Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προτεραιότητα η πράσινη ανάπτυξη"
  • [02] Ερώτηση 10 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την ΤτΕ και τα ελληνικά ομόλογα
  • [03] Εκδηλώσεις για γενοκτονία Ποντίων
  • [04] Αντιδράσεις στον ΣΥΝ για Φ.Κουβέλη
  • [05] Ρουμανία: Πορεία για τα μέτρα λιτότητας
  • [06] 'Ελεγχος των κερδοσκόπων
  • [07] Στις φλόγες η Μπανγκόκ

  • [01] "Προτεραιότητα η πράσινη ανάπτυξη"

    Στην ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας με την Τουρκία ώστε να αντιμετωπιστούν θέματα κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο, αλλά και να αναδειχθεί η περιοχή σε ενεργειακό κόμβο, σε κόμβο τουρισμού, καθώς και στη διαμόρφωση κοινής στρατηγικής για την Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου σε σημερινή του ομιλία, στο ξενοδοχείο Χίλτον, στο ετήσιο συνέδριο για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι στη σημερινή του επίσκεψη στο Λίβανο θα διευρύνει αυτή την πρωτοβουλία, στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Λιβύης και στο τέλος του μηνός θα παρουσιάσει τους άξονες αυτής της πρωτοβουλίας στη Βαρκελώνη, για την ανάδειξη μιας νέας στρατηγικής για τη Μεσόγειο, ώστε να προσελκυστούν επενδύσεις, για τη δημιουργία ενός ταμείου για τη Μεσόγειο και τη δημιουργία ενός κέντρου τεκμηρίωσης και πληροφόρησης για την πράσινη ανάπτυξη στην περιοχή.

    Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η Μεσόγειος που ανέκαθεν υπήρξε ιστορικός χώρος ζύμωσης πολιτισμών μπορεί να προβάλει τη συνεργασία παρά τις αντιθέσεις, ενώ χαρακτήρισε τις κλιματικές αλλαγές μια ευκαιρία ώστε να απαντήσουμε σε αυτές με τη συνεργασία.

    Ανέφερε ότι για αυτό το θέμα με τον κ. Ερντογάν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ώστε , όπως είπε, να φέρουμε κοντά κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, πολίτες και φορείς και στόχος είναι η διαμόρφωση συνθηκών ενεργειακής ασφάλειας.

    Επίσης ο πρωθυπουργός είπε ότι τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα οι εργασίες της πρωτοβουλίας για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο, οι οποίες θα αποτελέσουν και ένα πρότυπο ενόψει της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή στο Μεξικό, η οποία έπεται.

    Σημειώνεται ότι με μήνυμα που έστειλε στο συνέδριο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρ. Τ. Ερντογάν χαιρέτισε την πρωτοβουλία και τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, ενώ από τη μεριά του ο πρωθυπουργός είπε ότι τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με νέο μάτι.

    Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το μη δεσμευτικό σύμφωνο το οποίο τελικά συνήφθη στη σύνοδο για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη ανέβαλε τις δεσμεύσεις και τις λύσεις για το μέλλον και τόνισε ότι χρειάζεται να δουλέψουμε πιο σκληρά ώστε τελικά να παρθούν αποφάσεις: πρώτον για το περιβάλλον που απειλείται και δεύτερον διότι έτσι δείχνουμε ότι οι ηγεσίες του πλανήτη μπορούμε να αποφασίζουμε και συνεπώς στους πολίτες δίνεται η αίσθηση της ασφάλειας, της σιγουριάς και της προοπτικής.

    Το θέμα της παγκόσμιας διακυβέρνησης δεν είχε θετική απάντηση στην Κοπεγχάγη, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας επίσης, ότι το μοντέλο ανάπτυξης του πλανήτη έχει εξαντληθεί.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια ευκαιρία ώστε να συνδυαστεί η οικονομική ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος, έτσι ώστε να φύγουμε από την κρίση μέσω της συνδυαστικής αντιμετώπισης της φτώχειας, της προοπτικής ανάπτυξης στις φτωχές χώρες και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας στις ανεπτυγμένες και αναδυόμενες χώρες.

    Αναφερόμενος στη Μεσόγειο ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρέπει να σώσουμε το περιβάλλον, ενώ σε ό,τι αφορά την οικονομία είπε ότι ο νότος της Ευρώπης είναι αντιμέτωπος με την απροθυμία και το φόβο των αγορών.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι εκτός από την κερδοσκοπία υπάρχει και η καλοπροαίρετη, αλλά με φόβο, αντιμετώπιση αυτών των οικονομιών από τις αγορές, καθώς το οικονομικό τους μοντέλο είναι παρωχημένο.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα βιώνει με τον πιο βίαιο τρόπο την ανάγκη αλλαγής οικονομικού μοντέλου και τόνισε ότι η αλλαγή της οικονομίας είναι μονόδρομος με αξιοποίηση του πλούτου και την επένδυση σε νέες πράσινες τεχνολογίες και προϊόντα.

    Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν υπέρ του πολίτη, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η πράσινη ανάπτυξη και ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην πράσινη επιχειρηματικότητα.

    Απαντώντας αργότερα σε ερωτήσεις ο πρωθυπουργός είπε ότι ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις και η κυβέρνηση δημιουργεί ένα πλαίσιο για το μέλλον, ώστε η Ελλάδα του αύριο να είναι μια βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία.

    Επίσης ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση σε έξι μήνες πραγματοποίησε μεγάλες αλλαγές και πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει στο χτύπημα της γραφειοκρατίας, αλλά και σε αλλαγές στην τουριστική βιομηχανία ώστε να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τα οικονομικά μέτρα είπε ότι είναι επώδυνα, ωστόσο τόνισε ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να κάνει τις αλλαγές που χρειάζονται.

    [02] Ερώτηση 10 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την ΤτΕ και τα ελληνικά ομόλογα

    Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου και την οποία υπογράφουν εννέα ακόμη βουλευτές. Η ερώτηση έχει ως αντικείμενο τις αλλαγές που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Οκτώβριο του 2009, στις συναλλαγές των ελληνικών ομολόγων.

    Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

    ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

    ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου

    Κύριε Υπουργέ,

    Είναι γνωστό ότι η πτώση της τιμής και η αντίστοιχη διεύρυνση του spread των ελληνικών τίτλων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, έχει αποδοθεί, και ορθώς, από τον Πρωθυπουργό και σε μεθοδευμένες κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον της χώρας μας.

    Είναι επίσης γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός ανέλαβε, σε παγκόσμιο επίπεδο, μία πραγματικά τιτάνια προσπάθεια, προκειμένου να αποκαλύψει τους κερδοσκόπους και να πείσει τις διεθνείς χρηματαγορές για την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να επιτύχει μέσω εφαρμογής επώδυνων και περιοριστικών για τα χαμηλά εισοδήματα πολιτών, την δημοσιονομική εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.

    Στόχος του πρωθυπουργού ήταν να καταστεί εφικτός ο δανεισμός του ελληνικού δημοσίου με λογικά και όχι ληστρικά επιτόκια.

    Δυστυχώς, οι διεθνείς χρηματαγορές δεν πείστηκαν, οι ευρωπαίοι εταίροι μας άργησαν τρομακτικά να αντιδράσουν και οι κερδοσκόποι συνέχισαν απτόητοι το έργο τους, με αποτέλεσμα στο τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου τα spreads των ελληνικών ομολόγων να διαμορφωθούν σε επίπεδα που καθιστούσαν ανέφικτο το δανεισμό του ελληνικού δημοσίου και εξανάγκασαν την Κυβέρνηση να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, Ε.Ε - Δ.Ν.Τ.- Ε.Κ.Τ. και τη λήψη πολύ επώδυνων, για τη χώρα και τους πολίτες της, μέτρων.

    Είναι όμως περίεργο και δημιουργεί ερωτήματα το γεγονός ότι από την επόμενη ημέρα των εκλογών, στις 05.10.2009, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) άλλαξε τις διαδικασίες διακανονισμού των συναλλαγών που εγίνοντο επί ελληνικών ομολόγων. Για το θέμα αυτό υπήρξαν διάφορα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, όπως και ερωτήσεις βουλευτών στο Κοινοβούλιο. Από τα επίσημα έγγραφα της ΤτΕ (Α.Π. 65/7-5-10, Α.Π. 86/3-5-10 και Α.Π. 107/6-5-10), με τα οποία δίνει απαντήσεις σε δημοσιεύματα και στην ελληνική Βουλή, προκύπτουν περαιτέρω ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις.

    Οι συναλλαγές επί τίτλων του ελληνικού δημοσίου θεωρούνται ολοκληρωμένες όταν σε σαφώς ορισμένο χρονικό διάστημα έχουν αποδοθεί οι τίτλοι στον αγοραστή και τα αντίστοιχα ποσά στον πωλητή.

    Ως σαφώς ορισμένο χρονικό όριο θεωρείται, για τις συναλλαγές που διενεργούνται μέσω της ΗΔΑΤ και εκκαθαρίζονται μέσω του "Συστήματος" το χρονικό διάστημα των τριών (3) εργασίμων ημερών (Τ+3). Για τις συναλλαγές που διενεργούνται σε άλλες πλατφόρμες, έξω-χρηματιστηριακά (OTC) το χρονικό διάστημα μπορεί να είναι διαφορετικό.

    Οποιαδήποτε συναλλαγή που διενεργείται μέσω της ΗΔΑΤ και δεν έχει διακανονιστεί μέσω του "Συστήματος" εντός του προβλεπόμενου χρονικού ορίου (Τ+3), εθεωρείτο από τον κανονισμό λειτουργίας του συστήματος της ΗΔΑΤ έως τον Οκτώβριο του 2009 ως failed και επιβάλλονταν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

    Αμέσως μετά τις εκλογές η ΤτΕ αποφάσισε να υιοθετήσει τη διαδικασία της αυτοματοποιημένης επανα-εισαγωγής (recycling) των μη διακανονισθέντων (failed) συναλλαγών για επιπλέον δέκα (10) ημέρες.

