Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να βάλουμε τάξη στην οικονομία μας"
  • [02] "Επέλεξαν την προσφυγή στο ΔΝΤ"
  • [03] Δημοσκόπηση Rass
  • [04] "Αμεση έξοδος από ΔΝΤ"
  • [05] Φονικοί ανεμοστρόβιλοι

  • [01] "Να βάλουμε τάξη στην οικονομία μας"

    "Αυτή η κυβέρνηση θα κάνει κάθε τι για να μην πληρώσει αυτός που δεν φταίει, για να δώσουμε σιγουριά στους πολίτες, και επιτέλους να πληρώσουν αυτοί που έχουν χρέος απέναντι στην ελληνική κοινωνία", είπε ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση κατοίκων στην πλατεία της Κρεμαστής της Ρόδου.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι με μεγάλη προσπάθεια, η κυβέρνηση κατάφερε να υπάρχει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και πρόσθεσε ότι πιθανόν να υπήρχαν και καλύτεροι μηχανισμοί, αλλά εμείς αυτόν είχαμε.

    "Λόγω των ελλειμμάτων μας, ήρθε η Ευρωπαϊκή Ένωση, και είναι και σήμερα και το ΔΝΤ, και επιτηρούν. Είναι μια μορφή κηδεμονίας", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου εξηγώντας τι σημαίνει για τη χώρα αυτή η επιτήρηση.

    "Δεν είναι καθόλου ευχάριστο" τόνισε επιπλέον ο πρωθυπουργός. Ανέφερε μάλιστα ότι είδε, χθες, σε μια διαδήλωση, να αναγράφεται σε αφίσες "Έξω το ΔΝΤ". "Θα μπορούσα να συνυπογράψω και να βάλω από κάτω βΈξω και η Ευρωπαϊκή Επιτροπήβ. Απλώς δεν θα φύγουν με πέτρες, και δεν θα φύγουν με βία. Θα φύγουν όταν εμείς έχουμε βάλει τάξη στην οικονομία μας, όταν εμείς έχουμε δείξει αξιοπιστία".

    Ακόμη ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αγώνας της κυβέρνησης είναι να ανακτήσουμε ξανά την αυτονομία μας, την ελευθερία μας, να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε και πάλι την Ελλάδα από την επιτήρηση στην οποία μας έβαλαν οι δυνάμεις της συντήρησης.

    Ο κ. Παπανδρέου άσκησε δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι οδήγησε τη χώρα σε υπερχρέωση με τεράστια ελλείμματα. "Γι' αυτά δεν έφταιγε ο απλός πολίτης, ο εργαζόμενος, ο υπάλληλος, έφταιγε μια κυβέρνηση που εξυπηρετούσε πελατειακά συμφέροντα και άφηνε την αδιαφάνεια και τη διαφθορά να γιγαντώνονται", σημείωσε ο πρωθυπουργός. "Φτάσαμε εδώ υπερχρεωμένοι σε τέτοιο βαθμό που φοβήθηκαν ακόμη και οι καλοί πιστωτές μας" είπε. Επιπλέον, ανέφερε ότι η κυβέρνηση πήρε μέτρα που δεν ήταν ευχάριστα ωστόσο ήταν αναγκαία για να νοικοκυρέψουμε τα χρέη και να δείξουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι". Αυτό κέρδισε ξανά την αξιοπιστία μας" επισήμανε ο κ. Παπανδρέου. Είπε ακόμη ότι θα είναι δύσκολη περίοδος αλλά δημιουργική".

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρουμε όχι μόνο να ορθοποδήσουμε τη χώρα αλλά και να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις που αυτή έχει.

    Εξάλλου στην ομιλία του μπροστά στη βιβλιοθήκη στην Κρεμαστή Ρόδου κάτοικοι παρέδωσαν στον πρωθυπουργό εικόνα του Αγίου Γεωργίου και εκείνος τους απάντησε λέγοντας:

    "Πάμε για να σκοτώσουμε τους δράκους για να ξεφύγουμε μπροστά".

