Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δώστε μας χρόνο για τις αλλαγές"
  • [02] "Καθημερινή αξιολόγηση των στελεχών"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Ισχυρό εργατικό κίνημα"
  • [05] "Πολιτική συνεννόηση"
  • [06] Εν αναμονή εξελίξεων

  • [01] "Δώστε μας χρόνο για τις αλλαγές"

    Aποκλείει το ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης του χρέους, ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais, και τονίζει ότι αποτελεί θέμα αξιοπιστίας της χώρας να επιστρέψει τα χρήματα που έχει δανειστεί.

    Ο κ. Παπανδρέου μιλά για σκληρά, αλλά αναγκαία οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν, παρατηρώντας ότι ένας λόγος που είναι τόσο επώδυνα είναι γιατί η χώρα πρέπει να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι είναι έτοιμη για θυσίες, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για κακή διαχείριση, για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και διαφθορά.

    Παράλληλα, αναφέρεται στο ρόλο των κερδοσκόπων και μιλά για μη έγκαιρη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, ενώ επισημαίνει ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα θα μπορούσε να είχε συμβεί σε οποιαδήποτε χώρα. Δώστε μας χρόνο για να πραγματοποιήσουμε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν", υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

    Καταλήγοντας, απευθύνεται στους ευρωπαίους εταίρους μας και αφού αναφέρει ότι η Ελλάδα έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει, τους καλεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας, κάτι που ούτως η άλλως -όπως λέει- θα ωφελούσε και την Ευρώπη.

    [02] "Καθημερινή αξιολόγηση των στελεχών"

    "Η Νέα Δημοκρατία συνομιλεί πιά με όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων, προνόμιο που είχε ως τώρα αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ", δηλώνει ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τους ηγέτες της Αριστεράς.

    Σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", ο κ Σαμαράς εξηγεί γιατί καταψήφισε τα οικονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι πολιτεύεται με γνώμονα το αύριο και " δίνει στην ελληνική οικονομία μια εναλλακτική επιλογή, έξω από τον φαύλο-κύκλο της ύφεσης", καθώς και "στην πολιτική ζωή μια εναλλακτική λύση, ώστε να έχει κάπου να πιαστεί και να ελπίσει".

    Ερωτηθείς για την αποπομπή της κας Μπακογιάννη, μετά την υπερψήφιση των μέτρων, λέει ότι αυτό ενόχλησε τους νεοδημοκράτες, αλλά και όσους απαιτούν να υπάρξει ουσιαστική αντιπολίτευση. "Τώρα η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά σε όσους ψήφισαν τα μέτρα και αυτοί θα τα χρεωθούν ως το τέλος", προσθέτει.

    Ερωτηθείς να διευκρινίσει πώς θα απαλλαγεί από τα "βαρίδια" της παράταξης, παρέπεμψε στην Επιτροπή Αξιολόγησης, δια της οποίας "θα αντιμετωπίσουμε τους πάντες με αξιοκρατικά κριτήρια". Ειδικότερα για τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, παρέπεμψε στο καταστατικό, το οποίο προβλέπει την υποψηφιότητα των εν ενεργεία βουλευτών, για να συμπληρώσει ότι "η Επιτροπή Αξιολόγησης θα ασχολείται κάθε μέρα και όχι μόνον πριν τις εκλογές με την αξιολόγηση και ανανέωση των στελεχών μας".

    Τέλος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβερνήσεις συνεργασίας, απαντά ότι "η χώρα χρειάζεται την εφαρμογή ολοκληρωτικά διαφορετικού προγράμματος και όχι λεπτές ισορροπίες στο πλαίσιο μιας εύθραυστης κυβέρνησης". Για την περίπτωση συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ στις δημοτικές εκλογές, σημειώνει ότι "αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες με αυτοδιοικητικά κριτήρια".

