Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Τώρα το βάρος πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη"
  • [02] Σύντομα ηλεκτροκίνητος Προαστιακός
  • [03] "Υπέρ της αναδιάταξης"

  • [01] "Τώρα το βάρος πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη"

    Οι αλλαγές στον εκπαιδευτικό σύστημα αναμένεται να συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Με το νομοσχέδιο αυτό θα επέλθουν ριζικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα και θα τεθούν οι βάσεις για το Νέο Σχολείο. Ένας από τους βασικούς άξονες είναι η ενεργοποίηση του θεσμού του «δόκιμου εκπαιδευτικού», ενώ αλλαγές αναμένονται και στο ζήτημα της βάσης του «10».

    Επίαης θα συζητηθούν δυο νομοσχέδια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορούν το μητρώο αγροτών και τις αλλαγές στον αγροτικό συνδικαλισμό.

    Δεν ασχολούμαι με τα spreads. Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με τα επόμενα βήματα της οικονομίας, ανέφερε ο κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου σε συζήτηση που είχε χθες με τους δημοσιογράφους στη Λευκωσία, προσθέτοντας ότι ο μηχανισμός, είτε τον χρησιμοποιήσουμε, είτε όχι, είναι υπαρκτός.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου σημείωσε ότι χρειάζεται αξιολόγηση για το αν η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης, τονίζοντας ότι τα spreads είναι μόνο μια παράμετρος αυτής της αξιολόγησης, καθώς υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που πρέπει να αξιολογηθούν, ενώ ταυτόχρονα δεν έθεσε χρονικά όρια ως προς την διαδικασία της προαναφερθείσης αξιολόγησης.

    Η Ελλάδα πέρασε μια ψυχολογική τρομοκρατία από τις αγορές, είπε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι τώρα χρειάζεται ψυχραιμία, κάτι το οποίο έδωσε ο μηχανισμός στήριξης.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο μηχανισμό είπε ότι αυτός είναι καρπός όσων κάναμε ως Έλληνες, είπε ότι κατακτήσαμε μια νέα αξιοπιστία και υπογράμμισε ότι αυτά που πρέπει να κάνουμε θα τα κάνουμε, είτε υπήρχε ο μηχανισμός, είτε όχι.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε την εμπειρία που του μετέφερε ο πρώην πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο οποίος του είχε πει ότι για να "καλμάρουν" οι αγορές απαιτείται ισχυρή στήριξη και πρόσθεσε ότι τώρα το βάρος πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη, τη διαφάνεια και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας.

    Ερωτηθείς αν η χώρα θα μπει σε ύφεση, ο πρωθυπουργός είπε ότι γενικότερα υπάρχει ύφεση, εκ των πραγμάτων, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μπήκε στην κρίση "ανεμοδαρμένη" και χωρίς να έχει αξιοποιήσει κονδύλια για την στήριξη της οικονομίας "και αυτό πληρώνουμε τώρα", ενώ ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων.

    Είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε με περιοριστικές πολιτικές για την δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για επενδύσεις, είπε ο κ. Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

    Σε ό,τι αφορά την ανεργία, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν χρησιμοποιεί αριθμούς για το κρίσιμο αυτό ζήτημα και επισήμανε ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, πέρα από το νοικοκύρεμα της οικονομίας, υπάρχει και το σκέλος της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης.

    Ερωτηθείς αν με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας συζήτησε και το θέμα κεφαλαίων που έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα στην Κύπρο, είπε "όχι", ενώ πρόσθεσε ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο υπάρχει πρόνοια για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

    Δηλώσεις για τη συμφωνία

    Η συμφωνία για το σχέδιο αρωγής προς την Ελλάδα είναι μια "θετική απάντηση των χωρών της ζώνης του ευρώ, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    "Θεωρώ ότι η απόφαση που ελήφθη το Σαββατοκύρακο να τεθεί σε τεχνική εφαρμογή η συμφωνία (σσ.: που επιτεύχθηκε το Μάρτιο από τους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων) είναι θετική", δήλωσε ο Τρισέ στο περιθώριο μιας διάσκεψης στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

    "Τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους", πρόσθεσε καλώντας την Ελλάδα να συνεχίσει το πρόγραμμα των μέτρων που έχει στόχο να μειωθούν τα δημόσια ελλείμματα.

