Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Με γνώμονα το συμφέρον της χώρας»
  • [02] "Κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης"
  • [03] Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια της Ελλάδας
  • [04] Βρέθηκε γιάφκα
  • [05] «Δράση παντού»
  • [06] "Εφυγε" η Αννα Καλουτά
  • [07] Στάχτη και χάος

  • [01] «Με γνώμονα το συμφέρον της χώρας»

    Η Ελλάδα θα αποφασίσει εντός των προσεχών εβδομάδων εάν θα ενεργοποιήσει ή όχι τον μηχανισμό οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο περιοδικό Newsweek.

    «Πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό αυτόν τις προσεχείς εβδομάδες ... Δεν έχουμε ακόμη λάβει επίσημη απόφαση. Αυτό που λέμε είναι: ας ετοιμασθούμε ώστε να είναι έτοιμος, εάν χρειασθεί να πατήσουμε το κουμπί», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι το πακέτο βοήθειας δεν αποτελεί πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και ότι θα δώσει στην Ελλάδα ένα περιθώριο για να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

    «Μας δίνει ένα περιθώριο ελιγμών για να πραγματοποιήσουμε τις αναγκαίες αλλαγές για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη», είπε.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα έχει δυσκολία να δανεισθεί από τις αγορές τον επόμενο μήνα.

    «Δεν θα χρεοκοπήσουμε. Το πρόβλημα είναι το κόστος του δανεισμού και για πόσο διάστημα μπορούμε να το αντέξουμε. Εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα ακόμη και τον Μάιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουμε τον μηχανισμό», είπε.

    Την Παρασκευή ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με «την εμπλοκή του υπερατλαντικού Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον έλεγχο και την στήριξη της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε ότι «για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, δεν πανηγυρίσαμε ποτέ» και υπογράμμισε πως «η Ε.Ε., αποφάσισε να στηρίξει την Ελλάδα, να είναι κοντά της - κι αυτό υπήρξε αποτέλεσμα της δικής μας προσπάθειας. Χωρίς τη διαδικασία αυτή, η χώρα θα πήγαινε κατευθείαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τότε θα με ρωτάγατε: Πού είναι τα σοσιαλιστικά σας αντανακλαστικά;».

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι ο μηχανισμός «είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας για ένα ασφαλές καταφύγιο για τη χώρα μας» και σημείωσε πως «η ενεργοποίησή του θα γίνει με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, την ανάγκη νηνεμίας στην οικονομία - και κάνουμε τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που απαιτούνται», ενώ κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία πως είναι η πολιτική της που μας οδήγησε το ΔΝΤ.

    «Το ΔΝΤ, έχει ήδη μπει στη διαδικασία. Είναι στη διαδικασία της επιτήρησης, στην οποία μας οδήγησε δύο φορές η Νέα Δημοκρατία. Ήδη μας ελέγχει. Τι δεν σημαίνει η εμπλοκή του ΔΝΤ: Ότι η χώρα έχει χρεοκοπήσει. Μπορούμε να παίρνουμε δάνεια, αλλά η αξιολόγηση και η έγκριση περνά απ' το ΔΝΤ. Ο μηχανισμός σημαίνει επίσης, ότι δεν θα αφεθούμε να βουλιάξουμε, όπως ήταν η πρόγνωση των πολλών. Και ο κίνδυνος, ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής της προηγούμενης πενταετίας: Όσο κι αν φωνάζει η ΝΔ και ο κ. Σαμαράς ότι δεν θέλουν το ΔΝΤ, εσείς κύριοι της ΝΔ μας οδηγήσατε εκεί και αν υπήρχε σήμερα κυβέρνηση της ΝΔ, θα πηγαίναμε 'σούμπιτοι' στο ΔΝΤ. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, έστω και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, υπήρξε επιτυχία, αλλά ουσιαστική επιτυχία θα είναι να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

    «Τα αντανακλαστικά μου ήταν να προστατέψω την πατρίδα. Κι αν θέλετε, από την εμπειρία μου έχω γίνει και πιο σοσιαλιστής απ' ό,τι ήμουν πριν. Ζω στο πετσί μου την κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές, που πρέπει να μπούνε αρχές και ρυθμίσεις, ώστε το διεθνές κεφάλαιο να συμβάλλει στην στήριξη της ανάπτυξης, στη Δικαιοσύνη, την ισότητα, την αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων της ανθρωπότητας, από την φτώχεια μέχρι την κλιματική αλλαγή».

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    Λίγο μετά το πέρας των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου Ecofin, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup ενημέρωσε τους ομολόγους του για το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνοντας ότι αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι να ξεκαθαριστεί το ύψος των χρηματοδοτήσεων και οι προϋποθέσεις για την παροχή τους στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να ενεργοποιήσει το μηχανισμό αρωγής στον οποίο έχουν συμφωνήσει τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

    Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του σημερινού Ecofin στη Μαδρίτη, ο υπουργός οικονομίας θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι η εν λόγω επιστολή δεν συνιστά ενεργοποίηση του μηχανισμού, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για την ενεργοποίησή του. Τόνισε, επίσης, ότι το πολυετές πρόγραμμα στο οποίο αναφέρεται στην επιστολή του, επί της ουσίας είναι το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης το οποίο περιλαμβάνει δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές αλλαγές. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την έκβαση των διαβουλεύσεων που θα έχουν από τη Δευτέρα στην Αθήνα εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία πρωτόγνωρη διαδικασία διαβουλεύσεων είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει κοινός τόπος και ότι όλες οι πλευρές θα καταλήξουν σε μία ικανοποιητική συμφωνία.

    Εξάλλου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το πρόγραμμα το οποίο θα συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ «θα είναι το αναγκαίο, αυτό που χρειάζεται η χώρα». Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το πρόγραμμα αυτό θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας «για να γίνει πιο δυνατή και πιο ανταγωνιστική, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τα κοινωνικά αγαθά, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις κατακτήσεις που έχουμε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια».

    Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε, επίσης, ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για το πώς υλοποιείται το Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας και για την εξαιρετικά σημαντική μείωση, της τάξεως 40%, που έχει σημειωθεί στο δημοσιονομικό έλλειμμα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010. Αναφέρθηκε ακόμη στις διαρθρωτικές αλλαγές που προτίθεται να προωθήσει η κυβέρνηση, αρχής γενομένης από τις μεταρρυθμίσεις του φορολογικού και του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ρυθμίσεις που αν όλα πάνε καλά θα διευθετηθούν, όπως είπε, μέχρι το καλοκαίρι. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι όσον αφορά στο 2010 ούτε η ΕΕ ούτε το ΔΝΤ έχουν θέσει ζήτημα λήψης επιπλέον μέτρων.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, από εκπροσώπους του Τύπου σχετικά με τη δήλωση στην οποία φέρεται να προέβη ο Πρόεδρος της ΕΚΤ για ενδεχόμενα προβλήματα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι αφενός μεν ο Ζαν Κλοντ Τρισέ δεν προέβη σε καμία ανάλογη δήλωση κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου και αφετέρου το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες, αντίθετα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές δεν εξετέθησαν σε τοξικά προϊόντα. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι στέρεο, όμως αυτήν την περίοδο υποφέρει από το κλίμα αβεβαιότητας που καλλιεργούν, ως ένα βαθμό και τα διεθνή ΜΜΕ.

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα να αποδειχθεί υψηλότερη από την αναμενόμενη, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι εκκρεμεί από τη Eurostat η εκτίμηση για το ύψος της ύφεσης, τονίζοντας ωστόσο, ότι τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, ουσιαστικά θα οδηγήσουν σε μείωση του ελλείμματος κατά 6%, επομένως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την υλοποίηση του στόχου για μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ, ως το τέλος του 2010, αν η ύφεση αποδειχθεί υψηλότερη.

    [02] "Κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης"

    Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, και στην κυβέρνησή του, αλλά και αυτοκριτική για τα κυβερνητικά πεπραγμένα της δικής του παράταξης, έκανε σήμερα από το Ναύπλιο, όπου πραγματοποιείται το προσυνέδριο της ΝΔ, ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς.

    «Η ΝΔ έχει αναγνωρίσει όλες τις αμαρτίες της και ξεφορτώνεται όλα τα βαρίδια του παρελθόντος, αυτή την εντολή έχω και αυτή την εντολή θα την κάνω πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Σαμαράς, προκαλώντας τα χειροκροτήματα των συνέδρων. «Μηδενίζουμε το κοντέρ και οικοδομούμε ξανά την αξιοπιστία μας». Σημείωσε, δε, ότι η πρώτη πράξη, σε αυτή την κατεύθυνση, ήταν η εκλογή νέου αρχηγού από 800.000 ανθρώπους», πρόσθεσε.

    Ακολούθως, υπογράμμισε πως «ασκούμε αντιπολίτευση με υπευθυνότητα. Δεν διστάζουμε να συγκρουστούμε με την κυβέρνηση, όταν δείχνει ότι δεν έχει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επέρριψε την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη, για την οικονομική κατάσταση και για το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ, στον κ. Παπανδρέου.

    «Ο πρωθυπουργός ακόμη δεν έχει καταλάβει τίποτα, ότι η δική του κυβέρνηση παραπατάει, ότι η δική του κυβέρνηση δοκιμάζεται, ότι η δική του κυβέρνηση μάς έφερε ως εδώ, ότι η δική του κυβέρνηση μάς σέρνει στην πλήρη παραδοχή αδυναμίας διαχείρισης του χρέους», είπε και συμπλήρωσε ότι «όσο η κυβέρνηση αποτυγχάνει, τόσο εκείνος προσπαθεί να επιρρίψει τις τεράστιες ευθύνες του σε άλλους».

    Εξακολουθώντας τη σκληρή κριτική είπε ότι «ο πρωθυπουργός είχε το θράσος να δηλώσει ότι για την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ ευθύνονται οι πολιτικές των συντηρητικών κυβερνήσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ξεχνά ότι οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα υπερτριπλασίασαν τον δανεισμό της χώρας, ξεχνά ότι το ΠΑΣΟΚ εισήγαγε τον λαϊκισμό στη χώρα, ξεχνά ότι ο ίδιος έταζε στους πάντες τα πάντα, ότι ήταν ο ίδιος που απευθύνθηκε πρώτος στο ΔΝΤ για να βάλει το πιστόλι στο τραπέζι, αλλά η μπλόφα του γύρισε εναντίον της Ελλάδας και το πιστόλι εκπυρσοκρότησε στα χέρια του».

    «Είμαστε αντίθετοι με την προσφυγή στο ΔΝΤ», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, υπογρμμίζοντας «τα μέτρα που θα μας επιβάλουν, προκειμένου να μας στηρίξουν, δεν τα αντέχει ούτε η κοινωνία μας, ούτε η οικονομία μας. Φοβικοί δεν είμαστε απέναντι σε τίποτα. Ούτε καν απέναντι στο ΔΝΤ. Είμαστε, όμως, ρεαλιστές και οφείλουμε να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό την αλήθεια, ότι όπου πήγε το ΔΝΤ ο πρώτος και απαράβατος όρος, που επέβαλε, ήταν η ισοπέδωση μισθών και συντάξεων. Αυτή η συνταγή της λεγόμενης μείωσης του μισθολογικού κόστους φέρνει φαύλο κύκλο ύφεσης, ανεργίας, ελλειμμάτων χωρίς προοπτική, χωρίς διέξοδο και την απορρίπτω. Η αντίθεσή μας στην προοπτική του ΔΝΤ είναι αδιαπραγμάτευτη εθνική στάση για τη ΝΔ».