    Ουσιαστικά δηλαδή η ΤτΕ αποφάσισε να παρατείνει το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης των συναλλαγών επί τίτλων του ελληνικού δημοσίου, εισάγοντας κανόνες διμερών διαπραγματεύσεων (OTC) σε οργανωμένη αγορά, όπως είναι η ΗΔΑΤ.

    Στις 29.10.2009 έγινε σχετική ανακοίνωση στο Euroclear όπου ενημερώθηκαν όλοι οι "επενδυτές" σε διεθνές επίπεδο για τη νέα διαδικασία.

    Στις 10.12.2009, μετά από αίτημα των ελληνικών τραπεζών, η ΤτΕ αποφασίζει επίσης να μην επιβάλλονται κυρώσεις για αυτούς που δεν μπορούσαν να παραδώσουν τα ομόλογα μετά και την παράταση των δέκα (10) ημερών.

    Η ΤτΕ υποστηρίζει ότι η υιοθέτηση του recycling αποτελεί τεχνική αναβάθμιση του Συστήματος και όχι αλλαγή του κανονισμού, κάτι που προβλέπεται στην υπό σχεδιασμό νέα Ευρωπαϊκή κοινή πλατφόρμα διακανονισμού τίτλων, γνωστή ως Τ2S.

    Πράγματι, προβλέπεται η δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας με στόχο την εναρμόνιση των συναλλαγών μεταξύ των κεντρικών αποθετηρίων, ώστε να μειωθεί το κόστος για διακανονισμούς μεταξύ των χωρών μελών του Ευρωσυστήματος, πρόκειται για διασυνοριακό διακανονισμό μεταξύ των κεντρικών αποθετηρίων των μελών του Ευρωσυστήματος.

    Η πρόταση της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωσυστήματος ολοκληρώθηκε στις 24.11.2009 και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ την ενέκρινε στις 21.04.2010. Σύμφωνα με την ΕΚΤ η νέα αυτή ευρωπαϊκή πλατφόρμα προβλέπεται να λειτουργήσει τέλος του 2014.

    Δημιουργούνται επομένως ερωτήματα, γιατί η ΤτΕ έσπευσε πριν ακόμη αναλάβει η νέα Κυβέρνηση να "διευκολύνει" τις συναλλαγές βασιζόμενη δήθεν σε κάτι τελείως διαφορετικό και το οποίο δεν ισχύει ακόμη.

    Το επιχείρημα της ΤτΕ ότι "το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών επί τίτλων του ελληνικού δημοσίου καταρτίζεται και διακανονίζεται στο εξωτερικό (π.χ. στα αποθετήρια Euroclear, Clearstream κλπ.), και όχι στην Ελλάδα (στην ΗΔΑΤ και στο Σύστημα ΄Αϋλων Τίτλων για την κατάρτιση και το διακανονισμό, αντίστοιχα)" (έγγραφο ΤτΕ , Α.Π. 86/3-5-10), είναι παραπλανητικό.

    Οι τιμές αγοράς και πώλησης της ΗΔΑΤ είναι τιμές αναφοράς για το σύνολο των ελληνικών τίτλων, ανεξάρτητα σε ποια πλατφόρμα εσωτερικού ή εξωτερικού, κεντρική όπως η ΗΔΑΤ ή εξωχρηματιστηριακή (OTC), διενεργείται συναλλαγή.

    Η επιμήκυνση της χρονικής περιόδου του μη διακανονισμού, αντικειμενικά δημιουργεί μεγάλα περιθώρια υποτιμητικής κερδοσκοπίας και χειραγώγησης. Όσο η συναλλαγή δεν διακανονίζεται, τόσο αυξάνεται η δυνατότητα του πωλητή να "σπρώχνει" τις τιμές των ομολόγων προς τα κάτω για να τα αγοράσει στο τέλος της περιόδου φθηνότερα ενώ ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα να κερδίσει και από τα υψηλά ασφάλιστρα. Μπορεί δηλαδή κάποιος να πουλάει αέρα, (naked - bonds) να ρίχνει τις τιμές των ομολόγων, να αυξάνει το spread και τα ασφάλιστρα κινδύνου, να κερδίζουν οι λεγόμενοι σορτάκηδες και στο τέλος να μην έχουν και καμία κύρωση.

