Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Από το 2015 το νέο ασφαλιστικό, λέει η τρόικα
  • [02] Πόρισμα για τις προσλήψεις στην Πέλλα
  • [03] Συζητείται στην Ολομέλεια

  • [01] Από το 2015 το νέο ασφαλιστικό, λέει η τρόικα

    Την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού από το 2015 και όχι το 2018, πλήρη σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας, μείωση των ταμείων σε τρία χωρίς εξαιρέσεις και περικοπές συντάξεων για διαζευγμένες και άγαμες κόρες δημοσίων υπαλλήλων καθώς και των συντάξεων χηρείας, ζητά η τρόικα του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επιστολή που απέστειλε στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, όπως ανέφερε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Ειδικότερα η τρόικα του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητά:

    - Να εφαρμοσθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση σε όλη της την έκταση από το 2015 και όχι το 2018.

    - Να δίνεται πλήρης σύνταξη ύστερα από 40 χρόνια εργασίας και να επιβάλλεται ποινή 6% ετησίως για τους εργαζομένους που συνταξιοδοτούνται πρόωρα (πριν από τα 65).

    - Να μειωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία σε τρία (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες), χωρίς εξαιρέσεις για οποιονδήποτε κλάδο.

    - Να μειωθούν οι συντάξεις για διαζευγμένες και άγαμες κόρες δημοσίων υπαλλήλων.

    - Να μειωθούν οι συντάξεις χηρείας, οι οποίες να μην δίνονται πριν τα 50 έτη, και βάσει εισοδηματικών κριτηρίων για κάτω των 65 ετών.

    - Να εφαρμοστεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

    Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην περάσουν οι αλλαγές αυτές, ιδίως για το "ψαλίδισμα" των συντάξεων.

    Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στις αλλαγές που προωθούνται στις εργασιακές σχέσεις, καθώς έχει αποστείλει επιστολή σε συνδικάτα και εργοδότες για συνάντηση στις 31 Μαΐου.

    Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μετά από διαβούλευση, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί στα μέσα Ιουνίου.

    Οσα αναφέρονται στην εν λόγω επιστολή της Τρόικα, είναι κατά βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο το οποίο έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανέφερε σήμερα στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής πρόσθεσε ότι στην επιστολή δεν υπάρχει κανένα νέο στοιχείο και σημείωσε ότι ανάλογες επιστολές εντάσσονται στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που έχουν οι κοινοτικές υπηρεσίες με τις ελληνικές αρχές, με στόχο την απόλυτη τήρηση του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί.

    «Δεν συζητείται τίποτα, υπάρχουν συμφωνηθέντα τα οποία είναι τα μόνα που ισχύουν. Ό, τι είναι στο νομοσχέδιο και στο μνημόνιο είναι αυτά που συμφωνήθηκαν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ερωτηθείς αν η κυβέρνηση συζητά κάποιες από τις προτάσεις για το ασφαλιστικό, που αναφέρονται στην επιστολή της τρόικας.

    «Ο αρμόδιος υπουργός Α. Λοβέρδος που διαχειρίζεται το πολύ καυτό θέμα του ασφαλιστικού, είπε το αυτονόητο, ότι υπάρχει ένα μνημόνιο που έχει υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση και από την τρόικα», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής ερωτηθείς με ποιο σκεπτικό ο υπουργός Εργασίας αποκάλυψε το περιεχόμενο της επιστολής της τρόικας (ΕΕ -ΕΚΤ - ΔΝΤ).

    Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι από εκεί και πέρα το θέμα της επιστολής είναι εκτός των συμφωνηθέντων και ότι η κυβέρνηση έχει να αντιτάξει επιχειρήματα απέναντι σε αυτά που ζητούνται και αναφέρονται στην επιστολή «και αυτό θα φανεί με την αναλογιστική μελέτη η οποία έχει όλα τα εχέγγυα και τις προϋποθέσεις της ασφάλειας και της πραγματικής αξιοπιστίας».

