Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστρέφουν στην Ελλάδα
  • [02] Σ/ν για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ
  • [03] Μπλόκο της ΠΝΟ στο "Zenith"
  • [04] Απεργίες για το ασφαλιστικό
  • [05] Πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων
  • [06] Εμμένουν τις θέσεις τους
  • [07] "Τέλος στη σιωπή"

  • [01] Επιστρέφουν στην Ελλάδα

    Αργά το βράδυ αναμένεται να φθάσει στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που αναχώρησε το μεσημέρι προκειμένου να παραλάβει τους Έλληνες που κρατούνται από τους Ισραηλινούς, επειδή μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει άδεια από τις ισραηλινές αρχές στις 8 το πρωί για την πτήση και η άδεια τελικά δόθηκε στη 1.30 το μεσημέρι.

    Νωρίς το πρωί, και ενώ είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την ελληνική πτήση, το ΥΠΕΞ επισκέφθηκαν οι βουλευτές κ.κ. Σακοράφα, Βουδούρη, Θανάσης Δρίτσας και Κουράκης. Αίτημά τους ήταν στο αεροπλάνο να επιβαίνουν αντιπροσωπεία και ιατρική ομάδα που θα αναλάβει άμεσα όσους είναι σοβαρά τραυματισμένοι. Τελικά, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο βουλευτής Θανάσης Δρίτσας, το ΥΠΕΞ τους απάντησε πως «θα φροντίσει η ίδια η κυβέρνηση» για τους κρατούμενους και διαβεβαίωσε ότι στο αεροπλάνο επιβαίνει ιατρική ομάδα.

    Οι έξι αφιχθέντες χθες το πρωί έχουν υπογράψει έγγραφο, στην εβραϊκή γλώσσα, με το οποίο δηλώνουν τη μεταμέλειά τους απέναντι στο ισραηλινό κράτος και αναγνωρίζουν ότι η προσπάθεια μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη χειμαζόμενη Γάζα αποτελεί «παράμονη είσοδο σε ισραηλινό έδαφος». Το Ισραήλ υποχώρησε σήμερα το πρωί από αυτή την απαίτηση ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες της διεθνούς κοινότητας. Παραμένει, όμως, ακόμη άγνωστο ποια είναι η νέα απαίτηση.

    Εξίσου χθες το βράδυ, οι ισραηλινές αρχές υποχώρησαν και από την άρνησή τους να επιτρέπουν σε όσους λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή να τη συνεχίσουν. Μεταξύ των έξι Ελλήνων που επέστρεψαν χθες το πρωί, τουλάχιστον οι τρεις λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή εξαιτίας σοβαρών ιατρικών προβλημάτων και είναι άνθρωποι στα 50 τους χρόνια. Μάλιστα, ο μέσος όρος ηλικίας των επιβαινόντων στο πλοίο «Σφενδόνη» ήταν πάνω από 40 ετών. Μεγάλος αριθμός, λοιπόν, Ελλήνων είχε ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής, τη χορήγηση της οποίας είχαν απαγορεύσει οι Ισραηλινοί για δύο 24ωρα.

    Διεθνείς πιέσεις

    Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και ο αραβικός κόσμος ζήτησαν ανεξάρτητη έρευνα και την απελευθέρωση των εκατοντάδων μελών του Στόλου της Ελευθερίας.

    Οι ακτιβιστές δεσμεύτηκαν εκ νέου να συνεχίσουν την προσπάθειά τους να σπάσουν τον Ισραηλινό αποκλεισμό στον Παλαιστινιακό θύλακα και να παραδώσουν τα φορτία που μετέφεραν στη Γάζα τις επόμενες ημέρες.

    Η διεθνής πίεση προς το Ισραήλ να απελευθερώσει τους συλληφθέντες εντάθηκε, με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καλεί οι πολίτες που επέβαιναν στα πλοία να απελευθερωθούν και η ανθρωπιστική βοήθεια να μεταφερθεί στη Γάζα. Στο στολίσκο των έξι πλοίων επέβαιναν 682 επιβάτες από 42 χώρες.

    Στο μεταξύ, η ιρλανδική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να επιτρέψει στο πλοίο Rachel Corrie που κατευθύνεται προς τη Γάζα να ολοκληρώσει τον πλου του. "Βρίσκομαστε σε συνεχή επικοινωνία με την ισραηλινή κυβέρνηση γι΄αυτό το θέμα, συμβουλεύοντας να υπάρξει απόλυτη αυτοσυγκράτηση σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο πλοίο", δήλωσε ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν στο κοινοβούλιο. Χθες, Τρίτη, ο Κόουεν είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ: "Αν συμβεί ο,τιδήποτε στους πολίτες μας, (το Ισραήλ) θα υποστεί τις πιο σοβαρές συνέπειες".

