Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διάσκεψη για μηχανισμό στήριξης

  • [01] Διάσκεψη για μηχανισμό στήριξης

    Οι ηγέτες των χωρών της ζώνης του ευρώ έχουν προγραμματίσει την πραγματοποίηση μιας διάσκεψης κορυφής στις 10 Μαΐου προκειμένου να εγκρίνουν την καταβολή των δανείων στην Ελλάδα και να βοηθήσουν στον τερματισμό της κρίσης, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο, πηγή που βρίσκεται κοντά στην ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    "Υπάρχουν πολύ έντονες επαφές ανάμεσα στους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων για να συγκληθεί μία διάσκεψη της Ευρωομάδας σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 10 Μαΐου", δήλωσε η πηγή.

    "Εργαζόμαστε σκληρά προς αυτήν την κατεύθυνση" πρόσθεσε η πηγή.

    Πρόκειται για μία συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες και θα είναι η πρώτη αυτού του είδους μετά από τη σύνοδο που έγινε στο Παρίσι το 2008 την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

    Στόχος της διάσκεψης θα είναι η ενεργοποίηση του σχεδίου βοήθειας της Ελλάδας με δάνεια ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης για το 2010 και περίπου 15 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαιώσουν ότι το αίτημα της Αθήνας είναι δικαιολογημένο.

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, "αποκλείεται η Ελλάδα, ή άλλο κράτος μέλος της ευρωζώνης, να κάνει στάση πληρωμών".

    "Αυτό, το έχω ξαναπεί, κατ' εμέ αποκλείεται η στάση πληρωμών από ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης", διακήρυξε ο κ. Τρισέ, που απαντούσε στο ερώτημα, "ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για το ευρώ, εάν η Ελλάδα, ή άλλο μέλος της ευρωζώνης, κάνει στάση πληρωμών".

    Παράλληλα, όπως ακριβώς και χθες Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, ο κ. Τρισέ αρνήθηκε επίμονα να αναφερθεί σε οποιαδήποτε λεπτομέρεια, αναφορικά με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την ΕΕ, την Επιτροπή των Βρυξελλών και το ΔΝΤ, για έναν "μηχανισμό στήριξης" προς την ελληνική οικονομία.

    Σήμερα, ο Οίκος αξιολόγησης Standard and Poor΄s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, από "ΒΒΒ+" σε "ΒΒ+", σύμφωνα με ανακοίνωσή του. Η κατηγορία "ΒΒ+" θεωρείται εκείνη στην οποία εντάσσονται οι οικονομίες που βρίσκονται στο στόχαστρο κερδοσκόπων.

    Ανακοίνωση του υπ.Οικονομικών για την υποβάθμιση

    Μέρος ευρύτερων κινήσεων στις αγορές, που έχουν αγγίξει πολλές χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών τη σημερινή νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Standard & Poor's (S&P).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η υποβάθμιση αυτή δεν αντανακλά τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, ούτε την πρόοδο στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη, ενώ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετά και με την επέκταση του προγράμματος των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ για ακόμη ένα εξάμηνο, παραμένει σταθερό και με την απαιτούμενη ρευστότητα. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί παράλληλα να έχει τη δυνατότητα άντλησης όλης της απαιτούμενης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις με την ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την υλοποίηση του μηχανισμού στήριξης και τη χρηματοδότηση της χώρας προχωρούν κανονικά και θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες. Με την ολοκλήρωση των συνομιλιών, υποστηρίζει το Υπουργείο, θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός και η χώρα θα μπορεί να συνεχίσει να εξυπηρετεί απρόσκοπτα τις δανειακές της υποχρεώσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 April 2010 - 18:30:18 UTC