    Χθες, συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και των ελληνικών αρχών, προκειμένου να αποσαφηνίσουν τις αποφάσεις που έλαβαν χθες οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι εργασίες των εκπροσώπων θα συνεχιστούν και πως από τη σημερινή συνεδρίαση δεν θα πρέπει να αναμένονται αποτελέσματα, ούτε δηλώσεις.

    Ο Α. Αλταφάζ τόνισε ότι η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο τεχνικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες να εργάζονται με τα "νέα δεδομένα που βρίσκονται στο τραπέζι". Το Eurogroup έδωσε ξεκάθαρη εντολή να εξεταστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί το κοινό πρόγραμμα αρωγής αν το ζητήσει η Ελλάδα, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα κοινό πρόγραμμα ανάμεσα στις χώρες του ευρώ και του ΔΝΤ, το οποίο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί μέσα σε ένα ενιαίο πλαίσιο.

    Εξάλλου, ερωτηθείς αν όλες οι χώρες του ευρώ είναι έτοιμες, από νομικής άποψης, να συνεισφέρουν στο μηχανισμό στήριξης, και αν έχουν την πολιτική βούληση να ξεπεράσουν τα νομικά κωλύματα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι η πολιτική βούληση όλων είναι ξεκάθαρη και επιβεβαιώθηκε χθες με τη δέσμευση όλων των χωρών της ευρωζώνης ότι θα συμμετάσχουν στο κοινό πρόγραμμα αρωγής. Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια από νομικής πλευράς.

    Οι υπουργοί οικονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να συνδράμουν την Ελλάδα, εάν και εφόσον χρειαστεί, στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης που αποφασίστηκε, με ποσό ύψους 30 δις. ευρώ για το 2010 με τη μορφή διμερών δανείων στα οποία θα συμμετάσχουν και οι 15 χώρες μέλη της ευρωζώνης. Το επιτόκιο θα είναι κυμαινόμενο και θα είναι περίπου 5%. Προβλέπεται ακόμη ότι σε αυτά τα διμερή δάνεια της ευρωζώνης θα προστεθεί και συμπληρωματική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πλαίσιο ενός συνολικού κοινού προγράμματος αρωγής προς την Ελλάδα.

    Η απόφαση για το περιεχόμενο και τις τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα ελήφθη σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι ο μηχανισμός γίνεται επιχειρησιακός και διευκρίνισε ότι την αποκλειστική αρμοδιότητα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα έχει η ελληνική κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε ότι τον κεντρικό συντονισμό των διμερών δανείων θα έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι ο παράγοντας που θα εκταμιεύει. Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, οι χώρες μέλη της ευρωζώνης θα συμμετάσχουν σε αυτό το μηχανισμό στήριξης με βάση το ποσοστό συμμετοχής τους στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δηλαδή ανάλογα με το ΑΕΠ τους και θα δανείζουν την Ελλάδα με το ίδιο επιτόκιο χωρίς, όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, να επιβαρύνονται.

    Θετική η αντίδραση των αγορών

    Το σχέδιο χρηματοπιστωτικής αρωγής προς την Ελλάδα προκάλεσε τη θεαματική πτώση του κόστους δανεισμού της Αθήνας στις αγορές ομολόγων και την άνοδο της ισοτιμίας του ευρώ.

    Στις 13.30 (ώρα Ελλάδας), το επιτόκιο του δεκαετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου ήταν 6,514%, έναντι 7,126% που ήταν το βράδυ της Παρασκευής. Το επιτόκιο αυτό είχε υπερβεί το 7,500% την Πέμπτη, ποσοστό ρεκόρ μετά την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ το 2001.