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

    Ποδόσφαιρο-Ευρωπαϊκό Παίδων (τελικά-2ος όμ., 3η ημέρα):

    21:00 Τουρκία-Αγγλία

    21:00 Τσεχία-Ελλάδα

    [04] "Ισχυρό εργατικό κίνημα"

    "Εμείς έχουμε το μυαλό μας πρωτίστως στο κίνημα και όχι στην κάλπη", απαντά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα, στο ερώτημα γιατί η αριστερά δεν εισπράττει κέρδη από την υποχώρηση που εμφανίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Σε συνέντευξή της στην ΚΕ, διευκρινίζει επίσης ότι εκπροσωπεί το ΚΚΕ και όχι "κάποια αριστερά".

    Αναφερόμενη στην ιδεολογική και πολιτική τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον τοποθετεί "στην αριστερή πλευρά του ευρωμονόδρομου, της συνδικαλιστικής ηγεσίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που εκπροσωπούν την εργατική αριστοκρατία".

    Στις κατηγορίες για τις πρακτικές του ΠΑΜΕ, με τις οποίες το ΚΚΕ σπρώχνει τα πράγματα στα άκρα, η κα Παπαρήγα απαντά ότι "όσο πιό ισχυρό είναι το εργατικό κίνημα, τόσο καλύτερα για το λαό" και προσθέτει ότι "αν οι εργαζόμενοι έδιναν περισσότερο βάση στις έγκαιρες προειδοποιήσεις του ΚΚΕ για το τί σημαίνει Μάαστριχτ και ευρωμονόδρομος, θα ήταν σίγουρα σε καλύτερη θέση να τους αντιπαλέψουν σήμερα".

    Στο ερώτημα, τί προτείνετε αντί των μέτρων και του μηχανισμού στήριξης, η ΓΓ του ΚΚΕ απαντά ότι το κόμμα της μάχεται "με πρόταση εξουσίας για άλλο δρόμο ανάπτυξης από τον καπιταλιστικό, "καλώντας σε λαϊκή αντιμονοπωλιακή συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία".

    Τέλος για τη στάση του κόμματός της απέναντι στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να περάσει νόμο για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, λέει ότι το ΚΚΕ δεν είναι αντιθετο γενικά, αλλά "τον κατάλογο των μελών μας δεν πρόκειται να τον παραδώσουμε σε κανέναν. Το ίδιο ισχύει και για όποιον ενισχύει το ΚΚΕ".

    [05] "Πολιτική συνεννόηση"

    Αυστηρό μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει άλλα εκφυλιστικά φαινόμενα στο χώρο του ΣΥΝ, αλλά και τα ανταγωνιστικά πολιτικά σχέδια που αναπτύσσονται εντός του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας μέσω της εφβ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχωρεί στην «Αυγή» της Κυριακής.

    Ο κ Τσίπρας εκφράζει την "έκπληξή" του, όχι για τη μη εκλογή του Φ. Κουβέλη, αλλά για τη μεθόδευσή της. Υποστηρίζει ότι δε φοβάται ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο συνέδριο, αλλά τη συνέχεια της σημερινής λειτουργίας του κόμματος, με εκφυλιστικά φαινόμενα που δίνουν την εικόνα Βαβυλωνίας.

    Στο ενδεχόμενο να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα πολυπολικό, σε διπολικό σχήμα, σημειώνει ότι αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ενότητα του εγχειρήματος."Δεν πρέπει να παίζουμε κρυφτούλι, ούτε να δίνουμε την εικόνα ότι οργανώνουμε χωριστές συγκεντρώσεις μεταξύ μας", λέει . Είναι σαφές, συμπληρώνει ότι ο ΣΥΝ, μετά το συνέδριό του έχει υποχρέωση να αναλάβει πρωτοβουλία για μια νέα πολιτική συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Χρέος μας είναι όχι μόνον να περιγράψουμε την αριστερή διέξοδο από την οικονομική κρίση αλλά και να οικοδομήσουμε το μέτωπο των δυνάμεων που θα την επιβάλει, δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας και προσθέτει ότι "οικοδομούμε καθημερινά τη συμπόρευση με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ που δεν βολεύονται στον κορσέ του ΔΝΤ". Τονίζει πάντως ότι "η αποχώρηση από το ευρώ δεν είναι επιλογή μας και όσοι την απεργάζονται επιθυμούν βίαιη υποτίμηση μισθών, αμοιβών και αξιών γης".