    Το πλοίο MV Rachel Corrie, το οποίο φέρει το όνομα της αμερικανίδας ακτιβίστριας που σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας το 2003, ανήκει στον "Στόλο της Ελευθερίας", αλλά η πολύ χαμηλή του ταχύτητα το άφησε πολύ πίσω από τα υπόλοιπα πλοία της αποστολής.

    Κανονικά το Rachel Corrie θα έφτανε στη Γάζα σήμερα, όμως άλλαξε το πρόγραμμά του και θα φτάσει στον προορισμό του τη Δευτέρα, σύμφωνα με τη Νάιμ Μαλόνεϊ της οργάνωσης Free Gaza Ireland, παρακλάδι του κινήματος Free Gaza.

    Το πλοίο "βρίσκεται στη Μεσόγειο και ταξιδεύει προς τη Γάζα. Προσπαθούμε να λάβουμε διαβεβαιώσεις ότι θα μπορέσουμε να καταπλεύσουμε με ασφάλεια", δήλωσε η Μαλόνεϊ στο γαλλικό πρακτορείο.

    Η ακτιβίστρια δεν έχει διευκρινίσει τον αριθμό των ανθρώπων που επιβαίνουν στο πλοίο, που σύμφωνα με τον ιρλανδικό Τύπο είναι 15, μεταξύ αυτών και η βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης 1976 Βορειο-Ιρλανδή Μέιρεντ Κόριγκαν-Μαγκουάιρ.

    Συνέντευξη των Ελλήνων ακτιβιστών

    Ξυλοδαρμούς, αθρόα χρήση πλαστικών σφαιρών κατά την κατάληψη από Ισραηλινούς κομάντος των πλοίων, βασανιστήρια, ηλεκτροσόκ και απαγόρευση κάθε επικοινωνίας για όσο καιρό κρατούνταν, κατήγγειλαν οι πρώτοι Έλληνες που έφθασαν χθες από το Ισραήλ. Πρόκειται για επιβάτες των πλοίων της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους πολιορκημένους Παλαιστινίους της Γάζας.

    Πρόκειται για τους Στυλιανάκη Ζαχαρία, Χρυσοχοϊδη Νεκτάριο, Γρηγορόπουλο Μιχαήλ, Παπαδοκωστόπουλο Αριστείδη, Γελάλη Δημήτριο και Πετρογιάννη Θανάση, οι οποίοι επέβαιναν στα πλοία "Ελεύθερη Μεσόγειος" και "Σφενδόνη". Οι δυο πρώτοι έφυγαν αμέσως για Κρήτη, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις έδωσαν συνέντευξη για ό,τι συνέβη τα 24ωρα που κρατούνταν από τις ισραηλινές δυνάμεις.

    Η επίθεση στα δυο ελληνικά πλοία έγινε στις πέντε τα ξημερώματα, λίγο μετά την εισβολή στο τουρκικό "Mavi Marmara". Όπως εξήγησε ο Παλαιστίνιος Ισμάτ Σάμπρι -που δεν ταξίδεψε με το πλοίο, αλλά εργάσθηκε σκληρά προκειμένου να φορτωθεί η ανθρωπιστική βοήθεια- ό,τι φορτώθηκε στα πλοία πέρασε από αυστηρότατο έλεγχο και δεν έγινε η ελάχιστη παράβαση, πόσο μάλλον παρανομία. Άρα οι αξιώσεις των ισραηλινών αρχών περί ύπαρξης όπλων είναι έωλες.

    Όταν οι κομάντος επιβιβάσθηκαν στα πλοία ξυλοκόπησαν άγρια όποιον προσπάθησε να τους αντισταθεί. Αφαίρεσαν από τους γιατρούς τα φάρμακα που είχαν μαζί τους και δεν επέτρεπαν στους κρατούμενους να κουνηθούν μέχρι να φθάσουν στο λιμάνι του Ασντότ. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Γελαλής "έτσι και τολμούσε κάποιος να σηκωθεί ορμούσαν πάνω του οι Ισραηλινοί. Σηκώναμε τα χέρια σαν παιδάκια για να μας επιτρέψουν να πάμε μετά από ώρα στην τουαλέτα". Τους κατάσχεσαν τα πάντα: προσωπικά αντικείμενα, κινητά, λάπτοπ, όλα τα ρούχα τους. Κάποια στιγμή εμφανίσθηκαν Ισραηλινοί "γιατροί" με τα πρόσωπα καλυμμένα με μάσκες -φαίνονταν μόνο τα μάτια τους- που υποτίθεται ότι ενδιαφέρονταν να φροντίσουν τραυματίες. Τους ακολουθούσαν μηχανές βιντεοσκόπησης...

