Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψήφιση του ν/σ για τις ΑΠΕ
  • [02] Ρέππας για άγονες γραμμές και ΟΣΕ
  • [03] Αντιδράσεις στον ΣΥΝ για Φ.Κουβέλη
  • [04] Ελεγχος για μεγάλες οφειλές
  • [05] Το "Τρένο της Κλιματικής Αλλαγής" θα ...σφυρίξει στις 28 Μαΐου
  • [06] Αύριο η 24ωρη απεργία
  • [07] Αντιπαραθέσεις για τον "Καλλικράτη"
  • [08] 'Ελεγχος των κερδοσκόπων
  • [09] Στις κάλπες οι φοιτητές
  • [10] Την ακριβότερη στην Ευρώπη
  • [11] Αιματηρή επιχείρηση

  • [01] Ψήφιση του ν/σ για τις ΑΠΕ

    Υπερψηφίστηκε επί της αρχής του από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, μίλησε για στρατηγικό σχεδιασμό πάνω σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, την διασφάλιση πλαισίου υγιούς ανταγωνισμού, υποστήριξη μικρών και μεσαίων έργων, κοινωνικής αποδοχής, επενδύσεων, ανάπτυξης της εγχώριας έρευνας, περιβαλλοντική ευαισθησία αλλά και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    «Το νομοσχέδιο είναι μια ακόμα απόδειξη ότι στις προκλήσεις των καιρών απαντάμε με συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες», τόνισε ο κ. Μανιάτης και πρόσθεσε ότι μέχρι τέλη Ιουνίου θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που θα αναλύει ανά έτος πως θα προχωρήσει η Ελλάδα μέχρι το 2020, ώστε το 20% της ενέργειας να καλύπτεται από τις ΑΠΕ.

    Από την πλευρά τους, πάντως, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στάθηκαν ιδιαίτερα στο κόστος των ΑΠΕ, επισημαίνοντας την ανάγκη να μην μετακυληθεί στους καταναλωτές.

    Η ΝΔ, δήλωσε μεν τη στήριξή της επί της αρχής του νομοσχεδίου, ωστόσο υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλές γκρίζες ζώνες και ζήτησε βελτιώσεις, δίνοντας, μεταξύ άλλων, έμφαση τόσο στο θέμα των φωτοβολταϊκών όσο και στην απλούστευση των διαδικασιών.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι επισημάνσεις του ΛΑΟΣ, που μίλησε για «πολλές ασάφειες που θα δώσουν έδαφος σε επιτήδειους» και εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο θα καταφέρει να βάλει κανόνες στο άναρχο τοπίο της ενεργειακής αγοράς.

    ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου, χαρακτηρίζοντάς το αποσπασματικό, υποκριτικό και έωλο, που θα επιβαρύνει εκ νέου τα χαμηλά στρώματα και υποστήριξαν ότι και με αυτό το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ ευνοούνται για άλλη μια φορά τα μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια.

    Παρέμβαση έκανε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής που έκανε λόγο για ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο βασισμένο στη πράσινη ανάπτυξη που θα οδηγήσει σε επενδύσεις και ανάπτυξη τη χώρα ενώ παράλληλα κάλεσε την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, να υιοθετήσει την τροπολογία των βουλευτών για τα λατομεία στην Εύβοια.

    Τέλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, έδωσε έμφαση στο θέμα της ΔΕΗ, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της και να κρατήσει τη δεσπόζουσα θέση της αλλά και γρήγορα να αντικαταστήσει τις ρυπογόνες μονάδες της.

    [02] Ρέππας για άγονες γραμμές και ΟΣΕ

    Εν αναμονή της λεπτομερούς πληροφόρησής του για το ακριβές περιεχόμενο της δικογραφίας που απέστειλε στη βουλή ο εισαγγελέας κ. Παρασκευάς Αδάμης για το θέμα των άγονων αεροπορικών γραμμών, βρίσκεται ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

    Ο κ. Ρέππας δεν θέλησε να σχολιάσει το περιεχόμενο της δικογραφίας, καθώς, όπως είπε, όπως τον πληροφόρησε ο πρόεδρος της βουλής δεν έχει φτάσει ακόμη στο κοινοβούλιο και συνεπώς δεν είναι ενήμερος γι αυτό.

    Ωστόσο ο υπουργός ΥΜΔ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Το ερώτημα είναι αν η δικογραφία αυτή στάλθηκε αμελλητί, προκειμένου να ασχοληθεί η ίδια η Βουλή με το θέμα.

    Το άλλο ερώτημα είναι, αν δεν στάλθηκε αμελλητί αλλά διεξήχθη έρευνα και αν στο πλαίσιο αυτής προέκυψαν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα οπότε καλώς αποστέλλεται η σχετική δικογραφία.

    Αν όμως η δικογραφία στάλθηκε όχι αμελλητί (έξι μήνες μετάβ¦) ή στάλθηκε ενώ έγινε εισαγγελική έρευνα αλλά δεν προέκυψαν στοιχεία ευθύνης, τότε μπορεί κάποιος να μιλήσει για κινήσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο, με την κατάλληλη διαχείριση του θέματος και την ανάδειξή του από γνωστά συστήματα».

    Καταλήγοντας ο κ. Ρέππας δηλώνει κατηγορηματικά ότι στην περίπτωση που οποιοσδήποτε δικαστικός λειτουργός ή πολιτικός ισχυρισθεί το παραμικρό για τέτοια θέματα, «εγώ πρώτος απαιτώ την με κάθε τρόπο έρευνα. Αν όμως η όλη κίνηση αποστολής της δικογραφίας γίνεται όχι γιατί προκύπτει θέμα ευθυνών στο πλαίσιο της έρευνας που έγινε, αντιθέτως μάλιστα, αλλά για να προκληθεί σύγχυση τότε παραμένει στο ακέραιο η ευθύνη εκείνων που συνεργούν στη δημιουργία εντυπώσεων με αυτόν τον τρόπο, αυτήν τη στιγμή».

    Εξυγίανση του ΟΣΕ

    Την τραγική εικόνα που επικρατεί, στον πολύπαθο, όπως τον χαρακτήρισε ΟΣΕ, περιέγραψε με μελανά χρώματα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας. Οποιος θα ήθελε να κάνει διατριβή επάνω στους τομείς της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης θα έπρεπε να πάει στον ΟΣΕ, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΥΜΔ ο οποίος ανακοίνωσε ότι σε λίγες εβδομάδες θα δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο εξυγίανσης του οργανισμού.

