Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης"
  • [02] Βουλή-Αντιπαράθεση για το Ασφαλιστικό
  • [03] "Ταξική ενότητα"
  • [04] "Πικρό δώρο"
  • [05] Διεθνής Έκθεση Βιβλίου

  • [01] "Ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης"

    «Ηρθε η στιγμή, το χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές, να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης για να στηριχθεί η Ελλάδα. Είναι ανάγκη εθνική και επιτακτική να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε» τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο και ανακοίνωσε ότι έχει ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

    Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε ότι οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν, είτε γιατί δεν πίστεψαν στη βούληση της ΕΕ, είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία. Τόνισε δε, ότι και σήμερα «η κατάσταση στις αγορές απειλεί να αποδομήσει τις θυσίες του ελληνικού λαού και την ομαλή πορεία της οικονομίας και κινδυνεύει να χαθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Ελληνες, από τα ακόμα μεγαλύτερα επιτόκια δανεισμού και ακόμα χειρότερα, από τη δυσκολία δανεισμού».

    «Δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ανακοινώνοντας την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι εταίροι μας θα συνδράμουν αποφασιστικά, ώστε να παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι, που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά, αλλά και να στείλουν και ένα ισχυρό μήνυμα στην αγορά, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν παίζει και προστατεύει το κοινό μας συμφέρον και το κοινό μας νόμισμα.

    Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις των στοιχείων για το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος του 2009 «μας θύμισαν τα ακατανόητα λάθη, τις παραλείψεις, τις εγκληματικές επιλογές και την καταιγίδα των προβλημάτων, που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ολοι μας κληρονομήσαμε ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί. Μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία που είχε χάσει το σεβασμό ακόμη και φίλων και εταίρων της. Μια οικονομία εκτεθειμένη στο έλεος, την αμφισβήτηση της κερδοσκοπίας».

    Επισήμανε δε, ότι η κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα εργάστηκε σκληρά για να αναστρέψει αυτό το αρνητικό κλίμα. «Καταστρώσαμε σχέδιο, πήραμε δύσκολα μέτρα που πολλές φορές πόνεσαν, αλλά ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός για να σημειώσει ότι η κυβέρνηση δημιούργησε νέες συμμαχίες και μετά από ένα πραγματικό μαραθώνιο διεκδικήσεων κατάφερε να οδηγηθεί σε μια ισχυρή απόφαση της ΕΕ για τη στήριξη της χώρας μας «με έναν πρωτόγνωρο για την ιστορία και τα δεδομένα της ΕΕ μηχανισμό».

    Πρόσθεσε δε ο κ. Παπανδρέου, ότι «και εμείς και οι εταίροι μας ελπίζαμε ότι αυτή η απόφαση θα αρκούσε για να ηρεμήσει και να συνετίσει τις αγορές, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της χώρας με χαμηλότερα επιτόκια, να υπάρξει δηλαδή η απαραίτητη νηνεμία για να αφιερωθούμε στο έργο μας».

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη, ότι βρισκόμαστε σε μια νέα Οδύσσεια για τον ελληνισμό, όμως «πλέον ξέρουμε τον δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει και τα νερά». Είπε, επίσης, ότι «μπροστά μας έχουμε ένα ταξίδι με απαιτήσεις από όλους μας, αλλά με μια νέα συλλογική συνείδηση και κοινή προσπάθεια θα φτάσουμε εκεί ασφαλείς, πιο σίγουροι, πιο δίκαιοι, πιο περήφανοι».

    «Ο τελικός μας προορισμός είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες», τόνισε και πρόσθεσε: «Η πίστη μας είναι τούτος ο τόπος, από το Καστελόριζο μέχρι την Κέρκυρα, από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο, είναι αυτός ο υπέροχος λαός. Είναι οι νέοι μας με τις δυνατότητες και τα οράματά τους», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «θα τα καταφέρουμε, αρκεί εμείς οι Ελληνες να πιστέψουμε στον εαυτό μας».

