Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο 11,3 η ανεργία τον Ιανουάριο
  • [02] Ζήμενς-Καταθέτουν πολιτικά πρόσωπα
  • [03] "Ομοϊδεάτης με τον Ντενκτάς ο Ερόγλου"
  • [04] Διαγωνισμός από τον Internet Explorer 8
  • [05] Έκθεση για την ιστορία του αντιδικτατορικού αγώνα
  • [06] Εντατικές έρευνες
  • [07] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [08] "Μονόδρομος η πάλη"
  • [09] "Να αποφύγουμε το ΔΝΤ"
  • [10] Εκτελούνται πτήσεις

  • [01] Στο 11,3 η ανεργία τον Ιανουάριο

    Στο 11,3% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Ιανουάριο φέτος, έναντι 9,4% τον Ιανουάριο 2009 και 10,2% το Δεκέμβριο 2009.

    Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι άνεργοι τον Ιανουάριο εφέτος ανήλθαν σε 567.132 άτομα και αυξήθηκαν κατά 101.440 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο πέρυσι, (αύξηση 21,8%) και κατά 62.022 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο 2009 (αύξηση 12,3%).

    Ο αριθμός των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.445.743 άτομα και μειώθηκε κατά 39.272 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2009, (μείωση 0,9%) και κατά 11.914 άτομα, σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2009 ( μείωση 0,3%).

    Εξάλλου, ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε τον Ιανουάριο εφέτος σε 4.276.258 άτομα.

    Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 14,9% και είναι σημαντικά υψηλότερο από εκείνο των ανδρών, στους οποίους η ανεργία ανέρχεται στο 8,7%. Ηλικιακά η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στα άτομα ηλικίας 15 έως 24 ετών (30,4%) και στα άτομα 25-34 ετών (14,6%).

    Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας η υψηλότερη ανεργία τον Ιανουάριο φέτος καταγράφηκε στα Ιόνια νησιά (19,1%), στη δυτική Μακεδονία (17,7%) και στο νότιο Αιγαίο (15,3%).

    Στον αντίποδα, σε τρεις μόνο περιφέρειες η ανεργία είναι μονοψήφια και συγκεκριμένα στο βόρειο Αιγαίο (3%), στην Πελοπόννησο (9%) και στη δυτική Ελλάδα (9,7%).

    [02] Ζήμενς-Καταθέτουν πολιτικά πρόσωπα

    Με την κατάθεση σήμερα του πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννη μπαίνει σταδιακά η εξεταστική επιτροπή που ερευνά την υπόθεση Ζήμενς στην τελική ευθεία πριν την ολοκλήρωση της έρευνας, με την εξέταση των πολιτικών και βαρύνουσας σημασίας προσώπων.

    Ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών στην περίοδο της Οικουμενικής (1989-90) Γιάννης Κεφαλογιάννης έχει ζητήσει ο ίδιος να καταθέσει, αναφέροντας σε μακροσκελές υπόμνημά του ότι η διαπλοκή του δημοσίου με τη γερμανική εταιρεία ξεκίνησε ήδη από τότε με την αποδοχή από τους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Ανδρέα Παπανδρέου και Χαρίλαο Φλωράκη της απευθείας ανάθεσης της προμήθειας 470.000 ψηφιακών παροχών, συνολικής αξίας 32 δισ. δραχμών στις εταιρείες ΙΝΤΡΑΚΟΜ/ΖΗΜΕΝΣ ΕΛΛΑΣ.

    Χθες, ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος με αφορμή τηλεοπτική συνέντευξη του Ανδρέα Βγενόπουλου στον ΣΚΑΙ στην εκπομπή του Αλέξη Παπαχελά κατά την οποία κατηγόρησε την επιτροπή της Βουλής ότι δεν κάλεσε να εξετάσει τον Σωκράτη Κόκκαλη, επανέφερε το αίτημά του για κλήση του ιδιοκτήτη της ΙΝΤΡΑΚΟΜ.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου πρότεινε να εξετασθεί το περιεχόμενο της εκπομπής και ο βαθμός προσβολής της επιτροπής και αν χρειαστεί να κληθούν σε κατβ αντιπαράσταση εξέταση οι κ.κ. Βγενόπουλος και Κόκκαλης.

    Κατά τα άλλα, πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της SIEMENS A.E. Παναγιώτης Ξυνής. Ο μάρτυρας παρουσίασε ως δεδομένη τη βούληση της εταιρείας να κλείσει τα όσα διημείφθησαν στο παρελθόν και να επανακτήσει το κύρος της.

    Παρουσίασε το νέο καθεστώς ως αλλαγή σελίδας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι έλεγχος για την δική του επιλογή και τοποθέτηση στο τιμόνι της SIEMENS A.E. κράτησε πέντε μήνες.

    Μίλησε για ένα καθεστώς ανυπαρξίας ελέγχων στο προηγούμενο καθεστώς, ενώ διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος ακύρωσε με εντολή της μητρικής εταιρείας το τμήμα «με το μεγάλο κύκλο εργασιών», που οδήγησε και στο C4 I, από το οποίο επέμεινε ότι η εταιρεία του βγήκε χαμένη.

    Παραδέχθηκε επίσης ότι με την ΙΝΤΡΑΚΟΜ υπήρχε μια κατανομή 60%-40% για τα ψηφιακά έργα, δήλωσε όμως άγνοια για το θέμα των χρηματισμών. Δήλωσε όμως πρόθυμος να προτείνει στη μητρική εταιρεία να δοθούν με πρόγραμμα αμνηστίας, δηλαδή ατιμωρησίας, στην Ελλάδα οι μυστικές εσωτερικές εκθέσεις στελεχών της εταιρείας, στις οποίες κατονομάζονται δωροδοκηθέντες, αλλά και να ερευνήσει για ύπαρξη καταλόγου με δωρεάν προσφορές προς πολιτικούς τα τελευταία είκοσι χρόνια.