    Ο κ. Σαμαράς έκανε και αναδρομή στην προηγούμενη 30ετία επιρρίπτοντας στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ την ευθύνη για τη διόγκωση του δημοσίου χρέους. «Ήταν το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80, που ευθύνεται για την υπερχρέωση της χώρας», είπε και πρόσθεσε ότι «οι κυβερνήσεις, που μεσολάβησαν, ακόμα και οι κυβερνήσεις Σημίτη δεν μείωσαν το δημόσιο χρέος».

    Αναφερόμενος στο δικό του κόμμα, παραδέχθηκε ότι «γνωρίζουμε ποιες είναι οι ευθύνες των δικών μας κυβερνήσεων, κληρονομήσαμε ένα σύστημα, όπου η μια γενιά δανείζεται σε βάρος της επόμενης και δεν το αλλάξαμε. Δεν αλλάξαμε το σύστημα, που κληρονομήσαμε. Δεν κάναμε επανίδρυση του κράτους και η διακυβέρνηση της προηγούμενης πενταετίας προτίμησε απλώς να συνεχίζει να διαχειρίζεται ένα σύστημα, το οποίο είχε εκλεγεί για να αλλάξει. Οφείλουμε να απολογηθούμε στους ψηφοφόρους και κυρίως στη κοινωνία, αλλά δεν θα δώσουμε λόγο σε εκείνους, που δημιούργησαν το πρόβλημα και πολέμησαν κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να το αντιμετωπίσει».

    Επανερχόμενος στην κριτική σε βάρος του πρωθυπουργού, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η ΝΔ παρέδωσε ένα πρόβλημα δημοσιονομικού ελλείμματος παρόμοιο με εκείνο που αντιμετώπιζαν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης και «η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το μετέτρεψε, μέσα σε λίγους μήνες με τους κακούς χειρισμούς της, σε πρόβλημα δημοσίου χρέους».

    «Το 2009, η ΝΔ δανείστηκε μεσοσταθμικά με επιτόκιο 4,2%. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δανείζεται με επιτόκιο πάνω από 6%. Δεν έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ το πρόβλημα με τους κερδοσκόπους και τα spreads, αλλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τους χειρισμούς της», είπε και επιπλέον, κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι δεν πήρε έκτακτα μέτρα που θα διόρθωναν το πρόβλημα του ελλείμματος, ότι ανέστειλε τα μέτρα που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση και στη συνέχεια δέχθηκε την επίθεση των κερδοσκόπων με αποτέλεσμα τα spreads να σκαρφαλώσουν στις 200 μονάδες μετά στις 300 και τώρα στις 400.

    «Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να βουλιάξει», τόνισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπογράμμισε ότι «η ΝΔ πρέπει να πείσει τον ελληνικό λαό για τέσσερα πράγματα. Πρώτον, ότι γνωρίζουμε και κατανοούμε πολύ καλά, πού βρίσκεται η οικονομία σήμερα. Δεύτερον, πρέπει να πείσουμε ότι έχουμε ξεπεράσει τα προβλήματα και τα σφάλματα του δικού μας παρελθόντος, γιατί δεν αρκεί να είμαστε καλύτεροι από το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε καλύτεροι και από την πρόσφατη διακυβέρνηση της ΝΔ. Τρίτον, να πείσουμε ότι έχουμε σχέδιο για την κρίση, γιατί, όπως αποδείχθηκε, το ΠΑΣΟΚ δεν είχε κανένα απολύτως σχέδιο. Τέταρτον, να πείσουμε ότι διαθέτουμε ένα όραμα γιατί στη μεγάλη κρίση οι κοινωνίες και οι οικονομίες αναζητούν ένα όραμα για να πιστέψουν. Για να υπάρξει επένδυση, κατανάλωση και αποταμίευση, πρέπει ο κόσμος να πιστεύει στο μέλλον του, να δημιουργηθεί θετική ψυχολογία στις αγορές».

    Την πεποίθησή του ότι «η χώρα μπορεί και πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία», διατύπωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ότι «αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν για να διολισθήσει η χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

    Αναφερόμενος στον εσωκομματικό διάλογο ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε: «Καμία εσωστρέφεια, καμία εσωτερική συζήτηση, κανένας προβληματισμός για εσωτερική κατανάλωση, προβληματισμός, συζήτηση, ερωτήματα, προτάσεις για την πατρίδα, για τον λαό, που περνάει τη δική του μεγάλη αγωνία».

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επέρριψε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, που περνάει η χώρα, έκανε όμως και αυτοκριτική για τα πεπραγμένα του κόμματός του.

    Κριτική στην κυβέρνηση για τις επιλογές της στην οικονομία, άσκησε και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για το κόμμα του λέγοντας ότι «η Ελλάδα θα ξαναβρεί το δρόμο της και θα είναι η καινούργια ΝΔ, η παράταξη την οποία θα εμπιστευθούν και πάλι οι Ελληνες πολίτες».

    Ομιλία Ντ.Μπακογιάννη

    «Η ΝΔ πρέπει να στηρίξει πολιτικές, που έχει ανάγκη ο τόπος, χωρίς να φοβηθεί το πολιτικό κόστος και χωρίς να υποκύψει στον λαϊκισμό», τόνισε η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο προσυνέδριο της ΝΔ.

    «Πριν δαιμονοποιήσουμε το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να απαντήσουμε αν μπορεί η Ελλάδα να δανείζεται με επιτόκια της τάξης του 7% και του 8%», είπε, αλλά διευκρίνησε πως «πρέπει να πούμε κατηγορηματικά ότι είναι ένας μηχανισμός στήριξης για ένα ορισμένο διάστημα, από τον οποίο πρέπει να βγούμε, και ο οποίος από μόνος του δεν μας σώζει. Την ελλάδα θα τη σώσουμε εμείς με τις προσπάθειές μας και τις δυνάμεις μας. Η κρίση είναι τελευταία ευκαιρία του πολιτικού συστήματος για επαναφορά της χώρας στην αναπτυξιακή τροχιά». Σημείωσε δε, ότι μία πολιτική σπατάλης 30 χρόνων δεν μπορεί να ανατραπεί σε δύο τρία χρόνια.

