Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεδιάσκεψη της G7 για την Ελλάδα
  • [02] Ελεγχοι για τις τιμές βασικών αγαθών
  • [03] Θεσσαλονίκη. Χαριστικό παζάρι Video
  • [04] Ανοίγουν από αύριο οριστικά τα Τέμπη

  • [01] Τηλεδιάσκεψη της G7 για την Ελλάδα

    Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας, Τίμοθι Γκάιτνερ θα συζητήσει τις προσπάθειες στήριξης της Ελλάδας με τους ομολόγους του της Ομάδας των 7 πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας στην Ουάσινγκτον.

    Η είδηση αυτή ενίσχυσε το Ευρώ έναντι του δολαρίου και του γεν, αφού είχε προηγηθεί σημαντική υποχώρηση της ισοτιμίες του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι των άλλων νομισμάτων.

    Οι υπουργοί Οικονομίας του G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία) θα έχουν τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με το ΔΝΤ και την ΕΕ για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα.

    Στο Τόκιο, ο υπουργός Οικονομίας της Ιαπωνίας, Ναότο Καν εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επέλθει σταθεροποίηση ως προς τις ισοτιμίες των νομισμάτων, αλλά επανέλαβε ότι οι χώρες του G7 θεωρούν ανεπιθύμητες τις μεγάλες διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων.

    Την Κυριακή συνέρχεται το ΔΝΤ για να αποφασίσει τις ενέργειες που θα γίνουν για την εκταμίευση του ποσού που θα χορηγήσει στην Ελλάδα, που ανέρχεται σε 30 δισεκατομμύρια Ευρώ.

    Στο μεταξύ, οι Γερμανοί βουλευτές ενέκριναν σήμερα με την ψήφο τους βοήθεια ύψους 22,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τρία χρόνια προς την Ελλάδα.

    Ο κεντροδεξιός συνασπισμός της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, με την υποστήριξη του Κόμματος των Πρασίνων, υπερψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο πέρασε με 390 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 139 αποχές. Εντός της ημέρας το νομοσχέδιο πρόκειται να περάσει και από την Μπούντεσρατ, την άνω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου.

    Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στη Βουλή ζήτησε σήμερα από τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της βοήθειας προς την Ελλάδα, τονίζοντας πως διακυβεύεται το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Πρέπει να υπερασπιστούμε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και ταυτόχρονα να υπερασπιστούμε την ευρωπαϊκή ιδέα στο σύνολό της", επισήμανε ο Σόιμπλε.

    Παράλληλα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι γερμανικά τραπεζικά και ασφαλιστικά ιδρύματα έχουν δεσμευτεί να συμβάλουν με 8 δισεκατομμύρια ευρώ στο πακέτο της βοήθειας προς την Ελλάδα.

    Η εθελοντική συνεισφορά έχει τη μορφή υφισταμένων δανείων προς ελληνικές τράπεζες τα οποία τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποσχέθηκαν να διατηρήσουν ως το τέλος του 2012.

    Επιπλέον τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συμφώνησαν να υποστηρίξουν το κοινό δάνειο της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προς την Ελλάδα αγοράζοντας ομόλογα από την κρατική τράπεζα KfW, η οποία προσφέρει το μερίδιο της Γερμανίας στις πιστώσεις προς την Ελλάδα.

    Νομοσχέδιο για τη βοήθεια προς την Ελλάδα, το οποίο επιτρέπει την αποδέσμευση ενός πρώτου μέρους, ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, της συνολικής βοήθειας την οποία θα χορηγήσει η Ιταλία στην Αθήνα, ενέκρινε, σήμερα επίσης, το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο.

    Η Ιταλία έχει δεσμευτεί να χορηγήσει στην Ελλάδα βοήθεια συνολικού ύψους 14,8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα τριών ετών.

    Της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου προηγήθηκε μακρά συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι και του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος θα συμμετάσχει απόψε στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των 16 της ζώνης ευρώ, στις Βρυξέλλες.

    Το νομοσχέδιο, το οποίο δεν αποτέλεσε αντικείμενο πολεμικής στην Ιταλία, θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο σε διάστημα 60 ημερών.

    [02] Ελεγχοι για τις τιμές βασικών αγαθών

    Κατόπιν εντολής της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Τ. Κατσέλη, η Δ/νση Ελέγχων της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς του ΥΠΟΙΑΝ απέστειλε επιστολή με ημερομηνία 3 Μαΐου 2010 προς 40 εταιρείες -μέλη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, πολυεθνικών και ελληνικών, δίνοντας τους προθεσμία 30 ημερών ώστε να υποβάλλουν και να τεκμηριώσουν με στοιχεία τις τιμές μεταβίβασης στις ενδοομιλικές συναλλαγές τους.

