Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ξεκάθαρη εντολή αυτοκάθαρσης"
  • [02] Εναλλακτικές λύσεις για τη Χάλκη
  • [03] Κλείνουν εκ νέου, από αύριο, τα Τέμπη
  • [04] Στις κάλπες οι πολίτες της Ουγγαρίας
  • [05] Ταραχές στην Ταϊλάνδη με 19 νεκρούς
  • [06] Συμφώνησαν για το ύψος του...'Εβερεστ
  • [07] "Επιχείρηση σφαγής του λαού"
  • [08] "Συσσωρευμένα λάθη"
  • [09] "Παλινωδίες"
  • [10] Προσαγωγές υπόπτων
  • [11] Πένθος στην Πολωνία
  • [12] Θέλει τη νίκη

  • [01] "Ξεκάθαρη εντολή αυτοκάθαρσης"

    Με ομιλία του Αντώνη Σαμαρά θα αρχίσουν, στις 10.30 το πρωί, οι εργασίες της συνεδρίασης της ΚΕ της ΝΔ.

    Ο πρόεδρος του κόμματος, αναφερόμενος στο ζήτημα που δημιουργήθηκε με την απόφαση της κας Ντόρας Μπακογιάννη να μην προσέλθει στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ, δήλωσε ότι η δημοκρατική λειτουργία των κομματικών οργάνων και μάλιστα της ΚΕ, δεν προσφέρεται ούτε για ανώφελες εσωστρεφείς κουβεντούλες, ούτε ως ευκαιρία «νομής» κομματικής εξουσίας.

    Ανειλημμένες υποχρεώσεις που έχει ως νομάρχης, επικαλείται σε επιστολή του ο κ. Παν. Ψωμιάδης, ο οποίος δεν θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της ΚΕ.

    Σε κρίση δανεισμού

    Σε κρίση δανεισμού βρίσκεται η χώρα και την αποκλειστική ευθύνη την έχει το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη του κόμματος στη Λάρισα για θέματα αγροτικής πολιτικής.

    Παράλληλα, έστειλε μήνυμα σε όσους πλήγωσαν την παράταξη λέγοντας πως "δεν έχουν θέση σε αυτήν. Είναι κομμένοι". Ο ίδιος είπε ότι δεν είναι δικαστής, είναι πολιτικός και έχει ξεκάθαρη εντολή κάθαρσης και μάλιστα αυτοκάθαρσης.

    "Τον Οκτώβριο του 2009, η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε κρίση ελλείμματος. Το ίδιο ακριβώς ίσχυε για τις περισσότερες, σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα δεν ήταν εξαίρεση. Δεν ήταν δακτυλοδεικτούμενη", είπε ο κ. Σαμαράς και σημείωσε: "Το ΠΑΣΟΚ με τις απίστευτες γκάφες του, με την αναβλητικότητά του, με τους ερασιτεχνισμούς του, τις αντιφατικές κινήσεις του, μετέτρεψε μια κρίση ελλείμματος σε κρίση δανεισμού, που είναι πολύ χειρότερη. Το ΠΑΣΟΚ, κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να μετατρέψει την κρίση ελλείμματος σε ξεχωριστή, μόνο για την Ελλάδα και πολύ βαριά, κρίση δημοσίου δανεισμού".

    Αναφέρθηκε στην ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες για το ζήτημα του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και παρατήρησε ότι η ΝΔ δεν πανηγυρίζει. Συνιστά περίσκεψη, διότι δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα, δεν έχει ακόμα φανεί η ισορροπία αποφάσεων και αγορών και παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα.

