Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυτοκίνητο-βόμβα στην Times Square
  • [02] Γεννήθηκε ως κοινωνικός χορός, εξελίχθηκε και σε θεραπευτικό μέσο
  • [03] Πρωτομαγιά στον κόσμο
  • [04] "Παλλαϊκό μέτωπο"
  • [05] "Χέρι-χέρι με το λαό"
  • [06] "Ο λαός δεν χρωστά"
  • [07] Για τη δεύτερη θέση

  • [01] Αυτοκίνητο-βόμβα στην Times Square

    Η αστυνομία στη Νέα Υόρκη εκκένωσε το βράδι του Σαββάτου τμήματα της πλατείας των Τάιμς μετά την ανακάλυψη ενός αυτοκινήτου που περιείχε εκρηκτικά στην πολυσύχναστη συνοικία του Μανχάταν.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επαίνεσε την αστυνομία της πόλης για τον "άμεσο χειρισμό" του συμβάντος.

    Αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι το περιστατικό δεν συνιστά "τρομοκρατική απειλή", και η αστυνομία της Νέας Υόρκης φέρεται να πρότεινε στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να μην συνεχίσουν τη συμμετοχή τους στην έρευνα. Ο εκπρόσωπος του FBI Ρίτσαρντ Κόλκο είπε νωρίτερα ότι ειδική αντιτρομοκρατική ομάδα "αντέδρασε" στο συμβάν από κοινού με την αστυνομία.

    Σύμφωνα με πυροτεχνουργό τον οποίο επικαλέστηκε η εφημερίδα The New York Times, ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν αυτοσχέδιος και χρησιμοποιούσε τρεις κυλίνδρους με προπάνιο, δύο δοχεία με βενζίνη και κάποια "σκόνη", αλλά η λειτουργία του μηχανισμού πυροδότησης "απέτυχε".

    Ο Κέβιν Μπάρι, πρώην επιτηρητής του τμήματος εξουδετέρωσης βομβών της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, εκτίμησε ότι εάν λειτουργούσε, ο μηχανισμός "θα προκαλούσε μάλλον έναν εμπρησμό", παρά μια ισχυρή έκρηξη", σύμφωνα με την εφημερίδα.

    Τα εκρηκτικά ανακαλύφθηκαν περίπου στις 18:30 το Σάββατο από έφιππο αστυνομικό που είχε ένα κουτί από το οποίο έβγαινε καπνός στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου Nissan Pathfinder, σύμφωνα με αξιωματούχους.

    Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Πολ Μπράουν επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι υπήρχαν εκρηκτικά στο όχημα, προσθέτοντας ότι δεν είναι γνωστό το κίνητρο του ανθρώπου ο οποίος φέρεται να το εγκατέλειψε στο σημείο και να έφυγε "τρέχοντας".

    Το 2009, οι αρχές των ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι απέτρεψαν απόπειρα επίθεσης στο σύστημα συγκοινωνιών της Νέας Υόρκης.

    [02] Γεννήθηκε ως κοινωνικός χορός, εξελίχθηκε και σε θεραπευτικό μέσο

    Το τανγκό μπορεί να γεννήθηκε ως κοινωνικός χορός, αλλά με το πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκε και σε θεραπευτικό μέσο. Αποτελέσματα ερευνών έδειξαν ότι το κράτημα του χεριού και το τρυφερό χάδι που αισθάνεται κάποιος, όταν χορεύει τανγκό, ανεβάζει τα επίπεδα της οξιτοκίνης, η οποία συμβάλλει στην ελάττωση της πίεσης του αίματος και τη διαστολή των αρτηριών. Έτσι, δημιουργείται μία θετική διάθεση, που βοηθά στην καταπολέμηση της ανησυχίας και του άγχους.

    «Το τανγκό είναι ένας χορός που συνδυάζει το όφελος της σωματικής άσκησης (γυμναστικής), την αίσθηση της αρμονίας με τη μουσική και τις κινήσεις του σώματος. Επίσης, είναι μία δραστηριότητα που φέρνει κοντά δύο ανθρώπους, με μία βαθιά αίσθηση μοιράσματος, αμοιβαιότητας και φροντίδας. Αυτό εξηγεί, γιατί το τανγκό έχει θεωρηθεί ως μία θεραπευτική δραστηριότητα και εξελίχτηκε σε «τανγκο-θεραπεία».

