Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οδηγούμαστε στη μέγγενη των όρων του ΔΝΤ"
  • [02] Συνάντηση Δρούτσα-Νταβούτογλου
  • [03] Ανοίγουν τα Τέμπη, για τα δύο επόμενα Σαββατοκύριακα
  • [04] Εξεταστική Επιτροπή για Ζήμενς
  • [05] Τρείς νεκροί από ταραχές στη Μπανγκόκ
  • [06] Οι πρώτες θεαματικές εικόνες του ήλιου από το νέο δορυφορικό τηλεσκόπιο
  • [07] Νέα σύλληψη
  • [08] "Τσακίζουν τις κατακτήσεις"
  • [09] Συνάντηση με Ν.Κακλαμάνη
  • [10] "Να βγουν στο δρόμο"
  • [11] Ενταση στην τηλεμαχία

  • [01] "Οδηγούμαστε στη μέγγενη των όρων του ΔΝΤ"

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως τις τελευταίες ημέρες "είμαστε μάρτυρες επικοινωνιακής εκστρατείας του κυβερνητικού επιτελείου του ΠΑΣΟΚ με στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη να δείξει δήθεν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ευθύνη για το γεγονός ότι η χώρα στρέφεται στο ΔΝΤ".

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι ο πρωθυπουργός καταφεύγει στο λαϊκισμό, στην προσπάθειά του να πείσει ότι δεν ευθύνεται ο ίδιος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    "Ο κ. Παπανδρέου παραβλέπει σκοπίμως ότι δεν είχε τεθεί από καμία πλευρά, ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θέμα ΔΝΤ για την Ελλάδα", πρόσθεσε, αναφέροντας πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έβαλε αυτό το θέμα στο τραπέζι.

    "Υποκρίνεται ότι φταίνε οι άλλοι", συνέχισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ μας οδηγεί με τις παραλείψεις του στον κλοιό, στη μέγγενη των όρων του ΔΝΤ. Αξίζει να θυμηθούμε, είπε, τις δηλώσεις περί "Τιτανικού" και περί δήθεν διεφθαρμένης, υπό χρεοκοπία, χώρας, με αποτέλεσμα να μας αποδοκιμάζουν οι αγορές και να ανεβαίνει το κόστος δανεισμού.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η ΝΔ θα συνεχίσει να αναδεικνύει τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και ότι δεν αρνήθηκε ποτέ το μερίδιο των δικών της ευθυνών.

    "Ακόμα και αν τελικά μας βάλει στο ΔΝΤ ο πρωθυπουργός, η ΝΔ, ως μεγάλη υπεύθυνη παράταξη, θα προτείνει συγκεκριμένα πράγματα για να αντιμετωπίσει η χώρα τη νέα σκληρή πραγματικότητα, για να υπερασπίσει την κοινωνική συνοχή και να υποδείξει διέξοδο για να βγούμε από τον κλοιό των όρων που θα επιβληθούν στην Ελλάδα", επεσήμανε.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να ληφθούν και να εφαρμοστούν άμεσα τα 23 μέτρα-ανάσες που έχει προτείνει από το Φεβρουάριο η ΝΔ. Σημείωσε επίσης ότι μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η άρση του καμποτάζ που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση καθώς και άλλα δύο μέτρα.

    Σε ό,τι αφορά τα έσοδα και το έλλειμμα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ είπε πως "αν το ΠΑΣΟΚ ήταν στο χειρισμό της οικονομίας τόσο καλό όσο στην κατασκευή ενόχων, θα είχε αποκλιμακωθεί ήδη το κόστος δανεισμού".

    Επιπρόσθετα, έκανε δημόσια έκκληση προς όλους να μην κλείνουν ξενοδοχεία και μαγαζιά, επισημαίνοντας ότι η ΝΔ αποδέχεται και σέβεται πλήρως το συνταγματικό πλαίσιο για την άσκηση του δικαιώματος διαδήλωσης και διαμαρτυρίας. "Η εικόνα των κατεβασμένων ρολών σε κεντρικά ξενοδοχεία - χωρίς να το θέλουν οι συμπολίτες μας - θα χρησιμοποιηθεί από ανταγωνιστικούς σε εμάς κύκλους του εξωτερικού για να σπρώξουν το τουριστικό ρεύμα σε άλλες χώρες", συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση για το πλοίο που έκανε κρουαζιέρα και έφυγε από το Ηράκλειο για την Τουρκία, είπε πως έχει κάνει γενική τοποθέτηση για θέματα υποδομών.