    Με την ομιλία του στην Κρεμαστή ολοκληρώθηκε και η διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Καστελόριζο και στη Ρόδο.

    Συναντήσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    Κοινή συνάντηση με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, τον Ευρωπαίο Επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, είχε στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Αντικείμενο της συζήτησης ήταν το θέμα της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης που ζήτησε η Ελλάδα, αλλά και η πρόοδος των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα για την προετοιμασία του οικονομικού προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου θα ενταχθεί η χρηματοδότηση από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

    Στη συνέχεια ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ. Ο Αμερικανός υπουργός κάλεσε τους Ευρωπαίους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τις ελληνικές αρχές να "δράσουν γρήγορα" για την επίλυση της δημοσιονομικής κρίσης της Ελλάδας.

    Όλι Ρεν: Αρχές Μαΐου έτοιμος ο μηχανισμός

    Ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα είναι έτοιμος να ενεργοποιηθεί στις αρχές Μαΐου, εκτίμησε ο επίτροπος για οικονομικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της «Ομάδας των 20» (G-20) που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

    Η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα μέλη της ευρωζώνης και την εκπλήρωση των σχετικών συνταγματικών προβλέψεων, που υπάρχουν στην κάθε χώρα, τόνισε ο κ. Ρεν, ο οποίος ανέφερε ότι η υποστήριξη θα προέλθει από ένα κοινό τριετές πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου, η Ελλάδα καλείται να εντείνει τα μέτρα για τα επόμενα χρόνια (2011-2012). Υπογράμμισε, δε, ότι κρίνονται όχι μόνο η οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, αλλά και της ευρωζώνης και, τελικά, του κόσμου.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ αρνήθηκε ότι ήταν αντίθετος στη συμμετοχή του ΝΤ. Ο κ. Τρισέ δήλωσε πολύ ικανοποιημένος που συνεργάζεται με το ΔΝΤ του οποίου την τεχνογνωσία, όπως είπε, πάντα εκτιμούσε, αλλά ταυτόχρονα σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να δράσουν με βάση τις σχετικές πρόνοιες της συνθήκης.

    ''Μην δαιμονοποιείτε το ΔΝΤ''

    Έκκληση προς την ελληνική κοινωνία να μην ''δαιμονοποιεί'' το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), απηύθυνε ο γενικός διευθυντής του Ντομινίκ Στρος-Καν, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον προεδρεύοντα της διεθνούς νομισματικής και οικονομικής επιτροπής του Συμβουλίου του ΔΝΤ, Γιούσεφ Μπούτρος-Γκάλι. "Δυστυχώς, οι Έλληνες δεν είναι οι μόνοι που δαιμονοποιούν το ΔΝΤ. Αλλά τόσο οι Έλληνες όσο και οι άλλοι, πρέπει να βλέπουν το ΔΝΤ για αυτό που είναι σήμερα. Είναι ένα είδος οργανισμού συνεργασίας όπου όλες οι χώρες του κόσμου εργάζονται από κοινού για να βοηθήσουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

    Σήμερα, αντιμετωπίζει προβλήματα η Ελλάδα, αύριο μπορεί να είναι μια άλλη χώρα" τόνισε ο κ. Στρος-Καν, και πρόσθεσε: "Τι κάνει το ΔΝΤ; Προσπαθεί να προσφέρει συμβουλές και βοήθεια εκ μέρους ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας. Οι Έλληνες πολίτες δεν θα πρέπει να φοβούνται το ΔΝΤ. Είμαστε εκεί για να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε".

    Από την πλευρά του ο κ. Μπούτρος-Γκάλι υπογράμμισε ότι υπό την ηγεσία του κ. Στρος-Καν το ΔΝΤ έχει αλλάξει και δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των χωρών τις οποίες καλείται να διασώσει.