    Ο κ. Σαμαράς απέδωσε ευθύνες και στην κυβέρνηση της ΝΔ για τη δημιουργία του μεγάλου ελλείμματος, γιατί, όπως είπε, δεν έκανε από την αρχή ό,τι μπορούσε, ώστε να ελέγξει τα μεγάλα ελλείμματα και τον υψηλό δανεισμό που κληρονόμησε, δεν επανίδρυσε το κράτος και δίστασε να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε σε όσους τον ρωτάνε τι θα κάνει με όσους πλήγωσαν το φιλότιμο της παράταξης όταν ήταν στην κυβέρνηση, με εκείνους που έβγαλε από τις λίστες των υποψηφίων βουλευτών ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με εκείνους που θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί για να διευκολύνουν την κατάσταση. "Δικαστής δεν είμαι. Είμαι πολιτικός", είπε και ξεκαθάρισε: "Με εξέλεξαν 800.000 μέλη της ΝΔ. - εκλογή κινηματικού χαρακτήρα και με εντολή απερίφραστη: Αλλαξέ τα όλα! Αυτή είναι ξεκάθαρη εντολή κάθαρσης. Και μάλιστα αυτοκάθαρσης! Αρα, ναι! Ας γνωρίζει ο λαός της Ν.Δ. ότι άκουσα την εντολή του. Κι ότι θα κάνω αυτό που είναι ηθικά σωστό, πολιτικά απαραίτητο και ρεαλιστικά αναπόφευκτο. Οσοι πλήγωσαν την παράταξη, δεν έχουν θέση σε αυτήν. Δεν έχουν θέση στη νέα μας πορεία. Είναι εκτός. Είναι κομμένοι".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε δέκα στρατηγικές κατευθύνσεις για την αναγέννηση της ελληνικής περιφέρειας και του αγροτικού τομέα. Το κόμμα του πιστεύει σε μια σύγχρονη ανταγωνιστική αγροτική παραγωγή, με το κράτος να στηρίζει την ανταγωνιστικότητα και όχι να συνεισφέρει στη φτώχεια των αγροτών. Θέλει τους παραγωγούς υπερήφανους, τον αγροτικό κόσμο πρωταγωνιστή της ανάπτυξης, όχι κομπάρσο.

    [02] Εναλλακτικές λύσεις για τη Χάλκη

    Η δημιουργία θεολογικής σχολής στην Αλεξανδρούπολη ή σε άλλη κοντινή προς την Κωνσταντινούπολη περιοχή και φυσικά η προσφυγή στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, είναι μερικές από τις επιλογές του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εάν δεν επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπως έχει επανειλημμένα υποσχεθεί η τουρκική κυβέρνηση.

    Τις εναλλακτικές αυτές λύσεις παρέθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απαντώντας στην ερώτηση Τούρκων αρθρογράφων για το τί θα γίνει εάν δεν επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

    Η συνομιλία αυτή έγινε κατά τη διάρκεια εορταστικού γεύματος που παρέθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα προς ομάδα Τούρκων αρθρογράφων και δημοσιεύονται σήμερα σε πολλές τουρκικές εφημερίδες.

    [03] Κλείνουν εκ νέου, από αύριο, τα Τέμπη

    Διακόπτεται ξανά από αύριο, στις 12 το μεσημέρι, η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό, στο ύψος της Κοιλάδας των Τεμπών, προκειμένου να εκτελεστούν με ασφάλεια πρόσθετες εργασίες, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου τέσσερις εβδομάδες.

    Οι εκτροπές της κυκλοφορίας προς τις παρακαμπτήριες διαδρομές θα εφαρμοστούν σταδιακά από τις 10 το πρωί. Οι οδηγοί παρακαλούνται να ακολουθήσουν τις υποδείξεις της Τροχαίας.

    [04] Στις κάλπες οι πολίτες της Ουγγαρίας

    Άνοιξαν οι κάλπες στην Ουγγαρία στις 07:00 [ώρα Ελλάδας] για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογώνΒ· κατά τις δημοσκοπήσεις, η κεντροδεξιά προηγείται, ενώ η ακροδεξιά ελπίζει να επαναλάβει --αν όχι να βελτιώσει-- τις εντυπωσιακές της επιδόσεις στις ευρωεκλογές.