    Σε άλλη ερώτηση για τις θέσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το ΔΝΤ είναι μονόδρομος, ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε πως και οι δύο δεν αποκλίνουν από τις θέσεις της ΝΔ, όπως αυτές έχουν εκφραστεί από τον Αντώνη Σαμαρά. "Θα δείτε ότι λένε και εννοούν ότι ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να καταστήσει μονόδρομο για τη χώρα το ΔΝΤ", ανέφερε.

    Στην ερώτηση αν αποκλίνουν οι θέσεις του κ. Μ. Κεφαλογιάννη περί δημοψηφίσματος παρέπεμψε στα πρακτικά της Βουλής. "Ο κ. Κεφαλογιάννης δεν αναφέρθηκε σε δημοψήφισμα για το ΔΝΤ. Επανέλαβε πάγιες θέσεις και προτάσεις του εδώ και πολύ καιρό σύμφωνα με τις οποίες θα έπρεπε να κινηθεί αυτή η διαδικασία του άρθρου 44 για να πάμε σε αναμόρφωση των θεσμών της ελληνικής πολιτείας. Δεν έχει σχέση με το ΔΝΤ. Ουδέποτε ο κ. Κεφαλογιάννης ή άλλο στέλεχος της ΝΔ είπε να πάμε σε δημοψήφισμα για το ΔΝΤ", δήλωσε.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα το απόγευμα θα επισκεφθεί τη ΝΔ το κλιμάκιο του ΔΝΤ, ενώ τόνισε πως το τι θα κάνει σχετικά με τους ενδεχόμενους όρους, δεν υπαγορεύεται από το ποιος είναι επικεφαλής του ΔΝΤ. Δεν έχουμε εμπειρία αντίστοιχης κατάστασης σε χώρα της ευρωζώνης, συμπλήρωσε, αναφέροντας πως γι' αυτό η "λύση" του ΔΝΤ θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί, κάτι που, όπως σημείωσε, θα ήταν εφικτό αν ο κ. Παπανδρέου είχε πάρει έγκαιρα μέτρα "και δεν περιφερόταν λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι δήθεν υπό χρεοκοπία".

    "Έπρεπε να πείσει τους υποψήφιους δανειστές για τη φερεγγυότητά μας και όχι να την καταρρακώνει όπως ο κ. Παπανδρέου, προσπαθώντας να απεγκλωβιστεί από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και να διαφυλάξει το πολιτικό του κύρος και την προσωπική του δημοφιλία", τόνισε.

    [02] Συνάντηση Δρούτσα-Νταβούτογλου

    Ημίωρη διμερή συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στο Ταλίν της Εσθονίας.

    Κύριο αντικείμενο της διμερούς συνάντησης ήταν η προετοιμασία της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Τ. Ερντογαν στην Αθήνα, περί τα μέσα Μαΐου.

    Κοινή διαπίστωση των δύο υπουργών ήταν ότι οι προετοιμασίες που περιλαμβάνουν και τη διοργάνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με έμφαση την ενίσχυση της πολυμερούς οικονομικής συνεργασίας με τον συντονισμό των υπουργείων Εξωτερικών, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς.

    Στο πλαίσιο της προετοιμασίας εντάσσεται και η πρώτη συνάντηση των διερευνητικών επαφών, η οποία τοποθετείται στις αρχές Μαΐου.

    Ο κ. Δρούτσας ενημέρωσε τον αρχηγό της τουρκικής διπλωματίας ότι στην Αθήνα έγινε ήδη η πρώτη συνάντηση μεταξύ των συντονιστών εκάστου υπουργείου που εμπλέκεται στις δράσεις του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, υπό τον ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών κ. Ζέπο, ενώ ο κ. Νταβούτογλου έχει ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο της Άγκυρας για την προώθηση της πρώτης συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

    Εντός της προσεχούς εβδομάδας, φτάνει επίσης στην Αθήνα ο ΓΓ του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Σινιρλίογλου, για πολιτικές διαβουλεύσεις, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του μηχανισμού που εγκαινιάστηκε κατά την επίσκεψη του κ. Δρούτσα στην Άγκυρα, η οποία χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές θετική και επιτυχής.

