Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 12 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πανελλαδική απεργία για το ασφαλιστικό
  • [02] "Συνεργασία για ανάπτυξη στη Μεσόγειο"
  • [03] Νέες επενδύσεις ύψους 70 εκατ. ευρώ
  • [04] Εκλάπησαν πίνακες των Πικάσο και Ματίς

  • [01] Πανελλαδική απεργία για το ασφαλιστικό

    Με σημαντική συμμετοχή στη σημερινή 24ωρη απεργία, που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, και με μαζικά απεργιακά συλλαλητήρια οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και γενικότερα στα κυβερνητικά μέτρα.

    Στο Πεδίον του Αρεως πραγματοποιήθηκε η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και ακουλούθησε πορεία προς τη Βουλή. Στην Πλατεία Ομονοίας η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Συλλαλητήρια έγιναν και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.

    «Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Σημασία έχει να μετατραπεί σε έναν ορμητικό χείμαρρο, σε έναν αληθινό καταρράκτη. Να βγάλουμε από τη μέση όλα τα φράγματα, όλα τα αναχώματα που δυσκολεύουν να περάσει ο λαός απ' αυτό που πρέπει να είναι ζητούμενο, το δρόμο της κοινωνικής λαϊκής ευημερίας» δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

    «Τα μέτρα της κυβέρνησης θα μας οδηγήσουν στη χρεοκοπία και η διάλυση του ασφαλιστικού θα μας οδηγήσουν στη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μαζί με τον Μανόλη Γλέζο παραβρέθηαν στο συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Ο πρωθυπουργός πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά με την κοινωνία και το λαό απέναντι. Ή θα αναστείλει τα μέτρα και την πρόθεσή του να διαλύσει το ασφαλιστικό ή θα φύγει νύχτα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Πεδίο του Αρεως ήταν, όπως αναμενόταν, μικρότερο από το αντίστοιχο της 5ης Μαΐου, αλλά οπωσδήποτε με μεγάλη συμμετοχή που δεν μπορεί να συγκριθεί με αντίστοιχες κινητοποιήσεις προηγούμενων ετών.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, μιλώντας από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης, υπογράμμισε ότι διαψεύστηκε σήμερα η εκτίμηση ότι η βία θα οδηγούσε στην απομαζικοποίηση των αγώνων.

    Ο κ. Παπασπύρος έκανε λόγο για άμεσο, δυνατό και πολιτικό μήνυμα των απεργών, ζητώντας άμεση έξοδο από το μηχανισμό επιτήρησης της τρόικας και να φύγει από τη χώρα το ΔΝΤ.

    Στο στόχαστρο, είπε, αυτής της πολιτικής βρίσκεται το 90% της κοινωνίας και εκτίμησε ότι οι αγώνες των εργαζομένων θα αποκτήσουν σημαντική πολιτική διάσταση και οι εργαζόμενοι θα νικήσουν, δίνοντας επόμενο ραντεβού στο συλλαλητήριο που εξήγγειλαν σήμερα τα συνδικάτα για τις 29 Μαΐου.

    Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιώργος Τσαλικάκης (εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ) κάλεσε τους εργαζόμενους σε αντίσταση στην καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, υπογράμμισε ότι δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι για την καταλήστευση των ταμείων και χαρακτήρισε το πρόσφατο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό ως το πιο άδικο, ανάλγητο και αντικοινωνικό νομοσχέδιο των τελευταίων ετών.

    Ο κ. Τσαλικάκης έκανε λόγο για εξαπάτηση των συνδικάτων από το υπουργείο Εργασίας και δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα μπουν στο δίλημμα "χρεοκοπία ή θυσίες".

    Ο Στάθης Ανέστης (στέλεχος της ΠΑΣΚΕ) έκανε λόγο για "μήνυμα προς την κυβέρνηση, το διευθυντήριο των Βρυξελλών και το ΔΝΤ" και υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι σήμερα βροντοφώναξαν "κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση".

