Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Υπόθεση όλων η αναγέννηση της χώρας"
  • [02] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] "Υπόθεση όλων η αναγέννηση της χώρας"

    Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Ahmed Aboul Gheit, θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός στις 5.30 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    «Λάβαμε αποφάσεις για να προστατέψουμε τη χώρα από μείζονες κινδύνους», τόνισε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΠΕ και υπογράμμισε ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης μας δίνει «ένα απάνεμο λιμάνι να οικοδομήσουμε ένα γερό και ποντοπόρο σκαρί».

    «Νομίζω πως έχουμε ακούσει το τελευταίο διάστημα αρκετά τρομολαγνικά σενάρια μαζί με τον τρόμο των spreads, ώστε να μην χρειάζεται να σας περιγράψω τι θα συνέβαινε χωρίς το μηχανισμό αυτό», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «βεβαίως, η ενεργοποίηση του μηχανισμού συνεπάγεται αναπόδραστα πρόσθετες προσπάθειες και θυσίες».

    Επιπλέον, τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε ώστε οι θυσίες αυτές να πλήξουν όσο λιγότερο γίνεται τους πλέον αδύναμους και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που βιώνουν την κρίση με τη μεγαλύτερη ανασφάλεια.

    Είπε ακόμη ότι με την κάλυψη των δανειακών αναγκών του κράτους μέσω του μηχανισμού, η κυβέρνηση θα έχει το χρόνο να κάνει τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα για να μην βρεθεί ποτέ ξανά στις συνθήκες αυτές.

    «Εδώ είναι η ευθύνη όλων μας. Πρωτίστως της κυβέρνησης, αλλά και όλων των υγιών δυνάμεων της χώρας», σημείωσε και υπογράμμισε ότι "τις ευθύνες μου τις αναλαμβάνω πάντα, έστω με προσωπικό, πολιτικό κόστος όπως έκανα και τώρα", για να προσθέσει ότι ούτε μόνος του θα τα καταφέρει, ούτε θα τα καταφέρει μόνο με τους 15 υπουργούς της κυβέρνησης.

    «Θα είμαι πάντα μπροστά, θα είμαι πάντα πρώτος στη μάχη, αλλά δεν θα τα καταφέρω, η χώρα δε θα τα καταφέρει, χωρίς εσάς, χωρίς τη δική σας ενεργή συμμετοχή, αν η αναγέννηση της Ελλάδας δε γίνει υπόθεση όλων μας, του καθενός μας», τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει έρθει η ώρα του φιλότιμου και του καθήκοντος, η ώρα της αφύπνισης των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας, του κάθε συνειδητοποιημένου και υπεύθυνου πολίτη, «του δημοσίου υπαλλήλου που παρά την περικοπή του μισθού του θα προσπαθήσει να κάνει όσο γίνεται καλύτερα τη δουλειά του για να βοηθήσει τη χώρα του και το κράτος να γίνουν καλύτερα» και «του επιχειρηματία που θα σκεφτεί πως το μέλλον του δεν περνά μόνο από την ατομική του ευημερία, αλλά και από την ευημερία της κοινωνίας».

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «αναγκαιότητα» το όραμα της ανάπτυξης «για να βγούμε οριστικά από την κρίση και να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα της υπανάπτυξης, της επιτήρησης, της παρακμής».

    Επισήμανε ότι οι λύσεις είναι μπροστά μας και πως αν τις αξιοποιήσουμε, μπορούμε να επανέλθουμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης πιο γρήγορα και να βγούμε πιο γρήγορα από την κρίση.

    Σε αυτό ενέταξε την αξιοποίηση της τεχνολογικής εξέλιξης στην πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες και σημείωσε ότι για την ανάπτυξη, ανανέωση, ανασυγκρότηση της Ελλάδας, τα εργαλεία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αλλά και των κοινωνικών δικτύων αποτελούν ευκαιρία «να κάνουμε bypass στη γραφειοκρατική αντίληψη».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι παρά την οικονομική στενότητα η κυβέρνηση θα επενδύσει στην πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες διότι με τη βοήθειά τους μπορούν να καταπολεμηθούν διαχρονικά προβλήματα όπως η εισφοροδιαφυγή, η σπατάλη, η αδιαφάνεια και η γραφειοκρατία.

    Επισήμανε, ωστόσο, ότι πέρα και πάνω από τη σχέση του κλάδου των επιχειρήσεων της πληροφορικής με το Κράτος, «μπορεί και πρέπει από μόνος του ο καθένας να αποτελέσει κοιτίδα ανάπτυξης και πηγή εισοδήματος για τη χώρα».

