Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Επέλεξαν την προσφυγή στο ΔΝΤ"
  • [02] ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα για 50.000 ανέργους
  • [03] Ξήλωμα παράνομων πινακίδων
  • [04] Το ΔΝΤ προειδοποιεί την Ιαπωνία
  • [05] Νίκη της δεξιάς στην Ουγγαρία
  • [06] Μειώνεται ο πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας
  • [07] Συνέντευξη Α.Παπαρήγα
  • [08] "Στο ύψος των περιστάσεων"
  • [09] "Κοινή δράση"
  • [10] Δεμένα τα πλοία
  • [11] "Μακριά και...αγαπημένοι"
  • [12] Τρία μετάλλια

  • [01] "Επέλεξαν την προσφυγή στο ΔΝΤ"

    Παραδώσαμε στο ΠΑΣΟΚ κρίση ελλείμματος και το ΠΑΣΟΚ σήμερα παραδίδει την Ελλάδα στο ΔΝΤ με μια κρίση δανεισμού. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ του νεοφιλελεύθερου σοσιαλιστή κ. Παπανδρέου, τόνισε από την Καλαμάτα, στο πλαίσιο συνδιάσκεψης της ΝΔ για την Υγεία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς.

    Το ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Σαμαράς, λέει ψέματα όταν υποστηρίζει ότι αναγκάστηκε να προσφύγει στο ΔΝΤ. Δεν αναγκάστηκε, το επέλεξε και το κατέστησε αναπόφευκτο και έχει απόλυτη ευθύνη για ότι έγινε και για ότι θα συμβεί από εδώ και μπρος. Εκείνο που οδηγεί μια χώρα σε κρίση δανεισμού είναι, πέρα από το χρέος και το έλλειμμα, δύο παράγοντες: η ανταγωνιστικότητά της και η αξιοπιστία της. Σήμερα, συνέχισε, το πολιτικό μας σύστημα ανακάλυψε ξαφνικά το μεγάλο χρέος και το έλλειμμα. Την συνεχή κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας ακόμα δεν την έχει ανακαλύψει.

    Κάνοντας αυτοκριτική ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η διακυβέρνηση της ΝΔ έκανε σοβαρά σφάλματα. Δεν πολέμησε τον κρατισμό, δεν επανίδρυσε το κράτος, δεν έλεγξε το χρέος και υποτάχθηκε στη λογική του πολιτικού κόστους. Και για όλα αυτά, είπε, οφείλουμε να ζητήσουμε συγνώμη από τους οπαδούς μας και από τον ελληνικό λαό. Αλλά σίγουρα δεν θα απολογηθούμε σε κείνους που όταν τα προσπάθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ εκείνοι τις εμπόδισαν γιατί κάθε φορά που η ΝΔ έπαιρνε πρωτοβουλία να συμμαζέψει το χάος των δημοσίων οικονομικών έβγαιναν στα κεραμίδια με τον πιο αδίστακτο λαϊκισμό.

    Και τόνισε: Παραδώσαμε στο ΠΑΣΟΚ κρίση ελλείμματος και το ΠΑΣΟΚ σήμερα παραδίδει την Ελλάδα στο ΔΝΤ με μια κρίση δανεισμού. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ του νεοφιλελεύθερου σοσιαλιστή κ. Παπανδρέου.

    Το πολιτικό μας σύστημα απέτυχε είπε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας ότι σήμερα, ξυπνάμε από ένα λήθαργο και διαπιστώνουμε ότι το κράτος που παράγει όλο και λιγότερα εισάγει όλο και περισσότερα, δανείζεται όλο και πιο πολλά και μαζεύει από φορολογικά έσοδα όλο και λιγότερα που τα πληρώνουν οι ίδιοι πάντα. Ένα τέτοιο κράτος, σημείωσε, είναι καταδικασμένο να βουλιάξει.

    Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ και είπε ότι δεν απειλούμαστε μόνο από τα ελλείμματα και το χρέος, απειλούμαστε και από το κλίμα μισαλλοδοξίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Έτσι το θράσος του ΠΑΣΟΚ να μιλά σήμερα για τις ευθύνες όλων των άλλων όμως όλοι γνωρίζεται ποιος παρέλαβε τη χώρα με χρέος 29% του ΑΕΠ τη δεκαετία του '80 και την παρέδωσε με χρέος 110% του ΑΕΠ μέσα σε 8 χρόνια και όλοι γνωρίζετε ποιος έφερε στην Ελλάδα τον λαϊκισμό.

    Για την ώρα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, επιμένουμε στο τρίπτυχο: μέτρα τόνωσης της οικονομίας άμεσα, μέτρα διαρθρωτικά με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας άμεσα, και άμεσα μέτρα αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου για να βγούμε από την κρίση υπερδανεισμού μεσοπρόθεσμα και να απαλλαγούμε από την εποπτεία του ΔΝΤ.

