά" κρίση του κρατικού χρέους της Ουγγαρίας, έριξαν χθες θεαματικά προς τα κάτω τους βασικούς δείκτες μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ το ίδιο το ευρώ το έσπρωξαν σε ένα χαμηλό 4ετίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ (στο επίπεδο της άνοιξης 2006).

    Η τιμή της ουγκιάς του χρυσού, εκλαμβανόμενου ως "αξίας καταφύγιου" σε καιρούς χαλεπούς, παρέμεινε σταθερή πέριξ των 1.210 δολαρίων, ενώ η τιμή του βαρελιού αργού πετρελαίου άμεσης παράδοσης από τα 75 δολάρια υποχώρησε προς τα 72... και σημαντικά κεφάλαια μετακινήθηκαν από την "ανασφαλή" αγορά του χαλκού, ανέφερε στο Λονδίνο το Ρόϊτερ.

    -Οι αγορές, πρόσθεσε, περίμεναν περίπου 515 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, αλλα αυτές ήσαν μόνον 413 χιλιάδες και το ποσοστό των ανέργων είναι τώρα +9,7% του "ενεργού" πληθυσμού.

    "Οι αγορές ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι, στον ιδιωτικό τομέα οι νέες θέσεις εργασίας ήταν ακόμα λιγότερες, όπως ακριβώς και στον κρίσιμο τομέα των υπηρεσιών", σχολίασε ο Κάρι Λήτσι, της "Ντισίζιον εκονόμικς" της Νέας Υόρκης.

    Στην Ευρώπη, οι δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος (Παρίσι -2,86%, Μιλάνο -3,79%, Μαδρίτη -3,80%) για τους εκτεθέντες λόγους, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSE Eurofirst300 να χάνει την ίδια ώρα -1,5%, κυρίως λόγω των αθρόων απωλειών στον τραπεζικό τομέα...

    Στην αθήνα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε κάτω και από τα επίπεδα των 1.500 μονάδων, καταγράφοντας νέα χαμηλά έτους και έκλεισε στις 1.484,90 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 5,03%.

    Μεγάλες απώλειες κατέγραψε και η Γουόλ Στριτ. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 323,31 μονάδων ή 3,15% και διαμορφώθηκε στις 9.931,97 μονάδες και ο σύνθετος δείκτης Nasdaq των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, 83,86 μονάδες ή 3,64% και διαμορφώθηκε στις 2.219,17 μονάδες. Ο δείκτης Standard & Poor's 500 υποχώρησε κατά 37,95 μονάδες ή 3,44% και έκλεισε στις 1.064,88 μονάδες.

    Στην Ουγγαρία, το φιορίνι υποχώρησε έναντι του ευρώ στο ναδίρ 12μήνου, επειδή κυκλοφορούν φήμες ότι "κινδυνεύουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, που έχουν πιστωτικά εκτεθεί στην ανατολική Ευρώπη" και ότι "θα προκύψει κρίση ουγγρικού κρατικού χρέους, ανάλογη με την ελληνική...

    Το ίδιο το ευρώ διακυμάνθηκε ακόμα και στο 1.2019 δολάριο ΗΠΑ, προς στιγμήν ακόμα και στο 1,1993, κάτι που οδήγησε τον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν να κάνει επισήμως λόγο γιά "καλά νέα" και γιά μία "κατάλληλη διμερή ισοτιμία".

    Αργότερα, εκπρόσωπός του αναγκάστηκε να κάνει "διορθωτική δήλωση", ότι δηλαδή ο κ. Φιγιόν αναφερόταν "στην εξέλιξη της διμερούς ισοτιμίας, όχι στην ισοτιμία αυτήν καθ'εαυτήν".

    Ενισχύθηκε τέλος το γεν, που σήμερα διαμόρφωσε ισοτιμία 92,05 γεν το αμερικανικό δολάριο, πιθανόν λόγω της ανάληψης της πρωθυπουργίας στο Τόκιο από τον "άφθαρτο" κ. Ναότο Καν.

    Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ κάλεσε τους ομολόγους του στις χώρες-μέλη του G20 να "περιφρουρήσουν" την πορεία εξόδου από την ύφεση, υποστηρίζοντας τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, εν μέσω των προβλημάτων στην Ευρώπη.

    Ο Γκάιτνερ, σε επιστολή με ημερομηνία 3η Ιουλίου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Σάββατο, ανέφερε ότι όλα τα μέλη του G20 έχουν "ισχυρό συμφέρον να ενισχύσουν την συνεχιζόμενη ανάνηψη της ιδιωτικής ζήτησης".

    Η ισχυρή πολιτική αντίδραση του G20 στην κρίση διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά οι ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη στην Ευρώπη που προχωρά σε αναγκαίες τροποποιήσεις της πολιτικής της απειλούν να υποσκάψουν την ορμή της ανάνηψης" της παγκόσμιας οικονομίας, σημείωσε ο Γκάιτνερ.

    Ο ρυθμμός ανάπτυξης σε ΕΕ και Ελλάδα

    Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν στο -0,8% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη και τους «27» το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%. Σύμφωνα με τη Εurostat, το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2009, o ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν στο -2,3% ενώ την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% και στους «27» κατά 0,5%.

    Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009, οι 16 χώρες της ευρωζώνης είχαν ήδη καταγράψει μία μικρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1%, σύμφωνα με την Eurostat, η οποία σε προηγούμενη εκτίμησή της έκανε λόγο για μηδενική αύξηση στο τέλος της περασμένης χρονιάς.

    Όπως συγκεκριμένα αναφέρει η ευρωπαϊκή υπηρεσία, η οποία για πρώτη φορά δίνει λεπτομέρειες για τις διάφορες παραμέτρους που καθορίζουν την ανάπτυξη, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,5%, ενώ οι εισαγωγές κατά 4%. Οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 1,1% και η κατανάλωση κατά 0,1%.

    Μεταξύ των βασικότερων οικονομιών της ευρωζώνης, ο ρυθμός ανάπτυξης άγγιξε το 0,2% στη Γερμανία και την Ολλανδία, το 0,1% σε Γαλλία και Ισπανία και το 0,5% στην Ιταλία.

    Για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Eurostat επιβεβαίωσε την προηγούμενη εκτίμησή της, που έκανε λόγο για ανάπτυξη 0,2% στο πρώτο τρίμηνο του 2010.

    Η ευρωζώνη, όπως και το σύνολο της ΕΕ, βγήκαν από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2009, με ρυθμό ανάπτυξης 0,4% και 0,3% αντίστοιχα. Πριν απ' αυτό, η ευρωζώνη είχε σημειώσει συρρίκνωση του ΑΕΠ επί πέντε συνεχόμενα τρίμηνα, με τη χειρότερη μείωση να καταγράφεται το πρώτο τρίμηνο του 2009 (-2,5%).

    -

    [07] "Μήνυμα ειρήνης"

    «Είναι μεγάλη η χαρά μου, που είμαι μαζί σας», ήταν στα ελληνικά τα πρώτα λόγια, που απηύθυνε ο Πάπας Βενέδικτος 16ος μόλις έφτασε για τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, την «αγιότοκο νήσο», όπως αποκαλούν οι εκκλησιαστικοί συγγραφείς την Κύπρο, λόγω της πληθώρας των Αγίων και Μαρτύρων, που ανέδειξε παρά το μικρό της μέγεθος.

    Στη σκάλα του αεροσκάφους, που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Πάφου, ανέμεναν και υποδέχθηκαν τον Πάπα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, και η σύζυγός του Έλση. Εξάλλου, στρατιωτικό άγημα και φιλαρμονική της αστυνομίας απέδωσαν τιμές και ανακρούστηκαν ο εθνικός ύμνος και ο ύμνος του Βατικανού.