    Σύμφωνα με τον υπουργό ο ΟΣΕ χρειάζεται ένα νέο μοντέλο στη δομή και τη λειτουργία του, καθώς επίσης και επανεξέταση των δρομολογίων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ορισμένα δρομολόγια θα καταργηθούν, καθώς είναι ασύμφορα για τον ΟΣΕ και αυξάνουν τα χρέη του, τα οποία φτάνουν τα 10 δισ. ευρώ.

    Παράλληλα, θα δοθεί έμφαση στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, καθώς όπως είπε, είναι παρομοιώδης η κακοδιαχείριση, γεγονός που προκάλεσε και την επέμβαση του εισαγγελέα.

    Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, ο κ. Ρέππας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, σημειώνοντας ότι θα αξιοποιηθεί το υπάρχον προσωπικό, όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα μπορούν να αποχωρήσουν, ενώ όσοι περισσεύουν θα δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα μετατάξεων σε άλλες θέσεις του δημοσίου.

    Αναφερόμενος στην επιβολή προστίμου που επέβαλε η Νομαρχία Αττικής στον ΟΣΕ για το σταθμό του προαστιακού στη Μεταμόρφωση, ο οποίος, ας σημειωθεί, δεν έχει πάρει ακόμα άδεια, την οποία έπρεπε να είχε εκδώσει εδώ και ένα χρόνο το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, ο κ. Ρέππας έκανε λόγο για βραβείο παραλογισμού του κράτους, καθώς όπως είπε, εκτελέστηκε ένα δημόσιο έργο και μια άλλη υπηρεσία του δημοσίου επιβάλλει πρόστιμο. Στο σημείο αυτό πρόσθεσε, ότι θα αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν.

    Ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε επίσης ότι η ΕΡΓΟΣΕ θα επικαλεστεί τα δικά της επιχειρήματα για να αντικρούσει δικαστικά το πρόστιμο και εξέφρασε την ελπίδα ότι σε ένα μήνα το θέμα θα έχει λήξει. Τέλος χαρακτήρισε πληγή για τον ΟΣΕ, τις συνεχείς κλοπές υλικού του οργανισμού, το ύψος των οποίων φτάνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Ρέππας:

    -Για το θέμα της κ. Γκερέκου είπε ότι η ίδια πλήρωσε το τίμημα για ένα ζήτημα με το οποίο δεν έχει καμιά σχέση. Εδειξε ήθος και ευθιξία που την τιμά.

    -Την Πέμπτη θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία της κινεζικής εταιρίας COSCO, όπου θα συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο πεδίο.

    -Για τις εξελίξεις στον ΟΤΕ είπε, ότι το θέμα το χειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών, καθώς ένας από τους βασικούς μετόχους του οργανισμού είναι το ελληνικό δημόσιο.

    -Για το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων και ειδικά για τα ΦΔΧ, χαρακτήρισε εξαιρετική τη συμμετοχή των φορέων στη διαβούλευση και πρόσθεσε ότι σύντομα οι προτάσεις που έχουν γίνει θα πάρουν την τελική μορφή νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες βδομάδες στη Βουλή.

    [03] Αντιδράσεις στον ΣΥΝ για Φ.Κουβέλη

    Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον ΣΥΝ η μη εκλογή του Φώτη Κουβέλη ως συνέδρου στο επικείμενο 6ο έκτακτο συνέδριο του κόμματος.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι "όσοι μεθόδευσαν, με φτηνά κόλπα, τον αποκλεισμό του Φ. Κουβέλη από το συνέδριο του ΣΥΝ, υπονομεύουν τον Συνασπισμό, το κύρος του, τη συνοχή του και τα δημοκρατικά του χαρακτηριστικά" και προσθέτει ότι ολοι μας και πριν απ' όλους η ηγεσία του κόμματος, οφείλουμε να αναλάβουμε έμπρακτα τις ευθύνες που μας αναλογούν, για να ανακοπεί άμεσα μια ολισθηρή πορεία που απειλεί τους αγώνες και τις κατακτήσεις μιας εικοσαετούς κοινής διαδρομής.

    Ο Δ. Παπαδημούλης επισημαίνει ότι οι καιροί και η εντεινόμενη κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ,απαιτούν, περισσότερο από ποτέ, έναν ισχυρό, ενωμένο Συνασπισμό, με σύνθεση απόψεων, συσπείρωση δυνάμεων και ισχυρά τα ανανεωτικά και δημοκρατικά του χαρακτηριστικά.

    Ο Σπ. Λυκούδης σε δήλωσή του τονίζει ότι "ο μεθοδευμένος αποκλεισμός του Φ. Κουβέλη από το έκτακτο συνέδριο είναι μια πολιτική αθλιότητα που βαρύνει ακόμη περισσότερο το ούτως ή άλλως αρνητικό κλίμα μέσα στο οποίο το κόμμα βαδίζει προς το συνέδριο".

    Και προσθέτει:

    "Η πολύ μικρή συμμετοχή των μελών του κόμματος στην προσυνεδριακή συζήτηση των οργανώσεων που αναιρεί απολύτως το επιχείρημα με το οποίο η ηγεσία μας οδηγεί στο συνέδριο, ότι δηλαδή δήθεν το απαίτησε η βάση, το διχαστικό κλίμα , οι πολιτικοί προπηλακισμοί που οδηγούν συντρόφους σε αποχώρηση και τώρα οι αποκλεισμοί, αποδεικνύουν ότι το συνέδριο του Ιουνίου είναι το απόλυτο λάθος αυτής της περιόδου. Οι ευθύνες είναι δεδομένες".

    Ο Γιάννης Μπαλάφας, μέλος της ΠΓ, σε δήλωσή του τονίζει ότι "η μεθόδευση του αποκλεισμού του Φ. Κουβέλη από το συνέδριο, από συγκεκριμένη ομάδα μελών της Πολιτικής Κίνησης Καλλιθέας, συνιστά πράξη καταδικαστέα, πολιτικά εμπαθή και ξένη προς το δημοκρατικό ήθος της αριστεράς που εκπροσωπούμε".

    Η Πρωτοβουλία για την "Αριστερή Ανασύνθεση", τάση του ΣΥΝ, σε ανακοίνωσή της θεωρεί υπερβολικές τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την μη εκλογή του κ. Κουβέλη, επισημαίνοντας ότι η ηγεσία και προσωπικά ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζητούν "από τα μέλη του κόμματος να επικυρώνουν εξ ορισμού υποψηφιότητες των προβεβλημένων στελεχών, χωρίς να μπορούν να αξιολογούν την παρουσία τους στον δημόσιο χώρο" και υποστηρίζει ότι "αν ήταν ένας που προσπάθησε να ακυρώσει το συνέδριο, αυτός ήταν ο Φ. Κουβέλης και η Ανανεωτική Πτέρυγα της οποίας ηγείται".