    Αφού ο χρόνος διακανονισμού δεν έχει σημασία, σύμφωνα με την ΤτΕ, γιατί στις 07.04.2010 μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, ζητήθηκε η διενέργεια υποχρεωτικής δημοπρασίας προκειμένου να διακανονιστούν άμεσα οι μη διακανονισθείσες συναλλαγές;

    Επειδή η απόφαση της ΤτΕ συμπίπτει χρονικά με την έναρξη της πτώσης της τιμής των ελληνικών ομολόγων και την οδυνηρή, δημοσιονομικά, διεύρυνση του spread των ελληνικών τίτλων έναντι των γερμανικών,

    Επειδή ο διακανονισμός ανοιχτών πωλήσεων σε οργανωμένη αγορά πρέπει να είναι οριστικός και αμετάκλητος, όπως ισχύει παντού και οι ποινές για μη διακανονισμό ανοιχτών πωλήσεων σε οργανωμένη αγορά, είναι παντού δρακόντειες,

    Επειδή η απόφαση της ΤτΕ αντικειμενικά διευκόλυνε τις επιθέσεις ενάντια στους ελληνικούς τίτλους, σε συνδυασμό και με άλλα γεγονότα και δυσκόλεψε την προσπάθεια του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσουν την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας που κληρονόμησε από την κυβέρνηση της Ν.Δ,

    Επειδή ο Πρωθυπουργός έδινε μάχες στην Ε.Ε. και κατάφερε τελικά να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός στήριξης του Ευρώ,

    Επειδή ο ελληνικός λαός καλείται να υποστεί τεράστιες θυσίες για να σωθεί η χώρα,

    Επειδή ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχουν αναλάβει τη ρητή δέσμευση απέναντι στους πολίτες και την ελληνική Βουλή για πλήρη ενημέρωση και διαφάνεια,

    ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο Κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

    1. Ποιες, εκ του νόμου, ενέργειες έκανε, προκειμένου να διερευνήσει γιατί η ΤτΕ προχώρησε άτυπα, αλλά ουσιαστικώς, στην υιοθέτηση της αυτοματοποιημένης επανα-εισαγωγής (recycling) των μη διακανονισθεισών συναλλαγών που ισχύουν σε εξω-χρηματιστηριακές (OTC) πλατφόρμες σε οργανωμένη αγορά, όπως είναι η ΗΔΑΤ;

    2. Η εισαγωγή της αυτοματοποιημένης επανα-εισαγωγής από την ΤτΕ στην ΗΔΑΤ τον Οκτώβριο του 2009 ήταν σύννομη;

    3. Η ΤτΕ γνώριζε την αρνητική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Γιατί "διευκόλυνε" τους κερδοσκόπους;

    ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ :

    1. Η αλληλογραφία μεταξύ της Νομικής Υπηρεσίας και της Διοίκησης της ΤτΕ για το θέμα αυτό, καθώς και σχετικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων νομικών της Νομικής Υπηρεσίας.

    2. Όλα τα στοιχεία συναλλαγών των θεματοφυλακων των Τραπεζών και της ΤτΕ επί τίτλων του ελληνικού δημοσίου για το χρονικό διάστημα από 05.10.2009 μέχρι 07.04.2010.

    3. Τα πορίσματα της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου της ΗΔΑΤ για την τήρηση του κανονισμού, για το σχετικό διάστημα.

    4. Τα αιτήματα της Ε.Ε.Τ. στις 05.10.2009 και 22.10.2009 με ΑΠ: 690 και ΑΠ:691

    5. Η απόφαση του τότε αρμόδιου (;) Διευθυντή κ. Μιχαλόπουλου που αλλάζει την διαδικασία, όπως και η απόφαση στις 10.12.2009 που καταργούνται οι κυρώσεις.

    6. Η πράξη της Διοίκησης με ΑΠ: 158 στις 10.02.2010, και

    7. Η ενημέρωση που εστάλη στο Euroclear στις 29.10.2009

    Αθήνα, 19.05.10

    ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:

    ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΒΑΣΩ

    ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ

    ΑΛΕΥΡΑΣ ΝΑΣΟΣ

    ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

    ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

    ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    [03] Εκδηλώσεις για γενοκτονία Ποντίων

    Δύο πανελλαδικές συγκεντρώσεις, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθούν σήμερα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την επέτειο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, με πρωτοβουλία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ).

    Όπως είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΠΟΕ, Γιώργος Παρχαρίδης, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται για να τιμηθεί η μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που έπεσαν θύματα της γενοκτονίας, αλλά και να προβληθεί για άλλη μία φορά το αίτημα των απανταχού Ποντίων για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας. «Στις μεγάλες αυτές συγκεντρώσεις θα ζητήσουμε από την Πολιτεία να ευαισθητοποιηθεί στο θέμα αυτό της γενοκτονίας. Από την Τουρκία, να συμφιλιωθεί με την ιστορία της και να πει τελικά την οφειλόμενη λέξη ''συγγνώμη'' για το έγκλημα της γενοκτονίας που διέπραξαν οι Νεότουρκοι και κεμαλικοί και το οποίο έγκλημα εξακολουθεί να παραμένει ατιμώρητο», δήλωσε ο κ. Παρχαρίδης.

    Όπως είπε ο πρόεδρος του «Ευξείνου Πόντου» Σουηδίας, Κώστας Φραγκίδης, μέχρι τώρα η Σουηδία είναι το πρώτο εθνικό κράτος που αναγνώρισε τη γενοκτονία, ενώ υπογράμμισε ότι το επόμενο βήμα θα είναι να μεταφερθεί το αίτημα για αναγνώριση και στον ΟΗΕ, από τους ελληνικής καταγωγής βουλευτές του Κοινοβουλίου της Σουηδίας.

