Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Παπούλιας: "Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι"
  • [02] Απεργία πείνας του δήμαρχου Ελληνικού
  • [03] Από σήμερα οι νέες τιμές στα φάρμακα
  • [04] Ερευνες για την επίθεση στη Νέα Υόρκη
  • [05] Ο Ομπάμα επέρριψε την ευθύνη στην BP
  • [06] Εξαγγέλουν απεργίες

  • [01] Κ.Παπούλιας: "Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι"

    «Πήραμε δύσκολες αποφάσεις αλλά αναγκαίες για την πατρίδα. Ευτυχώς η ΕΕ ανταποκρίθηκε και μας δίνει μια ανάσα κι ένα χρονικό διάστημα ηρεμίας για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος, ενώ παράλληλα η κυβέρνησή μας θα προστατέψει τις κοινωνικά αδύναμες ομάδες με ένα δίχτυ ασφαλείας, αλλά και θα δώσει έμφαση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Από τη μεριά του ο κ. Παπούλιας είπε ότι ο λαός θα ανταποκριθεί, υπογραμμίζοντας όμως ότι πρέπει να πεισθεί πως θα υπάρξει δικαιοσύνη, θα παταχθεί η φοροδιαφυγή, και κάλεσε να παταχθούν όλοι αυτοί που πλούτισαν σε βάρος του ελληνικού λαού.

    Ανταπαντώντας ο κ. Παπανδρέου, του είπε ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι μια κοινωνία ευνομίας καθώς η ανομία είναι το διαλυτικό μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

    Στη συνέχεια του διαλόγου τους ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η όλη κατάσταση είναι και ευκαιρία μιας νέας αρχής και πρόσθεσε ότι με την ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων πρέπει να κάνουμε τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και την οικονομία που έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια και τώρα είναι η ευκαιρία.

    Από τη μεριά του ο κ. Παπούλιας είπε ότι υπάρχουν δυνατότητες για μια άλλη Ελλάδα, δικαιοσύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης για τους φτωχότερους πολίτες που πλήττονται.

    Ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση, αφού ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για τις δύσκολες, αλλά αναγκαίες για την πατρίδα αποφάσεις» δήλωσε:

    «Είναι ευκαιρία από την άλλη να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα και να κάνουμε μια νέα αρχή για μια Ελλάδα πιο δίκαιη με διαφάνεια, πιο ανθρώπινη, με ανάπτυξη και ανταγωνιστική, μια Ελλάδα για την οποία όλοι μας θα μπορούμε να είμαστε περήφανοι, είπε ο πρωθυπουργός καταλήγοντας ότι είναι στο χέρι όλων μας να κάνουμε αυτή την κρίση, ευκαιρία».

    Ο κ. Παπανδρέου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον κ. Παπούλια, ζήτησε από τον Πρόεδρο «μετά τη συνάντησή τους, να συγκαλέσει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με την κατάληξη των συζητήσεων για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

    Σήμερα η κα Παπαρήγα ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχει σε αυτή την συνάντηση, ανα πραγματοποιηθεί, ενώ χθες το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, ανέφερε: «Δεν έχει νόημα η συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων, από τι στιγμή που θα γίνει έχοντας ανακοινωθεί τα μέτρα της κυβέρνησης. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρόκειται για σύσκεψη που αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων στο εσωτερικό και για να εκληφθεί ως συναίνεση στο εξωτερικό».

    Στις 12.30 μ.μ, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Hamad Bin Jassim Bin Jabr Al - Thani. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις και στη συνέχεια γεύμα εργασίας.

    Το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

    Κόκκινη γραμμή η σωτηρία της χώρας

    Έχουμε να φέρουμε σε πέρας έναν μεγάλο άθλο,τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες θα τα καταφέρουμε.

    Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, από τις δυσκολίες ο ελληνισμός βγήκε πάντα πιο δυνατός και νικητής και εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στις δυνάμεις του ελληνισμού, προσθέτοντας ότι αν εργαστούμε όλοι μαζί θα πετύχουμε.

    Ο πρωθυπουργός περιγράφοντας με δραματικούς τόνους την κατάσταση της οικονομίας και της χώρας, τόνισε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δεν υπόσχονται εύκολα και ανώδυνα πράγματα. Τόνισε επίσης ότι οι κατευθύνσεις του κυβερνητικού έργου θα είναι τρεις: Πρώτον, θα γίνει το κάθε τι για να προστατευτούν οι πιο αδύναμοι της κοινωνίας. Δεύτερον, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να εμπεδωθεί η αίσθηση του δικαίου που έχει χαθεί. Αισθανόμαστε, είπε ο πρωθυπουργός, την οργή του πολίτη, ο οποίος καλείται να πληρώσει τις αμαρτίες άλλων. Τρίτον, η σημερινή κρίση να γίνει πραγματικά μια ευκαιρία να αλλάξουμε.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη δυσκολία των διαπραγματεύσεων με την "Τρόικα" και τόνισε ότι η κατάληξη τους ήταν να μην θιγούν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Τα μέτρα που λαμβάνονται, πάντως, όπως ανέφερε, θα θίξουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα, του τομέα που είναι ο μεγάλος ασθενής και εκεί πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες.

    Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, για να είναι μικρότερες οι επιπτώσεις στους πιο αδύναμους και ζήτησε από το πολιτικό σύστημα να δώσει πρώτο το παράδειγμα της προσπάθειας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Και από το Κοινοβούλιο να είναι το πρώτο σε αυτή την προσπάθεια. Τόνισε ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να πει στους βουλευτές να παραιτηθούν από τα δώρα τους. Επίσης, ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει στη διαδικασία σύνταξης του νέου εκλογικού νόμου, ώστε να μπει το πολιτικό σύστημα σε νέες και υγιείς βάσεις.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο πακέτο των μέτρων, τόνισε ότι πολλά απ' αυτά θα τα ελάμβανε ούτως ή άλλως η κυβέρνηση, αλλά και πολλά απ' αυτά έχουν έκτακτο χαρακτήρα, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν η κυβέρνηση είχε ελευθερία επιλογών, την οποία της στέρησε το υψηλό έλλειμμα και το μεγάλο χρέος και επίσης αν είχε στη διάθεσή της χρόνο και ομαλές συνθήκες αντί για κρίση.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι με τις θυσίες που καλούνται να κάνουν οι Έλληνες, η χώρα θα βρει την ανάσα και τον χρόνο για να προχωρήσει στις ιστορικές αλλαγές, που θα αλλάξουν τον τόπο. Θα δημιουργηθεί, τόνισε, ένας νέος πατριωτισμός και μια νέα εθνική ελληνική συνείδηση, μήνυμα, το οποίο, όπως είπε, στέλνουμε παντού.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι το πακέτο στήριξης είναι χωρίς προηγούμενο, αλλά και χωρίς προηγούμενο είναι η προσπάθεια που καλούνται να καταβάλουν οι Έλληνες πολίτες.

    Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι η λήψη αυτών των μέτρων μπορεί να επιφέρει πολιτικό κόστος για τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ και για μία ακόμη φορά τόνισε ότι το πολιτικό κόστος δεν τον ενδιαφέρει και ότι προτάσσει το συμφέρον της πατρίδας έναντι του πολιτικού κόστους. Δεν με ενδιαφέρουν οι θητείες, είπε χαρακτηριστικά, αλλά με ενδιαφέρει να κάνω το σωστό. Και υποσχέθηκε ότι στο τέλος της θητείας του η Ελλάδα δεν θα είναι χρεοκοπημένη, αλλά αναγεννημένη.