    Ο κ. Ανέστης σημείωσε ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ο 13ος και 14ος μισθός είναι αδιαπραγμάτευτες κατακτήσεις και ότι τα συνδικάτα δεν θα επιτρέψουν την εξαθλίωση των εργαζομένων.

    Ο Θάνος Βασιλόπουλος (στέλεχος της Αυτόνομης Παρέμβασης) έκανε λόγο για βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης και του ΔΝΤ, ενώ προέβλεψε ότι τα μέτρα αυτά θα μείνουν στα χαρτιά και οι εργαζόμενοι θα νικήσουν.

    Στην πορεία που ακολούθησε συμμετείχαν με μαζικά μπλοκ οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στους δήμους, στα ασφαλιστικά ταμεία, στα νοσοκομεία, στα μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στη ΔΕΗ, οι λιμενεργάτες, εργαζόμενοι στις ταχυμεταφορές, τις ασφαλιστικές εταιρίες και πολλά πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού τομέα.

    Η πορεία που ήταν μαζική ολοκληρώθηκε ειρηνικά.

    Οι συνδικαλιστές, από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης, κατήγγειλαν ότι η αστυνομία προέβη σε προληπτικές συλλήψεις ιδίως νέων που προσέρχονταν στο συλλαλητήριο και απαίτησαν την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων.

    Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

    Τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ως συνέπεια "τη δραματική μείωση των συντάξεων που καταδικάζουν τους εργαζόμενους μέχρι τον τάφο και αφαιρούν από τους νέους το δικαίωμα να ελπίζουν στο μέλλον", ήταν στο επίκεντρο των ομιλιών στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

    Όπως τονίστηκε, πέρα από τη βασική σύνταξη των 400 ευρώ, στο ασφαλιστικό δεν παρέχεται καμιά εγγύηση από το κράτος ότι οι εργαζόμενοι θα εισπράξουν στο τέλος του εργασιακού τους βίου ανταποδοτικές συντάξεις - υπονοώντας το μεγάλο κίνδυνο να εμφανιστούν και στην Ελλάδα φαινόμενα ENRON (την εταιρία που στέρησε συντάξεις από εκατομμύρια χιλιάδες Αμερικανούς εργαζόμενους).

    Τόσο ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης Λευτέρης Παπακωνσταντόπουλος όσο και οι άλλοι ομιλητές εξέφρασαν την έντονη οργή τους για την προβοκάτσια όπως είπαν, που έχει ενορχηστρωμένα ξεκινήσει από την κυβέρνηση, το ΛΑΟΣ και τα ΜΜΕ των μεγαλοεργολάβων, προκειμένου να αμαυρωθεί ο αγώνας του ΠΑΜΕ κατά των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν ληφθεί και θα συνεχιστούν.

    Ευθείες υπήρξαν οι βολές κατά του κ. Καρατζαφέρη και του ΛΑΟΣ. Όπως επανειλημμένα ειπώθηκε, προβοκατόρικα στοιχεία του ΛΑΟΣ είχαν παρεισφρήσει στην πορεία της 5ης Μαΐου, προκειμένου να δημιουργήσουν επεισόδια.

    "Όσες προβοκάτσιες και αν στήσουν η επαγρύπνηση και η σιδερένια πειθαρχία στις γραμμές του ΠΑΜΕ θα τις ακυρώσει", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντόπουλος.

    Επικριτικοί ήταν οι ομιλητές κατά της ηγεσίας της ΓΣΕΕ που "έχει χαρακτηρίσει υπόδειγμα το νόμο Ρέππα" και μίλησαν για "συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες".

    Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Εργασίας στην οδό Πειραιώς, το κτήριο του οποίου είχε καταληφθεί συμβολικά από το ΠΑΜΕ και στη συνέχεια η πορεία κινήθηκε προς το σταθμό του Θησείου.