    Στη Θεσσαλονίκη, η εκδήλωση της 19ης Μαΐου, που έχει οριστεί ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην Πλατεία Αγίας Σοφίας στις 19.30 και στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος στις 18.00.

    Όπως είπαν οι διοργανωτές, με δεδομένο ότι τον περασμένο Μάρτιο αναγνωρίσθηκε η γενοκτονία από το σουηδικό Κοινοβούλιο, στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης ομιλητές θα είναι ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του σουηδικού Κοινοβουλίου, Νίκος Παπαδόπουλος, και η τέως πρόεδρος του αριστερού κόμματος της Σουηδίας, Ulla Hoffmann, ενώ στην Πλατεία Συντάγματος ομιλήτρια θα είναι η βουλευτής του σουηδικού Κοινοβουλίου, Gulen Avci.

    Στο μεταξύ, ο κ. Παρχαρίδης σε ερώτηση αν ο Ερντογάν στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα παρέμεινε αμετακίνητος σε κρίσιμα εθνικά θέματα, είπε ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να ενισχυθούν μόνο μέσα από τις ιστορικές αλήθειες, όπως η γενοκτονία.

    Εξάλλου, στη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης, με πρωτοβουλία του Ερευνητικού Κέντρου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και της συντονιστικής επιτροπής νεολαίας της ΠΟΕ, διοργανώνεται σήμερα στις 20.30, στην αίθουσα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, διάλεξη του καθηγητή της διπλωματικής σχολής της Γενεύης και διπλωμάτη των Ηνωμένων Εθνών, Colum de Sales Murphy, με τίτλο «Γενοκτονία και Διεθνές Διίκαιο».

    [04] Αντιδράσεις στον ΣΥΝ για Φ.Κουβέλη

    Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον ΣΥΝ η μη εκλογή του Φώτη Κουβέλη ως συνέδρου στο επικείμενο 6ο έκτακτο συνέδριο του κόμματος.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι "όσοι μεθόδευσαν, με φτηνά κόλπα, τον αποκλεισμό του Φ. Κουβέλη από το συνέδριο του ΣΥΝ, υπονομεύουν τον Συνασπισμό, το κύρος του, τη συνοχή του και τα δημοκρατικά του χαρακτηριστικά" και προσθέτει ότι ολοι μας και πριν απ' όλους η ηγεσία του κόμματος, οφείλουμε να αναλάβουμε έμπρακτα τις ευθύνες που μας αναλογούν, για να ανακοπεί άμεσα μια ολισθηρή πορεία που απειλεί τους αγώνες και τις κατακτήσεις μιας εικοσαετούς κοινής διαδρομής.

    Ο Δ. Παπαδημούλης επισημαίνει ότι οι καιροί και η εντεινόμενη κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ,απαιτούν, περισσότερο από ποτέ, έναν ισχυρό, ενωμένο Συνασπισμό, με σύνθεση απόψεων, συσπείρωση δυνάμεων και ισχυρά τα ανανεωτικά και δημοκρατικά του χαρακτηριστικά.

    Ο Σπ. Λυκούδης σε δήλωσή του τονίζει ότι "ο μεθοδευμένος αποκλεισμός του Φ. Κουβέλη από το έκτακτο συνέδριο είναι μια πολιτική αθλιότητα που βαρύνει ακόμη περισσότερο το ούτως ή άλλως αρνητικό κλίμα μέσα στο οποίο το κόμμα βαδίζει προς το συνέδριο".

    Και προσθέτει:

    "Η πολύ μικρή συμμετοχή των μελών του κόμματος στην προσυνεδριακή συζήτηση των οργανώσεων που αναιρεί απολύτως το επιχείρημα με το οποίο η ηγεσία μας οδηγεί στο συνέδριο, ότι δηλαδή δήθεν το απαίτησε η βάση, το διχαστικό κλίμα , οι πολιτικοί προπηλακισμοί που οδηγούν συντρόφους σε αποχώρηση και τώρα οι αποκλεισμοί, αποδεικνύουν ότι το συνέδριο του Ιουνίου είναι το απόλυτο λάθος αυτής της περιόδου. Οι ευθύνες είναι δεδομένες".

    Ο Γιάννης Μπαλάφας, μέλος της ΠΓ, σε δήλωσή του τονίζει ότι "η μεθόδευση του αποκλεισμού του Φ. Κουβέλη από το συνέδριο, από συγκεκριμένη ομάδα μελών της Πολιτικής Κίνησης Καλλιθέας, συνιστά πράξη καταδικαστέα, πολιτικά εμπαθή και ξένη προς το δημοκρατικό ήθος της αριστεράς που εκπροσωπούμε".

