Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μάχη άνευ όρων για την οικονομία"

  • [01] "Μάχη άνευ όρων για την οικονομία"

    Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για να γίνει αναγκαστική η απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει άμεσα την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, σε σύσκεψη της ΟΚΕ Δωδεκανήσου, χθες, στη Ρόδο, τις εξελίξεις που επέφερε η ανακοίνωση της Eurostat σχετικά με το έλλειμμα της χώρας για το 2009.

    "Πήραμε την απόφαση που επιβάλλει το συμφέρον της χώρας. Είναι ιστορικό χρέος να αποτρέψουμε τα χειρότερα για τους Έλληνες. Πήραμε την απόφαση που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και ηρεμία για τις μεγάλες αλλαγές", σημείωσε ο κ. Παπανδρέου σχετικά με το μηχανισμό. Αναφερθείς στα στοιχεία της Eurostat, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "ούτε μπορούσαμε, ούτε θέλαμε να τα κρύψουμε, γιατί θα ήταν μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της αξιοπιστίας του σήμερα, τα θεμέλια που ξαναχτίζουμε για την Ελλάδα".

    Αφού άσκησε έντονη κριτική στη Νέα Δημοκρατία, ιδιαίτερα για την περίοδο 2004 - 2009, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι: "είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε μια άνευ όρων μάχη για την οικονομία και να αναστρέψουμε τη δυσπιστία". Επιπλέον ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι αν δεν είχαμε αλλάξει πορεία, θα ήμασταν μπροστά σε χρεοκοπία, ακόμα και σε αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων. "Και αυτό το αποτρέψαμε οριστικά" τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι με την ανάταξη της αξιοπιστίας της χώρας, την οποία πέτυχε η κυβέρνηση, πετύχαμε ένα δίχτυ ασφαλείας. "Γι' αυτό δεν είναι ώρα για μεμψιμοιρίες για το είδος του μηχανισμού. Είμαστε υπό επιτήρηση, υπό κηδεμονία για να είμαστε ειλικρινείς, και θέλουμε με το έργο μας να πάρουμε στα δικά μας χέρια τις τύχες μας", σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

    "Αρκετά με αυτόν τον φόβο και τον πανικό. Αντί να ψάχνουμε δικαιολογίες ήρθε η ώρα να δουλέψουμε όλοι μαζί" τόνισε για να προσθέσει ότι ήδη έχουμε πετύχει πολλά και σημαντικά, τόσο για την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς, όσο και εντός της χώρας.

    "Ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης"

    «Ηρθε η στιγμή, το χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές, να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης για να στηριχθεί η Ελλάδα. Είναι ανάγκη εθνική και επιτακτική να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε» τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο και ανακοίνωσε ότι έχει ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

    Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε ότι οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν, είτε γιατί δεν πίστεψαν στη βούληση της ΕΕ, είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία. Τόνισε δε, ότι και σήμερα «η κατάσταση στις αγορές απειλεί να αποδομήσει τις θυσίες του ελληνικού λαού και την ομαλή πορεία της οικονομίας και κινδυνεύει να χαθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Ελληνες, από τα ακόμα μεγαλύτερα επιτόκια δανεισμού και ακόμα χειρότερα, από τη δυσκολία δανεισμού».

    «Δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ανακοινώνοντας την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι εταίροι μας θα συνδράμουν αποφασιστικά, ώστε να παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι, που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά, αλλά και να στείλουν και ένα ισχυρό μήνυμα στην αγορά, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν παίζει και προστατεύει το κοινό μας συμφέρον και το κοινό μας νόμισμα.

    Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις των στοιχείων για το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος του 2009 «μας θύμισαν τα ακατανόητα λάθη, τις παραλείψεις, τις εγκληματικές επιλογές και την καταιγίδα των προβλημάτων, που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ολοι μας κληρονομήσαμε ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί. Μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία που είχε χάσει το σεβασμό ακόμη και φίλων και εταίρων της. Μια οικονομία εκτεθειμένη στο έλεος, την αμφισβήτηση της κερδοσκοπίας».