    Δύο συλλαλητήρια και στη Θεσσαλονίκη

    Ήρεμα ολοκληρώθηκαν τα δύο συλλαλητήρια, που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

    Η πορεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο και κατέληξε έξω από το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης και του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου με τον ίδιο προορισμό.

    Οι συνδικαλιστές δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή στην απεργία και τις διαδηλώσεις, τόσο από τον ιδιωτικό, όσο και τον δημόσιο τομέα.

    Κλειστά καταστήματα και προληπτικές προσαγωγές

    Στην Αθήνα, μετά το τραγικό συμβάν της πορείας της 5ης Μαΐου, τα καταστήματα και οι χώροι εργασίας, σε όλο το μήκος της οδού Σταδίου, καθώς και αρκετοί χώροι εργασίας στην οδό Πανεπιστημίου, είναι κλειστοί.

    Στο μεταξύ, τις 98 έφτασαν οι προσαγωγές, που έγιναν προληπτικά από την αστυνομία, κυρίως από την ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, αλλά και από άλλες περιοχές της Αθήνας, πριν από τις συγκεντρώσεις και πορείες και κατά την διάρκεια αυτών.

    Από τους αστυνομικούς προσάγονταν κυρίως άτομα που μετέφεραν σακίδια, ή κρίνονταν ύποπτα για πρόκληση επεισοδίων. Όλοι οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια, απ΄όπου αφήνονται ελεύθεροι μετά την εξακρίβωση στοιχείων.

    Όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή, για τις σημερινές εργατικές κινητοποιήσεις είχαν διατεθεί 1.500 αστυνομικοί με εντολές σε περίπτωση επεισοδίων, να συλλαμβάνονται αμέσως οι δράστες.

    Ποιοι απεργούν

    Στην απεργία συμμετέχουν η ΟΤΟΕ, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, δάσκαλοι και καθηγητές.

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ οι δικηγόροι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους.

    Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, λόγω της συμμετοχής των ναυτεργατών στην απεργία. Νεκρώνουν και τα εμπορικά λιμάνια λόγω της συμμετοχής των λιμενεργατών στην κινητοποίηση.

    Κανονικά θα εκτελεστούν οι πτήσεις των αεροσκαφών, καθώς οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στην απεργία. Ενδέχεται όμως να προκύψουν προβλήματα στο δίκτυο του εσωτερικού και κυρίως σε μικρά αεροδρόμια, αν απεργήσουν οι εργαζόμενοι στην Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ΟΣΥΠΑ.

    Χωρίς συγκοινωνίες η πρωτεύουσα, καθώς δεν κινείται κανένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, πλην του Ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, εξαιτίας της συμμετοχής των εργαζομένων στη νέα 24ωρη Πανελλαδική απεργία. Δεν θα ισχύει για σήμερα ο δακτύλιος.

    Συγκεκριμένα, χειρόφρενο για όλο το 24ωρο τραβούν λεωφορεία της ΕΘΕΛ και τρόλεϊ, ενώ δεν πρόκειται να βγουν από τα αμαξοστάσια το Μετρό, ο Προαστιακός και το Τραμ.

    Το μόνο μέσο που κινείται τμηματικά είναι ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, ο οποίος εκτελεί δρομολόγια από τις 10 το πρωί, έως τις 4 το απόγευμα.

    Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ με αποτέλεσμα να μην εκτελεστεί κανένα δρομολόγιο, εκτός εκείνων, των λεγόμενων "Κοινωνικών Αναγκών".

    Η απεργία θα επηρεάσει και τα αυριανά δρομολόγια του Οργανισμού, γι αυτό καλό θα είναι το κοινό να επικοινωνεί με τα κατά τόπους γραφεία του ΟΣΕ.

    -

    [02] "Συνεργασία για ανάπτυξη στη Μεσόγειο"

    Τη δημιουργία ενός φόρουμ ευρωμεσογειακής συνεργασίας πρότεινε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στη Βηρυτό, στη διάρκεια του Αραβικού Οικονομικού Φόρουμ.

    Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας ξένων επιχειρήσεων, πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας μάλιστα συγκροτήσει γι' αυτό ειδική ομάδα, την οποία συντονίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

    Ειδικότερα, αναφερόμενος στο θέμα της ευρωμεσογειακής συνεργασίας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτή μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, η οποία θα εκτείνεται και πέραν της Μεσογείου. Όπως τόνισε, πρόκειται για μία φιλόδοξη ιδέα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να δημιουργήσει μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

    Η σταθερότητα στην περιοχή, όπως είπε, δεν είναι απλό θέμα και δεν αφορά κάθε χώρα χωριστά. Ως παράδειγμα ανέφερε την κλιματική αλλαγή, η οποία, όπως υπογράμμισε, μπορεί να επιδεινώσει υπάρχοντα προβλήματα που αφορούν στο νερό και την τροφή και να δημιουργήσει νέες απειλές για την ανθρώπινη υγεία και το οικοσύστημα αλλά και στις οικονομίες των κρατών.

    Ο κ. Παπανδρέου ανάφερε ως παράδειγμα συνεργασίας την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, τονίζοντας ότι καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι και συζητήσαμε για πολλούς τομείς συνεργασίας και αυτού του είδους οι συνεργασίες μπορούν να δημιουργήσουν σταθερότητα στην περιοχή και ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στον πρόσφατο δανεισμό της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης μεταφράστηκε σε εγγυήσεις για την Ελλάδα και της έδωσε αρκετό χρόνο για να προωθήσει τις μεγάλες αλλαγές, όπως αυτές στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα.

    Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις στενές σχέσεις φιλίας του ελληνικού και αραβικού έθνους, καθώς και τις σχέσεις οικονομικής συνεργασίας. Κάθε φορά που υπήρξαν γεγονότα τα οποία σημάδεψαν την περιοχή, οι δύο λαοί έρχονταν και πιο κοντά είπε ο πρωθυπουργός, που επισήμανε ακόμα τις σχέσεις που είχε δημιουργήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον αραβικό κόσμο αλλά και τις στενές σχέσεις φιλίας με πολλούς ηγέτες της περιοχής. Σε όλες τις δύσκολες στιγμές, πρόσθεσε, η Ελλάδα επιδείκνυε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή της στον αραβικό κόσμο.

    Αναφέρθηκε ακόμη, στις δικές του προσπάθειες ως υπουργός Εξωτερικών και ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο, προκειμένου να αναζητήσει κοινές λύσεις σε κοινές προκλήσεις, καθώς και στην παρουσία του στη Βηρυτό, όπως στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι, και στις δύσκολες ώρες του πολέμου του 2006.

    Σήμερα είμαι εδώ ως πρωθυπουργός της Ελλάδας για να συνεχίσω να βαδίζω αυτόν τον δρόμο και να τον διευρύνω για συνεργασία στον πολιτικό, τον πολιτιστικό, τον εμπορικό και τον επιχειρηματικό τομέα, είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Για το μεσανατολικό πρόβλημα τόνισε πως όλοι μας, όπως και το Ισραήλ, πρέπει να σεβόμαστε τις διαδικασίες του Συμβουλίου του ΟΗΕ, και στόχος μας πρέπει να είναι η δημιουργία ενός κλίματος ειρήνης και καλής γειτονίας στην περιοχή.

    Τέλος, αναφέρθηκε στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και χωρών της περιοχής του Κόλπου και της Βόρειας Αφρικής, οι οποίες, όπως είπε, τα τελευταία λίγα χρόνια άγγιξαν τα 5 δισ. ευρώ, και οι ελληνικές εξαγωγές στις περιοχές αυτές έφθασαν στο 9% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν και ακολούθως υπήρξε διμερής συνεργασία και γεύμα εργασίας των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Λιβάνου με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