    Ο 46χρονος πρώην πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν αναμένεται να οδηγήσει το κεντροδεξιό κόμμα Fidesz ξανά στην εξουσία, μετά από οκτώ χρόνια διακυβέρνησης των σοσιαλδημοκρατών. Το να μην κατακτήσει την πρώτη θέση το κόμμα της κεντροδεξιάς θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη.

    Ωστόσο, για πολλούς το μεγάλο ερώτημα είναι πόσοι Ούγγροι θα ψηφίσουν το Jobbik, το κόμμα της ακροδεξιάς, που κέρδισε 15% στις ευρωεκλογές τον περασμένο Ιούνιο, προκαλώντας αίσθηση.

    Περίπου το 60% των ψηφοφόρων που είχαν ήδη αποφασίσει τι θα ψηφίσουν δήλωσαν ότι θα στηρίξουν το Fidesz, ποσοστό υπερτριπλάσιο εκείνων που είπαν ότι θα ψηφίσουν τους σοσιαλιστές, κατά τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

    Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις το Jobbik εμφανίζεται να έρχεται τρίτο με μερικές ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τους σοσιαλιστές, όμως σε δύο δημοσκοπήσεις η ακροδεξιά εμφανίστηκε ικανή να συγκεντρώσει ποσοστό υψηλότερο ακόμα και από αυτό της κεντροαριστερός.

    Οι κάλπες κλείνουν στις 20:00 [ώρα Ελλάδας].

    Η Ουγγαρία έχει ένα από τα πιο πολύπλοκα εκλογικά συστήματα στον κόσμο, με τις εκλογές να διεξάγονται σε δύο γύρους -- ο δεύτερος θα γίνει την 25η Απριλίου. Στον πρώτο γύρο επιλέγονται 176 μέλη της βουλής με απλό πλειοψηφικό σύστημα στις εκλογικές τους περιφέρειες. Άλλοι 152 βουλευτές επιλέγονται με βάση τις κομματικές λίστες. Το όριο που πρέπει να συγκεντρώσει ένα κόμμα για να μπει στη βουλή είναι το 5%.

    Οι υπόλοιπες από τις συνολικά 386 έδρες της βουλής κατανέμονται βάσει ενός πολύπλοκου συστήματος που δίνει στα κόμματα που μπαίνουν στο κοινοβούλιο ψήφους που αλλιώς θα "χάνονταν".

    [05] Ταραχές στην Ταϊλάνδη με 19 νεκρούς

    Δεκαεννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 825 τραυματίστηκαν στα αιματηρότερα επεισόδια πολιτικής βίας στην Μπανγκόκ τις τελευταίες δεκαετίες, ανάμεσα σε στρατιώτες και τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι απαιτούν την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

    Ο νέος απολογισμός των νεκρών, που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα Κυριακή από το ιατρικό κέντρο Εραουάν, είναι σημαντικά αυξημένος, παρά το ότι οι συγκρούσεις που μαίνονταν χθες ακόμα και σε τουριστικές περιοχές σταμάτησαν όταν οι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας υποχώρησαν αργά το Σάββατο και κάλεσαν τους διαδηλωτές, γνωστούς με το προσωνύμιο "κόκκινα πουκάμισα", να κάνουν το ίδιο.

    Η πόλη των 15 εκατ. έμοιαζε ήρεμη νωρίς σήμερα Κυριακή μετά τις χθεσινές ταραχές, που η εφημερίδα Nation περιέγραψε στο πρωτοσέλιδό της με τον τίτλο "η πιο σκοτεινή μας ώρα", σχολιάζοντας πως "το χθεσινό λουτρό αίματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για να σταματήσουμε την ολίσθηση προς την αναρχία".

    Ανάμεσα στους νεκρούς είναι τέσσερις στρατιωτικοί κι ένας Ιάπωνας εικονολήπτης του πρακτορείου Reuters, ο Χίρο Μουραμότο.

    Εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια και σε δύο πόλεις στο βορρά, γεγονός που αναλυτές χαρακτηρίζουν ένδειξη του κινδύνου να ξεσπάσουν γενικευμένες ταραχές εναντίον του πρωθυπουργού Αμπίσιτ Βετζατζίβα και της κυβέρνησής του, η οποία ανέλαβε πριν 16 μήνες και έχει τη στήριξη των ένοπλων δυνάμεων -- που είχαν προβεί σε πραξικόπημα το 2006 -- καθώς και του ισχυρού βασιλιά.

    Η Ουάσινγκτον κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

    "Καταδικάζουμε το ξέσπασμα της πολιτικής βίας στην Ταϊλάνδη, επί μακρόν φίλη και σύμμαχό μας χώρα, και καλούμε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με καλή πίστη από τις εμπλεκόμενες πλευρές ώστε να επιλυθούν τα υπάρχοντα ζητήματα με ειρηνικά μέσα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκους, Μάικ Χάμερ.

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται [. . .] για τις απώλειες ζωών στην Ταϊλάνδη. Η βία δεν είναι αποδεκτό μέσο για την επίλυση πολιτικών διαφορών. Καλούμε το Ηνωμένο Μέτωπο για την Δημοκρατία και Εναντίον της Δικτατορίας (UDD) και τις δυνάμεις ασφαλείας της Ταϊλάνδης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πι Τζέι Κρόουλι, καλώντας τις δυο πλευρές να σεβαστούν "την δημοκρατία και τη νομιμότητα".

    "Υποστηρίζουμε σθεναρά το έθνος και το λαό της Ταϊλάνδης σε αυτή την δύσκολη περίοδο", πρόσθεσε ο Κρόουλι.

    Ο απολογισμός των θυμάτων στις χθεσινές διαδηλώσεις είναι ο υψηλότερος μετά από εκείνον στις ταραχές του 1992 στην Ταϊλάνδη.

    Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι διόρισε απεσταλμένο για την αποκατάσταση επαφής με την ηγεσία του κινήματος των "κόκκινων πουκαμίσων", ώστε να σταματήσουν οι συγκρούσεις.

    Οι διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού Τάκσιν Σιναουάτρα, είχαν στήσει χθες δεκάδες οδοφράγματα σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας. Αρκετοί ήταν οπλισμένοι, ανέφεραν ανταποκριτές.

    Μετά από πολύμηνες διαδηλώσεις, οι οποίες στην πλειοψηφία τους ήταν ειρηνικές, οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης στην Μπανγκόκ την 7η Απριλίου, όταν διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο.

    [06] Συμφώνησαν για το ύψος του...'Εβερεστ

    Μετά από μακρόχρονη διαμάχη σχετικά με το ύψος που έχει το ψηλότερο βουνό του κόσμου, η Κίνα αποδέχτηκε τελικά την άποψη του Νεπάλ και το όρος Έβερεστ επισήμως πλέον θεωρείται ότι έχει υψόμετρο 8.848 μέτρων.

    Οι Κινέζοι γεωλόγοι μέχρι σήμερα επέμεναν ότι το Έβερεστ, που βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών, πρέπει να μετρείται με βάση το ύψος του ίδιου του βουνού, δηλαδή των πετρωμάτων του, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το χιόνι από πάνω του. Με αυτή τη λογική, το Έβερεστ είναι τέσσερα μέτρα χαμηλότερο, δηλαδή 8.844 μέτρα.

    Οι Νεπαλέζοι επέμεναν ότι στο υψόμετρο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το χιόνι πάνω στο βουνό - άποψη τελικά που επικράτησε στις τελευταίες επαφές αντιπροσωπειών των δύο χωρών στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, το Κατμαντού, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ. Το Νεπάλ, από την πλευρά του, αποδέχτηκε την κινεζική μέτρηση ότι το βουνό χωρίς χιόνια έχει υψόμετρο 8.844 μέτρα.