    Επόμενος μάρτυρας του οποίου η εξέταση άρχισε και πιθανόν θα συνεχιστεί αύριο είναι ο χρηματιστής Σάββας Γιαννακάκης. Ο ίδιος μαζί με δύο άλλους χρηματιστές βοήθησαν τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Λέτσα να φέρει ποσά 2,5-3 εκ. ευρώ από το εξωτερικό, τα οποία στη συνέχεια δόθηκαν στον Μιχάλη Χριστοφοράκο για τις παράνομες πληρωμές προς στελέχη των ΔΕΚΟ και πολιτικούς.

    Ο μάρτυρας εξεταζόμενος παραδέχθηκε ότι γνώριζε από το σχολείο τον Λέτσα και ότι είχε μία σημαντική οικονομική επιφάνεια. Ετσι δεν του αρνήθηκε όταν εκείνος του ζήτησε να τον βοηθήσει να φέρει κάποια χρήματα στο εξωτερικό να τον βοηθήσει με δικούς του ανθρώπους να φέρει τα χρήματα.

    Ετσι ο Λέτσας έμβασε το ποσό που τον ενδιέφερε στο λογαριασμό ενός τρίτου χρηματιστή στο εξωτερικό και ίδιος έδωσε τα χρήματα στον κ. Γιαννακάκη, ο οποίος με τη σειρά του τα παρέδωσε χέρι με χέρι στον Λέτσα.

    Κατά τον μάρτυρα η διαδικασία αυτή δεν είναι ασυνήθης γιατί κάποιοι «για δικούς τους λόγους θέλουν να αποκρύψουν χρήματα από την οικογένειά τους, δηλαδή να μην εμφανίσουν κοινούς λογαριασμούς με τη γυναίκα τους, ή τα παιδιά τους»

    Μέλη της επιτροπής χαρακτήρισαν ως μη πιστευτά τα επιχειρήματα αυτά, αλλά ο μάρτυρας είπε ότι δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι συμμετείχε σε παράνομη δραστηριότητα.

    Εν τω μεταξύ σήμερα αναμένεται να κατατεθεί ο κατάλογος με τους μάρτυρες, πολιτικά πρόσωπα ή μη με τα οποία θα πορευθεί στην πορεία η εξεταστική και τον οποίο θα καταρτίσουν οι βουλευτές Παντελής Οικονόμου και Κωνσταντίνος Τζαβάρας.

    Πληθαίνουν πάντως οι πληροφορίες ότι η εξεταστική θα ζητήσει και νέα παράταση εργασιών με δεδομένο ότι αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η αποστολή του συνόλου της δικογραφίας, ενώ θα απαιτηθεί η συνδρομή εμπειρογνωμόνων της Τραπέζης Ελλάδος για τους λογαριασμούς που κατατίθενται στην εξεταστική, κυρίως από την Ελβετία.

    [03] "Ομοϊδεάτης με τον Ντενκτάς ο Ερόγλου"

    "Ομοϊδεάτες" χαρακτήρισε ο πρόεδρος Χριστόφιας τους Ντερβίς Ερογλου, Ραούφ Ντενκτάς και Σερντάρ Ντενκτάς.

    Ο κ. Χριστόφιας σχολίαζε δημοσίευμα τουρκοκυπριακής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου θα έχει ως σύμβουλο στο κυπριακό τον πρώην ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Ραούφ Ντενκτάς και θα περιλάβει στη διαπραγματευτική του ομάδα το γιό του Σερντάρ.

    Σε ερώτηση πόσο πιο δύσκολα θα γίνουν τα πράγματα στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού, εάν Ραούφ και Σερντάρ Ντενκτάς θα περιληφθούν στην ομάδα διαπραγμάτευσης του Ντερβίς Ερογλου, ο κ. Χριστόφιας απάντησε πως είναι αδόκιμο να μιλάμε με "εάν".

    Εμείς, τόνισε, έχουμε τη γραμμή μας για να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, που έπονται.

    Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά λαμβάνει κάποια προληπτικά μέτρα.

    Επίσης, εξέφρασε ικανοποίηση για την τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών για την εκλογή Έρογλου ως ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και τόνισε ότι είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα πάντοτε του Διεθνούς Οργανισμού.

    [04] Διαγωνισμός από τον Internet Explorer 8

    Ο Internet Explorer 8 πραγματοποιεί ένα μεγάλο πρωτότυπο διαγωνισμό που θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Ιουλίου και ο οποίος δίνει κάθε εβδομάδα σε ένα τυχερό δύο δωρεάν εισιτήρια για τον προορισμό των ονείρων του.

    Μέσα από την ιστοσελίδα www.exploretheworld.gr, o Internet Explorer 8 προσκαλεί τους μελλοντικούς εξερευνητές να να ετοιμάσουν βαλίτσες τους! Το μόνο που πρέπει να κάνουν, είναι να μπουν στο www.exploretheworld.gr χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα πλοήγησης Internet Explorer 8 της Microsoft, να διαλέξουν ένα προορισμό που επιθυμούν και να δηλώσουν συμμετοχή. Κάθε εβδομάδα ένας τυχερός θα κερδίζει δύο δωρεάν εισιτήρια με την Lufthansa.

    Επιπλέον, το www.exploretheworld.gr αποτελεί μια χρήσιμη πηγή ταξιδιωτικών πληροφοριών, αφού οι χρήστες θα έχουν στη διάθεσή τους πολλούς χρήσιμους συνδέσμους (links) δημοφιλών ιστοσελίδων, που θα τους βοηθήσουν να οργανώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ταξίδια τους και να αποκτήσουν νέες ταξιδιωτικές εμπειρίες.