    [04] Ελεγχος για μεγάλες οφειλές

    Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ανακοινώσει ότι προχωρά σε έλεγχο πολλών Ελλήνων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ή μεγαλοφειλετών, δήλωσε, από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα, που ανέκυψε με τις οφειλές του Τόλη Βοσκόπουλου.

    Όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός, η διαδικασία αυτή «δεν ξεκίνησε χθες, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και προφανώς συνεχίζεται ανεξάρτητα από την έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης».

    Σημείωσε πως «οι κινήσεις μας είναι πάντα πολύ προσεκτικές με απόλυτη προσήλωση στο να επαναφέρουμε με σαφέστατο τρόπο το αίσθημα δικαίου για τον κόσμο, αλλά και με σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας και χωρίς να στοχοποιήσουμε ανθρώπους για οποιονδήποτε λόγο».

    Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμη ότι «προσπαθούμε να κάνουμε ένα φορολογικό σύστημα, πιο δίκαιο, ώστε να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις, δυσλειτουργίες και δυστοκίες ετών, κάποιες από τις οποίες είδαμε και στη συγκεκριμένη υπόθεση».

    Πολιτική ευθύνη στον υπουργό Οικονομικών για την υπόθεση με τον Τόλη Βοσκόπουλο, καταλογίζει ο τομεάρχης της ΝΔ Θ Καράογλου με δήλωσή του.

    Ο κ.Καράογλου που, όπως αναφέρει, έχει καταθέσει σχετική ερώτηση, υπογραμμίζει ότι επί 7 και πλέον μήνες δεν κινήθηκε καμία διαδικασία σε βάρος του κ. Βοσκόπουλου και κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι δεν κίνησε καμία διαδικασία.

    «Το σημαντικότερο ερώτημα που παραμένει είναι τι έκανε για το συγκεκριμένο θέμα το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών και ο αρμόδιος Υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου. Γιατί, για 7Β½ μήνες, δεν κινήθηκε καμία διαδικασία σε βάρος του μεγαλοοφειλέτη του Ελληνικού Δημοσίου, όταν ο αρμόδιος Υπουργός διαπομπεύει φοροδιαφυγάδες, ακόμη και για πολύ μικρές οφειλές ή φορολογικές παραβάσεις; Η μη ανάληψη προσωπικών πολιτικών ευθυνών από τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και η προσπάθεια μετακύλισης των προσωπικών του ευθυνών, για μια ακόμα φορά, σε βάρος υπαλλήλων του Υπουργείου, με τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, τον αφήνει, άλλη μία φορά, έκθετο στα μάτια των Ελλήνων πολιτών. Μήπως, τελικά, ο πρωθυπουργός της χώρας, πρέπει να διατάξει τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος των υπεύθυνων Υπουργών του;», διερωτάται ο κ.Καράογλου.

    Το παράδειγμα των επωνύμων, ιδίως αυτές τις ώρες, πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, τονίζει το γραφείο τύπου του Λα.Ο.Σ. σε ανακοίνωσή του σχολιάζοντας την παραίτηση της κ. Άντζελας Γκερέκου από την θέση του υφυπουργού Πολιτισμού.

    «Την στιγμή που ο κ. Βοσκόπουλος είχε φορολογική οφειλή τέτοιου ποσού, έπρεπε να την είχε τακτοποιήσει έγκαιρα ώστε να μην εκθέσει την σύζυγο-πολιτικό» τονίζει ο Λα.Ο.Σ. και προσθέτει ότι και η πρώην υπουργός θα έπρεπε να είχε φροντίσει έγκαιρα για αυτό το θέμα.

    [05] Το "Τρένο της Κλιματικής Αλλαγής" θα ...σφυρίξει στις 28 Μαΐου

    Υπάρχουν τρένα επιβατικά, μεταφορικά, ταχείες αλλά και β¦καρβουνιάρηδες, που διακινούν ανθρώπους κι εμπορεύματα, ενώνουν λαούς και πολιτισμούς. Υπάρχει, όμως, κι ένα τρένο διαφορετικό από τα άλλα, ένα τρένο που μαζί με τους ανθρώπους μεταφέρει κι ένα μήνυμα: το μήνυμα της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας, να διαφυλάξουμε την "κληρονομιά" των επόμενων γενεών.

    Ο λόγος για το "Τρένο της Κλιματικής Αλλαγής", μια δράση που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος "Challenge Europe" του British Council, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την ανάγκη μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

    Το "Τρένο της Κλιματικής Αλλαγής" θα β¦σφυρίξει στις 28 Μαΐου, στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, την έναρξη ενός ταξιδιού με προορισμό την Κωνσταντινούπολη κι επιβάτες- μεταξύ άλλων- μια ομάδα Ελλήνων Συνηγόρων του Κλίματος.

    Από τον Ιούλιο του 2005, τη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη ενώνει το τρένο "Φιλία" και σ' αυτό ακριβώς θα επιβιβαστούν οι Έλληνες Συνήγοροι του Κλίματος, πέντε νεαρά παιδιά με οικολογικές ανησυχίες και ενεργή δράση στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, που θα πραγματοποιήσουν μια σειρά δράσεων, τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού όσο και στους κυριότερους σταθμούς, με στόχο να ενημερώσουν τον κόσμο για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τα οφέλη της μετακίνησης με το τρένο.

    "Πέντε Συνήγοροι Κλίματος, τέσσερις αμαξοστοιχίες, τρεις πόλεις (Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κωνσταντινούπολη), δύο χώρες (Ελλάδα, Τουρκία), ένας στόχος: η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα". Μ' αυτόν τον τρόπο, η 29χρονη Χριστίνα Κονταξή, από τη Θεσσαλονίκη, μία εκ των Συνηγόρων του Κλίματος που θα επιβιβαστεί στο "Τρένο της Κλιματικής Αλλαγής", περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το διαφορετικό αυτό ταξίδι.