    Η «τανγκο-θεραπεία» έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την αντιμετώπισης της αθηροσκλήρωσης, άλλα και σε παθήσεις, όπως η νόσος Alzheimer, η νόσος του Πάρκινσον, καθώς επίσης σε ψυχικές διαταραχές, όπως φοβίες, κατάθλιψη, άγχος, μέχρι και με ψυχωτικούς ασθενείς κλπ, με κύρια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση την ψυχανάλυση», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αργεντίνα ψυχολόγος, Ρομίνα Τουμίνι, η οποία έχει εκπαιδευτεί στην τανγκο-θεραπεία από τον καθηγητή ψυχιατρικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Ροζάριο της Αργεντινής, Φεδερίκο Τροσέρο, ο οποίος είναι επίσης τανγκο-θεραπευτής και δάσκαλος του τανγκό.

    Ο καθηγητής Τροσέρο και συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο "Tango terapia" υποστηρίζει ότι, λόγω των χαρακτηριστικών του, το τανγκό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία συμπληρωματική των θεραπειών που εφαρμόζονται για διάφορες ψυχολογικές διαταραχές, όπως η κοινωνική φοβία, η κατάθλιψη ακόμη και η σχιζοφρένεια, ενώ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν τα ζευγάρια στις σχέσεις τους.

    Το τανγκό είναι ένας χορός που μπορούν να τον απολαύσουν άνθρωποι κάθε ηλικίας και είναι μια καλή άσκηση, δεδομένου ότι συνεπάγεται τα γνωστά οφέλη του περπατήματος, έναν υψηλό βαθμό συντονισμού, την ισορροπία και τον συγχρονισμό ανάμεσα στο ζεύγος, αλλά και τον συγχρονισμό του ζεύγους με τη μουσική. Γι' αυτόν το λόγο, έχει χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση και βελτίωση της ισορροπίας στα ηλικιωμένα άτομα. Επίσης, έχει εφαρμοστεί ως επιτυχής μορφή θεραπείας στους ασθενείς με Alzheimer, καθώς η προσπάθειά τους να θυμηθούν μια περίπλοκη αλληλουχία βημάτων τούς υποβάλλει σε μια διανοητική άσκηση. Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτική μέθοδος σε ασθενείς με Πάρκινσον, όπου αποδείχτηκε αποτελεσματικότερο από τις κανονικές ασκήσεις που εφαρμόστηκαν από φυσικοθεραπευτές.

    Τανγκό για ασθενείς με Πάρκινσον

    Ήδη, στη Θεσσαλονίκη, εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβριο του 2009, σε μία ομάδα 60 ατόμων, μία θεραπευτική προσέγγιση, που συνδυάζει τη φυσικοθεραπεία με το αργεντίνικο τανγκό και με τη μέθοδο Feldenkrais, η οποία βασίζεται στην υπόθεση ότι, τα ανθρώπινα όντα έχουν τη δυνατότητα να μετασχηματισθούν και ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την κατάστασή τους, έχουν τη δυνατότητα να μάθουν.

    «Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αυτών των ασθενών, από τον Σεπτέμβριο που ξεκίνησε το πρόγραμμα μέχρι σήμερα, είναι εντυπωσιακά όσον αφορά στην εξοικείωσή τους με τα προβλήματα της νόσου. Τα τανγκό τούς βοηθά να απελευθερωθούν, να αποκτήσουν αυτογνωσία και εξοικειωθούν με το πρόβλημά τους», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής εφαρμογών του τμήματος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙΘ, Στέλιος Ρόσπογλου, υπό την ευθύνη του οποίου εφαρμόζεται το εν λόγω πρόγραμμα.

    Πρόγραμμα αυτογνωσίας Ιnner Tango

    Τον Σεπτέμβριο του 2009, ξεκίνησε και στην Αθήνα ένα πρόγραμμα αυτογνωσίας, που βασίζεται στη μέθοδο του Inner Tango, η οποία αποτελεί μια προσωπική προσέγγιση της Ρομίνας Τουμίνι στο θεραπευτικό τανγκό.

    «Το Inner Tango είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα και ταυτόχρονα μια θεραπευτική τεχνική, που καλλιεργεί την αυτογνωσία και την προσωπική ανάπτυξη. Συνδυάζει στοιχεία από το τανγκό, το bodywork, την προσωποκεντρική και focusing βιωματική ψυχοθεραπεία. Υπό αυτή την έννοια, αποτελεί μία καινοτόμα και ευρύτερη προσέγγιση της «τανγκο-θεραπείας».

