Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οι αγορές πρέπει να λειτουργούν με κανόνες"
  • [02] Αποφάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση
  • [03] Ιδιωτικά Σχολεία-Παγώνουν τα δίδακτρα
  • [04] Αποδείξεις από την 1η Ιουλίου
  • [05] Επίσκεψη Σαμαρά στην ΟΝΝΕΔ
  • [06] Άστατος καιρός το τριήμερο
  • [07] Βόλτα στους Αμμόλοφους της Καβάλας
  • [08] Την Τρίτη στην Ολομέλεια
  • [09] Αντιπαράθεση για τις Εξεταστικές
  • [10] Μαζικά συλλαλητήρια
  • [11] Δέσμη ευνοϊκών μέτρων
  • [12] Ένταση στην Κορέα
  • [13] Κλοπή πέντε πινάκων

  • [01] "Οι αγορές πρέπει να λειτουργούν με κανόνες"

    Με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου COSCO, Wei Jiafou και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, της Piraeus Container Terminal S.A., Li Keqiang, θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός, στις 12 το μεσημέρι.

    Στη συνέχεια, θα δεχθεί τον ομόλογό του της Λιβύης, Al-Baghdadi Ali al-Mahmudi. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις και γεύμα εργασίας.

    Τη δημιουργία ενός φόρουμ ευρωμεσογειακής συνεργασίας πρότεινε ο κ. Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στη Βηρυτό, στη διάρκεια του Αραβικού Οικονομικού Φόρουμ.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας ξένων επιχειρήσεων, πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας μάλιστα συγκροτήσει γι' αυτό ειδική ομάδα, την οποία συντονίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

    Ειδικότερα, αναφερόμενος στο θέμα της ευρωμεσογειακής συνεργασίας, τόνισε ότι αυτή μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, η οποία θα εκτείνεται και πέραν της Μεσογείου. Όπως τόνισε, πρόκειται για μία φιλόδοξη ιδέα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να δημιουργήσει μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

    Η σταθερότητα στην περιοχή, όπως είπε, δεν είναι απλό θέμα και δεν αφορά κάθε χώρα χωριστά. Ως παράδειγμα ανέφερε την κλιματική αλλαγή, η οποία, όπως υπογράμμισε, μπορεί να επιδεινώσει υπάρχοντα προβλήματα που αφορούν στο νερό και την τροφή και να δημιουργήσει νέες απειλές για την ανθρώπινη υγεία και το οικοσύστημα αλλά και στις οικονομίες των κρατών.

    Ο κ. Παπανδρέου ανάφερε ως παράδειγμα συνεργασίας την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, τονίζοντας ότι καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι και συζητήσαμε για πολλούς τομείς συνεργασίας και αυτού του είδους οι συνεργασίες μπορούν να δημιουργήσουν σταθερότητα στην περιοχή και ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

    Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τον πρόσφατο δανεισμό της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης μεταφράστηκε σε εγγυήσεις για την Ελλάδα και της έδωσε αρκετό χρόνο για να προωθήσει τις μεγάλες αλλαγές, όπως αυτές στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα.

    Επισήμανε τις στενές σχέσεις φιλίας του ελληνικού και αραβικού έθνους, καθώς και τις σχέσεις οικονομικής συνεργασίας. Κάθε φορά που υπήρξαν γεγονότα τα οποία σημάδεψαν την περιοχή, οι δύο λαοί έρχονταν και πιο κοντά είπε ο πρωθυπουργός, που επισήμανε ακόμα τις σχέσεις που είχε δημιουργήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον αραβικό κόσμο αλλά και τις στενές σχέσεις φιλίας με πολλούς ηγέτες της περιοχής. Σε όλες τις δύσκολες στιγμές, πρόσθεσε, η Ελλάδα επιδείκνυε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή της στον αραβικό κόσμο.

    Αναφέρθηκε ακόμη, στις δικές του προσπάθειες ως υπουργός Εξωτερικών και ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο, προκειμένου να αναζητήσει κοινές λύσεις σε κοινές προκλήσεις, καθώς και στην παρουσία του στη Βηρυτό, όπως στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι, και στις δύσκολες ώρες του πολέμου του 2006.

    Σήμερα είμαι εδώ ως πρωθυπουργός της Ελλάδας για να συνεχίσω να βαδίζω αυτόν τον δρόμο και να τον διευρύνω για συνεργασία στον πολιτικό, τον πολιτιστικό, τον εμπορικό και τον επιχειρηματικό τομέα, είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Για το μεσανατολικό πρόβλημα τόνισε πως όλοι μας, όπως και το Ισραήλ, πρέπει να σεβόμαστε τις διαδικασίες του Συμβουλίου του ΟΗΕ, και στόχος μας πρέπει να είναι η δημιουργία ενός κλίματος ειρήνης και καλής γειτονίας στην περιοχή.

    Τέλος, αναφέρθηκε στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και χωρών της περιοχής του Κόλπου και της Βόρειας Αφρικής, οι οποίες, όπως είπε, τα τελευταία λίγα χρόνια άγγιξαν τα 5 δισ. ευρώ, και οι ελληνικές εξαγωγές στις περιοχές αυτές έφθασαν στο 9% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών.

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν και ακολούθως υπήρξε διμερής συνεργασία και γεύμα εργασίας των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Λιβάνου με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

    Φθάνοντας στη Βηρυτό ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του σοσιαλιστικού κόμματος του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάντ, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν στη Μέση Ανατολή και ιδιαιτέρως θέματα που σχετίζονται με τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ. Επίσης συζήτησαν και θέματα σχετικά με τη Σοσιαλιστική Διεθνή, με τον κ. Τζουμπλάντ να ευχαριστεί τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποστήριξή του στο πλαίσιο της Διεθνούς. Συζήτησαν επίσης την κατάσταση στο Λίβανο και στην Ελλάδα και πώς η Ελλάδα προχωρεί για να βγει από την κρίση.

    Επίσης, συναντήθηκε με τον Αντνάν Κασάρ, υπουργό Επικρατείας και γνωστό μεγάλο τραπεζίτη στον Λίβανο με τον οποίο συζήτησαν οικονομικά θέματα. Επίσης συναντήθηκε με την κ. Λεϊλά Ελ Σαλέχ, αντιπρόεδρο του ιδρύματος Μπιλ Χαλάλ το οποίο ειδικεύεται στην δημιουργία σχολείων, πανεπιστημίων και νοσοκομείων.

    Συνομιλίες Παπανδρέου-Χαρίρι

    Πολύ εποικοδομητικές, χαρακτήρισαν τις συνομιλίες που είχαν είχαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Λιβάνου κ.κ. Γ. Α. Παπανδρέου και Σάαντ Χαρίρι.

    Οι συζητήσεις αφορούσαν κυρίως στη συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς της οικονομίας, όπου υπήρξαν σημαντικές συμφωνίες και ο Γιώργος Παπανδρέου - σε δήλωσή του - ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει πολυ μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

    Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου ανέφερε ότι συζητήθηκαν τρόποι επέκτασης της οικονομικής συνεργασίας, ενώ συμφώνησε και με την πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού για την ευρωμεσογειακή συνεργασία.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χαρίρι, οι συζητήσεις αφορούσαν στον τουρισμό, το εμπόριο, την ενέργεια και τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο Λίβανος χρειάζεται την τεχνογνωσία της Ελλάδας, η οποία έχει την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χαρίρι στα θέματα τουρισμού, όπου, όπως τόνισε, ο κόσμος σήμερα θέλει να κινηθεί τουριστικά στην ευρύτερη περιοχή, όπως είναι η Ελλάδα, η Τουρκία, η Συρία, ο Λίβανος και άλλες χώρες.

    Ο κ. Χαρίρι αναφέρθηκε, επίσης, στη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στην Αθήνα, για συνεργασία των δύο χωρών στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις εντάσεις που υπάρχουν στην περιοχή και τόνισε ότι η Ελλάδα πάντοτε ήταν κοντά στον αραβικό κόσμο, όταν υπήρχαν κρίσεις, τόσο κατά την περίοδο διακυβέρνησης από τον Ανδρέα Παπανδρέου, όσο και σήμερα που είναι ο ίδιος πρωθυπουργός.

    Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να υπάρξει σταθερότητα και ειρήνευση στην περιοχή και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινές θέσεις για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

    Διαισθάνομαι, πρόσθεσε, ότι γνωρίζουμε τη βάση της λύσης του προβλήματος και αυτό που χρειάζεται είναι η βούληση της διεθνούς κοινότητας να δράσει.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου ρωτήθηκε για τις απεργίες στην Ελλάδα και απάντησε ότι το μήνυμά του είναι πως ο ίδιος κατανοεί τις αντιδράσεις, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κρίση.