    Η κ. Μπακογιάννη κατέθεσε πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος «που θα καλύψει τις ανεπάρκειες, όπως η έλλειψη συνταγματικού δικαστηρίου. Επίσης, συνταγματική πρόβλεψη για τα δημοσιονομικά όρια, που μπορεί να κινείται η εκάστοτε κυβέρνηση και η οποία θα εμποδίζει την κυβέρνηση από μία επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, ώστε να προστατεύει τις επόμενες γενιές από ανεύθυνες πολιτικές διόγκωσης του δημόσιου χρέους».

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο για τις δράσεις, που χρειάζονται για την Οικονομία, και το απέδειξε στο φορολογικό νομοσχέδιο. «Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τις ξένες επενδύσεις να φύγουν από τη χώρα, ενώ ο στόχος μας είναι να πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και να αντιμετωπίσουμε την έκρηξη του δημόσιου χρέους», ανέφερε και υποστήριξε πως «ο κ. Παπανδρέου ακολουθεί τακτική επιπόλαια και επιζήμια για τον τόπο χρεώνοντας τις ευθύνες σε άλλους».

    Καταλήγοντας υποστήριξε ότι «αδράνεια, κακοδιαχείριση, κρατισμός, διαφθορά, μάς έφθασαν μέχρι εδώ. Η Ελλάδα μπαίνει σε μία μακρά και δύσκολη περίοδο. Για πρώτη φορά υπάρχουν ονομαστικές μειώσεις μισθών και οι ουσιαστικές μειώσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες. Τις μεγαλύτερες συνέπειες θα έχει η αγορά εργασίας, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους. Η απάντηση συμπυκνώνεται σε δύο: ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή».

    -

    [03] Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια της Ελλάδας

    Σημαντικά στοιχεία για τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια της Ελλάδας παρέχει στον αναγνώστη, έκδοση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας Πηλίου, σε επιμέλεια του καθηγητή αγγλικής και μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κέντρου, Γιώργου Γκράσσου.

    Στην προβιομηχανική Ελλάδα, αναφέρεται στην έκδοση, το κύριο δομικό υλικό ήταν η πέτρα και ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που απασχολούσαν τους κατοίκους, περισσότερο της ηπειρωτικής και λιγότερο της νησιωτικής υπαίθρου, ήταν η ασφαλής διέλευση των οδοιπόρων και των μεταφορικών μέσων τους, πάνω από ποτάμια, ρέματα και χείμαρρους.

    Μέχρι τον 20ο αιώνα, το μόνο εφικτό, αλλά λειτουργικό τεχνικό έργο, που μπορούσε να κατασκευάσει ο ασπούδαστος μάστορας της εποχής εκείνης για να δώσει τη λύση στο συγκοινωνιακό πρόβλημα που απασχολούσε, όχι μόνο τον ίδιο αλλά όλους ανεξαιρέτως τους συντοπίτες του, ήταν ένα πέτρινο γεφύρι, μονότοξο όπως της Κόνιτσας ή πολύτοξο όπως της Άρτας.

    Το έργο της κατασκευής ήταν τόσο σημαντικό, που οδήγησε στη δημιουργία σχετικών τραγουδιών, παραδόσεων αλλά και θρύλων, που αναφέρονταν ακόμα και σε ανθρωποθυσία για να στεριώσει το πολυπόθητο γεφύρι. Όμως, η κατασκευή τέτοιων γεφυριών έχει σταματήσει από το 1940 και η πολύπλοκη αυτή τέχνη έχει ήδη περάσει στη λήθη, ώστε σήμερα να μην υπάρχει ούτε ένας "γέφυρας" ή "κιοπρουλής", όπως χαρακτηριστικά ονομαζόταν ο λαϊκός γεφυροποιός.

    Οι πέτρινες τοξωτές κατασκευές έχουν χαρακτηριστεί από τους ειδικευμένους επιστήμονες ως μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της αρχιτεκτονικής για τον προβιομηχανικό άνθρωπο και ως τον πρώτο μεγάλο σταθμό στην εξελικτική πορεία της παγκόσμιας γεφυροποιίας. Ο δεύτερος μεγάλος σταθμός ήταν η εισαγωγή της χρήσης του σιδήρου κατά τον 19ο αιώνα.

    Αναφορά μεταξύ άλλων κάνει για τα πιο σημαντικά τοξωτά γεφύρια στους νομούς Ιωαννίνων, Γρεβενών αλλά και μερικά άλλα από την υπόλοιπη χώρα.

    Νομός Ιωαννίνων

    - Του Νούτσου ή Κόκκορου, 1750: Μονότοξο γεφύρι, κοντά στο χωριό Κήποι Ζαγορίου. Γεφυρώνει τον ποταμό Βίκο. Πρώτος χορηγός ήταν ο Νούτσος Κοντοδήμος από το χωριό Βραδέτο και το 1768 επισκευάστηκε από τον Νούτσο Καραμεσίνη. Έχει ένα πολύ μικρό ανακουφιστικό τόξο και μια μαρμάρινη επιγραφή στη δυτική πλευρά που μνημονεύει την επισκευή του 1960 από την "Ένωση Ζαγορίσιων Αθηνών".

    - Το Καλογερικό ή του Πλακίδα, 1814: Τρίτοξο. Γεφυρώνει τον ποταμό Βίκο. Πρώτος χορηγός υπήρξε ο καλόγερος Σεραφείμ από το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία της Βίτσας. Ο Αλέξανδρος Μαμμόπουλος το χαρακτήρισε ως "κάμπια εν κινήσει". Το κατάστρωμά του δεν είναι επίπεδο και ακολουθεί τα ανεβοκατεβάσματα των 3 τόξων.

    - Της Ζέρμας, αχρονολόγητο: Δίτοξο. Γεφυρώνει τον ποταμό Σαραντάπορο. Βρίσκεται ανάμεσα στη Δροσοπηγή (=Κάντσικο) και την Πλαγιά (=Ζέρμα) του Δήμου Μαστοροχωρίων. Έχει δύο άνισα και οξυκόρυφα τόξα και το με-σόβαθρο του χτίστηκε πάνω σε φυσικό βράχο. Η κατασκευή του μπορεί να σχετίζεται με την ίδρυση της Μονής της Παναγίας της Ζέρμας κατά το 15ο αιώνα.