    Απόφοιτη του Τμήματος Επιστήμης της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου "Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων" του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, η Χριστίνα, η οποία εργάζεται, σήμερα, στη Διεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, μας μιλά για το συγκεκριμένο project, που με όχημα το τρένο κι εταίρους τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θέλει να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τους πολίτες να συμβάλλουν- ο καθένας μέσα από την καθημερινότητά του- στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

    "Στους τρεις σταθμούς θα στηθεί ένα climate office (γραφείο κλίματος) και θα γίνει μία δράση που λέγεται reality check. Στόχος της είναι να διαπιστώσουμε, μέσα από την επαφή με τον κόσμο, τι έχει καταλάβει για την κλιματική αλλαγή: αν δηλαδή είναι μια έννοια πολύ κοντινή σ' αυτόν, αν έχει περάσει στην καθημερινότητά του, αν θεωρεί πως είναι κάτι πολύ μακριά απ' αυτόν και δεν μπορεί να κάνει κάτι για να το αντιμετωπίσει, αν έχει δηλαδή αντιληφθεί ο κόσμος τι γίνεται", μας εξηγεί η Χριστίνα, η οποία έχει ενεργή δράση στην οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων και προγραμμάτων ευαισθητοποίησης με θέμα το περιβάλλον, σε συνεργασία με ελληνικές και διεθνείς ΜΚΟ.

    Οι Συνήγοροι του Κλίματος (ανάλογη ομάδα έχει συγκροτηθεί από τουρκικής πλευράς, με πρωτοβουλία του British Council Τουρκίας, που επίσης "τρέχει" το συγκεκριμένο πρόγραμμα), θα μπορέσουν, μέσα από αυτή την επαφή με τον κόσμο, όχι μόνο να αποκωδικοποιήσουν τον τρόπο, με τον οποίο έχει περάσει στους πολίτες το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και να παράσχουν σημαντικές, καθημερινές συμβουλές για το τι μπορεί να κάνει ο καθένας ξεχωριστά για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

    Θα διανέμεται, επίσης, έντυπο ενημερωτικό υλικό, προσφορά του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, που στηρίζει τη συγκεκριμένη δράση, ενώ σε video walls, που θα στηθούν εντός των σταθμών, ειδικά για την περίσταση, θα προβάλλεται σχετικό βίντεο.

    Εκτός των τριών σταθμών (Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κωνσταντινούπολη), "climate office" θα λειτουργεί και εντός του τρένου. Για τον σκοπό αυτό, έχουν παραχωρηθεί στους Συνηγόρους του Κλίματος κάποιες θέσεις σε βαγόνι και τραπέζια στο κυλικείο, όπου θα τοποθετηθεί και οθόνη τηλεόρασης για να προβάλλεται το ίδιο βίντεο, που θα παίζει και στους σταθμούς.

    Οι Έλληνες Συνήγοροι του Περιβάλλοντος.

    Μαζί με τη Χριστίνα, στο "Τρένο της Κλιματικής Αλλαγής" θα ανέβουν:

    - Η 36χρονη Κατερίνα Λυγκώνη από την Αθήνα, η οποία μόλις αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό στην Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη της Σχολής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Επέστρεψε στα β¦θρανία, ύστερα από πολλά χρόνια, προκειμένου να μάθει περισσότερα για το περιβάλλον, την αειφορία και τον τρόπο, με τον οποίο οι περιβαλλοντικές αρχές της Διεθνούς Κοινότητας μπορούν να εφαρμοστούν καλύτερα στις τοπικές κοινωνίες.

    - Η 32χρονη Αντιγόνη Μιξαφέντη, από την Καρδίτσα. Η Αντιγόνη είναι βιολόγος και κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Δηλώνει παθιασμένη με τα περιβαλλοντικά θέματα και πιστεύει- μεταξύ άλλων- πως, αν γίνονται σωστά τα σχολικά μαθήματα, θα επιφέρουν αλλαγές στην αειφόρο διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος.

    - Ο επίσης 32χρονος Δημήτρης Ρίγγας, από την Κέρκυρα, ο οποίος ασχολείται με την πληροφορική και είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει συμμετάσχει σε πολλά εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, που αποσκοπούν στο να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Πιστεύει ότι, η πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης.

    - Η Ελένη Χριστοπούλου, 30 ετών, από την Κέρκυρα. Διπλωματούχος Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής και υποψήφια διδάκτωρ, η Ελένη- μεταξύ άλλων- έχει οργανώσει και εφαρμόσει διάφορα προγράμματα σχετικά με την ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβαλλοντικά και τώρα ασχολείται με το "Green ICT".

    Το πρόγραμμα "Challenge Europe" στην Ελλάδα

    Το 2008, το British Council έθεσε σε τροχιά υλοποίησης το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που στοχεύει να επηρεάσει καθοριστικά τη συζήτηση για την κλιματική κρίση και φιλοδοξεί να επιταχύνει τη μείωση στις εκπομπές του άνθρακα.

    Στο πλαίσιο αυτού, έχουν ήδη ολοκληρωθεί δύο δράσεις. Η πρώτη απ' αυτές, η "Αστική Άνθιση", έλαβε χώρα στην περιοχή των Εξαρχείων, στην Αθήνα, όπου λαμβάνοντας υπόψη περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, αυτό το project είχε ως στόχο να αποτελέσει το πρώτο βήμα που θα βοηθήσει μια πυκνοκατοικημένη κοινότητα Αθηναίων να κάνει μακροχρόνιες αλλαγές προς την κατεύθυνση της αειφορίας στην περιοχή τους.

    Υλοποιήθηκε, επίσης, το project "Δασικές πυρκαγιές: ένα φλέγον θέμα", όπου- μεταξύ άλλων- οργανώθηκε διαγωνισμός ζωγραφικής, βίντεο και φωτογραφίας στα σχολεία της χώρας με θέμα "Γιατί είναι σημαντικά τα δάση και τι μπορούμε να κάνουμε για την προστασία τους".

    [06] Αύριο η 24ωρη απεργία

    Θα υπολειτουργεί αύριο ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, εξαιτίας της απεργίας που έχουν εξαγγείλει η ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ, που αντιδρούν στις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Στην απεργία συμμετέχουν η ΟΤΟΕ, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, δάσκαλοι και καθηγητές.

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ οι δικηγόροι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους.

    Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, λόγω της συμμετοχής των ναυτεργατών στην απεργία. Θα νεκρώσουν και τα εμπορικά λιμάνια λόγω της συμμετοχής των λιμενεργατών στην κινητοποίηση.

    Κανονικά θα εκτελεστούν οι πτήσεις των αεροσκαφών, καθώς οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στην απεργία. Ενδέχεται όμως να προκύψουν προβλήματα στο δίκτυο του εσωτερικού και κυρίως σε μικρά αεροδρόμια, αν απεργήσουν οι εργαζόμενοι στην Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ΟΣΥΠΑ.