    Είπε ακόμη πως το ότι προσπαθεί ακόμα η κυβέρνηση να βάλει θέμα διάσωσης της αξιοπιστίας μας είναι ένα γεγονός, «εμείς όμως έχουμε προχωρήσει ήδη, υπάρχουν συμφωνηθέντα πάνω στα οποία κινούμαστε».

    «Εμείς δεν κάνουμε μυστικές συμφωνίες, είναι σαφές πως ό,τι πέφτει στην αντίληψή μας το αναφέρουμε», υπογράμμισε.

    Σχετικά με το αν γνώριζε η κυβέρνηση κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων πριν την υπογραφή του μνημονίου, αυτά που ζητούνται σήμερα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε ένα μνημόνιο, το οποίο η κυβέρνηση έχει υπογράψει με την τρόικα.

    «Πιστεύουμε ότι στο τέλος δεν θα υπάρχουν άλλα ζητήματα γιατί υπάρχει αναλογιστική μελέτη που μιλάει με αριθμούς», είπε.

    «Η συμφωνία φαίνεται ποια είναι, από τη στιγμή που υπάρχουν υπογραφές κάτω από το μνημόνιο, όλα τα άλλα είναι αποκύημα της φαντασίας όσων τα διαδίδουν», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

    Τόνισε δε ότι «εμείς ό,τι συμφωνήσαμε πέρασε από τη Βουλή».

    Ερωτηθείς για το χαρακτήρα της επιστολής, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «είναι μια επιστολή που θέτει συγκεκριμένα ζητήματα, εμείς όμως λέμε ότι υπάρχει κείμενο που έχει συμφωνηθεί και ισχύει ό,τι έχει συμφωνηθεί».

    Σε συμπληρωματική ερώτηση για το τι θα γίνει εάν δεν πεισθεί η τρόικα από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης «από τη στιγμή που ως ένα βαθμό έχει εκχωρηθεί μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας», ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εκχωρήσει καμία εξουσία και πως τα επιχειρήματά της είναι σαφή και περιλαμβάνονται στην αναλογιστική μελέτη.

    «Αφήστε να απαντήσουμε πρώτα και μετά θα δούμε», είπε ο κ. Πεταλωτής ερωτηθείς γιατί η επιστολή δεν επιστρέφεται ως «απαράδεκτη».

    Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα και πρόσθεσε ότι «αυτό που λέμε είναι εγγύηση».

    Σχετικά με δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη ότι από την πορεία των μέτρων θα εξαρτηθούν ο 13ος και 14ος μισθό στον ιδιωτικό τομέα, ο εκπρόσωπος είπε ότι "η πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας είναι φυσικά η αυτονόητη προϋπόθεση για να πάνε τα πράγματα όπως τα έχουμε δρομολογήσει" και ότι "το μεγάλο στοίχημά μας είναι η υλοποίηση του ΠΣΑ και ό,τι έχει συμπεριληφθεί σε αυτό".

    Επιπλέον, σχετικά με το εάν αποτελεί πυλώνα η συναίνεση και για το ασφαλιστικό, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι ένα από τα ζητούμενα της κυβέρνησης είναι η συναίνεση και των εργαζομένων και των εργοδοτών και υπογράμμισε ότι η συναίνεση πρέπει να συνοδεύεται και από υπευθυνότητα.

    Τέλος, ερωτηθείς εάν οι νέες διατάξεις του ασφαλιστικού θα ισχύσουν και για τους υπαλλήλους της Βουλής, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί πολύ σύντομα.

    Άμεσα στη Βουλή το ν/σ για τα όρια ηλικίας

    Άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, ενώ, όπως επίσης έγινε γνωστό από το υπουργείο, είναι πιθανόν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο να υπάρχουν και άλλες γενικότερες διατάξεις σχετικές με το ασφαλιστικό.

    Παράλληλα, ίσως και εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, με αντικείμενο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το άνοιγμα των "κλειστών επαγγελμάτων" και την εφαρμογή των δεσμεύσεων του μνημονίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε εύθετο χρόνο, εξάλλου, το Δημόσιο θα προσφύγει στις διεθνείς αγορές για δανεισμό μέσω εντόκων γραμματίων μόνο, καθώς δεν είναι στις κυβερνητικές προθέσεις η έκδοση και δημοπρασία μακροχρόνιων τίτλων (ομολόγων).

    Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

    Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Λοβέρδου για το ασφαλιστικό.

    Για "επικοινωνιακά τεχνάσματα του κ. υπουργού θα σπέρνουν ανασφάλεια και πανικό σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους", κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, σε δήλωσή του αναφέρει συγκεκριμένα:

    "Ο κ. Λοβέρδος σε πρωινή εκπομπή, αποφεύγοντας προηγουμένως κάθε διάλογο και κάθε διαβούλευση, αναφέρθηκε σε νέα "επαχθή μέτρα" που, όπως, είπε του επιβάλλονται από την Ευρώπη. Και την ίδια στιγμή προβαίνει σε λεονταρισμούς, δηλώνοντας ότι θα πείσει την Ευρώπη ότι τα νέα αυτά μέτρα δεν είναι απαραίτητα.

    Μα εάν πράγματι δεν είναι απαραίτητα και εάν πράγματι -όπως οφείλει- πείσει γι αυτό τους Ευρωπαίους, τότε για ποιο λόγο προκαλεί στο ευρύ κοινό των ασφαλισμένων νέα αναστάτωση και νέα σύγχυση;

    Μέχρι πότε τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του κ. υπουργού θα σπέρνουν ανασφάλεια και πανικό σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους; Επιτέλους, λίγη σοβαρότηταβ¦"

    "Ενας ενιαίος φορέας Υγείας για όλους, κατάργηση των ενσήμων και βεβαίως τα κεφάλαια τα οποία χρειάζονται για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να προέρχονται από ένα ποσοστό επί του τζίρου ο οποίος διενεργείται στη χώρα. Όλα τα άλλα είναι προτάσεις χωρίς προοπτική και χωρίς μέλλον", εκτιμά ο ΛΑ.Ο.Σ.

    "Δυστυχώς η εκτίμηση πως η πορεία εκταμίευσης των δανείων από τον υποτιθέμενο μηχανισμό στήριξης θα συνοδεύεται από νέα επαχθέστερα μέτρα επιβεβαιώνεται δραματικά στην περίπτωση του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

    Διαβούλευση για τα εργασιακά

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος απέστειλε πρόσκληση στους Προέδρους της ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΒ στο πλαίσιο της διαβούλευσης για θέματα της αγοράς εργασίας. Η συνάντηση για την έναρξη της διαβούλευσης καθορίστηκε για τη Δευτέρα 31 Μαΐου στις 10:00 το πρωί.

    Στην επιστολή, που απέστειλε ο κ. Λοβέρδος αναφέρει πως επί τάπητος θα τεθούν η διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, η αύξηση του ορίου των απολύσεων στις περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων, ο καθορισμός του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσης του απολυόμενου, μέτρα αποτροπής απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται στο στάδιο πριν τη συνταξιοδότησή τους ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις.

    Παράλληλα, θα τεθούν ο καθορισμός των όρων απασχόλησης και του κατώτατου ημερομισθίου των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών που εισέρχονται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά, ο καθορισμός των εν γένει όρων απασχόλησης και ασφάλισης των απασχολούμενων σε συμβάσεις μαθητείας, η διάρκεια των οποίων δεν μπορεί να είναι ανώτερη του έτους και ο καθορισμός της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

    Επίσης, ο υπουργός προσθέτει πως με την ευκαιρία αυτή θα τεθεί ως ζήτημα προς συζήτηση η περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και αναδιοργάνωσή του με στόχο να γίνει δυνατή η αποτελεσματικότερη εκπλήρωση του ελεγκτικού έργου του.

    -

    [02] Πόρισμα για τις προσλήψεις στην Πέλλα

    Παραδόθηκε σήμερα στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο το πόρισμα του κλιμακίου που όρισε ο Υπουργός προκειμένου να διενεργήσει επισταμένο έλεγχο στο σύνολο των αιτήσεων και των δικαιολογητικών όλων των υποψηφίων για πρόσληψη στην ΙΖ ΕΠΚΑ, καθώς και στη μοριοδότηση και στα τελικά αποτελέσματα του διαγωνισμού.