    - Της Κόνιτσας, 1870: Μονότοξο. Γεφυρώνει τον ποταμό Αώο, νοτιοδυτικά της πόλης της Κόνιτσας. Ίσως το μεγαλύτερο μονότοξο της Βαλκανικής με διαστάσεις τόξου 20x40 μέτρα. Κόστισε 120.000 γρόσια και χορηγοί ήταν ο Ι. Λούλης, οι αφοί Λιάμπεη, η Α. Παπάζογλου, κ.ά. Ο Ζιώγας Φρόντζος από την Πυρσόγιαννη ήταν ο πρώτος μάστορας. Έχει σιδερένιο καμπανάκι.

    Νομός Γρεβενών

    - Του Αζίζ Αγά, 1727: Τρίτοξο. Γεφυρώνει τον ποταμό Βενετικό. Βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Τρίκωμο και Κηπουριό. Το μεσαίο τόξο έχει ύφος 15μ. και γι' αυτό είναι το ψηλότερο στη Μακεδονία. Το συνολικό μήκος του γεφυριού είναι 71 μ. Τα δύο μικρότερα τόξα βρίσκονται εκτός της βαθειάς κοίτης του ποταμού. Έχει σφηνοειδείς προβόλους στα δυο μεσόβαθρα και δυο ανακουφιστικά τόξα. Είχε ένα καμπανάκι κρεμασμένο στο μεσαίο τόξο.

    - Στις Πορτίτσες, 1840: Δίτοξο. Γεφυρώνει τον ποταμό Βελονιά, έναν από τους δυο παραπόταμους του Βενετικού. Βρίσκεται πριν από το ομώνυμο φαράγγι, κοντά στο χωριό Σπήλαιο. Το μεσαίο τόξο έχει ύφος 7,80μ. και το συνολικό μήκος του γεφυριού είναι 34μ. Τα δύο ακρόβαθρα και το ένα μεσόβαθρο εδράζονται σε βράχους. Έχει ένα ανακουφιστικό τόξο και διατηρεί το καλντερίμα με τις έντονες κλίσεις.

    - Του Μύλου ή του Κατσουγιάννη, 1820: Τρίτοξο. Γεφυρώνει τον ποταμό Βελονιά, έναν από τους δυο παραπόταμους του Βενετικού. Βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Σπήλαιο και Μαυραναίοι.

    Το μεσαίο τόξο έχει ύφος 7μ. και το συνολικό μήκος του γεφυριού είναι περίπου 50μ. Το νότιο τόξο καταστράφηκε και αντικαταστάθηκε με πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα. Έχει δύο μεσόβαθρα αλλά μόνο ένα ανακουφιστικό τόξο.

    - Του Κηπουριού, αχρονολόγητο: Τετράτοξο. Γεφυρώνει τον Σταυροπόταμο, τον άλλο παραπόταμο του Βενετικού και βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Κηπουριό και Πηγαδίτσα. Το μεγαλύτερο τόξο έχει ύφος 6,90μ. και το συνολικό μήκος του γεφυριού είναι 48μ. Τα τρία μεσόβαθρα έχουν τριγωνικούς προβόλους και μόνο ένα έχει ανακουφιστικό τόξο. Μετατράπηκε σε οδική και γι' αυτό έχει τσιμεντένια κολωνάκια

    Από όλη την Ελλάδα

    - Του Μανώλη, 1659: Μονότοξο. Γεφυρώνει τον ποταμό Αγραφιώτη, ανάμεσα στα χωριά Δ. Φραγκίστα και Λογγίτσι. Το τόξο έχει άνοιγμα 30μ. και ύφος 22μ. Κατά την παράδοση ο πρωτομάστορας Μανώλης έδωσε το όνομά του σ' αυτό το γεφύρι. Σήμερα είναι βυθισμένο στην τεχνητή λίμνη Κρεμαστών και "εμφανίζεται λαβωμένο" μόνο σε περιόδους παρατεταμένης ανομβρίας.

    - Στο 5ο χλμ. Ξάνθης-Σταυρούπολης: Παλαιότερα ήταν πολύτοξο, αλλά σήμερα δίτοξο. Γεφυρώνει τον ποταμό Κόσυνθο. Αχρονολόγητο. Λέγεται ότι είχε εννέα τόξα, αλλά μετά τις πλημμύρες του 1996 έχει απομείνει δίτοξο με ένα ημικυκλικό ανακουφιστικό τόξο. Το κύριο τόξο έχει άνοιγμα 12μ. και ύφος 5,10 μ. και το συνολικό μήκος του γεφυριού είναι 35μ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το κλειδί του μεγάλου τόξου που φέρει ένα ανάγλυφο ψαροκύκαλο.

    - Της Καρύταινας Αρκαδίας, 1414: Πεντάτοξο. Γεφυρώνει τον ποταμό Λούσιο. Το μεγαλύτερο τόξο έχει καταρρεύσει και στη θέση του τοποθετήθηκε ξύλινος φορέας. Έχει ιδιαίτερη μορφή. Είναι το μοναδικό γεφύρι σ' ολόκληρη την Ελλάδα που στο δεύτερο μεγαλύτερο μεσόβαθρο έχει ένα εκκλησάκι. Απεικονιζόταν στο χαρτονόμισμα των 5.000 δρχ.

    - Του Επταχωρίου Καστοριάς, αχρονολόγητο: Μονότοξο. Γεφυρώνει ένα ρέμα που καταλήγει στο Ζουζουλιώτικο που είναι παραπόταμος του Σαρανταπόρου. Το τόξο έχει άνοιγμα 10μ. και ύφος 5,50μ. και το συνολικό μήκος του γεφυριού είναι 19μ. Βρίσκεται μέσα στο χωριό, κι έτσι χρησιμοποιείται καθημερινά. Γι' αυτό το λόγο, φέρει ξύλινο στηθαίο και στις δυο πλευρές του καταστρώματος.

    Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια συνήθως είναι χτισμένα σε μια ιδιαίτερη αλλά και σε πολλές περιπτώσεις δυσπρόσιτη θέση. Εξαιτίας της δυσπρόσιτης θέσης τους αλλά και της έντονης αστυφιλίας που καταδυναστεύει την ελληνική ύπαιθρο τις περισσότερες φορές τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια δεν αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του άμεσου περιβάλλοντος των Ελλήνων και οι γνώσεις τους σχετικά με αυτά είναι περιορισμένες έως ανύπαρκτες. Πάρα πολλά έχουν περιέλθει σε αχρηστία και αναπόφευκτα έχουν γίνει βορά στη φθοροποιό δύναμη του πανδαμάτορα χρόνου. Η έκδοση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας Πηλίου κάνει μια συνοπτική αναδρομή στην παγκόσμια γεφυροποιία, παρουσιάζει μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά πέτρινα τοξωτά γεφύρια που υπάρχουν ή υπήρχαν σ' ολόκληρη την Ελλάδα, κάνοντας μια ιδιαίτερη αναφορά σ' αυτά του Πηλίου, μελετά και αναπαριστά τη διαδικασία κατασκευής τους, συστήνει τους συνήθως ανώνυμους κατασκευαστές τους, τα εργαλεία και τη συνθηματική γλώσσα τους και στο τέλος παραθέτει αρκετά φύλλα εργασίας για μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

    Κύριος στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας, της κοινής γνώμης και των αρμόδιων φορέων που σχετίζονται με την προστασία όχι μόνο του φυσικού αλλά και του δομημένου περιβάλλοντος.

    [04] Βρέθηκε γιάφκα

    Γιάφκα της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας εντοπίστηκε από την Αστυνομία, στον Καρέα. Οπως ανακοινώθηκε, στον χώρο, ο οποίος είχε νοικιαστεί από κατηγορούμενο ως μέλος της Οργάνωσης, αλλά με πλαστό όνομα, εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικής ύλης, που έχει χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενα χτυπήματα του Επαναστατικού Αγώνα, μοτοσικλέτες και πινακίδες κυκλοφορίας δικύκλων.

    Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία «κατά τις απογευματινές ώρες, εντοπίστηκε ισόγειος χώρος στάθμευσης σε πολυκατοικία επί της οδού Β. Αντωνιάδου 54 στον Καρέα, ο οποίος είχε νοικιασθεί από τον Νοέμβριο του 2007 στο όνομα ``Δημοσθένης Μανδαλώζης``. Στο όνομα αυτό, όπως έχει ήδη δημοσιοποιηθεί, είχε εκδοθεί πλαστή ταυτότητα που βρέθηκε στο αυτοκίνητο του Κωνσταντίνου Γουρνά, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ``Επαναστατικός Αγώνας``».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. είπε ότι στον χώρο βρέθηκαν μέχρι τώρα:

    «Τρεις φιάλες υγραερίου, χωρητικότητας 20 λίτρων έκαστη, οι οποίες ήταν μισογεμάτες με εκρηκτική ύλη ANFO .

    Τέσσερα μεταλλικά δοχεία αποθήκευσης ελαιόλαδου, χωρητικότητας 75 λίτρων έκαστο, εκ των οποίων τα δύο (2) γεμάτα εκρηκτική ύλη ANFO .

    Μία πλαστική σακούλα απορριμμάτων χρώματος πράσινο η οποία περιείχε 15 κιλά εκρηκτικής ύλης ANFO .

    Τρεις μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού, οι οποίες έφεραν διπλές πινακίδες κυκλοφορίας.

    Πέντε μπαγκαζιέρες μοτοσικλέτας, εντός των οποίων, μεταξύ των άλλων ευρημάτων, υπήρχαν αρκετές πινακίδες κυκλοφορίας μοτοσικλετών».

    Από την Αστυνομία δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του χώρου και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ τόνισε ότι «τα ονόματα Δημοσθένης Μανδαλώζης και Αναστάσιος Γριβοκωστόπουλος, αφορούν στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν από τους κατηγορούμενους για την κατασκευή πλαστών δελτίων ταυτότητας και τη χρήση τους για την ενοικίαση κρησφύγετων». Συμπλήρωσε ακόμη ότι «με το όνομα Παρασκευοπούλου Βασιλική, είχε νοικιασθεί το σπίτι που διέμενε ο Νικόλαος Μαζιώτης με την Παναγιώτα Ρούπα, στα Καλύβια».

    Η ΕΛ.ΑΣ. ζητά από τους πολίτες να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 170, 1014, 1964, εφόσον έχουν οποιαδήποτε σχετική πληροφορία, ιδιαίτερα σε ότι αφορά εκμίσθωση οικίας ή άλλων χώρων στα παραπάνω ονόματα.

    [05] «Δράση παντού»

    Το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καλεί "σε συναγερμό την εργατική τάξη, τη φτωχή αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους, όλο το λαό και τη νεολαία του, σε δράση παντού για την απόκρουση της βάρβαρης αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής που συνεχίζει και κλιμακώνει η κυβέρνηση".

    Το ΠΓ υποστηρίζει ότι τα κυβερνητικά μέτρα δεν αποσκοπούν στη σωτηρία της χώρας, αλλά στην προστασία των κερδών και συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και προσθέτει ότι «κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ εκβιάζουν το λαό για να σκύψει το κεφάλι. Με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, οδηγούν τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, σε δραματική επιδείνωση της ζωής τους. Κάθε τόπος δουλειάς, κάθε εργατογειτονιά, κάθε σχολή, πρέπει να γίνει κάστρο οργάνωσης και πάλης, αντίστασης και εργατικής - λαϊκής αντεπίθεσης».