    Φθάνοντας -χθες- στη Βηρυτό ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του σοσιαλιστικού κόμματος του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάντ, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν στη Μέση Ανατολή και ιδιαιτέρως θέματα που σχετίζονται με τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ. Επίσης συζήτησαν και θέματα σχετικά με τη Σοσιαλιστική Διεθνή, με τον κ. Τζουμπλάντ να ευχαριστεί τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποστήριξή του στο πλαίσιο της Διεθνούς. Συζήτησαν επίσης την κατάσταση στο Λίβανο και στην Ελλάδα και πώς η Ελλάδα προχωρεί για να βγει από την κρίση.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Αντνάν Κασάρ, υπουργό Επικρατείας και γνωστό μεγάλο τραπεζίτη στον Λίβανο με τον οποίο συζήτησαν οικονομικά θέματα. Επίσης συναντήθηκε με την κ. Λεϊλά Ελ Σαλέχ, αντιπρόεδρο του ιδρύματος Μπιλ Χαλάλ το οποίο ειδικεύεται στην δημιουργία σχολείων, πανεπιστημίων και νοσοκομείων.

  • ** Ο πρωθυπουργός, κατά την άφιξή του στο Αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", στις 5.30 το απόγευμα, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Μοhamed Hosny Mubarak.

    Συνομιλίες Παπανδρέου-Χαρίρι

    Πολύ εποικοδομητικές, χαρακτήρισαν τις συνομιλίες που είχαν είχαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Λιβάνου κ.κ. Γ. Α. Παπανδρέου και Σάαντ Χαρίρι.

    Οι συζητήσεις αφορούσαν κυρίως στη συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς της οικονομίας, όπου υπήρξαν σημαντικές συμφωνίες και ο Γιώργος Παπανδρέου - σε δήλωσή του - ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει πολυ μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

    Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου ανέφερε ότι συζητήθηκαν τρόποι επέκτασης της οικονομικής συνεργασίας, ενώ συμφώνησε και με την πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού για την ευρωμεσογειακή συνεργασία.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χαρίρι, οι συζητήσεις αφορούσαν στον τουρισμό, το εμπόριο, την ενέργεια και τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο Λίβανος χρειάζεται την τεχνογνωσία της Ελλάδας, η οποία έχει την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χαρίρι στα θέματα τουρισμού, όπου, όπως τόνισε, ο κόσμος σήμερα θέλει να κινηθεί τουριστικά στην ευρύτερη περιοχή, όπως είναι η Ελλάδα, η Τουρκία, η Συρία, ο Λίβανος και άλλες χώρες.

    Ο κ. Χαρίρι αναφέρθηκε, επίσης, στη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στην Αθήνα, για συνεργασία των δύο χωρών στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις εντάσεις που υπάρχουν στην περιοχή και τόνισε ότι η Ελλάδα πάντοτε ήταν κοντά στον αραβικό κόσμο, όταν υπήρχαν κρίσεις, τόσο κατά την περίοδο διακυβέρνησης από τον Ανδρέα Παπανδρέου, όσο και σήμερα που είναι ο ίδιος πρωθυπουργός.

    Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να υπάρξει σταθερότητα και ειρήνευση στην περιοχή και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινές θέσεις για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

    Διαισθάνομαι, πρόσθεσε, ότι γνωρίζουμε τη βάση της λύσης του προβλήματος και αυτό που χρειάζεται είναι η βούληση της διεθνούς κοινότητας να δράσει.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου ρωτήθηκε για τις απεργίες στην Ελλάδα και απάντησε ότι το μήνυμά του είναι πως ο ίδιος κατανοεί τις αντιδράσεις, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρυυθμίσεις και αλλαγές προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κρίση.

    Στην οικονομική πολιτική της Ελλάδας αναφέρθηκε και ο κ. Χαρίρι, λέγοντας ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια πολιτική για την έξοδο από την κρίση, κάνοντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μηχανισμό στήριξης και στο δάνειο που εξασφάλισε η Ελλάδα μέσω αυτού, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση. Ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση που αφορούσε στην απόφαση της Γερμανίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρωζώνης για τα CDS τόνισε ότι η απόφαση δείχνει την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αμυνθεί.