    Χωρίς συγκοινωνίες θα μείνει αύριο, η πρωτεύουσα, καθώς δεν θα κινηθεί κανένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, πλην του Ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, εξαιτίας της συμμετοχής των εργαζομένων στη νέα 24ωρη Πανελλαδική απεργία που έχουν κηρύξει οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    Συγκεκριμένα, χειρόφρενο για όλο το 24ωρο (της Πέμπτης) τραβούν λεωφορεία της ΕΘΕΛ και τρόλεϊ, ενώ δεν πρόκειται να βγουν από τα αμαξοστάσια το Μετρό, ο Προαστιακός και το Τραμ.

    Το μόνο μέσο που κινηθεί τμηματικά θα είναι ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, ο οποίος θα εκτελεί δρομολόγια από τις 10 το πρωί, έως τις 4 το απόγευμα.

    Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ με αποτέλεσμα να μην εκτελεστεί κανένα δρομολόγιο, εκτός εκείνων, των λεγόμενων "Κοινωνικών Αναγκών". Η απεργία της Πέμπτης θα επηρεάσει και τα αυριανά δρομολόγια του Οργανισμού, γι αυτό καλό θα είναι το κοινό να επικοινωνεί με τα κατά τόπους γραφεία του ΟΣΕ.

    Η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 11:00 στο Πεδίον του Αρεως και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή. Ξεχωριστή συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει στις 10:00 στην πλατεία Ομονοίας το ΠΑΜΕ.

    [07] Αντιπαραθέσεις για τον "Καλλικράτη"

    Με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση να υπεραμύνεται της νέας αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης που προωθεί το πρόγραμμα «Καλλικράτης» και με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην «πρόχειρη» και «ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση», - όπως την χαρακτήρισαν - η οποία στερεί από πόρους την Αυτοδιοίκηση, εισήχθη προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο «Καλλικράτης».

    Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε πως η σύνταξη του νομοθετήματος έγινε με αντικειμενικά κριτήρια και τόνισε πως δεν αποδέχεται την λογική περί «πασοκικών και νεοδημοκρατικών δήμων», απαντώντας έτσι ειδικά στην κριτική της ΝΔ (αλλά και του ΛΑΟΣ) πως συνενώσεις δήμων γίνονται με γνώμονα κομματικά κριτήρια. Χαρακτηριστικά ο υπουργός υπογράμμισε πως το νομοθέτημα είναι απόρροια πολύμηνης διαβούλευσης και επίπονης εργασίας χιλιάδων στελεχών της αυτοδιοίκησης και επιστημόνων, τονίζοντας πως ενσωματώνει κατά 95% τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης και της ΚΕΔΚΕ και κατά 90% το χωροταξικό.

    Αναφερόμενος ειδικά σε δύο ενστάσεις - μία για το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας και μία για τη Θεσσαλονίκη - απάντησε στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ότι αν η συνένωση των μικρών δήμων Κορδελιού και Μαινεμένης, έκαστος με τους μεγαλύτερους δήμου Αμπελοκήπων και Ευόσμου, έγινε με κομματικά κριτήρια, τότε η ΝΔ θα πρέπει να εξηγήσει γιατί το ΠΑΣΟΚ προχωρά στη συνένωση τριών ισχυρών δήμων Ευκαρπίας, Πολίχνης και Σταυρούπολης αντί να τους αφήσει μόνους τους.

    "Αν εσάς δεν σας πειράζει η προσέγγιση τέτοιων μείζονων θεμάτων με κομματικά γυαλιά να ξέρετε ότι αυτό για μας αποτελεί μομφή", ανέφερε απευθυνόμενος στην πτέρυγα της ΝΔ.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Π. Ρήγας, χαρακτήρισε ιδιαίτερου πολιτικού βάρους και σημασίας πολιτική αλλαγή το πρόγραμμα Καλλικράτης.

    «Ανατρέπουμε μία αρχή που στην πατρίδα μας έχει γίνει καθεστώς να συζητάμε αενάως και να αποφασίζουμε σπανίως. Το εγχείρημα είναι δύσκολο, αλλάζουν κεκτημένα, νοοτροπίες, θέσφατα, ξεβολεύει, αλλάζει συνήθειες και πρακτικές ετών» είπε και χαρακτήρισε «υποκρισία» το να επιζητούν κάποιοι το γκρέμισμα του Καλλικράτη ενώ «στήριζαν στα λόγια τις αλλαγές, κουβέντιαζαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και σήμερα έρχονται να επικαλεστούν δευτερεύοντα και ανούσια ζητήματα».

    Ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Ζώης είπε «απερίφραστα ναι» στην ανάγκη για διοικητική μεταρρύθμιση καθώς η ΝΔ σε αγαστή συνεργασία με τους ΟΤΑ δρομολόγησε τις εξελίξεις, απέρριψε όμως το κυβερνητικό σχέδιο Καλλικράτης.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αγνόησε τις «κόκκινες γραμμές» που έθεσε η ΚΕΔΚΕ κι ακόμη είπε πως δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για να απορρυθμίσεις μηχανή της οποίας την ανάγκη όλοι αναγνωρίζουμε. Καταλόγισε ακόμη στην κυβέρνηση ότι πήρε το πράσινο φως από ελεγκτές ΔΝΤ.

    Ζήτησε από τον κ. Ραγκούση να αιτιολογήσει από πού θα εξοικονομηθούν τα 1,2 δισ. ευρώ, να αποκαλύψει ποια είναι τα 4.000 νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που καταργούνται και συγχωνεύονται και από ποιους πόρους θα χρηματοδοτηθεί ο Καλλικράτης. Δήλωσε ότι το κόμμα του δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο ούτε επί της αρχής και απευθυνόμενος προς τον υπουργό Εσωτερικών είπε: «Αναλάβετε ακέραια την ευθύνη».

    Καταψηφίζοντας, εκ μέρους του ΚΚΕ το νομοσχέδιο ο Ν. Παπακωνσταντίνου, έκανε λόγο για σχέδιο ξένο με τις προσδοκίες του συνόλου του ελληνικού λαού και ανέφερε ότι είναι «χρυσοποίκιλτα ντυμένο για να παραμένουν αθέατες οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις του και το τσαλάκωμα των λαϊκών κατακτήσεων. Όπως είπε το πρόγραμμα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που συμφωνήθηκε με την ΕΕ και το ΔΝΤ και με το οποίο επιχειρείται η πλέον βάρβαρη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα.