    Αν και περισσότεροι από τέσσερις χιλιάδες ορειβάτες έχουν πλέον ανέβει στο Έβερεστ από τότε που η κορυφή του «κατακτήθηκε» για πρώτη φορά, τον Μάιο του 1953, από τον Νεοζηλανδό Έντμουντ Χίλαρι και τον Σέρπα Τενζίνγκ Νοργκέι, το ακριβές ύψος του βουνού αποτελεί αντικείμενο διαμάχης από τότε που οι Βρετανοί έκαναν την πρώτη μέτρησή του, το 1856. Το ύψος των 8.848 μέτρων για πρώτη φορά καταγράφηκε από επιστήμονες της Ινδίας το 1955, μέτρηση που είχε συμπεριλάβει και τη χιονοκάλυψη.

    Κινέζοι επιστήμονες και ορειβάτες σκαρφάλωσαν στην κορυφή του Έβερεστ τον Μάιο του 2005 και συμπέραναν ότι το ίδιο το βουνό, χωρίς τα χιόνια, έχει ύψος 8.844,43 μέτρα, με περιθώριο σφάλματος περίπου 0,21 μέτρων.

    Όμως, οι γεωλόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί και τονίζουν ότι οι μετρήσεις των δύο χωρών (Κίνας και Νεπάλ) για το ύψος του βουνού με ή χωρίς χιόνια μπορεί τελικά να είναι λανθασμένες, καθώς το Έβερεστ συνεχώςβ¦ψηλώνει, όσο η τεκτονική πλάκα πάνω στην οποία «κάθεται» η Ινδία, βαθμιαία ωθείται κάτω από την πλάκα της Κίνας και του Νεπάλ, μια διαδικασία που «σηκώνει» συνεχώς αλλά αδιόρατα την οροσειρά των Ιμαλαϊων.

    Τον Μάιο του 1999, μια αμερικανική ερευνητική ομάδα, από το National Geographic και το Μουσείο Επιστημών της Βοστώνης, με τη βοήθεια δορυφορικής τεχνολογίας GPS, μέτρησε το Έβερεστ στα 8.850 μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του χιονιού (δηλαδή δύο μέτρα ψηλότερα από τον κινεζο-νεπαλέζικο συμβιβασμό). Το ύψος αυτό χρησιμοποιείται πλέον από την Εθνική Γεωγραφική Υπηρεσία των ΗΠΑ, αν και δεν έχει γίνει επισήμως αποδεκτό από το Νεπάλ. Οι αμερικανοί ερευνητές δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν να μετρήσουν με βεβαιότητα το ύψος του βουνού χωρίς τα χιόνια.

    Οκτώ από τις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου βρίσκονται στο Νεπάλ ή στα σύνορά του με την Κίνα και την Ινδία.

    Κείμενο: Π.Δρακόπουλος

    [07] "Επιχείρηση σφαγής του λαού"

    "Τα κοράκια και οι γύπες της ΕΕ και του ΔΝΤ που μαζεύονται καλεσμένα από την ελληνική κυβέρνηση και την πλουτοκρατία, έρχονται για να συνδράμουν στην επιχείρηση σφαγής του ελληνικού λαού και για να συμμετέχουν στη λεηλασία του", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Σε άλλη ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα, σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για τα κολέγια κάνει λόγο για "παραμάγαζα" και τονίζει ότι "με την οδηγία αναγνωρίζονται τα «επαγγελματικά προσόντα» των αποφοίτων κολεγίων, εξομοιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα κολέγια με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ενώ τα εντάσσει επίσημα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα" και προσθέτει:

    "...Στις εξελίξεις αυτές, αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η αναγκαιότητα σταθερής και μόνιμης δουλειάς για όλους με βάση τις σπουδές τους. Η νεολαία, τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών δεν πρέπει να «τσιμπήσουν» στα ψευτοδιλήμματα που καλλιεργούνται από τα αστικά κόμματα και τις δυνάμεις του οπορτουνισμού, για «ισχυρά πτυχία» για τη διεκδίκηση μιας καλύτερης μοίρας. Η μόνη λύση είναι οι άνθρωποι του μόχθου να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους".