  • ** Ο κ . Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας περίπου είκοσι λεπτών, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, η οποία κάλεσε τον πρωθυπουργό μετά τη δήλωσή του και ενόσω ο ίδιος βρισκόταν σε σύσκεψη για τα προβλήματα του Καστελόριζου, στην οποία συμμετείχαν και τοπικοί φορείς.

    Επιπλέον, το πρωί ο πρωθυπουργός δέχτηκε μήνυμα από τον Ισπανό ομόλογό του και προεδρεύοντα της ΕΕ Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

    Επιστολή Γ.Παπακωνσταντίνου σε ΕΕ.

    Το υπουργείο Οικονομικών έστειλε σήμερα στο Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την παρακάτω επιστολή:

    «Προς

    Πρόεδρο Eurogroup, Κύριο Jean-Claude Juncker

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων, Κύριο Olli Rehn

    Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Πρόεδρο Κύριο Jean-Claude Trichet

    Αγαπητοί Κύριοι,

    Σύμφωνα με την Απόφαση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της 25ης Μαρτίου 2010 για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, όταν χρειαστεί, και την επακόλουθη Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 11ης Απριλίου 2010, η Ελλάδα ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

    Με εκτίμηση,

    Γιώργος Παπακωνσταντίνου».

    Ο υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει σήμερα στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να παρακολουθήσει την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Ο κ.Παπακωνσταντίνου θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, καθώς και με τον αμερικανό ομόλογό του Τίμοθι Γκάιτνερ.

    ΕΕ: Η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα γίνει το ταχύτερο δυνατό

    Η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα θα γίνει το ταχύτερο δυνατό, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλφατάζ, εκπρόσωπος του αρμόδιου για οικονομικά ζητήματα Επιτρόπου, Όλι Ρεν, προσθέτοντας ότι ο μηχανισμός αυτός είναι ενιαίος, ότι σε αυτόν συμπράττουν η ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά και ότι η διαδικασία για την ενεργοποίησή του θα είναι μία.

    Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι ναι μεν η ΕΕ, τα κράτη-μέλη της και το ΔΝΤ έχουν τις δικές τους διαδικασίες, τόνισε ωστόσο ότι εδώ και καιρό οι πάντες εργάζονται μαζί και μεθοδικά και προέβλεψε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα, το οποίο θα μπορούσε να καθυστερήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

    Ως προς τα διαεδικαστικά ζητήματα, ο κ. Αλφατάζ υπενθύμισε ότι όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, από τη στιγμή που η Ελλάδα ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα πρέπει να υπάρξουν οι σχετικές γνωμοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στη συνέχεια, αυτές οι γνωμοδοτήσεις, που επί της ουσίας θα αφορούν το βάσιμο της ελληνικής προσφυγής, θα τεθούν υπό την κρίση του Eurogroup, το οποίο θα αποφασίσει με ομοφωνία.

    Ερωτηθείς πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχουν ημερομηνίες, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «δεν είναι θέμα ωρών, ούτε εβδομάδων, αλλά ημερών».

    Ο κ. Αλφατάζ ανέφερε επίσης ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες βρίσκονται σε διαρκή επαφή και συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και υπενθύμισε ότι η ΕΕ θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη δραστική μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εδώ και καιρό «τα πάντα είναι γνωστά» και ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν στην επιχείρηση αρωγής προς την Ελλάδα.

    Ως προς το ύψος των επιτοκίων με τα οποία τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ θα δανείσουν την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι συναρτώνται με τις συνθήκες της αγοράς, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, τη δέσμευση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ της 11ης Απριλίου, όπου υπήρχε αναφορά σε επιτόκιο της ύψους 5%.

    Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες θα κινηθούν τάχιστα, λαμβανομένου υπόψη ότι το μεγαλύτερο τμήμα της προεργασίας και της συνεργασίας της ΕΕ με το ΔΝΤ έχει ήδη περατωθεί.

    Στο μεταξυ, η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε "έτοιμη να δράσει άμεσα" υπέρ της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι επιδεικνύει την αλληλεγγύη της από καθήκον και "για το εθνικό της συμφέρον", σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών Μίχαελ Οφερ.

    Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση της Γερμανίας στο αίτημα της Ελλάδας το οποίο εκείνη τη στιγμή ήταν ακόμα υποθετικό, ο Οφερ δήλωσε: "εάν συμβεί αυτό, η γερμανική κυβέρνηση θα είναι άμεσα έτοιμη για δράση".

    Ο εκπρόσωπος πάντως υπενθύμισε τα ενδιάμεσα στάδια που απαιτούνται για την καταβολή χρημάτων στην Ελλάδα, όπως μία εξέταση της κατάστασης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη διαπίστωση απουσίας εναλλακτικών λύσεων και μία ομόφωνη απόφαση των ηγετών των χωρών μελών της ζώνης του ευρώ.

    Οι προτάσεις του ΔΝΤ

    Στο μεταξύ, πακέτο προτάσεων υπέβαλαν στο υπουργείο Οικονομικών τα στελέχη του ΔΝΤ, για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης και της φορολογικής διοίκησης στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με το κείμενο "Βασικές κατευθύνσεις και προτάσεις από την τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης και της φορολογικής διοίκησης στην Ελλάδα", που υποβλήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: Η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στον κρατικό προϋπολογισμό, όμως οι μεγάλες υπερβάσεις δαπανών αφορούν κυρίως τη γενική κυβέρνηση (υγεία και ασφαλιστικό σύστημα).

    Στις βασικές κατευθύνσεις και προτάσεις από την τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ, προκύπτει ότι απαιτούνται άμεσες ενέργειες για την ανάκτηση του ελέγχου των δημοσιονομικών οικονομικών και οι ενέργειες αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν:

    -Έλεγχο των δαπανών με παρακολούθηση των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων που αναλαμβάνονται από τους φορείς του δημοσίου.

    -Δημοσιονομικό έλεγχο και κοινοποίηση των στοιχείων σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση, περιλαμβάνοντας και τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης άμεσα.

    -Προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου με αναθεώρηση του σχετικού νόμου του 1995 ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν οι παραπάνω αλλαγές, και

    -Βελτίωση της διαδικασίας κατάρτισης και παρακολούθησης με την παρουσίαση στο Κοινοβούλιο μιας δημοσιονομικής στρατηγικής με συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους για το κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ.

    Μεσοπρόθεσμα

    Για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης, η μεσοπρόθεσμη στρατηγική πρέπει να περιλαμβάνει την υιοθέτηση ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος αλλαγών και στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να είναι υπεύθυνο και υπόλογο, για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής της γενικής κυβέρνησης.

    Επίσης, αναφέρεται ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να έχει ενισχυμένη εποπτεία και έλεγχο επί του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης, και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, πρέπει να λειτουργεί και προληπτικά (δημοσιονομικός έλεγχος) και προγραμματικά (δημοσιονομική πολιτική, κατάρτιση προϋπολογισμού και παρακολούθηση).

    Φορολογική διοίκηση

    Στις προτάσεις των στελεχών του ΔΝΤ αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι οι άμεσες προτεραιότητες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για να διαλυθεί η άκρατη φοροδιαφυγή πρέπει να περιλαμβάνουν:

    -Πρόγραμμα ενίσχυσης των μηχανισμών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους μεγαλύτερους οφειλέτες.

    -Πρόγραμμα για την ενίσχυση της συμμόρφωσης μέσα από τη δήλωση και την πληρωμή φόρων, π.χ. το 30% των οφειλετών ΦΠΑ δεν έχουν καταθέσει δήλωση.

    -Πρόγραμμα ελέγχων που να περιλαμβάνει αυστηρές ποινές για τις βαριές μορφές παραβάσεων, π.χ. το 75% των ελεύθερων επαγγελματιών (γιατροί, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και δικηγόροι) δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο.