    Η Πρωτοβουλία για την "Αριστερή Ανασύνθεση", τάση του ΣΥΝ, σε ανακοίνωσή της θεωρεί υπερβολικές τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την μη εκλογή του κ. Κουβέλη, επισημαίνοντας ότι η ηγεσία και προσωπικά ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζητούν "από τα μέλη του κόμματος να επικυρώνουν εξ ορισμού υποψηφιότητες των προβεβλημένων στελεχών, χωρίς να μπορούν να αξιολογούν την παρουσία τους στον δημόσιο χώρο" και υποστηρίζει ότι "αν ήταν ένας που προσπάθησε να ακυρώσει το συνέδριο, αυτός ήταν ο Φ. Κουβέλης και η Ανανεωτική Πτέρυγα της οποίας ηγείται".

    [05] Ρουμανία: Πορεία για τα μέτρα λιτότητας

    Χιλιάδες συνδικαλιστές, που εκπροσωπούν όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών, συγκεντρώνονται, σήμερα, στην πλατεία Βικτοριέι του Βουκουρεστίου για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα λιτότητας που έχει εξαγγείλει η ρουμανική κυβέρνηση.

    Διαδηλωτές απβ όλη τη χώρα, καταφθάνουν στο Βουκουρέστι για να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο. Εκτιμάται ότι στη συγκέντρωση και την πορεία διαμαρτυρίας θα συμμετάσχουν περίπου 60.000 πολίτες.

    Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μείωση κατά 25% στους μισθούς στο δημόσιο τομέα, περικοπές της τάξης του 15% στις συντάξεις, μείωση κατά 15% των επιδομάτων ανεργίας, «ψαλίδισμα» των οικογενειακών επιδομάτων και μείωση στους μισθούς των εργαζόμενων σε κρατικές εταιρίες.

    Στην κινητοποίηση μετέχουν και οι ρουμανικές ενώσεις εργαζομένων στα ΜΜΕ.

    [06] 'Ελεγχος των κερδοσκόπων

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν επί σχεδίου με στόχο την επιβολή μεγαλύτερου ελέγχου επί των κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds), παρά την αρνητική στάση της Βρετανίας, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

    Το σχέδιο έχει ως στόχο τον έλεγχο των κεφαλαίων που ονομάζονται "εναλλακτικά" και περιλαμβάνουν τα γνωστά κερδοσκοπικά κεφάλαια, αλλά και τα επιχειρηματικά κεφάλαια κινδύνου και τα επενδυτικά κεφάλαια.

    Υπό το φως της χρηματοπιστωτικής κρίσης, για την κλιμάκωση της οποίας κατηγορούνται τα κεφάλαια αυτά, η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε για πρώτη φορά τον έλεγχο της λειτουργίας τους.

    Μια συμφωνία ως προς το θέμα είχε ήδη διαφανεί την περασμένη εβδομάδα στις συνομιλίες μεταξύ διπλωματών.

    Οι χώρες της ΕΕ θα αρχίσουν τώρα διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τη διαμόρφωση ενός συμβιβαστικού κειμένου και την τελική του επικύρωση, που αναμένεται πριν από το καλοκαίρι.

    Από την πλευρά της, η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ένα σχετικό κείμενο λιγότερο περιοριστικό από εκείνο στο οποίο κατέληξαν οι χώρες της ΕΕ.

    Το σχέδιο ρύθμιση της λειτουργίας των κερδοσκοπικών κεφαλαίων ανησυχεί τη Βρετανία, η οποία, στην επιδίωξή της να προστατεύσει το Σίτι του Λονδίνου, είχε μέχρι στιγμής εμποδίσει τη συμφωνία.

    Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει προσωρινά τις "ανοικτές" πωλήσεις κερδοσκοπικών χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως τα ασφάλιστρα έναντι χρεοκοπίας επί κρατικών ομολόγων (CDS) ή τα ομόλογα κρατών μελών της Ευρωζώνης, τάχθηκε υπέρ του συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Χαρακτηρίζοντας "κατανοητές" τις επιφυλάξεις της Γερμανίας έναντι των έντονων διακυμάνσεων που εμφανίζουν οι αγορές, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Χρηματοικονομικών Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ, εκτίμησε ότι "τέτοιες ενέργειες θα ήταν πιο αποτελεσματικές εαν ήσαν συντονισμένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο" και σημείωσε ότι "θα ήταν χρήσιμο το θέμα αυτό να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (ΕΚΟΦΙΝ) αυτή την Παρασκευή, στις Βρυξέλες".

    Η αρμόδια γερμανική Αρχή επι θεμάτων χρηματοοικονομικών αγορών (Bafin) ανακοίνωσε την Τρίτη την απαγόρευση ορισμένων ανοικτών πωλήσεων, από τα μεσάνυκτα έως τις 31 Μαρτίου του 2011.

    Οι ανοικτές πωλήσεις αφορούν στην πώληση τίτλων, εν προκειμένω ομολόγων των κρατών μελών της Ευρωζώνης, δίχως την προηγούμενη κατοχή των υποκείμενων τίτλων, με την προσδοκία επαναγοράς τους σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

    Οι πωλήσεις του είδους αυτού μεγεθύνουν τις πτωτικές τάσεις της αγοράς και έχουν πρόσκαιρα απαγορευτεί σε σειρά διεθνών αγορών, στην διάρκεια της τρέχουσας κρίσης.