    Από τον ΛΑΟΣ, ο Παύλος Μαρκάκης διατύπωσε την διαφωνία του κόμματός του στο σχέδιο νόμου και είπε πως το Πρόγραμμα θα έπρεπε να τιτλοφορείται «Πασοκράτης» αντί για «Καλλικράτης», υποστηρίζοντας ότι συντάχθηκε με κομματικά κριτήρια και στοχεύει στην επικράτηση του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα. Ζήτησε από τον υπουργό να βγει στην Περιφέρεια να μιλήσει και να διαβουλευτεί, να ακούσει που όλοι διαμαρτύρονται.

    Ο Ν. Τσούκαλης (ΣΥΡΙΖΑ) ανέφερε ότι υπάρχει αντιφατικότητα στο νομοσχέδιο, «πλήρης αντινομία που προσδιορίζει την ποιότητά του», ενώ είναι μη επαρκώς τεκμηριωμένο. Είπε ακόμη ότι η ΟΚΕ με διακριτικό πλην σαφή τρόπο ανατρέπει όλο το νομοσχέδιο στις βασικές του δομές.

    Σε παρέμβασή της η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε ότι οι όποιες αγκυλώσεις υπάρχουν θα πρέπει να επιλυθούν με συναινέσεις και κάλεσε την κυβέρνηση να ακούσει τους βουλευτές και την Περιφέρεια και να μην επιδείξει αλαζονεία.

    Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για μια θεσμική πολυεπίπεδη και σημαντική αλλαγή, που της χρωστάμε «όλοι μία προσεκτική και αληθινή προσέγγιση». Στην αναφορά του κ. Τσούκαλη περί αντισυνταγματικότητας είπε ότι επικεφαλής της επίπονης διαδικασίας ήταν ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ κι ακόμη ότι η ΟΚΕ είναι θετική. Στον εισηγητή της ΝΔ, Χρ. Ζώη απάντησε ότι σημασία έχει ποιος παίρνει αποφάσεις και ποιος αναμετράται με τις δυσκολίες. Υπογράμμισε ότι η εξοικονόμηση πόρων θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη εκτίμηση του γενικού λογιστηρίου του κράτους που αναφέρει ότι τον πρώτο κιόλας χρόνο θα εξοικονομηθεί 1,2 δισ. ευρώ. Για τις δημοτικές επιχειρήσεις ειδικά τόνισε ότι από 6.000 που είναι σήμερα θα μείνουν 2.000, ενώ οι υπερχρεωμένοι δήμοι θα ενταχθούν υποχρεωτικά σε πρόγραμμα εξυγίανσης.

  • Συνεδριάζουν σήμερα η ΕΝΑΕ και η ΚΕΔΚΕ με θέμα το σχέδιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

    Δηλώσεις Γ. Καρατζαφέρη

    Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης με αφορμή το σχέδιο «Καλλικράτης» για την διοικητική μεταρρύθμιση.

    Ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι ο «Καλλικράτης» είναι ένα σχέδιο «κομμένο και ραμμένο στις μικροκομματικές σκοπιμότητες του ΠΑΣΟΚ».

    Ανέφερε ότι αυτό το σχέδιο ήταν μια καλή ιδέα, που ο ΛΑΟΣ είχε από το 2004 στο πρόγραμμά του, «την οποία χάλασε και αλλοίωσε ο πρωθυπουργός, όπως, εξάλλου, έγινε και προηγουμένως με τους ημιυπαίθριους χώρους».

    Ο Γ. Καρατζαφέρης τόνισε επίσης ότι ο πρωθυπουργός ζητά οικουμενική συναίνεση εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, και έχει δίκιο, αλλά «φέρνει νομοθετήματα τα οποία απομακρύνουν. Απομακρύνουν όλους εμάς που πιστεύουμε στη συναίνεση. Όπως έκανε με το νομοσχέδιο για τους μετανάστες, το ίδιο κάνει τώρα και με τον "Καλλικράτη"».

    Τέλος ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι εάν ο κ. Παπανδρέου θέλει πραγματικά στην ουσία οικουμενική συναίνεση δεν πρέπει να φέρνει πράγματα «που ενοχλούν όλους εμάς τους άλλους».

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ προκειμένου να πληροφορηθεί για την πορεία της υγείας του.

    Επίσης σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση,από την πρώτη στιγμή της εισαγωγής του κ. Γ. Καρατζαφέρη στο Ιατρικό Κέντρο, επικοινώνησε μαζί του ο πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος ενώ τον επισκέφθηκε ο υπουργός εργασίας Α. Λοβέρδος.

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ είχαν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Δ.Σιούφας και η πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Μπακογιάννη.

    [08] 'Ελεγχος των κερδοσκόπων

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν επί σχεδίου με στόχο την επιβολή μεγαλύτερου ελέγχου επί των κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds), παρά την αρνητική στάση της Βρετανίας, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

    Το σχέδιο έχει ως στόχο τον έλεγχο των κεφαλαίων που ονομάζονται "εναλλακτικά" και περιλαμβάνουν τα γνωστά κερδοσκοπικά κεφάλαια, αλλά και τα επιχειρηματικά κεφάλαια κινδύνου και τα επενδυτικά κεφάλαια.

    Υπό το φως της χρηματοπιστωτικής κρίσης, για την κλιμάκωση της οποίας κατηγορούνται τα κεφάλαια αυτά, η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε για πρώτη φορά τον έλεγχο της λειτουργίας τους.

    Μια συμφωνία ως προς το θέμα είχε ήδη διαφανεί την περασμένη εβδομάδα στις συνομιλίες μεταξύ διπλωματών.

    Οι χώρες της ΕΕ θα αρχίσουν τώρα διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , για τη διαμόρφωση ενός συμβιβαστικού κειμένου και την τελική του επικύρωση, που αναμένεται πριν από το καλοκαίρι.

    Από την πλευρά της, η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ένα σχετικό κείμενο λιγότερο περιοριστικό από εκείνο στο οποίο κατέληξαν οι χώρες της ΕΕ.

    Το σχέδιο ρύθμιση της λειτουργίας των κερδοσκοπικών κεφαλαίων ανησυχεί τη Βρετανία, η οποία, στην επιδίωξή της να προστατεύσει το Σίτι του Λονδίνου, είχε μέχρι στιγμής εμποδίσει τη συμφωνία.

    «Σημαντικά, δύσκολα αλλά αναγκαία βήματα» για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010 και το 2011, χαρακτήρισε ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν τα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που παρουσίασαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου ECOFIN οι υπουργοί Οικονομικών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

    Ειδικότερα, στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με την Ισπανίδα υπουργό Ελενα Σαλγάδο και τον αρμόδιο για την εσωτερική αγορά επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ ο Ολι Ρεν ανέφερε ότι τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι κυβερνήσεις των δύο μεσογειακών χωρών «κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» και πρόσθεσε ότι συνολικότερη εκτίμηση θα πραγματοποιηθεί στο ECOFIN του Ioυνίου στο Λουξεμβούργο.