    Εντονες είναι οι επικρίσεις του ΚΚΕ για την πολιτική της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό, καθώς , όπως τονίζει, με το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, που ετοίμασε η κυβέρνηση, «οδηγούνται στον οριστικό ενταφιασμό όποια ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει μετά το διαδοχικό σφαγιασμό της Κοινωνικής Ασφάλισης από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ». Επισημαίνεται ακόμη στην ανακοίνωση ότι «το τελειωτικό χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση ακολουθεί η περικοπή μισθών και στον ιδιωτικό τομέα».

    Το ΠΓ του ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «είναι τελείως αποπροσανατολιστική η αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα της διαχείρισης, για το αν έπρεπε να υπάρξει επιλογή αποκλειστικά του ευρωενωσιακού μηχανισμού δανειοδότησης ή μηχανισμού με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, όπως έκανε η κυβέρνηση. Και η ΕΕ και το ΔΝΤ είναι μηχανισμοί ιμπεριαλιστικοί, μηχανισμοί αλληλεξαρτώμενοι».

    Το ΚΚΕ επικρίνει και τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί όπως αναφέρει «στον αποπροσανατολισμό συντείνει και η πολιτική επιχειρηματολογία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιλέγει τον έναν από τους δύο ληστές, την ΕΕ, παραπλανά το λαό μιλώντας για καλό προεκλογικό ΠΑΣΟΚ και κακό μετεκλογικό».

    Το ΠΓ στην ανακοίνωσή του «καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την εντεταλμένη αποπροσανατολιστική εκστρατεία των ΜΜΕ, που έχουν επιστρατεύσει τους λεγόμενους ειδικούς, για να προκαλούν σύγχυση στους εργαζόμενους και να στρώνουν το έδαφος να περάσει η πολιτική του κεφαλαίου\» και καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα «τώρα να απεγκλωβιστούν από τα ιδεολογήματα ενός φαύλου κύκλου. Να εγκαταλείψουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να αλλάξουν το συσχετισμό των δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα σε βάρος των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που έχουν βάλει πλάτη, για να περάσει ο οδοστρωτήρας των αντιλαϊκών μέτρων».

    [06] "Εφυγε" η Αννα Καλουτά

    Η απόλυτη εκπρόσωπος της αθηναϊκής επιθεώρησης Άννα Καλουτά, άφησε την τελευταία της πνοή το Σάββατο, πλήρης ημερών στα 92 της χρόνια μετά από σύντομη ταλαιπωρία με την υγεία της. Με το θάνατό της σφραγίζεται το τέλος μιας εποχής.

    Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη στις 3 το μεσημέρι από το Α' νεκροταφείο της Αθήνας.

    Η Ειρήνη-Άννα Καλουτά, ηθοποιός, πρωταγωνίστρια και θιασάρχης, γεννήθηκε στην Αθήνα το Σεπτέμβριο 1918.

    Αποφοίτησε από την Ιόνιο Σχολή θηλέων και σπουδάζοντας παράλληλα πιάνο αφοσιώθηκε στο θέατρο κι άρχισε να εμφανίζεται και σε ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη χορογραφία, τη σκηνοθεσία και την καλλιτεχνική διεύθυνση.

    Ήταν μόλις τεσσάρων ετών, όταν με την αδερφή της Μαρία (που έφυγε από τη ζωή το 2006) πρωτοεμφανίστηκαν σχεδόν νήπια στο θίασο Μαρίκας Κοτοπούλη και μάλιστα σε έργο πρόζας. Έτσι δημιούργησαν τα περίφημα "Καλουτάκια" παιδιά θαύματα της εποχής εκείνης σε όλα τα είδη του μουσικού θεάτρου.

    Σε οπερέτες όπως "Γλυκιά Νανά", "Βαφτιστικός", "Απάχηδες των Αθηνών", "Μοντέρνα κορίτσια διέγραψε μια λαμπρή πορεία ενώ σε ηθογραφίες όπως το "Φιντανάκι" του Χορν, σε κωμειδύλλια όπως "ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας", η "Γκόλφω" και η "Μαρία η Πενταγιώτισσα" έγινε ιδιαίτερα γνωστή στο κοινό.

    Επί 15 χρόνια έκανε περιοδείες σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Αφρική και Νέα Ζηλανδία, ενώ εμφανίστηκε και στα σημαντικότερα θέατρα σε όλο τον κόσμο.

    Με την αδερφή της Μαρία ηχογράφησαν πολλούς δίσκους σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ η τελευταία της κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Υπήρξε μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, τιμήθηκε με διπλώματα ελληνικών πρεσβειών για τις περιοδείες της και επίσης με πολλές στρατιωτικές μνείες για την ψυχαγωγία του στρατού σε όλη τη διάρκεια του πολέμου.

    Θρυλική θα μείνει ακόμα για τις πολεμικές επιθεωρήσεις του 1940, ιδιαίτερα στο "Ευζωνάκι" αλλά και αργότερα σε ρόλους Σμυρνιάς.

    [07] Στάχτη και χάος

    Οι αερομεταφορές εξακολουθούν να έχουν ανασταλεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στην Ευρώπη για τέταρτη συνεχή ημέρα σήμερα Κυριακή, λόγω του γιγαντιαίου σύννεφου ηφαιστειακής στάχτης από την Ισλανδία, όμως δοκιμαστικές πτήσεις που έγιναν σε Ολλανδία και Γερμανία χωρίς να υπάρξουν προβλήματα ή βλάβες δημιούργησαν "ελπίδες" ότι το πρόβλημα υποχωρεί.

    Πολλές χώρες έχουν κλείσει τους εναέριους χώρους τους έως αργά την Κυριακή ή και την Δευτέρα, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες επιβάτες να έχουν αποκλειστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ μετεωρολόγοι λένε ότι η κατεύθυνση των ανέμων σημαίνει ότι το σύννεφο δεν θα απομακρυνθεί έως τουλάχιστον τα μέσα της εβδομάδας.