    [02] "Επέλεξαν την προσφυγή στο ΔΝΤ"

    Παραδώσαμε στο ΠΑΣΟΚ κρίση ελλείμματος και το ΠΑΣΟΚ σήμερα παραδίδει την Ελλάδα στο ΔΝΤ με μια κρίση δανεισμού. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ του νεοφιλελεύθερου σοσιαλιστή κ. Παπανδρέου, τόνισε από την Καλαμάτα, στο πλαίσιο συνδιάσκεψης της ΝΔ για την Υγεία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς.

    Το ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Σαμαράς, λέει ψέματα όταν υποστηρίζει ότι αναγκάστηκε να προσφύγει στο ΔΝΤ. Δεν αναγκάστηκε, το επέλεξε και το κατέστησε αναπόφευκτο και έχει απόλυτη ευθύνη για ότι έγινε και για ότι θα συμβεί από εδώ και μπρος. Εκείνο που οδηγεί μια χώρα σε κρίση δανεισμού είναι, πέρα από το χρέος και το έλλειμμα, δύο παράγοντες: η ανταγωνιστικότητά της και η αξιοπιστία της. Σήμερα, συνέχισε, το πολιτικό μας σύστημα ανακάλυψε ξαφνικά το μεγάλο χρέος και το έλλειμμα. Την συνεχή κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας ακόμα δεν την έχει ανακαλύψει.

    Κάνοντας αυτοκριτική ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η διακυβέρνηση της ΝΔ έκανε σοβαρά σφάλματα. Δεν πολέμησε τον κρατισμό, δεν επανίδρυσε το κράτος, δεν έλεγξε το χρέος και υποτάχθηκε στη λογική του πολιτικού κόστους. Και για όλα αυτά, είπε, οφείλουμε να ζητήσουμε συγνώμη από τους οπαδούς μας και από τον ελληνικό λαό. Αλλά σίγουρα δεν θα απολογηθούμε σε κείνους που όταν τα προσπάθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ εκείνοι τις εμπόδισαν γιατί κάθε φορά που η ΝΔ έπαιρνε πρωτοβουλία να συμμαζέψει το χάος των δημοσίων οικονομικών έβγαιναν στα κεραμίδια με τον πιο αδίστακτο λαϊκισμό.

    Και τόνισε: Παραδώσαμε στο ΠΑΣΟΚ κρίση ελλείμματος και το ΠΑΣΟΚ σήμερα παραδίδει την Ελλάδα στο ΔΝΤ με μια κρίση δανεισμού. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ του νεοφιλελεύθερου σοσιαλιστή κ. Παπανδρέου.

    Το πολιτικό μας σύστημα απέτυχε είπε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας ότι σήμερα, ξυπνάμε από ένα λήθαργο και διαπιστώνουμε ότι το κράτος που παράγει όλο και λιγότερα εισάγει όλο και περισσότερα, δανείζεται όλο και πιο πολλά και μαζεύει από φορολογικά έσοδα όλο και λιγότερα που τα πληρώνουν οι ίδιοι πάντα. Ένα τέτοιο κράτος, σημείωσε, είναι καταδικασμένο να βουλιάξει.

    Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ και είπε ότι δεν απειλούμαστε μόνο από τα ελλείμματα και το χρέος, απειλούμαστε και από το κλίμα μισαλλοδοξίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Έτσι το θράσος του ΠΑΣΟΚ να μιλά σήμερα για τις ευθύνες όλων των άλλων όμως όλοι γνωρίζεται ποιος παρέλαβε τη χώρα με χρέος 29% του ΑΕΠ τη δεκαετία του '80 και την παρέδωσε με χρέος 110% του ΑΕΠ μέσα σε 8 χρόνια και όλοι γνωρίζετε ποιος έφερε στην Ελλάδα τον λαϊκισμό.

    Για την ώρα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, επιμένουμε στο τρίπτυχο: μέτρα τόνωσης της οικονομίας άμεσα, μέτρα διαρθρωτικά με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας άμεσα, και άμεσα μέτρα αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου για να βγούμε από την κρίση υπερδανεισμού μεσοπρόθεσμα και να απαλλαγούμε από την εποπτεία του ΔΝΤ.