    Η λήψη μέτρων, συνέχισε ο κοινοτικός επίτροπος, δεν είναι το ίδιο επείγουσα σε όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, καθώς ορισμένες οικονομίες έχουν μεγαλύτερα περιθώρια δημοσιονομικής προσαρμογής, και πρόσθεσε ότι η συζήτηση ήταν εποικοδομητική.

    Παράλληλα, ο Ολι Ρεν χαρακτήρισε ως «θετικό βήμα» τις αποφάσεις για ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη διαβάθμιση των χωρών αναφορικά με την αναγκαιότητα λήψης μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, είπε ότι αναλυτική σχετική συζήτηση είναι στην ημερήσια διάταξη του ECOFIN που θα πραγματοποιηθεί στις 7-8 Ιουνίου.

    Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε ο Ολι Ρεν, είναι προφανές ότι πιο επείγουσα είναι η ανάγκη λήψης μέτρων στην Ελλάδα την Ισπανία και την Πορτογαλία.

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    Την πορεία της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και τα νομοθετικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για τη μείωση του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος παρουσίασε στους ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στις Βρυξέλλες.

    Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης ότι με τη νομοθέτηση των μέτρων που αφορούν στη μείωση των μισθών και των συντάξεων του δημοσίου, καθώς και με την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, επιτυγχάνεται μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, κατά 41,8%. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει λάβει παραπάνω μέτρα από όσα χρειάζεται για να μειώσει το έλλειμμά της το 2010 και αναφέρθηκε στη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απαρέγκλιτη υλοποίηση του προγράμματος που συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Εξάλλου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έλαβε 14,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι το ποσό αυτό προέρχεται από διμερή δάνεια με δέκα χώρες της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Αυστρία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Κύπρος και Μάλτα), στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

    Όσον αφορά στις υπόλοιπες πέντε χώρες της ευρωζώνης οι οποίες δεν συμμετείχαν στην πρώτη δόση των δανείων, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι αυτό οφείλεται σε εσωτερικά ζητήματα και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν στις συγκεκριμένες χώρες, σημειώνοντας ότι στο μέλλον θα συμμετάσχουν και αυτές στο δανεισμό, όπως άλλωστε έχουν ήδη δεσμευτεί.

    Επιπλέον, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι τον Ιούλιο θα υπάρξει η πρώτη αξιολόγηση προόδου της χώρας, προκειμένου να ξεκινήσει η εκταμίευση της δεύτερης δόσης των δανείων. Ειδικότερα, ανέφερε ότι τον Ιούνιο θα επισκεφθούν την Αθήνα εκπρόσωποι της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και τον Ιούλιο η Ελλάδα θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο ΔΝΤ έκθεση για την εφαρμογή των μέτρων και την πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας. Στη συνέχεια, η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα αξιολογήσουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, συντάσσοντας τις δικές τους εκθέσεις προόδου. Έπειτα τα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin του Ιουλίου θα κρίνουν αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να εκταμιευθεί, περί το φθινόπωρο, η δεύτερη δόση των δανείων, ύψους περίπου 9 δις. ευρώ. Ως το τέλος του χρόνου θα υπάρξει και τρίτη δόση δανείου, ύψους άλλων 9 δις. ευρώ, τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, τον Ιούνιο οι ελληνικές αρχές θα ενημερώσουν τις Βρυξέλλες για την υλοποίηση του σχέδιο δράσης, σχετικά με τη βελτίωση των στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα.

    Εξάλλου, όσον αφορά στη συζήτηση γύρω από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της δημοσιονομικής εποπτείας στην ευρωζώνη, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι στο έκτακτο Συμβούλιο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπει, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τις αναγκαίες αλλαγές στο σύστημα της ευρωζώνης, προκειμένου στο μέλλον να αποφεύγονται κρίσεις γύρω από το ενιαίο νόμισμα.

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, σχετικά με τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, τονίζοντας, ωστόσο, ότι το θέμα τις ανταγωνιστικότητας δεν αφορά μόνο τους μισθούς. Ο υπουργός οικονομικών σημείωσε πως οι αλλαγές που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ανέφερε, ότι το μισθολογικό κόστος στον ελληνικό δημόσιο τομέα, θα είναι συγκρατημένο, λόγω των περικοπών και των αλλαγών που προωθούνται για τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και πως δεν υπάρχει ανάγκη για οποιεσδήποτε περαιτέρω παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά τις μισθολογικές πολιτικές στον ιδιωτικό τομέα.

    Δηλώσεις Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Eurogroup, τόνισε ότι το Συμβούλιο επιβεβαίωσε την ετοιμότητα των χωρών της ευρωζώνης να διαθέσουν το πρώτο μέρος των διμερών συντονισμένων δανείων προς την Ελλάδα. Σημείωσε, ακόμη, ότι ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε λεπτομερώς το Συμβούλιο για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. "Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και απορρίπτουμε όσα έχουν γραφεί στα ΜΜΕ σχετικά με αυτό το ζήτημα. Φυσικά θα παρακολουθούμε πολύ στενά όλες τις εξελίξεις στην Ελλάδα", ανέφερε ο Ζ. Γιουνκέρ.

    Αξιολόγηση από τον οίκο "Fitch"

    Ο επενδυτικός οίκος αξιολόγησης "Fitch (Φιτς)" αποφάσισε, χθες, να διατηρήσει την αρνητική του προοπτική για το ελληνικό κρατικό εξωτερικό χρέος, δηλαδή την αρνητική αξιολόγηση "BBB-", που ίσχυσε πρώτη φορά την 9η Απριλίου.

    Πάντως, ο οίκος αυτός έκρινε με το ανακοινωθέν του ότι "τα 110 δισ.ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα μέσα σε 36 μήνες από τον μηχανισμό στήριξης μειώνει --βραχυπρόθεσμα--τον κίνδυνο για την Ελλάδα να στερηθεί την ρευστότητα και θα μπορέσει να μην την αναζητεί στις αγορές έως το έτος 2012, επιλύοντας πολλά δημοσιονομικά της προβλήματα".

    "Όμως", παρατηρείται επίσης στο ίδιο ανακοινωθέν, "θα εκτοξευτεί το ελληνικό κρατικό χρέος έως και το 150% του ΑΕΠ της Ελλάδας, πριν αρχίσει να σταθεροποιείται από το 2013 και μετά".