    [05] Έκθεση για την ιστορία του αντιδικτατορικού αγώνα

    Η πλούσια ιστορία του αντιδικτατορικού αγώνα της περιόδου 1967-1974 "ξεπηδά" μέσα από την έκθεση στοιχείων και ντοκουμέντων της Εταιρίας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-74 (Ε.Δ.Ι.Α.) Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, που διοργανώνεται στις πρώην φυλακές Επταπυργίου (Γεντί Κουλέ), έναν από τους πολλούς τόπους μαρτυρίου, που έστησε, σε όλη τη χώρα, η Απριλιανή χούντα. Ο χώρος της γυναικείας πτέρυγας των φυλακών ενέχει έναν κορυφαίο συμβολισμό, αφού και αρκετές γυναίκες πήραν μέρος στην αντιδικτατορική πάλη και μοιράστηκαν την τύχη των αγωνιστών της περιόδου, τις διώξεις, τους βασανισμούς και τις εκτοπίσεις.

    Τα εκθέματα προέρχονται από τα "Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας"(ΑΣΚΙ) και στην τεκμηρίωσή τους έχει λάβει μέρος και το "Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών".

    Η έκθεση, η οποία διοργανώνεται με τη συνδρομή της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, περιλαμβάνει περισσότερα από 400 σπάνια και μοναδικά τεκμήρια του αντιδικτατορικού αγώνα, μέσα από φωτογραφίες, μαρτυρίες, επιστολές, φυλλάδια και εφημερίδες, προκηρύξεις και επίσημα έγγραφα στρατοδικείων της εποχής, που "εικονογραφούν χρόνο τον χρόνο τον αγώνα ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς, από την έναρξή του μέχρι την πτώση του, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό".

    Πέρα από τις κορυφαίες στιγμές του αντιδικτατορικού αγώνα, ενάντια στις διώξεις, τους βασανισμούς και τις εκτοπίσεις των οργάνων της χούντας, της χουντικής ασφάλειας και των ΕΑΤ - ΕΣΑ και τις στιγμές-ορόσημα του αγώνα, όπως η εξέγερση του Πολυτεχνείου και της Νομικής Θεσσαλονίκης, μέσα από πλήθος εγγράφων, αναδεικνύεται και προβάλλεται η καθημερινή πλούσια δράση των οργανώσεων, του παράνομου τύπου, της αντιδικτατορικής δραστηριότητας μεγάλης μερίδας του πολιτικού κόσμου και του λαού, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Μόνο στη Θεσσαλονίκη, εκτός από τις δολοφονίες του στελέχους των "Λαμπράκηδων" Γιάννη Χαλκίδη, του βουλευτή της ΕΔΑ Γιώργη Τσαρουχά και του αγωνιστή Βασίλη Μπεκροδημήτρη, χιλιάδες ήταν οι "προληπτικώς εκτοπισμένοι", πάνω από 100 ήταν οι καταδικασμένοι σε βαριές ποινές και 12 σε ισόβια κάθειρξη.

    Ξεχωριστό είναι το αφιέρωμα στη δράση του Αλέκου Παναγούλη. Την Τετάρτη 14 Αυγούστου 1968, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Ακρόπολις" έχει τίτλο : "Η δολοφονική απόπειρα εναντίον του πρωθυπουργού" και υπότιτλο, "ο δράστης, λιποτάκτης υπολοχαγός όργανο των φασιστών, συνελήφθη"! Την προηγούμενη, στις 7.42 π.μ., στο 31ο χλμ. της λεωφόρου Σουνίου, είχε συντελεστεί η κορυφαία -κατά πολλούς- πρώιμη πράξη αντίστασης, με πρωταγωνιστή τον Αλέκο Παναγούλη: "εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός, διελθών του αυτοκινήτου", γράφει η εφημερίδα.

    Φωτογραφίες και εικόνες από τη δίκη του και τις διεθνείς αντιδράσεις στο εξωτερικό, αναδεικνύουν τις πατριωτικές εστίες και τη δράση των φιλελλήλων, που "ταρακούνησαν" το στρατιωτικό καθεστώς, που μόλις είχε συμπληρώσει έναν χρόνο ζωής.

    Λίγες μέρες πριν από την αποτυχημένη απόπειρα κατά της ζωής του δικτάτορα, για την ακρίβεια την 1η Αυγούστου 1968, στην Ιταλία επέρχεται η συμφωνία για συντονισμό της δράσης του ΠΑΜ και του ΠΑΚ, με πρωτοβουλία του Αντώνη Μπριλλάκη και του Ανδρέα Παπανδρέου:

    "Το ΠΑΜ και το ΠΑΚ, ανεξάρτητα από τους προγραμματικούς τους στόχους, συμφώνησαν στους στόχους της ελληνικής εθνικής αντίστασης και στον συντονισμό των αντιστασιακών δραστηριοτήτων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (...). Το ΠΑΜ και το ΠΑΚ κάνουν έκκληση στους εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων να προχωρήσουν άμεσα σε κοινή συζήτηση, με σκοπό μια αποφασιστική στάση ενάντια στα σχέδια της χούντας για την επιβολή του ολοκληρωτικού της συντάγματος".

    Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1968, με δακτυλογραφημένη επιστολή του, από τη Στοκχόλμη, ο Ανδρέας Παπανδρέου ενημερώνει τον Αντώνη Μπριλλάκη εκπρόσωπο του ΠΑΜ στη Ρώμη, για τις πρωτοβουλίες του. Από τα γραφόμενα γίνεται αντιληπτό πόσο εκτεταμένο δίκτυο στήνονταν στο εξωτερικό, με αγαστή συνεργασία των δύο οργανώσεων, παρά τις επιμέρους ιδεολογικές διαφορές τους:

    "Αγαπητέ Αντώνη, Σου εσωκλείω σχέδιο γράμματος που έστειλα σε διάφορες οργανώσεις της Γερμανίας με την παράκληση να προτείνουν εκπροσώπους στην Επιτροπή Γερμανίας για τους Φίλους του ΠΑΚ. Στην ΕΔΑ Γερμανίας δεν έστειλα, για να μη θεωρηθεί πως τους ζητώ να απαρνηθούν το ΠΑΜ. Μια που δεν είναι ώριμο το θέμα της συγχώνευσης των Φίλων του ΠΑΚ και των Φίλων του ΠΑΜ νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή τακτική. Α. Γ. Παπανδρέου".