    Όπως εκτίμησε ο κ. Σαμαράς η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα από τα τρία, ενώ η ΝΔ, στα δύσκολα που έρχονται, πρέπει να διατηρήσει όρθια την ελπίδα και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου ξανά: Η νέα πραγματικότητα, όσο δύσκολη και ανηφορική και αν είναι δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε απαισιοδοξία ούτε σε εθνική κατάθλιψη. Αντίθετα εμείς έχουμε στόχο μια νέα εθνική προσπάθεια. Πως να πετύχουμε την έξοδο από την κρίση, πως να μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης και πως στο μεταξύ να μετριάσουμε τις συνέπειες της κρίσης στην ελληνική κοινωνία.

    Και επεσήμανε πως πρώτο και κορυφαίο μέλημα είναι η ανεργία των νέων Ελλήνων. Να βοηθήσουμε την ελληνική επιχείρηση, να αποτρέψουμε τα λουκέτα, να σώσουμε όσες θέσεις εργασίας μπορούμε συγκρατώντας την άνοδο της ανεργίας.

    Μιλώντας για τη δημόσια υγεία, είπε ότι είναι επένδυση στην ανάπτυξη, στη δικαιοσύνη και στην ευημερία, αρκεί να πιάνουν τόπο τα κεφάλαια που δίνονται. Στην Ελλάδα, όπως σημείωσε, δεν πιάνουν τόπο, πρώτον γιατί το σύστημα εθνικής υγείας είναι γεμάτο μαύρες τρύπες και δεύτερον γιατί είναι τόσο περίπλοκο και κατακερματισμένο ώστε κάθε προσπάθεια να ελεγχθεί είναι μάταιη αν δεν αλλάξει τη δομή του. Τόνισε μάλιστα ότι κάθε ουσιαστική μεταρρύθμιση ξεκινά με την ενοποίηση των φορέων δημόσιας υγείας, ενιαία χρηματοδότηση, ενιαία εποπτεία και αναδιοργάνωση όλου του συστήματος από πάνω προς τα κάτω.

    Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι κάθε επαφή του με την οργανωμένη βάση του κόμματος του δίνει δύναμη και έμπνευση. Σας υπόσχομαι, είπε, ανατροπές που θα ξαφνιάσουν. Ανατροπές που θα απαλλάξουν το κόμμα από τα βάρη και τα βαρίδια του παρελθόντος και θα του επιτρέψουν να ξανανοίξει τα φτερά του σε καθαρούς ουρανούς ελπίδας, αισιοδοξίας και νίκης. Ξέρω τι ζητάτε, ξέρω τι απαιτεί η κοινωνία και θα το κάνω.

    Απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

    Υπενθυμίζουμε στον κ. Σαμαρά, ο οποίος και σήμερα μίλησε σαν να μην υπήρξε υπουργός του κ. Καραμανλή, ότι οι κυβερνήσεις τους δεν έκαναν "σφάλματα", αλλά πραγματικά εγκλήματα εις βάρος της χώρας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στην Καλαμάτα. Όταν το ελληνικό κράτος από το 1830 μέχρι το 2004 είχε δανειστεί 180 δις ευρώ και μέσα σε μια πενταετία δανείζεται άλλα 120 δις, αυτό είναι έγκλημα εις βάρος όλων των Ελλήνων και των μελλοντικών γενεών είπε ο κ. Πεταλωτής και σημείωσε: Τα στοιχεία της Eurostat είναι αμείλικτα και αποδεικνύουν το μέγεθος του εγκλήματος που συντελέσαν. Εγκλήματα που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στην παρούσα κατάσταση. «Αυτή την αλήθεια δεν μπορεί να την αποφύγει ο κ. Σαμαράς που παριστάνει τον έκπληκτο» κατέληξε ο κ. Πεταλωτής.