    Ώς προς το περιεχόμενο της διήμερης άτυπης συνόδου, οι 28 υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, συζήτησαν χθες, πρώτη ημέρα για το νέο στρατιωτικό δόγμα και την προσέγγιση της Βοσνίας στην Ατλαντική Συμμαχία, ενώ το βράδυ στο δείπνο, συζητήθηκε η πυρηνική πολιτική και η αντιπυραυλική άμυνα.

    Και στα τρία θέματα η ελληνική πλευρά συνεισφέρει με τις δικές της θέσεις. Η επεξεργασία του νέου δόγματος γίνεται από 12μελή Ομάδα Εμπειρογνωμόνων, στην οποία μετέχει ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Ζέπος και αναμένεται να καταθέσει τις εισηγήσεις της την 1η Μαΐου, ενώ η τελική έγκρισή του θα γίνει από τη σύνοδο κορυφής στη Λισαβόνα, τον Νοέμβριο.

    Στο θέμα της Βοσνίας, η οποία ζητάει τη θεσμοθέτηση της προσέγγισής της στο ΝΑΤΟ, με την ένταξή της στο λεγόμενο Action Plan, η Συμμαχία έκανε σήμερα ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της αποδοχής του βοσνιακού αιτήματος - αν και με προϋποθέσεις που εγγυώνται καλύτερη λειτουργία του κράτους - κατεύθυνση στην οποία συντάσσεται και η ελληνική πλευρά, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα στείλει μήνυμα σταθερότητας στην περιοχή των Δ. Βαλκανίων.

    Η πυρηνική πολιτική της Συμμαχίας εξετάστηκε στο δείπνο, παρούσης της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χ. Κλίντον, υπό το φως της νέας συμφωνίας START μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας και της συνόδου κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια που συγκάλεσε πριν λίγες ημέρες στην Ουάσιγκτον ο Μπαρακ Ομπάμα.

    Η Ελληνική κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ της πλήρους αποπυρηνικοποίησης και μάλιστα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εξετάζει το ενδεχόμενο αναθέρμανσης της ιστορικής «πρωτοβουλίας των έξι» από τον Α. Παπανδρέου, αυτή τη φορά μέσω της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Σήμερα, δεύτερη ημέρα της συνόδου, αναμένεται στην εσθονική πρωτεύουσα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σ. Λαβρόφ, με τη συμμετοχή του οποίου θα συνέλθει το Ευρωατλαντικό Συμβούλιο,ενώ ένα κεφάλαιο αναμένεται να αφιερωθεί στο Αφγανιστάν με τη συμμετοχή των συμμετεχουσών χωρών στη δύναμη ISAF, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών του Αφγανιστάν.

    [03] Ανοίγουν τα Τέμπη, για τα δύο επόμενα Σαββατοκύριακα

    Ανοίγουν τα Τέμπη, γι' αυτό το Σαββατοκύριακο και το επόμενο της Πρωτομαγιάς, καθώς, όπως έγινε γνωστό, δόθηκε το "πράσινο φως" από την "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίο" για εναλλακτική κυκλοφορία των οχημάτων, ανά διαδρομή στο ένα ρεύμα.

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, θα δοθεί στη κυκλοφορία η μια λωρίδα στη κοιλάδα των Τεμπών, από σήμερα Παρασκευή, στις 8 το βράδυ μέχρι και τις 6 το πρωί της Δευτέρας, με εναλλακτική κίνηση των οχημάτων ανά κατεύθυνση και συγκεκριμένο πρόγραμμα.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό η μία λωρίδα θα ανοίξει σήμερα από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8.30 το πρωί του Σαββάτου και θα κινούνται σε αυτή τα οχήματα με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη. Στις 8.30 το πρωί του Σαββάτου, η κοιλάδα θα κλείσει για μισή ώρα και εν συνεχεία θα ανοίξει ξανά από τις 9 πμ μέχρι και τις 6.30 μμ στο ρεύμα από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα. Θα κλείσει και πάλι για μισή ώρα και θα ανοίξει στις 7 μμ μέχρι και τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη. Στις 2 μμ θα κλείσει και πάλι για μισή ώρα και θα ανοίξει στις 2.30 μμ μέχρι και τις 6 το πρωί της Δευτέρας στο ρεύμα προς Αθήνα.