    Το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ζήτησε από τις εν λόγω εταιρείες, να υποβάλουν αναλυτικούς φακέλους τεκμηρίωσης των τιμών, στις οποίες διαθέτουν τα προϊόντα τους στις συνδεδεμένες με αυτές επιχειρήσεις στην Ελληνική αγορά, στο πλαίσιο του ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer pricing), καθότι σε αντίθετη περίπτωση προβλέπεται από το νόμο τόσο η επιβολή χρηματικών προστίμων, όσο και ποινικών κυρώσεων.

    Πρόκειται για εταιρείες, οι οποίες πραγματοποιούν υψηλό τζίρο και δραστηριοποιούνται σε κλάδους των τροφίμων, της μαζικής κατανάλωσης, των φαρμακευτικών προϊόντων και του λιανεμπορίου. Οι εταιρείες καλούνται να υποβάλουν το «βασικό φάκελο τεκμηρίωσης» σε περιπτώσεις, όπου η μητρική εταιρεία είναι ελληνική και τον «ελληνικό φάκελο τεκμηρίωσης», όταν η μητρική εταιρεία είναι αλλοδαπή.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα ξεκινά ο έλεγχος συμμόρφωσης των συνδεδεμένων επιχειρήσεων (κατά την έννοια του άρθρου 42ε του ΚΝ 2190/1920) βάσει της αρχής των ίσων αποστάσεων, δηλαδή με την υποχρέωση εφαρμογής στις μεταξύ τους συναλλαγές, όρων ταυτόσημων ή όμοιων με αυτούς που θα εφαρμόζονταν για τις ίδιες ή παρόμοιες συναλλαγές μεταξύ ανεξάρτητων επιχειρήσεων (αρχή των ίσων αποστάσεων).

    Επαφές Κατσέλη για μείωση των τιμών

    Χθες, η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη που ξεκίνησε χθες τις επαφές της με τους εκπροσώπους της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίου, επιδιώκοντας μια συμφωνία πλαίσιο για τη μείωση των τιμών στα είδη ευρείας κατανάλωσης με σκοπό, όπως είπε "ακόμα και ένα ευρώ μείωση τιμών να μπαίνει στην τσέπη του πολίτη ως όφελος".

    Η υπουργός ανέφερε ότι ζήτησε από τους κλάδους χαμηλότερες τιμές στην αγορά και κατά συνέπεια μείωση κόστους παραγωγής και μείωση μεικτού κέρδους ενώ δεσμεύτηκε για άρση των στρεβλώσεων "που πολλές φορές βάζει το ίδιο το κράτος" όπως είπε. Πρόσθεσε ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν στοιχεία για κλάδους όπου εντοπίζονται "υψηλά" μεικτά περιθώρια κέρδους.

    Η κυρία Κατσέλη σε δηλώσεις της περιέγραψε το εθνικό στοίχημα που όπως είπε είναι " να κάνουμε αυτούς που σήμερα μιλάνε για το Ελληνικό πρόβλημα σε τρία χρόνια να μιλάνε για το ελληνικό θαύμα".

    Πρέπει, πρόσθεσε, να αλλάξει η ψυχολογία τόσο των πολιτών όσο και της αγοράς και να φύγει ο πανικός και ο φόβος. "Όλοι καταναλωτές, επιχειρηματίες εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα επωμιζόμαστε μεγάλα βάρη αλλά πρέπει να βάλουμε πλάτη για την έξοδο από την κρίση". Όπως σημείωσε στις συναντήσεις που είχε σήμερα με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ του λιανεμπορίου και των βιομηχανιών τροφίμων και απορρυπαντικών διαπίστωσε την πρόθεση του επιχειρηματικού κόσμου να συμβάλει στον εθνικό στόχο ενώ από τη δική της πλευρά δεσμεύτηκε για σειρά θεσμικών παρεμβάσεων που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

    Συγκεκριμένα μίλησε για την αναβάθμιση του ρόλου της επιτροπής Ανταγωνισμού σημειώνοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα ολοκληρωθεί μέσα στο Μάιο , για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων , για την ενίσχυση του ρόλου του ελεγκτικού μηχανισμού και των παρατηρητήριων τιμών.