    Μετά από 12ωρο ταξίδι -που αποδεικνύει ότι η κατάληψη των πλοίων έγινε σε διεθνή χωρικά ύδατα- τα πλοία έφθασαν στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ. Εκεί ακολούθησε δεύτερος γύρος ξύλου για όποιον αρνιόταν να δακτυλοσκοπηθεί και για όποιον αρνιόταν να υπογράψει δήλωση -γραμμένη στα εβραϊκά- σύμφωνα με την οποία μεταμελούσε για την επίθεση κατά του κράτους του Ισραήλ. Απειλούσαν ότι όποιος δεν υπογράψει, θα περάσει από δίκη.

    Οι τέσσερις Έλληνες περιέγραψαν ανατριχιαστικές σκηνές στο Ασντόντ: Όσους έδερναν, τους έκαναν ένεση για να ηρεμήσουν όταν το σώμα τους άρχιζε να τρέμει από το ξύλο. Στη συνέχεια όταν ηρεμούσαν από τις ενέσεις, ξανάρχιζαν το ξύλο... Τρεις Έλληνες -που κρατούνται- έπεσαν θύμα τέτοιου άγριου ξυλοδαρμού. Τους περιέφεραν συνέχεια από σκηνή σε σκηνή μέχρι να τους κλείσουν σε κελιά, χωρίς παράθυρα, με τα φώτα ανοιγμένα όλο το 24ωρο. Τους ανέκριναν για να αναγνωρίσουν οι κρατούμενοι ότι είναι τρομοκράτες.

    Σε όλη τη διάρκεια της κράτησης είχαν περιορισμένη πρόσβαση σε νερό, αλλά όχι και σε φαγητό. Όποτε ζητούσαν να επικοινωνήσουν με την ελληνική πρεσβεία, οι Ισραηλινοί γέλαγαν κοροϊδευτικά και απαντούσαν με ακόμη επιθετικότερες συμπεριφορές.

    Οι ακτιβιστές επανέλαβαν την αξίωσή τους να επιστραφούν εκτός από τους ομήρους, τα πλοία και η ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφεραν. Όπως χαρακτηριστικά είπαν "πρόκειται για προσφορές ανθρώπων από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη που δεν προορίζονταν για τους Ισραηλινούς, αλλά για τους πολυδοκιμασμένους Παλαιστίνιους".

    [02] Σ/ν για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ

    Σε ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων προχωρά το υπουργείο Υγείας βάσει νέου σχεδίου νόμου, που έχει καταρτίσει.

    «Τα νοσοκομεία θα λειτουργούν καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε πρώτη φάση με τους μόνιμους γιατρούς, οι οποίοι θα αμείβονται με υπερωρίες, ώστε με τον τρόπο αυτό να μπορούν να αυξήσουν και το εισόδημά τους», τόνισε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Σημείωσε, δε, πως θα υπάρχει αυστηρότατη εποπτεία των γιατρών σε ό,τι αφορά τα ωράρια εργασίας, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει πώς θα γίνει αυτό.

    Η υπουργός, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, είπε ότι θα είναι σε θέση να παρουσιάσει το νέο σχέδιο νόμου στους δημοσιογράφους σε δέκα μέρες από σήμερα. Για την πρωτοβάθμια φροντίδα, στην οποία δίνεται μεγάλη έμφαση, ανακοίνωσε ότι οι μονάδες του ΙΚΑ εντάσσονται στο ΕΣΥ.

    Θεσμοθετείται, επίσης, ειδικό Γραφείο του Πολίτη σε κάθε νοσοκομείο με την εποπτεία του διοικητή, στο οποίο θα καταγράφονται παράπονα και καταγγελίες όσων δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι από τη συμπεριφορά και τις υπηρεσίες Υγείας, που τους παρείχε το ΕΣΥ. Το συγκεκριμένο γραφείο θα συγκεντρώνει τις παρατηρήσεις αυτές, θα τις περνάει στο Υπουργείο και η υπουργός θα τις ανακοινώνει με τη μορφή στατιστικής μελέτης στη Βουλή.

    Επιπλέον, δίνεται οκτάμηνη διωρία στους καθηγητές Ιατρικής, που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

    Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο προωθείται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με οδηγίες, που θα δοθούν από τον ΕΟΦ.

    Η υπουργός τόνισε επίσης ότι στις 30 Ιουλίου λήγει η διωρία και πως «είναι τελεσίδικη» για τις ιδιωτικές κλινικές άνω των εξήντα κλινών, οι οποίες θα πρέπει να έχουν το δικό τους φαρμακείο. Αν αυτό δεν συμβεί, θα πάψουν να συνεργάζονται με τα ταμεία.

    Σύμφωνα με τις βασικές αρχές του νέου σχεδίου νόμου ενοποιείται ένα σημαντικό κομμάτι από τις εκατό δομές της πρόνοιας, που στο εξής θα εποπτεύονται από έναν ενιαίο φορέα, στον οποίον θα δίνουν αναφορά ανεξάρτητα από το σε ποιο σημείο της χώρας βρίσκονται και λειτουργούν.