    Θέλουμε από τις αγορές, πρόσθεσε, να είναι χρήσιμες για την οικονομική ανάπτυξη και να λειτουργούν με κανόνες.

    Αναφέρθηκε επίσης στους φόβους των αγορών εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης του 2008. Και τόνισε ότι γι΄αυτό πρέπει οι αγορές να ηρεμήσουν και να πάρουμε τα μέτρα που χρειάζονται.

    Στάθηκε επίσης και στη δράση των κερδοσκόπων τονίζοντας ότι η απόφαση της Γερμανίας είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και εξέφρασε την ελπίδα ότι το παράδειγμα θα ακολουθήσει και η άλλη πλευρά του Ατλαντικού και οι G - 20.

    Στην επόμενη Σύνοδο, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρξουν οι σωστές αποφάσεις, οι οποίες και να εφαρμοστούν.

    [03] Νέες επενδύσεις ύψους 70 εκατ. ευρώ

    Επενδυτικά σχέδια ύψους 70.631.765 ευρώ, με τα οποία δημιουργούνται 400 νέες θέσεις εργασίας, εγκρίθηκαν από την Κεντρική Γνωμοδοτική Επιτροπή του αναπτυξιακού νόμου που συνεδρίασε την εβδομάδα 10-14 Μαΐου 2010, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

    Τα νέα σχέδια που ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αφορούν σε επενδύσεις στη μεταποίηση, συνολικού ποσού 33.857.864 ευρώ, στον τουρισμό ύψους 29.608.231 ευρώ και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προϋπολογισμού 7.165.670 ευρώ. Το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης θα ανέλθει στα 32.539.413 ευρώ.

    Από το υπουργείο σημειώνεται ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, θα έχει αξιολογηθεί το σύνολο των 3.438 εκκρεμών επενδυτικών προτάσεων, ''ώστε ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος να κινηθεί σε ένα τοπίο, απαλλαγμένο από αγκυλώσεις, δυσλειτουργίες και εκκρεμότητες του παρελθόντος''.

    Τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν διοχετευθεί στην αγορά περίπου 450 εκ. ευρώ για την αποπληρωμή οφειλών προς επιχειρήσεις που είχαν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο και είχαν ολοκληρώσει τα επενδυτικά τους σχέδια και η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κυρία Λούκα Τ. Κατσέλη, ανακοίνωσε πρόσφατα στη Βουλή ότι μέχρι τέλος του 2010 θα αποπληρωθούν ακόμη 700 εκ. ευρώ.

    Έχοντας στόχο την ταχύτερη προώθηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, όπως σημειώνεται στο δελτίο, η υπουργός έχει δώσει εντολή στην Γνωμοδοτική Επιτροπή να συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα, προκειμένου να εγκρίνονται τα υποβληθέντα επενδυτικά σχέδια και οι πληρωμές.

    [04] Εκλάπησαν πίνακες των Πικάσο και Ματίς

    Πέντε πίνακες μεγάλων ζωγράφων, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ και μεταξύ τους περιλαμβάνεται ένας Ματίς και ένας Πικάσο, κλάπηκαν στη διάρκεια της νύκτας της Τετάρτης προς Πέμπτη από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού, έγινε γνωστό από πηγές προσκείμενες στην έρευνα.

    Η κλοπή διαπιστώθηκε σήμερα το πρωί πριν ανοίξει το μουσείο, που βρίσκεται στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού.

    Εκλάπησαν έργα των Πικάσο, Ματίς, Μπρακ, Λεζέ και Μοντιλιάνι.

    Οι υπεύθυνοι του Μουσείου διαπίστωσαν ότι ένας υαλοπίνακας του μουσείου ήταν σπασμένος και μια αλυσίδα κομμένη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 May 2010 - 14:30:37 UTC