    Όπως εκτίμησε ο κ. Σαμαράς η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα από τα τρία, ενώ η ΝΔ, στα δύσκολα που έρχονται, πρέπει να διατηρήσει όρθια την ελπίδα και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου ξανά: Η νέα πραγματικότητα, όσο δύσκολη και ανηφορική και αν είναι δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε απαισιοδοξία ούτε σε εθνική κατάθλιψη. Αντίθετα εμείς έχουμε στόχο μια νέα εθνική προσπάθεια. Πως να πετύχουμε την έξοδο από την κρίση, πως να μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης και πως στο μεταξύ να μετριάσουμε τις συνέπειες της κρίσης στην ελληνική κοινωνία.

    Και επεσήμανε πως πρώτο και κορυφαίο μέλημα είναι η ανεργία των νέων Ελλήνων. Να βοηθήσουμε την ελληνική επιχείρηση, να αποτρέψουμε τα λουκέτα, να σώσουμε όσες θέσεις εργασίας μπορούμε συγκρατώντας την άνοδο της ανεργίας.

    Μιλώντας για τη δημόσια υγεία, είπε ότι είναι επένδυση στην ανάπτυξη, στη δικαιοσύνη και στην ευημερία, αρκεί να πιάνουν τόπο τα κεφάλαια που δίνονται. Στην Ελλάδα, όπως σημείωσε, δεν πιάνουν τόπο, πρώτον γιατί το σύστημα εθνικής υγείας είναι γεμάτο μαύρες τρύπες και δεύτερον γιατί είναι τόσο περίπλοκο και κατακερματισμένο ώστε κάθε προσπάθεια να ελεγχθεί είναι μάταιη αν δεν αλλάξει τη δομή του. Τόνισε μάλιστα ότι κάθε ουσιαστική μεταρρύθμιση ξεκινά με την ενοποίηση των φορέων δημόσιας υγείας, ενιαία χρηματοδότηση, ενιαία εποπτεία και αναδιοργάνωση όλου του συστήματος από πάνω προς τα κάτω.

    Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι κάθε επαφή του με την οργανωμένη βάση του κόμματος του δίνει δύναμη και έμπνευση. Σας υπόσχομαι, είπε, ανατροπές που θα ξαφνιάσουν. Ανατροπές που θα απαλλάξουν το κόμμα από τα βάρη και τα βαρίδια του παρελθόντος και θα του επιτρέψουν να ξανανοίξει τα φτερά του σε καθαρούς ουρανούς ελπίδας, αισιοδοξίας και νίκης. Ξέρω τι ζητάτε, ξέρω τι απαιτεί η κοινωνία και θα το κάνω.

    Απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

    Υπενθυμίζουμε στον κ. Σαμαρά, ο οποίος και σήμερα μίλησε σαν να μην υπήρξε υπουργός του κ. Καραμανλή, ότι οι κυβερνήσεις τους δεν έκαναν "σφάλματα", αλλά πραγματικά εγκλήματα εις βάρος της χώρας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στην Καλαμάτα. Όταν το ελληνικό κράτος από το 1830 μέχρι το 2004 είχε δανειστεί 180 δις ευρώ και μέσα σε μια πενταετία δανείζεται άλλα 120 δις, αυτό είναι έγκλημα εις βάρος όλων των Ελλήνων και των μελλοντικών γενεών είπε ο κ. Πεταλωτής και σημείωσε: Τα στοιχεία της Eurostat είναι αμείλικτα και αποδεικνύουν το μέγεθος του εγκλήματος που συντελέσαν. Εγκλήματα που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στην παρούσα κατάσταση. «Αυτή την αλήθεια δεν μπορεί να την αποφύγει ο κ. Σαμαράς που παριστάνει τον έκπληκτο» κατέληξε ο κ. Πεταλωτής.

    [02] ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα για 50.000 ανέργους

    Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοινώνει την έναρξη υλοποίησης του τέταρτου προγράμματος προώθησης της απασχόλησης, στα πλαίσια της πρώτης δέσμης μέτρων για το 2010.

    Το πρόγραμμα αφορά τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου με την επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

    Οι όροι υλοποίησης περιλαμβάνονται στις σχετικές προκηρύξεις που θα αναρτηθούν στο site του ΟΑΕΔ, σήμερα, Δευτέρα 26 Απριλίου.

    Η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα γίνει μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος ΟΑΕΔ www.oaed.gr από 26/4/2010.

    Πληροφορίες για θέματα Αιτήσεων στα προγράμματα ΝΘΕ δίνονται στα τηλέφωνα: 210 9989114, 210 9989136, 210 9989146, 210 9989551.

    Πληροφορίες ΜΟΝΟ για τη συμπλήρωση των ηλεκτρονικών αιτήσεων: 210 9989014, 210 9989016, 210 9989017, 210 9989087.

    [03] Ξήλωμα παράνομων πινακίδων

    Ξεκινά σήμερα, η πλήρης υλοποίηση της απόφασης του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την απομάκρυνση-ξήλωμα όλων των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων.

    Τα συνεργεία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα ξεκινήσουν το έργο της αποξήλωσης, αύριο στις εννέα από τον ανισόπεδο κόμβο της λεωφόρου Κηφισίας στη διασταύρωση με την οδό Σπύρου Λούη (πλευρά ανόδου της Κηφισίας), παρουσία του Υφυπουργού Νίκου Σηφουνάκη.