    Το "σπρεντ" ανάμεσα στο επιτόκιο του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου, που χρησιμεύει ως αναφορά στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, και στο ελληνικό επιτόκιο μειώθηκε σημαντικά στις 332 μονάδες βάσης (έναντι των άνω των 400 που ήταν την περασμένη εβδομάδα).

    Η πτώση είναι θεαματική, ιδιαίτερα για το επιτόκιο των ομολόγων διετούς ωρίμανσης: βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 5,40%, ενώ την περασμένη Πέμπτη ήταν πάνω από 7%.

    Την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων επτά μηνών εμφάνισε χθες το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το απόγευμα το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,3662 δολάρια από το επίπεδο των 1,35 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3585 δολάρια.

    Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα ήταν χθες και οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τράπεζες, με τα διεθνή χαρτοφυλάκια να προχωρούν σε μαζικές εντολές αγοράς.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.061,04 μονάδες έναντι 1.991,22 μονάδων της προηγουμένης, σημειώνοντας άνοδο 69,82 μονάδων, ή σε ποσοστό 3,51%.

    Ενδοσυνεδριακά ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 2.097,04 μονάδες, όταν σημείωνε κέρδη έως και 5,31% τα οποία περιορίσθηκαν προς το τέλος των συναλλαγών.

    [02] Σύντομα ηλεκτροκίνητος Προαστιακός

    Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες ηλεκτροκίνησης του Προαστιακού Σιδηροδρόμου μέχρι το Κιάτο, καθώς οι εργασίες βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο και σύντομα η ανάδοχος εταιρία, η ΕΡΓΟΣΕ, θα παραδώσει ολοκληρωμένο το έργο, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου.

    Με την ηλεκτροκίνηση του Προαστιακού, που αναμένεται να γίνει μέσα στο Μάιο, θα μειωθούν σημαντικά οι χρόνοι της διαδρομής Κιάτου-Πειραιά, καθώς τα τρένα θα μπορούν να αναπτύσσουν ταχύτητες που θα φτάνουν και τα 160 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ παράλληλα θα τεθεί σε λειτουργία και το σύστημα τηλεματικής, μέσω του οποίου το κέντρο ελέγχου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται οι συρμοί.

    Επίσης, με την ηλεκτροκίνηση θα πρέπει να αλλάξουν και οι συρμοί, καθώς οι υπάρχοντες ντιζελοκίνητοι θα αποσυρθούν και θα δρομολογηθούν σε άλλες διαδρομές και τη θέση τους θα πάρουν νέοι σύγχρονοι ηλεκτροκίνητοι.

    Μέχρι τώρα ηλεκτροκίνητο είναι το δίκτυο του Προαστιακού από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας μέχρι το σταθμό των Άνω Λιοσίων.

    [03] "Υπέρ της αναδιάταξης"

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΟΑΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, με θέμα τα εθνικά κληροδοτήματα.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κάνει λόγο για «ομιχλώδες θεσμικό πλαίσιο, χαμηλά ή και ανύπαρκτα μισθώματα για ακίνητα, διάθεσή τους κατά το δοκούν και για σκοπούς που δεν προβλέπονται στις διαθήκες, μη τήρηση βιβλίων» τα οποία «είναι μερικά μόνον από τα μελανά σημεία που συνθέτουν το σημερινό καθεστώς διαχείρισης των κληροδοτημάτων, από το οποίο ζημιώνονται τόσο οι νόμιμοι δικαιούχοι, όσο και το Ελληνικό Δημόσιο».