    Το ίδιο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και το Σαββατοκύριακο της Πρωτομαγιάς με μικρές διαφοροποιήσεις.

    Σχετική ανακοίνωση αναμένεται να εκδοθεί απόψε αργά το βραδύ από την αστυνομική διεύθυνση Λάρισας.

    [04] Εξεταστική Επιτροπή για Ζήμενς

    Σφοδρή αντιπαράθεση προκάλεσε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση Ζήμενς η απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αποστείλει εξώδικο στην εταιρεία SAIC, προμηθεύτρια του συστήματος ασφαλείας C4I απειλώντας με καταγγελία της σύμβασης, αν δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί με γενική δοκιμή του συστήματος.

    Από την άλλη άρχισε στην εξεταστική και συνεχίζεται σήμερα η κατάθεση της οικονομολόγου και στενής συνεργάτιδας και γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου Αικατερίνης Τσακάλου, που μίλησε για συναντήσεις του πρώην ισχυρού άνδρα της Ζήμενς με υπουργούς της κυβέρνησης της ΝΔ στα υπουργεία τους.

    Όσον αφορά στις εξελίξεις για το σύστημα ασφαλείας προκλήθηκαν διαξιφισμοί μεταξύ των βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων. Ο συντονιστής των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας μίλησε «για γκάφα του ΠΑΣΟΚ» συμπληρώνοντας ότι «ομολογείται ότι όχι μόνο δεν έχει παραληφθεί το σύστημα, αλλά η σύμβαση της ΝΔ αφήνει στη νέα κυβέρνηση και περιθώριο χειρισμών, ώστε να απειλεί την SAIC με καταγγελία της σύμβασης».

    Ο ίδιος ως νομικός είπε ότι «αν δεν πρόκειται για συμπαιγνία με την SAIC, τότε είναι ολέθριος ο χειρισμός της υπαναχώρησης ταυτόχρονα με την απειλή καταγγελίας αν οδηγηθούμε στη διαιτησία».

    Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Νικητιάδης απάντησε ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου «έκανε αυτό που δεν έκανε ο κ. Μαρκογιαννάκης κι οι υπόλοιποι υπουργοί της ΝΔ για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή να περισώσει ό,τι μπορεί να περισωθεί από τις παράνομες τμηματικές παραλαβές των υποσυστημάτων και την τμηματική απελευθέρωση εγγυητικών».

    «Στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει η παροιμία «Και η πίττα ολάκερη και ο σκύλος χορτάτος». Όσο πιο ψηλούς τόνους ανεβάζουν τα δύο κόμματα, τόσο αποδεικνύεται η συμφωνία για συγκάλυψη. Με την εξέλιξη αυτή το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο το σύστημα», σχολίασε ο Αθανάσιος Παφίλης από το ΚΚΕ.

    Ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) μίλησε για «σύγκρουση συνενόχων και μάλιστα με άσφαιρα πυρά που προετοιμάζει την αυριανή συγκάλυψη και τον συμψηφισμό. Το σκάνδαλο του C4I έχει δικομματική ταυτότητα και οσμή».

    Ενημερώνοντας για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ η κ. Βάσω Βυλλιώτη είπε ότι η μέχρι τώρα έρευνα και οι καταθέσεις κατέδειξαν ότι δόθηκε μία υπέρμετρη προθεσμία σχεδόν τεσσάρων χρόνων στην προμηθεύτρια εταιρεία και τελικά παρέδωσε τμηματικά υποσυστήματα ενός έργου που δεν έχει διαλειτουργικότητα, δηλαδή τη δυνατότητα να λειτουργεί ως σύνολο όπως παραγγέλθηκε για να παραδοθεί με το κλειδί στο χέρι.

    Ο υπουργός, συνέχισε η βουλευτής, με την εξώδικο πρόσκλησή του προσκαλεί την προμηθεύτρια να προσέλθει σε δοκιμή των συστημάτων όπως παραγγέλθηκαν ή να αποκαταστήσει τις παρεκκλίσεις του αρνούμενος πλέον τη συνέχιση της σύμβασης.

    Αν αυτή η δοκιμή καταδείξει ελαττώματα, παραλείψεις και παράβαση συμφωνηθέντων, προφανώς το ελληνικό δημόσιο θα αξιώσει όσα αδικαιολογήτως καταβλήθηκαν για ένα σύστημα που δεν λειτουργεί στο σύνολό του.