    Το Inner Tango δρα θεραπευτικά, εμβαθύνοντας στην κατανόηση του σώματος, αναπτύσσοντας μια πιο ισορροπημένη αίσθηση του εαυτού μας και ενώνοντάς μας με τις εσωτερικές μας πηγές δύναμης και θετικής αυτοεκτίμησης. Το Inner Τango, ως βιωματική τεχνική, έχει τρεις λειτουργικές ενότητες: Το διερευνητικό κομμάτι, όπου οι συμμετέχοντες, μόνοι τους και σε ζευγάρια, εκτελούν ασκήσεις με βήματα του τανγκό (που δεν είναι ανάγκη να τα γνωρίζει εκ τον προτέρων ο συμμετέχοντας), το κομμάτι όπου εξετάζονται οι βιωμένες αισθήσεις που προκάλεσαν οι ασκήσεις και το κομμάτι του μοιράσματος, όπου οι συμμετέχοντες ανταλλάζουν τις εμπειρίες τους και ομάδα αλληλεπιδρά με προσωποκεντρικό τρόπο, με τη βοήθεια του συντονιστή, με σκοπό την εμβάθυνση των θεμάτων που αναδύονται και γενικά την προσωπική ανάπτυξη», εξηγεί η Ρομίνα Τουμίνι, η οποία εκτός από ψυχολόγος/ τανγκο-θεραπεύτρια είναι και μια από τις πιο γνωστές δασκάλες του τανγκό στην Ελλάδα.

    [03] Πρωτομαγιά στον κόσμο

    Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την ημέρα της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, όπου οι αρχές επέτρεψαν τον εορτασμό της 1ης Μαΐου για πρώτη φορά μετά από την "αιματοβαμμένη πρωτομαγιά" του 1977 που σημαδεύτηκε από το θάνατο 34 ανθρώπων.

    Οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις στην πλατεία Ταξίμ είχαν απαγορευθεί από την 1η Μαΐου 1977, όταν άγνωστοι είχαν ανοίξει πυρ κατά του πλήθους, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 34 άτομα.

    Στη Γαλλία, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Τα συνδικάτα είχαν διοργανώσει περίπου 280 διαδηλώσεις, ενώ οι φετινές κινητοποιήσεις είχαν εστιάσει στις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος.

    Στην Πορτογαλία, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τα συνδικάτα, πραγματοποίησαν πορεία στη Λισαβόνα με την ευκαιρία της εργατικής πρωτομαγιάς διεκδικώντας καλύτερους μισθούς και καταγγέλλοντας τα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε η σοσιαλιστική κυβέρνηση για το περιορισμό του μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

    Όπως κάθε χρόνο, οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες (CGTP που πρόσκειται στο κομμουνιστικό κόμμα και UGT που πρόσκειται στους σοσιαλιστές) οργάνωσαν τη δική τους διαδήλωση αλλά φώναζαν τα ίδια συνθήματα καταδικάζοντας "το πάγωμα των μισθών και τις ιδιωτικοποιήσεις" στα οποία προχωρεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες.

    "Είναι σαφές για εμάς ότι μια τυφλή οικονομική πολιτική, μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή", δήλωσε ο Μανουέλ Καρβάλιο ντα Σίλβα, ο γενικός γραμματέας της CGTP που κινητοποίησε 90.000 ανθρώπους.

    Στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της πορείας ακροδεξιών οργανώσεων και κατάφεραν να καθυστερήσουν επί αρκετές ώρες την πραγματοποίησή της.

    Σχεδόν 10.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τους διοργανωτές, πήραν μέρος στην αντιδιαδήλωση στο Βερολίνο, εμποδίζοντας με οδοφράγματα και καθιστική διαμαρτυρία την πορεία των νεοναζί, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Μεταξύ των διαδηλωτών σε οδόφραγμα έξω από σιδηροδρομικό σταθμό ήταν ο σοσιαλδημοκράτης αντιπρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Τίρσε, τον οποίο απομάκρυνε από το σημείο αυτό μαζί με άλλους διαδηλωτές η αστυνομία.