    «Άλλωστε, δεν είναι αυτονόητο ότι θα υπάρχει για πάντα ένα ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτεί συνεχώς νέα έργα», ανέφερε.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μερικούς από τους μεγάλους στόχους της κυβέρνησης, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που ήδη υλοποιείται, τη διάδοση της ευρυζωνικότητας και την εξασφάλιση της πρόσβασης όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων της χώρας στην ψηφιακή ανάπτυξη.

    Ακόμη, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε σχέδια που έχουν ξεκινήσει να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται και στα «οποία ο κλάδος των επιχειρήσεων της πληροφορικής καλείται να παίξει ρόλο κλειδί».

    Ένα από αυτά είναι η ενιαία αρχή πληρωμής, η οποία όπως είπε ο πρωθυπουργός θα βοηθήσει να καταγραφούν πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

    Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ημέρα απογραφής για τους δημόσιους υπαλλήλους και πως όσοι δεν είναι στη βάση δεδομένων και αποδειχτεί ότι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, «δεν θα πληρωθούν».

    Άλλα σχέδια για τα οποία μίλησε ο κ. Παπανδρέου είναι η κάρτα πολίτη, το ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης καυσίμων, η παραγωγική λειτουργία πληροφοριακών συστημάτων νοσοκομείων και η οn - line παρακολούθηση προϋπολογισμού - του κράτους - του δημοσίου.

    Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αποτελεσματικότητα και πλήρη διαφάνεια των διαδικασιών διενέργειας των δημοσίων συμβάσεων.

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    «Πήραμε δύσκολες αποφάσεις αλλά αναγκαίες για την πατρίδα. Ευτυχώς η ΕΕ ανταποκρίθηκε και μας δίνει μια ανάσα κι ένα χρονικό διάστημα ηρεμίας για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος, ενώ παράλληλα η κυβέρνησή μας θα προστατέψει τις κοινωνικά αδύναμες ομάδες με ένα δίχτυ ασφαλείας, αλλά και θα δώσει έμφαση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Από τη μεριά του ο κ. Παπούλιας είπε ότι ο λαός θα ανταποκριθεί, υπογραμμίζοντας όμως ότι πρέπει να πεισθεί πως θα υπάρξει δικαιοσύνη, θα παταχθεί η φοροδιαφυγή, και κάλεσε να παταχθούν όλοι αυτοί που πλούτισαν σε βάρος του ελληνικού λαού.

    Ανταπαντώντας ο κ. Παπανδρέου, του είπε ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι μια κοινωνία ευνομίας καθώς η ανομία είναι το διαλυτικό μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

    Στη συνέχεια του διαλόγου τους ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η όλη κατάσταση είναι και ευκαιρία μιας νέας αρχής και πρόσθεσε ότι με την ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων πρέπει να κάνουμε τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και την οικονομία που έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια και τώρα είναι η ευκαιρία.

    Από τη μεριά του ο κ. Παπούλιας είπε ότι υπάρχουν δυνατότητες για μια άλλη Ελλάδα, δικαιοσύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης για τους φτωχότερους πολίτες που πλήττονται.

    Ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση, αφού ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για τις δύσκολες, αλλά αναγκαίες για την πατρίδα αποφάσεις» δήλωσε:

    «Είναι ευκαιρία από την άλλη να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα και να κάνουμε μια νέα αρχή για μια Ελλάδα πιο δίκαιη με διαφάνεια, πιο ανθρώπινη, με ανάπτυξη και ανταγωνιστική, μια Ελλάδα για την οποία όλοι μας θα μπορούμε να είμαστε περήφανοι, είπε ο πρωθυπουργός καταλήγοντας ότι είναι στο χέρι όλων μας να κάνουμε αυτή την κρίση, ευκαιρία».

    Ναυαγεί η σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

    Ο πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον κ. Παπούλια, ζήτησε από τον Πρόεδρο «μετά τη συνάντησή τους, να συγκαλέσει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με την κατάληξη των συζητήσεων για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

    Ωστόσο ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι δεν έχει νόημα η σύσκεψη.

    Όπως έγινε γνωστό, σήμερα το πρωί ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, επικοινώνησε με τον διευθυντή του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μπίτσιο.

    Ο Κ. Αρβανιτόπουλος εξήγησε ότι ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, πριν ανακοινωθεί το πακέτο των μέτρων για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά ο πρωθυπουργός αρνήθηκε.

    Στη δε συνέχεια, ανέφερε ο κ.Αρβανιτόπουλος δύο απο τους πολιτικούς αρχηγούς η κα Αλέκα Παπαρήγα και ο κ. Αλέξης Τσίπρας, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.

    Κατόπιν τούτου η σύγκληση του Συμβουλίου των αρχηγών δεν έχει νόημα, κατέληξε ο κ.Αρβανιτόπουλος.