    Στην οικονομική πολιτική της Ελλάδας αναφέρθηκε και ο κ. Χαρίρι, λέγοντας ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια πολιτική για την έξοδο από την κρίση, κάνοντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μηχανισμό στήριξης και στο δάνειο που εξασφάλισε η Ελλάδα μέσω αυτού, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση. Ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση που αφορούσε στην απόφαση της Γερμανίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρωζώνης για τα CDS τόνισε ότι η απόφαση δείχνει την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αμυνθεί.

    Θέλουμε από τις αγορές, πρόσθεσε, να είναι χρήσιμες για την οικονομική ανάπτυξη και να λειτουργούν με κανόνες.

    Αναφέρθηκε επίσης στους φόβους των αγορών εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης του 2008. Και τόνισε ότι γι΄αυτό πρέπει οι αγορές να ηρεμήσουν και να πάρουμε τα μέτρα που χρειάζονται.

    Στάθηκε επίσης και στη δράση των κερδοσκόπων τονίζοντας ότι η απόφαση της Γερμανίας είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και εξέφρασε την ελπίδα ότι το παράδειγμα θα ακολουθήσει και η άλλη πλευρά του Ατλαντικού και οι G - 20.

    Στην επόμενη Σύνοδο, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρξουν οι σωστές αποφάσεις, οι οποίες και να εφαρμοστούν.

  • ** Ημίωρη συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εκεί καθώς ο πρωθυπουργός επέστρεφε από το ταξίδι του στη Βηρυτό ενώ ο Αιγύπτιος πρόεδρος αναχωρούσε για το Κάιρο.

    Ο κ. Μουμπάρακ πραγματοποίησε ταξίδι αστραπή στην Αθήνα όπου και έγινε δεκτός νωρίτερα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ταξίδι το οποίο εντάσσεται στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Αιγύπτιος πρόεδρος για το διάλογο στη Μέση Ανατολή.

    [02] Αποφάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση

    Το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ θα εξετάσει η πρώτη συνάντηση της λεγόμενης «Ομάδας Δράσης» (Task Force) που συγκαλείται σήμερα στις Βρυξέλλες, υπό τον Πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπει. Στη συνάντηση θα παραβρεθούν εκπρόσωποι και υπουργοί οικονομικών από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Όλι Ρεν.

    Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν συμφωνήσει, επί της αρχής, στην ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με στόχο τον ταχύτερο περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους στις χώρες του ευρώ. Ωστόσο, οι χώρες της ευρωζώνης είναι διχασμένες ως προς τα μέσα επίτευξης αυτού του στόχου.

    Παράλληλα, οι προτάσεις της Γερμανίας περί «αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας» τις οποίες παρουσίασε στο γερμανικό Κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε, αλλά και η μονομερής απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει τις πωλήσεις κερδοσκοπικών χρηματοοικονομικών προϊόντων, δημιούργησαν νέο ρήγμα στο γαλλογερμανικό άξονα.

    Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι προτάσεις της γερμανικής πλευράς σχετικά με την ενισχυμένη δημοσιονομική πειθαρχία, τις οποίες θα παρουσιάσει ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε.

    Η γερμανική πρόταση, μεταξύ άλλων, προβλέπει νέες αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι οποίες φτάνουν μέχρι και την «ελεγχόμενη πτώχευση» μιας υπερχρεωμένης χώρας του ευρώ. Πολλοί οικονομικοί αναλυτές εκλαμβάνουν την πρόταση αυτή ως εξαναγκασμό μιας χώρας σε αποχώρηση από τη Νομισματική Ένωση.

    Συγκεκριμένα, η Γερμανία προτείνει την προσωρινή ή και μόνιμη περικοπή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για τις χώρες που παραβιάζουν συστηματικά τους κανόνες του Συμφώνου, κάτι που άλλωστε έχει προτείνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, η Γερμανία πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα, ζητώντας την απώλεια του δικαιώματος ψήφου στα Συμβούλια Υπουργών για ένα χρόνο. Το θέμα αυτό απαιτεί αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας, κάτι το οποίο δεν επιθυμεί ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ούτε και οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, ανάμεσά τους και η Γαλλία, οι οποίες αφενός μεν θεωρούν ότι οι κυρώσεις είναι εξαιρετικά αυστηρές, αφετέρου δε επ' ουδενί δεν επιθυμούν αλλαγή της Συνθήκης.

    Εξάλλου, η Γερμανία, προτείνει στους εταίρους της στην ευρωζώνη να ακολουθήσουν το δικό της πρότυπο, κατοχυρώνοντας, με συνταγματικό νόμο, ανώτατο όριο στα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.

    Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία θεωρεί ότι οι προσπάθειες των ευρωπαϊκών χωρών δεν πρέπει να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, αλλά θα πρέπει να προσέξουν και το θέμα της ανταγωνιστικότητας.

    Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η Γαλλία, εμμέσως πλην σαφώς, επικρίνει το γερμανικό οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης το οποίο βασίζεται στις εξαγωγές, ενώ παράλληλα ζητά από το Βερολίνο να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ενθαρρύνοντας την εγχώρια ζήτηση στη Γερμανία. Ωστόσο, οι γαλλικές προτάσεις εκλαμβάνονται από το Βερολίνο ως μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα της ευρωζώνης.

    «Ο κ. Σαρκοζί και η κ. Μέρκελ έχουν διαφορετική προσέγγιση στα προβλήματα της ευρωζώνης», ανέφερε χθες από το Βερολίνο ο υπουργός εσωτερικών της Γερμανίας και στενός συνεργάτης της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Τόμας Μάιζιερ, ο οποίος δεν αρνήθηκε ότι οι γαλλογερμανικές σχέσεις έχουν μπει εκ νέου σε περίοδο «σκληρής δοκιμασίας».

    Τέλος, σημειώνεται ότι η «Ομάδα Δράσης», υπό τον Πρόεδρο της ΕΕ, Β. Ρόμπει θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, ενώ μία ενδιάμεση έκθεση αποτελεσμάτων θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

    Η ευρωζώνη δεν κινδυνεύει να "εκραγεί", όμως ο κίνδυνος είναι να πάρει άσχημη τροπή, υποστήριξε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΑΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν.

    "Δεν έχω καθησυχαστεί επειδή τα θεμελιώδη ζητήματα, όπως η ανάπτυξη, δεν λύνονται με ένα χτύπημα των δακτύλων", πρόσθεσε, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι υπάρχουν λύσεις για την κρίση που πλήττει την Ευρώπη.

    Ο Στρος-Καν αναφέρθηκε επίσης στην "κρίση εμπιστοσύνης στην πολιτική" που, όπως είπε, υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη και κάλεσε τους Ευρωπαίους να αναλάβουν δράση. "Ο ένας βλέπει στην ανατολή κι ο άλλος στη δύση. Όλος ο κόσμος το παρακολουθεί αυτό (...) και χάνει την εμπιστοσύνη του στην Ευρώπη", υπογράμμισε.

    Την ανησυχία του εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ για τη γρήγορη αποδυνάμωση του ευρώ, εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν είναι απαραίτητη προς το παρόν μια παρέμβαση στις αγορές. "Δεν πιστεύω ωστόσο αυτό απαιτεί μια άμεση ενέργεια", πρόσθεσε.

    Ωστόσο, εφησυχαστικοί εμφανίζονται οικονομικοί αναλυτές σχετικά με τη συνεχιζόμενη πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου και των λοιπών κυριοτέρων νομισμάτων, καθώς ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών της Ευρωζώνης, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο.

    Σύμφωνα με τον Ντομινίκ Μπαρμπέ, οικονομολόγο και ανώτερο στέλεχος της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas η πτώση του ευρώ θα συνεχιστεί, πιθανώς έως και την απόλυτη ισοτιμία του 1 ευρώ προς 1 δολάριο ΗΠΑ, στις αρχές του επομένου έτους.

    "Σήμερα το ευρώ είναι υπερτιμημένο. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε σχετικά με την πτώση του", δήλωσε ο Μπαρμπέ και πρόσθεσε, "(σ.σ. η πτώση) είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος".

    Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, η πτώση του ευρώ θα υποβοηθήσει και την προσπάθεια της Ελλάδας να υπερβεί την τρέχουσα κρίση χρέους, ιδίως υπο το φως της πτώσης του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι της τουρκικής λίρας.

    Το μόνο μαύρο σύννεφο στον ορίζοντα του ευρώ θα ήταν μια υπερβολική πτώση του, επισημαίνουν οι αναλυτές.

    Σε ιστορικά χαμηλά το ευρώ-Πτώση στα χρηματιστήρια

    Υποχώρησε το ευρώ έναντι του δολαρίου. Χθες το απόγευμα το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,2357 δολάρια από το επίπεδο των 1,2415 δολαρίων που έκλεισε στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2334 δολάρια.