    Οι νεοναζί, στόχος των οποίων ήταν να μην αφήσουν το δρόμο την Πρωτομαγιά στις παραδοσιακές πορείες της αριστεράς, κατάφεραν να ξεκινήσουν την πορεία τους το απόγευμα. Αναγκάστηκαν να σταματούν αρκετές φορές λόγων των οδοφραγμάτων, ενώ ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους για την πορεία τους είχε πλέον λήξει.

    Σχεδόν 250 νεοναζί επιχείρησαν να συγκεντρωθούν σε εμπορική λεωφόρο άλλης συνοικίας αλλά οι περισσότεροι συνελήφθηκαν από την αστυνομία γιατί δεν είχαν λάβει άδεια για τη συγκέντρωση αυτή.

    Και σε άλλες πόλεις υπήρξαν κινητοποιήσεις ώστε να εμποδίσουν την πορεία νεοναζί, όπως στο Ροστόκ της ανατολικής Γερμανίας, όπου 600 άνθρωποι προσπάθησαν να εμποδίσουν την πορεία 500 μελών του Εθνικού Γερμανικού Κόμματος (NPD). Στο Ερφουρτ, 400 άνθρωποι καθυστέρησαν αρκετές ώρες τη διαδήλωση του NPD στην οποία μετείχε ο ηγέτης του κόμματος Ούντο Βόιτ.

    Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στις ΗΠΑ κατά του νόμου για τη μετανάστευση που υιοθετήθηκε πρόσφατα από την Πολιτεία της Αριζόνας, ο οποίος έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη.

    Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε 70 πόλεις, ενώ οι οργανώσεις των ισπανόφωνων κινητοποιούν τον πληθυσμό προκειμένου να αντιταχθεί στον αμφιλεγόμενο νόμο και να ζητήσει μια μεγάλη μεταρρύθμιση για τη μετανάστευση σε εθνικό επίπεδο.

    Στο κέντρο του Λος Αντζελες τουλάχιστον 100.000 διαδηλωτές αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

    Ο νόμος της Αριζόνας ποινικοποιεί το μετανάστη που δεν φέρει χαρτιά και ζητεί από την αστυνομία να καθορίσει αν οι πολίτες βρίσκονται στη χώρα με νόμιμο τρόπο.

    Ο νόμος είναι από τους σκληρότερους στις ΗΠΑ. Απαιτεί από τους νόμιμους μετανάστες να έχουν μαζί τους συνεχώς έγγραφα που να αποδεικνύουν την ταυτότητά τους και ότι διαθέτουν άδεια παραμονής και εργασίας, και υποχρεώνει αστυνομικούς να ελέγχουν την ταυτότητα υπόπτων ως λαθρομεταναστών ακόμα και εάν δεν είναι ύποπτοι για τη διάπραξη κάποιου αδικήματος.

    Οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν το νόμο. Πολλές λατινοαμερικανικές χώρες που έχουν τα προξενεία τους στο Λος Αντζελες διαβεβαίωσαν τους υπηκόους τους που ζουν στην Αριζόνα ότι θα τους στηρίξουν και τους ζήτησαν να διαδηλώσουν σήμερα στο πλαίσιο του "σεβασμού των αμερικανικών νόμων".

    Στην Ελβετία, οι αρχές προχώρησαν σε αρκετές συλλήψεις σήμερα κατά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και διαδηλωτών στο περιθώριο της πορείας για την εργατική πρωτομαγιά στη Ζυρίχη, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της δημοτικής αστυνομίας.

    Τα επεισόδια άρχισαν γύρω στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδος) και συνεχίστηκαν το απόγευμα ανάμεσα σε αρκετές ομάδες νεολαίων και σε αστυνομικούς.

    Οι διαδηλωτές πετούσαν μπουκάλια και κροτίδες και οι δυνάμεις της τάξης απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων, σφαιρών από καουτσούκ και αντλιών νερού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

    Στην πορεία για την Πρωτομαγιά που διοργανώθηκε ύστερα από έκκληση συνδικάτων και κομμάτων της αριστεράς, μετείχαν 7.000 άνθρωποι που πραγματοποίησαν τη διαμαρτυρία τους ειρηνικά στο κέντρο της Ζυρίχης.

    Στις εκδηλώσεις για την πρωτομαγιά σημειώνονται επεισόδια στην οικονομική πρωτεύουσα της Ελβετίας. Πέρυσι 83 άνθρωποι είχαν συλληφθεί και τρείς είχαν τραυματιστεί στη διάρκεια συγκρούσεων.