    Στο εσωτερικό, η κακογουστιά του δικτατορικού καθεστώτος έχει βυθίσει τη χώρα σε πνευματικό και πολιτιστικό σκοτάδι, ενώ την ίδια ώρα τραγελαφικές σκηνές εκτυλίσσονται, λόγω του "κυνηγιού των μαγισσών", που είχε εξαπολύσει το καθεστώς, απέναντι στους αγωνιζόμενους Έλληνες. Από τη Λέρο, την ίδια περίοδο, ο Μανώλης Γλέζος ενημερώνει τον δημοσιογράφο Ρικάρντο Φόρντε, για τις πραγματικές συνθήκες κράτησης των εκτοπισμένων στα ξερονήσια.

    Το μονόφυλλο "Ελεύθερα Ελληνικά Νέα", την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου του 1968, με το μότο "Το μόνο ελεύθερο ελληνικό καθημερινό έντυπο", γράφει :

    "Νέα δίκη αρχίζει σήμερα στην Αθήνα. Κατηγορούμενοι, αυτή τη φορά, ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΔΑ Ηλίας Ηλιού, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο πρώην βουλευτής της ΕΔΑ Θεόφραστος Παπάς. Μαζί τους κατηγορείται και ο Αντώνης Μπριλλάκης που βρίσκεται στο εξωτερικό. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αυτοί δυσφήμισαν τον στρατό, όταν το 1966 αποκάλυψαν προετοιμαζόμενο πραξικόπημα !!!".

    Τι ειρωνεία, αλήθεια, να παραπέμπονται για "δυσφήμιση", το 1966, με την κατηγορία ότι ετοιμάζεται πραξικόπημα και να δικάζονται το 1968, όταν έχει εκδηλωθεί η 21η Απριλίου των συνταγματαρχών και ακυρωθεί ένα δεύτερο πραξικόπημα, η αντίστοιχη κίνηση των στρατηγών, που σχεδιαζόταν να εκδηλωθεί λίγες μέρες αργότερα. Σχετική αναφορά του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντιν Ρασκ, που φιλοξενείται στην έκθεση, δείχνει ότι, ο αμερικανικός παράγοντας διατηρούσε επικοινωνία με απολήξεις του στρατιωτικού κατεστημένου της χώρας, ενώ πληροφορίες περιέρχονταν και στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά και στη CIA για τις κινήσεις τους.

    Άλλη μια τέτοια ευτράπελη ιστορία, μεταξύ των πολλών, που διαδραματίστηκαν στα έκτακτα στρατοδικεία και στα τακτικά δικαστήρια ήταν κατά τη διάρκεια της "απολογίας" του Μήτσου Παρτσαλίδη, ιστορικού στελέχους του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, στο Εφετείο Αθηνών:

    "Είναι κάπως περίεργο να μας κατηγορεί το στρατιωτικό καθεστώς για ανατροπή του πολιτεύματος, ύστερα από ό,τι έκανεβ¦" λέει ο ιστορικός ηγέτης της αριστεράς.

    Σε άλλη πλευρά της αίθουσας είναι αναρτημένα ντοκουμέντα από μια άλλη μεγαλειώδη πράξη αντίστασης. Στις 19 Σεπτεμβρίου 1970, ο φοιτητής γεωλογίας Κωνσταντίνος Γεωργάκης, παλιό μέλος της νεολαίας της Ένωσης Κέντρου και ενεργό στέλεχος της αντιστασιακής ελληνικής φοιτητικής οργάνωσης στη Γένοβα, αυτοπυρπολείται στην πλατεία Ματτεότι της Γένοβας, μπροστά στα σκαλιά του Παλάτσο Ντουκάλε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το δικτατορικό καθεστώς. Είχε λάβει γράμμα από τον πατέρα του, που τον πληροφορούσε ότι τον καλούσαν να διακόψει τις σπουδές του και να παρουσιαστεί στον στρατό, στις 23 Οκτωβρίου. Ο ίδιος γνώριζε ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με τον θάνατο και ότι η τύχη του θα ήταν ίσως "ένας τυχαίος πνιγμός, ενώ κολυμπούσε στη Βεγορίτιδα". Η Βεγορίτιδα, λόγω του εκεί στρατιωτικού της φυλακίου, όπου γίνονταν δυσμενείς αποσπάσεις και μεταθέσεις, είχε καταγραφεί στη μνήμη των αγωνιστών ως "λίμνη των νεκρών".

    Ακριβώς ένα χρόνο μετά τη θυσία του ηρωικού Κερκυραίου αγωνιστή, οι φυλακισμένοι αντιδικτατορικοί αγωνιστές στην Ακροναυπλία κάνουν κρυφά "πολιτικό μνημόσυνο" μέσα στις φυλακές και απευθύνουν ένα χειρόγραφο. Το ντοκουμέντο με την ένδειξη "Άκρως απόρρητο" απευθύνεται προς τους Γ. Βουκελάτο, Μ. Θεοδωράκη, Α. Μπριλλάκη και Α. Παπανδρέου, με το οποίο καλούνται "να συντονίσουν τη δράση των οργανώσεων" για "την κατάλυση της τυραννίας". Την επιστολή υπογράφουν οι κρατούμενοι: Γιώργος Ανωμερίτης, Δημοσθένης Δώδος, Διονύσης Καράγιωργας, Γιάννης Κομποτιάτης, Νίκος Κεκανίδης, Γιάννης Μυλωνάς, Στέλιος Νέστωρ, Δημήτρης Παπαϊωάννου και Βασίλης Φίλιας.