  • Αύριο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με την Εθνική Επιτροπή για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις.

    [08] "Συσσωρευμένα λάθη"

    «Ουδέποτε στην Iστορία της η Ελλάδα δεν είχε ανάλογη κατρακύλα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Συσσωρευμένα λάθη, απ' τη μεταπολίτευση ως σήμερα, εκδηλώθηκαν ως τεράστιο πρόβλημα αφού η Ελλάδα βρέθηκε με μια εξαιρετικά αδύναμη σε αποτελεσματικότητα κυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου ευθύνεται γιατί επιμένει να δίνει τη μάχη με ανεπαρκείς ανθρώπους γύρω του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ.

    Αναφερόμενος ο κ. Αϊβαλιώτης στο ν/σ "Καλλικράτης", τόνισε ότι "δεν γίνεται αντιληπτή η βιασύνη να γίνει τώρα η διοικητική αλλαγή. Εξάλλου, όποιος βιάζεται σκοντάφτει".

    Εξάλλου, μιλώντας για τις συλλήψεις σχετικά με την τρομοκρατία, είπε: "Είναι ευκαιρία να βγουν όλα στην επιφάνεια. Φυσικοί, ηθικοί και παράπλευροι αυτουργοί της τρομοκρατίας.

    Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά ο κ. Χρυσοχοΐδης θα ξεπεράσει αναστολές και σκοπιμότητες. Συγχαρητήρια στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που κάτω από όχι ιδανικές συνθήκες, προσπαθούν για το καλύτερο".

    [09] "Παλινωδίες"

    Για "παλινωδίες και γκάφες μας έφεραν στην πόρτα του ΔΝΤ", μίλησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας σε ημερίδα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εξέφρασε τον φόβο "ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας, αν δεν υπάρξει προσπάθεια από όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, που συνειδητοποιούν το χρέος τους, να αντισταθούν σε αυτήν την προοπτική".

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε ότι "η κρίση θα επηρεάσει συνολικά τη ζωή των ανθρώπων, στο επίπεδο της εργασίας, των δικαιωμάτων και της καθημερινής τους ζωής" και υπογράμμισε ότι "το καθήκον της Αριστεράς, είναι να οργανώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις απέναντι στην κρίση αυτή και να δουλέψει συστηματικά για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Και οι κοινωνικές αντιστάσεις δεν είναι απλώς και μόνο υπόθεση των δρόμων. Πολλά πράγματα θα κριθούν στον δρόμο και στη μαζικότητα των κινητοποιήσεων απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα".

    "Η Αριστερά οφείλει να πρωτοστατήσει στη δημιουργία ασπίδας προστασίας και κοινωνικής αλληλεγγύης στους συμπολίτες μας που πρώτοι χρίζουν αυτής της βοήθειας και αυτής της ανάγκης. Και είναι απόλυτα προφανές, ότι το αυτοδιοικητικό πεδίο είναι προνομιακό για μια τέτοιου είδους πολιτική από την πλευρά της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

    Τόνισε ότι οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές "έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Εκεί θα κληθούμε να καταθέσουμε το αυτοδιοικητικό μας στίγμα. Ένα στίγμα που έχει ήδη καταξιωθεί, έχοντας ως προτεραιότητα την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, την κοινωνική αλληλεγγύη, την πάλη ενάντια σε κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού, την ουσιαστική αναβάθμιση των αυτοδιοικητικών θεσμών".