    Η κυρία Κατσέλη υπογράμμισε ακόμη ότι η συμφωνία πλαίσιο, οι βασικές αρχές της οποία θα διατυπωθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα μετά από την κατάθεση των σχετικών προτάσεων και των παραγωγικών φορέων, σηματοδοτεί μια πανεθνική προσπάθεια στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς της αγοράς.

    Από την πλευρά του λιανεμπορίου ο κ. Θ. Βάρδας έθεσε θέμα μείωσης των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και υπογράμμισε την ανάγκη παρεμβάσεων στον τομέα της μίσθωσης ακινήτων καθώς όπως τόνισε ζητείται από τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις τιμές τους την ίδια ώρα που τα τιμολόγια του ρεύματος αλλά και τα δημοτικά τέλη αυξάνονται ενώ μια επιχείρηση που θέλει να αλλάξει χώρο λειτουργίας επιβαρύνεται με σημαντικά κόστη χάνοντας την ευελιξία της.

    Ο κ. Βάρδας προέβλεψε ότι η συμφωνία με την τρόικα θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων της τάξης του 20% την ίδια ώρα που οι τιμές των προϊόντων δεν θα μειωθούν περισσότερο από 5% ενώ άφησε αιχμές για την κακή λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά εξαιτίας της δράσης καρτέλ που είναι ήδη στοχοποιημένων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού όπως είπε και ως παράδειγμα αναφέρθηκαν τα τρόφιμα. Στηλίτευε δε το γεγονός, όπως είπε ότι, ακόμα και όταν επιβάλλονται πρόστιμα στις αγορές που λειτουργούν μονοπωλιακά ή ολιγοπωλιακά αυτά τελικά όχι μόνο δεν εισπράττονται ενώ δεν επιτυγχάνεται και ο στόχος του ανοίγματος της αγοράς.

    Σημείωσε δε ότι μειώσεις τιμών θα υπάρξουν στην αγορά μόνο στα τμήματα αυτά που λειτουργεί ο ανταγωνισμός και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πολυκαταστήματα αλλιώς, πρόσθεσε, δεν αποκλείεται σε ορισμένους κάδους να υπάρξουν ακόμη και αυξήσεις αντί για μειώσεις. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι ήδη υπάρχει ακόμα και στις αγορές που λειτουργεί ο ανταγωνισμός αποπληθωρισμός και η μείωση των εισοδημάτων θα μειώσει τη ζήτηση και οι επιχειρήσεις το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να διαφυλάξουν τη συνέχιση της λειτουργίας τους και θέσεις εργασίας προχωρώντας σε μείωση προσωπικού διότι σε διαφορετική περίπτωση τίθεται σε αμφισβήτηση η βιωσιμότητα της επιχείρησης.

    Πάντως από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες σούπερ μάρκετ, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Ν. Βερόπουλος, ανέφεραν ότι η υπουργός ζήτησε μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους και μείωση τιμών, αλλά σχολίασε "αυτό μπορεί να γίνει επιτυχώς εάν υπάρξουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς".

    Ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΒΤ κ. Β. Ζαφείρης είπε ότι η πρωτόγνωρη κρίση οδηγεί τις επιχειρήσεις να γίνουν "ζογκλέρ" προσπαθώντας να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης, να διατηρήσουν την αναταγωνιστικότητά τους απέναντι στον καταναλωτή και να είναι και συνεπής απέναντι στο κράτος και σημείωσε ότι το τελευταίο εξάμηνο είναι ο μόνος κλάδος που έχει μειώσει τιμές και μόνο το τελευταίο δίμηνο ήταν που υπήρξαν και άλλοι που μείωσαν τιμές.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Απορρυπαντικών και Σαπώνων κ. Γ. Βλασόπουλος είπε από την πλευρά του ότι οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται στην εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τις ενδοομιλικές συναλλαγές και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν οι τιμές στην Ελλάδα σε ομοειδή προϊόντα είναι ακριβότερες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου τα πωλούν οι πολυεθνικές είπε ότι όπου και αν εντοπίζονται υψηλότερες τιμές αποτελούν μεμονωμένα φαινόμενα.

    [03] Θεσσαλονίκη. Χαριστικό παζάρι Video

    Στην αρχή ήταν μια παρέα νέων ανθρώπων, που ξεκίνησαν με μια απλή ιδέα. Να βρουν ένα τρόπο να χαρίζουν όσα αντικείμενα και ρούχα δεν χρειάζονται πια. Έφτιαξαν έτσι πριν από δύο χρόνια μια ιστοσελίδα, τη xariseto.gr όπου όποιος ήθελε να χαρίσει κάτι έβαζε αγγελία για να τη δει κάποιος άλλος που το είχε ανάγκη.