    Σύμφωνα με το πόρισμα, δεν προκύπτει καμία αλλοίωση των αποτελεσμάτων, ούτε στοιχεία ιδιοτέλειας και υστεροβουλίας στην κατάρτιση του πίνακα κατάταξης των επιτυχόντων.

    Ο πίνακας κατάταξης των υποψηφίων καταρτίστηκε και η επιλογή των προσληφθέντων έγινε αποκλειστικά και μόνο με βάση τα κριτήρια μοριοδότησης που προβλέπει ο νόμος 2190/1994 περί ΑΣΕΠ (κατ' αρχάς εντοπιότητα και εν συνεχεία μοριοδότηση, με βάση την ανεργία, τον αριθμό των ανήλικων τέκνων, της ιδιότητας του γονέα ή τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας, του γονέα ή τέκνου πολύτεκνης οικογένειας, τον βαθμό πτυχίου και την εμπειρία).

    Συνεπώς, όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες περί αλλοίωσης των αποτελεσμάτων και παρατυπιών στο διαγωνισμό που διενήργησε η ΙΖ ΕΚΠΑ, είναι παντελώς αβάσιμα, αναφέρει το Υπουργείο και σημειώνει ότι ακόμη και οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν πιστοποιούν το αδιάβλητο της διαδικασίας καθώς και τις ασφαλιστικές δικλείδες που προβλέπονται σε αυτήν, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν τη διόρθωση τυχόν σφαλμάτων.

    Το πόρισμα θα αποσταλεί άμεσα στον Ειδικό Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να αξιολογηθεί.

    Σημειώνουμε ότι η έρευνα διεξήχθη σχετικά με τις προσλήψεις στο Μουσείο Πέλλας, όπου σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας η υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρημεσολάβησε για την πρόσληψη συμπολιτών και συγγενών της.

    [03] Συζητείται στην Ολομέλεια

    Εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια και ολοκληρώνεται σε πέντε συνεδριάσεις το βράδυ της Πέμπτης, 27 Μαΐου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης με την επωνυμία "Πρόγραμμα Καλλικράτης".

    «Το 2010 θα είναι η χρονιά των μεγάλων αποφάσεων και αλλαγών για τη σωτηρία και την πρόοδο της χώρας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και συμπλήρωσε ότι ο «Καλλικράτης» είναι μια από αυτές.

    Ο Γιώργος Πεταλωτής χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως το μεγαλύτερο σχέδιο διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας και τόνισε ότι θα είναι μια πραγματική επανάσταση για τα διοικητικά δρώμενα.

    Κατά την τελευταία συνεδρίαση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο εγκρίθηκε και στα άρθρα, κατά πλειοψηφία, με τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση να επιφέρει αλλαγές με βάση παρατηρήσεις όλων των πτερύγων της Βουλής και των ενδιαφερόμενων φορέων - τους οποίους ακροάστηκε η Επιτροπή (Τζανακούλης - αντιπρόεδρος ΚΕΔΚΕ, Σπ. Παπασπύρου - ΑΔΕΔΥ, Θ. Μπαλασόπουλος - ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γ. Πετράκος - ΠΟΣΥΠ, Χρ. Ντάης, Ιω. Σωτηρίου - ΟΚΕ).

    Όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισαν επί της αρχής και επιφυλάσσονται στην Ολομέλεια να λάβουν θέση επί των άρθρων.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών προχώρησε σε αλλαγή σύμφωνα με την οποία καθορίζεται μεταβατική περίοδος έως το 2011 από την έναρξη της εφαρμογής του «Καλλικράτη», κατά την οποία δεν θα ισχύει το ασυμβίβαστο για τους νεοεκλεγέντες δημάρχους σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 25.000.