    [04] Το ΔΝΤ προειδοποιεί την Ιαπωνία

    Ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ προειδοποίησε την Ιαπωνία για την πιθανότητα έκρηξης του δημόσιου χρέους της, που φθάνει το 200% του ΑΕΠ.

    «Μολονότι τα προβλήματα στην Ιαπωνία δεν θα πρέπει να εξισώνονται με εκείνα της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η αστάθεια του προϋπολογισμού της τείνει να αυξάνεται σε πραγματικά υψηλά επίπεδα», τόνισε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ναογιούκι Σινοχάρα, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Κιόντο.

    Η Ιαπωνία είναι η περισσότερο χρεωμένη ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο, όμως κατά το 95% το χρέος της είναι εσωτερικό, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο μίας διεθνούς κρίσης. Μολαταύτα, ο ρυθμός επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών στην Ιαπωνία «είναι μάλλον υψηλός», προειδοποιεί ο Σινοχάρα.

    Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν κατβ επανάληψη εκφράσει τις προειδοποιήσεις τους για την οικονομική κατάσταση στην Ιαπωνία κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Στις 22 Απριλίου η Fitch τόνισε πως «η ιαπωνική ρευστότητα κινδυνεύει», ενώ η Standard & Poorβs από τον Ιανουάριο έχει απειλήσει

    [05] Νίκη της δεξιάς στην Ουγγαρία

    Το κόμμα Fidesz της δεξιάς αντιπολίτευσης στην Ουγγαρία έλαβε την πλειοψηφία των δύο τρίτων των εδρών του κοινοβουλίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε απόψε το Εθνικό Εκλογικό Γραφείο, μετά την καταμέτρηση του 82% των ψήφων από το δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα.

    Το Fidesz λαμβάνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εκλογικού Γραφείου, 263 έδρες ενώ η πλειοψηφία των δύο τρίτων είναι 258 βουλευτές στο 386μελές ουγγρικό κοινοβούλιο.

    Το κόμμα Jobbik της ακροδεξιάς επιβεβαίωσε την ιστορική είσοδό του στη βουλή λαμβάνοντας 48 έδρες.

    Το σοσιαλιστικό κόμμα MSZP τιμωρήθηκε από τους ψηφοφόρους γιατί είχε επιβάλει σκληρή οικονομική πολιτική και δεν καταπολέμησε τη διαφθορά. Εντούτοις οι σοσιαλιστές παραμένουν δεύτερη πολιτική δύναμη, μετά το Fidesz, με 58 έδρες.

    Τέλος ένα τέταρτο κόμμα, το LMP της οικολογικής αριστεράς, που ιδρύθηκε το 2009, διασφάλισε επίσης την είσοδό του στο κοινοβούλιο, λαμβάνοντας 16 έδρες.

    [06] Μειώνεται ο πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας

    Μόνο σε β¦. αναμνηστικά σουβενίρ κινδυνεύει να υπάρχει σε λίγα χρόνια η μεσογειακή φώκια, εάν δεν ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της. Ήδη, από τις αρχές του χρόνου, πέντε φώκιες εκβράστηκαν νεκρές σε Ερμιόνη, Αλόννησο, Κω, Σάμο και Άνδρο, γεγονός που, σύμφωνα με το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, δεν επιτείνει απλώς την ανησυχία και την αγωνία για την επιβίωση της Μεσογειακής φώκιας, αλλά επιταχύνει την αντίστροφη μέτρηση για την οριστική εξαφάνιση του είδους.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Κουτελίδας από το Αρχιπέλαγος, ο πληθυσμός της φώκιας μειώνεται ανησυχητικά, συνεπεία των ανθρώπινων παρεμβάσεων, αλλά και της θαλάσσιας ρύπανσης.

    "Στις 15 Απριλίου εκβράστηκε νεκρή μία μεσογειακή φώκια, στη Σάμο, η οποία σκοτώθηκε- σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τη νεκροψία - από παράνομη αλιευτική δραστηριότητα με δυναμίτιδα και χθες, στην Κω, προστέθηκε άλλη μία νεκρή φώκια στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών", ανέφερε ο κ.Κουτελίδας.

    Πρόκειται για περιστατικά, πρόσθεσε, που αποτελούν το αποκορύφωμα μίας παγιωμένης απεχθούς κατάστασης που εξελίσσεται στη Σάμο, στους Φούρνους και σε αρκετές περιοχές των ελληνικών θαλασσών, η οποία αντιβαίνει κάθε έννοια ήθους και πολιτισμού. Η παράνομη και εκτεταμένη χρήση εκρηκτικών κατά την αλιευτική δραστηριότητα από συγκεκριμένους ανθρώπους που είναι γνωστοί στις αρχές και στις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί κοινό μυστικό.

    Παρά τις συνεχείς και συγκεκριμένες καταγγελίες από το Αρχιπέλαγος και αλιευτικούς φορείς, η αδράνεια των λιμενικών αρχών οδηγεί μέχρι στιγμής σε τραγικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τον ίδιο.