    Επισήμανε δε, ότι η κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα εργάστηκε σκληρά για να αναστρέψει αυτό το αρνητικό κλίμα. «Καταστρώσαμε σχέδιο, πήραμε δύσκολα μέτρα που πολλές φορές πόνεσαν, αλλά ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός για να σημειώσει ότι η κυβέρνηση δημιούργησε νέες συμμαχίες και μετά από ένα πραγματικό μαραθώνιο διεκδικήσεων κατάφερε να οδηγηθεί σε μια ισχυρή απόφαση της ΕΕ για τη στήριξη της χώρας μας «με έναν πρωτόγνωρο για την ιστορία και τα δεδομένα της ΕΕ μηχανισμό».

    Πρόσθεσε δε ο κ. Παπανδρέου, ότι «και εμείς και οι εταίροι μας ελπίζαμε ότι αυτή η απόφαση θα αρκούσε για να ηρεμήσει και να συνετίσει τις αγορές, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της χώρας με χαμηλότερα επιτόκια, να υπάρξει δηλαδή η απαραίτητη νηνεμία για να αφιερωθούμε στο έργο μας».

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη, ότι βρισκόμαστε σε μια νέα Οδύσσεια για τον ελληνισμό, όμως «πλέον ξέρουμε τον δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει και τα νερά». Είπε, επίσης, ότι «μπροστά μας έχουμε ένα ταξίδι με απαιτήσεις από όλους μας, αλλά με μια νέα συλλογική συνείδηση και κοινή προσπάθεια θα φτάσουμε εκεί ασφαλείς, πιο σίγουροι, πιο δίκαιοι, πιο περήφανοι».

    «Ο τελικός μας προορισμός είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες», τόνισε και πρόσθεσε: «Η πίστη μας είναι τούτος ο τόπος, από το Καστελόριζο μέχρι την Κέρκυρα, από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο, είναι αυτός ο υπέροχος λαός. Είναι οι νέοι μας με τις δυνατότητες και τα οράματά τους», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «θα τα καταφέρουμε, αρκεί εμείς οι Ελληνες να πιστέψουμε στον εαυτό μας».

    Γ.Παπακωνσταντίνου: "Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα δανεισμού"

    Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα δανεισμού της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ.Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος απέστειλε επιστολή στο Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναφέροντας ότι η Ελλάδα ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

    Η ανάγκη ενεργοποίησης του μηχανισμού αυτού, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προέκυψε με σαφήνεια μετά τα τελευταία γεγονότα και την αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα από την Eurostat και την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

    Η επιστολή είναι ένα σήμα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Βάλαμε μπροστά τη διαδικασία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη δανεισμού.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου συνομίλησε ήδη με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Όλι Ρεν, τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκά Παπαδήμο (ο πρόεδρος κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ) βρισκόταν στην Ουάσιγκτον).

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε επίσης στο τριετές πρόγραμμα το οποίος θα καταρτιστεί και με το οποίο θα μειωθεί το έλλειμμα και θα εισέλθουμε σε μια βιώσιμη ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ήδη τη δική της έκθεση και το ίδιο κάνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Ο υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και θα συναντηθεί με ομολόγους του της ΕΕ, τον Επίτροπο κ. Ολι Ρεν και με υπουργούς Οικονομικών της Ρωσίας και της Ινδίας.

    Όλι Ρεν: Αρχές Μαΐου έτοιμος ο μηχανισμός

    Ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα είναι έτοιμος να ενεργοποιηθεί στις αρχές Μαΐου, εκτίμησε ο επίτροπος για οικονομικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της «Ομάδας των 20» (G-20) που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

    Η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα μέλη της ευρωζώνης και την εκπλήρωση των σχετικών συνταγματικών προβλέψεων, που υπάρχουν στην κάθε χώρα, τόνισε ο κ. Ρεν, ο οποίος ανέφερε ότι η υποστήριξη θα προέλθει από ένα κοινό τριετές πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου, η Ελλάδα καλείται να εντείνει τα μέτρα για τα επόμενα χρόνια (2011-2012). Υπογράμμισε, δε, ότι κρίνονται όχι μόνο η οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, αλλά και της ευρωζώνης και, τελικά, του κόσμου.

    Ο κ. Ρεν θα συμμετάσχει σήμερα σε κοινή συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ αρνήθηκε ότι ήταν αντίθετος στη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ο κ. Τρισέ δήλωσε πολύ ικανοποιημένος που συνεργάζεται με το ΔΝΤ του οποίου την τεχνογνωσία, όπως είπε, πάντα εκτιμούσε, αλλά ταυτόχρονα σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να δράσουν με βάση τις σχετικές πρόνοιες της συνθήκης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 April 2010 - 10:30:15 UTC