    Πιέσεις δέχονται από το πρωί οι δείκτες στα ασιατικά χρηματιστήρια καθώς οι ανησυχίες για την κατάσταση στην Ευρωζώνη υποχρεώνουν τους επενδυτές να μειώσουν τις θέσεις τους σε επισφαλή προϊόντα, αλλά παρατηρείται μεταβλητότητα στις αγορές καθώς το Ευρώ ενισχύεται.

    Τη μεγαλύτερη πτώση του εδώ και ένα χρόνο κατέγραψε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αφενός λόγω της κρίσης στην ευρωζώνη και αφετέρου λόγω των κακών οικονομικών δεικτών στις ΗΠΑ.

    Μεγάλη πτώση χθες και στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Στην Αθήνα, σε νέα χαμηλά έτους έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, με τις τιμές των μετοχών να δέχονται ισχυρές πιέσεις, εν μέσω αρνητικού κλίματος και στις διεθνείς αγορές.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.582,22 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 3,32%.

    [03] Ιδιωτικά Σχολεία-Παγώνουν τα δίδακτρα

    Ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας, για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιρειών.

    Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν επί της αρχής, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑΟΣ, ενώ καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

    Στο μεταξύ, η Λούκα Κατσέλη, παρουσίασε στην Επιτροπή τρεις τροπολογίες με τις οποίες:

    Β·Παγώνουν τα δίδακτρα στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ επιτρέπονται μονάχα αυξήσεις ύψους 40 ευρώ ανά μαθητή για τα τυχόν κόμιστρα μεταφοράς των μαθητών.

    Β· Επιβάλλεται μεταβατικό σύστημα υπολογισμού των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων μέχρι τον οριστικό προσδιορισμό του νέου συστήματος: Για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες, για «επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος» επιτρέπεται με αγορανομικές διατάξεις η μείωση (υπολογιζόμενη με το προηγούμενο σύστημα), της τιμής των φαρμάκων κατά 30%.

    Β· Αναβάλλονται για ένα τετράμηνο στα Επιμελητήρια, οι εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν μεταξύ 15ης Νοεμβρίου και 15ης Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, προς αποφυγήν προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και την ενεργοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.

    Η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη, ερωτώμενη από δημοσιογράφους σχετικά με τη μη προσέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τη συζήτηση του νομοσχεδίου σχετικά με την απλούστευση διαδικασιών ίδρυσης μίας επιχείρησης, απάντησε:

    «Θα περίμενα από το ΣΕΒ να προσέλθει στην Επιτροπή για να εκθέσει τις προτάσεις για το νομοσχέδιο, το οποίο περιμένει όλος ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας και μειώνει τόσο το κόστος όσο και τη γραφειοκρατία, που σήμερα ταλανίζει τον κάθε επιχειρηματία που προσπαθεί να ιδρύσει μία επιχείρηση. Αν είχε προσέλθει, θα είχε λάβει απαντήσεις για τις ερωτήσεις που θέτει και διευκρινίσεις για ζητήματα στα οποία, όπως προκύπτει από το υπόμνημα, υπάρχει παρανόηση».

    Με υπόμνημά του, αλλά χωρίς φυσικό εκπρόσωπο στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σχολίασε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας, για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιρειών.

    [04] Αποδείξεις από την 1η Ιουλίου

    Υποχρεωμένοι να εκδίδουν αποδείξεις από ταμειακές μηχανές είναι από την 1η Ιουλίου, οι εκμεταλλευτές περιπτέρων, οι επιτηδευματίες που διαθέτουν λιανικώς στο κοινό εφημερίδες, περιοδικά, κάρτες σταθερής τηλεφωνίας και κάρτες ανανέωσης χρόνου κινητής τηλεφωνίας, καθώς και οι εκμεταλλευτές κινητής καντίνας. Αυτό ορίζεται με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα επίσης με τις οποίες, από την ίδια ημερομηνία οι εκμεταλλευτές περιπτέρων και κινητών καντινών εντάσσονται στη Β΄ κατηγορία τήρησης βιβλίων ΚΒΣ.

    Με άλλη απόφαση του υπουργού, οι πωλητές αγροτικών προϊόντων (οπωρολαχανικά, νωπά αλιεύματα και λοιπά αγροτικά προϊόντα) είτε στις λαϊκές αγορές είτε πλανοδίως- συμπεριλαμβανομένων των αγροτών που πωλούν τα προϊόντα παραγωγής τους από λαϊκές αγορές- υποχρεούνται από την 1η Οκτωβρίου να εκδίδουν αποδείξεις από ταμειακές μηχανές, ενώ από την ίδια ημερομηνία εντάσσονται επίσης στη Β΄ κατηγορία τήρησης βιβλίων ΚΒΣ.

    [05] Επίσκεψη Σαμαρά στην ΟΝΝΕΔ

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε χθες τα γραφεία της ΟΝΝΕΔ, μετά το χθεσινό θετικό αποτέλεσμα για τη ΔΑΠ - ΝΔΦΚ στις φοιτητικές εκλογές.

    "Νικάτε πολλά χρόνια. Φέτος, όμως, νικήσατε κάτω από πολύ αντίξοες και δύσκολες συνθήκες", τόνισε στους νεολαίους της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε:

    "Έτσι δώσατε και μια απάντηση σ' αυτούς που θέλουν την προοπτική της παράταξης να σκοτεινιάζει. Η απάντηση είναι ότι η προοπτική είστε εσείς, είναι η νεολαία. Είμαστε μαζί, είστε δίπλα μας. Και εκ μέρους όλων σας συγχαίρω. Και εκ μέρους της παράταξης σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά. Ήταν μια καταπληκτική επιτυχία".

    Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Α. Παπαμιμίκος τόνισε πως "ήταν μια μεγάλη νίκη, μια μεγάλη μάχη που έδωσαν οι ΔΑΠίτισσες και οι ΔΑΠίτες, που για 25η συνεχόμενη χρονιά κράτησαν ψηλά τη γαλάζια σημαία μέσα στα πανεπιστήμια και μέσα στα ΤΕΙ. Τη σημαία της ελπίδας, τη σημαία της αισιοδοξίας, τη σημαία της εμπιστοσύνης".

    "Οι ιδέες μας, οι προτάσεις μας, για ακόμα μία φορά, κατάφεραν να βρεθούν στην πρωτοπορία και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των φοιτητών και των φοιτητριών και στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Αυτό που θέλουμε να σας πούμε είναι ότι θα βρισκόμαστε δίπλα σας στον αγώνα που δίνετε, ώστε η Νέα Δημοκρατία να είναι γρήγορα στην Κυβέρνηση της χώρας", πρόσθεσε.

    [06] Άστατος καιρός το τριήμερο

    Βροχερός θα είναι ο καιρός το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σε μικρή άνοδο η θερμοκρασία, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι.

    Το Σάββατο θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά, ενώ το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 3-5 μποφόρ και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

    Την Κυριακή και τη Δευτέρα αναμένονται μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν 3-5 μποφόρ και τοπικά στα νότια 6 μποφόρ. Σε μικρή περαιτέρω άνοδο ο υδράργυρος.

    Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο των εκδρομέων του τριημέρου. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων σε τμήματα των εθνικών οδών θα ισχύει από σήμερα 21 Μαΐου 16:00-22:00 στο ρεύμα εξόδου και τη Δευτέρα 24 Μαΐου 16:00-23:00 στο ρεύμα εισόδου. Την Κυριακή δεν θα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα της Τροχαίας.

    [07] Βόλτα στους Αμμόλοφους της Καβάλας

    Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, όταν όλη η ατμόσφαιρα αρχίζει να "μυρίζει" καλοκαίρι, όταν κάθε εικόνα "γεμίζει" με θάλασσα και ήλιο, με ατελείωτες αμμουδιές και χαλάρωση, με παιχνίδι και καλή παρέα, τότε, το μυαλό αρχίζει να ταξιδεύει. Σε λιγότερο ή περισσότερο γνωστούς προορισμούς- μα σίγουρα εξόχου κάλλους- από τους πολλούς που διαθέτει η Ελλάδα.

    Υπάρχουν κάποιες γωνιές, που πάντα αγαπά κάποιος ιδιαίτερα, που κρατά στην καρδιά του, ίσως γιατί την έχει συνδέσει με ξεχωριστές στιγμές, με μικρές αλλά όμορφες αποδράσεις από την καθημερινότητά.