    [10] Προσαγωγές υπόπτων

    Σημαντικές εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες. Όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, αστυνόμος Αθανάσιος Κοκαλάκης έγιναν προσαγωγές και κατ' οίκον έρευνες και κατασχέθηκε υλικό που μεταφέρθηκε για εξέταση στην εγκληματολογική υπηρεσία.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές προσήχθησαν τέσσερα άτομα, τρεις άντρες και μία γυναίκα από το Βόλο και την Γλυφάδα οι οποίοι ανακρίνονται.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι προσαχθέντες θεωρούνται μέλη μίας από τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Οι έρευνες συνεχίζονται και αναμένονται νέες ανακοινώσεις από την αστυνομία.

    «Κάθε θετική εξέλιξη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, δεν μπορεί παρά να έχει την καθολική συμπαράσταση του πολιτικού κόσμου και της ελληνικής κοινωνίας» σχολίασε ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κέρκυρας, κ. Νικόλαος Δένδιας.

    [11] Πένθος στην Πολωνία

    Πένθος μιας εβδομάδας κηρύχθηκε στην Πολωνία μετά από το θάνατο του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι και άλλων αξιωματούχων σε αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Κάτω Βουλής Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι.

    Ο Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, ο οποίος μετέβη στον τόπο του δυστυχήματος, αναγνώρισε το πτώμα του πολωνού προέδρου και αδελφού του.

    Η Ευρωπαική Ενωση αποφάσισε για αύριο (Δευτέρα) να κηρύξει ημέρα πένθους στις Βρυξέλλες, ανακοινώθηκε από ισπανικές κυβερνητικές πηγές.

    Οι σημαίες στα ευρωπαικά κτίρια στις Βρυξέλλες κυματίζουν μεσίστιες ενώ σε όλες τις συνεδριάσεις που θα γίνουν αύριο θα τηρηθεί σιγή δύο λεπτών στη μνήμη του πολωνού προέδρου, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Τα μέτρα αυτά αποφασίστηκαν κατά τις διαβουλεύσεις του ισπανού υπουργού Εξωτερικών, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος η χώρα του οποίου ασκεί την ευρωπαική προεδρία το παρόν εξάμηνο και του προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ , σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

    Τη θλίψη τους για το θάνατο του Πολωνού προέδρου, εκφράζουν οι ηγέτες όλου του κόσμου. Τη βαθιά τους λύπη εξέφρασαν επίσης ο Κάρολος Παπούλιας και ο Γιώργος Παπανδρέου.

    O ασκών χρέη προέδρου στην Πολωνία, Μπρονισλάβ Κομορόβσκι δήλωσε ότι θα ανακοινώσει την ημερομηνία των προεδρικών εκλογών, λόγω του αιφνίδιου θανάτου του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι, μετά από συνομιλίες που θα έχει με όλα τα πολιτικά κόμματα της Πολωνίας.

    "Είναι καθήκον μου να ανακοινώσω την ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών εντός των επόμενων 14 ημερών ενώ οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν στις επόμενες 60 ημέρες από την ανακοίνωσή τους", δήλωσε ο κ. Κομορόβσκι σε τηλεοπτικό μηνυμά του προς τον πολωνικό λαό.

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από την επιτροπή των ερευνητών να βρει "το συντομότερο δυνατό" τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος.

    Την ίδια ώρα ο ρώσος υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωνε ότι βρέθηκαν οι σοροί των 97 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας.

    Ο ρώσος υπουργός διευκρίνισε ότι στη Μόσχα όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή των οικογενειών των θυμάτων.

    Ο Σόιγκου επανέλαβε τις συνθήκες του δυστυχήματος. "Το αεροσκάφος κατέπεσε σε απόσταση 300 μέτρων από τον διάδρομο προσγείωσης. Σε αυτό επέβαιναν 97 άτομα, μεταξύ τους οκτώ μέλη του πληρώματος. Όλοι είναι νεκροί", επανέλαβε.

    Ενενήντα επτά άνθρωποι επέβαιναν στο μοιραίο Τουπόλεφ-154, μεταξύ τους ο Λεχ Κατσίνσκι, η σύζυγός του και ανώτατοι αξιωματούχοι. Το αεροσκάφος συνετρίβη σε δασική περιοχή κοντά στο Σμολένσκ, προκαλώντας το θάνατο όλων των επιβαινόντων.