    Εξάλλου, για να επιτευχθεί ο στόχος της βιώσιμης συμμόρφωσης θα πρέπει να προωθηθούν διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η ενίσχυση της ικανότητας στρατηγικής διοίκησης και σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Φορολογίας και Τελωνείων, η ανάπτυξη και διατήρηση αποτελεσματικών υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους, η ουσιαστική ενίσχυση της ικανότητας της Γενικής Γραμματείας Φορολογίας και Τελωνείων στη διαχείριση των κεντρικών φορολογικών λειτουργιών, κλπ.

    Επίσκεψη Παπανδρέου σε Καστελόριζο και Ρόδο

    Ο πρωθυπουργος πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επίσκεψη στο Καστελόριζο και τη Ρόδο.

    Μετά τις δηλώσεις του για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, ο κ. Γ.Παπανδρέου και το κυβερνητικό κλιμάκιο, που τον συνοδεύει στη διήμερη επίσκεψή του, συνεδρίασαν με τοπικούς φορείς.

    «Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες που είναι ανεκμετάλλευτες ή που έχουν εμποδιστεί από τη διαφθορά, την αδιαφάνεια και τις πελατειακές σχέσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση δίνει δύσκολη μάχη για την οικονομία, σημειώνοντας ότι «δεν σταματάμε ούτε λεπτό τη μάχη για τη χώρα».

    Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με την ΟΚΕ Δωδεκανήσων στη Ρόδο.

    Το πρωί, ο κ. Παπανδρέου περιηγήθηκε στο λιμάνι του Καστελόριζου, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες, ενώ αμέσως μετά επισκέφθηκε τον ιερό Ναό Αγίοιυ Γεωργίου και το τοπικό σχολείο, όπου μαθητές τού ευχήθηκαν για την ονομαστική του εορτή.

    Στο κυβερνητικό κλιμάκιο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομίας, Λ. Κατσέλη, και Πολιτισμού, Π. Γερουλάνος, οι υφυπουργοί Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, Ν. Σηφουνάκης και Ιω. Μαγκριώτης, Εσωτερικών, Γ. Ντόλιος, Περιβάλλοντος, Θ. Μωραϊτης, και Προστασίας του Πολίτη, Σπ. Βούγιας, και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Σ. Ξυνίδης.

    [02] Βουλή-Αντιπαράθεση για το Ασφαλιστικό

    Την ανάγκη να αξιοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης και να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα το πρόγραμμα Σταθερότητας, υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για το Ασφαλιστικό, του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι ανέχεται να του υπαγορεύουν ρυθμίσεις οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ και μίλησε για «αλχημείες της κυβέρνησης και εκ προ μελέτης έγκλημά της».

    Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε «δημοσιονομικό δυναμίτη το ασφαλιστικό» και τόνισε την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων σε ένα χρεοκοπημένο σύστημα.

    «Πρέπει με αυταπάρνηση να αξιοποιήσουμε το εργαλείο στήριξης της 25ης Μαρτίου και της ΕΕ, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Διαφορετικά, η χώρα δεν έχει πορεία, δεν έχει τύχη», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

    Ταυτόχρονα, επέκρινε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι όποιος έχει αντίρρηση και αρνείται συνεργασίες, πρέπει να προτείνει και εναλλακτικές λύσεις.

    «Αν δεν συνεργαστούμε ή πετάξουμε έξω την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τότε ποια είναι η επόμενη λύση ή το βήμα; Αν η χώρα δεν πληρώσει στις 19 του μηνός το 10ετές ομόλογο και πτωχεύσει; Αν δεν μιλάμε με τους εταίρους μας, εκπροσώπους κρατών και διεθνών οργανισμών, ποιο είναι το επόμενο βήμα; Εγώ δεν το λέω, γιατί θα μου πείτε ότι δημαγωγώ. Πρέπει να το πείτε όμως εσείς. Πολλές εναλλακτικές δεν υπάρχουν και όποιος έχει αντίρρηση πρέπει να πει τη δική του λογική. Όποιος αρνείται αυτή την πορεία πρέπει να λέει και ποια είναι η συγκεκριμένη εναλλακτική λύση. Χάθηκε η ευκαιρία επιτήρησης, δεν έχουμε τη δυνατότητα να χαθεί και αυτή εδώ η ευκαιρία».