    Τα "στημένα" κατηγορητήρια, οι αποφάσεις των στρατοδικείων που δεν εφεσιβάλλονται, οι μηχανισμοί καταστολής, βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση για την αποτροπή του "κομμουνιστικού κινδύνου".

    Η δίκη της "Λαϊκής Πάλης" διεξήχθη από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου 1970. "Σε ισόβια καταδικάστηκαν οι Λιάκος, Κατσαρός, Μηταφίδης και Δαρβέρης, σε 18,5 χρόνια ο Οικονόμου, σε 19 χρόνια οι Αμπατζόγλου και Καϊσίδης και σε 5 χρόνια ο Ελκας, ενώ ο Καντώνης που παρουσιάστηκε "αυτοβούλως" την πρώτη μέρα της δίκης, σε β¦διετή εκτόπιση στον Λαγκαδά".

    Ενδιαφέρον έχουν οι καταθέσεις των "κατηγορουμένων": "Ο κατηγορούμενος Τριαντάφυλλος Μιταφίδης (ορθ. Εγγράφου), ετών 23, αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό που του αποδίδεται ως ``αναρχοκομμουνιστής`` είπεν ότι ο επιστημονικός σοσιαλισμός και ο αναρχισμός είναι τελείως διαφορετικά πράγματα και ως κοσμοθεωρία και ως μεθοδολογία".

    Ο Αντώνης Λιάκος, "απολογούμενος" για τα χτυπήματα στα γραφεία της Ολυμπιακής και το περίπτερο του Γ' Σώματος Στρατού, αναφέρει ότι "οι βόμβες δεν είναι η αρχή του ένοπλου αγώνα" και εξηγεί: "Ο αγώνας με τις βόμβες είναι μόνο ένα μικρό μέρος του αγώνα. Ο σκοπός της οργάνωσης είναι η ιδεολογική και οργανωτική συγκρότηση της εργατικής τάξης. Αν βάφαμε τα χέρια μας με αίμα, πώς θα μπορούσαμε να επεκταθούμε στις λαϊκές μάζες;β¦"

    Μεγάλο μέρος της έκθεσης αφιερώνεται, επίσης, και στη δίκη των 35 στελεχών της "Δημοκρατικής Άμυνας", στα ιστορικά αρχεία, τις επιστολές και τις αποφάσεις των στρατοδικείων της εποχής. Στελέχη της Δημοκρατικής Άμυνας συλλαμβάνονται και στη Θεσσαλονίκη: Στέλιος Νέστωρ, Παύλος Ζάννας, Ακης Μαλτσίδης, Γιώργος Σιπιτάνος, Κώστας Πίρζας και Σωτήρης Δέδες στέλνονται στις φυλακές, όπου παρέμειναν για ένα μεγάλο διάστημα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

    Στην ύστερη περίοδο της χούντας, οι φοιτητικές οργανώσεις πρωταγωνιστούν στις αντιδικτατορικές εκδηλώσεις στα πανεπιστήμια και μπαίνουν στο στόχαστρο των δυνάμεων καταστολής. Στις 9 Απριλίου 1973, η "Υπηρεσία Γενικής Ασφαλείας Πληροφοριών" ενημερώνει το χουντικό Υπουργείο Δημοσίας Τάξης για τις δραστηριότητες των "αναρχικών" φοιτητών Παναγιώτη Λαφαζάνη, Διονύση Μαυρογένη, Μανούσου Τσαγκαράκη, Γιώργου Γαβριήλ, Σταύρου Μυλωνά, Μαρίας Τσιβερτάρα και Διονύση Αδαμόπουλου, στη Φυσικομαθηματική Σχολή : "β¦έρριπτον συνθήματαβ¦ετραγούδουν τα γνωστά τραγούδιαβ¦κ.α.".

    Οι πιέσεις αναγκάζουν τη χούντα σε σπασμωδικές κινήσεις αναζήτησης της ανύπαρκτης λαϊκής αποδοχής, μεταξύ αυτών το γνωστό δημοψήφισμα-οπερέτα σε μια απέλπιδα προσπάθεια λαϊκής "νομιμοποίησής" της, όπως άλλωστε επεδίωκε και με το αποτυχημένο της εγχείρημα να ενδυθεί "πολιτικό" προσωπείο.

    Στις 27 Ιουλίου 1973, η εφημερίδα "Νέα", μ' έναν έξυπνο τίτλο "έριχναν" στο πρωτοσέλιδό τους, το σύνθημα υπέρ του "ΟΧΙ" στο δημοψήφισμα-οπερέτα της χούντας:

    Μετά τον μικρό υπέρτιτλο: "Παρά την κυβερνητική έφοδο για το ΝΑΙ" ακολουθεί ο πηχυαίος τίτλος: "Πανελλήνιος Συναγερμός υπέρ του ΟΧΙ". Ο υπότιτλος γράφει: "Επέμβαση μητροπολίτου υπέρ του ΝΑΙ και αντιδράσεις".

    Μετά το Πολυτεχνείο και τους λίγους μήνες πριν από την πτώση του καθεστώτος εντείνεται η αστυνομοκρατία. Οι συλλήψεις και οι προσαγωγές είναι σε ημερήσια διάταξη. Την Πέμπτη 14 Μαρτίου 1974 στην εφημερίδα "Νέα" διαβάζουμε :"Εξαρθρώθηκαν άλλα τρία δίκτυα του ΚΚΕ σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη" και "Συλλήψεις 42 ατόμων".

  • Τα παραπάνω είναι ένα πολύ μικρό μέρος, από το πλούσιο ιστορικό υλικό, που παρουσιάζεται στην Έκθεση, η οποία θα διαρκέσει ως τις 23 του μηνός.

    Κείμενο: Γρηγοριάδης Φ.