    [03] Δημοσκόπηση Rass

    Διαφορά 8,7 ποσοστιαίες μονάδες του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Ρας (Rass) για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Παρόν». Συγκεκριμένα, το 31,4% του πανελληνίου δείγματος 1.001 που ερωτήθηκαν τηλεφωνικά εξέφρασαν την πρόθεση να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ το 22,7%, ΚΚΕ 7,9%, ΛΑΟΣ 4,7%, ΣΥΡΙΖΑ 4,5%, Ο-Π 3,3%, άλλο κόμμα 2,2%, άκυρο-λευκό 3,9%, ενώ το ποσοστό της «αδιευκρίνιστης ψήφου» ανήλθε στο 19,4%.

    Στην έρευνα, που διεξήχθη πριν την ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, τέθηκε και ερώτημα για το τι είναι πιθανότερο να συμβεί με την εμπλοκή του ΔΝΤ. Με την πιθανότητα «Το ΔΝΤ θα επιβάλλει ακραία μέτρα λιτότητας και θα αυξήσει την ανεργία» συμφώνησε το 62,9% των ερωτηθέντων, με την πιθανότητα «Το ΔΝΤ θα βάλει τάξη στη χώρα σταματώντας την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και εξαναγκάζοντας το πολιτικό σύστημα να κάνει όσα έπρεπε να είχε ήδη κάνει» συμφώνησε το 26,2%, με την πιθανότητα να συμβούν «και τα δύο» το 7,3% ενώ, «δεν ξέρω / δεν απαντώ» δήλωσε το 3,6%.

    [04] "Αμεση έξοδος από ΔΝΤ"

    Προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την προσφυγή της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ εξαπέλυσε από το βήμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Επίσης ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρότασή του για την διενέργεια δημοψηφίσματος για την έξοδο της χώρας από τον μηχανισμό.

    Κάνοντας εκτενέστατη αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο κ. Παπανδρέου, έναντι της στήριξης αυτής, δεν είναι σαφείς και ξεκάθαρες στον ελληνικό λαό, δεν συζητήθηκαν και δεν πρόκειται να θα συζητηθούν στην Βουλή. Δεν συζητήθηκαν ούτε καν στο υπουργικό συμβούλιο, δεν ζητήθηκε καν η γνώμη της κοινοβουλευτικής ομάδας και των οργάνων του κυβερνώντος κόμματος είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ο κ. Παπανδρέου περηφανεύεται ότι αυτός ο μηχανισμός, που σπρώχνει την Ελλάδα στο ΔΝΤ, με τους χειρότερους δυνατούς όρους, και θα μας γυρίσει δεκαετίες πίσω, είναι έργο της δικής του κυβέρνησης.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι ο κ. Παπανδρέου υποτιμά με εξοργιστικό τρόπο τη νοημοσύνη των πολιτών, που μόλις πριν έξι μήνες, τον τίμησαν με την πολιτική τους εμπιστοσύνη, καθώς άλλα υποσχέθηκε προεκλογικά , άλλα έκανε μετά τις εκλογές και σήμερα , όπως είπε «όλες αυτές οι δεσμεύσεις βρίσκονται στα σκουπίδια».

    Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μεγάλες ευθύνες των δύο μεγάλων κομμάτων «που έφτιαξαν ένα αντιπαραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης, στηριζόμενο στην υπερβολική κατανάλωση, στον εύκολο δανεισμό, στο εύκολο τζιράρισμα, στις μεγάλες ιδέες, στη διαπλοκή και στις μίζες», και πρόσθεσε ότι είναι προφανές πως η τελευταία κυβέρνηση της ΝΔ, αυτό το μοντέλο το έφτασε στα όριά του και έχει τεράστιες ευθύνες. Υποστήριξε πάντως ότι «στο σημείο μηδέν, στο χείλος της κοινωνικής χρεοκοπίας, στην αγκαλιά του ΔΝΤ μας οδήγησαν οι άστοχοι χειρισμοί και οι εγκληματικές επιλογές των τελευταίων έξι μηνών της κυβέρνησης Παπανδρέου».

    Αναφερόμενος αναλυτικά στις ευθύνες της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας της καταλόγισε ότι:

    -Αρνήθηκε να αναζητήσει οποιαδήποτε εναλλακτική μορφή δανεισμού, έξω από τις περίφημες αγορές.