    Κατά την έκρηξη δυναμίτη, πέρα από τα ψάρια που σκοτώνονται, θανατώνονται επίσης εκατομμύρια θαλάσσιοι οργανισμοί σε απόσταση πολλών εκατοντάδων μέτρων από το σημείο της έκρηξης, ενώ προκαλούνται δραματικές καταστροφές στα παράκτια οικοσυστήματα. Για τα θαλάσσια θηλαστικά που βρίσκονται στην περιοχή είναι συχνά μοιραίο ενώ οπωσδήποτε είναι επικίνδυνο και για τους κολυμβητές.

    Η κατάσταση που αντικρίζουν οι ερευνητές του Αρχιπελάγους και άλλοι επιστήμονες, τα τελευταία χρόνια, στο Αιγαίο σε σχέση με τη Μεσογειακή Φώκια, είναι απαισιόδοξη έως δραματική. Ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια, οι ολοένα και αυξανόμενες παρατηρήσεις νεκρών θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών από τη θαλάσσια ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αισιόδοξες προβλέψεις.

    Παράλληλα, όμως, οι συνεργάτες του Αρχιπελάγους, ερευνούν κάθε νομικό μέσο που μπορούν να αξιοποιήσουν, έτσι ώστε να βρεθούν οι ένοχοι, τόσο αυτοί που προκαλούν τις θανατώσεις όσο και οι αρμόδιες αρχές που δρουν ανεπαρκώς, ενάντια στις πολυάριθμες διεθνείς συμβάσεις με τις οποίες δεσμεύεται η χώρα μας για την προστασία αυτών των ειδών.

    Κείμενο: Ν. Καραθάνου

    [07] Συνέντευξη Α.Παπαρήγα

    Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει, στις 11.00, η κ. Αλέκα Παπαρήγα, με θέμα: "Συστράτευση με το ΚΚΕ, επίκαιρος όσο ποτέ ο άλλος δρόμος ανάπτυξης".

    "Η κυβέρνηση, αφού δημιούργησε ένα κλίμα αισχρού εκβιασμού προς το λαό και υπέρμετρης κινδυνολογίας, κατέληξε να στηριχτεί σε ένα μηχανισμό, ο οποίος θα δώσει μεγάλη ανάσα στην πλουτοκρατία. Αποδεικνύεται το εξής πράγμα: Για άλλη μια φορά η πλουτοκρατία του τόπου ζητάει από την κυβέρνηση την κρατική στήριξη, για άλλη μια φορά όμως η κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει αυτή τη στήριξη, κατέθεσε ευχαρίστως την υπόσχεσή της ότι θα σφαγιάσει και τα τελευταία δικαιώματα των εργαζομένων. Η απάντηση θα έρθει πιο γρήγορα απ' ότι νομίζει η κυβέρνηση", δήλωσε η κ. Αλέκα Παπαρήγα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

    "Με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση για την προσφυγή στον μηχανισμό δανειοδότησης ΕΕ - ΔΝΤ και με όσα λένε η ΝΔ και το ΛΑΟΣ θεωρούν το λαό ή ηλίθιο ή κιοτή. Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και προσθέτει:

    "Η ΕΕ, το ΔΝΤ, η κυβέρνηση και η πλουτοκρατία συγκροτούν ενιαίο μέτωπο άκρως εχθρικό και επικίνδυνο. O λαός έχει τη δύναμη να τους αποκρούσει και να τους διώξει οργανώνοντας την πάλη του και συγκροτώντας το δικό του μέτωπο για την ανατροπή, για λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων".

    [08] "Στο ύψος των περιστάσεων"

    "Ας παραμερίσουμε τα ουρλιαχτά και τις ανόητες υπερβολές και ας καθίσουμε όλοι γύρω από ένα τραπέζι να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες με το μικρότερο δυνατό κόστος", δήλωσε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης και κάλεσε τα δύο κόμματα, "τα οποία φέρουν την ευθύνη της καταστροφής της Οικονομίας, με λάθη, ολιγωρίες και αδυναμίες όπως και την Αριστερά -με την διαχρονικά αμετροεπή στάση- να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων".

    "Στην ελληνική κοινωνία πρόκειται να υπάρξουν μεγάλες ανατροπές, κυρίως στα αστικά στρώματα, που θα είναι αυτά που θα πληγούν περισσότερο απ' την κρίση. Ο λαός λοιπόν, είναι που θα δεινοπαθήσει και πολύ λιγότερο το μεγάλο κεφάλαιο", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. σε συνέντευξή του στον ρ/σ "ΘΕΜΑ 9.89" και πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει σήμερα τον Τουρισμό και τη Ναυτιλία, τα πιο κερδοφόρα της διεθνή κεφάλαια".

    Ο κ. Καρατζαφέρης εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "όταν έχει μπροστά σου τη μεγαλύτερη ομάδα κερδοσκόπων και γραφίδων χρειάζεσαι και ανάλογη ομάδα απέναντι. Η αλλαγή μοιάζει πια μονόδρομος".