    Οι θυσίες που καλούνται οι Έλληνες πολίτες να κάνουν, ανέφερε, είναι μεγάλες, αλλά η εναλλακτική λύση σ' αυτές τις αποφάσεις θα ήταν η καταστροφή και ακόμη μεγαλύτερος πόνος. Είμαστε αποφασισμένοι, πρόσθεσε, να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, είμαστε εδώ για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις και αυτό κάνουμε.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στον μηχανισμό στήριξης, χαρακτηρίζοντας ιστορική την απόφαση της 25ης Μαρτίου, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, τονίζοντας ότι χωρίς αυτόν τα προβλήματα θα ήταν ανυπέρβλητα. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι η δημιουργία του μηχανισμού δεν συνέβαλε, όπως είχε εκτιμηθεί, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να δανείζεται, με λογικά επιτόκια. Και απέδωσε εν πολλοίς το γεγονός αυτό στις αμφισημίες που υπήρξαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι οποίες, όπως τόνισε, έδωσαν το σήμα ότι στην Ευρώπη υπάρχει έλλειψη αποφασιστικότητας.

    Η ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε ο πρωθυπουργός, είχε επισημάνει εγκαίρως ότι μια μικρή φωτιά θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε μία μεγάλη εστία πυρκαγιάς, αλλά από ορισμένους αυτό δεν έγινε πιστευτό ή κατανοητό. Και η Ελλάδα έγινε στόχος και πειραματόζωο, αδύναμος κρίκος και εύκολη λεία. Και τώρα, όπως ανέφερε, η φωτιά απειλεί να εξαπλωθεί, κάνοντας μεγαλύτερη ζημιά στη χώρα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γι' αυτό και το κόστος που θα χρειαστεί να καταβάλλουμε για τη χρηματοδότηση των αναγκών θα είναι μεγαλύτερο.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έβαλε ως ύψιστο καθήκον το συμφέρον της χώρας, θεωρώντας την αποφυγή της χρεοκοπίας ως την εθνική κόκκινη γραμμή. Ο αγώνας που ξεκινήσαμε από την αρχή ήταν σκληρός και αδυσώπητος, τόνισε, ενώ δεν θέλησε να ασχοληθεί με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ, παρά μόνο για να επισημάνει τις μεγάλες δυσκολίες που προέκυψαν από το υψηλό έλλειμμα και το πολύ μεγάλο χρέος. Οι προσπάθειες, τόνισε, ήταν από την αρχή δύσκολες και τα πρώτα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ήταν σκληρά και επώδυνα, αλλά αναγκαία. Και απέδωσε σε αυτό το γεγονός ότι σήμερα "είμαστε σε θέση να καταβάλλουμε μισθούς και συντάξεις" . Ανέφερε επίσης ότι από τα μέτρα αυτά ήδη άρχισαν να έρχονται τα πρώτα θετικά μηνύματα.

    Από τα πρώτα μελήματα της κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ήταν η ανάκτηση της αξιοπιστίας στους πολίτες, καθώς, όπως τόνισε, ακόμα και τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία ήταν από την αρχή ειλικρινής, και είπε την αλήθεια, την βλέπουν με δυσπιστία. Η δεύτερη προσπάθεια, όπως ανέφερε, ήταν να ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της διεθνώς και κυρίως στην Ευρώπη. Χωρίς αξιοπιστία, όπως τόνισε, δεν θα βρίσκαμε κατανόηση και πολύ περισσότερο υποστήριξη. Θα ήμασταν μόνοι απέναντι στις αγορές και στους κερδοσκόπους και η μόνη πιθανή βοήθεια που θα μπορούσαμε να έχουμε θα ήταν 10 έως 20 δισ. και αυτά από το ΔΝΤ, όταν το κράτος έχει ανάγκες της τάξεως των 60 δισ. το χρόνο.