    «Τόσους μήνες πώς ανέχεστε αυτόν τον πολιτικό εξευτελισμό; Πώς ανέχεστε εσείς ένας δημοκρατικός, εκλεγμένος με ισχυρότατη λαϊκή βάση, να σας υπαγορεύουν και να υποδεικνύουν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ τα άρθρα του νομοσχεδίου και τι θα κάνετε με το Ασφαλιστικό;», αντέτεινε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Ο ελληνικός λαός μπορεί να συγχωρήσει τις γκάφες και την αμέλεια. Όμως, το εκ προμελέτης έγκλημα δεν το συγχωρά», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και μίλησε «για αλχημείες, αντιφάσεις και ψέματα της κυβέρνησης που δεν έχουν τέλος, τονίζοντας ότι είχε προδιαγράψει από τον Δεκέμβριο την προσφυγή στο ΔΝΤ.

    «Ποιοι υπολογισμοί σας αναγκάζουν να κάνετε αλχημείες; Λέτε για βασική σύνταξη και εννοείτε το άθροισμα τριών επιδομάτων. Λέτε ανταποδοτικότητα και εννοείτε πλήρη απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση. Πείτε σε αυτούς που τους συναντάτε ότι είναι αντισυνταγματικό αυτό που σας ζητούν να κάνετε. Διότι το σύνταγμά μας και οι νόμοι λένε ότι η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι ελεημοσύνη. Είναι κοινωνικό δικαίωμα. Και εσείς πάτε να δημιουργήσετε σύγκρουση γενεών. Υιοθετείτε την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε λέγοντας:

    "Αν σας έχει μείνει ελάχιστη ευαισθησία και ευθιξία, γυρίστε τους πίσω αυτό το σχιζοειδές σχήμα που προτείνουν ή παραιτηθείτε. Αλλιώς, το πορτρέτο σας θα είναι δίπλα σε αυτούς που οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία και άνοιξαν την πόρτα του φρενοκομείου".

    Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε το Ασφαλιστικό, «δημοσιονομικό δυναμίτη που επηρεάζει τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας», τονίζοντας την ανάγκη «άμεσης και καίριας παρέμβασης τώρα», αφενός, όπως είπε, «για να διασώσουμε το σύστημα που είναι υπό κατάρρευση και αφετέρου για να βοηθηθεί το σύστημα διάσωσης της Ελλάδος».

    «Όσο αδρανούμε, το χειροτερεύουμε. Είναι ένα σύστημα χρεοκοπημένο, μεταπολεμικό και επιβαρημένο επί πολλές δεκαετίες από πελατειακές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις και για αυτό έχουμε όλοι τις ευθύνες μας. Είναι πρόβλημα αμέλειας, αναλγησίας, ευθυνοφοβίας και αδράνειας. Πρέπει τώρα να δώσουμε λύσεις», επεσήμανε ο κ. Λοβέρδος.

    Τέλος, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα ότι η κυβέρνηση δέχθηκε παρεμβάσεις του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό σύστημα, κάνοντας λόγο «για μομφές που δεν αφορούν την κυβέρνηση».

    [03] "Ταξική ενότητα"

    «Κλιμάκωση του πολέμου των μονοπωλίων κατά του λαού» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει στο μηχανισμό δανειοδότησης ΕΕ-ΔΝΤ, και καλεί σε «ταξική λαϊκή ενότητα και συστράτευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

    Σε ανακοίνωση Τύπου, το ΚΚΕ μιλάει για "προσχεδιασμένη εδώ και καιρό" απόφαση, που «όχι μόνο δεν θα λύσει αλλά θα οξύνει τα προβλήματα και θα εμπλέξει ακόμα πιο πολύ τη χώρα στους ανταγωνισμούς κεφαλαίων και κυβερνήσεων που οξύνονται μέσα και έξω από την ΕΕ» και η οποία «αποτελεί επιλογή συμμαχίας με σκοπό να εξυπηρετηθούν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας, για να έχει η κυβέρνηση ισχυρά στηρίγματα, προκειμένου να επιβάλει και νέα άγρια μέτρα σε βάρος του λαού».