    [06] Εντατικές έρευνες

    Επιβεβαιώνεται από την βαλλιστική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας ότι τα όπλα που βρέθηκαν στη γιάφκα της οδού Αιγίνης στην Κυψέλη έχουν χρησιμοποιηθεί σε ενέργειες της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας.

    Όπως διαπιστώθηκε, τα δύο "καλάσνικοφ" και το αυτόματο MP5 χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις εναντίον του λεωφορείου των ΜΑΤ στο Γουδή στις 23 Δεκεμβρίου 2008 και εναντίον της αστυνομικής δύναμης έξω από το υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια λίγες ημέρες αργότερα, στις 5 Ιανουαρίου 2009, όπου τραυματίστηκε σοβαρά ο αστυφύλακας των ΜΑΤ Διαμαντής Μαντζούνης. Επίσης, το αυτόματο MP5 χρησιμοποιήθηκε και στην επίθεση του Β' Αστυνομικού Τμήματος Νέας Ιωνίας στις 30 Απριλίου του 2007.

    Σήμερα, αναμένονται τα αποτελέσματα της βαλλιστικής στα τρία πιστόλια, που βρέθηκαν στη γιάφκα.

    Σε επίσημη ανακοίνωση, σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας των ανδρών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε διαμέρισμα στην Κυψέλη, προχώρησε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Ελευθ. Οικονόμου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

    Τη Δευτέρα 19 Απριλίου, τις βραδινές ώρες, οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας διενήργησαν έρευνα σε διαμέρισμα 5ου ορόφου πολυκατοικίας, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αιγίνης 8 και Ύδρας, στην Κυψέλη, το οποίο είχε ενοικιασθεί στο όνομα «Γριβοκωστόπουλος Αναστάσιος».

    Το διαμέρισμα αυτό εχρησιμοποιείτο ως κρησφύγετο από την τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

    Από την έως τώρα έρευνα στο διαμέρισμα βρέθηκαν:

    Ένας εκτοξευτήρας ρουκετών, τύπου RPG-7.

    Πέντε ρουκέτες.

    Δύο πυροβόλα όπλα - τυφέκια, τύπου KALASHNIKOV και τέσσερις γεμιστήρες ενωμένες μεταξύ τους σε αντίθετη φορά ανά ζεύγος, άνευ φυσιγγίων, εντός δυο σάκων ορειβατικού τύπου.

    Ένα υποπολυβόλο ΜΡ5, με πτυσσόμενο κοντάκι, άνευ γεμιστήρα και φυσιγγίου στη θαλάμη.

    Τρία πιστόλια.

    Τρεις χειροβομβίδες.

    Φορέας αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού με πλήρες ηλεκτρικό κύκλωμα.

    Εξήντα οχτώ μασούρια εκρηκτικού γαλακτώματος και ζελατοδυναμίτιδας.

    Πέντε μασούρια αμμωνιοδυναμίτιδας.

    Ποσότητα ηλεκτρικών πυροκροτητών.

    Ένας γεμιστήρας υποπολυβόλου, κενός φυσιγγίων.

    Ένα ξύλινο κοντάκι καφέ χρώματος.

    Δεκατέσσερα φυσίγγια πυροβόλου όπλου, των 9 χιλιοστών, LUGER , εκ των οποίων τρία φέρουν βύθισμα στο καψύλιο.

    Δύο φυσίγγια πυροβόλου όπλου KALASHNIKOV, με βύθισμα στο καψύλιο.

    Δεκατρία φύλλα χάρτου τα οποία περιέχουν μηχανογραφημένο κείμενο της προκήρυξης που στάλθηκε για την ανάληψη ευθύνης της βομβιστικής επίθεσης με παγιδευμένο όχημα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, στις 2 Σεπτεμβρίου 2009.

    Ένας ηλεκτρονικός εκτυπωτής.

    Ένας σαρωτής εγγράφων.

    Ένας καταστροφέας εγγράφων, εντός του οποίου υπήρχαν τεμάχια κατεστραμμένων φύλλων χάρτου.

    Αντικείμενα για κατασκευή πλαστών δελτίων αστυνομικής ταυτότητας όπως: Εντυπώματα στρογγυλών σφραγίδων Αστυνομικής Υπηρεσίας και φύλλα χάρτου με στοιχεία ταυτότητας προσώπων.

    Ένας φορητός εξωτερικός δίσκος αποθήκευσης δεδομένων (usb stick).

    Το ανευρεθέν υποπολυβόλο « HECKLER and KOCΗ» με αριθμό C - 48330 αφαιρέθηκε από φύλακα υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια ληστείας, στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 95, στη Θεσσαλονίκη. Η ληστεία έγινε στις 08.15 το πρωϊ της 25ης Αυγούστου 2004, από δύο ένοπλους άγνωστους δράστες, που φορούσαν κράνη και αφαίρεσαν το ποσό των 18.400 ευρώ.

    Η εξερεύνηση στο συγκεκριμένο κρησφύγετο συνεχίζεται.

    [07] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Κινητοποιήσεις εργαζομένων που διαμαρτύρονται για τα οικονομικά μέτρα και τις αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογικό.

    Απεργία για σήμερα και αύριο έχει προκηρύξει το ΠΑΜΕ, ενώ συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για αύριο στο Σύνταγμα. Ενόψει της 48ωρης απεργίας, μέλη του ΠΑΜΕ προχώρησαν χθες Τρίτη σε ολιγόλεπτη κατάληψη τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών της Πάτρας κατά τη μετάδοση των κεντρικών δελτίων ειδήσεων. Τα μέλη του ΠΑΜΕ διάβασαν κείμενο με τα αιτήματά τους και απηύθυναν κάλεσμα για τη 48ωρη απεργία. Η συγκέντρωση στην Πάτρα θα γίνει στις 11:30 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου.