    Ακολούθως, ο Πάπας συνοδευόμενος από το προεδρικό ζεύγος της Κύπρου εισήλθε στην αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου, όπου έγινε δεκτός με θερμά χειροκροτήματα και κατευθύνθηκε αμέσως προς τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο, και τον μητροπολίτη Πάφου, Γεώργιο, με τους οποίους αντάλλαξε θερμό αδελφικό ασπασμό.

    «Ηχηρό μήνυμα υπέρ της επικράτησης της ειρήνης έναντι του μίσους και του πολέμου», μεταφέρει η σημερινή επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου 16ου, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στην τελετή υποδοχής του Ποντίφικα, στο διεθνές αεροδρόμιο Πάφου.

    Ο Πρόεδρος, αφού χαρακτήρισε την επίσκεψη «γεγονός αναντίλεκτα ιστορικό», απευθυνόμενος προς τον Πάπα υπογράμμισε «η Κύπρος έχει ανάγκη τον ειρηνικό λόγο Σας, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζει στα κατεχόμενα εδάφη της» και πρόσθεσε: «Επιτρέψτε μου να πω ότι η Κύπρος έχει ανάγκη την προσευχή Σας και τη συνδρομή Σας για να επανακτήσει σύντομα την ενότητα και την ελευθερία της και γι αυτό είμαστε ευγνώμονες για τις ημέρες που θα βρίσκεστε ανάμεσά μας».

    Ο κ. Χριστόφιας συνέχισε: «Εσείς, ως βαθύς μελετητής των Πατέρων της Εκκλησίας και της θεολογικής σκέψης, είναι φυσιολογικό να εκδηλώνετε την ευαισθησία Σας με την επιθυμία να επισκεφθείτε την Πάφο, ακολουθώντας τα ίχνη της πρώτης αποστολικής περιοδείας του Αποστόλου Παύλου που, συνοδευόμενος από τον Απόστολο Βαρνάβα, δίδαξε τον Χριστιανισμό στην Κύπρο, ως πρώτο σταθμό προς την Ευρώπη».

    «Μοιραζόμαστε μαζί Σας το ίδιο όραμα για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη», είπε ο Κύπριος πρόεδρος και επιπλέον ότι «είναι κοινός ο αγώνας μας ενάντια στη φτώχεια, τον αποκλεισμό, την αδικία και την πείνα που, δυστυχώς, ακόμα μαστίζουν ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη μας».

    Ανέφερε ακόμη ότι «η Κύπρος είναι γη αποστολική, με χριστιανικές ρίζες δύο χιλιετιών. Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της, περιλαμβανομένου του τάφου και της Σταυροπηγιακής Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα, καθώς και άλλα 500 περίπου θρησκευτικά μνημεία εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κατοχή από τον τουρκικό στρατό. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, για διάστημα πέραν των 35 χρόνων, η πολιτιστική και θρησκευτική μας κληρονομιά στις κατεχόμενες περιοχές εσυλήθη και καταστρέφεται συστηματικά, γεγονός που αποτελεί απώλεια για το σύνολο της ανθρωπότητας».

    «Η προσπάθειά μας» -συνέχισε ο Πρόεδρος- «είναι η επίτευξη δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος μέσω διαπραγματεύσεων, λύση η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων κατοχής και αποκατάσταση των δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού. Στον αγώνα μας αυτόν οι πνευματικές αξίες του λαού μας είναι όπλο που μας θωρακίζει ενάντια στην αλλοίωση και φθορά, που επιφέρει ο χρόνος. Είμαστε ελεύθεροι από εθνικιστικές προκαταλήψεις και ο αγώνας μας είναι αγώνας για τον άνθρωπο, ανεξαρτήτως γλώσσας, θρησκείας και πολιτισμικής ταυτότητας. Και σε αυτό το ευγενές όραμα, είμαστε, με την Αγιότητά Σας, συνοδοιπόροι».

    Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος, ο οποίος ευλόγησε ένα μικρό δενδρύλλιο ελιάς, απαντώντας στην προσφώνηση του Κύπριου Προέδρου, τόνισε ότι η Κύπρος από την αρχαιότητα αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών. Υπογράμμισε δε, ότι μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση η Κυπριακή Δημοκρατία αποκομίζει οφέλη οικονομικά και πολιτικά.

    Από το αεροδρόμιο της Πάφου ο Πάπας κατευθύνθηκε στον βυζαντινό ναό της Αγίας Κυριακής, που βρίσκεται στον χώρο των ερειπίων της ρωμαϊκής Πάφου, όπου κήρυξαν οι απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας. Εκεί έγινε μια σύντομη τελετή, στην οποία τον Πάπα προσφώνησε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος.

    Στο χώρο αυτό σώζεται μια στήλη, στην οποία η παράδοση λέει ότι οι Ρωμαίοι τιμώρησαν τον Απόστολο Παύλο, ραβδίζοντάς τον «τεσσαράκοντα παρά μία».

    Ο πάπας Βενέδικτος προσευχήθηκε στο βυζαντινό ναό της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος έχει παραχωρηθεί από τη Μητρόπολη Πάφου στους Καθολικούς και Αγγλικανούς, και στη συνέχεια, στον αρχαιολογικό χώρο τελέστηκε «Οικουμενική Ιερουργία» και ο πάπας απάγγειλε στα ελληνικά το "Πάτερ Ημών".

    Το απόγευμα, από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφθασε στη Λευκωσία και κατέλυσε στη Μονή Φραγκισκανών επί της «νεκρής ζώνης», όπου είναι η νουντσιατούρα της Αγίας Έδρας.

    Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος, στις δύο ομιλίες του κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Κύπρο, απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στο Κυπριακό, παρόλο που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας, και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ζήτησαν την ενεργό συμπαράστασή του.

    O Πάπας Βενέδικτος άρχισε και τις δύο ομιλίες του στέλνοντας μήνυμα ειρήνης. «Είναι μεγάλη η χαρά μου που είμαι σήμερα μαζί σας! Η χάρις και η ειρήνη ας είναι πλούσιες μαζί σας!», ήταν οι πρώτοι του λόγοι, τους οποίους μάλιστα απηύθυνε στα ελληνικά.

    Ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία και ευχήθηκε «η πρόσφατη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να οδηγήσει σε ευημερία το νησί, αλλά και οι άλλες χώρες της Ευρώπης να επωφεληθούν από την πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά του, η οποία αντικατοπτρίζει τον ιστορικό της ρόλο καθώς βρίσκεται στο μέσο Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής».

    Η μόνη αναφορά από τις ομιλίες του που παραπέμπει στο Κυπριακό ήταν η εξής:«Μακάρι η αγάπη της πατρίδας σας και των οικογενειών σας και η επιθυμία να ζήσετε με αρμονία με τους γείτονές σας κάτω από την ευσπλαχνική προστασία του Παντοδύναμου Θεού να σας εμπνεύσει υπομονετικά για να επιλύσετε τις παραμένουσες ανησυχίες που μοιράζεστε με τη διεθνή κοινότητα για το μέλλον του νησιού σας».

    Έδωσε έμφαση στην ανάγκη να επιτευχθεί ενότητα του χριστιανικού κόσμου και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Εκκλησία της Κύπρου χρησιμεύει ως γέφυρα Ανατολής και Δύσης και ότι έχει συμβάλει πολύ σε αυτή την πρόοδο της αναθεώρησης.

    Υπογραμμίζεται ότι στην ομιλία του στη στήλη του Αποστόλου Παύλου ο Πάπας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Άγιο Επιφάνιο, τον Επίσκοπο Σαλαμίνας και Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο οποίος αναγνωρίζεται ως ο «πατέρας» του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Κύπρου που κατοχυρώθηκε στην Γ' Οικουμενική Σύνοδο.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 5 June 2010 - 6:30:35 UTC