    Τηλεφωνική συνομιλία Παπανδρέου-Ομπάμα

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε στον έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου την ικανοποίησή του για το "φιλόδοξο" πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζονται στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, Ομπάμα και Παπανδρέου σε τηλεφωνική τους επικοινωνία συμφώνησαν για τη σημασία που έχει η άμεση εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

    Επίσης ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ικανοποιημένος για την "σημαντική στήριξη" προς την Ελλάδα στην οποία συμφώνησαν το ΔΝΤ και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

    [02] Απεργία πείνας του δήμαρχου Ελληνικού

    Απεργία πείνας πραγματοποιεί από την περασμένη Πέμπτη ο δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης, ζητώντας να παραμείνει ο δήμος αυτόνομος και να μην προχωρήσει η συνένωσή του με τον Δήμο Αργυρούπολης, όπως προβλέπεται από το σχέδιο «Καλλικράτης» για τη νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας.

    «Είναι σοβαρό το πρόβλημα και πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά. Γι΄ αυτό διάλεξα αυτόν τον τρόπο αντίδρασης» αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Κορτζίδης και σημειώνει ότι δεν είχαν αποτέλεσμα οι δύο επιστολές που εστάλησαν στον υπουργό Εσωτερικών για συνάντηση μαζί του.

    «Ο δήμος έχει τις υποδομές και τις προϋποθέσεις να σταθεί αυτόνομος» σημειώνει ο δήμαρχος και ζητά να μην περικοπούν οι πόροι προς τους ΟΤΑ και να παραμείνουν σε αυτούς ορισμένες αρμοδιότητες όπως για παράδειγμα η διαχείριση της παραλίας του Ελληνικού.

    [03] Από σήμερα οι νέες τιμές στα φάρμακα

    Από σήμερα ισχύει το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομίας, με μειώσεις τιμών έως 27 % οι οποίες θα περάσουν σταδιακά στην κατανάλωση.

    Το Δελτίο περιλαμβάνει νέες μειωμένες τιμές για 12.150 φάρμακα, φαρμακευτικά προϊόντα, με βάση την κλίμακα των μειώσεων που προβλέπει η Αγορανομική Διάταξη που υπεγράφη προχθές. Σύμφωνα με αυτή, οι μειώσεις διαμορφώνονται σε 3 % για φάρμακα με χονδρικές τιμές από 1,01 έως 5β¬, 20 % από 5,01β¬ έως 20β¬, 23 % από 20,01β¬ έως 50β¬, 25 % από 50,01β¬ έως 100 και 27 % από 100,01β¬ και άνω. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης η μεσοσταθμική μείωση στις τιμές των φαρμάκων είναι 21,5 % και οδηγεί σε εξοικονόμηση πόρων περίπου 1,9 δισ. ευρώ το χρόνο για τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας "Η μεταβατική ρύθμιση αυτή έγινε για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών δυσχερειών της χώρας, λόγω του ύψους του δημοσίου ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, γεγονός που δημιουργεί κινδύνους για τη βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων, σε βάρος τόσο των ασφαλισμένων τους και γενικά της δημόσιας υγείας όσο και των συμφερόντων των ιδίων των φαρμακευτικών εταιρειών που είναι προμηθευτές των Ασφαλιστικών Ταμείων καθώς και της Εθνικής Οικονομίας και θα ισχύσει μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανατιμολόγησης των φαρμάκων".

    Το δελτίο τιμών περιλαμβάνει και 44 διαγραφές φαρμακευτικών προϊόντων σύμφωνα με τις αντίστοιχες αποφάσεις του Ε.Ο.Φ. καθώς και 147 μεταβολές που αφορούν αλλαγή ονομασίας ή και υπευθύνου κυκλοφορίας και κωδικών Ε.Ο.Φ.

    Οι νέες τιμές θα ισχύσουν για τις φαρμακαποθήκες το πολύ σε 14 ημέρες ενώ στα φαρμακεία σε διάστημα έως 20 ημερών.