    Τέλος, αναφερόμενος στη ΝΔ, είπει ότι "δεν φαίνεται να έχει απαλλαγεί απ' τα φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος. Ο κ. Σαμαράς διακατέχεται ακόμα από ψυχολογία ΠΟΛ.ΑΝ. Είναι υπέρ της αφαίρεσης και της διαίρεσης. Εμείς δεν κρίνουμε τους πολιτικούς ως πρόσωπα γιατί αυτό δείχνει εμπάθεια και ρατσισμό.Τους κρίνουμε μόνο για τις πολιτικές τους πράξεις και έτσι είμαστε πάντα υπέρ της πρόσθεσης και του πολλαπλασιασμού".

    [09] "Κοινή δράση"

    Προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την προσφυγή της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ εξαπέλυσε από το βήμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Επίσης ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρότασή του για την διενέργεια δημοψηφίσματος για την έξοδο της χώρας από τον μηχανισμό.

    Κάνοντας εκτενέστατη αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο κ. Παπανδρέου, έναντι της στήριξης αυτής, δεν είναι σαφείς και ξεκάθαρες στον ελληνικό λαό, δεν συζητήθηκαν και δεν πρόκειται να θα συζητηθούν στην Βουλή. Δεν συζητήθηκαν ούτε καν στο υπουργικό συμβούλιο, δεν ζητήθηκε καν η γνώμη της κοινοβουλευτικής ομάδας και των οργάνων του κυβερνώντος κόμματος είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ο κ. Παπανδρέου περηφανεύεται ότι αυτός ο μηχανισμός, που σπρώχνει την Ελλάδα στο ΔΝΤ, με τους χειρότερους δυνατούς όρους, και θα μας γυρίσει δεκαετίες πίσω, είναι έργο της δικής του κυβέρνησης.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι ο κ. Παπανδρέου υποτιμά με εξοργιστικό τρόπο τη νοημοσύνη των πολιτών, που μόλις πριν έξι μήνες, τον τίμησαν με την πολιτική τους εμπιστοσύνη, καθώς άλλα υποσχέθηκε προεκλογικά , άλλα έκανε μετά τις εκλογές και σήμερα , όπως είπε «όλες αυτές οι δεσμεύσεις βρίσκονται στα σκουπίδια».

    Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μεγάλες ευθύνες των δύο μεγάλων κομμάτων «που έφτιαξαν ένα αντιπαραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης, στηριζόμενο στην υπερβολική κατανάλωση, στον εύκολο δανεισμό, στο εύκολο τζιράρισμα, στις μεγάλες ιδέες, στη διαπλοκή και στις μίζες», και πρόσθεσε ότι είναι προφανές πως η τελευταία κυβέρνηση της ΝΔ, αυτό το μοντέλο το έφτασε στα όριά του και έχει τεράστιες ευθύνες. Υποστήριξε πάντως ότι «στο σημείο μηδέν, στο χείλος της κοινωνικής χρεοκοπίας, στην αγκαλιά του ΔΝΤ μας οδήγησαν οι άστοχοι χειρισμοί και οι εγκληματικές επιλογές των τελευταίων έξι μηνών της κυβέρνησης Παπανδρέου».

    Αναφερόμενος αναλυτικά στις ευθύνες της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας της καταλόγισε ότι:

    -Αρνήθηκε να αναζητήσει οποιαδήποτε εναλλακτική μορφή δανεισμού, έξω από τις περίφημες αγορές.

    -Αρνήθηκε να διεκδικήσει την έκδοση ευρωομολόγου.

    -Αρνήθηκε να διεκδικήσει απ ευθείας δανεισμό από την ευρωπαϊκή τράπεζα.

    -Αρνήθηκε να συμμαχήσει με τις άλλες χώρες του Νότου, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάλογα με τα δικά μας.

    -Αρνήθηκε την έκδοση εθνικού ομολόγου, για εσωτερικό δανεισμό.

    Άποψη του κ. Τσίπρα είναι ότι «η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι αντίθετη με αυτές τις επιλογές. Πρόκειται για το τέλος του μεταπολιτευτικού κύκλου, για το τέλος της πολιτικής και αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει ερήμην του ελληνικού λαού» και ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι «πρέπει να ερωτηθεί ο λαός για το αν επικυρώνει ή όχι αυτή τη βίαιη μεταπολίτευση».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι η λαϊκή κινητοποίηση είναι αυτή που τρέμουν και η κυβέρνηση και το ΔΝΤ και η Ευρώπη. Αυτή, είπε, είναι η αχίλλειος πτέρνα του συστήματος και πρόσθεσε ότι «μια τέτοια εκδήλωση μαζικής κοινωνικής αντίστασης, μπορεί να ανατρέψει την σημερινή κατάσταση. Να υπερασπιστεί την εργασία και το κοινωνικό κράτος. Να επιβάλλει εναλλακτικές διεξόδους, κοινωνικά δίκαιες, μέσα από την φορολόγηση του κεφαλαίου. Και να ανοίξει έναν εναλλακτικό δρόμο για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη της χώρας».