    Η κατάθεση της Αικατερίνης Τσακάλου

    Η μάρτυρας, που κατήγγειλε απειλές για τη ζωή της από τον Ιανουάριο του 2008, επιβεβαίωσε πλήρως όσα είχε καταθέσει στην προανάκριση, στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, στον ανακριτή Νικόλαο Ζαγοριανό και στην εφέτη κ. Μαρία Νικολακέα.

    Παραδέχθηκε ότι ειδικά παραμονές εκλογών, στις προεκλογικές περιόδους πύκνωναν οι επαφές με τους υπευθύνους οικονομικών των δύο μεγάλων κομμάτων, είτε με πρωτοβουλία τους, είτε με πρωτοβουλία του Χριστοφοράκου.

    Σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ποιοι έκαναν τις συγκεκριμένες επαφές, περιορίστηκε να απαντήσει: «Επειδή μπορεί να με απατά η μνήμη μου, δείτε τα ονόματα στο ημερολόγιο. Είναι απολύτως ακριβές και πλήρες».

    Κατά την μάρτυρα όσα αναφέρονται ως τηλεφωνικές επαφές ή ραντεβού ισχύουν απολύτως, ακριβώς γιατί ο Χριστοφοράκος ήταν πολύ επιμελής στην τήρηση αυτών των στοιχείων.

    Δήλωσε μάλιστα ότι από ό,τι θυμάται, ελάχιστα από τα ραντεβού εκείνα ακυρώθηκαν. Στην επισήμανση βουλευτού ότι πολλοί πολιτικοί υποστηρίζουν ότι ήταν μεν το όνομά τους στο ημερολόγιο, αλλά δεν γνωρίζουν το Χριστοφοράκο κι αυτό έρχεται σε αντίφαση με αυτό που ισχυρίζεται η ίδια, είπε απλά: «Αυτό είναι δικό σας συμπέρασμα. Το ημερολόγιό μου λέει πάντα την αλήθεια».

    Η μάρτυρας επιβεβαίωσε επίσης ότι ως στενότερη συνεργάτης του Χριστοφοράκου ανελάμβανε «τους λεπτούς χειρισμούς» για τα δώρα των πολιτικών, κυρίως σε επίπεδο αποστολής οικοσκευών, είτε για δωρεάν αποστολή, είτε για έκπτωση ως 30%, ενώ ανέφερε ως αποδέκτες μέλη των οικογενειών Μητσοτάκη και Τσοχατζόπουλου.

    Εν τω μεταξύ έγινε γνωστό ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα καταρτισθεί ο τελικός κατάλογος των πολιτικών προσώπων, αλλά και λοιπών μαρτύρων.

    Στις καταστάσεις που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου, εκτός των ήδη γνωστοποιηθέντων από χθες προστίθενται και τα ονόματα των Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Γιώργου Σανιδά, πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Φόλκερ Γιούνγκ, μέλους του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου της Siemens, Γιώργο Τσουγκράνη, δικαιούχου του λογαριασμού «Ρόκος» που αποδίδεται στον Αναστάσιο Μαντέλη και Ιωάννη Γιαννίδη, δικηγόρου.

    [05] Τρείς νεκροί από ταραχές στη Μπανγκόκ

    Εκατοντάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων της ταϊλανδικής αστυνομίας βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους διαδηλωτές "με τα κόκκινα πουκάμισα", που έχουν στήσει οδοφράγματα στην επιχειρηματική περιοχή της Μπανγκόκ, αλλά αναδιπλώθηκαν αποφεύγοντας την αντιπαράθεση.

    Η τηλεόραση μεταδίδει ότι οι αστυνομικοί παρατάχθηκαν μπροστά στα οδοφράγματα ζητώντας από τους διαδηλωτές να τα διαλύσουν. Όμως οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας εύφλεκτο υγρό στα ελαστικά με τα οποία έχουν φτιάξει τα οδοφράγματα. Λίγη ώρα αργότερα οι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν και οι διαδηλωτές από την πλευρά τους έμειναν πίσω από τα οδοφράγματα, στην περιοχή Σιλόμ.

    Η μετακίνηση δυνάμεων της αστυνομίας έγινε λίγες ώρες μετά τις εκρήξεις χειροβομβίδων, που στοίχισαν τη ζωή τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό 75. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι την ευθύνη για τις εκρήξεις φέρουν οι διαδηλωτές, οι οποίοι αρνούνται κάθε σχέση.