    Ένα site που με απώτερο σκοπό έχει την επαναχρησιμοποίηση αλλά και την αμοιβαία βοήθεια, δημιουργώντας έτσι «μια εναλλακτική μορφή οικονομικής ζωής, έναν διαφορετικό τρόπο "κατανάλωσης". Ένα πάρε-δώσε χωρίς χρήματα, έναν χώρο αλληλεγγύης».

    Η δράση τους όμως δε σταμάτησε εκεί. Η εθελοντική ομάδα του "Χάρισέ Το" διοργανώνει επιπλέον "Χαριστικό Παζάρι" στη Θεσσαλονίκη, όπου ο καθένας μπορεί είτε να πάει και να πάρει ό,τι χρειάζεται είτε να αφήσει ό,τι του περισσεύει.

    Το παζάρι λειτουργεί Παρασκευή και Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, στην παραλία στο άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου.

    Οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει μια βόλτα από εκεί όχι μόνο για να χαρίσει αλλά και για να πάρει κάτι που μπορεί να του λείπει εντελώς δωρεάν. Τα αντικείμενα που προσφέρονται βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

    Η ομάδα που λειτουργεί καθαρά με δικούς της πόρους αυτήν τη φορά αποφάσισε να διαφημίσει το παζάρι στα λεωφορεία, κάτι που φαίνεται πως είχε αποτέλεσμα. Σε μια εποχή που οι ανάγκες μεγαλώνουν και η ανθρωπιά ξεθωριάζει, μια απλή κίνηση μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.

    Πολλοί είναι οι Θεσσαλονικείς που έσπευσαν στην παραλία για να χαρίσουν αντικείμενα που δεν χρειάζονται πια. Αντί να τα πετάξουν στα σκουπίδια επέλεξαν να κάνουν μια προσφορά ανθρωπιάς που δεν κοστίζει τίποτα.

    Το XariseTo.Gr προωθεί επίσης την οικολογική και οικονομική συνείδηση, αφού μπορεί να μειωθεί ο όγκος των χρήσιμων αντικειμένων που καταλήγουν στις χωματερές όταν δεν τα χρειαζόμαστε. «Ό,τι δε χρειαζόμαστε δεν είναι σκουπίδι. Μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάποιον συνάνθρωπό μας».

    [04] Ανοίγουν από αύριο οριστικά τα Τέμπη

    Μετά από 6 μήνες ταλαιπωρίας και την απώλεια μία ανθρώπινης ζωής, παραδίδεται και πάλι η κοιλάδα των Τεμπών στην κυκλοφορία, οριστικά αυτή τη φορά, το Σάββατο 8 Μαΐου. Συγκεκριμένα θα δοθούν στην κυκλοφορία την Παρασκευή τα μεσάνυχτα.

    Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η Αυτοκινητόδρομος "Αιγαίο" η οποία παράλληλα ανακοινώνει και την επαναλειτουργία των διοδίων που είχαν παραμείνει κλειστά το ανωτέρω διάστημα.

    Όπως επισημαίνεται, στην σχετική ανακοίνωση, οι εργασίες προστασίας των πρανών από τις βραχοπτώσεις καθώς και οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και συντομότερα του αρχικά προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

    Κατά τη διάρκεια των 14 εβδομάδων που διήρκησαν οι εργασίες, 40 εξειδικευμένοι αλπινιστές απομάκρυναν (ξεσκάρωσαν) πάνω από 2000 τόνους βράχων, εγκατέστησαν 2,8 χλμ. φρακτών, 5.000 τ.μ. διχτύων και πάνω από 500 μεμονωμένα αγκύρια βράχων μήκους 6-8 μέτρων ενώ το ελικόπτερο που επιχειρούσε στην Κοιλάδα για την επιτάχυνση των εργασιών πραγματοποίησε πάνω από 100 ώρες πτήσης.

    Μετά την απόδοση της Κοιλάδας των Τεμπών στην κυκλοφορία θα λειτουργήσουν πλέον όλοι οι σταθμοί διοδίων του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου (τμήμα ΠΑΘΕ Μαλιακός-Κλειδί). Ουσιαστικά θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά οι Σταθμοί Διοδίων σε Γυρτώνη-Μακρυχώρι και επαναλειτουργεί ο Σταθμός στον Πυργετό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 May 2010 - 12:30:26 UTC