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι ώρες αυτές, είναι ώρες μεγάλης ευθύνης για την Αριστερά και τόνισε την ανάγκη να οικοδομηθεί ένας νέος κοινωνικός και πολιτικός συνασπισμός που θα οργανώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις, ένα μέτωπο λαϊκής ενότητας απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ένας κοινωνικός και πολιτικός συνασπισμός που θα υπερβαίνει τα σημερινά πολιτικά σχήματα, καθώς και τις άγονες και αδιέξοδες εσωτερικές αντιπαραθέσεις.

    Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στα εσωτερικά προβλήματα του ΣΥΝ λέγοντας ότι «δεν είναι εικόνα κόμματος αυτή που εκπέμπουμε σε αυτές τις κρίσιμες για το λαό μας στιγμές» και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε επιτέλους να γίνουμε κόμμα, όχι άθροισμα τάσεων συνιστωσών και προσβεβλημένων τηλεοπτικών στελεχών, κόμμα της Αριστεράς, αντίστοιχο με τις ανάγκες των περιστάσεων, κόμμα που σέβεται την δημοκρατία και τις διαφορετικές απόψεις, αλλά ταυτόχρονα κόμμα ενεργό και αποτελεσματικό στην παρέμβασή του».

    Η ΚΠΕ ενέκρινε το σχέδιο πολιτικής απόφασης

    H Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ στη συνεδρίασή της ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Σχέδιο της Πολιτικής Απόφασης που επεξεργάστηκε επιτροπή του κόμματος. Στην απόφαση της ΚΠΕ επαναδιατυπώνεται η έντονη κριτική του ΣΥΝ στο μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ-ΕΕ καθώς και η πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την απόρριψή του.

    Επίσης, στην απόφαση διατυπώνεται η πρόσκληση προς τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς "για κοινή δράση στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός πλατιού μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και τις επιπτώσεις από την προσφυγή στο μηχανισμό του ΔΝΤ-ΕΕ".

    Ακόμα στην απόφαση, το πλήρες κείμενο της οποίας θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα διατυπώνεται ένα πλήρες κείμενο προτάσεων για την έξοδο από την σημερινή οικονομική κρίση καθώς και η ανάγκη συγκεκριμένων δομικών αλλαγών στο σημερινό πλαίσιο της ΕΕ.

    [10] Δεμένα τα πλοία

    Δεμένα στο λιμάνι του Πειραιά παραμένουν, από το πρωί, όλα τα υπό ελληνικής σημαίας πλοία, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και την οποία θα επαναλάβει στις 30 του μηνός, ημέρα Παρασκευή.

    Οι Έλληνες ναυτεργάτες διαμαρτύρονται για την επικείμενη άρση του καμποτάζ, την οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και η οποία δίνει το δικαίωμα και στα ξένα κρουαζιερόπλοια να χρησιμοποιούν για τις θαλάσσιες περιηγήσεις τους και τα ελληνικά λιμάνια.

    Σήμερα δεν θα αποπλεύσουν από το λιμάνι του Πειραιά για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα 20 πλοία, ενώ οι απεργοί θα συγκεντρωθούν στο λιμάνι του Πειραιά μόλις καταπλεύσει το, με σημαία Μάλτας, κρουαζιερόπλοιο "Ζενίθ".

    Σταση εργασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Προβλήματα στις μετακινήσεις του, θα αντιμετωπίσει, αύριο, το επιβατικό κοινό καθώς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, κατά των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κοτζιά.

    Συγκεκριμένα από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα τραβούν χειρόφρενο τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ και τα τρόλεϊ, ενώ τις ίδιες ώρες θα επιστρέψουν στα αμαξοστάσιά τους οι συρμοί του Μετρό, του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου και του Τράμ.

    Το μόνο μέσο μαζικής μεταφοράς που πρόκειται να κινείται κανονικά εκείνη την ημέρα, είναι ο Προαστιακός, αφού μέχρι στιγμής οι εργαζόμενοι δεν ανακοίνωσαν συμμετοχή στη στάση εργασίας.

    Πάντως, το επιβατικό κοινό θα πρέπει να υπολογίσει ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν θα μείνουν ακινητοποιημένα κατά το 6ωρο που είναι η στάση εργασίας, καθώς σταδιακά θα αρχίζουν να αποσύρονται τουλάχιστον μια ώρα πριν από τις 11 και η πλήρης αποκατάσταση των δρομολογίων αναμένεται τουλάχιστον μια ώρα μετά τις 5 το απόγευμα.

    [11] "Μακριά και...αγαπημένοι"

    Εξωγήινοι είναι πιθανόν να υπάρχουν, όμως οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφύγουν οποιαδήποτε επαφή μαζί τους, εξαιτίας των καταστροφικών συνεπειών που είναι δυνατόν να προκύψουν, προειδοποιεί ο διάσημος Βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, σε εκπομπή που μετέδωσε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο Discovery Channel.

    «Εάν οι εξωγήινοι μας επισκεφθούν, το αποτέλεσμα θα έχει βαρύτητα μεγαλύτερη απβ όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάσθηκε στην Αμερική, κάτι που δεν ήταν επιτυχημένο για τους Ινδιάνους της Αμερικής», τόνισε ο επιστήμονας στην εκπομπή.