    Η ένταση στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης έχει κλιμακωθεί το τελευταίο 24ωρο, 12 ημέρες μετά τις σφοδρές συγκρούσεις στρατιωτών και διαδηλωτών, που είχαν ως συνέπεια να σκοτωθούν 25 άνθρωποι και περίπου 800 να τραυματιστούν. Πρόκειται για τα σοβαρότερα επεισόδια των τελευταίων 18 χρόνων.

    Η κεντρική τράπεζα της Ταϊλάνδης προειδοποίησε ότι η πολιτική κρίση έχει επιπτώσεις στον τουρισμό, την κατανάλωση και τις επενδύσεις, παρόλο που οι εξαγωγές που είναι ένας τομέας κρίσιμος για την εθνική οικονομία της χώρας, δεν έχουν επηρεαστεί μέχρι σήμερα.

    [06] Οι πρώτες θεαματικές εικόνες του ήλιου από το νέο δορυφορικό τηλεσκόπιο

    H Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες εντυπωσιακές -καιβ¦ ολίγον ψυχεδελικές- εικόνες του ήλιου που τράβηξε το νέο δορυφορικό Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (Solar Dynamics Observatory), στόχος του οποίου πρωτίστως είναι να δώσει τη δυνατότητα στους επιστήμονες στο μέλλον να προβλέπουν έγκαιρα τις επερχόμενες καταστροφικές ηλιακές καταιγίδες.

    Αν και δεν έδωσαν ακόμα λεπτομέρειες, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ήδη μαθαίνουν νέα πράγματα από τις παρατηρήσεις του νέου δορυφόρου που εκτοξεύτηκε στις 11 Φεβρουαρίου πάνω σε ένα πύραυλο "Άτλας" και ήδη έστειλε στη Γη εντυπωσιακές έγχρωμες φωτογραφίες, καθώς και σύντομα βιντεοκλίπ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC.

    Ο δορυφόρος, που λειτουργεί απολύτως ομαλά, φέρει τρεις συστοιχίες επιστημονικών οργάνων, εκ των οποίων η μια έχει κατασκευαστεί από το εργαστήριο ατμοσφαιρικής και διαστημικής επιστήμης του πανεπιστημίου του Κολοράντο και οι άλλες δύο από την εταιρία Lockheed Martin. Τα τρία όργανα εστιάζουν αντίστοιχα στις διεργασίες στο εσωτερικό του ήλιου, στην επιφάνεια και στην ατμόσφαιρά του. Τα διαφορετικά μήκη κύματος που λειτουργούν τα τρία όργανα, επιτρέπουν στους επιστήμονες να μελετούν τον ήλιο με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ποτέ.

    Οι πρώτες θεαματικές φωτογραφίες και τα πρώτα βίντεο (με κάμερες υψηλότατης ανάλυσης) του Solar Dynamics Observatory, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει επί τουλάχιστον μία πενταετία, δείχνουν τεράστιες εκρήξεις στον ήλιο και εντυπωσιακά αέρια εξάρματα που ξεπηδούν από την επιφάνειά του.

    Η ηλιακή δραστηριότητα έχει σημαντική επίδραση στον πλανήτη μας, καθώς οι εκρήξεις φορτισμένων σωματιδίων και η εκπομπή έντονης ακτινοβολίας μπορεί να αποδιοργανώσουν τις δορυφορικές επικοινωνίες και τα δίκτυα ηλεκτρισμού, να υποσκάψουν την υγεία των αστροναυτών κ.α.

    Οι επιστήμονες της NASA εκτιμούν ότι η αποστολή του δορυφόρου θα φέρει πραγματική επανάσταση στις γνώσεις μας για την φυσική του ήλιου, με τον ίδιο τρόπο που το διαστημικό τηλεσκόπιο "Χαμπλ" έριξε νέο φως στην αστρονομία και την κοσμολογία.