    Ακόμη ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε αλλαγές σε έδρες δήμων (κατόπιν αιτημάτων όλων των βουλευτών) και συγκεκριμένα:

    - Στον δήμο Βοϊου του Ν. Κοζάνης, ως έδρα ορίστηκε η Σιάτιστα αντί για την Νεάπολη, η οποία γίνεται ιστορική έδρα του δήμου.

    - Στον δήμο Δωρίδος του Ν. Φωκίδος, ως έδρα ορίζεται το Λιδορίκι, αντί για το Ευπάλιο, το οποίο γίνεται ιστορική έδρα του δήμου.

    Ο υπουργός Εσωτερικών εξήρε το έργο της Επιτροπής κατά την τριήμερη επεξεργασία του Καλλικράτη και των βουλευτών των κομμάτων για τις εποικοδομητικές παρατηρήσεις τους, λέγοντας μάλιστα ότι αν παρουσιάσει και η Ολομέλεια αυτά τα πολιτικά χαρακτηριστικά θα είναι πολύ καλή στιγμή του Κοινοβουλίου.

    Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό, αποτελεί ένα εγχείρημα που δημιουργήθηκε στις πιο δύσκολες συνθήκες που θα μπορούσε κανείς να υπολογίσει και παρόλα αυτά δεν υπήρξε γενικευμένη κοινωνική αντίδραση.

    Σχετικά με το χωροταξικό ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατέληξε στην καλύτερη δυνατή πρόταση που μπορεί να βαδίσει η κοινωνία και η οποία είναι διαμορφωμένη σε δύσκολες συνθήκες από κάθε άποψη, «εξαντλήθηκαν όμως όλα τα περιθώρια για να βρεθεί η χρυσή τομή».

    Ο εισηγητής της ΝΔ, Χρ. Ζώης, εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματός του για τις τροποποιήσεις που αφορούν στη Σιάτιστα και το Λιδορίκι, είπε όμως πως είναι ελάχιστες στο σύνολο των 25 αιτημάτων για αλλαγές.

    «Δυστυχώς επιβεβαιώνεται αυτό που σας καταλόγισα υποθετικά ότι η συζήτηση ήρθε στο χωροταξικό με ευθύνη δική σας. Δεν συζητήσαμε οικονομικά και θεσμικά θέματα που αφορούν στην βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Δεν ψηλαφίσαμε καν τα ζητήματα που σας θέσαμε. Θα σας συνοδεύει αυτή η τακτική κι αν δεν την αλλάξετε στην Ολομέλεια δεν θα μείνουμε στις παρατηρήσεις, θα σας καταλογίσουμε πρόθεση», είπε. Έθεσε τέλος το ερώτημα αν γίνουν κοινές δηλώσεις από τους βουλευτές των νομών για ρύθμιση θεμάτων για το χωροταξικό αν θα δείξει την ίδια ευαισθησία.

    «Εργαλείο αντιλαϊκής πολιτικής» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού και του ΔΝΤ, το χαρακτήρισε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ν. Παπακωνσταντίνου επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή του θα αποφέρει υπηρεσίες χειρότερες και ακριβότερες για τον πολίτη.

    Ο Π. Μαρκάκης (ΛΑΟΣ) επισήμανε ότι ο υπουργός αρκέστηκε να ευχαριστήσει τους βουλευτές για τις προτάσεις τους, αλλά δεν τις έκανε δεκτές, συμπληρώνοντας ότι οι βελτιώσεις που έγιναν έχουν νομοτεχνικά χαρακτηριστικά, δεν είναι ουσίας.

    Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Τσούκαλης, έκανε λόγο για συζήτηση υψηλών προδιαγραφών, είπε ωστόσο ότι θα αναμένει να διαπιστώσει στην Ολομέλεια αν ο υπουργός θα αποδείξει ότι πράγματι θα κάνετε θεσμικές και γενναίες τροποποιήσεις, γιατί - όπως είπε - αυτές που προκάλεσε σήμερα είναι «διαχειριστικού χαρακτήρα».