    Νέα μέτρα από Ισπανία και Πορτογαλία

    «Σημαντικά, δύσκολα αλλά αναγκαία βήματα» για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010 και το 2011, χαρακτήρισε ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν τα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που παρουσίασαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου ECOFIN οι υπουργοί Οικονομικών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

    Ο Ολι Ρεν ανέφερε ότι τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι κυβερνήσεις των δύο μεσογειακών χωρών «κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» και πρόσθεσε ότι συνολικότερη εκτίμηση θα πραγματοποιηθεί στο ECOFIN του Ioυνίου στο Λουξεμβούργο.

    Παράλληλα, ο Ολι Ρεν χαρακτήρισε ως «θετικό βήμα» τις αποφάσεις για ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη διαβάθμιση των χωρών αναφορικά με την αναγκαιότητα λήψης μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, είπε ότι αναλυτική σχετική συζήτηση είναι στην ημερήσια διάταξη του ECOFIN που θα πραγματοποιηθεί στις 7-8 Ιουνίου.

    Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε ο Ολι Ρεν, είναι προφανές ότι πιο επείγουσα είναι η ανάγκη λήψης μέτρων στην Ελλάδα την Ισπανία και την Πορτογαλία.

    B<Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου>/b<

    Την πορεία της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και τα νομοθετικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για τη μείωση του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος παρουσίασε στους ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στις Βρυξέλλες.

    Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης ότι με τη νομοθέτηση των μέτρων που αφορούν στη μείωση των μισθών και των συντάξεων του δημοσίου, καθώς και με την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, επιτυγχάνεται μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, κατά 41,8%. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει λάβει παραπάνω μέτρα από όσα χρειάζεται για να μειώσει το έλλειμμά της το 2010 και αναφέρθηκε στη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απαρέγκλιτη υλοποίηση του προγράμματος που συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Εξάλλου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έλαβε 14,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι το ποσό αυτό προέρχεται από διμερή δάνεια με δέκα χώρες της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Αυστρία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Κύπρος και Μάλτα), στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

    Όσον αφορά στις υπόλοιπες πέντε χώρες της ευρωζώνης οι οποίες δεν συμμετείχαν στην πρώτη δόση των δανείων, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι αυτό οφείλεται σε εσωτερικά ζητήματα και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν στις συγκεκριμένες χώρες, σημειώνοντας ότι στο μέλλον θα συμμετάσχουν και αυτές στο δανεισμό, όπως άλλωστε έχουν ήδη δεσμευτεί.

    Επιπλέον, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι τον Ιούλιο θα υπάρξει η πρώτη αξιολόγηση προόδου της χώρας, προκειμένου να ξεκινήσει η εκταμίευση της δεύτερης δόσης των δανείων, ύψους περίπου 9 δις. ευρώ.

    Εξάλλου, όσον αφορά στη συζήτηση γύρω από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της δημοσιονομικής εποπτείας στην ευρωζώνη, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι στο έκτακτο Συμβούλιο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπει, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τις αναγκαίες αλλαγές στο σύστημα της ευρωζώνης, προκειμένου στο μέλλον να αποφεύγονται κρίσεις γύρω από το ενιαίο νόμισμα.

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, σχετικά με τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, τονίζοντας, ωστόσο, ότι το θέμα τις ανταγωνιστικότητας δεν αφορά μόνο τους μισθούς. Ο υπουργός οικονομικών σημείωσε πως οι αλλαγές που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

    b<Αξιολόγηση από τον οίκο "Fitch">/b<

    Ο επενδυτικός οίκος αξιολόγησης "Fitch (Φιτς)" αποφάσισε, χθες, να διατηρήσει την αρνητική του προοπτική για το ελληνικό κρατικό εξωτερικό χρέος, δηλαδή την αρνητική αξιολόγηση "BBB-", που ίσχυσε πρώτη φορά την 9η Απριλίου.

    Πάντως, ο οίκος αυτός έκρινε με το ανακοινωθέν του ότι "τα 110 δισ.ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα μέσα σε 36 μήνες από τον μηχανισμό στήριξης μειώνει --βραχυπρόθεσμα--τον κίνδυνο για την Ελλάδα να στερηθεί την ρευστότητα και θα μπορέσει να μην την αναζητεί στις αγορές έως το έτος 2012, επιλύοντας πολλά δημοσιονομικά της προβλήματα".

    "Όμως", παρατηρείται επίσης στο ίδιο ανακοινωθέν, "θα εκτοξευτεί το ελληνικό κρατικό χρέος έως και το 150% του ΑΕΠ της Ελλάδας, πριν αρχίσει να σταθεροποιείται από το 2013 και μετά".