    [07] Νέα σύλληψη

    Στον ειδικό εφέτη ανακρική οδηγείται σήμερα δεκαεννιάχρονη που συνελήφθη χθες στις 7 το απόγευμα από αστυνομικούς της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, βάση εντάλματος σύλληψης για συμμετοχή στην υπόθεση της συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

    Το ένταλμα σύλληψης ήταν ένα από τα έξι πρώτα που είχαν εκδοθεί μετά τον εντοπισμό του σπιτιού στην οδό 25ης Μαρτίου στο Χαλάνδρι.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές το ένταλμα εκδόθηκε με βάση δακτυλικά αποτυπώματα που είχαν βρεθεί στο σπίτι του Χαλανδρίου και σε άλλα αντικείμενα. Η κοπέλα συνελήφθη την ώρα που μιλούσε σε καρτοτηλέφωνο στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος της βαλλιστικής έρευνας στα τρια πιστόλια που βρέθηκαν μαζί με τον υπόλοιπο οπλισμό στο διαμέρισμα της οδού Αιγίνης 8, στην Κυψέλη το οποίο είχαν ενοικιάσει οι συλληφθέντες για συμμετοχή στον "Επαναστατικό Αγώνα".

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, και τα τρια δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες. Πρόκειται για δύο Zastava των 9 χιλιοστών, που όπως προκύπτει από τους αριθμούς και τα άλλα στοιχεία, είναι γιουγκοσλαβικής προέλευσης και ένα Browning διαμετρήματος 22 χιλιοστών, άγνωστης προέλευσης.

    Η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε ενέργειες του κοινού ποινικού δικαίου.

    Σύμφωνα, επίσης, με τη βαλλιστική, τα δύο "καλάσνικοφ" και το αυτόματο MP5 χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις εναντίον του λεωφορείου των ΜΑΤ στο Γουδή στις 23 Δεκεμβρίου 2008 και εναντίον της αστυνομικής δύναμης έξω από το υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια λίγες ημέρες αργότερα, στις 5 Ιανουαρίου 2009, όπου τραυματίστηκε σοβαρά ο αστυφύλακας των ΜΑΤ Διαμαντής Μαντζούνης. Επίσης, το αυτόματο MP5 χρησιμοποιήθηκε και στην επίθεση του Β' Αστυνομικού Τμήματος Νέας Ιωνίας στις 30 Απριλίου του 2007.

    [08] "Τσακίζουν τις κατακτήσεις"

    «Ιδού το τρομοκρατικό δίλημμα της κυβέρνησης: Ή παίρνουμε δάνειο και χάνει ο λαός κάθε δικαίωμα ή δεν παίρνουμε δάνειο και πάλι τα χάνουμε», δήλωσε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος.

    Η κα Παπαρήγα τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι πρέπει να ρίξουν στο καλάθι των αχρήστων το δίλημμα και να προχωρήσουν στην ανάκαμψη του κινήματος, γιατί μόνο αυτή η ανάκαμψη μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τα δικαιώματα των εργαζομένων». Υπογράμμισε δε ότι «ανάκαμψη της οικονομίας σημαίνει ανάκαμψη της κερδοφορίας και της πλουτοκρατίας».

    Σε ερώτηση για το πού πιστεύει η ίδια ότι θα καταλήξουν οι διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη, η κα Παπαρήγα απάντησε ότι «η τρόικα με το που μπήκε μέσα στο Υπουργείο Οικονομίας άνοιξε τα εξής ζητήματα: Ελευθερία απολύσεων και ότι δεν μπορεί στην Ελλάδα να είναι τόσο, για αυτούς, μικρός ο αριθμός των απασχολουμένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις».

    «Το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη ασχολείται με το τσάκισμα των λαϊκών κατακτήσεων και το τσάκισμα των λαϊκών αγώνων. Από εκεί και πέρα ό,τι και να δώσουν σημαίνει ότι θα δεσμεύσουν με ακόμα χειρότερα αντεργατικά μέτρα», κατέληξε η γγ του ΚΚΕ.

    [09] Συνάντηση με Ν.Κακλαμάνη

    Με τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη θα συναντηθεί το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., στα γραφεία του κόμματος.

    "Το πρόβλημα διογκώνεται όχι κάθε εβδομάδα, όχι κάθε ημέρα, αλλά κάθε ώραβ¦ Ο πρωθυπουργός πρέπει να συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και να προχωρήσει σε αλλαγές. Είναι εμφανές το έλλειμμα που έχει η κυβέρνησή του", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., σχετικά με την πορεία των spread και τις εκτιμήσεις της Eurostat.