    Την παραδοσιακή παρέλαση των Κουβανών για τον εορτασμό της 1ης Μαΐου παρακολούθησε σήμερα ο ηγέτης της Κούβας Ραούλ Κάστρο στην πλατεία Επανάστασης.

    Εκατοντάδες χιλιάδες κουβανοί παρέλασαν υπό το άγρυπνο βλέμμα του 78χρονου Ραούλ Κάστρο, ο οποίος φορούσε το παραδοσιακό κουβανέζικο πουκάμισο και ένα σομπρέρο, ενώ από τα μεγάφωνα στους δρόμους ακούγονταν συνθήματα όπως "Κάτω οι μισθοφόροι, ζήτω η Επανάσταση!", "Κάτω ο Ιμπεριαλισμός!".

    Την ίδια ώρα, στην Λωρίδα της Γάζας εκατοντάδες άνεργοι εργάτες διαδήλωσαν κατά του αποκλεισμού που έχει επιβάλλει το Ισραήλ στην περιοχή. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι εργάτες συγκεντρώθηκαν κοντά στα σύνορα στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, κυμάτιζαν παλαιστινιακές σημαίες και ζητούσαν από το Ισραήλ την άρση του αποκλεισμού.

    Περίπου 3.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε δύο διαφορετικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ για την ημέρα της Πρωτομαγιάς, ζητώντας από τους εργοδότες τους το ελάχιστο ποσό αμοιβής των 4,25 δολαρίων ΗΠΑ την ώρα.

    Στο Νεπάλ, δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές των ανταρτών της μαοϊκής εξέγερσης διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Κατμαντού, στη διάρκεια συλλαλητηρίου που συνοδεύτηκε από την έκκληση για γενική απεργία επ' αόριστον από σήμερα Κυριακή. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης.

    Στην Ταϊβάν τουλάχιστον 10.000 εργαζόμενοι διαδήλωσαν ενάντια στην μείωση των μισθών και των συντάξεων στη χώρα.

    Οι διοργανωτές της κινητοποίησης σημείωσαν πως αντιτίθενται στην αυξανόμενη χρήση εταιριών εύρεσης εργασίας οι οποίες στέλνουν ωρομίσθιους να καλύπτουν θέσεις χωρίς καθόλου ή με τις ελάχιστες παροχές.

    [04] "Παλλαϊκό μέτωπο"

    «Δεν έχει νόημα η συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων, από τι στιγμή που θα γίνει έχοντας ανακοινωθεί τα μέτρα της κυβέρνησης. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρόκειται για σύσκεψη που αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων στο εσωτερικό και για να εκληφθεί ως συναίνεση στο εξωτερικό» αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για την επικείμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

    "Οσα δισεκατομμύρια και να δώσουν στο ελληνικό κράτος, αυτό για το λαό δεν σημαίνει τίποτα. Γιατί το κεφάλαιο θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται ακόμη πιο σκληρά τους εργαζόμενους και το σάπιο πολιτικό σύστημα να τσαλαπατά κυριολεκτικά και να εκφοβίζει τους εργαζόμενους, να θέλει εργαζόμενους χωρίς αξιοπρέπεια", τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ΠΑΜΕ, για την εργατική πρωτομαγιά.

    Η κα Παπαρήγα επεσήμανε ότι "ήρθε η ώρα πραγματικά. Πραγματικά τώρα. Είμαστε στο και πέντε. Δεν πρέπει να αργήσουμε άλλο για να υπάρξει ένα μεγάλο λαϊκό, εργατικό, αγροτικό μέτωπο, που θα βάλει ως στόχο τη μεγάλη, τη ριζική ανατροπή. Μόνο στο δρόμο ενός τέτοιου αγώνα υπάρχει η δυνατότητα να βελτιωθεί κάτι υπέρ των εργαζομένων".

    Εξ άλλου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Γ. Πέρρος τόνισε ότι η εργατική τάξη της χώρας, ιδιαίτερα η νεολαία στην οποία είναι αφιερωμένη η φετινή πρωτομαγιά, πρέπει να οργανώσει την πάλη ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στα μέτρα και να αμφισβητήσει την πολιτική των μονοπωλίων.

    Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα ήταν δυναμική και μαζική και στο προσκλητήριο του Μετώπου ανταποκρίθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, αλλά και νεολαίοι.

    Με κεντρικά συνθήματα "ταξική ενότητα, αντεπίθεση" και "συμμαχία εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων",οι διαδηλωτές ζήτησαν να παρθούν πίσω τα οικονομικά μέτρα και να ικανοποιηθούν οι πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

    Στην κεντρική του ομιλία ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ τόνισε πως "στο στόχαστρο βρίσκονται όλοι, οι παππούδες μας, οι γονείς μας, η νέα γενιά. Μας ζητάνε να παραιτηθούμε απο κάθε δικαίωμα που έχει απομείνει στην εργατική τάξη. Η φετινή Πρωτομαγιά πρέπει να μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μας, ως αφετηρία νέων και μεγάλων αναμετρήσεων με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Κατακτήσεις που κερδήθηκαν με θυσίες και αίμα δεν παραδίδονται. Στο όνομα των νεκρών της τάξης μας και αυτό της νέας γενιάς το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη να ηγηθεί στον αγώνα για την ανατροπή της βάρβαρης επίθεσης που εξαπολύεται σε βάρος όλων των λαών της Ευρώπης, στη γειτονιά μας".

    Ο ομιλητής απήυθυνε κάλεσμα για παλλαϊκό ξεσηκωμό, τονίζοντας "καμία θυσία για την πλουτοκρατία - την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία -ούτε βήμα πίσω".

    Έκανε δε λόγο για "μαύρο μέτωπο" των αστικών κομμάτων, της ΓΣΕΕ και των αστικών ΜΜΕ,που, όπως είπε, χαρακτηρίζουν την κρίση εθνική υπόθεση στην οποία πρέπει να συμβάλουμε όλοι για καλύτερες μέρες και προέτρεψε τους διαδηλωτές "να κλείσουν τα αυτιά τους σε αυτές τις σειρήνες του σάπιου συστήματος και να μην προδώσουν την ταξική τους καταγωγή".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι επιλέχθηκε ως την καταλληλότερη απο την οικονομική ολιγαρχία για να τσακίσει τις εργατικές κατακτήσεις και συμπλήρωσε λέγοντας πως το ΠΑΜΕ έθεσε τη δική του κόκκινη γραμμή, λέγοντας ή εμείς ή αυτοί. "Καπιταλιστική ανάπτυξη και ευημερία για το λαό δεν συμβαδίζουν", είπε.

    [05] "Χέρι-χέρι με το λαό"

    Η Πρωτομαγιά «σηματοδοτεί το δικαίωμα της εργασίας για όλους και όχι για ένα μόνο μέρος του λαού» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής και τόνισε πως «λαός και ΛΑΟΣ θα βρεθούν χέρι-χέρι στη νέα σελίδα στην οποία αναγκαστικά οδηγούμαστε για την πατρίδα».

    «Από σήμερα πρέπει να προσπαθήσουμε πιο εντατικά όλοι μας, εργάτες, αγρότες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, βιοτέχνες, συνταξιούχοι, άνεργοι, επιχειρηματίες και πολιτικοί προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα» πρόσθεσε ο κ. Αϊβαλιώτης σημειώνοντας πως από τα μέτρα πλήττονται κυρίως οι μη προνομιούχοι, τους οποίους «θα πρέπει να προστατέψουμε από λάθη, εξαλλότητες και προσκλητήρια αναταραχών».

    Επίσκεψη Καρατζαφέρη στην Κύπρο

    Την εκτίμηση ότι το κυπριακό μπαίνει σε ένα νέο κομβικό σημείο διατύπωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά την 45λεπτή συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    «Χρειάζεται να επιστρατεύσουμε τις καλύτερες ιδέες μας. Απέναντι μας είναι ένας νέος διαπραγματευτής ( Ντερβίς Έρογλου), ο οποίος κινείται σε εντελώς διαφορετικές ράγιες», δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορούμε το κάθε μειονέκτημα να το κάνουμε πλεονέκτημα.

    Απαντώντας σε ερώτηση, αν με τον πρόεδρο Χριστόφια συζήτησε και το πρόβλημα της οικονομίας στην Ελλάδα, ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε: «Το θέμα της οικονομίας θα μπορούμε να το συζητούμε με ηγέτες φιλικών χωρών, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, που θα γίνει στην Αθήνα».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, είχε επαφές με όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας.