    Απαντώντας ο υπουργός στον εισηγητή της ΝΔ, αναφορικά με τα οικονομικά θέματα είπε ότι δεν αποτελούν στοιχείο αντιπαράθεσης, καθώς η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση ότι είναι όρος επιβίωσης της Αυτοδιοίκησης.

    Άφησε ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αλλαγές στις έδρες των δήμων, με την προϋπόθεση να συμφωνούν οι τοπικοί βουλευτές όλων των κομμάτων και πάντως να γίνουν δεκτές από την Ολομέλεια, την οποία ο υπουργός δεν υποκαθιστά.

    Οι αλλαγές

    Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης προχώρησε σε μια σειρά αλλαγών που αφορούν:

    Στο νομό ΑΡΚΑΔΙΑΣ ο Δήμος Λεωνιδίου μετονομάζεται σε Δήμο Νότιας Κυνουρίας, ενώ οι δήμοι Νότιας και Βόρειας Κυνουρίας χαρακτηρίζονται ορεινοί.

    Στον νομό ΑΡΤΑΣ ο δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη θα έχει ως έδρα την Άνω Καλεντίνη και ιστορική έδρα τις Πηγές Τετραφυλίας

    Στον νομό ΒΟΙΩΤΙΑΣ ο δήμος Διστόμου, Αραχώβης, Αντίκυρας θα έχει έδρα το Δίστομο και χαρακτηρίζεται ως ορεινός.

    Στο νομό ΕΥΒΟΙΑΣ ο Δήμος Μαντουδίου - Λίμνης μετονομάζεται σε δήμο Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννης

    Στο νομό ΗΛΕΙΑΣ ο δήμος Κυλλήνης μετονομάζεται σε δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Ο δήμος Αμαλιάδας μετονομάζεται σε δήμο Ήλιδας και ο δήμος Ανδρίτσαινας με έδρα τα Κρέστενα αποκτά ιστορική έδρα την Ανδρίτσαινα

    Στο νομό ΗΜΑΘΙΑΣ ο δήμος Βεροίας θα έχει ιστορική έδρα τη Βεργίνα

    Στο νομό ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ο δήμος Ηρακλείου θα έχει ιστορική έδρα τη Νέα Αλικαρνασσό. Ο δήμος Αρχανών Αστερουσίων θα έχει ιστορικές έδρες τα Πεζά, τις Αρχάνες και τον Πύργο. Ο δήμος Μινώα Πεδιάδας θα έχει ιστορικές έδρες το Καστέλλι και το Αρκαλοχώρι

    Στο νομό ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ο δήμος Λαγκαδά, με έδρα τον Λαγκαδά, θα έχει ιστορική έδρα τον Λαχανά

    Στο νομό ΚΥΚΛΑΔΩΝ ο δήμος Τήνου θα έχει ιστορική έδρα τον Πάνορμο

    Στο νομό ΛΑΚΩΝΙΑΣ ο δήμος Σπάρτης θα έχει ιστορική έδρα το Μυστρά

    Στο νομό ΛΑΣΙΘΙΟΥ ο δήμος Μιραμπέλου μετονομάζεται σε δήμο Αγίου Νικολάου

    Στο νομό ΠΕΛΛΑΣ ο δήμος Αρχαίας Πέλλας μετονομάζεται σε δήμο Πέλλας

    Στο νομό ΠΙΕΡΙΑ ο δήμος Πύδνας μετονομάζεται σε δήμο Πύδνας-Κολινδρού

    Στο νομό ΠΡΕΒΕΖΑΣ ο δήμος Πάργας θα έχει ιστορική έδρα την Πάργα

    Στο νομό ΣΑΜΟΥ ο δήμος Σάμου με έδρα τη Σάμο αποκτά ιστορική έδρα το Πυθαγόρειο

    Στο νομό ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ο δήμος Καλλικράτειας -Μουδανιών μετονομάζεται σε δήμο Νέας Προποντίδας

    Στο νομό ΧΑΝΙΩΝ οι νέοι δήμοι Σφακίων και Καντάνου-Σέλινου χαρακτηρίζονται ορεινοί


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 May 2010 - 14:30:32 UTC