    [10] "Να βγουν στο δρόμο"

    «Η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι μονόδρομη επιλογή. Μπορεί να αποτραπεί αν οι εργαζόμενοι βγουν στο δρόμο και έχουν κάθε δικαίωμα, κάθε δίκιο να το κάνουν» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, και επανέλαβε ότι «προσφυγή στο ΔΝΤ σημαίνει διάλυση του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής ασφάλισης»

    Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, στην πλατεία Κλαυθμώνος τόνισε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει καμία δικαιοδοσία, τη λαϊκή εντολή που πήρε πριν από έξι μήνες, να την εκχωρεί σε τεχνοκράτες του ΔΝΤ που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας και υπαγορεύουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στον Υπουργό Εργασίας. Πρόκειται για μια εκτροπή που αφορά το δημοκρατικό μας πολίτευμα και δεν πρέπει να την επιτρέψουμε».

    [11] Ενταση στην τηλεμαχία

    Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για την πρωθυπουργία της Βρετανίας στις επερχόμενες εκλογές της 6ης Μαΐου συγκρούστηκαν χθες το βράδυ, στη δεύτερη τηλεοπτική μονομαχία τους που είχε ως αντικείμενο την εξωτερική πολιτική.

    Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, του Εργατικού Κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 13 χρόνια, αντιμετώπισε τον ηγέτη των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον και τον Νικ Κλεγκ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που ήταν και η μεγάλη έκπληξη του πρώτου ντιμπέιτ, καθώς πολλές δημοσκοπήσεις του δίνουν έκτοτε προβάδισμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, έστω και με οριακή διαφορά.

    Μπράουν και Κάμερον, προσπαθώντας να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος, επιτέθηκαν στον Κλεγκ και μάλιστα ο πρώτος, που έδειχνε πιο νευρικός σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, τον κατηγόρησε ότι διακινδυνεύει την ασφάλεια της χώρας αρνούμενος να δεσμευτεί για την αναβάθμιση του πυρηνικού οπλοστασίου των υποβρυχίων Trident. "Αντιμετωπίζω αυτές τις αποφάσεις καθημερινά και σου λέω, Νικ: σοβαρέψου. Λες ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τα υποβρύχια Trident. Κατάλαβε τους κινδύνους που θα αντιμετωπίζαμε αν η Βόρεια Κορέα και το Ιράν (αποκτούσαν πυρηνικά όπλα), σημείωσε.

    Ο Κλεγκ, που ωστόσο δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο διατήρησης ορισμένων πυρηνικών όπλων, επιδιώκει να στρέψει την οργή των ψηφοφόρων στα δύο άλλα κόμματα θυμίζοντάς τους τα σκάνδαλα με τα αμφιλεγόμενα βουλευτικά έξοδα των πολιτικών. Ο Κάμερον όμως, ο οποίος ανέκτησε την ευφράδειά του μετά την άχαρη παρουσία του στο πρώτο ντιμπέιτ, επέκρινε τη στάση του.

    "Νομίζω ότι τώρα αρχίζουν να θυμώνουν με ορισμένους πολιτικούς που λένε ότι το κόμμα τους ήταν καλύτερο από όλα τα άλλα. Ειλικρινά, όλοι είχαμε προβλήματα με αυτό", επισήμανε.

    Παρά τις επιθέσεις και τις πιέσεις, ο Κλεγκ έδειχνε χαλαρός και μιλούσε άνετα. Κάλεσε μάλιστα τους ψηφοφόρους να μην πιστεύουν τις "γελοίες" ιστορίες που μιλούν για "οικονομικό και πολιτικό Αρμαγεδδώνα" στην περίπτωση που η άνοδος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών οδηγήσει στην εκλογή ενός κοινοβουλίου όπου κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

    Οι δύο πρώτες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μετά το ντιμπέιτ έδωσαν αντικρουόμενα αποτελέσματα, καθώς η μία έβγαλε νικητή τον Κάμερον και η άλλη τον Κλεγκ. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας Sun ο Κάμερον συγκεντρώνει ποσοστό 36% έναντι 32% του Κλεγκ και 29% του Γκόρντον Μπράουν. Στη δεύτερη δημοσκόπηση, της εταιρείας ComRes για λογαριασμό του ITV News, ο Κλεγκ λαμβάνει ποσοστό 33% ενώ οι δύο αντίπαλοί του ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση με ποσοστό 30%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 April 2010 - 6:30:33 UTC