    «Οι εξελιγμένοι εξωγήινοι ενδέχεται να γίνουν νομάδες, αποβλέποντας στην κατάκτηση και τον αποικισμό των πλανητών στους οποίους προσεγγίζουν», περιέγραψε ο 68χρονος Χόκινγκ στην εκπομπή με τίτλο «Στο Σύμπαν με τον Στίβεν Χόκινγκ».

    Στην ερώτηση για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, ο διάσημος αστροφυσικός τόνισε «η μεγάλη πρόκληση είναι να μάθουμε με τι μοιάζουν στην πραγματικότητα οι εξωγήινοι».

    Οι άνθρωποι έχουν προσπαθήσει πλειστάκις να έλθουν σε επαφή με πιθανούς εξωγήινους πολιτισμούς. Το 2008 η NASA εξέπεμψε στο διάστημα το τραγούδι των Μπιτλς «Across the Universe» προκειμένου να λάβει κάποιο μήνυμα φιλίας από εξωγήινες μορφές ζωής. Το μήνυμα αυτό αναμένεται να φθάσει στην περιοχή του Πολάρις το 2439.

    [12] Τρία μετάλλια

    Ιστορία έγραψαν οι Έλληνες πρωταθλητές της ενόργανης γυμναστικής στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μπέρμιγχαμ, το οποίο ολοκληρώθηκε με διπλό θρίαμβο: Ο Βλάσης Μάρας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μονόζυγο και ο Βασίλης Τσολακίδης το ασημένιο στο δίζυγο, ακολουθώντας το δρόμο που είχε ανοίξει λίγο νωρίτερα ο Λευτέρης Κοσμίδης (ασημένιο στις ασκήσεις εδάφους).

    Η συγκομιδή των τριών μεταλλίων συνιστά ισοφάριση ρεκόρ για την ελληνική ενόργανη γυμναστική, που είχε πανηγυρίσει ανάλογη τριπλή διάκριση μόνο στο ευρωπαϊκό της Πάτρας το 2002.

    Ειδικά για τον Βλάση Μάρα, όμως, το ρεκόρ ήταν ακόμα μεγαλύτερο: Με τον πέμπτο του ευρωπαϊκό τίτλο (έπειτα από εκείνους του 2002, 2004, 2006 και 2009), έγινε ο μοναδικός αθλητής που κατακτά πέντε χρυσά μετάλλια σε οποιοδήποτε όργανο, σε ολόκληρη την ιστορία του θεσμού, από το 1995 μέχρι σήμερα!

    Στον τελικό του μονόζυγου, με τον οποίο έκλεισε η αυλαία της διοργάνωσης στο Μπέρμιγχαμ, ο Μάρας ήταν εκπληκτικός. Εκτέλεσε ιδανικά ένα πρόγραμμα με πάρα πολύ υψηλό συντελεστή δυσκολίας (6,90) και παρότι βαθμολογήθηκε με υπερβολική αυστηρότητα, επειδή αγωνιζόταν πρώτος απ' όλους τους φιναλίστ, οι 15,400 βαθμοί που πήρε ήταν αρκετοί για να του χαρίσουν την πρωτιά.

    Τη 2η θέση, πίσω από τον 27χρονο πρωταθλητή, πήρε ο Ολλανδός Έπκε Ζόντερλαντ (15,375), ενώ στην 3η θέση ισοβάθμησαν οι Γερμανοί Φάμπιαν Χάμπιχεν και Φίλιπ Μπόι (15,350).

    "Ήταν μία από τις κορυφαίες εμφανίσεις της καριέρας μου. Χρειάστηκε να κάνω αυτό το δύσκολο πρόγραμμα, που το δοκιμάζω για καιρό, από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, αλλά δεν μου είχε 'βγει' ποτέ σε αγώνα. Αυτή τη φορά, δεν σκεφτόμουν τίποτε. Ανέβηκα πάνω, έκανα τον αγώνα μου και όλα πήγαν όπως έπρεπε", τόνισε ο Βλάσης Μάρας μετά το νέο θρίαμβό του και συμπλήρωσε:

    "Μετά από την εμφάνιση αυτή και το πέμπτο χρυσό μετάλλιο, που δεν το έχει πετύχει κανείς άλλος σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ο πήχης ανεβαίνει πολύ. Ας το βλέπουν στην Ελλάδα, για να δουν τι σημαίνει αθλητισμόςβ¦. Πάντα λέω ότι είναι δύσκολο να φτάσεις στην κορυφή, αλλά πολύ δυσκολότερο να κρατηθείς εκεί. Για να κρατηθείς ψηλά, πρέπει να υπάρχει προσπάθεια από το σύνολο των εμπλεκόμενων και όχι μόνο από τον ίδιο τον αθλητή. Αυτήν την προσπάθεια περιμένω να δω".