    Δέχεται ότι η αριστερά δεν εισπράττει δημοσκοπικά από την μείωση των δυνάμεων των δύο κομμάτων, λέγοντας ότι "αν ο χώρος μας δεν σπαρασσόταν από αδικαιολόγητη και παράλογη εσωτερική σύγκρουση, θα είχαμε ξαναφτάσει διψήφια ποσοστά".

    Με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν, σημειώνει ότι υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία να απαλλαγούμε από το βάρος των εξοπλιστικών προγραμμάτων, τις μίζες και τις προμήθειες.

    [06] Εν αναμονή εξελίξεων

    Εξελίξεις αναμένονται στην υπόθεση Βατοπεδίου μετά την απολογία της πρώην διευθύντριας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αύριο, συνεδριάζει, εκ νέου η Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση, με θέμα το πόρισμα. Η κ. Στ. Μαντέλη υποστηρίζει ότι είχε δεχθεί εντονότατες πιέσεις από πολιτικά πρόσωπα, για να ολοκληρωθεί σύντομα όλη η διαδικασία των ανταλλαγών στο θέμα της Μονής Βατοπεδίου.

    Το πρώην στέλεχος του υπουργείου Γεωργίας, που παρέδωσε πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα στην ανακρίτρια, υποστηρίζει ότι η ανταλλαγή των εκτάσεων ήταν κεντρική πολιτική απόφαση, για την εφαρμογή της οποίας γίνονταν συνεχείς παρεμβάσεις υπουργών.

    Εξειδικεύει μάλιστα, στα πρόσωπα των τότε υπουργών Επικρατείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, στον τότε υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στον τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «αν δεν υπήρχαν αυτές οι παρεμβάσεις, δεν θα ολοκληρωνόταν η ανταλλαγή τόσο σύντομα, ή δεν θα γινόταν καθόλου».

    Από την πλευρά της, η ΝΔ καταγγέλλει κυβερνητικό σχέδιο ενοχοποίησης των πολιτικών της αντιπάλων.

    Σε ανακοίνωση του τομέρχη Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας Τάσου Νεράντζη αναφέρονται τα εξής:

    "Ο καθένας κατανοεί τον λόγο για τον οποίο η κα Μαντέλη, ξαφνικά, άλλαξε τα, μέχρι χθες, λεγόμενά της. Ο κατηγορούμενος δικαιούται ακόμη και να ψεύδεται. Πολύ περισσότερο, αφού πριν από δύο ημέρες -και για προφανείς λόγους- ψηφίστηκε ειδική ρύθμιση, με την οποία ακόμα και κατηγορούμενος μπορεί, καταγγέλλοντας υπουργό, να απαλλαγεί από την ποινή.

    Αυτή ακριβώς η ρύθμιση αποδεικνύει τις υπόνοιες για ύπαρξη σχεδίου της Κυβέρνησης προς ενοχοποίηση των πολιτικών της αντιπάλων. Είχαμε καταγγείλει τον υπουργό κ. Καστανίδη για τη ρύθμιση αυτή και δυστυχώς επαληθευθήκαμε σύντομα.

    Από την πλευρά της η κυβέρνηση σημειώνει ότι η ρύθμιση αυτή αποτελούσε προεκλογική δέσμευση".

    O Κ. Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην "Αυγή", θεωρεί ότι τα μεγάλα σκάνδαλα που είναι αντικείμενο εξεταστικών επιτροπών, θα γίνουν αντικείμενο συναλλαγής μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 May 2010 - 4:30:25 UTC