    Ο δεκάλογος στον οποίο βασίζεται το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει τα εξής:

  • Επίτευξη εθνικού σχεδίου για την πρόληψη και την προαγωγή της Υγείας.

  • Προσβασιμότητα σε όλους στο ΕΣΥ, ώστε να εκλείψουν οι κοινωνικές ανισότητες, αλλά και οι ασθενείς της περιφέρειας να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες Υγείας.

  • Βελτίωση της διοικητικής αποτελεσματικότητας του συστήματος με αναβάθμιση των δομών και του εξοπλισμού, ώστε να υπάρχει καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς.

  • Ορθολογική κατανομή και διαχείριση των πόρων του ΕΣΥ με διαφάνεια και ελέγχους παντού.

  • Αναβάθμιση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού με κίνητρα, αξιοκρατία και επανεκπαίδευση.

  • Νέα αρχιτεκτονική των δομών Υγείας, σύμφωνα με τον νέο υγειονομικό χάρτη, που προκύπτει από το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

  • Ολοκλήρωση του ΕΣΥ με ανάπτυξη και έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.

  • Καθιέρωση και άσκηση αποτελεσματικών ελέγχων στην παροχή δημοσίων και ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας.

  • Θεσμοθέτηση διαδικασιών κοινωνικής λογοδοσίας, όπως το Γραφείο του Πολίτη.

  • Ενδυνάμωση του εθελόντισμού για την Υγεία και την Πρόνοια.

    Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, ο στόχος είναι να δημιουργηθεί σε κάθε νοσοκομείο, ή προνοιακό κέντρο, μητρώο εθελοντών, το οποίο θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες, ώστε ο εθελοντισμός να φανεί στην πράξη, αλλά και να περιοριστούν οι πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κάποιες από τις οποίες, όπως εκτιμούν φορείς στο υπουργείο Υγείας, δεν παρήγαγαν έργο.

    [03] Μπλόκο της ΠΝΟ στο "Zenith"

    Νέα κινητοποίηση, αποκλειστικά και μόνο για το κρουαζιερόπλοιο "Zenith" θα πραγματοποιήσει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) την προσεχή Δευτέρα 7 Ιουνίου.

    Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ αναφέρει:

    "Η Διοίκηση της ΠΝΟ κατά τη σημερινή της συνεδρίαση εξέτασε τις εξελίξεις που υπάρχουν αναφορικά με το θέμα του υπό σημαία Μάλτας κρουαζιερόπλοιου "Zenith" και κατέληξε στην απόφαση να προχωρήσει στην ανάληψη συνδικαλιστικής δράσης σε βάρος του πλοίου, την προσεχή Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010 κατά τον κατάπλου του στο λιμάνι του Πειραιά. Και αυτή η κινητοποίησή μας αποτελεί συνέχεια προηγούμενων κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας για την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτεργατών, με πρώτο και κορυφαίο την διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους".

    Πειραιάς: Διέκοψαν τον αποκλεισμό

    Κανονικά λειτουργεί το λιμάνι του Πειραιά αφού οι ιδιοκτήτες των μηχανότρατων και του γρι γρι που το είχαν αποκλείσει διέκοψαν το απόγευμα τον αποκλεισμό.

    Τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά, ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν εφτά δρομολόγια επιβατηγών πλοίων και δεν απέπλευσαν στην ώρα τους τέσσερα κρουαζιερόπλοια. Δεν έγιναν επίσης επτά δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό.

    [04] Απεργίες για το ασφαλιστικό

    Προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσει στις μετακινήσεις του αύριο, το επιβατικό κοινό, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών, διεκδικώντας την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων του κλάδου.

    Το μόνο μέσο μεταφοράς που θα λειτουργεί είναι ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

    Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στα μέτρα μείωσης των αποδοχών τους, το νέο Ασφαλιστικό και στις περικοπές των επιδοτήσεων των συγκοινωνιακών φορέων.

    Αποχή Συμβολαιογράφων

    H Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε την αποχή των συμβολαιογράφων από την άσκηση των καθηκόντων τους, την Πέμπτη, 3 Ιουνίου και την Παρασκευή, 4 Ιουνίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, οι συμβολαιογράφοι απαιτούν τη συμμετοχή τους στo διάλογο για "την τελική διαμόρφωση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, προκειμένου να μη θιγούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ασφαλισμένων του κλάδου και να αποφευχθεί η απώλεια της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, που είναι σίγουρο ότι θα προκληθεί από την, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη μελέτη, ενοποίηση ανομοιογενών Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης".