    Μια απ' αυτές τις γωνιές βρίσκεται 14 χλμ. από την Καβάλα, 40 χλμ. από τη Δράμα, 70 χλμ. από τις Σέρρες και 140 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Τόσο απέχει η έδρα του Δήμου Ελευθερών, η Νέα Πέραμος (δυτικά του νομού Καβάλας), ένα ίσως από τα πλέον γνωστά τουριστικά μέρη, όχι μόνο του νομού Καβάλας αλλά ολόκληρης της Ανατολικής Μακεδονίας. Τι την κάνει να είναι τόσο ξεχωριστή; Η θάλασσά της και ιδίως οι ακτές της, οι ατελείωτες ακτές, οι βραβευμένες με "Γαλάζια Σημαία". Με μια λέξη, οι Αμμόλοφοι.

    Αν δεν τούς έχει κάποιος ήδη επισκεφθεί, ίσως θα πρέπει να τούς εντάξει άμεσα στα σχέδιά του, για να διαπιστώσει από κοντά τα "δώρα" που ο Θεός και η φύση τόσο απλόχερα έχουν χαρίσει σ' αυτόν τον τόπο.

    Οι Αμμόλοφοι είναι μια πανέμορφη αλυσίδα καθαρών ακρογιαλιών, που εκτείνονται σε μήκος 15 χλμ. (ολόκληρη η ακτογραμμή του Δήμου Ελευθερών είναι 55 χλμ), με διαυγή, κρυστάλλινα και ρηχά νερά, που αποτελούν πραγματικό "στολίδι" της περιοχής, προσφέροντας στιγμές διασκέδασης, μέσα από πληθώρα θαλάσσιων σπορ.

    Στους Αμμόλοφους, εκτός του ότι μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας σε μια μαγευτική θάλασσα, μπορείτε ακόμη να πιείτε τον καφέ ή το ποτό σας, ακόμα και να γευματίσετε ελαφρά σ' ένα από τα έξι οργανωμένα beach bars που υπάρχουν.

    Μπορείτε ακόμη να επιδοθείτε σε θαλάσσια σπορ ή απλώς να θαυμάσετε το τοπίο και τον καθαρό ορίζοντα, που όταν ο καιρός το επιτρέπει, διακρίνεται μέχρι και το Άγιο Όρος.

    Για όσους πάλι αγαπούν την ηρεμία και είναι από τη φύση τους ρομαντικοί, οι Αμμόλοφοι σίγουρα θα τούς ικανοποιήσουν, με τους τρεις πανέμορφους κολπίσκους τους.

    Για ένα ξεκούραστο και χαλαρωτικό μπάνιο, χωρίς ένταση και μουσική, μπορεί κάποιος να επιλέξει τον πρώτο κόλπο και συγκεκριμένα τις ακτές στη Χερσόνησο του Βρασίδα, απολαμβάνοντας το μπάνιο, στη σκιά του βυζαντινού κάστρου. Εδώ, τα δέντρα και τα αμπέλια δημιουργούν πανέμορφες εικόνες ξεκουράζοντας όλες τις αισθήσεις.

    Αργά το μεσημέρι, μπορεί κάποιος να απολαύσει εκλεκτούς ψαρομεζέδες, σε μια από τις πολλές παραθαλάσσιες ταβέρνες της Νέας Περάμου και της Νέας Ηρακλίτσας (απέχει μόλις δυο χιλιόμετρα από την έδρα του Δήμου Ελευθερών), να δοκιμάσει εκλεκτά κρασιά της περιοχής, αλλά και το αγνό τσίπουρο, που παρασκευάζεται με την παραδοσιακή μέθοδο της απόσταξης από τους δεκάδες αμβυκούχους, που λειτουργούν τα καζάνια τους στον Δήμο.

    Τόσο η παραλία της Νέας Περάμου όσο και της Νέας Ηρακλίτσας προσφέρονται για απογευματινούς περιπάτους, για βόλτες με ποδήλατα, αλλά και για καφέ δίπλα στη θάλασσα. Στη Νέα Ηρακλίτσα υπάρχει οργανωμένη μαρίνα για τον ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών.

    Τα τελευταία χρόνια, ο Δήμος Ελευθερών, έπειτα από πολλές προσπάθειες, κατάφερε να αναλάβει τη διαχείριση της περιοχής των Αμμολόφων, με τη σύμφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

    Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, αναμόρφωσε ολόκληρη την περιοχή, δημιουργώντας νέες, ομοιόμορφες, ξύλινες λυόμενες κατασκευές, όπου στεγάζονται τα beach bars της περιοχής και δημιουργώντας χώρους στάθμευσης των αυτοκινήτων.

    Μάλιστα, μόλις πριν από τρία χρόνια, ο Δήμος κατάφερε να υπερκεράσει όλα τα εμπόδια και να φέρει στους Αμμόλοφους ρεύμα και νερό. Παλιότερα, οι γεννήτριες, τα εμφιαλωμένα νερά και οι γεωτρήσεις κάλυπταν τα όποια κενά.

    Οι Αμμόλοφοι είναι ένα μέρος μαγικό. Αρκεί μόλις μια βουτιά -ακόμη και β¦νοερή- για να νιώσεις πως βρίσκεσαι στην "αγκαλιά" της θάλασσας.

    Ακόμη και το σούρουπο, όταν το φως του φεγγαριού απλώνεται στην επιφάνεια της θάλασσας, η σαγήνη των Αμμόλοφων είναι ανεπανάληπτη. Ένα άστρο γίνονται κι αυτοί, στην απεραντοσύνη του σύμπαντος...

    Το φυσικό περιβάλλον των Αμμόλοφων

    Το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής των Αμμολόφων, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πολλές απόψεις (οικολογική, ιστορική-αρχαιολογική, γεωλογική-εδαφολογική, τουριστική κλπ) και διακρίνεται για την ιδιαίτερη γραφικότητα, τη μοναδικότητα και το αναλλοίωτο του τοπίου.

    Ένα τοπίο, που παρουσιάζει εντυπωσιακές εναλλαγές μεταξύ αμμοθινών, διαφόρου μεγέθους και σχήματος, απέραντων παραλιών με ψιλή άμμο, συμπλεγμάτων βραχωδών ακτών, κολπίσκων και μικρών όρμων, μικρών χερσονήσων, καλλιεργούμενων εκτάσεων αμπέλων και ελιάς και φυσικών υψωμάτων, που περικλείουν τα παραπάνω, καλυμμένων με βλάστηση (πουρνάρι και άλλους αείφυλλους θάμνους).

    Στο σύνολο αυτό εντάσσονται, σχετικά αρμονικά, μερικές -μικρές στον αριθμό- κατασκευές παραθεριστικής κατοικίας και κάποια μικρά παρεκκλήσια. Η υπάρχουσα βλάστηση είναι σημαντική και, εκτός των καλλιεργειών των διαφόρων φυτεύσεων στα ιδιόκτητα κτήματα και της βλάστησης των υψωμάτων, παρουσιάζεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα χαμηλά -ανθοφόρα και μη- φυτά και θάμνους, που φύονται επί των αμμοθινών και τα οποία χρήζουν προστασίας και ανάδειξης.

    Η πανίδα της περιοχής είναι, επίσης, ενδιαφέρουσα και περιλαμβάνει ποικιλία ερπετών, πτηνών, ψαριών και εντόμων, συντελώντας στη δημιουργία οικοσυστήματος, με αρμονική ισορροπία.

    Τα νερά της θάλασσας εμφανίζουν μεγάλη καθαρότητα, είναι ρηχά, συνήθως ήρεμα τους καλοκαιρινούς μήνες και για τους λόγους αυτούς ενδείκνυνται για κολύμβηση, θαλάσσια σπορ και ψάρεμα.

    Η θαλάσσια αύρα, που πνέει -λόγω θέσης- συχνά στη περιοχή, κατά τους θερινούς μήνες, συντελεί στο φυσικό δροσισμό αυτής και στον μετριασμό των υψηλών θερμοκρασιών, κατά τις περιόδους καύσωνα.

    Κείμενο: Β. Λωλίδης

    [08] Την Τρίτη στην Ολομέλεια

    Εισάγεται την Τρίτη στην Ολομέλεια και ολοκληρώνεται σε πέντε συνεδριάσεις το βράδυ της Πέμπτης, 27 Μαΐου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης με την γνωστή επωνυμία «Πρόγραμμα Καλλικράτης».

    Κατά την χθεσινη τελευταία συνεδρίαση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο εγκρίθηκε και στα άρθρα, κατά πλειοψηφία, με τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση να επιφέρει αλλαγές με βάση παρατηρήσεις όλων των πτερύγων της Βουλής και των ενδιαφερόμενων φορέων - τους οποίους ακροάστηκε η Επιτροπή (Τζανακούλης - αντιπρόεδρος ΚΕΔΚΕ, Σπ. Παπασπύρου - ΑΔΕΔΥ, Θ. Μπαλασόπουλος - ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γ. Πετράκος - ΠΟΣΥΠ, Χρ. Ντάης, Ιω. Σωτηρίου - ΟΚΕ).

    Όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισαν επί της αρχής και επιφυλάσσονται στην Ολομέλεια να λάβουν θέση επί των άρθρων.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών προχώρησε σε αλλαγή σύμφωνα με την οποία καθορίζεται μεταβατική περίοδος έως το 2011 από την έναρξη της εφαρμογής του «Καλλικράτη», κατά την οποία δεν θα ισχύει το ασυμβίβαστο για τους νεοεκλεγέντες δημάρχους σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 25.000.

    Ακόμη ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε αλλαγές σε έδρες δήμων (κατόπιν αιτημάτων όλων των βουλευτών) και συγκεκριμένα:

    - Στον δήμο Βοϊου του Ν. Κοζάνης, ως έδρα ορίστηκε η Σιάτιστα αντί για την Νεάπολη, η οποία γίνεται ιστορική έδρα του δήμου.

    - Στον δήμο Δωρίδος του Ν. Φωκίδος, ως έδρα ορίζεται το Λιδορίκι, αντί για το Ευπάλιο, το οποίο γίνεται ιστορική έδρα του δήμου.

    Ο υπουργός Εσωτερικών εξήρε το έργο της Επιτροπής κατά την τριήμερη επεξεργασία του Καλλικράτη και των βουλευτών των κομμάτων για τις εποικοδομητικές παρατηρήσεις τους, λέγοντας μάλιστα ότι αν παρουσιάσει και η Ολομέλεια αυτά τα πολιτικά χαρακτηριστικά θα είναι πολύ καλή στιγμή του Κοινοβουλίου.

    Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό, αποτελεί ένα εγχείρημα που δημιουργήθηκε στις πιο δύσκολες συνθήκες που θα μπορούσε κανείς να υπολογίσει και παρόλα αυτά δεν υπήρξε γενικευμένη κοινωνική αντίδραση.

    Σχετικά με το χωροταξικό ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατέληξε στην καλύτερη δυνατή πρόταση που μπορεί να βαδίσει η κοινωνία και η οποία είναι διαμορφωμένη σε δύσκολες συνθήκες από κάθε άποψη, «εξαντλήθηκαν όμως όλα τα περιθώρια για να βρεθεί η χρυσή τομή».

    Ο εισηγητής της ΝΔ, Χρ. Ζώης, εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματός του για τις τροποποιήσεις που αφορούν στη Σιάτιστα και το Λιδορίκι, είπε όμως πως είναι ελάχιστες στο σύνολο των 25 αιτημάτων για αλλαγές.

    «Δυστυχώς επιβεβαιώνεται αυτό που σας καταλόγισα υποθετικά ότι η συζήτηση ήρθε στο χωροταξικό με ευθύνη δική σας. Δεν συζητήσαμε οικονομικά και θεσμικά θέματα που αφορούν στην βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Δεν ψηλαφίσαμε καν τα ζητήματα που σας θέσαμε. Θα σας συνοδεύει αυτή η τακτική κι αν δεν την αλλάξετε στην Ολομέλεια δεν θα μείνουμε στις παρατηρήσεις, θα σας καταλογίσουμε πρόθεση», είπε. Έθεσε τέλος το ερώτημα αν γίνουν κοινές δηλώσεις από τους βουλευτές των νομών για ρύθμιση θεμάτων για το χωροταξικό αν θα δείξει την ίδια ευαισθησία.

    «Εργαλείο αντιλαϊκής πολιτικής» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού και του ΔΝΤ, το χαρακτήρισε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ν. Παπακωνσταντίνου επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή του θα αποφέρει υπηρεσίες χειρότερες και ακριβότερες για τον πολίτη.

    Ο Π. Μαρκάκης (ΛΑΟΣ) επισήμανε ότι ο υπουργός αρκέστηκε να ευχαριστήσει τους βουλευτές για τις προτάσεις τους, αλλά δεν τις έκανε δεκτές, συμπληρώνοντας ότι οι βελτιώσεις που έγιναν έχουν νομοτεχνικά χαρακτηριστικά, δεν είναι ουσίας.

    Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Τσούκαλης, έκανε λόγο για συζήτηση υψηλών προδιαγραφών, είπε ωστόσο ότι θα αναμένει να διαπιστώσει στην Ολομέλεια αν ο υπουργός θα αποδείξει ότι πράγματι θα κάνετε θεσμικές και γενναίες τροποποιήσεις, γιατί - όπως είπε - αυτές που προκάλεσε σήμερα είναι «διαχειριστικού χαρακτήρα».

    Απαντώντας ο υπουργός στον εισηγητή της ΝΔ, αναφορικά με τα οικονομικά θέματα είπε ότι δεν αποτελούν στοιχείο αντιπαράθεσης, καθώς η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση ότι είναι όρος επιβίωσης της Αυτοδιοίκησης.

    Άφησε ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αλλαγές στις έδρες των δήμων, με την προϋπόθεση να συμφωνούν οι τοπικοί βουλευτές όλων των κομμάτων και πάντως να γίνουν δεκτές από την Ολομέλεια, την οποία ο υπουργός δεν υποκαθιστά.

    Οι αλλαγές

    Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης προχώρησε σε μια σειρά αλλαγών που αφορούν:

    Στο νομό ΑΡΚΑΔΙΑΣ ο Δήμος Λεωνιδίου μετονομάζεται σε Δήμο Νότιας Κυνουρίας, ενώ οι δήμοι Νότιας και Βόρειας Κυνουρίας χαρακτηρίζονται ορεινοί.

    Στον νομό ΑΡΤΑΣ ο δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη θα έχει ως έδρα την Άνω Καλεντίνη και ιστορική έδρα τις Πηγές Τετραφυλίας

    Στον νομό ΒΟΙΩΤΙΑΣ ο δήμος Διστόμου, Αραχώβης, Αντίκυρας θα έχει έδρα το Δίστομο και χαρακτηρίζεται ως ορεινός.

    Στο νομό ΕΥΒΟΙΑΣ ο Δήμος Μαντουδίου - Λίμνης μετονομάζεται σε δήμο Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννης

    Στο νομό ΗΛΕΙΑΣ ο δήμος Κυλλήνης μετονομάζεται σε δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Ο δήμος Αμαλιάδας μετονομάζεται σε δήμο Ήλιδας και ο δήμος Ανδρίτσαινας με έδρα τα Κρέστενα αποκτά ιστορική έδρα την Ανδρίτσαινα

    Στο νομό ΗΜΑΘΙΑΣ ο δήμος Βεροίας θα έχει ιστορική έδρα τη Βεργίνα

    Στο νομό ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ο δήμος Ηρακλείου θα έχει ιστορική έδρα τη Νέα Αλικαρνασσό. Ο δήμος Αρχανών Αστερουσίων θα έχει ιστορικές έδρες τα Πεζά, τις Αρχάνες και τον Πύργο. Ο δήμος Μινώα Πεδιάδας θα έχει ιστορικές έδρες το Καστέλλι και το Αρκαλοχώρι

    Στο νομό ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ο δήμος Λαγκαδά, με έδρα τον Λαγκαδά, θα έχει ιστορική έδρα τον Λαχανά

    Στο νομό ΚΥΚΛΑΔΩΝ ο δήμος Τήνου θα έχει ιστορική έδρα τον Πάνορμο

    Στο νομό ΛΑΚΩΝΙΑΣ ο δήμος Σπάρτης θα έχει ιστορική έδρα το Μυστρά

    Στο νομό ΛΑΣΙΘΙΟΥ ο δήμος Μιραμπέλου μετονομάζεται σε δήμο Αγίου Νικολάου

    Στο νομό ΠΕΛΛΑΣ ο δήμος Αρχαίας Πέλλας μετονομάζεται σε δήμο Πέλλας

    Στο νομό ΠΙΕΡΙΑ ο δήμος Πύδνας μετονομάζεται σε δήμο Πύδνας-Κολινδρού

    Στο νομό ΠΡΕΒΕΖΑΣ ο δήμος Πάργας θα έχει ιστορική έδρα την Πάργα

    Στο νομό ΣΑΜΟΥ ο δήμος Σάμου με έδρα τη Σάμο αποκτά ιστορική έδρα το Πυθαγόρειο

    Στο νομό ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ο δήμος Καλλικράτειας -Μουδανιών μετονομάζεται σε δήμο Νέας Προποντίδας

    Στο νομό ΧΑΝΙΩΝ οι νέοι δήμοι Σφακίων και Καντάνου-Σέλινου χαρακτηρίζονται ορεινοί

    [09] Αντιπαράθεση για τις Εξεταστικές

    Οι Εξεταστικές Επιτροπές και το ενδεχόμενο να κατατεθούν, από τα κόμματα, πέντε διαφορετικά πορίσματα, βρέθηκαν στο επίκεντρο αντιπαράθεσης, στη Βουλή, με τον υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο, να κάνει λόγο για «υπονόμευση των θεσμών», τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Κώστα Μαρκόπουλο, να επιρρίπτει τις ευθύνες στη κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιτίθενται και στα δύο μεγάλα κόμματα.