    [06] "Ο λαός δεν χρωστά"

    «Ο ελληνικός λαός δεν χρωστάει σε κανέναν. Την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που καταλήστευσαν τόσα χρόνια το δημόσιο πλούτο, τα ασφαλιστικά ταμεία, το βιος του ελληνικού λαού. Τις κόκκινες γραμμές, αφού δεν είναι σε θέση να τις βάλει η κυβέρνηση, να τις βάλει ο λαός, οι εργαζόμενοι, οι νέοι με ενωτικούς και μαζικούς αγώνες», τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που παραβρέθηκε στην απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ, για την εργατική Πρωτομαγιά.

    Επίσκεψη στο ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ Νοσοκομείο

    «Η χώρα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα εξ αιτίας άστοχων, εγκληματικών χειρισμών των τελευταίων κυβερνήσεων, της τελευταίας δεκαετίας θα έλεγα, αλλά και εξαιρετικά άστοχων χειρισμών διαχείρισης της κρίσης τους τελευταίους μήνες» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας χθες στους εργαζόμενους στο ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ Νοσοκομείο.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως αν και για πολλά χρόνια υπήρχε ανάπτυξη στην Ελλάδα, δεν έγιναν καλύτερα ούτε τα νοσοκομεία, ούτε τα σχολειά, ούτε οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, ούτε τα το εισόδημα των εργαζομένων καθώς «κάποιοι κέρδισαν πάρα πολλά χρήματα με τις φοροαπαλλαγές, με τα δημόσια έργα, με τις μίζες και μετέτρεψαν αυτή την οικονομική ανάπτυξη σε κέρδη τα οποία αυτή τη στιγμή "ξεκουράζονται" σε τραπεζικές θυρίδες έξω από τη χώρα».

    «Μας ζητάνε οικονομία, περικοπές, δημοσιονομικό έλεγχο», αυτοί που δημιούργησαν τα ελλείμματα και τα δυσβάσταχτα χρέη όταν «απαίτησαν να δώσουμε δισεκατομμύρια για να καλύψουμε τις ζημιές του χρηματοπιστωτικού τομέα, των τραπεζών», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι διακυβεύεται «η κοινωνική συνοχή, ο 13ος μισθός -ο 14ος πάει-, το αν θα υπάρχουν εργασιακές σχέσεις, συλλογικές συμβάσεις, να μπορούν να απολύουν ελεύθερα, το αν θα υπάρχει ασφαλιστικό σύστημα, όλες εκείνες οι κοινωνικές κατακτήσεις που κατακτήθηκαν με θυσίες από το λαό σε 60 χρόνια».

    [07] Για τη δεύτερη θέση

    Συνεχίζονται σήμερα τα πλέι οφ στο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, με τις αναμετρήσεις για τη 2η αγωνιστική, από τα οποία θα γίνει γνωστή η ομάδα που θα λάβει μέρος στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν εντός έδρας υποχρεώσεις και στοχεύουν στη νίκη, προκειμένου να παραμείνουν στην κορυφή της ειδικής βαθμολογίας.

    Οι «ερυθρόλευκοι» υποδέχονται στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» την ΑΕΚ με στόχο να αφήσουν πίσω τους την ήττα της πρεμιέρας από τον Άρη, ωστόσο η αποστολή τους δεν είναι εύκολη, καθώς ο «Δικέφαλος» θέλει μόνο τη νίκη για να παραμείνει στη διεκδίκηση του «εισιτηρίου» για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Από την πλευρά του, ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης τον Άρη στην Τούμπα, με τις δύο ομάδες να χωρίζει μόλις ένας βαθμός, όπερ σημαίνει ότι ο νικητής (εφόσον υπάρξει) θα θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για την «πρωτιά» στη βαθμολογία των πλέι οφ.

    Το πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής των πλέι οφ του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας και η βαθμολογία έχουν ως εξής:Ολυμπιακός-ΑΕΚ 19:00 ΝΕΤ

    ΠΑΟΚ-Άρης 21:15 NOVA

    Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 1 αγώνα)

    1. Ολυμπιακός 4

    . ΠΑΟΚ 4

    3. Αρης 3

    4. ΑΕΚ 2


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 May 2010 - 6:30:28 UTC