    Απεργία εργαζομένων στον Τύπο

    Κινητοποίηση με 24ωρη απεργία, συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή, εξήγγειλαν για αύριο, Πέμπτη, οι κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις από τον κλάδο του Τύπου, ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ και ΠΟΣΠΕΡΤ, αντιδρώντας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οι πρόεδροι των οργανώσεων, Π. Σόμπολος, Στ. Νικολόπουλος και Π. Καλφαγιάννης, αντίστοιχα, σε συνέντευξη Τύπου δήλωσαν, ότι θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις «ενάντια στα αντιασφαλιστικά και αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης».

    Ειδικότερα, το διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης αφορά τη «μη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας», την «κατοχύρωση των θέσεων εργασίας» και την «παύση των απολύσεων», την «απόσυρση των αντιλαϊκών μέτρων, που ψηφίστηκαν για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας», «να μη γίνουν οι εργαζόμενοι εξιλαστήρια θύματα της οικονομικής κρίσης, που προκάλεσε η κακοδιαχείριση και η κερδοσκοπία με την ανοχή του πολιτικού συστήματος, και να μη χαθούν οι πόροι των ταμείων, οι συντάξεις, η περίθαλψη και η επικούρηση του κλάδου».

    Οι ομιλητές, εξάλλου, χαρακτήρισαν «κορυφή του παγόβουνου» το ασφαλιστικό και μίλησαν για λαίλαπα σαρωτικών μέτρων, η οποία θα μεταβάλει δραματικά το εργασιακό και βιοτικό επίπεδο.

    Αναφέρθηκαν στο «ανασφαλές περιβάλλον», που βιώνει ο χώρος, και υπογράμμισαν την αγωνιστικότητα και τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, προκειμένου να υπογραφούν οι συλλογικές συμβάσεις.

    Χαρακτήρισαν «εκπροσώπους Τύπου της Τρόϊκα» τους υπουργούς, οι οποίοι αποδέχονται τις αποφάσεις της, «παρουσιάζοντας κάποια αρχική αντίδραση μόνο», μίλησαν για «αξιοπρέπεια και χρέος να διατηρήσουμε τα στοιχειώδη από τα κεκτημένα», τονίζοντας ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

    Τέλος, ο κ. Σόμπολος αναφέρθηκε στην κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσει μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων του κλάδου. Επίσης, καταδίκασε τη «δολοφονική επίθεση» του Ισραήλ ενάντια στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα και ανακοίνωσε ότι έγιναν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να επαναπατριστούν το συντομότερο οι τρεις δημοσιογράφοι, που συμμετείχαν στην αποστολή.

    Η απεργία ξεκινά στις 6 το πρωί της Πέμπτης και θα διαρκέσει έως τις 6 το πρωί της Παρασκευής.

    Η απεργιακή συγκέντρωση είναι στις 11 το πρωί μπροστά στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ,

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν θα μεταδίδει ειδήσεις, λόγω συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία.

    [05] Πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

    Προσκλητήριο σε ξένους και εγχώριους επενδυτές απηύθυνε η κυβέρνηση, μέσω ενός προγράμματος μετοχοποιήσεων, αποκρατικοποιήσεων, συμβάσεων παραχώρησης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και επιθυμώντας, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο, να εισπράξει 3 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ανακοίνωσαν ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του αποθέματος πλούτου της χώρας, με στόχο την οικονομική αναδιάρθρωση και ανάπτυξη, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης.

    Ο φάκελος των περιουσιακών στοιχείων που διατίθενται στους επενδυτές επικεντρώνεται στους τομείς των μεταφορών (ΟΣΕ, λιμάνια, αεροδρόμια) της ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ), της ενέργειας (ΔΕΗ-ΔΕΣΠΑ, ΕΛΠΕ) των τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ), των τυχερών παιγνίων (ΟΠΑΠ, Καζίνο, ΟΔΙΕ) και των ακινήτων (ΚΕΔ, ΕΤΑ, Ολυμπιακά Ακίνητα, ακίνητα ΟΣΕ). Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν θα προβλέπουν, κατά περίπτωση, συμβάσεις, παραχώρησης, είσοδο στρατηγικού επενδυτή, μετοχοποίηση μέσω Χρηματιστηρίου, δημιουργία εταιρειών συμμετοχών, αλλά και πλήρη ιδιωτικοποίηση. Για το τρέχον έτος, πρώτα στον κατάλογο είναι ο ΟΣΕ και τα τυχερά παίγνια, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις θα εξετάζονται ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

    Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι "στόχος δεν είναι να πουλήσουμε κοψοχρονιά, ούτε να προχωρήσουμε στην εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας". Ερωτώμενος ειδικά για τις τράπεζες, ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν κάποιες ανακοινώσεις και χαρακτήρισε ιδιαίτερα δύσκολες τις συνθήκες για κάποιο εγχείρημα. Απηύθυνε δε εκ νέου σύσταση στο πιστωτικό σύστημα της χώρας "δει την επόμενη ημέρα στρατηγικά". Σε άλλες ερωτήσεις, είπε:

    " Για τον ΟΤΕ: "Είναι προφανές ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή διοίκησης είτε στη γενική συνέλευση, είτε πιο μετά". Το Δημόσιο θα συζητήσει με τη νέα διοίκηση για πιθανή νέα διάθεση πακέτου μετοχών στη D. T.