    Αφορμή στάθηκε η συζήτηση του ν/σ σχετικά με την κωδικοποίηση νόμων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, που υπερψηφίστηκε στην ολομέλεια με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ.

    Ο υπουργός Εργασίας, άνοιξε πρώτος το θέμα δηλώνοντας αγανακτισμένος από το γεγονός ότι οι Εξεταστικές Επιτροπές φαίνεται να οδηγούνται στην έκδοση πέντε διαφορετικών πορισμάτων.

    «Πως θα έρθει ένα από αυτά τα πορίσματα στην Εθνική Αντιπροσωπεία, για να προτείνει να συγκροτήσουμε τη λεγόμενη Προανακριτική Επιτροπή; Για να δουλέψει και αυτή έτσι; Με πέντε χωριστές γνώμες; Υπονομεύουμε τους Συνταγματικούς θεσμούς», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «και η Προανακριτική Επιτροπή, αν συσταθεί, θα κάνει αρμοδιότητες ποινικού περιεχομένου με πέντε διαφορετικές προσεγγίσεις; Βγάζουμε τα μάτια μας. Ο κόσμος θέλει δικαιοσύνη, δεν θέλει κομματικοκρατία. Και εν πάση περιπτώσει, αν αυτά γίνονται από τα κόμματα, ας γίνονται στα γραφεία των κομμάτων, όχι στη Εθνική Αντιπροσωπεία».

    Και ο κ. Λοβέρδος κατέληξε: «πρέπει να συνέλθουμε το συντομότερο δυνατό, διότι έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, δεν ξέρω τι μέλλον έχει το πολιτικό σύστημα -και το πιο σοβαρό απβ αυτό- τι μέλλον έχουν οι πολίτες αυτής της χώρας και η πατρίδα μας».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, μίλησε εκ νέου για «παπαγαλάκια» και «παραμυθατζήδες, που διαρρέουν ανυπόστατες φήμες» και επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για προσπάθεια «ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου για να ακυρωθεί η η αντιπολιτευτική φωνή της ΝΔ».

    «Τα κόμματα βλέπουν την αλήθεια με άλλο χρωματισμό. Γιατί τα περισσότερα, που διαδραματίζονται σε αυτή την αίθουσα και αφορούν Εξεταστικές Επιτροπές, είναι ομιχλώδεις κινήσεις, που δεν οδηγούν πουθενά. Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε εμείς να κρίνουμε τους εαυτούς μας», σημείωσε ο κ. Μαρκόπουλος και ταυτόχρονα κάλεσε τη κυβέρνηση να κάνει τη δική της αυτοκριτική, κατηγορώντας την ότι «διαρρέει χαρτιά και στοιχεία ανυπόστατα, μέτρια, αμφισβητούμενα αντί να πει ονόματα, πράγματα, καταστάσεις».

    «Την ίδια στιγμή στήνονται πέντε διαφορετικές Εξεταστικές Επιτροπές για να δημιουργήσουν εκρηκτική κατάσταση σε όλα την Ελλάδα», πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης.

    «Το ότι συνεχίζουν ορισμένα κόμματα ρητορική αναντίστοιχη με την πλήρη αλλαγή του τοπίου της χώρας είναι ήδη υπονομευτικό στοιχείο της συνοχής του πολιτικού συστήματος και της τύχης των κομμάτων», αντέτεινε από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, και πρόσθεσε: «δεν θα μπορούσε να σταθεί η Βουλή αν δεν άνοιγε τις Εξεταστικές Επιτροπές για ζητήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό, ζητήματα διαχείρισης μείζονων υποθέσεων στις οποίες εμπλέκεται, με καίρια ερωτηματικά, η πολιτική εξουσία και η δομή της κρατικής διοίκησης».

    Ο κ. Ευθυμίου κατέληξε πως «είναι βαριά η ευθύνη όσων δεν κατανοούν ότι σε αυτά τα θέματα τα πορίσματα θα έπρεπε να είναι όσο το δυνατόν κοινά. Διότι όταν τα γεγονότα βοούν και οι άνθρωποι σιωπούν, κερδίζουν τα γεγονότα και όχι οι άνθρωποι»

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μίλησε για «λεηλασία και πλιάτσικο της περιουσίας του ελληνικού λαού, που έγιναν όλα τα χρόνια διακυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων».

    «Τώρα αρχίζουν οι κινδυνολογίες ότι κινδυνεύει το πολιτικό σύστημα. Μα αν δεν το θέλει ο ελληνικός λαός, φυσικά και θα το αλλάξει», ανέφερε και σημείωσε: «έχουμε πει πολλές φορές ότι κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Μάλλον θα επιβεβαιωθούμε. Όσο αρχίζει ο καυγάς για τα σκάνδαλα, τόσο δυναμώνουν οι υποψίες για συγκάλυψη. Δεν υποτιμούμε το θέμα της διαφθοράς. Να πάνε μέσα όλοι και να τιμωρηθούν για μίζες, αλλά η μεγάλη μίζα είναι τα αμύθητα κέρδη, που έχουν εξασφαλίσει οι μεγάλες εταιρίες και οι πολυεθνικές».

    Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης, τόνισε ότι «με τα πολλαπλά πορίσματα των Εξεταστικών το πολιτικό σύστημα μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο με υπαιτιότητα των δύο μεγάλων κομμάτων, που τρώνε μεταξύ τους τις σάρκες τους, ενώ το μάρμαρο θα πληρώσει ο ελληνικός λαός».

    «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Η αριστερά δεν θα γίνει συνυπεύθυνη. Δεν θα μοιραστούμε την ευθύνη σας. Τα σκάνδαλα έγιναν γιατί φτιάξατε σύνταγμα και νομοθεσία που επιτρέπει να γίνουν. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δημιουργούν το πλαίσιο για μη ευθύνη υπουργών», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης.

    Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε αμετακίνητος από την απόφαση του, όπως είπε, «να εφαρμοστεί ο νόμος του 2006 και οι σχετικές εγκύκλιοι και αποφάσεις του ΕΟΦ, για να μην συνταγογραφούν οι γιατροί μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία».

    «Πρέπει να αντιμετωπιστεί η προκλητική συνταγογράφηση, που είναι ένα αίτιο της αύξησης της δαπάνης», επισήμανε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε ότι «όποιος έχει την επιλογή να συνδράμει τις φαρμακευτικές εταιρίες σε αυτό το πάρτι και το όργιο της δαπάνης να πει καθαρά ότι αυτές οι πολιτικές είναι λάθος και να υποδείξει τις δικές του».

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «σπέρνει αντιλαϊκούς ανέμους και θα θερίσει λαϊκές θύελλες».

    «Ένα πρώτο θετικό βήμα», χαρακτήρισε το ν/σ η εισηγήτρια του ΛΑΟΣ, Ουρανία Παπανδρέου, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Μουλόπουλος, υπογράμμισε ότι «η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων παραμένει ζητούμενο».

    [10] Μαζικά συλλαλητήρια

    Με σημαντική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία, που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, και με μαζικά απεργιακά συλλαλητήρια οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και γενικότερα στα κυβερνητικά μέτρα.

    Στο Πεδίον του Άρεως πραγματοποιήθηκε η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και ακουλούθησε πορεία προς τη Βουλή. Στην Πλατεία Ομονοίας έγινε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Συλλαλητήρια έγιναν και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.

    «Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Σημασία έχει να μετατραπεί σε έναν ορμητικό χείμαρρο, σε έναν αληθινό καταρράκτη. Να βγάλουμε από τη μέση όλα τα φράγματα, όλα τα αναχώματα που δυσκολεύουν να περάσει ο λαός απβ αυτό που πρέπει να είναι ζητούμενο, το δρόμο της κοινωνικής λαϊκής ευημερίας» δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

    «Τα μέτρα της κυβέρνησης θα μας οδηγήσουν στη χρεοκοπία και η διάλυση του ασφαλιστικού θα μας οδηγήσουν στη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μαζί με τον Μανόλη Γλέζο παραβρέθηαν στο συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Ο πρωθυπουργός πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά με την κοινωνία και το λαό απέναντι. Ή θα αναστείλει τα μέτρα και την πρόθεσή του να διαλύσει το ασφαλιστικό ή θα φύγει νύχτα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Πεδίο του Άρεως ήταν, όπως αναμενόταν, μικρότερο από το αντίστοιχο της 5ης Μαΐου, αλλά οπωσδήποτε με μεγάλη συμμετοχή που δεν μπορεί να συγκριθεί με αντίστοιχες κινητοποιήσεις προηγούμενων ετών.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, μιλώντας από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης, υπογράμμισε ότι διαψεύστηκε η εκτίμηση ότι η βία θα οδηγούσε στην απομαζικοποίηση των αγώνων.