    Ανεκτέλεστα παρέμειναν στο λιμάνι του Πειραιά τα δρομολόγια των πλοίων προς τις Κυκλάδες και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, εξαιτίας της 48ωρης απεργίας, που, παρότι κρίθηκε παράνομη από τα δικαστήρια, πραγματοποιούν σήμερα και αύριο τα μέλη των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ - Στέφενσον.

    Τα μέλη των δύο ναυτεργατικών σωματείων που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, απέκλεισαν από νωρίς το πρωί τους καταπέλτες των πλοίων που είχαν προγραμματισμένα δρομολόγια, με αποτέλεσμα τα πλοία να μην αποπλεύσουν αλλά και να υπάρξουν μικρές αντεγκλήσεις με επιβάτες που ήθελαν να ταξιδέψουν. Στο λιμάνι εκτός από λιμενικούς, «παρών» είναι και η εισαγγελέας Πειραιά.

    Κλειστά θα παραμείνουν τα θέατρα, καθώς οι ηθοποιοί συμμετέχουν στην απεργία του ΠΑΜΕ.

    Σε σαρανταοκτάωρη απεργία προχωρούν από σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά, αντιδρώντας στα μειωμένα κατά 20 έως 30%, όπως υποστηρίζουν, κονδύλια για τις εφημερίες.

    Τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας και οι γιατροί ζητούν την πλήρη εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας που είχαν υπογράψει με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

    Επίσης ζητούν να ξεκινήσει η διαβούλευση για τη νέα συλλογική σύμβαση. Όσον αφορά το θέμα των εφημεριών, είπαν ότι οι επισχέσεις εργασίας θα συνεχίζονται όσο τα χρήματα δεν καταβάλλονται, αλλά παραδέχθηκαν ότι στα περισσότερα νοσοκομεία έχουν καταβληθεί οι εφημερίες του Δεκεμβρίου ενώ σε αρκετά και του Ιανουαρίου.

    Στο πλαίσιο της απεργίας της ΑΔΕΔΥ θα απεργήσουν την Πέμπτη και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ΠΟΕΔΗΝ.

    Σε 48ωρη απεργία κατέρχονται από σήμερα και οι δικαστικοί υπάλληλοι, για θεσμικά και οικονομικά αιτήματα.

    Αύριο η απεργία της ΑΔΕΔΥ

    Κάλεσμα στους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία, που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 22 Απριλίου 2010, καθώς και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, απευθύνει το σύνολο των ομοσπονδιών των εργαζομένων στο δημόσιο. Επίσης, πραγματοποιούνται περιοδείες και συγκεντρώσεις στους περισσότερους εργασιακούς χώρους για την προετοιμασία της απεργίας.

    Όπως αναφέρεται σε σχετκή ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, με τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, απαιτούν να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι, αλλά οι έχοντες και κατέχοντες, να ανακληθούν τα αντιλαϊκά μέτρα, που μειώνουν κατακόρυφα τα εισοδήματά τους και τους φορτώνουν με νέα φορολογικά βάρη, να μην κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που μειώνει δραματικά τις συντάξεις και αυξάνει τα όρια ηλικίας, να στηριχτούν τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιαίτερα το Τ.Π.Δ.Υ. και ο ΟΠΑΔ και να κατοχυρωθούν οι εργασιακές σχέσεις και η μόνιμη και ενιαία σχέση εργασίας στο δημόσιο.

    Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις νομαρχίες, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί και το προσωπικό των Ταμείων. Κανονικά θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς.

    Επιπλέον, αύριο, απεργούν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, που θα συνεχίσουν με νέα κινητοποίηση στις 4 Μαΐου.

    [08] "Μονόδρομος η πάλη"

    "Ο πρωθυπουργός ψεύδεται ασύστολα. Τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση ήταν προαποφασισμένα. Τα είχε ψηφίσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όπως και της ΝΔ στην ΕΕ εγκρίνοντας τη στρατηγική της Λισσαβόνας την οποία τώρα εκσυγχρονίζουν έως το 2020. Την κατεύθυνση των μέτρων είχαν εγκρίνει ήδη από το 1992 ψηφίζοντας τη συνθήκη του Μάαστριχ", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και προσθέτει:

    "Λένε ψέματα στο λαό. Την κρίση έφεραν τα υπερκέρδη του κεφαλαίου και η πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που τα υπηρετεί. Μονόδρομος για το λαό η πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής".

    Σε ότι αφορά την ανεργία το Κομμουνστικό Κόμμα κάνει λόγο για "επικίνδυνη και αδιέξοδη κοινή στρατηγική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ που αποδεικνύεται και από τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας" και εκτιμά ότι "αντί να πάρουν μέτρα μείωσης της ανεργίας και προστασίας των ανέργων, ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης, απελευθερώνουν τις απολύσεις, γενικεύουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, κλιμακώνουν τις ιδιωτικοποιήσεις".

    Τέλος, ζητά από το λαό "μέτωπο αντεπίθεσης και ανατροπής για μέτρα προστασίας των ανέργων, για σταθερή δουλειά για όλους με σύγχρονα δικαιώματα".

    [09] "Να αποφύγουμε το ΔΝΤ"

    "Για εξαιρετική δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα", μίλησε ο κ. Καρατζαφέρης από το βήμα της Βουλής, και κάλεσε την κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για ολιγωρία και λάθη, να εξαντλήσει κάθε προσπάθεια πριν πάμε στον "Καιάδα του ΔΝΤ, στο οποίο δεν προσφεύγουμε εμείς αλλά μας το επιβάλλουν".