    " Για τον ΟΠΑΠ: Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόθεση για μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου. Σε μερικές εβδομάδες θα δοθεί προς διαβούλευση ένα σχέδιο νόμου των υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού, που θα προβλέπει, τη ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών, τη συμμόρφωση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τη δυνατότητα διάθεσης νέων αδειών, τη ρύθμιση του ιντερνετικού στοιχήματος και την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του ΟΠΑΠ (π.χ. ξυστό, διαδικτυακό στοίχημα, κ.λπ.).

    " Για τα ακίνητα του Δημοσίου: Συγκεντρώνονται στο υπουργείο Οικονομικών για αξιοποίηση, ενώ προτεραιότητα της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου είναι το ξεκαθάρισμα του νομικού καθεστώτος των ακινήτων (π.χ. καταπατημένα, αυθαίρετα, κ.λπ.).

    " Στη ΔΕΗ και τη ΔΕΣΦΑ: Το Δημόσιο διατηρεί το 51% στις εταιρίες.

    Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου:

    Στον ΟΣΕ, όπου το Δημόσιο κατέχει το 100% σε όλες τις εταιρίες του ομίλου, ενώ οι ετήσιες ζημιές είναι σχεδόν 1 δις. ευρώ και το χρέος προσεγγίζει τα 10 δις. ευρώ, εντός του Ιουνίου θα δημοσιοποιηθεί το σχέδιο νόμου, που θα προβλέπει: Την πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε στρατηγικό επενδυτή και την εκχώρηση του μάνατζμεντ, το κλείσιμο των ζημιογόνων δρομολογίων, τον εξορθολογισμό στη στελέχωση του προσωπικού, τον καθορισμό διεταιρικών συμβάσεων με όρους αγοράς για προμήθειες και συντήρηση, την εισφορά σταθμών και εμπορικών ακινήτων σε εταιρία ειδικού σκοπού και ανάπτυξη μέσω συμβάσεων παραχώρησης και τις συμβάσεις παραχώρησης Εμπορευματικών Κέντρων Θριασίου Πεδίου και Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι θα είναι εφικτός, εάν χρειασθεί, και ο διαχωρισμός των επιβατικών και των εμπορευματικών μεταφορών. Παράλληλα, θα εκπονηθούν νέα οργανογράμματα, με βάση τα οποία θα κληθούν σε αξιολόγηση όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ. Για όσους δεν θα ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες, θα δοθεί η δυνατότητα μετάταξης σε άλλες θέσεις του Δημοσίου.

    Για τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ (το Δημόσιο κατέχει το 74% σε κάθε έναν Οργανισμό) και τα 10 περιφερειακά λιμάνια (το Δημόσιο κατέχει το 100%), στόχος είναι η δημιουργία μιας ή περισσοτέρων διευρυμένων εταιρικών οντοτήτων, στις οποίες θα περιέλθουν οι οργανισμοί λιμένων της χώρας. Στη συνέχεια θα προωθηθεί η ανάπτυξη υπηρεσιών λιμένων σε συνεργασία με στρατηγικούς εταίρους, και η είσοδος των εταιρικών οντοτήτων στο Χρηματιστήριο, με διατήρηση τουλάχιστον του 51% από το Δημόσιο.

    Στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, θα γίνει χρονική επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, με ενδεχόμενη εισφορά της συμμετοχής του Δημοσίου σε εταιρία συμμετοχών ή και στο Χρηματιστήριο. Στα περιφερειακά αεροδρόμια, όπου το Δημόσιο ελέγχει το 100% χωρίς εταιρική δομή, θα γίνουν συμβάσεις παραχώρησης των δικαιωμάτων διαχείρισης των επί μέρους ή ομάδων με στρατηγικούς επενδυτές, θα ιδρυθούν εταιρία ή εταιρίες, όπου το Δημόσιο θα εισφέρει τα αντίστοιχα δικαιώματα διαχείρισης αεροδρομίων και θα εισαχθούν οι εταιρίες αυτές στο Χρηματιστήριο. Στο τέλος Οκτωβρίου αναμένονται οι προτάσεις των ενδιαφερομένων φορέων για το Καστέλι στην Κρήτη, ενώ για το 2011 θα αρχίσει η επέκταση του μετρό, με νέα γραμμή που θα καλύπτει κυκλικά την Αθήνα.