    Προηγουμένως, στο δίζυγο, ο Βασίλης Τσολακίδης είχε βαθμολογηθεί με 15,200 και πήρε τη 2η θέση έπειτα από μία εξαιρετική εμφάνιση, την οποία όμως ολοκλήρωσε μ' ένα βηματάκι στην έξοδο, με συνέπεια να μην τερματίσει στην κορυφή. Στον τελικό του ομαδικού, το Σάββατο, ο Τσολακίδης είχε εκτελέσει το ίδιο πρόγραμμα (βαθμός δυσκολίας: 6,30), παίρνοντας 15,300 β., επίδοση που θα ήταν αρκετή να του χαρίσει το χρυσό μετάλλιο στον σημερινό αγώνα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, επέστρεψε στο βάθρο, οκτώ χρόνια έπειτα από το χρυσό μετάλλιο στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό της Πάτρας.

    Τον ευρωπαϊκό τίτλο κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Γάλλος Γιαν Κουσερά με 15,275 β., ενώ το χάλκινο μετάλλιο μοιράστηκαν ο Πολωνός Άνταμ Κιερζκόφσκι και ο Γάλλος Χάμιλτον Σαμπό, που είχαν από 15,100 β..

    "Αυτό το ασημένιο μετάλλιο είναι πολύ σπουδαίο! Για μένα είναι πιο γλυκό από το χρυσό του 2002, επειδή από τότε ακολούθησαν δύσκολες καταστάσεις και πολλοί χαμένοι τελικοί. Είναι αλήθεια ότι αν 'κολλούσα' τα πόδια στην έξοδό μου θα είχα βγει πρώτος, αλλά δεν πειράζει, πρόκειται για λεπτομέρειες. Είμαι πολύ ικανοποιημένος, αν σκεφτούμε με ποιον τρόπο ήρθαμε και ότι 'έβγαλα' το πρόγραμμά μου επί τρεις συνεχόμενες ημέρες. Μ' αυτήν την εμφάνιση συνέχισα την περσινή, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου, όπου είχα τερματίσει τέταρτος. Αυτή τη φορά, τα κατάφερα να ανέβω στο βάθρο", είπε ο Τσολακίδης και συνέχισε:

    "Το μετάλλιό μου το αφιερώνω στο συγγενικό πρόσωπο που έχασα, στον άγγελο που έχει φύγει από τη ζωή. Δεν μπόρεσα να το φέρω πέρσι από το Λονδίνο, το φέρνω φέτος από το Μπέρμιγχαμ. Και φυσικά το αφιερώνω στην οικογένεια και στα παιδιά μου! Υγεία να έχουμε, να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και ίσως έρθουν κι άλλα...".

    Τα αποτελέσματα στους τελικούς οργάνων, με τους οποίους ολοκληρώθηκε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών:

    Κρίκοι:

    1. Ματέο Μοράντι (Ιταλία) 15,250

    2. Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ (Γαλλία) 15,100

    3. Γιορντάν Γιόβτσεφ (Βουλγαρία) 14,900

    4. Νταβτιάν Βαχάγκν (Αρμενία) 14,700

    5. Πάολο Οτάβι (Ιταλία) 14,650

    6. Μαρσέλ Νγκούιεν (Γερμανία) 14,475

    7. Νίκολας Μπέσενσταϊν (Ελβετία) 14,375

    8. Φάμπιαν Χάμπιχεν (Γερμανία) 13,000

    Άλμα:

    1. Τόμι Τούουχα (Φινλανδία) 15,975

    2. Ματίας Φάριγκ (Γερμανία) 15,962

    3. Φλάβιους Κότσι (Ρουμανία) 15,925

    4. Τζέφρεϊ Βάμες (Ολλανδία) 15,862

    5. Μάρεκ Λίστσαρζ (Πολωνία) 15,800

    6. Μαρσέλ Νγκούιεν (Γερμανία) 15,750

    7. Ισαάκ Μποτέγια (Ισπανία) 15,737

    8. Γιαν Ραγεπέν Μουτουσαμί (Γαλλία) 15,125

    Δίζυγο:

    1. Γιαν Κουσερά (Γαλλία) 15,275

    2. Βασίλης Τσολακίδης (ΕΛΛΑΔΑ) 15,200

    3. Άνταμ Κιερζκόφσκι (Πολωνία) 15,100

    3. Χάμιλτον Σαμπό (Γαλλία) 15,100

    5. Έπκε Ζόντερλαντ (Ολλανδία) 15,075

    6. Ρόμαν Κουλέσα (Πολωνία) 15,025

    7. Μανουέλ Καρμπάγιο (Ισπανία) 14,675

    8. Ντάνιελ Πέρβις (Βρετανία) 14,425

    Μονόζυγο:

    1. Βλάσης Μάρας (ΕΛΛΑΔΑ) 15,400

    2. Έπκε Ζόντερλαντ (Ολλανδία) 15,375

    3. Φάμπιαν Χάμπιχεν (Γερμανία) 15,350

    3. Φίλιπ Μπόι (Γερμανία) 15,350

    5. Τζέφρεϊ Βάμες (Ολλανδία) 15,025

    5. Γιαν Κουσερά (Γαλλία) 15,025

    7. Ρόμαν Κουλέσα (Πολωνία) 14,225

    8. Αλιάζ Πέγκαν (Σλοβενία) 13,800


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 April 2010 - 6:30:33 UTC