    Ο κ. Παπασπύρος έκανε λόγο για άμεσο, δυνατό και πολιτικό μήνυμα των απεργών, ζητώντας άμεση έξοδο από το μηχανισμό επιτήρησης της τρόικας και να φύγει από τη χώρα το ΔΝΤ.

    Στο στόχαστρο, είπε, αυτής της πολιτικής βρίσκεται το 90% της κοινωνίας και εκτίμησε ότι οι αγώνες των εργαζομένων θα αποκτήσουν σημαντική πολιτική διάσταση και οι εργαζόμενοι θα νικήσουν, δίνοντας επόμενο ραντεβού στο συλλαλητήριο που εξήγγειλαν τα συνδικάτα για τις 29 Μαΐου.

    Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιώργος Τσαλικάκης (εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ) κάλεσε τους εργαζόμενους σε αντίσταση στην καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, υπογράμμισε ότι δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι για την καταλήστευση των ταμείων και χαρακτήρισε το πρόσφατο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό ως το πιο άδικο, ανάλγητο και αντικοινωνικό νομοσχέδιο των τελευταίων ετών.

    Ο κ. Τσαλικάκης έκανε λόγο για εξαπάτηση των συνδικάτων από το υπουργείο Εργασίας και δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα μπουν στο δίλημμα "χρεοκοπία ή θυσίες".

    Ο Στάθης Ανέστης (στέλεχος της ΠΑΣΚΕ) έκανε λόγο για "μήνυμα προς την κυβέρνηση, το διευθυντήριο των Βρυξελλών και το ΔΝΤ" και υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι σήμερα βροντοφώναξαν "κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση".

    Ο κ. Ανέστης σημείωσε ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ο 13ος και 14ος μισθός είναι αδιαπραγμάτευτες κατακτήσεις και ότι τα συνδικάτα δεν θα επιτρέψουν την εξαθλίωση των εργαζομένων.

    Ο Θάνος Βασιλόπουλος (στέλεχος της Αυτόνομης Παρέμβασης) έκανε λόγο για βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης και του ΔΝΤ, ενώ προέβλεψε ότι τα μέτρα αυτά θα μείνουν στα χαρτιά και οι εργαζόμενοι θα νικήσουν.

    Στην πορεία που ακολούθησε συμμετείχαν με μαζικά μπλοκ οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στους δήμους, στα ασφαλιστικά ταμεία, στα νοσοκομεία, στα μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στη ΔΕΗ, οι λιμενεργάτες, εργαζόμενοι στις ταχυμεταφορές, τις ασφαλιστικές εταιρίες και πολλά πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού τομέα.

    Η πορεία που ήταν μαζική ολοκληρώθηκε ειρηνικά.

    Οι συνδικαλιστές, από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης, κατήγγειλαν ότι η αστυνομία προέβη σε προληπτικές συλλήψεις ιδίως νέων που προσέρχονταν στο συλλαλητήριο και απαίτησαν την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων.

    Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

    Τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ως συνέπεια "τη δραματική μείωση των συντάξεων που καταδικάζουν τους εργαζόμενους μέχρι τον τάφο και αφαιρούν από τους νέους το δικαίωμα να ελπίζουν στο μέλλον", ήταν στο επίκεντρο των ομιλιών στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

    Όπως τονίστηκε, πέρα από τη βασική σύνταξη των 400 ευρώ, στο ασφαλιστικό δεν παρέχεται καμιά εγγύηση από το κράτος ότι οι εργαζόμενοι θα εισπράξουν στο τέλος του εργασιακού τους βίου ανταποδοτικές συντάξεις - υπονοώντας το μεγάλο κίνδυνο να εμφανιστούν και στην Ελλάδα φαινόμενα ENRON (την εταιρία που στέρησε συντάξεις από εκατομμύρια χιλιάδες Αμερικανούς εργαζόμενους).

    Τόσο ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης Λευτέρης Παπακωνσταντόπουλος όσο και οι άλλοι ομιλητές εξέφρασαν την έντονη οργή τους για την προβοκάτσια όπως είπαν, που έχει ενορχηστρωμένα ξεκινήσει από την κυβέρνηση, το ΛΑΟΣ και τα ΜΜΕ των μεγαλοεργολάβων, προκειμένου να αμαυρωθεί ο αγώνας του ΠΑΜΕ κατά των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν ληφθεί και θα συνεχιστούν.

    Ευθείες υπήρξαν οι βολές κατά του κ. Καρατζαφέρη και του ΛΑΟΣ. Όπως επανειλημμένα ειπώθηκε, προβοκατόρικα στοιχεία του ΛΑΟΣ είχαν παρεισφρήσει στην πορεία της 5ης Μαΐου, προκειμένου να δημιουργήσουν επεισόδια.

    "Όσες προβοκάτσιες και αν στήσουν η επαγρύπνηση και η σιδερένια πειθαρχία στις γραμμές του ΠΑΜΕ θα τις ακυρώσει", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντόπουλος.

    Επικριτικοί ήταν οι ομιλητές κατά της ηγεσίας της ΓΣΕΕ που "έχει χαρακτηρίσει υπόδειγμα το νόμο Ρέππα" και μίλησαν για "συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες".

    Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Εργασίας στην οδό Πειραιώς, το κτήριο του οποίου είχε καταληφθεί συμβολικά από το ΠΑΜΕ και στη συνέχεια η πορεία κινήθηκε προς το σταθμό του Θησείου.

    Δύο συλλαλητήρια και στη Θεσσαλονίκη

    Ήρεμα ολοκληρώθηκαν τα δύο συλλαλητήρια, που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

    Η πορεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο και κατέληξε έξω από το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης και του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου με τον ίδιο προορισμό.

    Οι συνδικαλιστές δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή στην απεργία και τις διαδηλώσεις, τόσο από τον ιδιωτικό, όσο και τον δημόσιο τομέα.

    Κλειστά καταστήματα και προληπτικές προσαγωγές

    Στην Αθήνα, μετά το τραγικό συμβάν της πορείας της 5ης Μαΐου, τα καταστήματα και οι χώροι εργασίας, σε όλο το μήκος της οδού Σταδίου, καθώς και αρκετοί χώροι εργασίας στην οδό Πανεπιστημίου, ήταν κλειστοί.

    Στο μεταξύ, τις 98 έφτασαν οι προσαγωγές, που έγιναν προληπτικά από την αστυνομία, κυρίως από την ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, αλλά και από άλλες περιοχές της Αθήνας, πριν από τις συγκεντρώσεις και πορείες και κατά την διάρκεια αυτών.

    Από τους αστυνομικούς προσάγονταν κυρίως άτομα που μετέφεραν σακίδια, ή κρίνονταν ύποπτα για πρόκληση επεισοδίων. Όλοι οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια, απ΄όπου αφήνονται ελεύθεροι μετά την εξακρίβωση στοιχείων.

    Όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή, για τις σημερινές εργατικές κινητοποιήσεις είχαν διατεθεί 1.500 αστυνομικοί με εντολές σε περίπτωση επεισοδίων, να συλλαμβάνονται αμέσως οι δράστες.

    [11] Δέσμη ευνοϊκών μέτρων

    Δέσμη ευνοϊκών μέτρων, με στόχο την διευκόλυνση των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων πελατών της στην αποπληρωμή των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων που έχουν λάβει από αυτήν και των οφειλών τους από πιστωτικές κάρτες της, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα.

    Τα μέτρα εντάσσονται στις πρωτοβουλίες της Εθνικής Τράπεζας για την στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών στην δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Με τα νέα μέτρα, η Τράπεζα παρέχει την ευχέρεια μείωσης των μηνιαίων δόσεων αποπληρωμής χρεών των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων πελατών της, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει κατά το δυνατόν την μείωση που έχει επέλθει στο διαθέσιμο εισόδημά τους.

    Ειδικότερα για δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια στην Εθνική προβλέπονται τα ακόλουθα:

    - Επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων έως και 12 έτη επιπλέον της εναπομένουσας κανονικής διάρκειάς τους, με μέγιστη συνολική διάρκεια τα 40 έτη, εφόσον το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη ή των εγγυητών του δανείου. Με αυτό το μέτρο μειώνεται η μηνιαία δόση αποπληρωμής του δανείου έως και 20%, ανάλογα με την νέα διάρκεια αποπληρωμής για κάθε πελάτη.