    Οι ρωσικές αρχές εντόπισαν τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

    "Οι καταγραφείς καθώς και παράμετροι της πτήσης του αεροσκάφους και ηχητικό υλικό βρέθηκαν στο σημείο της καταστροφής. Πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια της καταστροφής, διενεργείται ήδη, διευκρίνισε ο ρώσος υπουργός.

    Την ίδια ώρα ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε, σύμφωνα με το Ιντερφάξ, ότι ο πιλότος του μοιραίου Τουπόλεφ Tu-154, αγνόησε τις εντολές να μην προσγειωθεί, τις οποίες έδινε επανειλημμένα η υπηρεσία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας.

    [12] Θέλει τη νίκη

    Την νίκη που θα τον χρίσει μαθηματικά πρωταθλητή, αναζητά ο Παναθηναϊκός στην εντός έδρας αναμέτρηση με τον Ηρακλή, που θα διεξαχθεί σήμερα, στο πλαίσιο της 29ης και προτελευταίας αγωνιστικής για το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας.

    Οι παίκτες του Νίκου Νιόπλια θα επιδιώξουν να «καθαρίσουν» από νωρίς τον αγώνα έτσι ώστε να μετατρέψουν σε τυπική διαδικασία την τελευταία αγωνιστική, απέναντι στον Ηρακλή που είναι βαθμολογικά αδιάφορος και θα παραταχθεί στο ΟΑΚΑ με μοναδικό κίνητρο το γόητρο.

    Παράλληλα, ο Ολυμπιακός φιλοξενείται στην Κομοτηνή από τον υποβιβασμένο Πανθρακικό και θέλει την νίκη για να ελπίζει στο «θαύμα» που δεν είναι άλλο από την βαθμολογική απώλεια των «πρασίνων», αλλά και για να διατηρήσει το πλεονέκτημα που έχει ενόψει των πλέι οφ. Επίσης, ο ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί την Καβάλα και είναι το φαβορί για την νίκη, ενώ η ΑΕΚ έχει δύσκολη αποστολή, καθώς φιλοξενείται από τον Λεβαδειακό, που χρειάζεται οπωσδήποτε την νίκη για να ελπίζει σε παραμονή στην κατηγορία.

    Επίσης, η Ξάνθη θα υποδεχθεί τον Ατρόμητο και με νίκη θα μείνει «ζωντανή» στην υπόθεση παραμονή, ενώ ο Εργοτέλης φιλοξενεί τον ΠΑΣ Γιάννινα και εφόσον επικρατήσει, αφενός εξασφαλίζει ότι και στην νέα περίοδο θα συμμετέχει στην Σούπερ Λίγκα και αφετέρου σχεδόν «καταδικάζει» τους Ηπειρώτες.

    Τέλος, η Λάρισα θέλει έναν βαθμό στην Νέα Σμύρνη με αντίπαλο τον Πανιώνιο για να εξασφαλιστεί και μαθηματικά η παραμονή της, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Αστέρα Τρίπολης που θα φιλοξενήσει τον βαθμολογικά αδιάφορο, Αρη.

    Το πρόγραμμα και η βαθμολογία, έχουν ως εξής:

    Κυριακή 11 Απριλίου (19:00) Αστέρας Τρίπολης-Αρης NOVA

    Εργοτέλης-ΠΑΣ Γιάννινα NOVA

    Λεβαδειακός-ΑΕΚ ΣΚΑΪ

    Παναθηναϊκός-Ηρακλής NOVA

    Πανιώνιος-Λάρισα NOVA

    ΠΑΟΚ-Καβάλα NOVA

    Πανθρακικός-Ολυμπιακός NOVA

    Ξάνθη-Ατρόμητος ΝΕΤ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 11 April 2010 - 6:30:34 UTC