    "Θα παρακολουθήσουμε εμείς στενά τις προσπάθειες της ελληνικής οικονομίας και την ικανότητα της κυβέρνησής της, παρά την πίεση της αντιπολίτευσης, να μειώσει επί σειρά ετών τα πολύ μεγάλα ελλείμματά της", υπογραμμίζεται τέλος στο ανακοινωθέν αυτό.

    [09] Στις κάλπες οι φοιτητές

    Με εκδηλώσεις στις σχολές, όλες τις τελευταίες ημέρες, οι φοιτητικές παρατάξεις επιχείρησαν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των φοιτητών για να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες.

    Αν και οι φοιτητικές εκλογές γίνονται φέτος σε ιδιαίτερα φορτισμένο κοινωνικά κλίμα, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι έως τώρα δεν φαίνεται να τονώνεται το ενδιαφέρον της μεγάλης πλειονότητας των φοιτητών για συμμετοχή στις εκλογές. Ωστόσο, πολλοί εκπρόσωποι των παρατάξεων υποστηρίζουν ότι η οικονομική συγκυρία και οι επιλογές των κομμάτων θα βρουν αντίκτυπο στο αποτέλεσμα των εκλογών. Πάντως, οι φοιτητικές παρατάξεις παρουσίασαν τις προτάσεις τους και απευθύνουν κάλεσμα να προσέλθουν οι συνάδελφοι τους στις κάλπες για να συμμετάσχουν μαζικά στη διαδικασία. Βέβαια, αντίπαλος στη συμμετοχή δεν αποκλείεται να είναι και το ότι διεξάγονται παραμονές της εξεταστικής περιόδου του Ιουνίου.

    Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη δημοσιοποιήσει οι παρατάξεις, η ΔΑΠ ΝΔΦΚ κατεβαίνει στις εκλογές με κεντρικό ζήτημα την οικονομική κρίση, που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο και τον φοιτητή. Η ΠΑΣΠ με κεντρικό ζήτημα τη συμμετοχή των φοιτητών ως να πάρουν οι νέοι στα χέρια τους το μέλλον. Εκπρόσωποι του Μετώπου Αγώνα των Σπουδαστών, που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, καλούν τους φοιτητές «να απορρίψουν τον εκφυλισμό για τον οποίο ευθύνονται οι δύο παρατάξεις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ», ενώ οι εκπρόσωποι της Σπουδάζουσας Νεολαίας του Συνασπισμού θίγουν, εκτός των άλλων, και ζητήματα της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των κολεγίων, που -όπως λένε- είναι πρόκληση για τους αποφοίτους των Πανεπιστημίων. Η παράταξη της ΕΑΑΚ (Ενιαία Αριστερή Ανεξάρτητη Κίνηση), θέτει, εκτός απο την οικονομική κρίση, αυτά καθεαυτά τα προβλήματα της εκπαίδευσης και ζητεί απο τους φοιτητές να συρρικνώσουν τις δυνάμεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ.

    Οι κάλπες, πάντως, θα ανοίξουν νωρίς το πρωί και θα κλείσουν με τη δύση του ηλίου. Αν και οι φοιτητές λένε ότι θέλουν να συγκροτήσουν και πάλι την ΕΦΕΕ, ελάχιστοι είναι αισιόδοξοι ότι μπορεί φέτος να προκύψουν κοινώς αποδεκτά αποτελέσματα.

    [10] Την ακριβότερη στην Ευρώπη

    Οριακή υποχώρηση σημείωσε η μέση τιμή της αμόλυβδης την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο η χώρα μας σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ έχει πλέον την υψηλότερη τιμή βενζίνης μεταξύ των "27".

    Σύμφωνα με τις τελευταίες τιμοληψίες του υπουργείου περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε την Παρασκευή στο 1,524 ευρώ το λίτρο, από 1,528 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή μειώθηκε κατά 0,4 λεπτά. Μεγαλύτερες ήταν στο ίδιο διάστημα οι μειώσεις στις τιμές χονδρικής (1 λεπτό το λίτρο) και διϋλιστηρίου (1,3 λεπτά). Ωστόσο η χώρα μας είναι η ακριβότερη στην ΕΕ και ακολουθούν Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία και Γερμανία. Στις υπόλοιπες χώρες - μέλη η μέση τιμή διαμορφώνεται κάτω από 1,4 ευρώ.

    Οι τιμές ανά νομό κλιμακώνονται σήμερα μέχρι 1,72 ευρώ (το ακριβότερο πρατήριο στη Μαγνησία) και ξεκινούν από 1,289 (το φθηνότερο πρατήριο στη Θεσσαλονίκη).

    [11] Αιματηρή επιχείρηση

    Τουλάχιστον πέντε είναι οι νεκροί και 50 είναι τραυματίες μέχρι στιγμής στις επιχειρήσεις του στρατού της Ταϊλάνδης για την διάλυση του αυτοσχέδιου "στρατοπέδου" των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία αλλά και την αστυνομία στην Μπανγκόκ.

    Ανάμεσα στα θύματα είναι ένας από τους δύο ξένους δημοσιογράφους που τραυματίστηκαν νωρίτεραΒ· ο νεκρός είναι Ιταλός υπήκοος.

    "Ένας Ιταλός μεταφέρθηκε νεκρός στο νοσοκομείο", επιβεβαίωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζονγκτζέτ Εατζενπόνγκ, διευθυντής του νοσοκομείου της αστυνομίας, το οποίο βρίσκεται κοντά στη λεγόμενη "κόκκινη ζώνη".

    "Είναι δημοσιογράφος και χτυπήθηκε στο στομάχι", πρόσθεσε.

    Ο δεύτερος δημοσιογράφος, Ολλανδός υπήκοος, νοσηλεύεται. Δεν είναι γνωστό ποια είναι η σοβαρότητα των τραυμάτων τα οποία υπέστη.

    Στο μεταξύ ο κυβερνητικής εκπρόσωπος Πανιτάν Ουαταναγιαγκόρν δήλωσε ότι ορισμένα από τα ηγετικά στελέχη των "κόκκινων πουκαμίσων" εγκατέλειψαν το κέντρο της πρωτεύουσας, μετά την έναρξη της επιχείρησης του στρατού.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο στρατός "ελέγχει" πλέον το Πάρκο Λουμπίνι, που βρίσκεται νότια από το επίκεντρο των διαδηλώσεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 19 May 2010 - 6:30:37 UTC