    [04] Ερευνες για την επίθεση στη Νέα Υόρκη

    Σε εξονυχιστική έρευνα για τη συλλογή στοιχείων για τους πιθανούς δράστες της αποτυχημένης βομβιστικής επίθεσης στην πολυσύχναστη πλατεία Τάιμς της Νέας Υόρκης έχουν αποδυθεί οι επιθεωρητές της αστυνομίας, τα στελέχη της οποίας εμφανίζονται αισιόδοξα ότι τελικά θα τους εντοπίσουν.

    Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Ρέημοντ Κέλι είπε ότι ένας λευκός 40άρης εντοπίστηκε σε μία καταγραφή κάμερας και τον είδαν να βγάζει ένα μαύρο πουκάμισο, σε ένα σημείο περίπου μισό τετράγωνο μακριά από το σημείο όπου βρέθηκε το αυτοκίνητο με τη μηχανή αναμμένη και τα αλάρμ να αναβοσβήνουν.

    Οι υπεύθυνοι της αποτυχημένης επίθεσης το βράδυ του Σαββάτο στη Νέα Υόρκη θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επισημαίνοντας πως ο αμερικανικός λαός πρέπει να προστατευθεί, όπως επίσης πρέπει να βρεθεί ποιος κρύβεται πίσω από αυτό το σχέδιο και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα συνεχάρη τις δυνάμεις επιβολής της τάξης της Νέα Υόρκης που επενέβησαν άμεσα. "Θέλω να ευχαριστήσω την αστυνομία και την πυροσβεστική της Νέας Υόρκης και το FBI που αντιμετώπισαν ταχύτατα μια τόσο επικίνδυνη κατάσταση", τόνισε.

    "Και θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον πολίτη που εντόπισε κάτι ύποπτο και ειδοποίησε τις αρχές", πρόσθεσε αναφερόμενος σε έναν μικροπωλητή, βετεράνο του Βιετνάμ, που είδε καπνό να βγαίνει από το αυτοκίνητο και κάλεσε αμέσως την αστυνομία.

    Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές αν το αυτοκίνητο είχε εκραγεί θα είχε προκαλέσει το θάνατο πολλών ανθρώπων στην Τάιμς Σκουέρ.

    Η αστυνομία της Νέας Υόρκης διατήρησε αυξημένο το επίπεδο ασφαλείας και χθες Κυριακή στο κέντρο του Μανχάταν, όπου εντοπίστηκε ένα Nissan Pathfinder από το οποίο έβγαιναν καπνοί και σπίθες.

    "Αν (τα εκρηκτικά) είχαν πυροδοτηθεί σύμφωνα με την άποψή μου θα είχαν προκαλέσει απώλειες", τόνισε ο Ρέιμοντ Κέλι, επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης. "Οι ειδικοί μου λένε πως το αυτοκίνητο θα είχε κοπεί στη μέση. Με τόσους πεζούς, είμαστε τυχεροί που δεν εξερράγη", πρόσθεσε.

    Το όχημα SUV ήταν σταθμευμένο με αναμμένη τη μηχανή και τα φώτα στη γωνία της 45ης Οδού και Μπρόντγουέι.

    "Πιθανόν να σώθηκαν πολλές ζωές (από την έγκαιρη επέμβαση των αστυνομικών), δήλωσε ο ειδικός πράκτορας του FBI Τζορτζ Βενιζέλος, ο οποίος είναι επικεφαλής των ερευνών. "Όπου και αν βρίσκεστε στη χώρα, αν δείτε κάτι ύποπτο να το αναφέρετε αμέσως", πρόσθεσε.