    Στην ΕΥΑΘ (το Δημόσιο κατέχει το 74%) θα διατεθεί το 23%, ενώ στην ΕΥΔΑΠ (το Δημόσιο κατέχει το 61%) θα γίνει περαιτέρω διαχωρισμός του δικτύου και θα πωληθεί το 10%. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί η εταιρία συμμετοχών "Ελληνικά Ύδατα Α.Ε.", η οποία θα περιλαμβάνει την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τις επαρχιακές εταιρίες.

    Στα ΕΛΤΑ (το Δημόσιο ελέγχει το 90% και το υπόλοιπο 10% ανήκει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) θα πωληθεί το 39%, ώστε να διατηρηθεί πλειοψηφία του 51%. Στον ΟΤΕ θα διατηρηθεί η υφιστάμενη στρατηγική συμμετοχή, ενώ στο φάσμα συχνοτήτων θα γίνει μελέτη συμβάσεων παραχώρησης.

    Στη ΔΕΠΑ (το Δημόσιο κατέχει το 65% και υπάρχει option της ΔΕΗ για το 30%), θα γίνει εκτίμηση της αξίας του option, ενώ κατεύθυνση είναι ο διαχωρισμός ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ, με τη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου και της διαχείρισης. Στη ΔΕΗ (το Δημόσιο κατέχει το 51%) θα διατηρηθεί η πλειοψηφία του Δημοσίου στο ΔΕΣΜΗΕ, θα γίνουν θεσμικές παρεμβάσεις για το άνοιγμα της χονδρικής και λιανικής αγοράς ενέργειας και θα υλοποιηθεί το 3ο ενεργειακό πακέτο. Στα ΕΛΠΕ θα διατηρηθεί η υφιστάμενη στρατηγική συμμετοχή.

    Στα Καζίνα θα υπάρξει πλήρης πώληση των συμμετοχών της ΕΤΑ.

    Για την ΚΕΔ, την ΕΤΑ και τα ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ, θα υπάρξει συγχώνευση των εταιριών και στη νέα εταιρία θα μπορούν να παραχωρηθούν και ακίνητα που διαχειρίζονται τα υπουργεία. Παράλληλα, θα γίνει αξιοποίηση μέσω συμβάσεων παραχώρησης (βάσει του ν. 3049/2002) και διαχείριση του χαρτοφυλακίου με εταιρίες συμμετοχών, με ενδεχόμενη εισαγωγή τους στο ΧΑ. Προϋπόθεση είναι να γίνει ειδικός νόμος κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Ακινήτων.

    Στα ΞΕΝΙΑ, θα υπάρξει πώληση μεμονωμένων ξενοδοχείων ή δημιουργία επενδυτικού σχήματος, στο οποίο θα δοθούν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης όλων των Ξενία και αξιοποίηση με συμβάσεις παραχώρησης. Εξετάζεται η εισαγωγή της εταιρίας στο ΧΑ, με διακράτηση από το Δημόσιο του 51% ή του 34%. Στα Τουριστικά Ακίνητα, θα δημιουργηθούν χαρτοφυλάκια "υψηλής ποιότητας" και θα δοθούν σε εταιρίες ανάπτυξης με συμβάσεις παραχώρησης, με την ενδεχόμενη εισαγωγή της εταιρίας στο ΧΑ και τη διακράτηση από το Δημόσιο του 51% ή του 34%. Τέλος, θα υπάρξουν ειδικοί φορείς για την αξιοποίηση των σημαντικών περιουσιακών στοιχείων (Ελληνικό, Τατόι).

    Η κυβέρνηση θεωρεί τις συμβάσεις παραχώρησης ως αποτελεσματικό εργαλείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας (π.χ. υποδομές, ακίνητα) και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται η Αττική Οδός, το Ρίο- Αντίρριο και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Νέες συμβάσεις παραχώρησης θα υπάρξουν για την Εγνατία, τους νέους αυτοκινητόδρομους στην Αττική, τους οδικούς άξονες της Κρήτης και τα εμπορευματικά κέντρα του ΟΣΕ (Θριάσιο, Θεσσαλονίκη).

    Τέλος, το Δημόσιο θα δώσει δημιουργήσει μια εταιρία συμμετοχών με ένα "καλάθι" πλειοψηφικών ή μη συμμετοχών του, προκειμένου να υπάρξουν άμεσα έσοδα από το Χρηματιστήριο με την είσοδο της εταιρίας στο ΧΑ. Στην εταιρία θα μπορούν να δοθούν και μετοχές μη εισηγμένων επιχειρήσεων, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να εισαχθούν άμεσα στο ΧΑ. Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι στο "καλάθι" αυτό μπορούν να μπουν και οι συμμετοχές του Δημοσίου στον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ.