    «Ο δρόμος για το ΔΝΤ είναι γεμάτος με τσουκνίδες και λακκούβες. Ο ελληνικός λαός δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει αυτό το δρόμο. Ο κίνδυνος μιας σπίθας είναι ιδιαίτερα πιθανός. Φοβάμαι ότι αυτά που έρχονται θα είναι τόσο σοβαρά και επικίνδυνα όσο σε καμία άλλη εποχή. Αυτοί που κινήθηκαν ενάντια στη δημοκρατία μήπως τρίβουν τα χέρια τους σήμερα; Θα ήταν ολέθριο να επιτρέψουμε στους επιβήτορες της δημοκρατίας να μας ελέγξουν για το που φτάσαμε τη δημοκρατία», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καρατζαφέρης.

    Αναφορές έκανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και στη συνέντευξη του προέδρου του ομίλου της MIG Ανδρέα Βγενόπουλου, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει απάντηση στους χαρακτηρισμούς του επιχειρηματία για τον κ. Πάγκαλο αλλά και στις αναφορές του για «δόλιο υπουργό».

    Για την πρόταση συνεργασίας προς τη ΝΔ στις Δημοτικές Εκλογές

    "Πρότεινα να κατεβούμε όλοι μαζί, να μαζέψουμε τον κόσμο της παράταξης. Αν δεν το κάνουμε αυτό θα χαθούν και οι 13 περιφέρειες στις Δημοτικές Εκλογές. Αυτό θα είναι καταστροφικό. Υποστήριξα την υποψηφιότητα Κακλαμάνη για την Αθήνα και τελικά η ΝΔ ακολούθησε. Το ίδιο λέω και για τη Θεσσαλονίκη. Γιατί να υποστηρίξουμε άλλον υποψήφιο το ένα κόμμα και άλλον το άλλο", δήλωσε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1.

    [10] Εκτελούνται πτήσεις

    Η δραστηριότητα του ισλανδικού ηφαιστείου έχει μειωθεί τις τελευταίες ώρες, καθώς παρατηρείται μικρότερη ένταση στις εκρήξεις.

    Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ανοίξει το μεγαλύτερο μέρος του εναερίου χώρου της, που παρέμενε κλειστός εξ αιτίας του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία.

    Επίσης το υπουργείο Μεταφορών της Ολλανδίας ενέκρινε την επανάληψη των βραδινών πτήσεων εντός της Ολλανδίας, ξεκινώντας από χθες το βράδυ.

    Ταυτόχρονα η Πολωνία ανοίγει από σήμερα, στις 5.00 ώρα Γκρίνουιτς, τον εναέριο χώρο της και όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

    Τέλος το άνοιγμα του εναέριου χώρου της, από τις 6.00 ώρα Γκρίνουιτς, ανακοίνωσε και η Νορβηγία.

    Η γαλλική αεροπορική εταιρεία Air France ανακοίνωσε ότι ξεκινά σήμερα κατά 100% όλες τις διεθνείς πτήσεις της μεγάλων αποστάσεων. Σε σχετική ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει ότι οι υπόλοιπες πτήσεις της εντός της Ευρώπης, κυρίως στην βόρεια και βορειοανατολική Ευρώπη προς το παρόν δεν θα πραγματοποιούνται.

    Η υπηρεσία διαχείρισης των αεροδρομίων της Φινλανδίας, Finavia, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο εναέριος χώρος της ευρωπαϊκής αυτής χώρας είναι ανοικτός, τουλάχιστον μέχρι νεώτερης ειδοποίησης, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα αεροδρόμια θα αρχίσουν να λειτουργούν κανονικά έως τις 12:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας].

    Τα προβλήματα στον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας συνεχίζονται, καθώς 29 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Σόφιας ακυρώθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο. Οι πτήσεις ακυρώθηκαν, εξαιτίας των κινδύνων που ενδέχεται να προκαλέσει η ηφαιστειακή στάχτη από την Ισλανδία στην ομαλή λειτουργία των κινητήρων των αεροσκαφών.

    Ωστόσο, τμήματα του βουλγαρικού εναέριου χώρου παραμένουν ανοιχτά, αναλόγως των καιρικών συνθηκών.

    Ο εναέριος χώρος της Ρουμανίας είναι καθαρός από την ηφαιστειακή στάχτη της Ισλανδίας, από χθες στις 21:00, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ρουμανίας.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) ανακοίνωσε ότι είναι ασφαλείς οι πτήσεις στην Ευρώπη και τώρα οι αρχές πρέπει να αποφασίσουν να ανοίξουν τους εναέριους χώρους και την εναέρια κυκλοφορία.

    " Τώρα όταν οι αρχές ...αποφασίσουν να αποκαταστήσουν τις λειτουργίες στην Ευρώπη, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ασφάλεια", δήλωσε ο πρόεδρος της ICAO Ρομπέρτο Κόμπεχ Γκονζάλες μετά τη συνάντηση του με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, απαντώντας σε ερώτηση για την ηφαιστειακή τέφρα που έχει κατακλύσει τον εναέριο χώρο της Ευρώπης και έχει προκαλέσει τη διακοπή των αερομεταφορών.

    Ακυρώσεις πτήσεων στην Ελλάδα

    Άλλα 26 σκέλη πτήσεων αναγκάζεται να ματαιώσει για σήμερα η Aegean.

    Συγκεκριμένα, ματαιώνονται όλες οι πτήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη για πέντε πόλεις της Γερμανίας, δηλαδή Φρανκφούρτη, Μόναχο, Ντίσελντορφ, Στουτγάρδη και Βερολίνο, καθώς επίσης και οι πτήσεις για Παρίσι και Λονδίνο.

    Κανονικά εκτελούνται οι πτήσεις της Aegean προς Ιταλία (Ρώμη-Μιλάνο), προς Βιέννη και Βρυξέλλες.

    Δέκα πτήσεις προς τη Γερμανία έχουν ακυρωθεί μέχρι στιγμής, στο ημερήσιο πρόγραμμα πτητικής δραστηριότητας του αεροδρομίου «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», εξαιτίας των προβλημάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, από την ηφαιστειακή στάχτη της Ισλανδίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 April 2010 - 6:30:34 UTC