    [05] Ο Ομπάμα επέρριψε την ευθύνη στην BP

    Η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού είναι ίσως μια άνευ προηγουμένου καταστροφή για την οποία θα πληρώσει η πετρελαϊκή εταιρία BP, δήλωσε από τη Λουιζιάνα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

    "Πιστεύω πως οι Αμερικανοί καταλαβαίνουν ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια ίσως άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή", επισήμανε ο Ομπάμα από την Βένις, μια από τις παραθαλάσσιες κοινότητες που απειλούνται από την πετρελαιοκηλίδα, η οποία προκλήθηκε όταν εξερράγη εξέδρα άντλησης πετρελαίου στις 20 Απριλίου.

    "Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε τη ζημιά που προκλήθηκε. Από την πρώτη ημέρα είχαμε προετοιμαστεί για το χειρότερο και ελπίζαμε για το καλύτερο", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Ομπάμα.

    Ο αμερικανός πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη στην βρετανική BP, που εκμεταλλεύεται την πλωτή εξέδρα Deepwater Horizon, περίπου 70 χιλιόμετρα από τις ακτές. Κάθε ημέρα από την πετρελαιοπηγή διαρρέουν περισσότερα από 800.000 λίτρα πετρελαίου.

    "Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Η BP είναι υπεύθυνη για την διαρροή. Η BP θα πληρώσει", τόνισε ο Ομπάμα μιλώντας στους δημοσιογράφους. "Αλλά ως πρόεδρος των ΗΠΑ θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπίσω αυτήν την κρίση", υποσχέθηκε.

    Οι αμερικανικές αρχές απαγόρευσαν την αλιεία σε μεγάλα τμήματα του Κόλπου του Μεξικού που απειλείται με οικολογική καταστροφή από την τεράστια πετρελαιοκηλίδα που σχηματίστηκε μετά την έκρηξη και βύθιση εξέδρας άντλησης πετρελαίου, ανοικτά των ακτών της Πολιτείας αυτής.

    Η απαγόρευση από την Εθνική Ωκεανογραφική και Ατμοσφαιρική Υπηρεσία των ΗΠΑ που πλήττει τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς, θα διαρκέσει 10 ημέρες.

    Η πληγείσα περιοχή εκτείνεται από το Δέλτα του Μισισιπή ως την παραλία Πενσακόλα στη Φλόριντα.

    Στο μεταξύ, ένα τεράστιο καπάκι που κατασκευάστηκε από τους μηχανικούς της ΒΡ θα μπορεί να τοποθετηθεί "σε έξι έως οκτώ ημέρες" στον πυθμένα του Κόλπου του Μεξικού, ώστε να σφραγίσει την έξοδο της πετρελαιοπηγής συγκρατώντας το πετρέλαιο που διαρρέει μετά την καταστροφή μιας εξέδρας άντλησης πετρελαίου, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ America Inc. Λαμάρ ΜακΚέι.

    Η εκτίμηση αυτή είναι πολύ πιο αισιόδοξη σε σχέση με την προθεσμία των δύο έως τεσσάρων εβδομάδων που έδινε ο βρετανικός πετρελαϊκός όμιλος έως τις τελευταίες ημέρες.

    Η εγκατάσταση αυτού του γιγάντιου θόλου, βάρους 70 τόνων, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βήμα για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας.

    "Ο θόλος κατασκευάστηκε. Είναι στην τελική φάση της μηχανικής για να μεταφερθεί και να τοποθετηθεί ίσως σε έξι έως οκτώ ημέρες", δήλωσε ο ΜακΚέι στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

    To καπάκι αυτό που θα συγκρατεί το πετρέλαιο, το οποίο κατόπιν θα αντληθεί, θεωρείται από τη British Petroleum ως η καλύτερη βραχυπρόθεσμη λύση για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας, αν τα υποβρύχια ρομπότ που έχουν αναπτυχθεί για να κλείσουν τη βαλβίδα ασφαλείας της πετρελαιοπηγής δεν επιτύχουν το έργο τους.