    -Αρνήθηκε να διεκδικήσει την έκδοση ευρωομολόγου.

    -Αρνήθηκε να διεκδικήσει απ ευθείας δανεισμό από την ευρωπαϊκή τράπεζα.

    -Αρνήθηκε να συμμαχήσει με τις άλλες χώρες του Νότου, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάλογα με τα δικά μας.

    -Αρνήθηκε την έκδοση εθνικού ομολόγου, για εσωτερικό δανεισμό.

    Άποψη του κ. Τσίπρα είναι ότι «η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι αντίθετη με αυτές τις επιλογές. Πρόκειται για το τέλος του μεταπολιτευτικού κύκλου, για το τέλος της πολιτικής και αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει ερήμην του ελληνικού λαού» και ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι «πρέπει να ερωτηθεί ο λαός για το αν επικυρώνει ή όχι αυτή τη βίαιη μεταπολίτευση».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι η λαϊκή κινητοποίηση είναι αυτή που τρέμουν και η κυβέρνηση και το ΔΝΤ και η Ευρώπη. Αυτή, είπε, είναι η αχίλλειος πτέρνα του συστήματος και πρόσθεσε ότι «μια τέτοια εκδήλωση μαζικής κοινωνικής αντίστασης, μπορεί να ανατρέψει την σημερινή κατάσταση. Να υπερασπιστεί την εργασία και το κοινωνικό κράτος. Να επιβάλλει εναλλακτικές διεξόδους, κοινωνικά δίκαιες, μέσα από την φορολόγηση του κεφαλαίου. Και να ανοίξει έναν εναλλακτικό δρόμο για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη της χώρας».

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι ώρες αυτές, είναι ώρες μεγάλης ευθύνης για την Αριστερά και τόνισε την ανάγκη να οικοδομηθεί ένας νέος κοινωνικός και πολιτικός συνασπισμός που θα οργανώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις, ένα μέτωπο λαϊκής ενότητας απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ένας κοινωνικός και πολιτικός συνασπισμός που θα υπερβαίνει τα σημερινά πολιτικά σχήματα, καθώς και τις άγονες και αδιέξοδες εσωτερικές αντιπαραθέσεις.

    Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στα εσωτερικά προβλήματα του ΣΥΝ λέγοντας ότι «δεν είναι εικόνα κόμματος αυτή που εκπέμπουμε σε αυτές τις κρίσιμες για το λαό μας στιγμές» και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε επιτέλους να γίνουμε κόμμα, όχι άθροισμα τάσεων συνιστωσών και προσβεβλημένων τηλεοπτικών στελεχών, κόμμα της Αριστεράς, αντίστοιχο με τις ανάγκες των περιστάσεων, κόμμα που σέβεται την δημοκρατία και τις διαφορετικές απόψεις, αλλά ταυτόχρονα κόμμα ενεργό και αποτελεσματικό στην παρέμβασή του».-

    [05] Φονικοί ανεμοστρόβιλοι

    Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν από το πέρασμα, το Σάββατο, πολλών ανεμοστρόβιλων και καταιγίδων στο Μισισιπί (νότιες ΗΠΑ), ανακοίνωσαν οι αρχές.

    Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σε 17 κομητείες, που επλήγησαν σκληρά από τους ανεμοστρόβιλους της άνοιξης, οι οποίοι κατέστρεψαν δεκάδες κατοικίες και κτίρια, ανέφερε σε μία δήλωση ο κυβερνήτης του Μισισιπί, Χάλεϊ Μπάρμπουρ.

    Σημαντικά τμήματα του Μισισιπί, της Αλαμπάμα, της Φλόριντα, του Τενεσί, του Κεντάκι, του Ιλινόι, της Ιντιάνα και του Μισούρι τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού έπειτα από προβλέψεις για ανεμοστρόβιλους και βίαιες καταιγίδες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 25 April 2010 - 12:30:25 UTC