    - Δυνατότητα συνολικής συγκέντρωσης των οφειλών από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες της Εθνικής Τράπεζας σε ένα νέο δάνειο, με νέα προσημείωση στο ακίνητο για το οποίο έχει δοθεί το στεγαστικό δάνειο. Το επιτόκιο του νέου δανείου θα είναι ίσο με το euribor προσαυξημένο με το περιθώριο επισκευαστικού δανείου (σήμερα 4%). Έτσι, το νέο επιτόκιο θα είναι σημαντικά μικρότερο από το επιτόκιο πιστωτικών καρτών που κυμαίνεται στην περιοχή του 16% και από το επιτόκιο καταναλωτικών δανείων που κυμαίνεται στην περιοχή του 13%. Ο χρόνος αποπληρωμής του νέου δανείου θα έχει σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια, συνολικά έως 25 έτη. Με αυτό το μέτρο, λόγω του μειωμένου επιτοκίου και του αυξημένου χρόνου αποπληρωμής, ο δημόσιος υπάλληλος ή συνταξιούχος πελάτης της Εθνικής μπορεί να αξιοποιήσει το ακίνητο που του έχει ήδη χρηματοδοτήσει η Τράπεζα, ώστε να επιτύχει σημαντική μείωση των μηνιαίων δόσεων αποπληρωμής καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών που έχει λάβει από την Εθνική Τράπεζα.

    Για δανειολήπτες που έχουν μόνο καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες στην Εθνική προβλέπονται:

    - Για καταναλωτικά δάνεια τακτής λήξης από την Εθνική Τράπεζα δίδεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής τους κατά 50%, με συνολική διάρκεια έως 36 μήνες. Με το μέτρο αυτό, μειώνεται η μηνιαία δόση του δημοσίου υπαλλήλου ή συνταξιούχου πελάτη της Εθνικής Τράπεζας έως και 40%, ανάλογα με την αρχική διάρκεια αποπληρωμής που είχε το δάνειο.

    Επιπλέον δίδεται η δυνατότητα μείωσης της μηνιαίας επιβάρυνσης των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων πελατών της Εθνικής Τράπεζας, μέσω της συγκέντρωσης όλων των τρεχουσών οφειλών τους από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες σε ένα δάνειο, με ή χωρίς την παροχή εμπράγματων εξασφαλίσεων. Ειδικότερα:

    Χωρίς την παροχή εμπράγματων εξασφαλίσεων (προσημείωση), δίδεται η ευχέρεια συγκέντρωσης των οφειλών σε ένα νέο δάνειο με μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής 120 μήνες (ανάλογα με το ποσό του δανείου) και επιτόκιο ίσο με το euribor προσαυξημένο κατά 9 μονάδες.

    Με το νέο δάνειο, οι μηνιαίες δόσεις του πελάτη από τα καταναλωτικά δάνεια μειώνονται έως 30% ενώ οι μηνιαίες δόσεις από τις πιστωτικές κάρτες μειώνονται έως 50%. Το τελικό ποσοστό μείωσης εξαρτάται από την τελική διάρκεια αποπληρωμής του δανείου (*).

    Με την παροχή εμπράγματων εξασφαλίσεων (προσημείωση), δίδεται η ευχέρεια συγκέντρωσης των οφειλών σε ένα νέο δάνειο με μεγίστη διάρκεια αποπληρωμής 180 μήνες (ανάλογα με το ποσό του δανείου) και επιτόκιο ίσο με το euribor προσαυξημένο με περιθώριο 4% σήμερα, ήτοι σημαντικά μικρότερο από το επιτόκιο πιστωτικών καρτών που κυμαίνεται στην περιοχή του 16% και από το επιτόκιο καταναλωτικών δανείων που κυμαίνεται στην περιοχή του 13%.

    Με το νέο δάνειο, οι μηνιαίες δόσεις του πελάτη από τα καταναλωτικά δάνεια μειώνονται έως 60% και οι μηνιαίες δόσεις από τις πιστωτικές κάρτες μειώνονται έως 70%. Το τελικό ποσοστό μείωσης εξαρτάται από την τελική διάρκεια αποπληρωμής του δανείου.

    Όλα τα παραπάνω μέτρα τίθενται σε ισχύ από την Δευτέρα, 31 Μαΐου, και θα ισχύσουν μέχρι και την Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010. Λεπτομέρειες γύρω από τις δυνατότητες διευκόλυνσή τους στην αποπληρωμή των δανείων τους, οι πελάτες μπορούν να λαμβάνουν από τα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας. Υπενθυμίζουμε ότι όλα τα επιτόκια επιβαρύνονται με την εισφορά 0,6% του Ν128/75.

    [12] Ένταση στην Κορέα

    Η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν την αύξηση του βαθμού ετοιμότητας έναντι της Βόρειας Κορέας, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στην κορεατική χερσόνησο, μετά τη διαπίστωση ότι η νοτιοκορεατική κορβέτα που βυθίστηκε τον περασμένο Μάρτιο είχε τορπιλισθεί από τους Βορειοκορεάτες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

    "Βρίσκεται σε εξέλιξη η αναθεώρηση για πιθανή αύξηση του βαθμού ετοιμότητας έναντι του Βορρά", δήλωσε υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος στη Σεούλ, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

    Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε ότι η κορεατική χερσόνησο οδεύει προς τον πόλεμο και ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να θεωρήσει άκυρες όλες τις συμφωνίες με τη Νότια Κορέα, η οποία κατηγόρησε την Πιονγιανγκ ότι τορπίλισε την κορβέτα "Cheonan", σκοτώνοντας 46 μέλη του πληρώματος.

    Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε χθες ότι έχει αποδεικτικά στοιχεία ότι υποβρύχιο της Βόρειας Κορέας μπήκε στα χωριά ύδατα της Νότιας Κορέας και τορπίλισε την κορβέτα, τον περασμένο Μάρτιο.

    Ο πρόεδρος Λι Μιουνγκ-μπακ, που στα δυόμιση χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία έχει δει τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα να επιδεινώνονται, έχει συγκαλέσει εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για να συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίον θα απαντήσει η Νότια Κορέα, μετά τη διαπίστωση ότι η κορβέτα τορπιλίστηκε από τους Βορειοκορεάτες.

    "Δεδομένου ότι η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και έχει μεγάλη σημασία, δεν μπορούμε να κάνουμε το παραμικρό λάθος και θα είμαστε πολύ συνετοί σε όλα τα μέτρα που θα λάβουμε", δήλωσε ο Λι, πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Συμβουλίου.

    "Από αυτή τη στιγμή θα θεωρήσουμε την κατάσταση ως μία πολεμική φάση και θα απαντούμε σε όλα τα προβλήματα στις σχέσεις Βορρά-Νότου", ανέφερε ανακοίνωση της βορειοκορεατικής Επιτροπής για την Ειρηνική Ένωση της Μητέρας Πατρίδας.

    "Εάν η ομάδα-μαριονέτα του νότου εκδηλώσει "απάντηση" και "αντίποινα", θα απαντήσουμε σθεναρά με ανηλεή τιμωρία, διακόπτωντας απολύτως τις σχέσεις Βορρά-Νότου, ακυρώνοντας τη συμφωνία μη επίθεσης Βορρά-Νότου και ακυρώνοντας όλα τα προγράμματα συνεργασίας", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Η Σεούλ είχε πάντως καταστήσει σαφές ότι δεν έχει σχέδια για στρατιωτική επίθεση αντιποίνων, λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες που θα είχε μία πολεμική αναμέτρηση για την οικονομία της χώρας που βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης.

    Αντι της στρατιωτικής απάντησης, η Νότια Κορέα δείχνει διάθεση να ασκήσει πιέσεις στη διεθνή κοινότητα για την επιβολή περισσότερων κυρώσεων εναντίον της Βόρειας Κορέας.

    [13] Κλοπή πέντε πινάκων

    Πέντε έργα μεγάλων σύγχρονων ζωγράφων συμπεριλαμβανομένου ενός έργου του Πάμπλο Πικάσο, εκλάπησαν από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη γαλλική πρωτεύουσα, δήλωσε ο δήμαρχος του Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ.

    Η διοίκηση του Μουσείου, δήλωσε ότι τα κλεμμένα έργα είναι αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ (123 εκατ. δολάρια).

    Σύμφωνα με τις κάμερες παρακολούθησης, η ληστεία έγινε από ένα άτομο, που προφανώς μπήκε στο μουσείο από ένα παράθυρο.

    Το έργο του Πικάσο που εκλάπη τιτλοφορείται "Το περιστέρι με τα μπιζέλια" δήλωσε ένας εκπρόσωπος του μουσείου.

    Τα άλλα κλεμμένα έργα είναι "Το βουκολικό" του Ανρί Ματίς, "Η ελιά κοντά στην Εστάκ" του Ζόρζ Μπράκ, "η γυναίκα με την Βεντάλια" του Αμεντέο Μοντιλιάνι, και η "Νεκρή φύση με πολυελαίους" του Φερνάν Λεζέ.

    Η ταξιαρχία αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος (BRB) ανέλαβε την έρευνα για την ληστεία αυτή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 May 2010 - 6:30:41 UTC