    «Είναι ψεύτικος ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχουν χρήματα, γιατί την ίδια στιγμή χαρίζει 17,5 δισεκατομμύρια στους τραπεζίτες, δεκάδες δισεκατομμύρια με τον αναπτυξιακό νόμο σε βιομήχανους, εφοπλιστές, μειώνει τη φορολογία στο κεφάλαιο, αυξάνει τα προνόμιά του. Δίνει δισεκατομμύρια για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και εκατοντάδες εκατομμύρια για στρατεύματα Κατοχής εκτός συνόρων» αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ και καταλήγει:

    «Πατριωτισμός είναι η λαϊκή ενότητα και αντεπίθεση στα μονοπώλια. Να μην πτωχεύσει ο λαός αλλά η πλουτοκρατία. Ο λαός δεν χρωστάει, του χρωστάνε. Οι μόνες θυσίες που μπορούν να πιάσουν τόπο είναι οι θυσίες του αγώνα. Υπάρχει λύση προς όφελος του λαού και της χώρας. Λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

    ΑΘΗΝΑ 23/04/2010 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

    [04] "Πικρό δώρο"

    "Πικρό δώρο" την ημέρα της ονομαστικής εορτής του πρωθυπουργού και "ήττα" της χώρας μας, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης την ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου για την προσφυγή της Ελλάδος στο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

    Ο κ. Καρατζαφέρης συνέστησε αυτοσυγκράτηση και αποφυγή εξαλοτήτων όπως είπε, ενώ αναρωτήθηκε γιατί έκανε αυτή την ανακοίνωση ο κ. Παπανδρέου από το Καστελόριζο.

    Συγκεκριμένα ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός από το ακριτικό Καστελόριζο ομολόγησε την ήττα της Ελλάδος και τη δική του στη μάχη με την οικονομική κρίση.

    Συνέστησε προς κάθε κατεύθυνση αυτοσυγκράτηση και είπε ότι οι εξαλότητες σε πράξεις ή λόγια τώρα, θα ζημιώσουν επιπλέον τον τόπο.

    Δυστυχώς αυτές ήταν οι αντοχές της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου, είπε ο κ.Καρατζαφέρης και κατέληξε λέγοντας ότι αυτή η ανακοίνωση του πρωθυπουργού «ήταν ένα εξαιρετικά πικρό δώρο την ημέρα της εορτής του».

    Το μεσημέρι, ο κ. Καρατζαφέρης συναντήθηκε με τον τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη, στα γραφεία του ΛΑΟΣ.

    [05] Διεθνής Έκθεση Βιβλίου

    Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, που φιλοξενεί για 7η χρονιά η πόλη της Θεσσαλονίκης, καλωσορίζει τους βιβλιόφιλους.

    Η Έκθεση άνοιξε φέτος τις πύλες της, με τη συμμετοχή 500 εκδοτών από 24 χώρες και 130 από την Ελλάδα.

    Τιμώμενη χώρα για φέτος η Κίνα, η οποία με σειρά εκδηλώσεων παρουσιάζει στο εθνικό της περίπτερο ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα συγγραφέων και τίτλων, ενώ ο κινέζικος πολιτισμός αναδεικνύεται μέσα από εκθέσεις και προβολές κινέζικών ταινιών.

    Η συμμετοχή της Κίνας φέτος ως τιμώμενης χώρας γίνεται εμφανής και με την παρουσία των 230 επισήμων, εκδοτών και συγγραφέων.

    Στην έκθεση οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν και να συζητήσουν με διάφορους συγγραφείς.

    Μικροί και μεγάλοι μπορούν να απολαύσουν τη χαρά του βιβλίου μέσα από διάφορες δραστηριότητες. Η 7η ΔΕΒΘ περιλαμβάνει μία θεματική έκθεση αφιερωμένη στην αρχαιότητα και το παρόν, την "Παιδική Γωνιά", τη "Γωνιά για τους Εφήβους" και τη "Γωνιά Gourmet".

    Η 7η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που εγκαινιάστηκε από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 April 2010 - 12:30:34 UTC