    [06] Εμμένουν τις θέσεις τους

    Εμμένουν στις διαφωνίες και τις θέσεις τους κόμματα και βουλευτές στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens.

    Ο Πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης δήλωσε ότι ο ίδιος είναι υποχρεωμένος να ψάξει σύμφωνα με όσα του υποδεικνύει η μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών για τον "άνθρωπο του υπουργικού συμβουλίου προς τον οποίο θα πρέπει να δοθεί η μισή προκαταβολή από τα συμφωνηθέντα", ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε καλύτερο συντονισμό με όλα τα μέλη της επιτροπής.

    Στο μεταξύ, καταθέτοντας στην επιτροπή ο επιχειρηματίας Μάριος Κάτσικας παραδέχθηκε ότι το επίμαχο e-mail αφορούσε παραγγελία για την επίπλωση σπιτιού του στις ΗΠΑ.

    Αναφορικά με το ποσό των 200.000 ευρώ που βρέθηκε σε λογαριασμό του στην Ελβετία να έχει κατατεθεί από την εξωχώρια εταιρία Placid Blue, που ξέπλενε μαύρο χρήμα του Μιχάλη Χριστοφοράκου και που έχει μπλοκαριστεί το 2003, είπε ότι ήταν χρέος προς τον ίδιο, του επιχειρηματία Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκη.

    Ο ίδιος παραδέχθηκε γνωριμία με όλους σχεδόν τους πολιτικούς αρχηγούς, τους επιχειρηματίες Σωκράτη Κόκκαλη και Βαρδή Βαρδινογιάνη,αλλά διέψευσε ότι πούλησε ένα δεύτερο σπίτι που είχε στις ΗΠΑ σε πρώην υπουργό.

    Στο πλαίσιο των εργασιών της επιτροπής και βάσει στοιχείων που εστάλησαν από την Siemens Α.Ε., το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να επανεξετασθεί ο μπατζανάκης του προέδρου της ΝΔ Ευάγγελος Σέκερης, ο οποίος φέρεται να γνωστοποιεί σε e mail του προς τον κ. Σαμαρά ότι "γνωρίζει τις βρωμιές της εταιρείας, αλλά δεν έχει μιλήσει". Το ΠΑΣΟΚ ζητεί αν χρειαστεί να εξεταστεί και κ. Σαμαράς.

    [07] "Τέλος στη σιωπή"

    Οι οικογένειες των θυμάτων της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, τον Ιούνιο του 1989 στην πλατεία Τιενανμέν, κάλεσαν και πάλι την Κίνα ενόψει της 21ης επετείου, να βάλουν τέλος στη σιωπή σχετικά με τα γεγονότα αυτά.

    Σε ανοικτή επιστολή, 128 μέλη της οργάνωσης των μητέρων της Τιενανμέν, στην οποία συμμετέχουν οικείοι των θυμάτων, κατήγγειλαν τη σιωπή των αρχών αναφορικά με την απόφαση του καθεστώτος να καλέσει το στρατό για να βάλει ένα αιματηρό τέλος στο κίνημα τη νύκτα της 3ης προς την 4η Ιουνίου 1989.

    "Οι κινεζικές κομμουνιστικές αρχές θα έπρεπε να είχαν ακούσει τις φωνές μας, όμως εξακολουθεί να μην υπάρχει απάντηση", αναφέρεται στο κείμενο στο οποίο υπενθυμίζονται τα επανειλημμένα αιτήματα της οργάνωσης για διάλογο και διεξαγωγή έρευνας.

    Η οργάνωση διερωτάται μήπως οι αρχές "περιμένουν να πεθάνουμε για να εξαφανιστεί το πρόβλημα με φυσικό τρόπο", αναφέρεται στην επιστολή που διανεμήθηκε από τη μη κυβερνητική οργάνωση Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κίνα, η οποία έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη.

    Εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες διαδηλωτές, φοιτητές και πολίτες που τους συμπαραστέκονταν, σκοτώθηκαν τη νύκτα της 3ης προς την 4η Ιουνίου 1989, όταν τα κινεζικά άρματα μάχης βγήκαν στους δρόμους του Πεκίνου. Με διαταγή του Ντενγκ Σιαοπίνγκ, ο στρατός επενέβη για να καταστείλει τις ειρηνικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, οι οποίες είχαν ήδη διαρκέσει επτά εβδομάδες. Το θέμα είναι μέχρι σήμερα ταμπού στην Κίνα.

    "Σταδιακά καταλάβαμε από τα δάκρυα, το αίμα και τον πόνο πως η 4η Ιουνίου δεν είναι μόνο μια δυστυχία για κάθε οικογένεια, αλλά και για όλο το Έθνος", τονίζεται στην επιστολή των μητέρων της Τιενανμέν που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 June 2010 - 16:30:39 UTC