    Από την πλευρά της, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχει σε αυτή τη συνάντηση, αν πραγματοποιηθεί, σημειώνοντας πως εάν η σύσκεψη γινόταν πριν πριν την ανακοίνωση των μέτρων, αν και «δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει δεκτή καμία πρότασή μας» το ΚΚΕ θα συμμετείχε καθώς «μέσα στο σύστημα που ζούμε είμαστε υποχρεωμένοι, ιδιαίτερα απέναντι στον ελληνικό λαό να τον εκπροσωπούμε παντού».

    «Σήμερα όμως αρνούμαστε να γίνουμε κορνίζα και κάδρο στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος ενδιαφέρεται να γίνει μία τέτοια σύσκεψη, ίσως όχι για λαϊκή κατανάλωση, αλλά κυρίως για να δώσει ένα μήνυμα στους συμμάχους του και εκβιαστές ταυτόχρονα, ότι παρά τις διαφωνίες στην Ελλάδα γίνεται διάλογος και ότι όλοι είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε πλάτη στα μέτρα» δήλωσε η κα Παπαρήγα και σημείωσε: «Εμείς δεν πρόκειται να συνηγορήσουμε σε έναν ευτελισμό μιας μορφής διαβούλευσης, η οποία μέχρι τώρα βεβαίως δεν έχει δώσει τίποτα, αλλά που εν πάση περιπτώσει αν κρατιόνταν και τα τυπικά προσχήματα θα μπορούσαμε να πάμε».

    Την έντονη δυσαρέσκεια του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση του πρωθυπουργού "να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών κατόπιν εορτής", εξέφρασε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο επικεφαλής του συνδυασμού Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο.

    «Είναι επικίνδυνη η προσπάθεια να χειριστεί η κυβέρνηση το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και συνολικά την πολιτική ηγεσία για επικοινωνιακούς σκοπούς. Η πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να αποτελέσει το ντεκόρ για μια συναίνεση, με την οποία δεν συμφωνεί η ίδια η ελληνική κοινωνία, η οποία θεωρεί τα μέτρα άδικα και καταστροφικά και ζητά δικαιοσύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

    «Δεν μπορώ να αντιληφθώ πως είναι δυνατόν να προσκαλεί ο ανώτατος άρχων τους πολιτικούς αρχηγούς και να εφευρίσκονται προφάσεις για άρνηση της προσκλήσεως» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και σημείωσε πώς είναι απαραίτητη η παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές απόψεις. «Εγώ απευθύνω μια πρόσκληση, έστω και την υστάτη στιγμή να αντιληφθούν ότι αυτά είναι επικίνδυνα παιχνίδια με τη Δημοκρατία» τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Ωστόσο, το μεσημέρι ανακοινώθηκε ότι «μετά τη διαπιστωθείσα άρνηση των πολιτικών αρχηγών να μετάσχουν στο Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο».

    [02] Η ατζέντα της ημέρας

    Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου (10:00:00 )

    Πρόγραμμα Κ.Παπούλια:

    - Στις 13:00:00 θα δεχθεί τον Γ. Καρατζαφέρη

    -Στις 14:00:00 θα δεχθεί την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία

    Συλαλλητήριο ΑΔΕΔΥ (12:00:00)

    Παρουσίαση του Φεστιβάλ "Βόλος-Μεσογειακή πόλη 2010"

    (12:00:00 ξενοδοχείο "Μουσείο")

    Συνεδρίαση του Διοικητικού Συνεδρίου της ΕΝΑΕ (13:00:00 )

    Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Ahmed Aboul Gheit (17:30:00 )

    Συνάντηση ΑΝΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα με ΥΠΕΞ Αιγύπτου (18:00:00 )

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών από την ίδρυσή της, απονέμει τιμητικές διακρίσεις σε εκδότες και βιβλιοπώλες - Ομιλίες από: Κ. Γεωργουσόπουλο, Δ. Παντερμαλή, Γ. Αρσένη, Απ. Κακλαμάνη (18:30:00 Μουσείο Ακρόπολης)

    Θεσσαλονίκη

    ΑΠΘ- Συνέντευξη Τύπου πρυτανικού σχήματος "Το Αριστοτέλειο για την Παιδεία και την Κοινωνία" (12:00:00 )

    Συνέντευξη Τύπου Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (Ο.Β.Σ.Θ.) και Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης (Ο.Ε.Ε.Θ), στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Πλ.Μοριχόβου 1 - Λαδάδικα, 5ος όροφος), προκειμένου να παρουσιαστούν οι θέσεις των εκπροσώπων των εμπόρων - επαγγελματιών και βιοτεχνών της περιοχής για τα κυβερνητικά μέτρα λόγω κρίσης (12:00:00)


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 May 2010 - 4:30:17 UTC