    "Θα παρακολουθήσουμε εμείς στενά τις προσπάθειες της ελληνικής οικονομίας και την ικανότητα της κυβέρνησής της, παρά την πίεση της αντιπολίτευσης, να μειώσει επί σειρά ετών τα πολύ μεγάλα ελλείμματά της", υπογραμμίζεται τέλος στο ανακοινωθέν αυτό.

    -

    [07] Στις φλόγες η Μπανγκόκ

    Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε 20 κτίρια στη Μπανγκόκ, ανάμεσά τους μεγάλα εμπορικά κέντρα και τράπεζες, μερικές ώρες μετά τη στρατιωτική επιχείρηση στο βασικό καταυλισμό των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην Μπανγκόκ, κατά την οποία προκλήθηκαν ταραχές, ανακοίνωσε σήμερα η πυροσβεστική υπηρεσία.

    Το μεγαλύτερο πολυκατάστημα της Μπανγκόκ και δεύτερο σε μέγεθος στη νοτιοανατολική Ασία, το CPN.BK, καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά που ξέσπασε στις ταραχές τις οποίες προκάλεσε η καταστολή από το στρατό διαδήλωσης των "κόκκινων πουκαμίσων".

    Το χρηματιστήριο της Μπανγκόκ, η Τράπεζα της Ταϊλάνδης και όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανακοινώθηκε ότι δεν θα λειτουργήσουν αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή λόγω των βίαιων επεισοδίων που συγκλονίζουν την πρωτεύουσα.

    Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι η πόλη της Μπανγκόκ όπου ο στρατός εξαπέλυσε επιχείρηση για να διαλύσει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, δεν τελεί πλήρως υπό τον έλεγχό της.

    Οι δυνάμεις θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις στη Μπανγκόκ και έχουν θέσει σε ετοιμότητα ιατρικές ομάδες και σωστικά συνεργεία, ανακοίνωσε κυβερνητική πηγή.

    Ο πρωθυπουργός Βετζατζίβα επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Μπανγκόκ σήμερα από τις 08:00 τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδος) έως τις 18.00 τοπική ώρα την Πέμπτη (02:00 ώρα Ελλάδος την Πέμπτη).

    Υποστηρικτές των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη Μπανγκόκ έβαλαν φωτιά σε δημαρχεία πέντε βόρειων επαρχιών σήμερα, μετά τη σύλληψη ηγετικών στελεχών τους στην πρωτεύουσα.

    Η ταϊλανδική τηλεόραση μετέδωσε ότι διαδηλωτές έκαψαν τα δημαρχεία στις βορειοανατολικές επαρχίες Χον Καέν, Μουκνταχάν, Ουμπόν, Ρατσατάνι και Ουντόμ Τάνι και στη Τσιάνγκ Μάι στη βόρεια Ταϊλάνδη. Δύο διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους από πυρά στην πόλη Ουμπόν.

    Στις πέντε επαρχίες είχε κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Τρίτη, καθώς η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει μια επιχείρηση εναντίον του Ενωμένου Μετώπου για τη Δημοκρατία κατά της Δικτατορίας (UDD), προκειμένου να διαλύσει τους υποστηρικτές του από το χώρο που είχαν καταλάβει στη Μπανγκόκ.

    Νωρίτερα, οι αρχηγοί των "κόκκινων πουκαμίσων" κάλεσαν τους οπαδούς τους να σταματήσουν τις διαδηλώσεις και στη συνέχεια παραδόθηκαν στην αστυνομία, ύστερα από την επίθεση που εξαπέλυσε ο στρατός εναντίον του αυτοσχέδιου "στρατοπέδου" των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο κέντρο της Μπανγκόκ, στη διάρκεια της οποίας τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 58 τραυματίστηκαν.

    Ανάμεσα στα θύματα είναι ένας Ιταλός φωτορεπόρτερ, ο Φάμπιο Πολένγκι, που τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιακή χώρα. Ο 45χρονος Πολένγκι, τον οποίο αναγνώρισε φίλος του από τα τηλεοπτικά πλάνα που μεταδόθηκαν, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, είχε ως έδρα του το Μιλάνο και βρισκόταν στην Ταϊλάνδη ως απεσταλμένος διαφόρων περιοδικών.

    Ενας δεύτερος δημοσιογράφος, Ολλανδός υπήκοος, νοσηλεύεται, χωρίς να είναι γνωστό ποια είναι η σοβαρότητα των τραυμάτων τα οποία υπέστη, ενώ το πρακτορείο Ρόιτερ, επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα, μεταδίδει ότι τρίτος δημοσιογράφος, ένας Καναδός, τραυματίστηκε σοβαρά όταν τρεις χειροβομβίδες εξερράγησαν κοντά στο αυτοσχέδιο στρατόπεδο των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

    Τα "Κόκκινα Πουκάμισα" ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις στα μέσα Μαρτίου, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Αμπχισίτ Βετζαζίβα και την προκήρυξη εκλογών.

    Έκτοτε, έχουν σκοτωθεί περισσότερα από 70 άτομα και έχουν τραυματιστεί πάνω από 1.700.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 19 May 2010 - 12:30:33 UTC