    «Την ώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, από κάθε πιθανή πηγή, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Ρακιντζής επισημαίνει ότι οι Οι διοικήσεις των Εθνικών Κληροδοτημάτων "παραμένουν ανέλεγκτες επί εικοσαετίας και πλέον"» αναφέρει ο κ. Καρατζαφέρης και ερωτά τον πρωθυπουργό «ποιος είναι ο αριθμός των Εθνικών Kληροδοτημάτων, ποια, κατά προσέγγιση, η συνολική αξία τους και ποιο το πλαίσιο ελέγχου των διαχειριστών τους» και «εάν σκοπεύει να προβεί σε κατάλληλες ενέργειες ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να αποκομίσει τα αναλογούντα έσοδα».

    Χθες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σε δηλώσεις του (ραδιόφωνο Θέμα 9,89) τόνισε ότι στηρίζει την κυβέρνηση μόνο όταν υπάρχει διεθνής αναμέτρηση, ενώ σε θέματα που διαφωνεί, όπως το φορολογικό και άλλα, δεν την στηρίζει.

    Ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε επίσης υπέρ της αναδιάταξης των ημερομηνιών του χρέους της χώρας μας και είπε ότι δεν καταλαβαίνει την λογική του να δανείζεται κάποιος με 3% και να δανείζει με 5%.

    «Αυτό είναι τοκογλυφία. Η ουσία είναι ότι μας σπρώχνουν προς την λύση ενεργοποίησης του μηχανισμού. Αυτά είναι παιχνίδια για έξυπνους παίκτες και δεν ξέρω αν διαθέτουμε τέτοιους. Αυτό που χρειάζεται είναι αναδιάταξη των ημερομηνιών του χρέους», είπε.

    Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε πως εάν ο πρωθυπουργός προσφύγει εκεί δεν θα μπορέσει να σώσει την Ελλάδα χωρίς να «καταστρέψει» - όπως εκτίμησε - το ΠΑΣΟΚ.

    «Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ίσως υπάρχει ρήγμα μεγαλύτερο και από της ΝΔ. Κάποιοι θέλουν «κόμμα Λαφοντέν» μέσα στο ΠΑΣΟΚ»,υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και κάλεσε τον Μιχάλη Χρυσδοχοϊδη να «σκάψει περισσότερο», υποστηρίζοντας ότι εάν το πράξει τότε «θα βρει θησαυρό».

    Πρόσθεσε ότι «το θέμα είναι αν θελήσει ή αν του το επιτρέψουν. Εάν, όμως, δείξει αποφασιστικότητα και κάνει την υπέρβαση, πέραν των τυπικών υπουργικών καθηκόντων, θα έχουμε εκπλήξεις».

    Αναφερόμενος στις δημοτικές εκλογές είπε ότι «για ν' αντιμετωπίσουμε την επιδρομή του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιθυμεί, μέσω του Καλλικράτη, να εξασφαλίσει κυριαρχία για μια τουλάχιστον 20ετία, πρέπει να πορευθούμε όλοι μαζί» και ανέφερε ότι έχει απευθύνει πρόσκληση σε προσωπικότητες της Κεντροδεξιάς, προκειμένου, αν βρεθεί τρόπος, «να αντιμετωπίσουμε το ΠΑΣΟΚ με όλες μας τις δυνάμεις».

    Τέλος αναφερόμενος στα εσωτερικά της ΝΔ, είπε ότι δεν μπορεί να πορεύεται κάποιος με πρόσωπα μη αναγνωρίσιμα, ενώ σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ για όσους πλήγωσαν την παράταξη ο Γιώργος Καρατζαφέρης είπε:

    «Αναρωτιέμαι από πότε ακριβώς πιάνει χρονολογικά το «όσοι πλήγωσαν την παράταξη». Διότι τα πράγματα αλλάζουν, αν ξεκινάει, π.χ., από το '90⦻.

  • ** Αύριο, ο κ. Καρατζαφέρης θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι με τον κ. Μιλτιάδη Έβερτ, στην κατοικία του τ. προέδρου της ΝΔ, στο Πικέρμι. Αρχικά η συνάντηση είχε οριστεί για σήμερα, όπως ύστερα από αίτημα του κ.Έβερτ προς τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, η συνάντηση των δύο ανδρών θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 April 2010 - 10:30:25 UTC