    Η εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon, 80 χλμ. ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνας (νότιες ΗΠΑ), βυθίστηκε ύστερα από έκρηξη και έπιασε φωτιά ενώ ολοκλήρωνε τη διάνοιξη μιας υποθαλάσσιας πετρελαιοπηγής για λογαριασμό της BP. Η έκρηξη στοίχισε τη ζωή 11 εργαζομένων. Από την πετρελαιοπηγή διαρρέουν στον Κόλπο του Μεξικού σχεδόν 800.000 λίτρα αργού πετρελαίου την ημέρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τις 22 Απριλίου που η πλατφόρμα βυθίστηκε.

    [06] Εξαγγέλουν απεργίες

    Απεργιακές κινητοποιήσεις προαναγγέλουν τα συνδικάτα, μετά την ανακοίνωση των νέων κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε έκτακτη συνεδρίασή της χθες «και αφού έλαβε υπ' όψη της τη δυναμική που διαμορφώνεται στις Ομοσπονδίες και τους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους Εργαζομένων στο Δημόσιο» αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργίας την Τρίτη και την Τετάρτη, 4 και 5 Μαΐου.

    Πανελλαδική απεργία έχει εξαγγείλει για την Τετάρτη 5 Μαίου η ΓΣΕΕ, με κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως στις 11 το πρωί.

    Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Καραϊσκάκη, και στη συνέχεια πραγματοποίησαν με τα απορριματοφόρα των δήμων πορεία μέχρι τη Βουλή.

    Η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συνεδριάσει το απόγευμα προκειμένουν να αποφασίσει τη συνέχιση της απεργίας, στο πλαίσιο και της 48ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ.

    Οι Ομοσπονδίες δασκάλων (ΔΟΕ) και καθηγητών (ΟΛΜΕ) έχουν ήδη κηρύξει 48ωρη απεργία για τις 4 και 5 Μαΐου και προσανατολίζονται σε απεργία κατά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.

    Σήμερα θα συνεδριάσει η ΠΝΟ για να αποφασίσει κινητοποιήσεις τόσο για τα νέα μέτρα, όσο και για το θέμα της άρσης του καμποτάζ.

    Την παραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την ίδια μέρα (5 Μαΐου) αποφάσισε και το ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνει σε όλη τη χώρα. Η κεντρική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιηθεί στην Ομόνοια στις 11 το πρωί.

    Κλειστά και τα εμπορικά

    Η ΓΣΕΒΕΕ μαζί με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) συμμετέχουν στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και οι επιχειρήσεις θα είναι κλειστές από το πρωί ως το μεσημέρι (9:00π.μ. -15:00 μ.μ.).

    Στο μεταξύ, η ΕΣΕΕ εξετάζει τη δυνατότητα να επιβληθεί «πάγωμα» ή και μείωση των τιμών, εφόσον εξασφαλιστούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, όπως μείωση ενοικίων, δημοτικών τελών, λογαριασμών ΔΕΚΟ, ρυθμίσεις οφειλών και ενεργοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, το ένα τέταρτο της τελικής τιμής είναι, πλέον, ο ΦΠΑ.

    ΕΣΕΕ υποστηρίζει ότι η πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ στο -4% είναι υπερβολικά αισιόδοξη (προβλέπει δηλαδή, μεγαλύτερη ύφεση για εφέτος), εκτιμώντας ότι μέτρα που δεν διασφαλίζουν ταυτόχρονα την αναπτυξιακή προοπτική είναι καταδικασμένα να αποτύχουν. "Ο Δημόσιος τομέας καλείται να κάνει θυσίες, αλλά φαίνεται ότι ο ιδιωτικός είναι αυτός που θα πληρώσει τον λογαριασμό", προσθέτει, εκφράζοντας παράλληλα "φόβο, θλίψη, οργή και αναστάτωση".

    Προτείνει, εξάλλου, Εθνική Κοινωνική Συμφωνία μεταξύ των Κοινωνικών Εταίρων, με στόχο την επεξεργασία προτάσεων, ρυθμίσεων και πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 May 2010 - 10:30:34 UTC