    Στην Πολωνία, ολόκληρος ο εναέριος χώρος είναι κλειστός, και μια σειρά ξένων αντιπροσωπειών από όλο τον κόσμο -που επρόκειτο να παραστούν στην κηδεία του Προέδρου Λεχ Κατσίνσκι και της συζύγου του που σκοτώθηκαν στις 10 Απριλίου σε αεροπορικό δυστύχημα κοντά στο Σμολένσκ της Ρωσίας- ακυρώνουν το ταξίδι τους.

    Ηδη έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα παραστούν στην κηδεία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η καγγελάριος της Γερμανίς Αγγελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί

    Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το σύννεφο ηφαιστειακής στάχτης που κινείται στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας ίσως γίνει πυκνότερο την Τρίτη και την Τετάρτη, αποτελώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για τις πτήσεις και επιβαρύνοντας την κατάσταση--μεταξύ άλλων και για τις αεροπορικές εταιρίες, που χάνουν πάνω από 200 εκατ. δολάρια την ημέρα.

    Η ηφαιστειακή σκόνη κατά τις εκτιμήσεις ειδικών μπορούν να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα στους κινητήρες των αεροσκαφών και στους αισθητήρες τους, αλλά και στις ατράκτους τους. Ωστόσο, οι δοκιμαστικές πτήσεις που έκαναν χθες η KLM και η Lufthansa έκαναν αρκετά στελέχη των εταιριών να αισιοδοξούν.

    Η KLM ανέφερε ότι αεροσκάφος της πέταξε στο συνηθισμένο υψόμετρο των 10 χλμ. ως τα 13 χλμ., χωρίς προβλήματα. Η Λουφτχάνσα ανακοίνωσε ότι έκανε 10 πτήσεις από τη Φρανκφούρτη στο Μόναχο, σε ύψος έως και 8 χλμ., χωρίς να προκύψει "τίποτε το ασυνήθιστο, ούτε στην διάρκεια της πτήσης, ούτε στην διάρκεια της πρώτης επιθεώρησης στο έδαφος". Εάν αυτά τα ευρήματα επιβεβαιωθούν και από τους εξαντλητικότερους τεχνικούς ελέγχους, οι δύο εταιρίες ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν να κάνουν ορισμένες πτήσεις.

    Τα προβλήματα στις αερομεταφορές που ανέκυψαν μετά την ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία είναι τα σοβαρότερα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, όταν ο αμερικανικός εναέριος χώρος είχε κλείσει για τρεις ημέρες και οι Ευρωπαϊκές εταιρίες είχαν αναστείλει όλες τις διατλαντικές πτήσεις.

    Την Παρασκευή, σύμφωνα με το ρυθμιστικό φορέα Eurocontrol, έγιναν μόλις 10.400 πτήσεις στον Ευρωπαϊκό εναέριο χώρο έναντι των 28.000 που είναι ο συνηθισμένος αριθμός, ενώ χθες Σάββατο αναμένονταν μόλις 5.000 έναντι των 22.000 που ήταν προγραμματισμένες.

    Οι ζημίες που προκλήθηκαν στην παγκόσμια εναέρια κυκλοφορία υπερβαίνουν εκείνες που προκλήθηκαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

    Η ηφαιστειακή δραστηριότητα εμφανίστηκε να εξασθενίζει χθες Σάββατο, αλλά ίσως συνεχιστεί για ημέρες, ακόμα και για μήνες, κατά αξιωματούχους και ειδικούς. Το σύννεφο που προκαλεί, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία AccuWeather, θα γίνει "πυκνότερο την Τρίτη και την Τετάρτη, αποτελώντας ακόμα μεγαλύτερη απειλή για τα αεροπορικά ταξίδια. . . πάντως, αναμένεται επίσης να είναι στενότερο και να επηρεάζει μια μικρότερη σε έκταση περιοχή".

    Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, μια καταιγίδα στον Ατλαντικό και η αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων την Πέμπτη ίσως διαλύσουν το σύννεφο.

    Βρετανία και Δανία είναι ανάμεσα στις χώρες που αναμενόταν να διατηρήσουν κλειστό τον εναέριο χώρο τους και σήμερα Κυριακή. Η Βρετανία ανακοίνωσε νωρίς σήμερα ότι η απαγόρευση πτήσεων παρατάθηκε ως τις 18:00. Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι τα αεροδρόμια του Παρισιού θα μείνουν κλειστά έως τουλάχιστον το πρωί της Δευτέρας, η Ιταλία διατηρεί τα αεροδρόμια στο βόρειο τμήμα της χώρας κλειστά, η Ολλανδία παρέτεινε την απαγόρευση πτήσεων ως σήμερα αργότερα το πρωί και η Ελβετία ως αργά το μεσημέρι (15:00 ώρα Ελλάδας).

    Συνολικά το πρόβλημα, μέχρι αυτή τη στιγμή, αφορά την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, την Τσεχία, τη Δανία, την Εσθονία, την Φινλανδία, τη Βρετανία, τη βόρεια Γαλλία, το μεγαλύτερο μέρος της Γερμανίας, μέρος της Ισπανίας, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, τη βόρεια Ιταλία, την Ολλανδία, τη νότια Νορβηγία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Σουηδία, την Ελβετία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, τις χώρες της Βαλτικής (Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία), τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και εν μέρει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και βέβαια την ίδια την Ισλανδία.

    Η ηφαιστειακή στάχτη δεν έχει φτάσει ακόμη στην Ελλάδα, αλλά -καθώς το ηφαιστειακό νέφος βρίσκεται στη γειτονιά μας- η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και οι άλλες αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, παρακολουθούν από κοντά το φαινόμενο, για να αποφασίσουν αν θα κλείσουν και τον Ελληνικό εναέριο χώρο, αν χρειαστεί.

    Είναι χαρακτηριστικό, ότι από την Ελλάδα, πτήσεις εξωτερικού πραγματοποιούνται μόνο για τη Μεσόγειο, δηλαδή, Αλβανία, Τουρκία, Ισπανία, Κύπρο, Μέση Ανατολή και Αφρικανικές χώρες.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 18 April 2010 - 6:30:29 UTC